Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ugljesa_

#51 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

Znaci da zakljucimo, stavimo da nam glavni bude predan vjernik, svi ostali koji su nevjernici (iskljucivo njegove vjere) ce placati materijalni namet a ukoliko ne plate ode glava.

Da, religija ce nas sigurno spasiti :lol:
Kroksica

#52 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

Ugljesa_ wrote:
Kroksica wrote:
Ugljesa_ wrote:
Ahaaa a kako ce onda ljudi znati kako tacno da interpretiraju religiju? Je li to moglo biti malo jasnije, ako je vec djelo bozje trebalo bi da je savrseno pa da ne mozes pogresno interpetirati (bog je trebo da zna da su ljudi smotani jel) ;)
Da, analogija ti je bezveze.
Ako Bog kaze "Ne ukradi!" nema tu mjesta interpretaciji, sve sto je suprotno tome je krsenje Bozjih imperativa i samim tim nepraktikovanje religije.
Da al je li tako sad odjednom sve jednostavno i prosto? Ne govorim samo o kradji, govorim i o losim stvarima koje se rade u ime boga i vjere.

I na kraju po logici ovog gore onda ispada da i ako uradis nesto dobro u ime vjere to opet nema veze s vjerom nego s tobom sto ce na kraju reci da ti vjera i ne treba. Al ko ce dublje razmisljati o tom jel tako :)

Cak i u slucajima kad reis/papa/nebitno kradu to je opet do njih, a kad su fini onda nije do njih, rade bozji posao...pfff molim te
Pa poenta svega je dobro vs. zlo. Sve sto je dobro od Boga je ono sto nije dobro je "sejtansko". Medjutim, sloboda izbora je ljudska; hoces li ti probrati da cinis zlo - cinis ga na svoju stetu i naravno stetu drugih ako pak odaberes dobro onda je to dobro i za tebe i za okolinu.
Ugljesa_

#53 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

Kroksica wrote:
Ugljesa_ wrote:
Kroksica wrote: Ako Bog kaze "Ne ukradi!" nema tu mjesta interpretaciji, sve sto je suprotno tome je krsenje Bozjih imperativa i samim tim nepraktikovanje religije.
Da al je li tako sad odjednom sve jednostavno i prosto? Ne govorim samo o kradji, govorim i o losim stvarima koje se rade u ime boga i vjere.

I na kraju po logici ovog gore onda ispada da i ako uradis nesto dobro u ime vjere to opet nema veze s vjerom nego s tobom sto ce na kraju reci da ti vjera i ne treba. Al ko ce dublje razmisljati o tom jel tako :)

Cak i u slucajima kad reis/papa/nebitno kradu to je opet do njih, a kad su fini onda nije do njih, rade bozji posao...pfff molim te
Pa poenta svega je dobro vs. zlo. Sve sto je dobro od Boga je ono sto nije dobro je "sejtansko". Medjutim, sloboda izbora je ljudska; hoces li ti probrati da cinis zlo - cinis ga na svoju stetu i naravno stetu drugih ako pak odaberes dobro onda je to dobro i za tebe i za okolinu.

Daj me nemoj...zar nije apsolutno sve od boga?
vatrogasac

#54 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:Kako da pomogne, kada je evidentno da se radi o jednom od bitnijih faktora koji su uticali na raspad Jugoslavije.
Siguran?

pussysmoke

#55 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

@vatrogasac

Siguran!

P.s. Pogrešan klip.
respo

#56 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by respo »

Kroksica wrote: Pa poenta svega je dobro vs. zlo. Sve sto je dobro od Boga je ono sto nije dobro je "sejtansko". Medjutim, sloboda izbora je ljudska; hoces li ti probrati da cinis zlo - cinis ga na svoju stetu i naravno stetu drugih ako pak odaberes dobro onda je to dobro i za tebe i za okolinu.
za to ti ne treba religija i bog

samo da primjer uzmem prosli rat u koji su srpske snage isle uz pocest vladika i kojekakvih poglavnika srpske crkve
to je bilo i na hrvatskoj a i na muslimanskoj strani

u procentima vece dobro su ateisti u svijetu nego pripadnici vjera svih konfesija

dobro mozes ciniti i bez bozijih zapovjedi a isto tako lose sa bozijim zapovjedima
tako da ti ova prica uopste ne ide u prilog
morti

#57 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by morti »

Religija pomoći BiH?

