muzika i predrasude

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
agnostic_front

#51 Re: muzika i predrasude

Post by agnostic_front »

@eluvelu,

Nisu imali tolko kad sam se registrovo. iznenađuje me ovaj podatak.
agnostic_front

#52 Re: muzika i predrasude

Post by agnostic_front »

Ala Turca wrote:Za mene je npr. ovo odron u muzici i ne kontam koliko trebaš biti napušen da uživaš slušajući ovo :lol: :run: :music:
http://www.youtube.com/watch?v=-e5x1qss5OQ
Nek mi neko objasni šta je ovo? Turbo folk je preblaga riječ za ovo.
Ovo je prije svega edukativna pjesma. Možda je to akcija neke agencija pri vladi srbije (il odakle je već izvođač), da se smanji korištenje droge.
Nešto na ovaj fazon:
Image
Kemal Malovčić

#53 Re: muzika i predrasude

Post by Kemal Malovčić »

Bolje droga u velikim količinama nego burek u velikim količinama.
Eluveitie

#54 Re: muzika i predrasude

Post by Eluveitie »

agnostic_front wrote:@eluvelu,

Nisu imali tolko kad sam se registrovo. iznenađuje me ovaj podatak.
haha e čuj eluvelu..

A super je AF, ništa lično fkt :D. Nego si mi sa onim postom zvučao kao đete wannabe hipster,šta li već..poseban haha :D Mislila sam da trolaš.
Kemal Malovčić

#55 Re: muzika i predrasude

Post by Kemal Malovčić »

Kad se samo sjetim, nekad nije htio pričati ni sa ljudima koji slušaju bendove sa više od 5k pregleda. Napreduje. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
agnostic_front

#56 Re: muzika i predrasude

Post by agnostic_front »

Izgleda da je dostupnost Interneta naglo porasla zadnjih par godina. Moram onu cifru da revidiram.

A Moke, bureka nikad nije dosta. Kakav si ti to Bošnjak, ccc. :D
sarajevonekad

#57 Re: muzika i predrasude

Post by sarajevonekad »

Ne bih rekao da imam predrasude o moralnim kvalitetama ljudi na osnovu muzike koju slušaju, ali sam uvjeren da izbor muzike sigurno govori o ličnosti, ako ništa, govori o tome koliko je osoba uglađena ili neuglađena.

Mene posebno fascinira (najblaže rečeno) toliko konzumiranje srbijanske turbo-folk muzike u ( tzv. "džigerica) u FBiH.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv te muzike ( mada je za moje uho lično izuzetno neartikulisana i iritira me, a usput imam traume još od vremena kad su uz turbo folk ispaljivane granate po mom gradu, ali naravno to je samo moje lično iskustvo i svak ima pravo na svoj izbor), ali mi jednostavno nije jasno da se toliki broj ljudi ( pogotovo onih mlađih) baš ovdje u Federaciji (uključujući i Sarajevo) "odvaljuje " na srbijanski turbo folk, ko da Bosna nije u stanju proizvest svoju muziku...

Ne znam, možda je do mene, ali fakat me interesuje taj fenomen, pa ako je neko zainteresovan da normalno (civilizovano) razmijenimo mišljenje na ovu temu bio bih mu/joj zahvalan..

ili možda otvoriti posebnu temu po ovom pitanju....

S.
Last edited by sarajevonekad on 01/01/2013 16:36, edited 1 time in total.
harlequin

#58 Re: muzika i predrasude

Post by harlequin »

mirz_a wrote:jeste li stvarali predrasude o nekome na osnovu muzike koju slusa, svakako da je izbor muzike svojevoljan, no da li nas i definise ujedno ?
pretrazivao sam i nadam se da se tema ne ponavlja :wink:
Ne slažem se da je "izbor muzike svojevoljan". To je stvar koja se trenira od malih nogu. Ako je neko dijete godinama bilo pod nekim definisanim muzičkim uticajem, jako teško i rijetko se može odmaći od njega. Naravno, neki mogu i rade to. Uho je kao i nepce ili jezik i vježba se godinama. Ako je vježba loša, uglavnom i uho ostane loše. Put od uha do duše je mnogo bliži nego put od oka do duše.
Definitivno nas to definiše i jedan je od pokazatelja nivoa svijesti na kojem se trenutno nalazimo.
Meni je pravo gotivno kada sretnem osobu koja odbaci recimo narodnjake ili pop i pređe na civilizovanu muziku... Ti ljudi su rijetki ali bar su uspjeli...
Last edited by harlequin on 01/01/2013 14:44, edited 1 time in total.
harlequin

#59 Re: muzika i predrasude

Post by harlequin »

bla
kojeime

#60 Re: muzika i predrasude

Post by kojeime »

