Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post Reply
Innovation

#51 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Innovation »

Innovation wrote:Post Postao/la Innovation dana 07/12/2012 13:24
Uopste mi nije jasno, na osnovu cega ste pokrenuli ovu svu diskusiju o poskupljenju, kad Vlada o tome nije ni imala tacku dnevnog reda, a kamoli da su o tome raspravljali. Da li je to plod pisanja Avaza i izjave ministra Petrovica /SBB/ o poskupljenju komunalnih usluga , koje je on pripremao /jer je to njegov resor/ u vladi Fikreta Musica /koja je donijela odluku o poskupljenju, pa je sutra povukla/.Avaz je napisao bombastican naslov na osnovu izjave Petrovica, koji je ostao u danasnjoj vladi. Imate li i jedan dokaz, odluku, prijedlog, izjavu Zeljkovica o tom poskupljenju? Ne kazem da i to jednog dana nece doci na red, ali trenutno mislim da je sasvim drugi cilj davanje ovakvih izjava.
Tacke dnevnog reda Vlade i materijali o kojima se raspravlja, svi mozemo vidjeti na stranici Vlada KS.
Do sada odrzana jedna vanredna i dvije redovne sjednice Vlade KS.
lerdi

#52 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by lerdi »

Poskupljenje vode po meni očekivano i opravdano, dok je poskupljenje grijanja i posebno plina (koji je ovo put u zadnjih par godina) trenutno totalna glupost. Voda mora poskupiti jer jednostavno trenutna cijena je ispod nivoa cijena koja će omogučiti neophodnu rekonstrukciju cjevovoda. Ono što je najgluplje u kompletnoj priči da se ponovo spajaju povečanja komunalnih usluga. Opet je uz vodu, povečanje koje građani mogu nekako podnijet i po onom što mogu vidjeti kroz razgovore građani se puno ne bune, dodan plin i grijanje koje je mnogo veći udar na budžete građana što naravno iazaziva bijes kod istih. Ponovo se može desiti da padne povečenje vode upravo zbog usluga koje je u ovom trenutku glupost povećavati. I onda se opet nalazimo tu gdje jesmo. Vodovodna mreža iz godine u godinu propada, troškovi se povečavaju i urušava se jako bitna firma kada je KS u pitanju.
Treebeard

#53 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Treebeard »

Innovation wrote:Uopste mi nije jasno, na osnovu cega ste pokrenuli ovu svu diskusiju o poskupljenju, kad Vlada o tome nije ni imala tacku dnevnog reda, a kamoli da su o tome raspravljali. Da li je to plod pisanja Avaza i izjave ministra Petrovica /SBB/ o poskupljenju komunalnih usluga , koje je on pripremao /jer je to njegov resor/ u vladi Fikreta Musica /koja je donijela odluku o poskupljenju, pa je sutra povukla/.Avaz je napisao bombastican naslov na osnovu izjave Petrovica, koji je ostao u danasnjoj vladi. Imate li i jedan dokaz, odluku, prijedlog, izjavu Zeljkovica o tom poskupljenju? Ne kazem da i to jednog dana nece doci na red, ali trenutno mislim da je sasvim drugi cilj davanje ovakvih izjava.
Image
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo pokrenut će tužbu protiv novoimenovane Vlade Kantona Sarajevo

Dal' je mozda ovo cilj?
Innovation

#54 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Innovation »

Moze biti. :-)
Ovo kao djeca, "mi smo sve lijepo kockice poslozili, a vi hocete da nam ih srusite"." Zato cemo mi vama podvaljivati, gdje god mozemo". :mrgreen:
udrch

#55 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by udrch »

lerdi wrote:Poskupljenje vode po meni očekivano i opravdano, dok je poskupljenje grijanja i posebno plina (koji je ovo put u zadnjih par godina) trenutno totalna glupost. Voda mora poskupiti jer jednostavno trenutna cijena je ispod nivoa cijena koja će omogučiti neophodnu rekonstrukciju cjevovoda. Ono što je najgluplje u kompletnoj priči da se ponovo spajaju povečanja komunalnih usluga. Opet je uz vodu, povečanje koje građani mogu nekako podnijet i po onom što mogu vidjeti kroz razgovore građani se puno ne bune, dodan plin i grijanje koje je mnogo veći udar na budžete građana što naravno iazaziva bijes kod istih. Ponovo se može desiti da padne povečenje vode upravo zbog usluga koje je u ovom trenutku glupost povećavati. I onda se opet nalazimo tu gdje jesmo. Vodovodna mreža iz godine u godinu propada, troškovi se povečavaju i urušava se jako bitna firma kada je KS u pitanju.
potpuno suprotno..
cijena vode nije opravdana..
koliko znam Kanton je dao dozvolu za kredit od 60 miliona i da će već na proljeće početi rekonstrukcija magistralnih pravaca gdje su gubici vode najveći..realizacijom tog projekta gubici će se enermno smanjiti..otpustiti višak zaposlenih i to je to što se tiče VIK-a zasad..tek nakon toga, kada se gubici vode sa sadašnjih 82% smanje na bar 50%, onda razmišljati o poskupljenju..dotad to nema nikakvog smisla..iako realno ne bi to nešto posebno se ni odrazilo na ukupne troškove, ali iz principa to nema smisla..