To se neko zajebava sa mnom?!

:run:
vatrogasac

#58 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:@vatrogasac

Siguran!

P.s. Pogrešan klip.
Hajd' ponovo onda ovaj. Mislio sam da je dovoljna samo aluzija.

Ako tu ne nađeš elemenata što me ne bi začudilo, probaj ovdje....

Svjedoci raspada
Scopio

#59 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Scopio »

Mogla bi recimo kad bi vise svecenstvo na misama/dzumi kritiziralo vlast!
Kada bi se vjerske zajednice recimo dogovorile i kao prvi korak recimo davala naljepnice koje bi se mogle naljepiti na ulaz na trgovinu na kojima bi pisalo: U OVOJ TRGOVINI SE POSTIVA LJUDSKO DOSTOJANSTVO tj. da radnik radi za placu i da mu se uplacuju doprinosi... samo taj maleni cin bio bio veeeliki korak za BiH!
pussysmoke

#60 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

vatrogasac wrote:Ako tu ne nađeš elemenata što me ne bi začudilo, probaj ovdje....
Šta bi trebalo da znači ovo što sam podvukao?

Što se tiče raspada Jugoslavije, mislim da je u toj "kuhinji", "mladi musliman" Alija Izetbegović imao jednu od ključnih uloga.

Samo da dodam i to da je dotični bio bivši robijaš.
Last edited by pussysmoke on 11/01/2013 18:56, edited 1 time in total.
pussysmoke

#61 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

.
dustaban

#62 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

Evo jedan jednostavan primjer kako bi se religija mogla KONKRETNO ukljuciti u borbu protiv korupcije:

Ima onaj neki famozni formular o imovini koji duznosnici popunjavaju.
U dnu tog obrasca ima ono: ... pod punom moralnom i materijalnom odgovornoscu (pa slijedi potpis)
Ja bih tu stavio dodatak: ako ste vjernik, zakunite se Bogom!

Sad cete ponovo reci da jo ovo sto govorim glupost, naiva, nepotrebno...
Ja kazem - u redu jeste ali sta je razlog da se i ovo ne ubaci. Tako bi smo imali ako nista drugo jedan KONKRETAN DOKAZ da je religija protiv lazi i lopovluka i da se unaprijed ogradjuje od toga.

Ja takvu ogradu ne vidim. Ono sto vidim je FLERT SA LOPOVIMA I KRIMINALCIMA!

Pobijte me!
Ugljesa_

#63 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

dustaban wrote:Evo jedan jednostavan primjer kako bi se religija mogla KONKRETNO ukljuciti u borbu protiv korupcije:

U dnu tog obrasca ima ono: ... pod punom moralnom i materijalnom odgovornoscu (pa slijedi potpis)

Ja kazem - u redu jeste ali sta je razlog da se i ovo ne ubaci. Tako bi smo imali ako nista drugo jedan KONKRETAN DOKAZ da je religija protiv lazi i lopovluka i da se unaprijed ogradjuje od toga.

Pobijte me!
Izvini al upravu si... :)
dustaban

#64 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

Ugljesa_ wrote:
dustaban wrote:Evo jedan jednostavan primjer kako bi se religija mogla KONKRETNO ukljuciti u borbu protiv korupcije:

Pobijte me!
Izvini al upravu si... :)
U redu, ali nista manje naivni nisu ni ove izjave (pod punom moralnom i materijalnom odgovornoscu) koje se cesto susrecu u praksi. Sta fali dodati i ovu zakletvu Bogom (ako si vjernik) ?

Reci cete da se moral i religija podrazumjevaju!
:lol: :lol: :lol: (treba izmisliti smajli - "grohotom se smijem", zasluzio je Djuro to)

Dakle, nece biti. Ja ne vidjeh da je ijednom dokazanom lascu (govorim o ovim potvrdjenim lazima o imovini) zabranjen ulazak u crkvu i dzamiju.

I opcenito se pitam - ZASTO vjerske zajednice ne pripomognu malo ALI KONKRETNO u borbi protiv korupcije? Nevjerovatna i simptomaticna je njihova pasivnost oko toga. Mi formiramo razne agencije, NGO sektor i svasta nesta u smanjivanju te opake bolesti, a religija nimukajet.

