Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#51 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam ti naveo podatke sa britanskog sajta koji se bavi tematikom WW2 a ne neki Srbočetničko-patriotskog foruma, a taj podatak je validan zahvaljujući isključivo pedantnim Njemcima: vodili su knjige i sačuvali fakture za svaki šaraf koji je bilo koja fabrika napravila. I dan danas u arhivu Bundesvera imaju podatci o svakom tenku, topu i drugom oruđu kad je uveden u naoružanje, gdje je proizveden i kojoj je jedinici izdat...
Završavam raspravu o Jasenovcu nije to tema :oops:
iz zadnje klupe

#52 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by iz zadnje klupe »

E, @iz zadnje klupe, dijete drago,

Vidim da imaš volju da učiš istoriju, ali pokušaj to malo ozbiljnije. Jer stvarno je neozbiljno tvrditi:
Woddy, dijete drago, imam vjerovatno vise godina od tebe, citao sam jos nesto više od sabranih dijela Milorada Ekmečića, sjecam se prijeratnog dokumentarca BBC (sad znaš da imam fino godina) koji doslovno kaze: Zahtvaljujuci Osmanskoj vlasti na prostoru Balkana doslo je do konsolidacije i sirenja pravoslavlja u granicama i razmjerama nezamislivim prije njihovogo stupanja na Balkan,

Ti si neozbiljan sugovornik koji nedostatak argumenata pokušava nadomjestiti nekim smiješnim nipodoštavanjima.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#53 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Woody »

Auuu, braćo draga šta mi nagovoriste.

Ali hajde, nema veze, ja vas sve volim pa vam opraštam. Pa, moramo se malo šupati :wink: Pa nismo ratna skupština Srpske Republike BiH da se samo hvalimo međusobno.

Evo da krenem sa odgovorima retrospektivno:

Za @iz zadnje klupe: kako si tako siguran da si stariji od mene. Jesi li se vozio tramvajem po Dubrovniku? Ja jesam. Idemo dalje. Ja Milorada Ekmečića nisam nikada čitao, i ne pada mi na pamet. Totalno je nerelevantan. Čak ga ni Srbi ne uzimaju po default-u. Kažeš dokumentarac BBC-a. Znači sve što BBC kaže je sveto slovo? Pa jadan ne bio, Encyclopedia Britannica još uvijek tvrdi da je u BiH bio građanski rat. Eto, koliko je UK politički establishment realan :-) BBC je imao još more takvih fula, da ti ne nabrajam, jer sam siguran da ćeš se složiti sa mnom.

Nejse:
Zahtvaljujuci Osmanskoj vlasti na prostoru Balkana doslo je do konsolidacije i sirenja pravoslavlja u granicama i razmjerama nezamislivim prije njihovogo stupanja na Balkan
Mislim ova ti je tvrdnja, onako bezze. Isto kao da si rekao da je zahvaljujući Osmanskoj vlasti došlo do konsolidacije i sirenja Islama u nezamislivim razmjerama... Ne shvatam, zašto izvlačite zaključke da je Otomanska Turska protežirala Pravoslavlje vs. Katolicizma. Mislim, ne kontam. Hajde mi vi objasnite. Pa Otomani su bukvalno "razmontirali" pravoslavlje u svijetu (osim Rusije, ništa drugo nije ostalo), što nikada nisu učinili sa Katolicizmom. Najveći pravoslavni hram na svijetu su pretvorili u džamiju, svjetski centar i kolijevku pravoslavlja preimenovali i proglasili "stolnim gradom" Halifatske imperije. Od vaseljenskog patrijarha napravili karikaturu koja je i dan-danas marginalna pojava u pravoslavlju (u poređenju sa Papom). Eto, koliko su ih volili, konsolidovali i širili.

