KOLONIZACIJA MARSA!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#51 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by UnscarD »

T-Rexx wrote:
bierkof wrote:T rexx je naravno upravu, ali ne mislim da je nemoguce da izadjemo iz naseg suncevog sistema kada za to dodje vrijeme. Nemoj da zaboravis da je moderna nauka pocela prije svega 100-150 godina, i pogledaj sta sve sada imamo.
Prakticno je nemoguce predvidjeti sta ce biti za sljedecih 50 godina a kamo li tek za 500.
A 500 godina je samo trenutak u zivotu nase planete.
Slazem se da nije moguce predvidjeti buduca naucna dostignuca, ali neke stvari su ipak jasne.

1 svjetlosna godina = 10 triliona kilometara
Susjedna galaksija, Andromeda, je udaljena 2,5 miliona svjetlosnih godina.

Cak i kada bi putovali duplo brze od svjetlosti (sto je 100% naucna fantastika) to ne bi bilo od pomoci jer su daljene i brojevi ipak preveliki. A mi smo male bakterije koje su vrlo osjetljive na okolinu.
Susjedna galaksija je preskakanje koraka. U Mlijecnom putu ima milijarde zvijezda pa nakon sto istrazimo djelic toga mozemo pricati o drugim Galaksijama. Naravno nas solarni sistem je prvi korak.

Civilizacije je jos davno podjelio ruski astronom Kardashev na sljedece tipove a bazirano na kolicini energije koju je civilizacija u mogucnosti da proizvede (iskoristi) :
Civ0. Nase trenutno stanje. Ovladavanje zemljom i njenim resursima, globalizacija i ujedinjenje svijeta i eliminisanje kolturoloskih razlika je preduslov za Civ1.
Civ1. Ovladavanje svim resursima sopstvene planete (po kalklulacijama zemlja se trenutno nalazi na 0,8 ili 0,9 na ovoj skali). u SF literaturi, prelazak iz Civ0 i Civ 1 je obicno CyberPunk zanr pri cemu se jos uvijek koriste sirovi resursi ali se prelazi na sofiticiranije izvore energije. Zemlja je blizu te tacke, naravno ukoliko nas zastarjeo monetarni sistem baziran na profitu ne unisti potpuno. Izgradnja orbitalnih stanica. Augmentacija, produzenje zivota, razvoj AI, itd itd ...
Civ2. Uticaj na solarni sistem, kolonizacija drugih planeta unutar sol.sistema.
Civ3. Medjuzvijezdana putovanja i sirenje uticaja na galaksiju.

Za vise detalja :
http://en.wikipedia.org/wiki/Kardashev_scale

Uzimajuci u obzir starost svemira i mogucnost da je neka civilizacija starija od nase 10.000, 100.000 ili milion godina i da je teoretski mogla dostici nivo Civ.5, 6 ili 7 stavlja stvari u novi kontekst. Mi bi smo njima izgledali znacajno kao nama neki mravinjak u Amazonskoj sumi. Sa druge strane, nama je tesko i zamisliti takvu civiliaciju jer bi ona mogla imati potpuno drugacije metode komunikacije, vjecni zivot itd itd i u mnogim aspektima bi nama izgledali kao bozanstva...
korisnik.1

#52 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by korisnik.1 »

bierkof wrote:
korisnik.1 wrote: Ooo stručnjak nismo te prepoznali odmah ..
Pa ako bi cestica velicine zrna pijeska prerezala svemirsku stanicu k'o puter, kako nije prerezala ove postojeće ? Kako nije prerezala one robote-sonde što su već slijetali na površine drugih svemirskih objekata ? Što ne prereže ove brojne satelite :lol:

Ja kako sam gledao dokumentarac o mogućem naseljavanju Marsa, bilo je riječi o putu bez povratka.
Prvo evo ti pa procitaj. Prosjecna brzina mikrometeorida je 10km/s i pri toj brzini tezina manja od 1 grama moze da probusi metalne ploce na svemirskim stanicama, i svakodnevno ostecuje satelite u orbiti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Micrometeoroid
Prvo ti pročitaj ovo što sam ja napisao. Dakle, kako čestica ne presiječe sve ove silne objekte koji su već u svemiru, a od ljudske ruke napravljeni ?
A drugo, sam sebi pobijaš tvrdnju, na tom linku pročitaj tekst pod Effect on spacecraft operations.

