Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Marinija
#51 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Upravo tako. Ne mozes imati dva gospodara.
- cartman
#52 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa mozes li u ameriku bez vize ako nisi rob vlade?Marinija wrote:Upravo tako. Ne mozes imati dva gospodara.
- Gradski
#53 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo je jedno od realnih i pravih pitanja, ovako pitanje je na mjestu i stvarno mi nije jasno čemu sve to klanje kurbana vjerovanje stalne molitve bježanje sa posla a džume, kad je onaj odozgo ako ga ima sve to propisao i to je to vi ništa molitvom nećete niti možete promjeniti kako je zapisano tako će i biti pa možete se na glavu nabiti.
- nasa
#54 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@cartmanPa mogu i ja reci da sam frapirana sto ti i ne citas sta ti ona pise ali nije bas neki argument...
Radi se o dozivljaju svijeta u kojem zivimo,u kojem smo manje vise svi ograniceni pa i podredjeni na razne nacine...
Bog porucuje ljudima bez obzira na sve vi trebate znati da ste slobodni i jednako vrijedni svi ,jedini koji ima na koncu svega apsolutnu moc je GospodarZnaci ,poenta je izbjeci da covjek na ovom svijetu pomisli postoje ljudi znacajniji od mene i da to utjece na njegovu psihu, vec treba da zna da na onom svijetu ovosvjetske podjele nece imati nikakvu ulogu!
Radi se o dozivljaju svijeta u kojem zivimo,u kojem smo manje vise svi ograniceni pa i podredjeni na razne nacine...
Bog porucuje ljudima bez obzira na sve vi trebate znati da ste slobodni i jednako vrijedni svi ,jedini koji ima na koncu svega apsolutnu moc je GospodarZnaci ,poenta je izbjeci da covjek na ovom svijetu pomisli postoje ljudi znacajniji od mene i da to utjece na njegovu psihu, vec treba da zna da na onom svijetu ovosvjetske podjele nece imati nikakvu ulogu!
Last edited by nasa on 19/12/2012 13:13, edited 1 time in total.
-
Marinija
#55 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ocito da ne mozes. Nema smisla ici dalje u ovakvu raspravu, jer nije dio zapocete teme, a svaka dalja diskusija sa trolovima dovodi iskrenog covjeka u nezavidnu situaciju.cartman wrote:Pa mozes li u ameriku bez vize ako nisi rob vlade?Marinija wrote:Upravo tako. Ne mozes imati dva gospodara.
- dustaban
#56 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro je to sto si progledao i sto sam sebi postavljas ovakva pitanja. Moglo bi biti nesta od tebe!
I zaista, da uzmem cestu floskulu koju koriste mnogi vjernici, ali je zacudo ne primjenjuju - ODGOVOR JE TU OKO NAS!
Bog (ili sta vec, nebitno) je dao ljudima razum i pamet i time ga ucinio posebnim. Ali rezultati upotrebe tog bozijeg svojstva su porazni. Sto je najgore, nisu nista bolji niti sa jacanjem vjere i religije, naprotiv to je samo pogorsalo stvari.
Ljude je, dakle, trebalo nekako organizovati jer to samo od sebe ne ide. U tome vidim smisao i svrhu svih instrumenata koji imaju namjeru da uvedu red i sistem i to se naravno odnosi i na religije.
E sad, moramo se isto tako sloziti da je svaki insan razlicit i da je kod nekoga potrebno utrositi jako mnogo napora da se disciplinira a kod nekog nimalo, disciplinovan je sam od sebe. To je nesto sto ja rado poredim sa djacima i ucenjem. Neku djecu treba tjerati da uce, a neku ne. I nije samo stvar u tome sto je neko gluplji a neko pametniji, mada ima i toga, rijec je prije svega u SVIJESTI i OSJECAJU o korisnosti ucenja.
