Kako pobijediti posao?
-
moonca
#51 Re: Kako pobijediti posao?
Ako komunikacija nije odmah 'kliknula' malo je vjerovatno da ce ici na bolje.
Prati se svaki pokret, ignorisanje to zna prilicno nervirati. Da li je to nesto sto ti mozes podnijeti za neko vrijeme ,nadajuci se da ce biti bolje.
Moja prijateljica je otisla u prijevremenu penziju zbog slicnog odnosa/ atmosfere u kamcelariji. Vrlo, vrlo dobru platu imala.
Prati se svaki pokret, ignorisanje to zna prilicno nervirati. Da li je to nesto sto ti mozes podnijeti za neko vrijeme ,nadajuci se da ce biti bolje.
Moja prijateljica je otisla u prijevremenu penziju zbog slicnog odnosa/ atmosfere u kamcelariji. Vrlo, vrlo dobru platu imala.
- srce_ruke_lopata
#52 Re: Kako pobijediti posao?
Vidiš moraš sebi oduška dati. Ja gledam na sve poslove privremeno, tj. poslodavac me može najuriti kad hoće ali zato i ja imam isti stav prema mjestu gdje radim, mogu otići na drugo radno mjesto kad mi prekipi. Ne znam kakva ti je životna situacija ali nemoj se dovesti u poziciju da zavisiš toliko od tog posla da ne možeš napustiti par mjeseci dok ne nadješ novi ili da nemaš opciju za novi posao uopšte. Opet ne znam kakva je situacija kod tebe. I u najboljim firmama na svijetu dok radiš i stvaraš dobitak firmi, dobar si. Čim dodje vrijeme da se nadješ na nekom spisku kao tehnološki višak, riješiće se tebe kao da nikada nisi radio tu. Znači samo hladno, ne pridaji previse značaja stvarima na poslu i stavi sebe u prvi plan. I traži novi posao.
- Zejnep
#53 Re: Kako pobijediti posao?
Odeš psihijatru i ovo mu ispričaš. Daće ti bobe od kojih češ poravniti. Ili će ti pomoći razgovorom. Ne igraj se sa zdravljem. Blesavu te neće niko zaposliti.heartbeat100 wrote:Znači, radim posao koji mrzim! Mrzim vrstu tog posla, mrzim kolege, mrzim sebe, ovaj grad, državu i sve sto me okruzuje samo zato sto radim taj posao. Sad bez zezanja, averzija prema poslu koji obavljam počela mi je stvarati i zdravstvene probleme. Depresivna sam i bezvoljna. Otkako sam u ovoj firmi, udebljala sam se 15 kg, jer jedem zbog nervoze, ustvari tjesim se hranom, a da stvar bude gora počela sam razvijati poremećaj ishrane u smislu da trpam enormne količine hrane u sebe, a kasnije to idem povratiti.
S druge strane, sam se udaljila od prijatelja, nemam volje ni s kim se vidjeti, jer mi je potrebno toliko energije da preguram osam sati da sam nakon radnog vremena slomljena i jedva čekam doći kući i buljiti u prazno, a kad dodjem kući niko mi ne smije ništa reći, razdražljiva sam i nervozna. Helem, imam posao koji će mi doći glave...KAko ga pobijediti?
- irac300
#54 Re: Kako pobijediti posao?
Zejno, pogledaj godinu kada je post objavljen.Zejnep wrote:Odeš psihijatru i ovo mu ispričaš. Daće ti bobe od kojih češ poravniti. Ili će ti pomoći razgovorom. Ne igraj se sa zdravljem. Blesavu te neće niko zaposliti.heartbeat100 wrote:Znači, radim posao koji mrzim! Mrzim vrstu tog posla, mrzim kolege, mrzim sebe, ovaj grad, državu i sve sto me okruzuje samo zato sto radim taj posao. Sad bez zezanja, averzija prema poslu koji obavljam počela mi je stvarati i zdravstvene probleme. Depresivna sam i bezvoljna. Otkako sam u ovoj firmi, udebljala sam se 15 kg, jer jedem zbog nervoze, ustvari tjesim se hranom, a da stvar bude gora počela sam razvijati poremećaj ishrane u smislu da trpam enormne količine hrane u sebe, a kasnije to idem povratiti.
