Pomoc pri kupovini SUV-a

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Selmir_Tz

#51 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by Selmir_Tz »

Ej brate koliki je ovaj BeEmWe! Koliko li on posrče za cirka 200 konja?! Btw, jel istina da je BMW baš krvnički skup za održavanje? Nedavno sam pričao sa nekim likom koji ima BMW 3 dizel (ovaj neki noviji, liči na ovu peticu iz oglasa), baš sam ga isto pitao i kaže ono normala, kao i druga auta. Sa druge strane ovako na netu se BMW uvijek spominje u kontekstu jako skupih dijelova.

Ljetos sam inače, dok sam bio u Dojčlandu par sedmice kod familije, bio baš pravo djubre i obišao gomilu auto kuća pa sam probao par auta, al sve aždahe normalno, bez namjere da nešto kupim naravno. U U vezi sa tim, stvarno ne znam kako bi bilo voziti Q7 kroz gužvariju u Tuzli ili Sarajevu ili ne-daj-bože Bijeljinu. Ne znam ni kako sam ga uopšte izvezao sa parkinga, em dugačak, em širok, nazad niš ne vidiš dok ne uključiš kameru, naprijed možeš zgazit patuljka od 1m visine a da ga ne vidiš. Još gori je bio BMW X6 (Grbo kako ka neki zovu), jes kraći ali nazad se ne vidi BAŠ NIŠTA. Sjetih se toga zbog BMW-a sa oglasa. Zet me ganjao da probamo BMW 7 al stvarno nisam imao volje - 'bem ga ako nije dugačak bar 6m.
Seyfo

#52 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by Seyfo »

Menščini da se sve svodi na sx4...svi dokazi upućuju na to.
Doduše na skali zajebanosti ne baca visoko, al et'..Goran naš je mjerodavan za tu kategoriju
goran16v

#53 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by goran16v »

Seyfo wrote:Menščini da se sve svodi na sx4...svi dokazi upućuju na to.
Doduše na skali zajebanosti ne baca visoko, al et'..Goran naš je mjerodavan za tu kategoriju
Sta cu ti ja kad ne znas koji auto nema 4x4 pogon nego je samo usminkana imitacija terenca i koliko je obicni putnicki model sa integralnim pogonom zajebaniji i da to nema veze sa markom i modelom.
Za mene jedina mana SX4 je sto je mali i sa minijaturnim gepekom sto za par sa prinovom i nije rjesenje, ostalo sve za 5!
Selmir_Tz

#54 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by Selmir_Tz »

Sad sam gledao ove SX4, bas mnogo lijep auto, ni veliki ni mali, onako taman. Ima ih da se nadje u Dojčlandu za cirka 6-6.5 milja vrlo mladih, 2006-2007. godište, čak i poneki mladji. Ne znam samo gdje ih prave, ako se prave van EU onda ništa od toga, tu je deranje pri uvozu sa punom carinom i porezom, izadje 30% od procijenjene vrijednosti.

Šta mislite o ovako nečemu?

VW Passat 2.8 V6 4Motion, on bi trošio nekih 10-12L plina moje kilave vožnje što je podnošljivo.

http://goo.gl/0uLcr

Ima njih doduše i sa 1.9TDI motorom :)
citroen xm

#55 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by citroen xm »

Bolje uzmi SX4 nego ovoga pasata sa 2.8 motorom. Mislim da je SX4 Mađar ali nisam siguran.
preludezalude

#56 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by preludezalude »

Selmir_Tz wrote:Sad sam gledao ove SX4, bas mnogo lijep auto, ni veliki ni mali, onako taman. Ima ih da se nadje u Dojčlandu za cirka 6-6.5 milja vrlo mladih, 2006-2007. godište, čak i poneki mladji. Ne znam samo gdje ih prave, ako se prave van EU onda ništa od toga, tu je deranje pri uvozu sa punom carinom i porezom, izadje 30% od procijenjene vrijednosti.

Šta mislite o ovako nečemu?