Slicno je i sa moralom. Nekome je moral usadjen a nekome ga treba usaditi. I bas kao sto je babaroga izmisljena za nestasnu djecu, religija je izmisljena za nedisciplinovane ljude sa dobrom namjerom da ih, ako treba i bajkama, izvede na pravi put!
Medjutim, tu nastaje problem kad osoba jednaostavno ne sazrije i cio zivot se drzi i vjeruje u price koje su mu pricali u djetinjstvu! A mozda je rijec i o vaspitacu koji, zeleci da sacuva svoju ulogu, onemogucava dijete da odraste!
Da se odmah ogradim, ovim ne zelim aludirati da su vjernici nezreli i nedorasli. Ne, zelim samo reci ovo - zamislite da vam neko u najranijoj mladosti tutne u ruke JEDNU KNJIGU ZA CIO ZIVOT. Svete knjige su upravo takve, u njima su istovremeno sadrzani i bukvar i price za uspavljivanje i poznavanje prirode i drustva i filozofija i enciklopedija...
Tu dakle imate nekih djetinjih poglavlja, ali isto tako i necega sto moze zaintrigirati i najvece ucenjake!
Takvu knjigu, ako se ispravno razvijate, morate citati na razlicite nacine u razlicitim fazama svoga zivota. I nije sramota odreci se nekih dijelova u koje ste vjerovali kao dijete a otkrivati neka nova poglavlja, mozda se vracati i na ona "djetinja" ali ih citati izmedju redova!
Evo, mislim da su ovo zaista afirmativne rijecu upucene svetim knjigama od strane jednog ateiste!
Da ne duljim, mislim da smo bas na ovom forumu i u vise navrata tokom proteklih godina razglabali o moralu u religiji i ateizmu. Konstatovali smo da je MORAL nesto sto je iznad svega i da su mnogi ateisti moralniji od vjernika. To je naprosto zato sto je kudikamo bolji slucaj kad je neki princip "embedovan" u covjeka, a ne usnimljen i uslovljen!
S tim u vezi ja svoj ateizam s ponosom nosim sa sobom, jer svoj moral ne bih mijenjao sa vecinom vjernika. I, ako bas hocete, spreman sam i na moguci susret sa Bogom jer sam VISE NEGO SIGURAN da "bice" koje je stvorilo univerzum nece, jer naprosto ne moze biti tako primitivno, nagradjivati samo vjerski ritual a sve drugo zanemariti.
Zar Bogu ne bi bilo draze da ljudi sami shvate SMISAO moralnog zivljenja, bez da im se nasilu namece? Zar Bogu ne bi bilo draze da ljudi odrastu u njegovom, bozjem, duhu i bez podilazenja Njemu? Zar ce Bog kazniti one koji su prepoznali i prezreli podmukle namjere religija, kojima je jedini cilj bio da vjecno sacuvaju poziciju bozjih tumaca sto mogu ostvariti jedino na nacin na koji to cine - udaljavanjem ljudi od SUSTINE.
A Sustina je drugo ime za Univerzum. Ili Boga, svejedno!
Hvala na paznji.
I zaista, da uzmem cestu floskulu koju koriste mnogi vjernici, ali je zacudo ne primjenjuju - ODGOVOR JE TU OKO NAS!
Bog (ili sta vec, nebitno) je dao ljudima razum i pamet i time ga ucinio posebnim. Ali rezultati upotrebe tog bozijeg svojstva su porazni. Sto je najgore, nisu nista bolji niti sa jacanjem vjere i religije, naprotiv to je samo pogorsalo stvari.
Ljude je, dakle, trebalo nekako organizovati jer to samo od sebe ne ide. U tome vidim smisao i svrhu svih instrumenata koji imaju namjeru da uvedu red i sistem i to se naravno odnosi i na religije.
