This copy of Windows is not a genuine

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
amebr

#51 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Kolt12 wrote:
amebr wrote:Ljudi moji ponovit ću opet. Laptop sam kupio ove godine sa instaliranim OS Windows 7 ultimate 64 bit. Nikad mi se nije pojavljivala poruka da windows nije licenciran do prije par dana. Kutija u kojoj je laptop dosao je originalna ali je na očigled otpakivana šta ja znam. J a nisam instalirao OS da se zna. Na računu mi nema da piše ništa vezano za OS. pozz i evo kad je instaliran windows OS: Original install date 8.12.2011 13:02:011
Sistem boot time 5.12.2012 17:10:29. Na računu mi piše da je laptop kupljen u 11:40h
To je malo vremena izmedju datuma instaliranja Windowsa i datuma prodaje, sto znaci, najvjerovatnije da je Windows instaliran od prodavca, a ne proizvodjaca. Inace zar ga nisi kupio u Februaru 2012 ili sam te ja pogresno skontao?
Moja je greska bila kad sam napisao da je kupljen u februaru. Sad kad sam procitao na racunu pise da je 24.12.2011
Kolt12

#52 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

amebr wrote:
Kolt12 wrote:
amebr wrote:Ljudi moji ponovit ću opet. Laptop sam kupio ove godine sa instaliranim OS Windows 7 ultimate 64 bit. Nikad mi se nije pojavljivala poruka da windows nije licenciran do prije par dana. Kutija u kojoj je laptop dosao je originalna ali je na očigled otpakivana šta ja znam. J a nisam instalirao OS da se zna. Na računu mi nema da piše ništa vezano za OS. pozz i evo kad je instaliran windows OS: Original install date 8.12.2011 13:02:011
Sistem boot time 5.12.2012 17:10:29. Na računu mi piše da je laptop kupljen u 11:40h
To je malo vremena izmedju datuma instaliranja Windowsa i datuma prodaje, sto znaci, najvjerovatnije da je Windows instaliran od prodavca, a ne proizvodjaca. Inace zar ga nisi kupio u Februaru 2012 ili sam te ja pogresno skontao?
Moja je greska bila kad sam napisao da je kupljen u februaru. Sad kad sam procitao na racunu pise da je 24.12.2011
OK, otidji i uradi ono sto sam ti napisao. Nije iskljucen bug i ako po datumu instalacije tvog Windowsa u odnosu na datum prodaje, cisto sumnjam. Obicno se taj datum razlikuje barem 2 mjeseca ako ga proizvodjac instalira.

Kod tebe je to 16 dana, sto je malo. Ali opet idi na

Control Panel --> ALL Control Panels --> System --> skroz dolje Windows Activation

Ako nije ALL Control Panels onda je System and Security umjesto njega. Govorim napamet ja sam na Windows 8, mozda se razlikuje.

Nakon toga reci nam da li ti pise da je Windows aktiviran (Windows is activated) i inace opisi nam tu sekciju, naravno product key nam ne treba, zato nemoj da bi njega slucajno napisao ili prikazao ovdje. To je tvoj personalni Windows aktivacijski kod (samo za tvoje oci).
Last edited by Kolt12 on 05/12/2012 20:40, edited 1 time in total.
J3r1ch0

#53 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by J3r1ch0 »

amebr wrote:
Kolt12 wrote:
Pa koji si laptop kupio?
blue033

#54 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by blue033 »

Napravio si "grešku" što si pokušao download Microsof security esentials, jer to mogu samo originali ( bar ja nisam čuo da ima crack koji prođe i ovu kontrolu).
Možeš pokušati da ih pritisneš malo sa Microsoftom, jer ipak mogu dobiti po ušima ako odeš njima.
amebr

#55 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Laptop je TOSHIBA C670-149
amebr

#56 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Kolt12 ...gdje pise windows activation pise da je windows aktiviran i ispod je product ID i u desnom cosku ima ona sličica od genuine...još jedno što je važno to da mi ovo nije pisalo do danas kad sam instalirao onaj windows loader
charrrmed

#57 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by charrrmed »

agent_zero wrote:
amebr wrote:kako skinuti taj Windows loader. Preporuka neki link?
my digital life forum, windows loader tema, windows loader by daz.