Eto, umorio sam se, ja sam star čovjek pa se brzo umorim. I kratki odgovori za:

@Samir-01 o Jasenovcu: u Jasenovcu i na području Jugoslavije je najviše stradalo Jevreja. Niko im se po procentima u gubicima nije ni približio. Mislim (nisam siguran, provjeriću) da je oko 90% populacije Jevreja iz Kraljevine Jugoslavije "zijanilo" u periodu 41-45. Možemo se i mi i Srbi i Hrvati ufatiti u kolo, ali ne bi dostigli monstruozne cifre gubitaka YU Jevreja u WWII. Po tom smo pitanju bili veoma "efikasni". I da, Bošnjak sam (mo'š mislit')

Za @LBVIEW o izjašnjavanju Srba: daj nam demografske pokazatelje iz tog doba - NEMA. Samo za tvoju informaciju: do XX vijeka postojali su i Srbi katolici i pravoslavni Hrvati, pa ti vidi. Ne veži genocid i fašizam/nacizam, jer to nema veze s vezom. Italijani su bili fašisti pa nigdje ne počiniše genocid. Rusi, Turci, Amerikanci i Australijanci nikada nisu bili fašisti pa se omastiše tim slavnim imenom.

Za @fantom slobode: Moji su izgurali 400 godina jer su bili age. Nikada nisu uzeli motiku u ruke, uvijek su imali "vlaha" da im rade zemlju, dok su oni seirili negdje u hladovini i ljuštili "mehku" šljivu. Naravno, u predahu između ratovanja. E, zbog tog njihovog ljenguzanja i ratovanja, nas je ovoliko koliko nas je (veoma malo) i ovako nam je - kako nam je (veoma loše).

Daklem, zaključak: Agrarna reforma 1918 je provedena kako je provedena. Ni bolje ni lošije od bilo koje druge. U poređenju sa Evropom XVIII vijeka čak i humanije. Tamo ih nisu lišavali samo zemlje, već i života. U čast u zemljoposjednika je izmišljen i jedan od najvećih izuma iz doba "humanizma i prosvetiteljstva" - giljotina.
sredoje

#54 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by sredoje »

Lajavikrelac wrote:Dakle možda su zaista i koristili tu napravu u Jasenovcu,ali očito je tvoja tvrdnja da je izmišljena specijalno za potrebe mučenja Srba lažna.

BTW ni macola je alat koji nije izmišljen za ubijanje, ali je nažalost istima jako dobro služio...

Taj "Srbosjek" ima kožni obuhvat oko ruke što znači da nije fiksan nego prianja uz ruku uz micanje, to je pomagalo i to tek toliko da se može sjeći nešto što je lagano poput vezica oko snoplja. Niti je ljudsko tijelo tako mekano a niti su ljudi nijemo čekali da ih neko zakolje bez komešanja, mrdanja, na kraju krajeva i od straha.
Dalje, oštrica i sama dužina "Srbosjeka" je kratka i toliko zaobljena da niti jedan vrat ne možeš obujmiti a da cijela oštrica zareže, klati nekoga sa kratkog oštricom je nespretnije nego da koristiš džepni nožić.

Izmišljotine koje dolaze iz kuhinje onih koji su se dokazali zvjerstvima sa dokazanim morbidnim običajima poput nosanja moštiju i iskapanja i prenošenja mrtvih na "svoj" teritorij.

Te priče se temelje na "iskazima" ovakvih:

"Ustaše prave đerdane od dječjih prstića"

http://www.youtube.com/watch?v=WHw34b92nHg&t=2m55s

Ovo je taj mentalni sklop koji sa nevjerojatnom lakoćom barata kostima, klanjima i ljudskim životima:

iz zadnje klupe

#55 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by iz zadnje klupe »

Pa Otomani su bukvalno "razmontirali" pravoslavlje u svijetu (osim Rusije, ništa drugo nije ostalo),
Niko ovde ne tvrdi da su se Otomani polomili od ljubavi za Srbima, samo hocemo da kazemo da je to bilo, bar u prvih 200 godina vladavine, jedno prilično pragmatično carstvo.

Svako onaj ko tvrdi da bi i danas Srbi bili vecina u Banjaluckoj regiji da Turci nisu došli na ove postore, je po meni neozbiljan sugovornik.