E sad, moramo se isto tako sloziti da je svaki insan razlicit i da je kod nekoga potrebno utrositi jako mnogo napora da se disciplinira a kod nekog nimalo, disciplinovan je sam od sebe. To je nesto sto ja rado poredim sa djacima i ucenjem. Neku djecu treba tjerati da uce, a neku ne. I nije samo stvar u tome sto je neko gluplji a neko pametniji, mada ima i toga, rijec je prije svega u SVIJESTI i OSJECAJU o korisnosti ucenja.
Slicno je i sa moralom. Nekome je moral usadjen a nekome ga treba usaditi. I bas kao sto je babaroga izmisljena za nestasnu djecu, religija je izmisljena za nedisciplinovane ljude sa dobrom namjerom da ih, ako treba i bajkama, izvede na pravi put!
Medjutim, tu nastaje problem kad osoba jednaostavno ne sazrije i cio zivot se drzi i vjeruje u price koje su mu pricali u djetinjstvu! A mozda je rijec i o vaspitacu koji, zeleci da sacuva svoju ulogu, onemogucava dijete da odraste!
Da se odmah ogradim, ovim ne zelim aludirati da su vjernici nezreli i nedorasli. Ne, zelim samo reci ovo - zamislite da vam neko u najranijoj mladosti tutne u ruke JEDNU KNJIGU ZA CIO ZIVOT. Svete knjige su upravo takve, u njima su istovremeno sadrzani i bukvar i price za uspavljivanje i poznavanje prirode i drustva i filozofija i enciklopedija...
Tu dakle imate nekih djetinjih poglavlja, ali isto tako i necega sto moze zaintrigirati i najvece ucenjake!
Takvu knjigu, ako se ispravno razvijate, morate citati na razlicite nacine u razlicitim fazama svoga zivota. I nije sramota odreci se nekih dijelova u koje ste vjerovali kao dijete a otkrivati neka nova poglavlja, mozda se vracati i na ona "djetinja" ali ih citati izmedju redova!
Evo, mislim da su ovo zaista afirmativne rijecu upucene svetim knjigama od strane jednog ateiste!
Da ne duljim, mislim da smo bas na ovom forumu i u vise navrata tokom proteklih godina razglabali o moralu u religiji i ateizmu. Konstatovali smo da je MORAL nesto sto je iznad svega i da su mnogi ateisti moralniji od vjernika. To je naprosto zato sto je kudikamo bolji slucaj kad je neki princip "embedovan" u covjeka, a ne usnimljen i uslovljen!
S tim u vezi ja svoj ateizam s ponosom nosim sa sobom, jer svoj moral ne bih mijenjao sa vecinom vjernika. I, ako bas hocete, spreman sam i na moguci susret sa Bogom jer sam VISE NEGO SIGURAN da "bice" koje je stvorilo univerzum nece, jer naprosto ne moze biti tako primitivno, nagradjivati samo vjerski ritual a sve drugo zanemariti.
Zar Bogu ne bi bilo draze da ljudi sami shvate SMISAO moralnog zivljenja, bez da im se nasilu namece? Zar Bogu ne bi bilo draze da ljudi odrastu u njegovom, bozjem, duhu i bez podilazenja Njemu? Zar ce Bog kazniti one koji su prepoznali i prezreli podmukle namjere religija, kojima je jedini cilj bio da vjecno sacuvaju poziciju bozjih tumaca sto mogu ostvariti jedino na nacin na koji to cine - udaljavanjem ljudi od SUSTINE.
A Sustina je drugo ime za Univerzum. Ili Boga, svejedno!
Hvala na paznji.
