Crnci vs ne-bas-tako-crnci.Cyrax wrote:Tri strane: drzava (Francuzi), Tuarezi, islamistiinsomnia78 wrote:Pa ovi pobunjenici su islamisti, djelovi al qaide, tuarezi i jos svakakve mrake.
Na drugoj strani Francuzi, regularna vojska Malija i od ponedeljka vojska ove africke unije il kako se vec zovu
s' moje sokocalo
Tuarezi su nesto ko Berberi etnicki, nesto kao Kurdi politicki. To sto se bore za svoju autonomiju i nije toliki problem. Ali dio njih se prebacio na radikalni islam (cijeli Mali je muslimanski mescini). U Maliju islam nema radikalnu interpretaciju kao u nekim drugim zemljama, ali jebiga radikali kao i svugdje drugo dodju do izrazaja. Plus kad pocne rat ovi garant bili najglasniji, najjaci i najneustrasiviji, cime su lako preuzeli glavnu rijecu pobunjenickom pokretu, i eto belaja.
Gluposti o pronazenju resursa u svakom jebenom sukobu su vise komicne. I da ima nekih novih resursa, Francuzi su vec imali sve to pod sapom, ne treba im sukob da bi ponovo preuzimali teritorij.
Inace Mali je poznat po tolernantnoj kulturi koja je izrodila neke od najvecih africkih muzicara (Ali Farka Toure, Toumani Diabate, Salif Keita, Amadou & Mariam). Ovi Tuarezi imaju svoju grupu Tinariwen, mislim da im je prica bas o tome pokretu za autonomiju. Nema sanse da su oni povezani sa islamistima, ali eto. U Maliju se odrava Desert Festival svake godine (u Timbuktuu) i privlaci neka od najvecih imena u svijetu. Ja znam ljude koji su isli dole na taj festival. Mislim prekrasna zemlja, mada jako siromasna.
I sad dodju neki debili i zabranjuju muziku, ruse dzamije koje nisu u njihovom fazonu i slicne karine. Pa dze neces reagovat.
Da su samo Tuarezi u pitanju i njihova autonomija ja bih imao problem sa intervencijom Francuza.