U vezi aga i begova, potpuno se slazem s tobom, ja na svoje "begović" u prezimenu nisam ponosan ni malo, jer nisu mi dali razloga za to, mislili su samo na sebe i na trenutno zadovoljstvo ne razmišljajući o budućim generacijama i šta im ostavljaju u amanet, oni kmetovi koje su oni naselili da bi guzovani mogli provoditi rahat dane ne radeći ništa oteli su im zemlju i pobili i protjerali buduće potomstvo.
fantom slobode

#56 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

sumski, ovako anonimno mozes da se predstavljas kako hoces, agrarna reforma iz 1919 je pravo otimanje i pljacka, ti si davno izveo svoj subjektivni zakljucak, a te stereotipe sto lijepis po ovom bosanskom narodu, to mozes da okacis macku o rep. Sta ces, kad te sekiraju, nije ti lako. A to sto se ti tako jadno osjecas, nemoj da vezes za begove i age, oni su uvijek bili dovoljno jaki (zato su i postali age i begovi), ne sjede oni kao sto si ti zamislio, niti trebaju da lupaju motikom o zemlju. Motika je za neobrazovane. Vjerujem da je tebi veoma lose, ne ide kako si navikao od 1918, pa do 1966, to vrijeme je proslost. To su valjda ti kmetovski kompleksi, sta ces. Inace dovoljno je aga i begova koji su bili i duze od 400 godina zemljoposjednici. Potomci tih su uprkos svim preprekama uspjeli da se opet dignu, jer nisu na lijepe oci nekad postali feudalci, ima tu i genetike :-)
breuer

#57 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

fantom slobode wrote:sumski, ovako anonimno mozes da se predstavljas kako hoces, agrarna reforma iz 1919 je pravo otimanje i pljacka, ti si davno izveo svoj subjektivni zakljucak, a te stereotipe sto lijepis po ovom bosanskom narodu, to mozes da okacis macku o rep. Sta ces, kad te sekiraju, nije ti lako. A to sto se ti tako jadno osjecas, nemoj da vezes za begove i age, oni su uvijek bili dovoljno jaki (zato su i postali age i begovi), ne sjede oni kao sto si ti zamislio, niti trebaju da lupaju motikom o zemlju. Motika je za neobrazovane. Vjerujem da je tebi veoma lose, ne ide kako si navikao od 1918, pa do 1966, to vrijeme je proslost. To su valjda ti kmetovski kompleksi, sta ces. Inace dovoljno je aga i begova koji su bili i duze od 400 godina zemljoposjednici. Potomci tih su uprkos svim preprekama uspjeli da se opet dignu, jer nisu na lijepe oci nekad postali feudalci, ima tu i genetike :-)
Jbg, bili jaki dok nije kralj došao :D Naravno da je otimanje i pljačka, rekoh ti, kako su begovi otimali i pljačkali, sad došao red da se i njima otima, i neka je! Jbg, ja imam kmetovske kompslekse, ali mnogo je više potomaka kmetova nego begova i aga tako da smo u većini jbg :D

a ti potomci su se dobro digli priznajem, sve po zakonu i strogim viteškim begovskim kodeksima :lol: a raja i kmetovi iz krivaje, vranice, šipada, mitala nek se guši i crkne :oops:
Bodkin

#58 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Bodkin »

fantom slobode wrote:sumski, ovako anonimno mozes da se predstavljas kako hoces, agrarna reforma iz 1919 je pravo otimanje i pljacka, ti si davno izveo svoj subjektivni zakljucak, a te stereotipe sto lijepis po ovom bosanskom narodu, to mozes da okacis macku o rep. Sta ces, kad te sekiraju, nije ti lako. A to sto se ti tako jadno osjecas, nemoj da vezes za begove i age, oni su uvijek bili dovoljno jaki (zato su i postali age i begovi), ne sjede oni kao sto si ti zamislio, niti trebaju da lupaju motikom o zemlju. Motika je za neobrazovane. Vjerujem da je tebi veoma lose, ne ide kako si navikao od 1918, pa do 1966, to vrijeme je proslost. To su valjda ti kmetovski kompleksi, sta ces. Inace dovoljno je aga i begova koji su bili i duze od 400 godina zemljoposjednici. Potomci tih su uprkos svim preprekama uspjeli da se opet dignu, jer nisu na lijepe oci nekad postali feudalci, ima tu i genetike :-)
kakav ad hominem, argumenti su ti beton nema sta :-)
fantom slobode

