čista kana / body art kvalitet /
Moderator: anex
-
miss v
#51 Re: čista kana / body art kvalitet /
..
Last edited by miss v on 26/12/2013 20:05, edited 1 time in total.
- la_roux
#52 Re: čista kana / body art kvalitet /
Da, ne preporučuje se miješanje kane sa metalima niti bilo kakav kontakt s njima, jer može imati efekat na sam rezultat bojenja, ali i oštetiti kosu i tjeme.miss v wrote:pa valjda jer reaguje na metal.. isto kao što treba paziti i u čemu se priprema..
- makaranka
#53 Re: čista kana / body art kvalitet /
au,ja sam u pocetku kupovala kanu kao sto se sad moze nac u mullera i dm-a i na tim uputstvima je bilo da se zamota u foliju,kao drzi toplo,pa mi tako ostala navika i sada.od sada mjenjam tu naviku.nisan primjetila da mi je nastetilo kosi i tjemenu,al vjerovatno utjece na boju.
evo na danjem svjetlu,prvi dan je bilo puno tamnije,primjetila san da inace nakon 2-3 pranja bude drugacija boja,onako, ko da je dosla sebi.ovo je mjesano sa limunom.

- Partizzanka
#54 Re: čista kana / body art kvalitet /
a sta dobijete kada mijesate sa limunom??
-
miss v
#55 Re: čista kana / body art kvalitet /
..
- makaranka
#56 Re: čista kana / body art kvalitet /
ja sam do sada uvik misala ovu kanu iz badema sa kavom ili cajem i bila mi je puno tamnija (pronac cu neku sliku)
sad ova kombinacija di san misala sa limunom mi je najsvjetlija ispala.
@Partizzanka a sta su ti savjtovale tete iz lusha s cim da kombiniras kanu,mozda tu njihovu ni ne trebas?
mislin da bi ti je limun povjetlia.
@miss v hvala.ja sam zadovoljna,bilo me strah kako ce bit s limunom.al za nekih mjesec dana opet cu ja(bez alu folije
).
sad ova kombinacija di san misala sa limunom mi je najsvjetlija ispala.
@Partizzanka a sta su ti savjtovale tete iz lusha s cim da kombiniras kanu,mozda tu njihovu ni ne trebas?
mislin da bi ti je limun povjetlia.
@miss v hvala.ja sam zadovoljna,bilo me strah kako ce bit s limunom.al za nekih mjesec dana opet cu ja(bez alu folije
- Partizzanka
#57 Re: čista kana / body art kvalitet /
eh pa ja s ene bi bunila da malo posvijetli
rekli su mi da ne dodajem nista osim vode jer ima sve
ako ne dodam nista bude malo crvenkastija
ako dodam crnog caja - vuce na smedju
rekli su mi da ne dodajem nista osim vode jer ima sve
ako ne dodam nista bude malo crvenkastija
ako dodam crnog caja - vuce na smedju
-
miss v
#58 Re: čista kana / body art kvalitet /
..
- la_roux
#59 Re: čista kana / body art kvalitet /
Nešto kontam da i ja probam tu iz badema, al me baš strah da ne ispadnem tamno crvena, ja volim svjetlije. Ajde pls, ko se kanirao ovom neka stavlja slike 
- žuta lala
#60 Re: čista kana / body art kvalitet /
Sačekaj još malo, ja ću ovih dana opet probati, ali ću pustiti da prenoći jednu noć kana, i onda ću je staviti. Ako mi ne uspije ni ovaj put, onda ću staviti smeđu kanu i rješen problem - ne planiram se više farbati, šteti.
Javit ću ti kakva sam ispala, poslat ću slike.
- la_roux
#61 Re: čista kana / body art kvalitet /
Važizuta_lala wrote:Sačekaj još malo, ja ću ovih dana opet probati, ali ću pustiti da prenoći jednu noć kana, i onda ću je staviti. Ako mi ne uspije ni ovaj put, onda ću staviti smeđu kanu i rješen problem - ne planiram se više farbati, šteti.
Nema razloga da ti ne uspije, samo slijedi upute
- makaranka
#62 Re: čista kana / body art kvalitet /
@lala, ofarba li se kanom,kako je ispalo?
jucer kupih u badema kanu,razmisljam veceras da je zamutim za limunom pa da se farbam sutra.
jucer kupih u badema kanu,razmisljam veceras da je zamutim za limunom pa da se farbam sutra.
