nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#51 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ništa, izgleda da je kupovina novog auta teški idiotluk pa pretpostavljam da u budućnosti niko neće kupiti nov automobil jer za iste pare može polovan veće klase. Samo me interesuje od koga ćemo kupiti te polovne automobile po bagatelnim cijenama u top stanju kada niko neće željeti da bude idiot i kupi nov automobil?
-
preludezalude
#52 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Naravno, daleko je 3 godine i u pola cijene.goran16v wrote:To cime se nas narod tjesi je jedna stvar i nema veze sa realnoscu, ali bez obzira na stanje 3 god star auto je daleko od novog.preludezalude wrote:Kada na nasem trzistu se prodaju auta stara 10-ak godina pod motom da je kao nov, onda sta reci za auto star 3 godine. Nisam mislio bukvalno da je kao nov. Ali za cijenu koja je pala cak 50%, auto star 3 godine je bolja opcija od auta starog 2 godine i stvarno se moze naci auto u perfektnom stanju.goran16v wrote:3 god star auto nikako, pa ni u principu ne moze biti kao nov.
-
condy
#53 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Po tvojoj logici kada bi se proizveo nov Golf II to bi bila isplativa kupnja jer je to novo auto.citroen xm wrote:Ništa, izgleda da je kupovina novog auta teški idiotluk pa pretpostavljam da u budućnosti niko neće kupiti nov automobil jer za iste pare može polovan veće klase. Samo me interesuje od koga ćemo kupiti te polovne automobile po bagatelnim cijenama u top stanju kada niko neće željeti da bude idiot i kupi nov automobil?
Ljudi kod nas nemaju nikakvih prohtjeva i svejedno im je što u novom autu dobijaju.
Međutim, tako proizvođač ne razmišlja. On zna šta i zbog čega prodaje, i po kojoj cijeni to prodaje.
Tako npr. donedavno nova octavia 1.9 tdi koštala je oko cca 32.000 KM. Kupac kojem je bitno da je samo novo i ništa više, će reći super auto, super povoljna cijena.
Kupac koji ima veće prohtjeve i koji malo više se upozna sa onim što namjerava kupiti, će vrlo brzo uvidjeti da mu u tom vozilu, koje je 2013 proizvodnja, prodaju zastarjeli motor iz Golfa V, koji je bio aktuelan prije sedam-osam godina...Da li taj motor vrijedi tih para ?
Da ljudi razmišljaju kao vi i dalje bi se proizvodio Golf II, jer novo je novo, jel tako...
-
goran16v
#54 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ti ocigledno mjesas dva razlicita pojma, nov auto i nova tehnologija. U novom auto ne mora biti savremena tehnologija, potroseni polovan auto moze biti i sa savremenom tehnologijom, ali nov auto ostaje nov i to ces dobiti u novom autu a nikako u polovnom sve da mu je tehnologija iz sutrasnjice.condy wrote: Po tvojoj logici kada bi se proizveo nov Golf II to bi bila isplativa kupnja jer je to novo auto.![]()
Ljudi kod nas nemaju nikakvih prohtjeva i svejedno im je što u novom autu dobijaju.
Međutim, tako proizvođač ne razmišlja. On zna šta i zbog čega prodaje, i po kojoj cijeni to prodaje.
Tako npr. donedavno nova octavia 1.9 tdi koštala je oko cca 32.000 KM. Kupac kojem je bitno da je samo novo i ništa više, će reći super auto, super povoljna cijena.
Kupac koji ima veće prohtjeve i koji malo više se upozna sa onim što namjerava kupiti, će vrlo brzo uvidjeti da mu u tom vozilu, koje je 2013 proizvodnja, prodaju zastarjeli motor iz Golfa V, koji je bio aktuelan prije sedam-osam godina...Da li taj motor vrijedi tih para ?
Da ljudi razmišljaju kao vi i dalje bi se proizvodio Golf II, jer novo je novo, jel tako...
Rijetko se slazem sa xm-om, ali ovdje je upravu, ako je kupovina novog auta neisplativa bez obzira moze li si covjek to prustiti ili ne, kao sto tvrdite, od koga cete vi kupovati 2-3 god stare aute?