toplane moraju povećati cijenu..toplane koriste plin kao osnovni resurs..nama privatnim korisnicima su povećavali dosad cijenu xy puta, a toplane nijednom koliko znam..
osim toga cijene plina se određuju na berzi, mi nemamo svoje izvore, tako da je tu situacija čista..
SA 071

#56 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by SA 071 »

Hajlac wrote:
SA 071 wrote: @Hajlac, ti si očito jedan od onih koje su u prvom naletu isključili, pa kada su raja skontala da ih ne moraju pustiti u kuću i da ničim nije regulisano masu stvari vezano za sistem centralnog grijanja kakav se ugrađivao prije rata, morali su prestati sa tim. Isključuju samo one koji imaju posebnu instalaciju i kalorimetar za svoj stan. Ostale ne mogu isključiti. U mom ulazu su dva advokata i nijedan ne plaća ni grijanje ni vodu ni upravitelja. Što li? Znaju da će to najvjerovatnije biti otpisano zbog zastare, a ako ikada išta budu morali platiti to će sigurno biti manje od onog koliko su uspjeli izbjeći da plate...
U mojoj zgradi ventili su u samim stubistima tako da su oduvijek mogli iskljuciti tj. plombirati ventil.
Ja sam ljut na njih sto su takvi monopolisti i sto nisu odmah iskljucili jer lakse je obuci se nego prati ves na ruke i znati da neko drugi raspolaze s tvojim stanom.

Sto se tice zastare, zar moze zastariti zavrsen postupak tj. odluka o izvrsenju / prinudnoj naplati?
Ja koliko znam na zastaru se moze pozvati samo u momentu pokretanja postupka od strane Toplana. Zato nas stres konstatno pritisce lebdi nam nad glavom zbog tih nepotrebnih dugova :roll:
E drug, ti spadaš u one malobrojne koji su dobili stan u novijoj predratnoj gradnji i gdje je po modernijim standardima rađeno. Preko 90% stanova ima centralno grijanje po vertikalama pa ih je nemoguće iskopčati. Zato tebe i jesu "zajahali". Fol je što ni ti niti iko drugi nije maloljetan pa da toplane preuzimaju odgovornost za tvoje postupke. Jebi ga, raja su kontala neću platiti, kao ne mogu me isključiti i u većini slučajeva jeste tako ali ne i u tvom slučaju.

Što se tiče zastare, toplane u izvršnom postupku uslovno rečeno mogu uzeti čovjeku tv, auto, frižider i sl. skalameriju čija je vrijednost upitna. I šta će sa tim? Ne znam kojim je propisom regulisano za javna preduzeća da mogu prodavati takve stvari. I po kojoj cijeni? Ako plijenidba ne uspije mora opet. A to sve košta. Na kraju odluka je na toplanama-ići do kraja i napraviti još veći gubitak (u većini slučajeva bi upravo to bio rezultat) ili odustati na vrijeme. A zbog nemogućnosti naplate, oni će to vremenom vjerovatno trajno otpisati.
udrch

#57 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by udrch »

Treebeard wrote:Image
Sarajlijama voda skuplja za 25, a grijanje za čak 33 posto!
Ovaj gore lijevo i nije bio ovako snazan, vise kao neka slina :mrgreen:
pazi koje je ovo licemjerje..oni donijeli odluku o povećanju, ovi samo aminovali već dogovoreno, a onda oni njih optužuju..jebem im nanu svima..