- lavorpunvode
#63 Re: čista kana / body art kvalitet /
kako vi prezivite samu proceduru nanosenja?
ja sam jednom pokusala, kucu upropastila! da ne pricam sta sam uradila s prostiracima u wcu gdje sam eksperimentisala, a po citavoj kuci sam ostavila zelene fleke od te smjese, jedva ocistih za sobom kasnije
jos mi nije ni uspjelo nesto
nabavila neku crnu/smedju kanu, ma bezveze 
- makaranka
#64 Re: čista kana / body art kvalitet /
@lavorpunvode
moje prvo kaniranje je bilo katastrofalno.cilo vrime mi se mrvilo po glavi nije nikako htjelo ostat na dlaci (slabo umutila,nije tecnosti bilo dovoljno),frcalo po cjelom kupatilu.
sad sam vise ispraksirana u mjesanju,pa nije mrvasta smjesa.al isto sklonim prostirace iz kupatila.bude moza koja kap po plocicama al to lako saperem,sad mi samo bude kurslus u lavandinu(kad sve nabacam na kosu,malo skvasin ruke,pa sve protrljam po glavi,izmasiram malo).podignem kosu i zamotam u celofan i onu malu vrecicu iz granapa pa rucnik,tako da ne ispada po kuci dok odam.evo jos koji sat cu drzat pa cu saprat.
moje prvo kaniranje je bilo katastrofalno.cilo vrime mi se mrvilo po glavi nije nikako htjelo ostat na dlaci (slabo umutila,nije tecnosti bilo dovoljno),frcalo po cjelom kupatilu.
sad sam vise ispraksirana u mjesanju,pa nije mrvasta smjesa.al isto sklonim prostirace iz kupatila.bude moza koja kap po plocicama al to lako saperem,sad mi samo bude kurslus u lavandinu(kad sve nabacam na kosu,malo skvasin ruke,pa sve protrljam po glavi,izmasiram malo).podignem kosu i zamotam u celofan i onu malu vrecicu iz granapa pa rucnik,tako da ne ispada po kuci dok odam.evo jos koji sat cu drzat pa cu saprat.
- la_roux
#65 Re: čista kana / body art kvalitet /
Hajd pls postavi slike za koji dan, i ja kontam tu uzeti, al ne smijem dok ne vidim kako izgleda, pogotovo na suncumakaranka wrote:@lavorpunvode
- makaranka
#66 Re: čista kana / body art kvalitet /
@la_roux
postavim sliku,ako ne veceras,onda sutra.
postavim sliku,ako ne veceras,onda sutra.
-
happy071
#67 Re: čista kana / body art kvalitet /
Ja se knijem vec dvadeset godina i nikada je nisam drzala na glavi duze od dva sata, preko noci ne bih ni u ludilu. Koristim knu koju mi uvijek neko donese sa hadza, zamjesam je sa toplom vodom, malo maslinovog ulja i dodam jedno zumanjce. Zadnje dvoje je iskljucivo kao maska za kosu, nema nikakvog uticaja na boju. Kna odstoji dvadesetak minuta prije nanosenja, nalijepim se, zamotam prvo kuhinjskim papirnim ubrusima (da upiju eventualni visak vlage), onda prozirna folija ili kesa i na kraju kakva marama. Nakon sat ipo-dva operem i to je to. Boja je super, u zatvorenom tamnije smedja sa bakarnim odsjajem, a na suncu sljaaasti bakreno
U zadnje vrijeme imam i sijedih koje budu bas naradzaste. Pitala me jedna zena kako izvlacim te pamenove
Nema mi logike da se kna mora drzati npr. 10 sati na glavi, a meni su ruke naradzaste za dvije minute dok nanosim knu.