Hvala ti za ovo puno! :thumbup:
Kolt12

#58 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

blue033 wrote:Napravio si "grešku" što si pokušao download Microsof security esentials, jer to mogu samo originali ( bar ja nisam čuo da ima crack koji prođe i ovu kontrolu).
Možeš pokušati da ih pritisneš malo sa Microsoftom, jer ipak mogu dobiti po ušima ako odeš njima.
Nije ni iskljucen bug, tacnije da je verzija Windows legalna, ali da ima bug. Zato treba provjeriti sta mu pise na System --> Windows Activation. Ako je divljak, a Windows Update Genuine ga otkrio, onda ce pisati da je divljak. Ako nije divljak, pisati ce da je aktiviran Windows. Onda se radi o gresci, a ne divljoj verziji.
amebr

#59 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Kolt12 wrote:
blue033 wrote:Napravio si "grešku" što si pokušao download Microsof security esentials, jer to mogu samo originali ( bar ja nisam čuo da ima crack koji prođe i ovu kontrolu).
Nije ni iskljucen bug, tacnije da je verzija Windows legalna, ali da ima bug. Zato treba provjeriti sta mu pise na System --> Windows Activation. Ako je divljak, a Windows Update Genuine ga otkrio, onda ce pisati da je divljak. Ako nije divljak, pisati ce da je aktiviran Windows. Onda se radi o gresci, a ne divljoj verziji.
Prije par dana pojavila mi se to da windows licence is not genuine na displeju...i kad sam provjeravao tamo u sistem and property piše da windows nije aktiviran..........danas ovdje na forumu neko mi preporučio da skinem windows loader i da će to nestati sa displeja...uđem ponovo u sistem and property kad ono piše da je windows aktiviran i ispod ima product ID
Kolt12

#60 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

amebr wrote:Kolt12 ...gdje pise windows activation pise da je windows aktiviran i ispod je product ID i u desnom cosku ima ona sličica od genuine...još jedno što je važno to da mi ovo nije pisalo do danas kad sam instalirao onaj windows loader
Ne znam, zaboravio sam kako izgleda na sedmici, ali kod mene na osmici pored toga Windows is activated ima link u prevodu Prikazi detalje aktivacije, a s desne strane nema nista.

Kakav Windows loader? Ako ti je legalna verzija, nisi trebao nista montirati dok ne skontas uzrok.

Kad ti je izbacio to "This copy of Windows bla bla", je li ti prikazao ikakav kod ili gresku prikazane brojevima?
J3r1ch0

#61 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by J3r1ch0 »

amebr wrote:Laptop je TOSHIBA C670-149
Koliko se sada može pronaći na internetu taj laptop je fabrički dolazio bez operativnog sistema. Kako sam shvatio na fakturi ti se nigdje ne spominje operativni sistem što znači da isti nisi platio i samim tim nisi prevaren.
Možeš postupit na dva načina:
-Da instaliraš crack i riješiš problem bez troškova;
-Da kupiš operativni sistem i instaliraš ga, ako ti je tada bilo prihvatljivo da platiš 200 KM za sistem sada ti je i prihvatljivije jer si prebolio inicijalni trošak laptopa.

Budi iskren prema sebi, u trenutku kada si kupio laptop dobio si ga u stanju da ga odmah možeš koristiti, pretpostavljam da bi ti bilo draže da si ga dobio praznog pa da se snalaziš što vidim da ti je problem jer da ti je to jača strana ne bi otvarao temu na forumu već bi se već snašao :-D .
Kolt12

#62 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

J3r1ch0 wrote:
Koliko se sada može pronaći na internetu taj laptop je fabrički dolazio bez operativnog sistema. Kako sam shvatio na fakturi ti se nigdje ne spominje operativni sistem što znači da isti nisi platio i samim tim nisi prevaren.
-Da kupiš operativni sistem i instaliraš ga, ako ti je tada bilo prihvatljivo da platiš 200 KM za sistem sada ti je i prihvatljivije jer si prebolio inicijalni trošak laptopa.