http://www.sdp.ba/novost/17843/-Nesposo ... ih-budzeta
lerdi

#58 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by lerdi »

udrch wrote:
lerdi wrote:Poskupljenje vode po meni očekivano i opravdano, dok je poskupljenje grijanja i posebno plina (koji je ovo put u zadnjih par godina) trenutno totalna glupost. Voda mora poskupiti jer jednostavno trenutna cijena je ispod nivoa cijena koja će omogučiti neophodnu rekonstrukciju cjevovoda. Ono što je najgluplje u kompletnoj priči da se ponovo spajaju povečanja komunalnih usluga. Opet je uz vodu, povečanje koje građani mogu nekako podnijet i po onom što mogu vidjeti kroz razgovore građani se puno ne bune, dodan plin i grijanje koje je mnogo veći udar na budžete građana što naravno iazaziva bijes kod istih. Ponovo se može desiti da padne povečenje vode upravo zbog usluga koje je u ovom trenutku glupost povećavati. I onda se opet nalazimo tu gdje jesmo. Vodovodna mreža iz godine u godinu propada, troškovi se povečavaju i urušava se jako bitna firma kada je KS u pitanju.
potpuno suprotno..
cijena vode nije opravdana..
koliko znam Kanton je dao dozvolu za kredit od 60 miliona i da će već na proljeće početi rekonstrukcija magistralnih pravaca gdje su gubici vode najveći..realizacijom tog projekta gubici će se enermno smanjiti..otpustiti višak zaposlenih i to je to što se tiče VIK-a zasad..tek nakon toga, kada se gubici vode sa sadašnjih 82% smanje na bar 50%, onda razmišljati o poskupljenju..dotad to nema nikakvog smisla..iako realno ne bi to nešto posebno se ni odrazilo na ukupne troškove, ali iz principa to nema smisla..

toplane moraju povećati cijenu..toplane koriste plin kao osnovni resurs..nama privatnim korisnicima su povećavali dosad cijenu xy puta, a toplane nijednom koliko znam..
osim toga cijene plina se određuju na berzi, mi nemamo svoje izvore, tako da je tu situacija čista..
A kako će se vraćati taj kredit? Donacijama možda? :lol: Pa mora se odnekud pokrivati vračanje istog i održavanje sistema. Kao što ti kažeš za Toplane tako moraš znati i da Vodovod koristi struju kao osnovni resurs a cijena struje je već par puta povećavana nakon rata. U Vodovodu ima viška radnika ali ne toliko koliko se kuka da ima. Mislim da je u pitanju nekih 100 do 150 ljudi koji će svakako u narednih par godina po sili zakona otići u penziju. Slično je i u ostalim komunalnim preduzećima.

Kada su Toplane u pitanju slažem se da usljed povečanja plina i oni moraju povečavati cijenu svojih usluga samo što je problem iznos i tajming tog povečanja. Povečanje cijene je moralo biti odrađeno mnogo prije sezone grijanja i mnogo je da bude 30 i više posto odjednom jer to znači u prosjeku 40-50 maraka više po računu što nije nikako malo.

Uopšte kada su povečanja cijena komunalnih usluga u pitanju po meni je najbitnije napraviti socijalne kategorije potrošaća a onda dizati cijene. Ne može biti ista cijena plina za domačinstva koja imaju prihode preko 5000 i ona koja preživaljavaju sa 500. To nema nigdje u civilizovanom svijetu.
Innovation

#59 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Innovation »

Udrch, niko nista nije aminovao, molim te procitaj ovo.

:)
Treebeard wrote:Innovation je napisao/la:Uopste mi nije jasno, na osnovu cega ste pokrenuli ovu svu diskusiju o poskupljenju, kad Vlada o tome nije ni imala tacku dnevnog reda, a kamoli da su o tome raspravljali. Da li je to plod pisanja Avaza i izjave ministra Petrovica /SBB/ o poskupljenju komunalnih usluga , koje je on pripremao /jer je to njegov resor/ u vladi Fikreta Musica /koja je donijela odluku o poskupljenju, pa je sutra povukla/.Avaz je napisao bombastican naslov na osnovu izjave Petrovica, koji je ostao u danasnjoj vladi. Imate li i jedan dokaz, odluku, prijedlog, izjavu Zeljkovica o tom poskupljenju? Ne kazem da i to jednog dana nece doci na red, ali trenutno mislim da je sasvim drugi cilj davanje ovakvih izjava.
žuta

#60 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by žuta »

PA GDJE ZAPELO ministar Petrović je bio ministar i u prošloj vladi i onda kad je predlagao poreze i poskupljenja valjao je e sad ne valja.i prošla vlada je najavljivala poskupljenja pa se niste bunili ma fuj ocam :D
mg

#61 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by mg »

Grijem se ja na plin, a u proslom stanu sam se grijao preko toplana.