-
citroen xm
#55 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ajd nemoj sad bukvalno shvatati. Ko priča o Golfu 2 koji je svakako tehnološki debelo zastario i 90-ih, a da ne pričamo sada? Govorimo o automobilima istih generacija. Evo i Dačija koja je realno niskobudžetna marka sa automobilima za široke narodne mase sada ima najsavremenije motore u svojoj ponudi(DCI, TCE).
Nego da te pitam pošto pričaš to što pričaš: Koliko si ti uopšte sposoban da primjetiš da je neki motor generaciju stariji od drugog ako su iste snage i kubikaže? Koje su to vrline tog novog motora koje tebi baš znače i ne možeš bez njih pa moraš voziti polovno auto? Koliko u stvari primjećuješ sve te stvari i zbog čega ti toliko znače? A kao vrhunac svega, kada želiš auto veće klase zašto to auto ne kupuješ novo da imaš i garanciju i da ga voziš od 0 km?
Ti brkaš stvari kao što su starost konstrukcije motora i kubikaža. Postoje stari motori i slabi i jaki(koji pružaju izuzetno uživanje u vožnji). Tako isto postoje i slabi i jaki motori novijeg datuma.
Mislim da ćemo nakon tvojih odgovora doći do one tipične balkanske priče koja ide ovako: Imam jrane pare da kupim auto od 25000 KM, znaš malo sam skupio, malo kredit digao. E kontam mogao bi uzeti nekog Megana, C4.... dizelaše. Super su, ali za te pare imam A4 star par godina ko boca. I naravno takav tip pun predrasuda, kompleksa(jer megan, C4 i slični auti te klase ne mogu preko 180 km/h ocam') kupi taj A4 sa 200000 km, a onda sipa za petaka i nema za veliki servis.
E ja se ježim na to. Da se ne lažemo ja vozim polovnjake, ali kada bi sada imao za novo auto kompakt klase 25000 KM ne bi mi na pamet palo da tražim auto veće klase staro par godina za isti novac.
Nego da te pitam pošto pričaš to što pričaš: Koliko si ti uopšte sposoban da primjetiš da je neki motor generaciju stariji od drugog ako su iste snage i kubikaže? Koje su to vrline tog novog motora koje tebi baš znače i ne možeš bez njih pa moraš voziti polovno auto? Koliko u stvari primjećuješ sve te stvari i zbog čega ti toliko znače? A kao vrhunac svega, kada želiš auto veće klase zašto to auto ne kupuješ novo da imaš i garanciju i da ga voziš od 0 km?
Ti brkaš stvari kao što su starost konstrukcije motora i kubikaža. Postoje stari motori i slabi i jaki(koji pružaju izuzetno uživanje u vožnji). Tako isto postoje i slabi i jaki motori novijeg datuma.
Mislim da ćemo nakon tvojih odgovora doći do one tipične balkanske priče koja ide ovako: Imam jrane pare da kupim auto od 25000 KM, znaš malo sam skupio, malo kredit digao. E kontam mogao bi uzeti nekog Megana, C4.... dizelaše. Super su, ali za te pare imam A4 star par godina ko boca. I naravno takav tip pun predrasuda, kompleksa(jer megan, C4 i slični auti te klase ne mogu preko 180 km/h ocam') kupi taj A4 sa 200000 km, a onda sipa za petaka i nema za veliki servis.
E ja se ježim na to. Da se ne lažemo ja vozim polovnjake, ali kada bi sada imao za novo auto kompakt klase 25000 KM ne bi mi na pamet palo da tražim auto veće klase staro par godina za isti novac.
-
goran16v
#56 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ko ima para za nov auto nema nikakvog razloga da kupuje polovan i njemu 1/2 cijene ne igra ulogu.preludezalude wrote: Naravno, daleko je 3 godine i u pola cijene.
-
citroen xm
#57 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Problem je ovo što napisah u prethodnom postu, a to je naš mentalitet. Uvijek se mora kupovati nešto što realno ne možemo priuštiti novo. Pa eto neka je polovno samo neka je veća klasa. Koji će mi vrag S klasa za 20000 KM i pored svog luksuza koji pruža kada će me prvi kvar zaviti u crno? Ne kažu ljudi džaba: Pruži se koliko ti je jorgan dug.