- makaranka
#68 Re: čista kana / body art kvalitet /
ja sam do sada radila da cim cmjesu zamjesam nabacam na kosu,umotam u foliju,kesu i rucnik,i tako bi stajala jedno 2-3sata.
evo danas pravim probu,sinoc zamjesala kanu i danas oko 14h sam se zagletovala
jos malo da izdrzim pa cu vidit ima li kakve velike razlike od prijasnjih nacina i ovog danas.
evo danas pravim probu,sinoc zamjesala kanu i danas oko 14h sam se zagletovala
- la_roux
#69 Re: čista kana / body art kvalitet /
Ako je u pitanju čista kana, tj. prah koji sadrži samo mljeveno lišće te biljke, onda smjesa mora stajati minimalno 12 sati prije nanošenja i mora se držati dugo. A to što ti stavljaš sadrži još neke primjese pa se zato može zamutiti samo sa vodom, boja se brzo razvija i dobivaš smeđe nijanse sa narandžastim odsjajem. Čista kana može dati isključivo crvenu ili narandžastu boju, mora se zamutiti sa nečim što će stvoriti kiselu sredinu, jer je samo u takvoj moguć proces otpuštanja pigmenta, a taj proces traje poprilično dugo.happy071 wrote:Ja se knijem vec dvadeset godina i nikada je nisam drzala na glavi duze od dva sata, preko noci ne bih ni u ludilu. Koristim knu koju mi uvijek neko donese sa hadza, zamjesam je sa toplom vodom, malo maslinovog ulja i dodam jedno zumanjce. Zadnje dvoje je iskljucivo kao maska za kosu, nema nikakvog uticaja na boju. Kna odstoji dvadesetak minuta prije nanosenja, nalijepim se, zamotam prvo kuhinjskim papirnim ubrusima (da upiju eventualni visak vlage), onda prozirna folija ili kesa i na kraju kakva marama. Nakon sat ipo-dva operem i to je to. Boja je super, u zatvorenom tamnije smedja sa bakarnim odsjajem, a na suncu sljaaasti bakrenoU zadnje vrijeme imam i sijedih koje budu bas naradzaste. Pitala me jedna zena kako izvlacim te pamenove
Nema mi logike da se kna mora drzati npr. 10 sati na glavi, a meni su ruke naradzaste za dvije minute dok nanosim knu.
- la_roux
#70 Re: čista kana / body art kvalitet /
Hahahaha, ti baš imaš strpljenjamakaranka wrote:ja sam do sada radila da cim cmjesu zamjesam nabacam na kosu,umotam u foliju,kesu i rucnik,i tako bi stajala jedno 2-3sata.
evo danas pravim probu,sinoc zamjesala kanu i danas oko 14h sam se zagletovalajos malo da izdrzim pa cu vidit ima li kakve velike razlike od prijasnjih nacina i ovog danas.
Ja sam prošli put smjesu napravila dan prije, sutradan stavila i držala samo 3,5 h i ništa, ali baš ništa se nije primilo. Poslije 2 dana sam ponovila i držala 6 h i onda se tek dobro primilo. Prije sam držala i po 10 i više sati, ali boja nije uopće drugačija ni sa 6 sati, tako da sam našla neki optimalan period koliko trebam držati.
- lavorpunvode
#71 Re: čista kana / body art kvalitet /
sanjam o boji kose poput ovemakaranka wrote:![]()
au,ja sam u pocetku kupovala kanu kao sto se sad moze nac u mullera i dm-a i na tim uputstvima je bilo da se zamota u foliju,kao drzi toplo,pa mi tako ostala navika i sada.od sada mjenjam tu naviku.nisan primjetila da mi je nastetilo kosi i tjemenu,al vjerovatno utjece na boju.
evo na danjem svjetlu,prvi dan je bilo puno tamnije,primjetila san da inace nakon 2-3 pranja bude drugacija boja,onako, ko da je dosla sebi.ovo je mjesano sa limunom.
- makaranka
#72 Re: čista kana / body art kvalitet /
Moja prirodna boja je braon.a u srednjoj skoli sam se puno farbala crvenom bojom.tako da mi je uvik bila neka kestenjasta boja sa crvenkastim odsjajem.
zadnjih 2-3god kanu kupujem iskljucivo u badem butiku.
kana koja se prodavala u dm-a(ne znam jel se jos ima za kupit) mi nije nikako odgovarala,slabo je boja ostajala,i vise je bila kao neki preljev,malo zasjaji kosa,bude mekana,al se brzo ispirala.
jednom prilikom mi je svekrva kupila malo pakovanje neke eagle kane (pronasla u nekom granapu pored markala) pa sam se s njom bojala (boja je bila bas braon) al sam onda procitala da ta boja sadrzi stetne kemikalije i da nije cista kana.
na topicu o kosi sam dobila savjet od jedne forumasice da kupim u badem butiku,uzima se na grame i grubo je prosijana.