:-)
shiljak

#53 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by shiljak »

Zašto bi se ljudi slali ako mogu robota napraviti da rade na marsu kao i ljudi? :D Prednosti? Rade roboti 24h dnevno što je dva puta više, dok bi obični ljudi radili samo 8h.. onda robot se ne može razboliti..

Onda, sigurno da će napretkom tehnologije roboti moći raditi brže stvari nego ljudi (to što trebaju da rade na Marsu).. što na kraju ispada da slanje čovjeka na mars samo usporava taj proces..

Što dođemo do zaključka da sa robotom možemo ubrzati proces od 3 do 5 puta nego slanjem ljudi..

Dalje.. I ljudi na marsu su ljudi :D Ako bi svake godine po 4 nova čovijeka došla, to je 40 ljudi u 10 godina.. Ako će se razmnožavati, onda od tih 40 ljudi (pola će biti muško pola žensko), rodi se 20 djece.. i sad tu djecu moraš čuvati narednih 6 godina, što znači onih 40 ljudi, zapravo su korisna samo 20 :D Zatim gdje tu djecu smjestiti? Pošto svaka ta kućica je došla sa nekom posadom i te kućice su već zauzete..

Dalje, šta ćeš sa tim 40 ljudi na marsu? Jel iko gledao velikog brata? Bude 10-ak ljudi i na kraju svi jedva čekaju kad će neko ispast ili kad će sami ispasti jer se ne podnose :D Šta bi tek bilo za 40 ljudi?

Dalje, 40 ljudi.. U tom slučaju mora postojatin ešto kao država, da ne bi došlo do sukoba.. Ne možeš reći da do tog ne dolazi.. Onda moraju postojati ljekari, da mogu operisati nekog, zatim zubari, da ti poprave zub, inače svi će krezavi biti kroz 10-ak godina.. Kako se okupati, gdje je tolika voda? :D

I opet ti na kraju dođe, da je 100 puta bolje poslati robote nego ljude :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#54 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

što bi skali rekla (parafraza)
energija potrebna za svemirska putovanja premašuju njezinu korist
eto i danas imamo avione mobitele...
koliko nas ide na novi zeland često :D
ide probrana elita koja ima novce i koja od toga ima korist

da bi se putovalo svemirom mora nešto da se smisli ili iznenada otkrije...
tipa putovanje bez putovanja kao u nekim sf djelima
naka crvotočina
otkrivanje antigravitacije na jeftinoj bazi

uglavnom $$$$$$
AlienBiH

#55 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by AlienBiH »

shiljak wrote:Zašto bi se ljudi slali ako mogu robota napraviti da rade na marsu kao i ljudi? :D Prednosti? Rade roboti 24h dnevno što je dva puta više, dok bi obični ljudi radili samo 8h.. onda robot se ne može razboliti..

Onda, sigurno da će napretkom tehnologije roboti moći raditi brže stvari nego ljudi (to što trebaju da rade na Marsu).. što na kraju ispada da slanje čovjeka na mars samo usporava taj proces..

Što dođemo do zaključka da sa robotom možemo ubrzati proces od 3 do 5 puta nego slanjem ljudi..

Dalje.. I ljudi na marsu su ljudi :D Ako bi svake godine po 4 nova čovijeka došla, to je 40 ljudi u 10 godina.. Ako će se razmnožavati, onda od tih 40 ljudi (pola će biti muško pola žensko), rodi se 20 djece.. i sad tu djecu moraš čuvati narednih 6 godina, što znači onih 40 ljudi, zapravo su korisna samo 20 :D Zatim gdje tu djecu smjestiti? Pošto svaka ta kućica je došla sa nekom posadom i te kućice su već zauzete..

Dalje, šta ćeš sa tim 40 ljudi na marsu? Jel iko gledao velikog brata? Bude 10-ak ljudi i na kraju svi jedva čekaju kad će neko ispast ili kad će sami ispasti jer se ne podnose :D Šta bi tek bilo za 40 ljudi?