-
goran16v
#58 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ako kupis auto za 25.000 KM bio to nov Megane Generation ili polovna E klasa, ti si te pare potrosio, a vrijednost opada i jednom i drugom, a koliko opada zavisi od auta koji si kupio (*ajebi se pa kupi 7-8 god staru polovnu S klasu ili BMW-a 7 ili kakvog golemog francuza ili talijana pa obracuj gubitak u narednih 3 god). Druga je stvar da li kupiti novog Meganea za 25 000 KM ili 3 god starog Meganea sa istim motorom i opremom za 14 000 KM, ali i tu se vracamo na jednostavno pitanje, ako imas 25 000 KM za auto zasto bi kupovao polovan za 14 000 i sebe lisavao svih benefita kupovine i vioznje novog auta kad ne moras?
-
bosn.om
#59 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Zavisi kako imas, dal' ih samo imas i tu bi otisla sva ustedjevina ili ih imas sa jos vecim jastukom iza. U prvoj situaciji bih preporucio 4-5 godina staru Megane za 12ak milja, imas dobro auto koje ce bez problema ici jos nekih 5-6 godina (s urednim odrzavanjem i brigom), a i moci ces ga prodati za nekih 3-4000 na kraju, s malo srece. Sem odredjenih Mercedesa, nova auta gube 40-50% vrijednosti u prve 3-4 godine, to je problem kad nisi bas bogat. Nakon tih prvih 4-5 godina, godisnji gubitak se stabilizuje i procentualno smanjuje, tu je lakse podnosljiv.
- awaken
#60 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Hajde molim te reci mi da nisi punoljetan a tako razmišljaš? Znači dok ima, ima....troši, ko pita za sutra? (o novcu pričamo)goran16v wrote:Ako kupis auto za 25.000 KM bio to nov Megane Generation ili polovna E klasa, ti si te pare potrosio, a vrijednost opada i jednom i drugom, a koliko opada zavisi od auta koji si kupio (*ajebi se pa kupi 7-8 god staru polovnu S klasu ili BMW-a 7 ili kakvog golemog francuza ili talijana pa obracuj gubitak u narednih 3 god). Druga je stvar da li kupiti novog Meganea za 25 000 KM ili 3 god starog Meganea sa istim motorom i opremom za 14 000 KM, ali i tu se vracamo na jednostavno pitanje, ako imas 25 000 KM za auto zasto bi kupovao polovan za 14 000 i sebe lisavao svih benefita kupovine i vioznje novog auta kad ne moras?
Ovaj "polovnjak" o kojem pričamo još nema servisa osim redovnih, znači sve je isto kao i kod novog....
Čega se lišavaš? Novih sjedišta? "Onog osjećaja"? Šta je to toliko vrijedno da se plati preko 20% cijene??????
- awaken
#61 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Prijatelju, nije bitno KOLIKO ima, bitno je šta je POVOLJNIJE. Smijem se kladiti da od ovih poklonika "novog i samo novog" vozim duplo mlađi auto, ali to nije tema i naravno nije važno, samo hoću da ti pokažem šta stvara razlika između pametnog izbora s jedne i izbora preko svojih mogućnosti s druge. Nadam se da se razumijemo.bosn.om wrote:Zavisi kako imas, dal' ih samo imas i tu bi otisla sva ustedjevina ili ih imas sa jos vecim jastukom iza. U prvoj situaciji bih preporucio 4-5 godina staru Megane za 12ak milja, imas dobro auto koje ce bez problema ici jos nekih 5-6 godina (s urednim odrzavanjem i brigom), a i moci ces ga prodati za nekih 3-4000 na kraju, s malo srece. Sem odredjenih Mercedesa, nova auta gube 40-50% vrijednosti u prve 3-4 godine, to je problem kad nisi bas bogat. Nakon tih prvih 4-5 godina, godisnji gubitak se stabilizuje i procentualno smanjuje, tu je lakse podnosljiv.
-
bosn.om
#62 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ja se s tobom slazem potpuno. Ali recimo da si milioner i hoces novo auto i briga te za sve sitnice, ja bih znao da je pametnije da uzmes 4-5 godina staro, ali bih sasvim razumio tvoju odluku da odes za skroz novim. Ja teze shvatam one koji se uvaljuju u debele kredite da bi vozali novo koje ce zjaniti 20% vrjednosti cim se izvede iz garaze.