VW Passat 2.8 V6 4Motion, on bi trošio nekih 10-12L plina moje kilave vožnje što je podnošljivo.

http://goo.gl/0uLcr

Ima njih doduše i sa 1.9TDI motorom :)
Dobro se raspitaj o potrosnji ovog auta. Ja bih rekao da bi potrosnja benzina bila oko 17-18 po gradu, a na otvorenom oko 9. Plina malo jos dodaj, oko 10% i to je to.
goran16v

#57 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by goran16v »

Selmir_Tz wrote:Sad sam gledao ove SX4, bas mnogo lijep auto, ni veliki ni mali, onako taman. Ima ih da se nadje u Dojčlandu za cirka 6-6.5 milja vrlo mladih, 2006-2007. godište, čak i poneki mladji. Ne znam samo gdje ih prave, ako se prave van EU onda ništa od toga, tu je deranje pri uvozu sa punom carinom i porezom, izadje 30% od procijenjene vrijednosti.
Za SX4 dobro procjeni da li je dovoljno veliki iznutra, jer je taj auto masivan s vana ali je prilicno tijesan unutra, zapravo ima jako mali gepek. Sto se tice zemlje porijekla pravi se u Madjarskoj.
Seyfo

#58 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by Seyfo »

Sx4 je iz mađarske, ako se radi o običnom modelu, dok se "sedan" pravi u Japanu. Međutim, sedan izgleda (bar meni ) užasno, baš kao recimo 206 sedan.Ipak, to ti je nekakvo rješenje ako ti gepek bude premalen. Ja mislim da je ipak bolje imati krovnu kutiju.
Mislim da ti nije rezon uvoziti ga, jer ima mnogo kupljenih novih u BiH koji nisu puno prešli,starih 3-4 godine a koštaju oko 15.000KM.Naravno, to je kombinacija benzin-plin. Dizel verzija (po riječima ljudi iz salona) nije preporučljiva jer ne daju nikakvu garanciju na motor zbog lošeg goriva u BiH.Dizel motor je Fiatov JTD, a benzin je Suzukijev, prilično jednostavne konstrukcije.

Gorane, "zajebanost auta" je, bar s moje strane, zajebancija, ironija, sarkazam, ... ali kako kome :-)
530i

#59 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by 530i »

Ako smatraju da je loše gorivo zašto uopće prodaju dizela? Uostalom toliko ima tih auta sa 1.9 jtd i mjet motorima koji voze i voze ovdje... Niko se nije posebno žalio da nigdje nema dovoljno kvalitetnog goriva za te motore. U jednom takvom autu uvijek bih prije uzeo dizel motorizaciju, benzinac mi djeluje anemično.
Seyfo

#60 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by Seyfo »

530i wrote:Ako smatraju da je loše gorivo zašto uopće prodaju dizela? Uostalom toliko ima tih auta sa 1.9 jtd i mjet motorima koji voze i voze ovdje... Niko se nije posebno žalio da nigdje nema dovoljno kvalitetnog goriva za te motore. U jednom takvom autu uvijek bih prije uzeo dizel motorizaciju, benzinac mi djeluje anemično.
I meni je dizel primamljiviji zbog obrtnog momenta, ali ovo za garanciju i gorivo sam stvarno čuo od ovlaštenog prodavača prije par godina,možda 2007, ili 2008.g...doduše, tad taj automobil nije bio toliko čest u BiH, u Sarajevu se nije ni mogao kupiti, samo u Tuzli i Banja Luci čini mi se. A bio je kao nov i mnogo skuplji od benzinca, skoro 30.000 KM je bio bazni dizel.
goran16v

#61 Re: Pomoc pri kupovini SUV-a

Post by goran16v »

Seyfo wrote:
530i wrote:Ako smatraju da je loše gorivo zašto uopće prodaju dizela? Uostalom toliko ima tih auta sa 1.9 jtd i mjet motorima koji voze i voze ovdje... Niko se nije posebno žalio da nigdje nema dovoljno kvalitetnog goriva za te motore. U jednom takvom autu uvijek bih prije uzeo dizel motorizaciju, benzinac mi djeluje anemično.
I meni je dizel primamljiviji zbog obrtnog momenta, ali ovo za garanciju i gorivo sam stvarno čuo od ovlaštenog prodavača prije par godina,možda 2007, ili 2008.g...doduše, tad taj automobil nije bio toliko čest u BiH, u Sarajevu se nije ni mogao kupiti, samo u Tuzli i Banja Luci čini mi se. A bio je kao nov i mnogo skuplji od benzinca, skoro 30.000 KM je bio bazni dizel.
Tad je Suzuki u Sarajevo prodavao Unis Automobili, a nazovi salon im je bio u E. Sehovica.
Post Reply