Ustvari grijesim, ukljuce se i oni - da saperu grijehe onima koje SIPA uhvati !
fatamorgana

#65 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Ma neka religija bi možda mogla pomoći BiH-u al' nijedna od ove naše tri huškačke, možda neka skroz nova, nepoznata religija iz svemira, :lol:
It_is_a_Leclerc

#66 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by It_is_a_Leclerc »

Može.

Koja to religija kaže - ukradi, opljačaj poljoprivrednika, sramoti studente, ukradi od nezaposlenih i invalida, zaposli rodbinu ?! Koji je to islamski poslanik ili kršćanski svetac dobio taj epitet zato što je bio ohol, vozao skupe aute dok mu je narod umirao ?!

U BiH na vlasti ima jako malo vjernika. Da ih ima više, bilo bi nam sjajno !
dustaban

#67 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

fatamorgana wrote:Ma neka religija bi možda mogla pomoći BiH-u al' nijedna od ove naše tri huškačke, možda neka skroz nova, nepoznata religija iz svemira, :lol:
Slazem se potpuno sa tobom . Zato ja ovoliko PREZIREM ovo sto se trenutno religijom zove.
(nadam se da ne moram opet naglasavati kako vjera i religija nisu isto)

Ja sam poklonik teze o APSOLUTNOM MORALU.

Nemam nista protiv da se tako nazove i neka nova religija, mada zaista nema potrebe za tim.

Sljedbenicima ideje APSOLUTNOG MORALA ne treba ni crkva ni dzamija ni pop ni hodza, oni znaju i OSJECAJU moral cija jednostavna i univerzalna definicija glasi - NE CINI DRUGOME STO NE ZELIS DA SE UCINI TEBI!

Moze li biti ista prostije i jasnije od toga. Kad vidim ova religijska tumacenja kako nam to objasnjavaju, pa se zapetljaju, pa upadnu u kontradikciju... pa sve skupa se pretvori u svoju suprotnost i nejvece moguce bezbostvo...

dodje mi zaista da koliko sutra registrujem taj novi pokret, mozemo ga i religijom zvati.
Nastavicu...
fatamorgana

#68 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

It_is_a_Leclerc wrote:
Predlažem onda kloniranje ovakve manjine u nadi za naše bolje, sjajno danas, sutra, prekosutra i malosutra, :lol:
dustaban

#69 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

It_is_a_Leclerc wrote:Može.

Koja to religija kaže - ukradi, opljačaj poljoprivrednika, sramoti studente, ukradi od nezaposlenih i invalida, zaposli rodbinu ?! Koji je to islamski poslanik ili kršćanski svetac dobio taj epitet zato što je bio ohol, vozao skupe aute dok mu je narod umirao ?!

Da ne idem dalje...
Image
ustvari jos samo malo...
Image
Image
Image
pussysmoke

#70 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:Ma neka religija bi možda mogla pomoći BiH-u al' nijedna od ove naše tri huškačke, možda neka skroz nova, nepoznata religija iz svemira, :lol:
Jedino da svi postanemo rastafarijanci, druge nam nema... :mrgreen:
fatamorgana

#71 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kako kaže ona orijentalna poslovica: Jedna slika govori više od hiljadu riječi ....
fatamorgana

#72 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

pussysmoke wrote:
Pa nemere kad je Bosna trenutno gora i od biblijskog Babilona, :lol:
pussysmoke

#73 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

It_is_a_Leclerc wrote:Može.

Autor bajki koje si ozbiljno shvatio nije upisao ni jednu lošu karakteristiku svojim likovima.
nasa

#74 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Morali bi najprije odrediti koji su kriteriji za dobrog vjernika,ko je pravi musliman ,katolik ili pravoslavac...najbolje da vjerske zajednice izdaju svoju listu kandidata ili da svi kandidati moraju najprije dobiti blagoslov od vjerskih poglavara mada za pravog vjernika pogotovo u islamu to i nije neki garant jer ipak samo Bog zna kakav je ko,
tako da je najbolje da se sve buduce politicke kandidate dovede u stanje klinicke smrti pa
ako se povrate iz mrtvih mislim da bi to mogli protumaciti dobrim znakom + ako dozive i neka vantjelesna iskustva to bio zaista znak da su pravi vjernici ....... :wink:
pussysmoke

#75 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:
pussysmoke wrote:
Pa nemere kad je Bosna trenutno gora i od biblijskog Babilona, :lol:
E zato treba da se molimo da nam bude bolje, umjesto da nešto konkretno uradimo.
Post Reply