S druge strane, sam se udaljila od prijatelja, nemam volje ni s kim se vidjeti, jer mi je potrebno toliko energije da preguram osam sati da sam nakon radnog vremena slomljena i jedva čekam doći kući i buljiti u prazno, a kad dodjem kući niko mi ne smije ništa reći, razdražljiva sam i nervozna. Helem, imam posao koji će mi doći glave...KAko ga pobijediti?
- Zejnep
#55 Re: Kako pobijediti posao?
Hajd valjda je promijenila posao do sad.
Hvala Irac
- Connaisseur Karlin
#56 Re: Kako pobijediti posao?
vecina popualcije radi i mrzi svoj posao, i tako cuti i trpi dok moze 
- MarlboroGold
#57 Re: Kako pobijediti posao?
Kakve su kolege, da li pomažu i objašnjavaju radne zadatke? Niko nije rođen da odmah zna raditi posao osim ako već nije stekao radno iskustvo u toj struci negdje drugo na istim ili sličnim poslovima. Ako su škrti na znanju i ostavljaju te na suhom, onda radno okruženje i međuljudski odnosi obično nisu dobri. Imaš i one koji uvijek tvrde da njih nikad niko nije učio poslu (čista laž) i priče što bi ti išta objašnjavali. To su obično vukovi samotnjaci - ne pomažu i ne daju da priđeš njihovom poslu, jer vlada taj neki smiješni strah da ćeš bolje od njih znati raditi i da će ostati bez posla.
Recimo u jednoj firmi sam bio mentor novom radniku. Stalno sam ga vodio sa sobom i učio poslu iako nekad i nije pokazivao neku zainteresovanost, međutim nikad nisam bio škrt na znanju. Na kraju se ispostavilo da je sad jedan od najboljih radnika u toj firmi, a i dalje smo u kontaktu.
Recimo u jednoj firmi sam bio mentor novom radniku. Stalno sam ga vodio sa sobom i učio poslu iako nekad i nije pokazivao neku zainteresovanost, međutim nikad nisam bio škrt na znanju. Na kraju se ispostavilo da je sad jedan od najboljih radnika u toj firmi, a i dalje smo u kontaktu.
- MarlboroGold
#58 Re: Kako pobijediti posao?
To je obično jer su ubijeni u pojam i imaju strah od novog, pa onda ostanu tu raditi do penzije ili do otkaza. Neko bi rekao zbog egzistencije, ali ja mislim da je naprijed navedeni strah ipak presudan. Naši poslodavci griješe u mnogo čemu. Većina nema pojma o menadžmentu ljudskih resursa i upravljanju kadra, već vlada nekakav ho-ruk sistem. To psihički ubija čak i najlojalnije radnike, a oni opet idu sa time da se svi radnici mogu zamijeniti.Connaisseur Karlin wrote:vecina popualcije radi i mrzi svoj posao, i tako cuti i trpi dok moze
Ako radiš u nekoj dobroj privatnoj ili državnoj firmi sa solidnim ili dobrim platama, ako spomeneš da nešto ne valja odmah te porede sa gorim u smislu šuti imaš ovu platu, šta je sa onim ko radi na minimalcu i slično. Niko neće da poredi sa boljim firmama ako fakat postoje uslovi da se poboljša situacija. Jednostavno te gaze i drže te pod čizmom dok ne pukneš i ne napustiš taj posao. Zaposlenici (radnici) trebaju biti najvažniji u bilo kojoj firmi. Ako su oni zadovoljni sami će raditi za tebe kao njihovog poslodavca.
- BadSanta
#59 Re: Kako pobijediti posao?
Ironman_88charrrmed wrote:Da podignem temu![]()
Dobio sam novi posao prije dva mjeseca, sto je izuzetno kratak period da donosim sud ali cini mi se da se nikako ne mogu uklopiti, koliko god da se trudim.....