- odr0n
#57 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Možeš isto postaviti pitanje "zašto psovati, ako se već nešto desilo", dvije strane iste medalje. Odgovor je u ljudskoj nemoći u određenoj situaciji i različito ispoljavanje te nemoći kroz želje prije ili poslje događaja . Npr. na utakmici, igrač se prije utakmice pomoli da njegov tim pobjedi, ali nakon što izgubi on se ljuti i psuje. U oba slučaja njegovi postupci ispoljavanja želje nisu mogli uticati na tok događaja, prije nego što se desio (molitva) i nakon (ljutnja, psovke), tako da su u pitanju totalno nepotrebni postupci jer molio se ti ili psovao, to neće promjeniti tok događaja, nego samo ispoljavaš što sopstvenu što nemoć procesa tih postupaka.ikcikc wrote:Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Luftwaffe
#58 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Treba najprije shvatiti Božije određenje. Vjerovanje u Božije određenje je sigurno od svih 6 imanskih šarta najteže za shvatiti i prihvatiti, jer se radi o čistoj apstrakciji koja je onima koji su naučili na jednostavna i materijalno dokaziva objašnjenja, teško za prihvatiti. Dakle to je pravi ispit vjere, zato me i ne čudi što je neki lik ranije spomenuo kako je zbog ovog izašao iz vjere, mada naravno nikad nije ni bio stabilan u vjeri jer se nespreman uhvatio u koštac sa ovim pitanjem. Ali s druge strane svi koji slijede logiku, shvatiće da je Božije određenje u stvari pokazatelj Božijeg savršenstva, i bez toga bi onda teorija ,,slučajnosti,, bila u opciji, a koja opet, logički gledano ne može biti prihvaćena od strane zdravog razuma, jer se tu onda radi o beskonačnim matematičkim mogućnostima koje bi se trebalo nasumično dešavati sa redom ili bez reda, a u stvari se uvijek sve dešava po savršenom proračunu i redu.
Božije određenje je u stvari Božije znanje o tome šta će se desiti. To znači da čovjek nije nužno osuđen na slijed događaja, bez vlastitog učešća, jer čovjek nikako ne može znati ni jedan trenutak unaprijed, i to je ono što ga čini odgovornim. Pitanje se postavlja sa vremenske distance kada je određena situacija već prošlo vrijeme. Dakle čovjek, ako npr. ukrade, pita se zašto ću biti kažnjen ako mi je to bilo određeno, ali tek nakon što je već ukrao. Prije toga još ima mogućnost da sam izabere šta će uraditi, a to što Bog zna šta će on uraditi njemu još uvijek ne znači ništa jer može da bira. Dakle čovjek ne bi bio odgovoran da mu Bog nije dao dvije stvari: Pprva je razum i samim tim slobodna volja a drugo je Objava koja mu ukazuje kako je bolje da postupi.
Na kraju krajeva čovjek prije nekog čina ima i opciju dove koja može promijeniti sudbinu a koje sam čovjek nije svjestan. Zato se preporučuje svima koji s teškoćom ovo razumijevaju da se toga klone jer mogu izabrati i ateizam a tu je teško vratiti se natad.
Božije određenje je u stvari Božije znanje o tome šta će se desiti. To znači da čovjek nije nužno osuđen na slijed događaja, bez vlastitog učešća, jer čovjek nikako ne može znati ni jedan trenutak unaprijed, i to je ono što ga čini odgovornim. Pitanje se postavlja sa vremenske distance kada je određena situacija već prošlo vrijeme. Dakle čovjek, ako npr. ukrade, pita se zašto ću biti kažnjen ako mi je to bilo određeno, ali tek nakon što je već ukrao. Prije toga još ima mogućnost da sam izabere šta će uraditi, a to što Bog zna šta će on uraditi njemu još uvijek ne znači ništa jer može da bira. Dakle čovjek ne bi bio odgovoran da mu Bog nije dao dvije stvari: Pprva je razum i samim tim slobodna volja a drugo je Objava koja mu ukazuje kako je bolje da postupi.
Na kraju krajeva čovjek prije nekog čina ima i opciju dove koja može promijeniti sudbinu a koje sam čovjek nije svjestan. Zato se preporučuje svima koji s teškoćom ovo razumijevaju da se toga klone jer mogu izabrati i ateizam a tu je teško vratiti se natad.