#59 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

breuer wrote:
Jbg, bili jaki dok nije kralj došao :D Naravno da je otimanje i pljačka, rekoh ti, kako su begovi otimali i pljačkali, sad došao red da se i njima otima, i neka je! Jbg, ja imam kmetovske kompslekse, ali mnogo je više potomaka kmetova nego begova i aga tako da smo u većini jbg :D

a ti potomci su se dobro digli priznajem, sve po zakonu i strogim viteškim begovskim kodeksima :lol: a raja i kmetovi iz krivaje, vranice, šipada, mitala nek se guši i crkne :oops:
Kralj je platio za sve sto je uradio, zar ne! I to vrlo brzo...:-) nije mu trajalo 400 i vise godina...Kakav kralj, to je loza potekla iz svinjogojstva, ne mijesaj to sa aristokracijom. A cuj sad je dosao red da se od begova otima, ti jos u 1919, hajde neka. Ovi iz Mitalla i gore spomenutih fabrika su radnici...a nemaju probleme sa begovima, nego sa kapitalistima, to je naime sasvim drugi drustveno-ekonomski sistem...
fantom slobode

#60 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

Bodkin wrote:
prilagodjeno nivou rasprave :-) :-), gdje ti ovdje vidis argumente, jadan ne bio? Nek' si se ti javio, ljubi te majka...a djelujes inteligentno!

nevezano za temu...
p.s. ti izgleda ne znas da papak samo shvata kad ga sta lupi u glavu...
breuer

#61 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

fantom slobode wrote:
breuer wrote:

Kralj je platio za sve sto je uradio, zar ne! I to vrlo brzo...:-) nije mu trajalo 400 i vise godina...Kakav kralj, to je loza potekla iz svinjogojstva, ne mijesaj to sa aristokracijom. A cuj sad je dosao red da se od begova otima, ti jos u 1919, hajde neka. Ovi iz Mitalla i gore spomenutih fabrika su radnici...a nemaju probleme sa begovima, nego sa kapitalistima, to je naime sasvim drugi drustveno-ekonomski sistem...
:lol: nije sad dosao vec je tada prosao i rekoh, neka je...nece se jedan moderan evropski narod bazirati na nasljedstvu turskih vojnih sluga kojima je sultan dijelio zemlju zbog ucestvovanja u ratovima protiv madjara, vec se bazira na modernim vrijednostima rada i privredjivanja.

naravno da je drugi drustveni sistem, a ti se usred kapitalistickog sistema zalazes za prava feudalaca i njihovih feuda. podsticajno pravo :D

a vezano za kralja, jeste platio, od makedonskih terorista, nesto ne vidim da su ga ikakvi begovi proganjali...što li :D
Shale

#62 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Shale »

Ponukan skorasnjim citanjem zbornika radova "Semberija kroz vijekove", u kom je, izmedju ostalog, i jedan solidan rad na temu prilika po zavrsetku 1. svj. rata u bijeljinskom srezu, pokusacu da prenesem par cinjenica vezanih za temu.

Naime, autor navodi da su netom po ulasku srpske vojske i komita, lokalni seljaci Srbi, potpomugnuti komitama, krenuli u pljacke i unistavanje imovine muslimana na podrucju semberskih sela, sto kasnije poprima i dramaticnije razmjere,gdje su poceli cak i u Bjeljini i Janji, da prisvajaju baste domacina muslimana. Zabiljezeno je vise ubistava, a u sastav novoformirane policije nije usao ni jedan musliman, dok je istovremeno od svih muslimana oduzeto svo naoruzanje. Kasnije provedena agrarna reforma je samo potvrdila otimacinu, uz simbolicnu naknadu.