Znao sam djevojku prije nekoliko godina (tj. jos je znam, ali vise se ne druzimo) koja je tada slusala Grand produkciju, stavljala olovku na usne koja je jedno 350 nijansi tamnija od karmina, oblacila tigar, leopard i slicne Africko/Azijsko/Juznoamericke uzorke, itd. I onda jednog dana sa njom na kafici malo popricam i procitam pjesme koje pise. Od tada i dalje mrzim Grand produkciju, olovku na usnama koja je jedno 350 nijansi tamnija od karmina, odjecu sa tigar, leopard i slicnim Africko/Azijsko/Juznoamerickim uzorcima, itd, medjutim, ne skacem na prvu kada su u pitanju ljudi koji to slusaju. Iako se u ogromnom broju potvrdi da ono sto slusas pokazuje ko si, ipak ima taj mali procenat koji rusi tu teoriju.

Uostalom ima jedna izreka koja kaze "Assume = making an Ass of U and Me", iliti, po naski, najbolji nacin da pogrijesis je da nesto pretpostavljas.

A u me je blues na prvom mjestu (a la Albert King, a ide i Sonny Boy Williamson, i jos nekolicina), dzez ali da nisu Big Bendovi, to me nervira, kao i beskrajno soliranje, rok skoro iskljucivo prije 1980-ih (smrcu panka umro je je i rok) iako me soliranje s godinama pocelo nervirati, a za opustanje Satie, Chopin, itd. Recimo, prvi album koji sam kupio kada sam bio sasma mali i nisam shvatao brujanje mase bili su Doorsi. A drugi je bio komplet od 9 Beethovenovih simfonija. Dok se case razbijaju uz Tomu Zdravkovica. Sevdah iz patriotskih razloga :) A jedna od najljepsih pjesama ikada mi je La boheme Charlesa Aznavoura.

Neko rece nista preko Drine. A Smak, itd? A ko ne poznaje opus velike dame estrade Mice Trofrtaljke, nema pravo nista pricati o muzici.

Pa hajde ti sada skontaj kojem stilu neko pripada i svrstaj ga u rubriku na osnovu muzike koju slusa.
Ghost_Rider_XXX

#61 Re: muzika i predrasude

Post by Ghost_Rider_XXX »

@kojeime

odavno nešto bolje ne pročitah. :thumbup:
dezurni_ucenik

#62 Re: muzika i predrasude

Post by dezurni_ucenik »

Ja nemam pojma o Mici Troftaljki niti me zanima.Sve je to uvod bio za danasnju turbo folk scenu.

Vidim ima ovih sto se ponose da Cecu slusaju.Sram vas i stid bilo.Malo je nama bilo 92-95.

Ceco,da znas kako te balije slusaju,odjebala bi ti Beograd i preselila u Sarajevo.
kojeime

#63 Re: muzika i predrasude

Post by kojeime »

Ja nemam pojma o Mici Troftaljki niti me zanima.

Ovo italikom i jeste problem. Kako znas da nesto ne volis ako ne znas sta je to? I, uostalom, neprijatelja treba poznavati da bi se protiv njega mogao boriti, zar ne?

A ko ne zna Ja sam novi sofer, I labavi ume da zabavi, Rdjavome kupcu i dlake smetaju, itd. od Mice, pa, recimo, od Rokera s Moravu standard Corbast pasulj volem, e ko to ne zna, ne zna nista :)

Youtube ti je prijatelj, koristi ga.
Last edited by kojeime on 06/01/2013 14:01, edited 1 time in total.
kojeime

#64 Re: muzika i predrasude

Post by kojeime »

Ghost_Rider_XXX wrote:@kojeime

odavno nešto bolje ne pročitah. :thumbup:
Hvala, biljezim se s stovanjem.
So What!

#65 Re: muzika i predrasude

Post by So What! »

FreakyStyley wrote:Jako mi na zivce idu ljudi koji slusaju samo jednu vrstu muzike tj. jedan zanr. Takva ogranicenost i neki satro muzicki elitizam mi je ogavan(kao ovo je prava muzika sve ostalo je kita, samo ovo valja itd.).Također, metalci me nevjerovatno zivciraju, to priznajem. Doduse, oni vjerovatno spadaju u ovu prvu grupu, ali mogu bit i zasebna. Jos me nerviraju ovi lafo rokeri, mladi koji misle da je sve stalo 75. i otad nije napravljen dobar album. To je tako retardirano razmisljanje koje te uskracuje toliko dobre muzike, cak i u okviru tog zanra.
Hej majstore, malo je metalaca koji ustvari slušaju samo metal jer da je tako ne bi imali toliko ovih podpravaca u metalu.