Budi iskren prema sebi, u trenutku kada si kupio laptop dobio si ga u stanju da ga odmah možeš koristiti, pretpostavljam da bi ti bilo draže da si ga dobio praznog pa da se snalaziš što vidim da ti je problem jer da ti je to jača strana ne bi otvarao temu na forumu već bi se već snašao :-D .
Ja ovog sto se uspanicio? :mrgreen: Pa ako je kupio laptop bez operativnog sistema, otkud mu onda operativni sistem?
Last edited by Kolt12 on 05/12/2012 21:15, edited 1 time in total.
amebr

#63 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

kolt12 Nema nikakvog linka koji bi me poslao da mi prikaze detalje te aktivacije.....nikakav kod mi nije izbacio....prije par dana mi je izbacilo to da windows is not genuine.....
blue033

#64 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by blue033 »

http://markov.hr/proizvodi/prijenosna-r ... -c670-149/
Na ovom linku ima taj laptop, dođe sa free DOS, i košta oko 1000 KM. Znači 99% si dobio windows koji su oni aktivirali, ali kad si skidao Microsoft Security Essentials u tom slučaju si morao uraditi validaciju vindows-a ( ima aktivacija i validacija) tad su te "provalili".
Naravno dobio si instaliran sistem, ali imaš vrijeme instalacije operativnog sistema i imaš vrijeme kupovine računara. Sad imaš mogućnost da ucjenom dobiješ nešto, jer u suprotnom možeš se obratiti MIcrosoft-u ili poreznoj upravi za zahtjevom da ispitaju taj windows jer moglo se desiti da te neko zaustavi na granici pa da te malo pritvore ili si mogao taj laptop koristiti u nekoj firmi pa isto tako da dobiješ kaznu. Znači instalacijom tog windowsa mogli su ti prirediti jako puno neugodnosti.
J3r1ch0

#65 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by J3r1ch0 »

Kolt12 wrote:
J3r1ch0 wrote:

Ja ovog sto se uspanicio? :mrgreen:
Nemam ja ni štete ni koristi od njegovog postupka pa da bih se uspaničio :-? , nek radi šta hoće...Ali okruženi smo sve samim genijalcima i naivcima.
udrch

#66 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

Kolt12 wrote:
amebr wrote: To i namjeravam ovih dana da uradim. Nadam se da će sve biti ok. Uglavnom ja nisam instalirao ovaj OS tako da nije do mene ovo sve....:)
Samo kad im budes isao, ako ces vec nositi kompjuter, nista im ne daji da oni rade, nego iskljucivo ti im to demonstriraj, oni neka samo gledaju. Nakon toga ih pitaj, hocete li mi dati novi kompjuter, ili da kontaktiram Microsoft BiH. Ako imaju malo corbe u glavi, sto cisto sumnjam, inace ti nikad ne bi prodali crackovan Windows, pristati ce da ti daju novi kompjuter, jer je to daleko najjeftinija opcija za njih. Jos bi ti trebali dati nesto ekstra sto ih neces prijaviti i sto su ti prouzrokovali neugodnosti. Povedi prijatelja, potencijalnog svjedoka sa sobom.
znaš kada će Microsoft BiH natjerati svog najjačeg OEM prodavca u državi da pokloni kupcu nešto što ovaj nije platio..
a policija provodi istragu kada je win instaliran i kada su rađeni zadnji update-i..
nikad!!!
hehe...mogu zamisliti kako Dario zove ove u imtecu i zajebavaju se na račun ovog kupca..pa od imteca im zavisi prodaja OEM licenci i sad ti očekuješ da se oni sa njima svađaju..
kao što si i sam napisao, kupio si laptop za 1010 KM, po svim računicama u toj cijeni nisi mogao dobiti licencirani Win7 Ultimate o toj cijeni, što si sam i potvrdio..
čak i da ti jesu instalirali krekovani, policija, inspekcija ili microsoft nemaju osnovu da povedu bilo kakvu istragu po ovom pitanju, jer na računu ne piše da su ti prodali krekovanu verziju..naime, prema autorskim pravima "krivično djelo nastupa samo ako je Prodavac ostvario imovinsku korist zloupotrebljavajući tuđa autorska prava"..
ovdje to nije slučaj..
kao što neko reče, Kolt nemoj mu pomagati, izblamiraće se svega mi..pusti to, bitno je biti Bošnjak..