S druge strane, autor navodi primjer veleposjednika sa kmetovima Ilije Petrovica iz Janje, koji je posjedovao preko 3000 dunuma oranice, a nije mu oduzeto nista, kao dokaz nacionalne obojenosti reforme. Nadalje navodi primjer kako je Mikajlo Petrovic, takodje posjednik, reformom dobio jos zemlje.
fantom slobode

#63 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

breuer wrote:
:lol: nije sad dosao vec je tada prosao i rekoh, neka je...nece se jedan moderan evropski narod bazirati na nasljedstvu turskih vojnih sluga kojima je sultan dijelio zemlju zbog ucestvovanja u ratovima protiv madjara, vec se bazira na modernim vrijednostima rada i privredjivanja.

naravno da je drugi drustveni sistem, a ti se usred kapitalistickog sistema zalazes za prava feudalaca i njihovih feuda. podsticajno pravo :D

a vezano za kralja, jeste platio, od makedonskih terorista, nesto ne vidim da su ga ikakvi begovi proganjali...što li :D
gdje ti jadan procita da se ja zalazem za prava feudealaca??? :-) :-)
ja samo rekoh da je usmjerena otimacina bila i to svugdje osim u BG pasaluku.
Bas si pravi sagovornik...cuj kralja koknuli Makedonci,(eno teroristi...) a sto li da mi je znati...Da nisu i Hrvati ucestvovali u ubistvu?
De nam malo otkrij kako je svinjogojac zavrsio? Vrlo brzo nije ni 20 godina izgurao.
(inace, obje su loze takve, nema razlike, one formirane na brzinu u XIX vijeku).
Dobro je da si se malo prebacio u novo vrijeme, pusti se istorije, glave te je kostala...Dobro dosao u 2013, nezavisna drzava Bosna i Hercegovina... :dance: znam da je tesko, ali sta ces...

p.s. procita li onu o papku i kako jedino shvati...
breuer

#64 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

fantom slobode wrote:gdje ti jadan procita da se ja zalazem za prava feudealaca??? :-) :-)
Bas si pravi sagovornik...cuj kralja koknuli Makedonci,(eno teroristi...) a sto li da mi je znati...Da nisu i Hrvati ucestvovali u ubistvu?
De nam malo otkrij kako je svinjogojac zavrsio? Vrlo brzo nije ni 20 godina izgurao.
(inace, obje su loze takve, nema razlike, one formirane na brzinu u XIX vijeku).
Dobro je da si se malo prebacio u novo vrijeme, pusti se istorije, glave te je kostala...Dobro dosao u 2013, nezavisna drzava Bosna i Hercegovina... :dance: znam da je tesko, ali sta ces...

čitam sve vrijeme dok raspravljamo, braniš naše begove samim tim braniš feudalce. šta su drugo bili?

pa što onda nisu u startu osnovali veliku srbiju jebemu, kad su otimali zemlju, ubijali, svuda od makedonije ( makedoniju su i imali što jest jest :D ) do hrvatske :-)

da, bili su upetljani i hrvatski teroristi, nedugo potom glavne sluge nacizma!

Meni teško što je BiH nezavisna? :lol:

p.s. a vezano za papka, papcima ovdje jedino mogu begove zvati, jer ni oni nisu shvatali dok ih nisu lupili po glavi :D
LBVIEW

#66 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by LBVIEW »

breuer wrote:
fantom slobode wrote:gdje ti jadan procita da se ja zalazem za prava feudealaca??? :-) :-)

čitam sve vrijeme dok raspravljamo, braniš naše begove samim tim braniš feudalce. šta su drugo bili?

pa što onda nisu u startu osnovali veliku srbiju jebemu, kad su otimali zemlju, ubijali, svuda od makedonije ( makedoniju su i imali što jest jest :D ) do hrvatske :-)

da, bili su upetljani i hrvatski teroristi, nedugo potom glavne sluge nacizma!