- MyTao
#59 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako je moguce da covjek ima slobodnu volju da bira, a da u isto vrijeme Bog zna sta ce on izabrati? To je paradox... jer covjek ce uvijek izabrati ono sto bog zna da ce izabrati, sto znaci da mu je vec unaprijed odredjeno sta ce izabrati.Luftwaffe wrote:Treba najprije shvatiti Božije određenje. Vjerovanje u Božije određenje je sigurno od svih 6 imanskih šarta najteže za shvatiti i prihvatiti, jer se radi o čistoj apstrakciji koja je onima koji su naučili na jednostavna i materijalno dokaziva objašnjenja, teško za prihvatiti. Dakle to je pravi ispit vjere, zato me i ne čudi što je neki lik ranije spomenuo kako je zbog ovog izašao iz vjere, mada naravno nikad nije ni bio stabilan u vjeri jer se nespreman uhvatio u koštac sa ovim pitanjem. Ali s druge strane svi koji slijede logiku, shvatiće da je Božije određenje u stvari pokazatelj Božijeg savršenstva, i bez toga bi onda teorija ,,slučajnosti,, bila u opciji, a koja opet, logički gledano ne može biti prihvaćena od strane zdravog razuma, jer se tu onda radi o beskonačnim matematičkim mogućnostima koje bi se trebalo nasumično dešavati sa redom ili bez reda, a u stvari se uvijek sve dešava po savršenom proračunu i redu.
O ovom se vec vodila rasprava mnogo puta, i neki jos da ukapiraju da slobodna volja, i svemogucnost boga nemogu nikad funkcionista zajedno, jednostavno je nemoguce da bog zna tvoj izbor unaprijed, a da ti i dalje imas slobodnu volju da biras...
-
Avetinho
#60 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
To Allah i priznaje u nebrojeno mjesta u Kuranu: "Mi smo njihova srca zapecatili..." itd. Nema tu nikakve slobodne volje, kad Allah nesto zapecati, nema tog insana koji ce to otpecatiti.MyTao wrote:Kako je moguce da covjek ima slobodnu volju da bira, a da u isto vrijeme Bog zna sta ce on izabrati? To je paradox... jer covjek ce uvijek izabrati ono sto bog zna da ce izabrati, sto znaci da mu je vec unaprijed odredjeno sta ce izabrati.Luftwaffe wrote:Treba najprije shvatiti Božije određenje. Vjerovanje u Božije određenje je sigurno od svih 6 imanskih šarta najteže za shvatiti i prihvatiti, jer se radi o čistoj apstrakciji koja je onima koji su naučili na jednostavna i materijalno dokaziva objašnjenja, teško za prihvatiti. Dakle to je pravi ispit vjere, zato me i ne čudi što je neki lik ranije spomenuo kako je zbog ovog izašao iz vjere, mada naravno nikad nije ni bio stabilan u vjeri jer se nespreman uhvatio u koštac sa ovim pitanjem. Ali s druge strane svi koji slijede logiku, shvatiće da je Božije određenje u stvari pokazatelj Božijeg savršenstva, i bez toga bi onda teorija ,,slučajnosti,, bila u opciji, a koja opet, logički gledano ne može biti prihvaćena od strane zdravog razuma, jer se tu onda radi o beskonačnim matematičkim mogućnostima koje bi se trebalo nasumično dešavati sa redom ili bez reda, a u stvari se uvijek sve dešava po savršenom proračunu i redu.
O ovom se vec vodila rasprava mnogo puta, i neki jos da ukapiraju da slobodna volja, i svemogucnost boga nemogu nikad funkcionista zajedno, jednostavno je nemoguce da bog zna tvoj izbor unaprijed, a da ti i dalje imas slobodnu volju da biras...
- vatrogasac
#61 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Napravimo test. Ti napiši jedan broj, a ja ću svojom slobodnom voljom izabrati jedan manje ili jedan više u sljedećem komentaru. Bog zna šta ću napisati ili neću napisati i koji ću napisati. Kako Njegovo sveznanje određuje taj broj? On to zna, a ja to radim.MyTao wrote:
Kako je moguce da covjek ima slobodnu volju da bira, a da u isto vrijeme Bog zna sta ce on izabrati? To je paradox... jer covjek ce uvijek izabrati ono sto bog zna da ce izabrati, sto znaci da mu je vec unaprijed odredjeno sta ce izabrati.