Kana iz badem butika je turskog porijekla i ona je u grupi koja vise ide na narandjasto.
ja sam do sada probala mjesajuci sa kafom,crnim cajem i daju mi skoro jednaku nijansu,ovaj put sam probala samo sa limunom. a cura iz badem butika mi je preporucila i caj od hibiskusa za intenzivniju crvenu boju.
ova prva slicica je od jucerasnjeg farbanja,prvi put sam ostavila kanu da se razvije preko noci,i drzale je nekih 4 sata.
a na ovoj drugoj je kombinacija sa kavom,kolko se moze vidit od sunca.

zadnjih 2-3god kanu kupujem iskljucivo u badem butiku.
kana koja se prodavala u dm-a(ne znam jel se jos ima za kupit) mi nije nikako odgovarala,slabo je boja ostajala,i vise je bila kao neki preljev,malo zasjaji kosa,bude mekana,al se brzo ispirala.
jednom prilikom mi je svekrva kupila malo pakovanje neke eagle kane (pronasla u nekom granapu pored markala) pa sam se s njom bojala (boja je bila bas braon) al sam onda procitala da ta boja sadrzi stetne kemikalije i da nije cista kana.
na topicu o kosi sam dobila savjet od jedne forumasice da kupim u badem butiku,uzima se na grame i grubo je prosijana.
Kana iz badem butika je turskog porijekla i ona je u grupi koja vise ide na narandjasto.
ja sam do sada probala mjesajuci sa kafom,crnim cajem i daju mi skoro jednaku nijansu,ovaj put sam probala samo sa limunom. a cura iz badem butika mi je preporucila i caj od hibiskusa za intenzivniju crvenu boju.
ova prva slicica je od jucerasnjeg farbanja,prvi put sam ostavila kanu da se razvije preko noci,i drzale je nekih 4 sata.
a na ovoj drugoj je kombinacija sa kavom,kolko se moze vidit od sunca.

-
happy071
#73 Re: čista kana / body art kvalitet /
Sto se tice kane ovakvo je pakovanje. Ne znam arapski ali sudeci po slici iscrtanih ruku dalo bi se zakljuciti da se moze koristiti za body art. Inace je kna skroz sitno mljevena, kao brasno.la_roux wrote:Ako je u pitanju čista kana, tj. prah koji sadrži samo mljeveno lišće te biljke, onda smjesa mora stajati minimalno 12 sati prije nanošenja i mora se držati dugo. A to što ti stavljaš sadrži još neke primjese pa se zato može zamutiti samo sa vodom, boja se brzo razvija i dobivaš smeđe nijanse sa narandžastim odsjajem. Čista kana može dati isključivo crvenu ili narandžastu boju, mora se zamutiti sa nečim što će stvoriti kiselu sredinu, jer je samo u takvoj moguć proces otpuštanja pigmenta, a taj proces traje poprilično dugo.happy071 wrote:Ja se knijem vec dvadeset godina i nikada je nisam drzala na glavi duze od dva sata, preko noci ne bih ni u ludilu. Koristim knu koju mi uvijek neko donese sa hadza, zamjesam je sa toplom vodom, malo maslinovog ulja i dodam jedno zumanjce. Zadnje dvoje je iskljucivo kao maska za kosu, nema nikakvog uticaja na boju. Kna odstoji dvadesetak minuta prije nanosenja, nalijepim se, zamotam prvo kuhinjskim papirnim ubrusima (da upiju eventualni visak vlage), onda prozirna folija ili kesa i na kraju kakva marama. Nakon sat ipo-dva operem i to je to. Boja je super, u zatvorenom tamnije smedja sa bakarnim odsjajem, a na suncu sljaaasti bakrenoU zadnje vrijeme imam i sijedih koje budu bas naradzaste. Pitala me jedna zena kako izvlacim te pamenove

Sto se tice boje izgleda ovako na dnevnom svjetlu. Na suncu je znacajno svjetlija, u sobi kestenjasta.

Slika sa blicem.