-
tintilinic
#63 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Kupuješ li polovni TV,mobitel,namještaj..gaće....? I to ti je povoljnije.awaken wrote:Prijatelju, nije bitno KOLIKO ima, bitno je šta je POVOLJNIJE. Smijem se kladiti da od ovih poklonika "novog i samo novog" vozim duplo mlađi auto, ali to nije tema i naravno nije važno, samo hoću da ti pokažem šta stvara razlika između pametnog izbora s jedne i izbora preko svojih mogućnosti s druge. Nadam se da se razumijemo.bosn.om wrote:Zavisi kako imas, dal' ih samo imas i tu bi otisla sva ustedjevina ili ih imas sa jos vecim jastukom iza. U prvoj situaciji bih preporucio 4-5 godina staru Megane za 12ak milja, imas dobro auto koje ce bez problema ici jos nekih 5-6 godina (s urednim odrzavanjem i brigom), a i moci ces ga prodati za nekih 3-4000 na kraju, s malo srece. Sem odredjenih Mercedesa, nova auta gube 40-50% vrijednosti u prve 3-4 godine, to je problem kad nisi bas bogat. Nakon tih prvih 4-5 godina, godisnji gubitak se stabilizuje i procentualno smanjuje, tu je lakse podnosljiv.
-
goran16v
#64 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Ako procitas ponovo sto sam napisao vidjeces da sam napisao da ako imas 25 000 za auto, znaci taj novac si zamjenio za auto, ja ne govorim i istresanju zadnjeg dinara iz dzepa, nego o novu namjenjen za auto.awaken wrote:Hajde molim te reci mi da nisi punoljetan a tako razmišljaš? Znači dok ima, ima....troši, ko pita za sutra? (o novcu pričamo)goran16v wrote:Ako kupis auto za 25.000 KM bio to nov Megane Generation ili polovna E klasa, ti si te pare potrosio, a vrijednost opada i jednom i drugom, a koliko opada zavisi od auta koji si kupio (*ajebi se pa kupi 7-8 god staru polovnu S klasu ili BMW-a 7 ili kakvog golemog francuza ili talijana pa obracuj gubitak u narednih 3 god). Druga je stvar da li kupiti novog Meganea za 25 000 KM ili 3 god starog Meganea sa istim motorom i opremom za 14 000 KM, ali i tu se vracamo na jednostavno pitanje, ako imas 25 000 KM za auto zasto bi kupovao polovan za 14 000 i sebe lisavao svih benefita kupovine i vioznje novog auta kad ne moras?
Ovaj "polovnjak" o kojem pričamo još nema servisa osim redovnih, znači sve je isto kao i kod novog....
Čega se lišavaš? Novih sjedišta? "Onog osjećaja"? Šta je to toliko vrijedno da se plati preko 20% cijene??????
Cega se lisavas? Mimo ljudskog zadovoljstva kupovine novo auta i samog uzitak u tom cinu lisavas se da se ne zamaras pitanjima da li si prevaren, da li si kupio macka u vreci, sta ako se sutra pokvari, da li je taj auto odrzavan kako treba, da li si mogao platio previse.
Ti oigledno nikad nisi imao niti kupio nov auto pa me pokusavas ubjediti u glupost da je 3 god star auto isto sto i nov auto samo jeftiniji. Malo toga je kod novog auta isto kao kod polovnog, a na to da je sve isto cu se samo samo grohotom
Last edited by goran16v on 12/02/2013 00:07, edited 1 time in total.
-
530i
#65 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Uvedi samo još jednu prosto shvatljivu činjenicu - svaki nov auto nije preskup i precijenjen kao golf.condy wrote: Nov automobil je po pravilu i precjenjen. Za njega se mora izdvojiti mnogo više nego što isti u stvarnosti i vrijedi. Npr. novi Golf VII sa nekim srednjim paketom opreme i osnovnim tdi motorom, mislim da košta na cesti preko 36 kKM. Ja nikada ne bih toliki novac dao za takvo auto pa da je i dva puta novo jer je cijena prenapuhana. To auto je sigurno kvalitetno i novi je model, ali ne vrijedi tih para, po meni.