-
Avetinho
#62 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
... Dakle tebi se cini da si odabrao broj svojom voljom.vatrogasac wrote:Napravimo test. Ti napiši jedan broj, a ja ću svojom slobodnom voljom izabrati jedan manje ili jedan više u sljedećem komentaru. Bog zna šta ću napisati ili neću napisati i koji ću napisati. Kako Njegovo sveznanje određuje taj broj? On to zna, a ja to radim.MyTao wrote:
Kako je moguce da covjek ima slobodnu volju da bira, a da u isto vrijeme Bog zna sta ce on izabrati? To je paradox... jer covjek ce uvijek izabrati ono sto bog zna da ce izabrati, sto znaci da mu je vec unaprijed odredjeno sta ce izabrati.
- MyTao
#63 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
vatrogasac wrote:Napravimo test. Ti napiši jedan broj, a ja ću svojom slobodnom voljom izabrati jedan manje ili jedan više u sljedećem komentaru. Bog zna šta ću napisati ili neću napisati i koji ću napisati. Kako Njegovo sveznanje određuje taj broj? On to zna, a ja to radim.MyTao wrote:
OK... Recimo da Bog sve zna, i on zna da ces ti izabrati jedan vise... e sad si ti na redu da biras... mozes li ti izabrati bilo sta drugo osim jednog vise? A znas da bog nemoze pogrijesiti...
Odgovori mi to samo...
- vatrogasac
#64 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne čini. U taj dio mog djelovanja Bog se ne mora miješati osim da me spriječi na neki drugi način da uopšte upišem broj. To dvoje trebaš razlikovati. Ja kažem da Bog zna šta ću upisati, a ti testiraj sada šta ću ja upisati. Rezultat tog upisa je moj izbor. To je ono što je mubah u šerijatu. Nešto od čega nemam ni sevapa ni grijeha.Ja Sam Odavle wrote: ... Dakle tebi se cini da si odabrao broj svojom voljom.
- vatrogasac
#65 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Razdvoji ova dva glagola ili dvije radnje. On zna, ja radim. Naravno, u granicama koje mi je On postavio.MyTao wrote:
OK... Recimo da Bog sve zna, i on zna da ces ti izabrati jedan vise... e sad si ti na redu da biras... mozes li ti izabrati bilo sta drugo osim jednog vise? A znas da bog nemoze pogrijesiti...
Odgovori mi to samo...
Mogu izabrati i broj manje da umanjim tvoj uticaj na moj izbor.
-
Avetinho
#66 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dakle, Bog ne zna sta ces ti upisati?vatrogasac wrote:Ne čini. U taj dio mog djelovanja Bog se ne mora miješati osim da me spriječi na neki drugi način da uopšte upišem broj. To dvoje trebaš razlikovati. Ja kažem da Bog zna šta ću upisati, a ti testiraj sada šta ću ja upisati. Rezultat tog upisa je moj izbor. To je ono što je mubah u šerijatu. Nešto od čega nemam ni sevapa ni grijeha.Ja Sam Odavle wrote: ... Dakle tebi se cini da si odabrao broj svojom voljom.
- vatrogasac
#67 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
On zna jer ima za tebe i mene nepoznato svojstvo sveznanja, ti ne znaš jer mogu jedan više ili jedan manje (ili tri više, a dva manje). Ne znam ni ja još do momenta odluke.Ja Sam Odavle wrote:Dakle, Bog ne zna sta ces ti upisati?vatrogasac wrote:Ne čini. U taj dio mog djelovanja Bog se ne mora miješati osim da me spriječi na neki drugi način da uopšte upišem broj. To dvoje trebaš razlikovati. Ja kažem da Bog zna šta ću upisati, a ti testiraj sada šta ću ja upisati. Rezultat tog upisa je moj izbor. To je ono što je mubah u šerijatu. Nešto od čega nemam ni sevapa ni grijeha.Ja Sam Odavle wrote: ... Dakle tebi se cini da si odabrao broj svojom voljom.