"Ni ja ne pijem kafu niti pušim, ali sam obavezan na svakom ispijanju kafe, jednostavno malo bezze stojati okolo, pričati i izvoditi gluposti. Danas čovjek provede više vremena sa kolegama sa posla nego sa familijom i prijateljima, tako da su po meni dobri odnosi na poslu vrlo bitni, sve ostalo doživi prije ili kasnije loš kraj.
Koliko god otrcano zvučalo: malo manje brige oko gluposti, malo više vjere u sebe i angažovanosti oko socijaliziranja i to je to."
Zdravo charrrmed, bila sam u sličnoj situejšn (s tim da je to bio honorarni kod mene). Ostala godinu dana i otišla. Zbog manjka love na tom poslu, ali najviše zbog moje neprilagođenosti.
Prilično sam povučena, vjerovatno i u dobroj mjeri nesigurna osoba; ali ustvari dosta toga mogu ponuditi poslodavcu. A vjerujem i ti, samo nam je to teško utuviti u glavu.
Ideja Ironmana iznad je super i ako to možeš izvesti, e to bi bilo najbolje. Ali vidiš, ja nisam mogla. Te njihove pauze i kafe su mi oduzimale toliko snage i Ironmanova ideja o angažiranju oko socijaliziranja mi zvuči aaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Ono što bih ja sada, kad pogledam unatrag, uradila...jeste da budem iskrena. Onako tiho, jasno, ali direktno kažem da se osjećam pomalo neugodno medju novim ljudima, da sam inače povučenija osoba i da mi je ugodnije da za početak nekako idem svojim tempom. Ali da to NIKAKO ne znači da nemam želju za učenjem i dokazivanjem na poslovnom planu. Baš naprotiv, mislim da bi baš kroz posao, možda mogli da se više i bolje upoznamo s vremenom. I onda bih ih 'smarala' da mi pokazuju ovo ili ono, neki bolji način da uradim ono što sam uradila i na tom planu razvaljivala najviše što mogu. Zvuči realno?
- Connaisseur Karlin
#60 Re: Kako pobijediti posao?
naravno da se radnici uvijek mogu zamjenitiMarlboroGold wrote:To je obično jer su ubijeni u pojam i imaju strah od novog, pa onda ostanu tu raditi do penzije ili do otkaza. Neko bi rekao zbog egzistencije, ali ja mislim da je naprijed navedeni strah ipak presudan. Naši poslodavci griješe u mnogo čemu. Većina nema pojma o menadžmentu ljudskih resursa i upravljanju kadra, već vlada nekakav ho-ruk sistem. To psihički ubija čak i najlojalnije radnike, a oni opet idu sa time da se svi radnici mogu zamijeniti.Connaisseur Karlin wrote:vecina popualcije radi i mrzi svoj posao, i tako cuti i trpi dok moze
Ako radiš u nekoj dobroj privatnoj ili državnoj firmi sa solidnim ili dobrim platama, ako spomeneš da nešto ne valja odmah te porede sa gorim u smislu šuti imaš ovu platu, šta je sa onim ko radi na minimalcu i slično. Niko neće da poredi sa boljim firmama ako fakat postoje uslovi da se poboljša situacija. Jednostavno te gaze i drže te pod čizmom dok ne pukneš i ne napustiš taj posao. Zaposlenici (radnici) trebaju biti najvažniji u bilo kojoj firmi. Ako su oni zadovoljni sami će raditi za tebe kao njihovog poslodavca.
a mislis da na Zapadu svi rade posao koji vole, iako su drzave znatno bolje urdjene
- badalpur
#61 Re: Kako pobijediti posao?
Hahahha...jeste, znam je- Uhljebila se da valjaZejnep wrote:![]()
Hajd valjda je promijenila posao do sad.![]()
Hvala Irac
- MarlboroGold
#62 Re: Kako pobijediti posao?
