Kao sto neko vec rece,donesen je novi zakon da nema serijatskog vjencanja dok se ne dobije potvrda o opcinskom .Ali tu su sad problem ove hodze i vekili koji ne rade preko IVZ-a,nego nekako "na crno".
Nedavno sam bila bas na jednom takvom serijatskom vjencanju gdje je mladozenja jedva ubijedio mladu da se vjencaju jer mu je "prigustilo"

,i nije stvarno mogao vise da ceka,nije pomagao ni post niti ista drugo.ona je premlada,dok je on nekoliko godina stariji od nje.zabavljali se serijatski,u prisustvu mahrema uvijek,bas bas su neiskusni,ama nisu se znali ni poljubiti a kamoli kakve druge stvari.problem su bili njeni roditelji koji joj nisu dopustali da se uda tako mlada.i nekako je on uspio ubijediti njenog oca da se obavi vjencanje.zato su tako brzo organizovali to serijatko vjencanje dok se njen otac nije predomislio

,gdje su bili pravi svatovi,vjencanica i sve sto ide uz to,samo sto nije obavljeno u opcini,vec negdje drugo.da su prvo cekali opcinsko,tamo mora barem mjesec dana proci od uplate do vjencanja,(tako je barem u mom gradu),babo bi se mozda predomislio.
opet,mislim da je ovo ok,bolje nego da ljudi grijese.zna se da su se vjencali i to je to.vjencati ce se inshAllah nekada i opcinski.takodjer znam jedan par koji je preko 3 godine u braku serijatkom -da bi mogli primati stipendiju jer su studenti.ako bi se vjencali opcinski ne bi imali prava na stipendiju i eto.sada kad su zavrsili faxove,ona zatrudnjela,i odu fino rijese i tu formalnost u opcini.
ipak je nijet najbitniji,ne moze se to od Boga sakriti.