Istina, plin je skup, mora se redovno placati. Ali isto tako palis grijanje po potrebi. Ako te nema za vikend iskljucis, a ne moras komsiji platit 20% jer ti nisi grijao svoj stan. Takodje ostanes sjedit iza 10 ostavis i grijanje. Izlazis iz stana pa iskljucis. Imas kontrolu troskova. I meni je za cijelu izrazito hladnu proslu zimu bilo oko 600 KM. Drzim termostat na 22. Nekad i manje...

Problem toplana je enormno razbacivanje energije i energenata. Ljudi su od 8 do 4 na poslu, ostavljaju prozore otvorene...

Pristup gradjanima od strane svih tih preduzeca je katastrofalan, svi su jos u postsocijalistickom rasulu. Bezobrazni, arogantni i nespremni za bilo kakve promjene.
Treba gledati dugorocno rjesenje problema, ne moze svako javno preduzece dobijati subvencije i konstantno praviti gubitke zbog uhljebljenja, pljacke, korupcije, mita.

Slazem se sa onim sto je neko ranije napisao, vezat grijanje za struju u naseljimao kao sto je alpasino i dobrinja. Pa ko ne plati grijanje nema ni struje. A kad naplata bude 100% onda moze i grijanje da bude 50 KM. a ne ovako da platise ispadaju mazlumi i budale.

U konacnici nas gradjane je sve to vise kostalo.
MaxPayne

#62 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by MaxPayne »

[quoteMinistar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić podsjetio je da su analize Ekonomskog instituta upozorile na potrebu povećanja cijena vode, koje je potvrdila Skupština KS-a kao i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te Svjetska banka i to zbog toga što je KS korisnik kredita kod Svjetske banke, ali je i u završnoj fazi da dobije kredit za obnovu vodovodne mreže kod EBRD-a.

"Jedan od uvjeta za dobijanje tog kredita bilo je da se do kraja 2010. godine izvrši korekcija cijena vode minimalno za 20 posto", ističe Jusić, dodajući da bi, ukoliko kredit ne bude odobren, moglo doći do sve češćih obustava isporuke vode, ali i grijanja. ][/quote]
lokalni dripci se utalili sa svjetskim globalistima i sjecikesama
mali_balon

#63 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by mali_balon »

Cuj poskupljenje vode opravdano, pa vi zaboravili na ljetosnje redukcije, svasta, kratkog ste pamcenja.

E ima li iko na ofrumu ko se grijao na centralno i ukino isto i presao na struju, sta je isplatljivije.
FOČANSKI PROPISI

#64 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by FOČANSKI PROPISI »

Innovation wrote:Moze biti. :-)
Ovo kao djeca, "mi smo sve lijepo kockice poslozili, a vi hocete da nam ih srusite"." Zato cemo mi vama podvaljivati, gdje god mozemo". :mrgreen:
Zanima ma me kako funkcioniše predaja ključeva kabineta? Ima li tu kakvih problema?
StupskaBitanga

#65 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by StupskaBitanga »

Hm koliko ova vlada već radi a već je pripremljeno smjenjivanje iste
Džaba ste se trudili a meni najviše žao Pećanca
Osta* čovjek bez ninistarske fotelje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#66 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Truba »

ova federacija i kantončići liče na talijanske vlade
koliko ih je palo za 60 godina?
55 puta?
StupskaBitanga

#67 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by StupskaBitanga »

Evo i ova pada
Scenario BPK
Hajlac

#68 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Hajlac »

Black swan wrote:svak ko ima centralno treba ga prebaciti na neki drugi vid grijanja jednu zimu
pa da vidimo šta će birati iduće
Evo ja se prebacio na Toplotnu pumpu tj. crpljenje toplotne energije iz vanjske have :-D uz pomoc struje pa mi ne pada na pamet ikad na nesto drugo se prebacivati (osim podnog o kom mogu samo mastat radi cijene).
Racuni za struju mizerija ziva.

Ali ko mi vjeruje kad ovdje ljudi jos zive u proslom vijeku :roll:
Alfons Kauders

#69 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Alfons Kauders »

Hajlac wrote:
Black swan wrote:svak ko ima centralno treba ga prebaciti na neki drugi vid grijanja jednu zimu
pa da vidimo šta će birati iduće
Evo ja se prebacio na Toplotnu pumpu tj. crpljenje toplotne energije iz vanjske have :-D uz pomoc struje pa mi ne pada na pamet ikad na nesto drugo se prebacivati (osim podnog o kom mogu samo mastat radi cijene).
Racuni za struju mizerija ziva.