Jeste, ali uvijek postoji rizik da ćeš otpuštanjem nekog super odličnog radnika koji je nosio sav teret i generisao dobit u nekom segmentu dobiti radnika koji ni približno nije ono što se od njega očekuje. Tako su mnoge firme propadale. Radnike treba motivisati, ulagati u njih i njihovo usavršavanje da bi ti i oni vratili. To je ključ svakog poslovnog uspjeha.Connaisseur Karlin wrote:naravno da se radnici uvijek mogu zamjenitiMarlboroGold wrote:To je obično jer su ubijeni u pojam i imaju strah od novog, pa onda ostanu tu raditi do penzije ili do otkaza. Neko bi rekao zbog egzistencije, ali ja mislim da je naprijed navedeni strah ipak presudan. Naši poslodavci griješe u mnogo čemu. Većina nema pojma o menadžmentu ljudskih resursa i upravljanju kadra, već vlada nekakav ho-ruk sistem. To psihički ubija čak i najlojalnije radnike, a oni opet idu sa time da se svi radnici mogu zamijeniti.Connaisseur Karlin wrote:vecina popualcije radi i mrzi svoj posao, i tako cuti i trpi dok moze
Ako radiš u nekoj dobroj privatnoj ili državnoj firmi sa solidnim ili dobrim platama, ako spomeneš da nešto ne valja odmah te porede sa gorim u smislu šuti imaš ovu platu, šta je sa onim ko radi na minimalcu i slično. Niko neće da poredi sa boljim firmama ako fakat postoje uslovi da se poboljša situacija. Jednostavno te gaze i drže te pod čizmom dok ne pukneš i ne napustiš taj posao. Zaposlenici (radnici) trebaju biti najvažniji u bilo kojoj firmi. Ako su oni zadovoljni sami će raditi za tebe kao njihovog poslodavca.dobro su ti rekli
![]()
a mislis da na Zapadu svi rade posao koji vole, iako su drzave znatno bolje urdjene
Naravno da ni tamo ne rade, ali ipak imaš puno veći izbor i šansu da nađeš dream job.
- Connaisseur Karlin
#63 Re: Kako pobijediti posao?
nesposobnost menadzmenta je uzrok propadanj firmi , nema to veze sa rotacijom radnika u firmiMarlboroGold wrote:Jeste, ali uvijek postoji rizik da ćeš otpuštanjem nekog super odličnog radnika koji je nosio sav teret i generisao dobit u nekom segmentu dobiti radnika koji ni približno nije ono što se od njega očekuje. Tako su mnoge firme propadale. Radnike treba motivisati, ulagati u njih i njihovo usavršavanje da bi ti i oni vratili. To je ključ svakog poslovnog uspjeha.Connaisseur Karlin wrote:
naravno da se radnici uvijek mogu zamjenitidobro su ti rekli
![]()
Naravno da ni tamo ne rade, ali ipak imaš puno veći izbor i šansu da nađeš dream job.
na Zapadu je znatno visoka komepticija, a to znaci, da je izbor smanjen
- vjesticanametli
#64 Re: Kako pobijediti posao?
Carmedu ne sikiraj se....poznato je to vecini nas i trazi drugi posao... budi fin i ljubazan i natjeraj se malo mahalat s njima ... ja npr ako ne kliknem odmah
nema nista od toga ali nismo svi isti
Karlinkoooo fluktuacija naroda u firmi itekako moze sjebat firmu .....a fluktuacija je zbog nesposobnog menaDZmenta
LM carmedu sutra saslusaj ih 5 min nasmij se srkni fuka pa vidi
Karlinkoooo fluktuacija naroda u firmi itekako moze sjebat firmu .....a fluktuacija je zbog nesposobnog menaDZmenta
LM carmedu sutra saslusaj ih 5 min nasmij se srkni fuka pa vidi
- MarlboroGold
#65 Re: Kako pobijediti posao?