Dalje, 40 ljudi.. U tom slučaju mora postojatin ešto kao država, da ne bi došlo do sukoba.. Ne možeš reći da do tog ne dolazi.. Onda moraju postojati ljekari, da mogu operisati nekog, zatim zubari, da ti poprave zub, inače svi će krezavi biti kroz 10-ak godina.. Kako se okupati, gdje je tolika voda? :D

I opet ti na kraju dođe, da je 100 puta bolje poslati robote nego ljude :D

pa nije to bas tako... robot nema mogucnost samo-popravke kao covjek. Covjeku dovoljno da se najede i naspava, i moze nastaviti dalje. A robot sa druge strane, kad se pokvari, osteti... to je to... nema vise. Mislim da je dugorocno bolje poslati covjeka, koji moze bar 20 godina raditi, dok robot nevjerujam da moze i dvije, bez da se pokvari, ili osteti.

Mada... nasi razgovori o ovome su mlacenje prazne slame... nauka je nauka... ako se tamo nekom vlasniku neke velike kompanije koja ima ogromne svote kapitala digne chonta, pa da finanskira naucna istrazivanja po tom pitanju, onda cemo znati odgovor. Do tad mozemo slobodno brojati zvijezde na nebu.
shiljak

#56 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by shiljak »

2016 ako pošalju ono što su rekli, pa 2018.. To je za 3 godine, brzo će to proći pa će se znati da li su to stvarno mislili :-D Ja mislim da nisu :D Kad bude 2016 samo će reći odlaže se projekat radi skupoće i slično :-D
ArtemisFowl

#57 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

shiljak wrote:2016 ako pošalju ono što su rekli, pa 2018.. To je za 3 godine, brzo će to proći pa će se znati da li su to stvarno mislili :-D Ja mislim da nisu :D Kad bude 2016 samo će reći odlaže se projekat radi skupoće i slično :-D
Pa bili su oni kod preko 50 kompanija da bi dobavili djelove i to... da kazu da nisu stvarno mislili odmah bi 50 tuzbi podigli protiv njih :D
Truba

#58 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

mislim da je ipak jeftinije poslati ljude nego robote :D
uvijek će se naći 1000 ljudi spremnih da umru za nauku :D
:skoljka:

koliko "košta" jedan čovjek :D

mogu slati zločince gore... pa kako je ono na početku bilo u australiji? :D
ArtemisFowl

#59 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Black swan wrote:mislim da je ipak jeftinije poslati ljude nego robote :D
uvijek će se naći 1000 ljudi spremnih da umru za nauku :D
:skoljka:

koliko "košta" jedan čovjek :D

mogu slati zločince gore... pa kako je ono na početku bilo u australiji? :D
Jes' jeftinije ali fora je to nego sto ljudi mogu uraditi puno vise istrazivanja i eksperimenata nego roboti ;)
:lol: zamisli da ti zlocinci budu neki umobolesnici pa da im razvale svu opremu vrijednu nekoliko milijardi$ :lol:
Skyfox

#60 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Skyfox »

Black swan wrote: uvijek će se naći 1000 ljudi spremnih da umru za nauku :D
koliko samo ima sf fanova koji su spremni da zrtvuju sve da bi prozivili svoju fantaziju :D
zambaklija

#61 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by zambaklija »

sve je to šuplja,na kraju će to u najboljem slučaju ispasti nješta poput novog Berlinskog aerodroma :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#62 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by JoseMujica »

što je cilj zahebaniji veća je ložiona :D

a i više se para uzima ;-) sve mi dođe da se pitam da li Cerić stoji i iza ove ublehe :lol:
lajkujMe

#63 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by lajkujMe »

Moje misljenje je da se ovo nece desiti 2023 jednostavno nema dovoljno vremena da se sve pripremi. Odlazak na mars je veoma slozena stvar, posebno zato sto to jos niko nije uradio. Sama NASA planira tek 2030+ poslati ljude tamo.
Mnogo problema ima jos da se rijesi prije nego sto odemo na Mars.