- MyTao
#68 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako mislis u granicama koje je on postavio, zar nisi slobodan da sam biras ono sto ti je cejf??vatrogasac wrote:Razdvoji ova dva glagola ili dvije radnje. On zna, ja radim. Naravno, u granicama koje mi je On postavio.MyTao wrote:
Odgovori mi to samo...
Mogu izabrati i broj manje da umanjim tvoj uticaj na moj izbor.
-
Avetinho
#69 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne zanima me nacin na koji On zna. Bitno mi je da zna. Dakle ti nemas slobodu izbora. On vec zna sta ces odabrati, a ti zivis u iluziji slobodnog izboravatrogasac wrote:On zna jer ima za tebe i mene nepoznato svojstvo sveznanja, ti ne znaš jer mogu jedan više ili jedan manje (ili tri više, a dva manje). Ne znam ni ja još do momenta odluke.Ja Sam Odavle wrote:Dakle, Bog ne zna sta ces ti upisati?vatrogasac wrote: Ne čini. U taj dio mog djelovanja Bog se ne mora miješati osim da me spriječi na neki drugi način da uopšte upišem broj. To dvoje trebaš razlikovati. Ja kažem da Bog zna šta ću upisati, a ti testiraj sada šta ću ja upisati. Rezultat tog upisa je moj izbor. To je ono što je mubah u šerijatu. Nešto od čega nemam ni sevapa ni grijeha.
- vatrogasac
#70 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da li si nekada nešto isplanirao i nije se desilo tako? To je Božije određenje u kojem ja nemam nikakvog uticaja. Bog je unutar određenja ostavio dio koji je moja slobodna volja i u to se ne miješa. Npr. da li ću se sada izjasniti kao teista ili ateista.MyTao wrote: Kako mislis u granicama koje je on postavio, zar nisi slobodan da sam biras ono sto ti je cejf??
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)
-
Avetinho
#71 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Malo je besmisleno dokazivati valjanost navoda iz Kurana navodima iz Kurana u kojima se tvrdi valjanost navoda iz Kurana. Mozemo li ikako taj dio preskociti? Slicno bi bilo dokazivanje Crvenkapice navodima u Crvenkapici u kojoj ona ima baku, sto znaci da je i Crvenkapica istorijski lik koji vjecno zivi.vatrogasac wrote:Da li si nekada nešto isplanirao i nije se desilo tako? To je Božije određenje u kojem ja nemam nikakvog uticaja. Bog je unutar određenja ostavio dio koji je moja slobodna volja i u to se ne miješa. Npr. da li ću se sada izjasniti kao teista ili ateista.MyTao wrote: Kako mislis u granicama koje je on postavio, zar nisi slobodan da sam biras ono sto ti je cejf??
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)
Moze On po tvom misljenju da se mijesa ili ne mijesa u tvoju odluku koliko zeli, po tvojoj definiciji on zna jesi li teista ili ateista. Posto On to vec zna, tvoja slobodna volja je samo iluzija.
- vatrogasac
#72 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nemam slobodu izbora samo zato što On zna? To što On zna još se nije desilo. Ja čekam tvoj broj da bih odlučio koji će biti moj. Bog to zna i neće me u tome ometati niti mi sugerisati.Ja Sam Odavle wrote: Ne zanima me nacin na koji On zna. Bitno mi je da zna. Dakle ti nemas slobodu izbora. On vec zna sta ces odabrati, a ti zivis u iluziji slobodnog izboraIsto kao sto je moje srce zapecatio. Ko sam ja da se protivim pecacenju?