Pa i sami menadžment su zaposlenici koji odgovaraju vlasniku/dioničarimaConnaisseur Karlin wrote: nesposobnost menadzmenta je uzrok propadanj firmi , nema to veze sa rotacijom radnika u firmi![]()
Zadovoljstvo radnika i ulaganje u iste jeste jedan od ključnih segmenata poslovnog uspjeha. Ostali su da budeš konkurentan, da uvijek možeš plasirati svoj proizvod i da budeš likvidan. Ako imaš dobar tim kompetentnih i vrijednih ljudi, da se raditi na ostala 3.
U vezi zapada, zavisi o kakvim granama govorimo.
- Connaisseur Karlin
#66 Re: Kako pobijediti posao?
ako ne znaju izbarati dobre radnike, razmljivovjesticanametli wrote:
zato promjenis HR i manadzemnt
- Connaisseur Karlin
#67 Re: Kako pobijediti posao?
promjenis manadzement i rijesen problemMarlboroGold wrote:Pa i sami menadžment su zaposlenici koji odgovaraju vlasniku/dioničarimaConnaisseur Karlin wrote: nesposobnost menadzmenta je uzrok propadanj firmi , nema to veze sa rotacijom radnika u firmi![]()
Zadovoljstvo radnika i ulaganje u iste jeste jedan od ključnih segmenata poslovnog uspjeha. Ostali su da budeš konkurentan, da uvijek možeš plasirati svoj proizvod i da budeš likvidan. Ako imaš dobar tim kompetentnih i vrijednih ljudi, da se raditi na ostala 3.
U vezi zapada, zavisi o kakvim granama govorimo.
a koja grana na Zapadu nema kompeticiju, reci
- MarlboroGold
#68 Re: Kako pobijediti posao?
Pa govoriš ono što i ja govorim svo vrijemeConnaisseur Karlin wrote: promjenis manadzement i rijesen problem![]()
Uslužna, dramska, medicina (ponešto) i još neke gdje možeš doći do posla. Zavisi za šta si kvalifikovan (ne znači još uvijek da si kompetentan) i govorim o poslovima koje tek počinješ raditi na kojima su prve vještine bitne. Kompetencija se razvija tek kasnije kombinacijom vještine, znanja, pa i talenta, tako da ideš ka što boljem poslu.
- Connaisseur Karlin
#69 Re: Kako pobijediti posao?
dramska!?MarlboroGold wrote:Pa govoriš ono što i ja govorim svo vrijemeConnaisseur Karlin wrote: promjenis manadzement i rijesen problem![]()
Uslužna, dramska, medicina (ponešto) i još neke gdje možeš doći do posla. Zavisi za šta si kvalifikovan (ne znači još uvijek da si kompetentan) i govorim o poslovima koje tek počinješ raditi na kojima su prve vještine bitne. Kompetencija se razvija tek kasnije kombinacijom vještine, znanja, pa i talenta, tako da ideš ka što boljem poslu.
komepticija pocinje od potrage posla i traje do penzije
- MarlboroGold
#70 Re: Kako pobijediti posao?
Talent prije svega... let's agree to disagreeConnaisseur Karlin wrote:dramska!?MarlboroGold wrote:Pa govoriš ono što i ja govorim svo vrijemeConnaisseur Karlin wrote: promjenis manadzement i rijesen problem![]()
- Connaisseur Karlin
#71 Re: Kako pobijediti posao?
djelomicnoMarlboroGold wrote:Talent prije svega... let's agree to disagreeConnaisseur Karlin wrote:dramska!?MarlboroGold wrote:
Pa govoriš ono što i ja govorim svo vrijeme
-
moonca
#72 Re: Kako pobijediti posao?
Ne,ne vracaju uvijek. Usavrsis ih i taman da pocnu to vracati, dosadi im i odose u drugu firmu.Radnike treba motivisati, ulagati u njih i njihovo usavršavanje da bi ti i oni vratili. To je ključ svakog poslovnog uspjeha.
Kako sam cula - plati sto nize mozes -izvuci sto vise mozes. Nije fer, ali u vecini slucajeva je tako.
- dobar osjecaj
#73 Re: Kako pobijediti posao?
Upada mi u oci spominjanje stvaranja novih vrijednosti u kontekstu uhljebskih firmi gdje postoji mogucnost dugotrajnih i svakodnevnih coporativnih odlazaka na kafu.