Meni teško što je BiH nezavisna? :lol:

p.s. a vezano za papka, papcima ovdje jedino mogu begove zvati, jer ni oni nisu shvatali dok ih nisu lupili po glavi :D
Ako cemo se igrati generaliziranja citavih naroda, kao sto ti vec otkako si se ukljucio na ovu temu radis,sve kako bi na osnovu nekakve urodene pravdoljubivosti srpskog naroda , sta li,koja je valjda presudno uticala na nijihovu opredijeljenost otkako je svijeta i vijeka za pravu stranu :-) ,dao istima za pravo da se prema drugima ponasaju kako im volja, pa je agrarna reforma koja je sprovedena samo kad se radilo o bosnjackim zemljoposjednicima,a zemlja istih dodijeljena Srbima mada je bilo prilicno i bosnjackih bezemljasa, po tebi bila super, k'o biva kako se zasluzilo, kako bi ti onda okarekterizirao vecinsko ponasanje Srba i za vrijeme genocida nad Bosnjacima u proslom ratu a i danas kad se isti od politicke elite negira? Ako su,po tebi ili drustvu ti s nekog sta ja znam komusanja kukuruza ili pecenja prepecenice-mucenice, "Latini" lukavi (ZBOG OVOGA SI ZASLUZIO BAN K'O KUCU)i prevrtljivi muslimani oduvijek bili na krivoj strani za razliku od pravdoljubivih Srba koji ni luk jeli ni luk mirisali a kamoli kakvo zlo drugom naparavili, a ja se samo iz glave mogu prisjetiti zlocina istih, sto u Balkanskim ratovima, sto u seljackoj buni,preko zavrsetka I Svjetskog,zlocina po Sahovicima i Istocnoj Hercegovini izmedu 2 rata, do onih cetnika u II Svjestskom po istocnoj Bosni,kako nazvati i kakvu etiketu nalijepiti Srbima nakon genocida nad Bosnnjacima?
Woody

#67 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Woody »

E, brate @LBVIEW, što ga ti prećera i izgeneralizira:

Prvo veliš da je agrarna reforma oduzela zemlju SAMO Bošnjacima i data SAMO Srbima. Pa fokus agrarne reforme nije bio u šaki jada "obradive" zemlje na teritoriji današnje BiH (tada je nije bilo, odnosno nije bila priznata kao teritorijalna jedinica, a mislim na BiH). Fokus je bio na Vojvodini, i nešto na Slavoniji gdje su čudovišna prostranstva itekako plodne zemlje ostala nakon 1918 ničija. A tek kako je provedena agrarna reforma na Kosovu, e tamo je to bio daleko teži slučaj. Prema Kosovu, ovo naše je bilo "mala maca"...
Nejse, evo ti priče o mojoj familiji: 1918 "oduzme" im se najbolja zemlja u Hercegovini, za koju pra dedo i nije bio nešto zainteresovan jer je već tada nije imao ko raditi. Zemlju država proda (pazi - proda, a ne pokloni) Srbima u vidu da su ti isti vlasnici bili dužni zemlju u mjesečnim rentama isplaćivati vlasniku (dedi), plus porez koji su bili dužni davati državi. Seljaci, pošto su bili bijeda bez igdje ičega (ali pametni), skontali da nema teorije da ikada isplate tu zemlju plus porez, uz prihod koji je ona davala, i dogovore sa dedom da im on "otkupi" tu zemlju, a oni s tim parama razgule u Vojvodinu. I tako, ni dedo nije bio glup, a znajući u kakvoj su oni situaciji, "otkupi" svoju zemlju za pola cijene nego što je bila tržišna u to doba (a cijena je bila mizerna, jer je zemlje na prodaju bilo ihahaj), i dadne državi u najam po važećim cijenama (naravno, uz poreske olakšice), čime je povećao svoje imanje za cca. 2x, a koje je na gruntu još uvijek naše. Što će reći, da u su ti isti seljaci u konačnici ispušili (ne treba da ti napominjem da nisu nikada otišli u Vojvodinu), dedo profitirao, a u stvari jedino je država pokupila kajmak kupeći porez i uzimajući proviziju na svaku transakciju :wink: Znači, i nije bilo sve baš tako crno, zar ne?