1. Napraviti novi pogon koji ce isplativo da nas odvede tamo i sto najvaznije da je brzi od postojecih raketa.
2. Rijesiti problem radijacije osim ako hoces dobro pecene astronaute da stignu na mars :lol:
3. Problem nedostatka gravitacije na putovanju do tamo dok astronauti stignu njihove kosti i misici ce biti jacine zelea.
4. Inzinjeri moraju jos izumiti pouzdane nastambene objekte koji ce biti poslati na mars i nacine kako producirati kisik na Marsu, hranu (biljke), energiju, i Vodu.

Za prvi problem ja mislim da je vec pronadjeno rjesenje Nasini inzinjeri vec desetljecima rade na ionskom raketnom motoru i skoro je spreman, nema dovoljno snage da posalje nesto sa zemlje u svemir, ali ako bi se svemirski brod sklopio u orbiti (kao ISS) mogli bi napraviti mnogo velike brodove koji bi isli daleko brze s daleko manjom potrosnjom goriva na Mars.

Drugi problem je mnogo mnogo teze rijesiti, ima naravno rijesenje vec ali nije izvodivo za svemir a to je da se brod oblozi npr Olovom (teskim metalima kao olovo, uran i tako to), ti metali su previse teski. Nego se traze lakse varijante a to nije lako.

3. Ima mnogo ideja za ovo mislim da nije tesko rijesiv problem. Mogli bi i stvoriti "umjetnu" gravitaciju, ako naprave brod da se rotira oko svoje ose nastala bi centrifugalna sila (npr: film odisej 2001 vidjeli ste brod i rjesenje za gravitaciju).

4. E to je vec pitanje postojeceg istrazivanja roverima, vrlo je vazno da se pronadje voda na Marsu to bi rijesilo sve ostale probleme. Vodu mozes ne samo koristiti za zaljevanje i pijanje nego i za proizvodnju kisika i proizvodnju goriva.

Uglavnom to o 2023 i Kolonizaciji zaboravite za sad to jos nije izvodivo, ali ocekujem da ce do 2050 god. postojati kolonija na Marsu. I ko zna mi smo jos na pocetku znanosti mozda do 2100 bude zivjelo hiljade mozda cak i milione ljudi na marsu.

Sto se tice ostatka Suncevog sistema, ja mislim da je nama limit Jupiter a posebno njegovi mjeseci neki od njih su mnogo zanimljiviji od Marsa npr.

Neko rece dok ne nadjemo nacin da idemo brzinom svijetlosti da dalje od Sol sistema nema. E pa ne slazem se s jednom konstatacijom :D, cak ako nadjemo nacin da putujemo brzinom svijetlosti opet nece biti dalje od Sol Sistema stignemo do Plutona brzo i to je to, ali dalje nema jer ko ce majke ti putovati 4 godine sa zemlje do npr Tau centuri nama najblizeg sistema?

Sve dok se ne nadje nacin da idemo brze od svijetlosti (nevazno sad jeli fakticki brze ili nekom obmanom zakona fizike) npr. warp pogon ili wormhole pogon.

E tek tad kad putovanje do npr tau cetija bude trajalo mozda nekoliko sati ili koji dan tek tad cemo moci dalje od Sol Sistema.

Vjerovali ili ne postoje trenutno stidljiva istrazivanja za warp pogon, do nedavno se mislilo to bi izizskivalo mnogo mnogo previse mnogo energije, ali najnovija istrazivanja govore da ipak ne treba toliko energije cak da je u ljudskoj moci da proizvede dovoljno energije za to (ne jos ali uskoro), samo ostaje problem sto pojmaaaa nemaju kako da idu warp brzinom na koji nacin?
ArtemisFowl

#64 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

lajkujMe wrote:Moje misljenje je da se ovo nece desiti 2023 jednostavno nema dovoljno vremena da se sve pripremi. Odlazak na mars je veoma slozena stvar, posebno zato sto to jos niko nije uradio. Sama NASA planira tek 2030+ poslati ljude tamo.
Mnogo problema ima jos da se rijesi prije nego sto odemo na Mars.