To jednostavno ne ide skupa i to se ne dogadja u proizvodnji i tamo gdje se stvarno radi.
To jednostavno ne ide skupa i to se ne dogadja u proizvodnji i tamo gdje se stvarno radi.
-
mali_balon
#74 Re: Kako pobijediti posao?
Upravo....robovlasnistvo......jos kad dodas ovu nasu vukojebinu od drzave dobijes feudalni sistemmoonca wrote:Ne,ne vracaju uvijek. Usavrsis ih i taman da pocnu to vracati, dosadi im i odose u drugu firmu.Radnike treba motivisati, ulagati u njih i njihovo usavršavanje da bi ti i oni vratili. To je ključ svakog poslovnog uspjeha.
Kako sam cula - plati sto nize mozes -izvuci sto vise mozes. Nije fer, ali u vecini slucajeva je tako.
-
lajkujMe
#75 Re: Kako pobijediti posao?
Iz licnog iskustva, ja sam pet godina radio na poslu koji sam mrzio iz dna duse. Najvise zbog gazda koji su gledali na radnike kao na smrdljive carape. Radio sam ogromne satnice, bez odmora, bez godisnjeg, bez prijave. Kolegama je drugacije bilo imali su manje satnice plate iste doduse, i trpio sam zadnje tri godine bukvalno sam se pojavljivao na poslu iz inercije i potrebe za parama. Mrzio sam sve a na kraju sve sam sam kriv.
Imao sam ludi zid zvani BIH gdje su svi govorili sutiii budi sretan sto imas posao, pa sam u glavi imao taj zid da necu naci drugi bolji i sigurniji posao. Poslije pet godina puknem nakon prepiske izmedju mene i gazde i nadjem u roku od 5 dana novi posao, koji je puuunoooo bolji, manje se radi, mnogo veca primanja, odmah prijavljen a direktor je ekstra stvarno ekstra jeste radoholicar ali cijeni svoje radnike i ocekuje od nas da se borimo za dobro svih nas, jos je posao umno zahtjevan trazi da razmisljas glavom i trud se isplati za razliku od proslog posla. Cak sam odbio da evo u 2 god tri druga posla koji su mi ljudi nudili nisma ni trazio koji su imali i bolje uvjete sto se novca tice ali odbio jer mi je dobro ovdje zadovoljan sam i tako.
Zato ti preporucujem, ne gubi vrijeme na razmisljanje budi iskren/a sa sobom i reci sta zelis hoces tu ostati jos 10 godina i biti los ili malo rizikovati i pokusati naci bolji posao koji ce te zadovoljiti. Trazi posao pokusa, siguran sam da mozes naci bolji posao samo malo truda i pameti i bice dobro.
Imao sam ludi zid zvani BIH gdje su svi govorili sutiii budi sretan sto imas posao, pa sam u glavi imao taj zid da necu naci drugi bolji i sigurniji posao. Poslije pet godina puknem nakon prepiske izmedju mene i gazde i nadjem u roku od 5 dana novi posao, koji je puuunoooo bolji, manje se radi, mnogo veca primanja, odmah prijavljen a direktor je ekstra stvarno ekstra jeste radoholicar ali cijeni svoje radnike i ocekuje od nas da se borimo za dobro svih nas, jos je posao umno zahtjevan trazi da razmisljas glavom i trud se isplati za razliku od proslog posla. Cak sam odbio da evo u 2 god tri druga posla koji su mi ljudi nudili nisma ni trazio koji su imali i bolje uvjete sto se novca tice ali odbio jer mi je dobro ovdje zadovoljan sam i tako.
Zato ti preporucujem, ne gubi vrijeme na razmisljanje budi iskren/a sa sobom i reci sta zelis hoces tu ostati jos 10 godina i biti los ili malo rizikovati i pokusati naci bolji posao koji ce te zadovoljiti. Trazi posao pokusa, siguran sam da mozes naci bolji posao samo malo truda i pameti i bice dobro.