I sve to radim kako sam vec napisala, drzim dva sata. Jasno je meni da teorija kaze - sa kiselim zamjesaj, stoji pola dana u serpi, pola dana (ili duze) na glavi i sl. ali meni je praksa pokazala da moze i jednostavnije i brze, a sa odlicnim rezultatom. Ja mislim da boja zavisi prvenstveno od kvaliteta kane i podloge na koju se stavlja. Sto se tice vremena drzanja na kosi kod mene nakon 2-3 sata to gubi smisao jer sto se ofarbalo, ofarbalo se u tom periodu i nema svrhe da se maltretiram jos 3 dodatna sata. Izvinite na velikim slikama.
- makaranka
#74 Re: čista kana / body art kvalitet /
@happy071 odlicna je boja
jos nekoliko savjeta:
meni je nana pricala kako je svoju plavu kosu posvjetlivala sa limunom i prala je cajem od kamilice,tako da sam zakljucila da bi mjesanje sa limunom dalo svjetliji rezultat od onog sa kavom ili crnim cajem.
kana isusuje kosu,pa se u smjesu moze dodati ricinusovo,maslinovo ulje,ali postoji mogucnost da to utjece na boju,tj u smislu da boja ne bude intenzivna kao i kad bi bila bez tih ulja.
meni se kosa masti,pa mi pogoduje da se isusi kaniranje,pa onda obicno koji dan poslje kad uhvatim vremena napravin pakung od ulja,ili prilikom pranja malo s nekom maskom predjem,onda bude bas fino sjajna i mekana.
napravit cu jos koju slicicu po danjem svjetlu pa postavim.
prije sam isprobavala svakakve boje,nijanse,kosu sam dosta oslabila,bila je krhka,tanka,nadrazeno vlasiste,a nisan tila odustat od bojanja,pa mi se sa kanom ucinilo idealno,bojam se a ne steti mi.i bilo me je strah na pocetku,kakva ce boja ispast,jer je doslovno eksperimentiranje i nikad nisi siguran kako ce ispast,bude kinder suprise
al nisan nikako pozalila.a i ako ne ispadne kako sam htjela,saceka se neko vrijeme pa se moze ofarbat klasicnom bojom.
kana je kao film koji se omota oko vlasi,pa tako nece odma primit razne tretmane,kao minival,a peglanje i kovrcanje figarom moze bit otezano,da kad se nakon mukotrpnog kovrcanja kosa brzo opusti.
jos nekoliko savjeta:
meni je nana pricala kako je svoju plavu kosu posvjetlivala sa limunom i prala je cajem od kamilice,tako da sam zakljucila da bi mjesanje sa limunom dalo svjetliji rezultat od onog sa kavom ili crnim cajem.
kana isusuje kosu,pa se u smjesu moze dodati ricinusovo,maslinovo ulje,ali postoji mogucnost da to utjece na boju,tj u smislu da boja ne bude intenzivna kao i kad bi bila bez tih ulja.
meni se kosa masti,pa mi pogoduje da se isusi kaniranje,pa onda obicno koji dan poslje kad uhvatim vremena napravin pakung od ulja,ili prilikom pranja malo s nekom maskom predjem,onda bude bas fino sjajna i mekana.
napravit cu jos koju slicicu po danjem svjetlu pa postavim.
prije sam isprobavala svakakve boje,nijanse,kosu sam dosta oslabila,bila je krhka,tanka,nadrazeno vlasiste,a nisan tila odustat od bojanja,pa mi se sa kanom ucinilo idealno,bojam se a ne steti mi.i bilo me je strah na pocetku,kakva ce boja ispast,jer je doslovno eksperimentiranje i nikad nisi siguran kako ce ispast,bude kinder suprise
al nisan nikako pozalila.a i ako ne ispadne kako sam htjela,saceka se neko vrijeme pa se moze ofarbat klasicnom bojom.
kana je kao film koji se omota oko vlasi,pa tako nece odma primit razne tretmane,kao minival,a peglanje i kovrcanje figarom moze bit otezano,da kad se nakon mukotrpnog kovrcanja kosa brzo opusti.
- Partizzanka
#75 Re: čista kana / body art kvalitet /
iskreno meni je kosa puno smirenija od kada se knijem
ono i sama se uvije na vrhovima
a i kada je uvijam na krpice recimo i to - imam osjecaj da je poslusnija
nego prije
ono i sama se uvije na vrhovima
a i kada je uvijam na krpice recimo i to - imam osjecaj da je poslusnija