1. Napraviti novi pogon koji ce isplativo da nas odvede tamo i sto najvaznije da je brzi od postojecih raketa.
2. Rijesiti problem radijacije osim ako hoces dobro pecene astronaute da stignu na mars :lol:
3. Problem nedostatka gravitacije na putovanju do tamo dok astronauti stignu njihove kosti i misici ce biti jacine zelea.
4. Inzinjeri moraju jos izumiti pouzdane nastambene objekte koji ce biti poslati na mars i nacine kako producirati kisik na Marsu, hranu (biljke), energiju, i Vodu.

Za prvi problem ja mislim da je vec pronadjeno rjesenje Nasini inzinjeri vec desetljecima rade na ionskom raketnom motoru i skoro je spreman, nema dovoljno snage da posalje nesto sa zemlje u svemir, ali ako bi se svemirski brod sklopio u orbiti (kao ISS) mogli bi napraviti mnogo velike brodove koji bi isli daleko brze s daleko manjom potrosnjom goriva na Mars.

Drugi problem je mnogo mnogo teze rijesiti, ima naravno rijesenje vec ali nije izvodivo za svemir a to je da se brod oblozi npr Olovom (teskim metalima kao olovo, uran i tako to), ti metali su previse teski. Nego se traze lakse varijante a to nije lako.

3. Ima mnogo ideja za ovo mislim da nije tesko rijesiv problem. Mogli bi i stvoriti "umjetnu" gravitaciju, ako naprave brod da se rotira oko svoje ose nastala bi centrifugalna sila (npr: film odisej 2001 vidjeli ste brod i rjesenje za gravitaciju).

4. E to je vec pitanje postojeceg istrazivanja roverima, vrlo je vazno da se pronadje voda na Marsu to bi rijesilo sve ostale probleme. Vodu mozes ne samo koristiti za zaljevanje i pijanje nego i za proizvodnju kisika i proizvodnju goriva.

Uglavnom to o 2023 i Kolonizaciji zaboravite za sad to jos nije izvodivo, ali ocekujem da ce do 2050 god. postojati kolonija na Marsu. I ko zna mi smo jos na pocetku znanosti mozda do 2100 bude zivjelo hiljade mozda cak i milione ljudi na marsu.

Sto se tice ostatka Suncevog sistema, ja mislim da je nama limit Jupiter a posebno njegovi mjeseci neki od njih su mnogo zanimljiviji od Marsa npr.

Neko rece dok ne nadjemo nacin da idemo brzinom svijetlosti da dalje od Sol sistema nema. E pa ne slazem se s jednom konstatacijom :D, cak ako nadjemo nacin da putujemo brzinom svijetlosti opet nece biti dalje od Sol Sistema stignemo do Plutona brzo i to je to, ali dalje nema jer ko ce majke ti putovati 4 godine sa zemlje do npr Tau centuri nama najblizeg sistema?

Sve dok se ne nadje nacin da idemo brze od svijetlosti (nevazno sad jeli fakticki brze ili nekom obmanom zakona fizike) npr. warp pogon ili wormhole pogon.

E tek tad kad putovanje do npr tau cetija bude trajalo mozda nekoliko sati ili koji dan tek tad cemo moci dalje od Sol Sistema.

Vjerovali ili ne postoje trenutno stidljiva istrazivanja za warp pogon, do nedavno se mislilo to bi izizskivalo mnogo mnogo previse mnogo energije, ali najnovija istrazivanja govore da ipak ne treba toliko energije cak da je u ljudskoj moci da proizvede dovoljno energije za to (ne jos ali uskoro), samo ostaje problem sto pojmaaaa nemaju kako da idu warp brzinom na koji nacin?
-.- http://mars-one.com/en/faq-en Ovdje imas sve:D Pise i kako ce proizvoditi kiseonik i vodu,kako ce se zstititi od radijacije i to... Sve to je moguce sadasnjom tehnologijom... A ovo sto nasa planira kasnije da salje, to je samo zato sto nemaju para:P Imaće oni kada stignu na Mars kuće, a i biljke koje ce proizvoditi hranu ;-) Takodje imacece i gomilu solarnih panela zbog struje ;) Aj samo ti procitaj stvari na ovom linku i sve ce ti biti jasno ;)
shiljak

#65 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by shiljak »