Imaš nove automobile i po povoljnijim cijenama, zajebi golfa i vw i slične.
-
bosn.om
#66 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Glavna varijabla je ocekivana trajnost naspram potrosene sume ovdje - ako ce mi praksa ili prodavac garantovati 5-6 godina koristenja dobra bez problema, tu se da odluciti na polovno obzirom na razliku u cijeni izmedju polovnog i novog. TV, mobitel i ostala tehnika tesko moze toliko trajati, a i radi se o manjim sumama, tako da nema smisla porediti to sa dobrima kao automobili. O gacama i se ne da pricati, ali sto se tce namjestaja, postoji trziste starog kvalitetnog namjestaja, itekako siroko.tintilinic wrote:Kupuješ li polovni TV,mobitel,namještaj..gaće....? I to ti je povoljnije.awaken wrote:Prijatelju, nije bitno KOLIKO ima, bitno je šta je POVOLJNIJE. Smijem se kladiti da od ovih poklonika "novog i samo novog" vozim duplo mlađi auto, ali to nije tema i naravno nije važno, samo hoću da ti pokažem šta stvara razlika između pametnog izbora s jedne i izbora preko svojih mogućnosti s druge. Nadam se da se razumijemo.bosn.om wrote:Zavisi kako imas, dal' ih samo imas i tu bi otisla sva ustedjevina ili ih imas sa jos vecim jastukom iza. U prvoj situaciji bih preporucio 4-5 godina staru Megane za 12ak milja, imas dobro auto koje ce bez problema ici jos nekih 5-6 godina (s urednim odrzavanjem i brigom), a i moci ces ga prodati za nekih 3-4000 na kraju, s malo srece. Sem odredjenih Mercedesa, nova auta gube 40-50% vrijednosti u prve 3-4 godine, to je problem kad nisi bas bogat. Nakon tih prvih 4-5 godina, godisnji gubitak se stabilizuje i procentualno smanjuje, tu je lakse podnosljiv.
-
tintilinic
#67 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Sreća da se godišnje nađe šezdesetak miliona "budala" da kupe novo vozilo, pa mi koji znamo da je to glupost "sačekamo" ta vozila nakon 3-5 godina i uživamo u njima više od prvih vlasnikagoran16v wrote:Ako procitas ponovo sto sam napisao vidjeces da sam napisao da ako imas 25 000 za auto, znaci taj novac si zamjenio za auto, ja ne govorim i istresanju zadnjeg dinara iz dzepa, nego o novu namjenjen za auto.awaken wrote:Hajde molim te reci mi da nisi punoljetan a tako razmišljaš? Znači dok ima, ima....troši, ko pita za sutra? (o novcu pričamo)goran16v wrote:Ako kupis auto za 25.000 KM bio to nov Megane Generation ili polovna E klasa, ti si te pare potrosio, a vrijednost opada i jednom i drugom, a koliko opada zavisi od auta koji si kupio (*ajebi se pa kupi 7-8 god staru polovnu S klasu ili BMW-a 7 ili kakvog golemog francuza ili talijana pa obracuj gubitak u narednih 3 god). Druga je stvar da li kupiti novog Meganea za 25 000 KM ili 3 god starog Meganea sa istim motorom i opremom za 14 000 KM, ali i tu se vracamo na jednostavno pitanje, ako imas 25 000 KM za auto zasto bi kupovao polovan za 14 000 i sebe lisavao svih benefita kupovine i vioznje novog auta kad ne moras?
Ti oigledno nikad nisi imao niti kupio nov auto pa me pokusavas ubjediti u glupost da je 3 god star auto isto sto i nov auto samo jeftiniji. Malo toga je kod novog auta isto kao kod polovnog, a na to da je sve isto cu se samo samo grohotom
-
goran16v
#68 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Otprilike samo ne znam sta ce oni da voze kad se tih 60 mil glupana dozove pameti?tintilinic wrote:
Sreća da se godišnje nađe šezdesetak miliona "budala" da kupe novo vozilo, pa mi koji znamo da je to glupost "sačekamo" ta vozila nakon 3-5 godina i uživamo u njima više od prvih vlasnika
-
lavic
#69 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
U zadnjih par postova zanimljivo ste postavili par stvari koje me tjeraju da ostavim svoj stav.