A neko reče ovo za narodnjake i rockere koji znaju te tekstove. Evo npr. šta ja narodnjačkih pjesama znam, ali glavni razlog što ih podsvjesno baučim neprestano slušajući ih preko radija, TV, u kafićima i neznam ni ja više gdje jer čovjek ne može pobjeći od tog s....a nigdje. Zato znam šta slušam kod kuće i to je to.
Vojko.Vrućina

#66 Re: muzika i predrasude

Post by Vojko.Vrućina »

Image
Ah ti hipsteri. :D
ultima_palabra

#67 Re: muzika i predrasude

Post by ultima_palabra »

kojeime wrote:Znao sam djevojku prije nekoliko godina (tj. jos je znam, ali vise se ne druzimo) koja je tada slusala Grand produkciju, stavljala olovku na usne koja je jedno 350 nijansi tamnija od karmina, oblacila tigar, leopard i slicne Africko/Azijsko/Juznoamericke uzorke, itd. I onda jednog dana sa njom na kafici malo popricam i procitam pjesme koje pise. Od tada i dalje mrzim Grand produkciju, olovku na usnama koja je jedno 350 nijansi tamnija od karmina, odjecu sa tigar, leopard i slicnim Africko/Azijsko/Juznoamerickim uzorcima, itd, medjutim, ne skacem na prvu kada su u pitanju ljudi koji to slusaju. Iako se u ogromnom broju potvrdi da ono sto slusas pokazuje ko si, ipak ima taj mali procenat koji rusi tu teoriju.

Uostalom ima jedna izreka koja kaze "Assume = making an Ass of U and Me", iliti, po naski, najbolji nacin da pogrijesis je da nesto pretpostavljas.

A u me je blues na prvom mjestu (a la Albert King, a ide i Sonny Boy Williamson, i jos nekolicina), dzez ali da nisu Big Bendovi, to me nervira, kao i beskrajno soliranje, rok skoro iskljucivo prije 1980-ih (smrcu panka umro je je i rok) iako me soliranje s godinama pocelo nervirati, a za opustanje Satie, Chopin, itd. Recimo, prvi album koji sam kupio kada sam bio sasma mali i nisam shvatao brujanje mase bili su Doorsi. A drugi je bio komplet od 9 Beethovenovih simfonija. Dok se case razbijaju uz Tomu Zdravkovica. Sevdah iz patriotskih razloga :) A jedna od najljepsih pjesama ikada mi je La boheme Charlesa Aznavoura.

Neko rece nista preko Drine. A Smak, itd? A ko ne poznaje opus velike dame estrade Mice Trofrtaljke, nema pravo nista pricati o muzici.

Pa hajde ti sada skontaj kojem stilu neko pripada i svrstaj ga u rubriku na osnovu muzike koju slusa.
Dobar post... i ja sam se dosta puta znao tako zajebati u procjeni osobe.

Imam prijatelja koji uživaju u toj vrsti muzike... većinom su to ljudi/žene koji imaju neki površan stav o životu, što znači da sa njima može biti zabavno ali teško da ćete povesti neki dubokouman dijalog. Ali isto tako ima i hipstera i snobova koji su jako ograničeni i koji misle da im slušanje neke muzike daje neka prava koje ostali nemaju :-)

I definitivno se ne treba zatvarati u žanrove, to sam naučio tek u zadnjih par godina... prije mi je sve bilo hard rock, metal i grunge, ali dobre muzike ima u svim žanrovima.
dezurni_ucenik

#68 Re: muzika i predrasude

Post by dezurni_ucenik »

kojeime wrote:Ja nemam pojma o Mici Troftaljki niti me zanima.

Ovo italikom i jeste problem. Kako znas da nesto ne volis ako ne znas sta je to? I, uostalom, neprijatelja treba poznavati da bi se protiv njega mogao boriti, zar ne?

A ko ne zna Ja sam novi sofer, I labavi ume da zabavi, Rdjavome kupcu i dlake smetaju, itd. od Mice, pa, recimo, od Rokera s Moravu standard Corbast pasulj volem, e ko to ne zna, ne zna nista :)

Ja sam novi vozac
s' malo radnog staza
siroka mi kola
a uska garaza
(2x)

Ref.
Sta ce meni kola i kuca sa spratom
kad ja volim jednog sa debelim vratom
pa ga cesto molim dok radi masazu
uteraj mi, uteraj kola u garazu

Oko mojih kola
radi majstor Djuro
nisu htela poci
pa je svu noc gur'o

Umjetnost ,nema sta.... :run:
kojeime

#69 Re: muzika i predrasude

Post by kojeime »

Naravno da nije umjetnost, to je zezancija. Ma, znas i sam ali si malo nervozan :)