ArtemisFowl wrote:
shiljak wrote:2016 ako pošalju ono što su rekli, pa 2018.. To je za 3 godine, brzo će to proći pa će se znati da li su to stvarno mislili :-D Ja mislim da nisu :D Kad bude 2016 samo će reći odlaže se projekat radi skupoće i slično :-D
Pa bili su oni kod preko 50 kompanija da bi dobavili djelove i to... da kazu da nisu stvarno mislili odmah bi 50 tuzbi podigli protiv njih :D
To je sam jedan od razloga.. Može biti da im država zabrani, kaže nije humano i to je to.. :D
ArtemisFowl

#66 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

shiljak wrote:
ArtemisFowl wrote:
To je sam jedan od razloga.. Može biti da im država zabrani, kaže nije humano i to je to.. :D
Il' ce im Ameri sabotirati projekat :P :sad: :x :x
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#67 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by UnscarD »

Dok god je na snazi ovakav monetarni sistem, istrazivanje svemira nikada nece biti u skladu sa onim sto mozemo da uradimo nego sa tim da li je to isplativo. Pitanje treba da bude da li imamo tehnicku mogucnost i resurse da kolonizujemo mars ali je na zalost danas pitanje da li se to isplati.
Monetarni sistem koci razvoj nauke (iako je u proslosti putem trzisnog sistema konkurencije doprinosio razvoju).

Ukoliko zelimo po Kardashevoj skali da predjemo iz Civ 0 u CIV 1 drustvo (a to znaci izgradnju orbitalnih stanica i kolonizaciju susjednih nebeskih tijela) prvo moramo odbaciti zastarjeo monetarni sistem.
Prelazak iz Civ 0 u Civ 1 je najtezi korak i zato prema Michio Kaku ova generacija koja danas zivi ima najvecu odgovornost i znacaj od svih generacija koje su ikada zivjele na zemlji.
morti

#68 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by morti »

Ispravka!

Svjetlosna godina ne iznosi 10 triliona (evropskih) km, već 9.460.730.472.580 (probližno devet i po biliona)

Trilion je u ovom slučaju američka verzija broja gdje je 10 na 12, a u Evropi trilion je 10 na 18.

Poznata spletka je i bilion (u SAD-u) što je kod nas milijarda.

Velika je greška bukvalno prevođenje.

:D
Truba

#69 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

Skyfox wrote:
koliko samo ima sf fanova koji su spremni da zrtvuju sve da bi prozivili svoju fantaziju :D
možda da bolujem od raka :D
inače igram samo nasigurno i slijedim kubrika koji nije preporučavao letenje avionom
omiljeno prevozno sredstvo mi je tenk :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Truba

#70 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

ja uporno ponavljam bez javnih radova osvajanje svemira neće biti moguće u skorije vrijeme
nasa ima dosta činovnika...mnogo se love vrti oko svemira... a ne vidjesmo svemir...
vjerujem i da ima kočničara napretka jer primaju dobre plate... status kvo im odgovara više od pokušaja i tragedije ili uspjeha...
nešto ko masažer prosječnog kluba koji bi dobio nogu kad bi klub uspio u svoje redove dovesti zvijezde sporta :D
ArtemisFowl

#71 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Black swan wrote:
Skyfox wrote:
možda da bolujem od raka :D
inače igram samo nasigurno i slijedim kubrika koji nije preporučavao letenje avionom
omiljeno prevozno sredstvo mi je tenk :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Enterprise-D je moje omiljeno prevozno sredstvo xD :D Razmisljam da nabavim novi Enterprise... Pa cu prodati ovaj Enterprise-D. Ima li koga da oce da kupi moj brod ili... :P ;-)
AlienBiH

#72 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by AlienBiH »

za ljubitelje sf-a...
Eve Online igra... :thumbup:
ArtemisFowl

#73 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

AlienBiH wrote:za ljubitelje sf-a...
Eve Online igra... :thumbup:
ja ne vidim nikakvu igru? jel to nesto do mene ili??? :? :razz:
Truba

#74 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

tenk je najsigurnije prevozno sredstvo u mirnodopskim uvjetima :D
ArtemisFowl

#75 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Black swan wrote:tenk je najsigurnije prevozno sredstvo u mirnodopskim uvjetima :D
Samo ako je opremljen nekom vrstom nuklearnog oruzja :-D :lol:
Post Reply