Ali ko mi vjeruje kad ovdje ljudi jos zive u proslom vijeku :roll:
Joj tebe. Prati i kod nas raja tehnologiju, novi racunari, novi telefoni itd. Ali niko nece da prati tu tehnologiju jer ih zaboli kurac.

Ha ja, placa se pausalno, tako da ljude ne zanima. Otvoreni prozori, sjebana stolarija s naljepnicama Vucka, fasada misaona imenica. A trosio ne trosio, na kraju mjeseca isti racun. :wink:

A da su u svakom stanu kalorimetri, kako bi samo preko noci osvanulo par hiljada PVC prozora na zgradama, kako bi se zacas dogovorile komsije da odrade fasade gdje je moguce itd...

Sto je najgore, masu zgrada nije moguce dovesti u red jer su gradjene u ona vakat, sto jeftinije i sto brze, uz jeftini gasa od brace Rusa. Imas neboder od 18 spratova i go beton, ne mozes ga izolovat al nikako. Kad bi se npr. na Alipasinom ili dijelovima Dobrinje naplacivalo po kalorimetru, garantujem da bi bilo stanova u kojim ljudi ne da ne bi placali racune, vec ne bi zivjeli, jer bi grijanje bilo par stoja mjesecno.
Gradski

#70 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Gradski »

Narod zna i snaga BiH, a kandiduju se za lokalne izbore u Federaciji, a taj im slogan jadna majko i jadna ova naša Bosna i Herzegowina sa ovakvim iz SDA stranke i što reče neko glasali ste za njih eto vam ih, a najgore što i mi koji nismo glasali za anam njih ispaštamo sad.
starii

#71 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by starii »

lijepo je drug tito rekao kad su ga pitali sta misli o plinu iz rusije..: oslonite se na vlastite resurse :)
tako ja sad kazem lijepa struja, a plin nek prodaju nekom drugom :)
VjecitiStudent

#72 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by VjecitiStudent »

Napravimo poredjenje sa Zagrebom, gdje je grijanje upravo poskujelo. Tamo ce grijanja stana od 60m2 kostati oko 1050km godisnje.
Koliko trenutno kosta grijanje stana od 60m2 kod Toplana?

S tim da je u Hrvatskoj cijena plina niza nego u BiH, zahvaljujuci zalihama vlastitog plina.
mali_balon

#73 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by mali_balon »

VjecitiStudent wrote:Napravimo poredjenje sa Zagrebom, gdje je grijanje upravo poskujelo. Tamo ce grijanja stana od 60m2 kostati oko 1050km godisnje.
Koliko trenutno kosta grijanje stana od 60m2 kod Toplana?

S tim da je u Hrvatskoj cijena plina niza nego u BiH, zahvaljujuci zalihama vlastitog plina.
84KM mjesecno

Ja ozbljno razmisljam da predjem na struju i grijem se na one, kakao se zovu, konvektore, jel ovako. Pa ima li ko da ih koristi da na nam kaze koliko struje mjesecno placa, koliko prostorija grije na kojoj temperaturi je termostat itd itd. Makar cu placati koiko sam ja potrosio, a ne placati jos za ostale neplatise, i placati preko citave godine.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#74 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by sabina1 »

SA 071 wrote:buduće omogućiti da se ne pravi gubitak, onda opet ne valja.

Odmah da se razumijemo, nisam ni za kakva radikalna poskupljenja, pogotovo ne grijanja, dok bi se o vodi moglo polemisati. ...
Ne može se polemisati. Voda je užasno skupa , preskupa tamo gdje nema vodomjera. Ukoliko ipak želite "polemisati" voljela bih da Vam proslijedim fakturu koju mi dostave. Hvala.
SA 071 wrote: Osnovni je problem što gotovo trecina ljudi ne plaća račune...
Osnovni problem kod vode je što nije obezbijeđeno UGOVORENO I FAKTURISANO snadbijevanje.
Proizvoljno bih trebala izostaviti platiti svaku petu fakturu u skladu sa snadbijevanjem.
Ako ćemo realno....
Treebeard

#75 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića

Post by Treebeard »

Lud i ponosan wrote:Jebem ja njima mater svima redom. I strankama koje predstavljaju.
Ne mislis li da je ovo malo previse primitivno i papanski?
Neko ce sutra reci da jebe i majku i oca i tako dalje i tako blize svim onim koji su ostali u opoziciji da palamude, a nudjeno im je da budu jedan dio vlasti i to bi tebi bilo ok?
Post Reply