Tvoje srce je zapečaćeno tvojim izborom. Nećeš valjda reći da te Bog predodredio za ateistu i zbog toga te kazniti?
- vatrogasac
#73 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne pričamo o Crvenkapici nego o jednom Božijem svojstvu. On to može učiniti, ali neće. Ostavlja ljudima da biraju. Čak kritikuje nametanje.Ja Sam Odavle wrote: Malo je besmisleno dokazivati valjanost navoda iz Kurana navodima iz Kurana u kojima se tvrdi valjanost navoda iz Kurana. Mozemo li ikako taj dio preskociti? Slicno bi bilo dokazivanje Crvenkapice navodima u Crvenkapici u kojoj ona ima baku, sto znaci da je i Crvenkapica istorijski lik koji vjecno zivi.
Moze On po tvom misljenju da se mijesa ili ne mijesa u tvoju odluku koliko zeli, po tvojoj definiciji on zna jesi li teista ili ateista. Posto On to vec zna, tvoja slobodna volja je samo iluzija.
Opet ponavljam. Dvije različite radnje su znanje i činjenje.
-
Avetinho
#74 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
vatrogasac wrote:Nemam slobodu izbora samo zato što On zna? To što On zna još se nije desilo. Ja čekam tvoj broj da bih odlučio koji će biti moj. Bog to zna i neće me u tome ometati niti mi sugerisati.Ja Sam Odavle wrote: Ne zanima me nacin na koji On zna. Bitno mi je da zna. Dakle ti nemas slobodu izbora. On vec zna sta ces odabrati, a ti zivis u iluziji slobodnog izboraIsto kao sto je moje srce zapecatio. Ko sam ja da se protivim pecacenju?
Tvoje srce je zapečaćeno tvojim izborom. Nećeš valjda reći da te Bog predodredio za ateistu i zbog toga te kazniti?
2:7 wrote:Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim
je koprena; njih čeka patnja golema.
2:10 wrote:Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih
čeka bolna patnja zato što lažu.
7:100 wrote:Zar nije jasno onima koji nasljeđuju zemlju prijašnjih stanovnika
njezinih da ćemo i njih, ako budemo htjeli, zbog grijehova njihovih
kazniti i srca njihova zapečatiti, pa savjet neće poslušati.
7:101 wrote:O tim gradovima Mi ti neke događaje njihove kazujemo. Poslanici
njihovi su im jasne dokaze donosili, ali oni nisu htjeli povjerovati u
ono u što prije nisu vjerovali. Eto tako Allah srca nevjernika zapečati
itd. Na 1000 mjesta sve ovako, kako je Allah vec odlucio ko ce u sta vjerovati i ko ce rostiljat, a ko u basce s potocima i djevicama.7:102 wrote:a Mi smo znali da se većina njih zavjeta neće držati, i znali smo da
će većinom, doista, grješnici biti.
Po ovoj knjizi, svekoliki ljudski rod su komadici organske materije bez slobodne volje, s kojima se Allah igra kao na sahovskoj tabli. Ovoga zrtvovat, ovoga u kraljicu pretvoriti.
- drag_gost
#75 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Beauty01 wrote:vazi wrote:pokusaj moliti Boga za nesto pa kad ti se zelja ispuni tj molba udovolji samo ce ti se kazati![]()
Osim toga, klanjanje (a vjerovatno i drugi oblici obracanja Bogu) sluzi prvenstveno nama, Bog je to naredio zbog nas jer je nama korisno.
Ko to ne praktikuje ne moze ni razumijeti i nema potrebe o tome naglabati, mala je vjerovatnoca da se moze doci do obostranog razumijevanjaBaš tako.. Ko ne klanja, ne zna ni ljepotu toga. Nije to nešto što mi koji praktikujemo Islam jednostavno moramo raditi pa zato i radimo. To je jedan od razloga koji je davno izgubio svoju smisao, jer kad jednom počneš, nećeš stati.. To je duševna hrana, smiraj za srce i dušu, ljepota neopisiva