Prije nekoliko godina bio sam u poziciji da je vrijeme za promjenu auta, dosta vremena sam proveo obilazeci salone gledajuci i testirajuci neka auta, govorim o kompaktima, golf, astra, focus, reno, pezo,... najvise mi je legao golf ali sa motorom i opremom koju sam zelio bio je preskup pa je otpao, na kraju je odluka pala na novu astru "H" sa 1.8 motorom i cosmo opremom, cijena je bila oko 34000 KM. Hvala bogu pojavi se polovan BMW E46 za iste pare i kupi se on, nikad nisam zazalio sto nisam kupio novu astru, jer ta astra nikad nece imati sto ima ovaj bmw, i nikad nemoze biti mu ni blizu. Moj stav je da bih prije uzeo od "emko123" njegovog 4 godine starog audia za recimo 45000km od novog golfa 7 sa 2.0 tdi motorom.
Prije nekoliko godina bio sam u poziciji da je vrijeme za promjenu auta, dosta vremena sam proveo obilazeci salone gledajuci i testirajuci neka auta, govorim o kompaktima, golf, astra, focus, reno, pezo,... najvise mi je legao golf ali sa motorom i opremom koju sam zelio bio je preskup pa je otpao, na kraju je odluka pala na novu astru "H" sa 1.8 motorom i cosmo opremom, cijena je bila oko 34000 KM. Hvala bogu pojavi se polovan BMW E46 za iste pare i kupi se on, nikad nisam zazalio sto nisam kupio novu astru, jer ta astra nikad nece imati sto ima ovaj bmw, i nikad nemoze biti mu ni blizu. Moj stav je da bih prije uzeo od "emko123" njegovog 4 godine starog audia za recimo 45000km od novog golfa 7 sa 2.0 tdi motorom.
-
condy
#70 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Slažem se, da u novom autu ne mora biti nova tehnologija.goran16v wrote:Ti ocigledno mjesas dva razlicita pojma, nov auto i nova tehnologija. U novom auto ne mora biti savremena tehnologija, potroseni polovan auto moze biti i sa savremenom tehnologijom, ali nov auto ostaje nov i to ces dobiti u novom autu a nikako u polovnom sve da mu je tehnologija iz sutrasnjice.condy wrote: Po tvojoj logici kada bi se proizveo nov Golf II to bi bila isplativa kupnja jer je to novo auto.![]()
Rijetko se slazem sa xm-om, ali ovdje je upravu, ako je kupovina novog auta neisplativa bez obzira moze li si covjek to prustiti ili ne, kao sto tvrdite, od koga cete vi kupovati 2-3 god stare aute?
Ukoliko to novo auto nema novu tehnologiju tada očekujem da njegova cijena bude u skladu sa onim što auto nudi.
Sad zamisli sledeću situaciju. Čovjek kupio novu octaviu 2004. godine, sa 1.9 tdi motorom, i odluči da se ponovi i u 2013 godini kupi opet Octaviu sa 1.9 tdi motorom.
Kod nas ljudi voze stara vozila, potrošena vozila u koja ima dosta ulaganja, pa imaju veliku rezervu prema polovnim vozilima. Ipak, ja govorim o dosta mlađim vozilima.
Međutim, reci mi relano, da ti kupiš novu octaviju i da je prodaješ za četri godine sa pređenih 100 k km, sa urednom servisnom historijom, da li bi to vozilo bilo istrošeno ili bi moglo bez nekih većih ulaganja preći još 100 k km ?
-
_Astra_
#71 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
ako je u Audiju (pa i 8-ici) led+xenon, koza, 17-18"felge, navigacija i sl osnovna oprema... onda ocito mnogo gledas pik, a slabo audi.de, audi.ba...condy wrote:Ja ne znam šta ti tačno podrazumijevaš pod full opremom?_Astra_ wrote:Ljudi pogriješe ako kupe nov auto?
WTF ?
Debil je jer ima 30+ 000 za nov auto i kupi taj novi auto, umjesto da kupi polovan-klasu iznad ?