Ali, sve ti zaboravim reći da je agrarna reforma u Turskoj 1920-tih tekla puno krvavije nego bilo gdje kod nas, a bogami i u Evropi :( Ali, to nije ova tema...

A šta mi nagovori, moj @fantom slobode: te nisam Bosanac (u stvari, tu si u pravu, ja sam Hercegovac), te Srbin (e, ovdje si fulio, žao mi je), te kmet (i ovdje si fulio, ni na "radnim akcijama" nisam kopao. Doduše, jedino sam '93 kopao po Stupu i Butmiru, ali da sačuvam sebi glavu, a to se ne pika zar ne :wink: ), ali šlag ti je ono sa "genetikom". Al', haj', bar si me nasmijao... E, zaboravi' da te pitam: otkud znaš sve ovo o meni?
fantom slobode

#68 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

sumski, lahko si prepoznatljiv...
i tako tvoj dedo bi pravi biznismen, uzeo papke tek tako. Sto ti je begovska politika, ne moze im se doci glave.
Sta bi sa tom zemljom na kraju, je li ti babo prodao ili je jos uvijek vasa? Nista od obveznica sto se nisu nikad naplatile? Gdje ti bi ta zemlja u Hercegovini - Trebinje, Ljubinje, Bileca, Stolac, Capljina...? Kad si se vec tako lijepo otvorio, de nam jos malo te tvoje istine...Je li ti dedo imao staro srpsko ime Ibrahim?
A donji stalez feudalizma svakako voli da radi u policiji, vojsci, diplomatiji, onako ekskluzivno gdje se nista ne stvara, voli da je na budzetu, zar ne! To ti je tako kad takvi stvore drzavu...I na Kosovu je vise puta onako djaba dobio zemlju i kuce, pa se uvijek nanovo vracao nazad...u beogradski pasaluk.
fantom slobode

#69 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

Woody wrote:Muhamed Mehmedbašić

Image

Muhamed Mehmedbašić je bio srpski nacionalista, pripadnik revolucionarne organizacije Mlada Bosna, koja je 28. juna 1914. godine izvršila atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. Posle atentata je pobegao u Crnu Goru i kasnije u činu potporučnika učestvovao u povlačenju srpske vojske preko Albanije. Zajedno sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom vođom grupe Crna Ruka osuđen je 1917. godine u Solunskom procesu na 15 godina zatvora za učešće u navodnoj zaveri za ubistvo srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Amnestiran je 1919. godine i vraća se u Sarajevo.

Preminuo je 29. maja 1943. u Sarajevu posle mučenja od strane ustaša.
A bilo je i uvijek onih sto su zastranili, pa nije ni cudo sto agrarnu reformu ne smatraju otimacinom, otimali su zajedno. Mislim da je isti ocuvao i prosirio svoju zemlju 1919. Lijepo drustvo, Crna Ruka, Apis...bas onako za uokviriti...Ovaj ti je lik bas onako drag, da ti nije rod? Kazu da je i on Hercegovac, iako ne mislim da se Hercegovci sa njim dice...
majstorina

#70 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by majstorina »

Neki diče..
fantom slobode

#71 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

majstorina wrote:Neki diče..
Naravno, oni sto bijahu iste sorte, ima nisan jel'de pored pravoslavne crkve u Ljubinju...Vi se pratite zajedno, zar ne! Idete u paketu...
De postavi ti sliku drugog heroja, sto mu nije zemlja trebala, nego su mu bile draze pare...
LBVIEW