Ali, ako nista, Mici Trofrtaljki treba priznati jedno. Olaksala je mnoge dane i noci raznim kamiondzijama i gastarbajterima u njihovim hilljadekilometarskim putovanjima kada za godisnji odmor krenu iz bijelog svijeta u bivsu Jugu. I to ima svoju vrijednost, tesko da ce neki gastarbajter kada krene sa baustele slusati 2 ili 3.000 kilometara i dva-tri dana puta Pink Floyde i Bacha, a da ne spominjem neke metalce i slicno :)

Znaci kalendar sa golim kokama u kabini i Mica Trofrtaljka u kasetasu i vozi Misko :)

Kao muzika je uzas, ali imala ja i ona svoju svrhu i razlog postojanja :)

Nego, ako ti je toliko stalo do kvalitetne muzike, hajde pomozi. Treba ispjevati jednu pjesmu sa 4 stiha po strofi i 5 strofa u blues maniru. Problem je sto pjesma nema blues ritam, a temom je cisti blues. Evo ja se mucim vise od mjesec dana sa raznim stilovima od Roberta Johnsona preko John Lee Hookera i ostalih pa do Led Zeppelina i Steve Ray Vaughna i ima nesto priblizno, ali nije to to. Pa uradi nesto korisno umjesto sto se ljutis, daj savjet :)

Nisam muzicar, ali tu pjesmu strasno volim i mislim da bi bila super blues pjesma, pa zelim za sebe to uraditi. Ali ne ide mi. To jeste, ne ide na back tracks raznih stilova i poznatih pjesama, a nisam muzicar da sam odsviram (ili isprogramiram) i ritam sekciju i gitaru i usnu harmoniku mozda, pa jos i otpjevam :)

Mozda i ne moze, ok je niko do sada nije otpjevao (ni blues niti u drugom stilu) ili je nezahvalna za pjevanje ili nasi muzicari ne znaju tu pjesmu sto je nemoguce, jer je poznata.

Trebao bi mi jedan bluzer rutiner da mi kaze sta uraditi.
Last edited by kojeime on 06/01/2013 16:35, edited 3 times in total.
Vojko.Vrućina

#70 Re: muzika i predrasude

Post by Vojko.Vrućina »

CVIKERASH wrote:
kojeime wrote:Ja nemam pojma o Mici Troftaljki niti me zanima.

Ja sam novi vozac
s' malo radnog staza
siroka mi kola
a uska garaza
(2x)

Ref.
Sta ce meni kola i kuca sa spratom
kad ja volim jednog sa debelim vratom
pa ga cesto molim dok radi masazu
uteraj mi, uteraj kola u garazu

Oko mojih kola
radi majstor Djuro
nisu htela poci
pa je svu noc gur'o

Umjetnost ,nema sta.... :run:
Evo jednan klasik:

:D
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#71 Re: muzika i predrasude

Post by Slo Burner »

Ja volim sve sto vole mladi
RtrnOfSalisbury

#72 Re: muzika i predrasude

Post by RtrnOfSalisbury »

komplet muzika je sranje smisljeno da se uzimlju pare narodu, jedino opravdavam betovena, bio gluh pa nije konto kakav zulum cini narodu.
tagomago

#73 Re: muzika i predrasude

Post by tagomago »

naravno, po automatizmu snobovski isključiti neke osobe samo jer potenciraju pojedine žanrove
ali istovremeno valja širiti spoznaje i vidike i ne bivati ograničen pri vlastitom ukusu, pa fleksibilnost sa sličnim stvarima (i osoba) nije na odmet
TitaniuM.ba

#74 Re: muzika i predrasude

Post by TitaniuM.ba »

Kemal Malovčić wrote:

Slične stavove i ja gajim i uzgajam i preprodajem.
Šta jedan ograničeni balkanski šaban može znati metal muzici? To je kultura, način življenja. Bit te muzike nije ko će se više olešiti nego kako se što bolje zabaviti i izbaciti svu lošu energigiju iz sebe. Metal je muzika za osvješćivanje, a ne za zaglupljivanje. A šabanski tekstovi se uglavnom i pišu za one što su cijeli dan orali i kopali njivu pa su malo došli da odmore dušu uz tekstove tipa "ja moram da pijem da ublažim bol."

http://www.youtube.com/watch?v=LmSt1oEIshE

@topic
Imam običaj suditi o ljudima prema žanru muzike koji slušaju, ali uvijek naiđem na izuzetke. Samo ne mogu onih što kažu da slušaju sve. Ako slušaš kod kuće Rolling Stonse i onda odeš u kafanu da se napiješ uz sinana, šabana itd. (pišem malim slovom jer ne gajim nikakav respekt prema dotičnim personama) onda ne znaš šta je muzika, šta je umjetnost i šta vrijedi.
Obskurni

#75 Re: muzika i predrasude

Post by Obskurni »

METAL METAL NAJBOLJI NAJBOLJI
Oj šta necu procitati.
Post Reply