WTF?
Svaki cejf se placa, nov auto - pogotovo. Neko uziva u 2.0TDI sa 150ks bez ikakve dodatne opreme... a ja uzivam u 1.2 70ks sa full opremom... I, ja nisam uredu jer mi treba 150ks? On nije u redu jer nema nista opreme, a tih 150ks (osim u Njemackoj) ne moze nigdje iskoristiti ?
WTF?
Po meni je veći debil onaj koji kupi (primjer) 3.0 quattro, multitronic sa 150 000 na satu nego onaj koji kupi nov. Nije se mogao protegnuti, pa kupiti NOV 3.0, a htio je da uziva u carima V6 i quattra, a nema ni za ulje u mjenjacu... (vodimo se pretpostavkom da se toliko mogao "protegnuti")
A, onaj koji kupi C5, Passata, Golfa, Astru za 30-40 000 sigurno ne razmislja da li ce lamela otici na 180 ili 250 000km, da li je neko izgorio turbinu prije ili ne... Znam, sve se da popraviti... Ali, cejf je nista ne popravljati, i imati nov auto. Kao sto je tebi imati KLASU iznad polovan, za koji te nece NIKO zajebat'
Kako god, 100 ljudi - 100 cudi... 100 zena - 200 sisa, i tako u nedogled...
Tvoje auto sa full opremom je kod audija polazna oprema.
Motor 1.2 je prevaziđen motor i upravo si time na najbolji način dokazao da je istina u onome što sam napisao . . . da se može pogriješiti i sa kupnjom novog auta.
Ne znam koliko uopće imaš iskustva sa automobilima, jer voziti auto sa 1.2 motorom i 2.0 tdi motorom su dva različata svijeta. Da ne govorim o quattro pogonima... kod mene je felicia prije deset godina imala sličan motor doduše bio je 1.4![]()
Ovdje pričamo o automobilima starim par godina, koji vrijede jako puno. Ja ne govorim o nekim rashrdanim vozilima starim 10+ godina, koji imaju preko 300+ kkm na satu.
Ti misliš da je za audi puno 150.000 km
Ne bih da polemišem, ali trebaš da znaš, da kod multitronic mjenjača se nikad ne mjenja ulje i da taj mjenjač ne traži nikakvo održavanje. Ulje se mijenja kod tiptronic i s tronic mjenjača nakon svakih 60 kKM....
Sto se tice multitronica, NE ZNAM, ali znam da se na DSG-u mijenjalo... i to sam samo naveo kao primjer...
Vozio, i vozim i 1.2TCE i 2.0 TDI... Opet je to subjektivna stvar... tebi su dva svijeta razlicita, meni nisu. Zapravo mi to uopste nije bitno TOLIKO.
Hoces reci da je 1.2 TCE star motor, stara konstrukcija ? Pa i VW-ov... 1.2TSI... "uzeli onaj skodin 1.2 HTP i dodali turbinu ?
... I tako u nedogled rasprava...
Kako god, moje misljenje, kao sto sam vec i naveo... Ukoliko si ogranicnen budzetom... bolje je "nova niza klasa" sa solidnom opremom i garancijom, i nov.... nego visa klasa, veci luxuz i macak u vreci.
Drugi padez je ako imas 30-40 000km za polovnjaka 2-3god starog, i jos 3-4 000 godisnje za kasko, i jos sa strane da pokrijes eventualni servis koji sigurno ne bi bio jeftin... I ne smeta ti to sto nije nov auto. A neces da te neko "uzme lopatom" i takav isti auto, samo zato sto je NOV, proda ti za 80-90 000. Ipak treba biti pametniji od njih (prodavaca)
Aj zivjeli
-
goran16v
#72 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Pa cijena i jeste u skladu sa tehnologijom, a istovremeno je ogranicena dostupnost stare tehnologije , tako da ako u 2013. neces staru tehnologiju iz 2004. kupis Octaviu sa 1,6 ili 2,0 TDI CR motorom i dobio si sta zelis.condy wrote: Slažem se, da u novom autu ne mora biti nova tehnologija.
Ukoliko to novo auto nema novu tehnologiju tada očekujem da njegova cijena bude u skladu sa onim što auto nudi.