#72 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by LBVIEW »

majstorina wrote:Neki diče..
Pa kako se ne bi i dicili, kad im je valj'o- za kralja i otadzbinu, srpsku naravno.
Samo, koliko je taj i njemu slicni mogao biti reprezentativan primjer vecinskog politickog promisljanja
Bosnjaka tog vremena, vidjeli smo u masovnoj podrsci srpskoj vojsci od strane istih tijekom I Svjetskog rata. :D
Sto, naravno, zacuditi moze samo one pateticne zagovornike nekakvog zajednistva te jugoslovenstva na osnovama svesrpstva i otecestva uz patronat srpske kraljevske dinastije, nedugo nakon Balkanskih ratova i tragicne sudbine bosnjackog stanovnistva na osvojenim podrucjima. :x
Bodkin

#73 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Bodkin »

fantom slobode wrote:
Bodkin wrote:
prilagodjeno nivou rasprave :-) :-), gdje ti ovdje vidis argumente, jadan ne bio? Nek' si se ti javio, ljubi te majka...a djelujes inteligentno!

nevezano za temu...
p.s. ti izgleda ne znas da papak samo shvata kad ga sta lupi u glavu...
evo jos jednog :run:
Woody

#74 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Woody »

E, neka meni tebe moj @fantom slobode. Bez tebe ne bih imao s kim promuhabetit'.
De postavi ti sliku drugog heroja, sto mu nije zemlja trebala, nego su mu bile draze pare...
Evo, kad si isk'o:

Image

A, evo ti i lektire, pa čitaj: http://semendria.com/mustafa-golubic-co ... tinu-lica/

A, što se tiče dede, rah. Ramiza (biznismena) nije Ibrahim, to si ti nešta pobrk'o :wink: , ostavio je kosti negdje za Poglavnika (rah. nena je nešto pričala o Staljingradu, ali koliko je njoj staroj bilo vjerovati)

Vjerovatno je negdje na ovoj slici:

Image
fantom slobode

#75 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

Woody@
Meni ne treba lektira, znam ja sam da izaberem...

Pa sad samo da zakljucimo, da sva ta lijepa djela predaka nemoj vezivati za sebe, bili su ocigledno los primjer (najblaze receno) koju god stranu izabrase, jer kao sto vidim, ne zivis vise u Hercegovini, koja je etnicki ociscena izmedju ostalog zbog saradnje nekih Hercegovaca muslimana sa stranama sa kojima ne treba da se saradjuje, a posebno na taj nacin. Sreca, sazrelo se, kao sto vidis, dokaz je i ova nezavisnost (poklonjenom konju se ne gleda u zube), sa njom se moze mnogo dalje, samo treba strpljenja, kao i uvijek u zivotu. 100 godina je puno za ljudski vijek, a u istoriji je to samo casak.

Ono Ibrahim bi stara zaje....... , nisam uopste mislio na tvog pretka. To je bila uvodna prica jednog prijatelja djevojkama koje su budile u njemu seksualnu zelju. Mogu ti reci da mu je i uspjevala. (Dedo mu se zvao Ibrahim, imao je staro srpsko ime, a dedo mu je 1935 setao Titovom ulicom u Sarajevu - obrati paznju na godinu i naziv ulice). Ako bi i nakon toga djevojka pristala da se sastane sa njim, najradije bi zakazivao sastanak u 10 ujutro, jer su mu ostali termini bili vec zauzeti...)

A nisu sve age i begovi bili izdajnici svog roda, mnogi od njih su branili svoj kraj i zemlju itekako hrabro, protiv mnogo nadmocnijih neprijatelja. A da im je zemlja oteta 1919, jeste, trebalo je oslabiti taj bosanski korpus, ne bi li se ostvarile ideje veliko-srpske politike. Nije im zelja bila kapitalisticka drzava, uradili bi tu agrarnu reformu i u beogradskom pasaluku, a ne bi ni samoproglaseni kralj bez loze imao toliku moc u toj staroj Jugoslaviji (uvede "covjek" diktaturu, ali ne osta ziv). Aristokracija je ipak nesto sto je dio nekog naroda, moguce vodje, sjeti se Staljina i pokolja nad poljskom aristokracijom, znao je Staljin sta mu je ciniti. Uostalom i u svakom ratu na nasim prostorima su prvo stradali "vidjeniji" ljudi, zar ne!
Post Reply