Sad zamisli sledeću situaciju. Čovjek kupio novu octaviu 2004. godine, sa 1.9 tdi motorom, i odluči da se ponovi i u 2013 godini kupi opet Octaviu sa 1.9 tdi motorom.Ja očekujem uvijek da u novom modelu određene marke automobila dobijem novu tehnologiju jer u suprotnom što ćemi nešto što sam već godinama imao.
Kod nas ljudi voze stara vozila, potrošena vozila u koja ima dosta ulaganja, pa imaju veliku rezervu prema polovnim vozilima. Ipak, ja govorim o dosta mlađim vozilima.
Međutim, reci mi relano, da ti kupiš novu octaviju i da je prodaješ za četri godine sa pređenih 100 k km, sa urednom servisnom historijom, da li bi to vozilo bilo istrošeno ili bi moglo bez nekih većih ulaganja preći još 100 k km ?
Nije stvar samo u odrzavanju i koliko ce auto izdrzati. Igrom slucaja sam kupio novu Octaviu (2. po redu) i sa njom za 6 god presao 125k km, moze ona preci jos toliko bez vezih ulaganja, ali nije u tome sva poenta, taj auto je potrosen u svakom pogledu, sa 250k km ce biti neuporedivno potroseniji, a to nekim ljudima jedostavno ne odgovara i ne zele potrosen auto. Za 100k km sjedala ce izgubiti prvobitnu formu, tkanina ce otanjiti, itisoni ce se ofucati, kederi ce otvrdnuti, farovi ce se zamutiti, prekidaci izlizati, pojavice se 101 parnica i trag koristenja, nista od toga ne zahtjeva investiciju ali razlika izmedju toga i novog je kao nebo i zemlja i to ti tvrdim iz 1. ruke.
-
preludezalude
#73 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Apsolutno se ne slazem s tobom.goran16v wrote:Ko ima para za nov auto nema nikakvog razloga da kupuje polovan i njemu 1/2 cijene ne igra ulogu.preludezalude wrote: Naravno, daleko je 3 godine i u pola cijene.
-
preludezalude
#74 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Odlican primjer.lavic wrote:U zadnjih par postova zanimljivo ste postavili par stvari koje me tjeraju da ostavim svoj stav.
- awaken
#75 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak
Izvini ali kad vidim kakve gluposti pišeš pitam se jesi li ikad u životu imao auto ili ti je toliko dosadno da svaki odgovor na ovoj temi mora biti tvoj?goran16v wrote:Ako procitas ponovo sto sam napisao vidjeces da sam napisao da ako imas 25 000 za auto, znaci taj novac si zamjenio za auto, ja ne govorim i istresanju zadnjeg dinara iz dzepa, nego o novu namjenjen za auto.awaken wrote:Hajde molim te reci mi da nisi punoljetan a tako razmišljaš? Znači dok ima, ima....troši, ko pita za sutra? (o novcu pričamo)goran16v wrote:Ako kupis auto za 25.000 KM bio to nov Megane Generation ili polovna E klasa, ti si te pare potrosio, a vrijednost opada i jednom i drugom, a koliko opada zavisi od auta koji si kupio (*ajebi se pa kupi 7-8 god staru polovnu S klasu ili BMW-a 7 ili kakvog golemog francuza ili talijana pa obracuj gubitak u narednih 3 god). Druga je stvar da li kupiti novog Meganea za 25 000 KM ili 3 god starog Meganea sa istim motorom i opremom za 14 000 KM, ali i tu se vracamo na jednostavno pitanje, ako imas 25 000 KM za auto zasto bi kupovao polovan za 14 000 i sebe lisavao svih benefita kupovine i vioznje novog auta kad ne moras?
Cega se lisavas? Mimo ljudskog zadovoljstva kupovine novo auta i samog uzitak u tom cinu lisavas se da se ne zamaras pitanjima da li si prevaren, da li si kupio macka u vreci, sta ako se sutra pokvari, da li je taj auto odrzavan kako treba, da li si mogao platio previse.
Ne brini, jasno je ovdje ko vozi troklipnu Fabiu ili Sandero kupljen od "zadnjeg dinara", a ko je pametan i zato ima za pravi auto.