amebr druže..ako želiš licencirani OS, odeš do radnje, kažeš da si kupio laptop kod njih, poneseš i račun, i da želiš da kupiš licencu..oni će ti besplatno instalirati OS koji kupiš, a sad imaš već i Win 8, vjerujem da će na ovom laptopu raditi bez problema..
ako ti se ne plaća, onda iskoristiš jedan od ovih savjeta od ljudi koji su ti htjeli pomoći..Kolt to sigurno nije, on je dovoljno frustiran popisom..on bi samo da talasa :D

nisu te prevarili, a gledano koliko se u ovu tematiku (ne)razumiješ, čak su ti i pomogli, pa mislim da je nekorektno da ih ovako prozivaš..
Kolt12

#67 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

amebr wrote:kolt12 Nema nikakvog linka koji bi me poslao da mi prikaze detalje te aktivacije.....nikakav kod mi nije izbacio....prije par dana mi je izbacilo to da windows is not genuine.....
Je li znas da li ti je updatirao prije Windows, da li ti je ukljucen Windows update recimo automatski, da li imas instaliranih updatea od Microsofta za Windows?

Kontrol Panel --> Programi --> Dezinstaliraj programe, onda tu negdje mora biti link "Prikazi sve instalirane update".

Na Windows 8 se nalazi sa lijeve gornje strane. Klikni na to da ti prikaze kakve imas instalirane update od Windowsa, ako ih imas barem pet, sest, onda ti vjerovatno nije divlja verzija, ako ih nemas, ako ti je Windows Update cijelo vrijeme bio iskljucen, onda ti je vjerovatno divlja verzija?
udrch

#68 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

Kolt12 wrote:
amebr wrote:kolt12 Nema nikakvog linka koji bi me poslao da mi prikaze detalje te aktivacije.....nikakav kod mi nije izbacio....prije par dana mi je izbacilo to da windows is not genuine.....
Je li znas da li ti je updatirao prije Windows, da li ti je ukljucen Windows update recimo automatski, da li imas instaliranih updatea od Microsofta za Windows?

Kontrol Panel --> Programi --> Dezinstaliraj programe, onda tu negdje mora biti link "Prikazi sve instalirane update".

Na Windows 8 se nalazi sa lijeve gornje strane. Klikni na to da ti prikaze kakve imas instalirane update od Windowsa, ako ih imas barem pet, sest, onda ti vjerovatno nije divlja verzija, ako ih nemas, ako ti je Windows Update cijelo vrijeme bio iskljucen, onda ti je vjerovatno divlja verzija?
de ba, ne zamaraj ga bezveze..ili mu je trial ili krekovana verzija..u ovoj cijeni nije mogao dobiti licencu, osim toga na računu mu ne piše da je kupio OS posebno, a to na imtecovim računima jasno piše..s druge strane ovaj model koji je rekao od Toshibe dolazi bez OS-a..
amebr

#69 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Kolt12 wrote:

Kada odem na view installed updates...prikaže mi sve što je do sad apdejtovano tačnije ukupno 190 updates installed....je li ti pomoglo šta ovo
dragan.s

#70 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

Datum kada je instaliran operativni sistem ne znači ništa dok god se ima pristup BIOS-u prije instalacije. Tako da to kao nekakav dokaz ne može nikako proći. Pošto je kod tebe razlika nekih 10-tak dana vjerovatno da to niko nije ni dirao. A mogao si dobiti i puno niži datum, a da je instaliran isti dan kad je kupljen u slučaju da je serviser koristio Ghost image (ostaje datum prve instalacije sa koje image kreiran).

Imtec je uradio ono što kod nas radi 90% firmi (i ova gdje ja radim, odmah da se razumijemo). Kupac u principu za OS i ne pita i podrazumjeva se da će dobiti pirata. Oni koji traže licencirani OS (bilo zaseban bilo uz laptop instaliran od proizvođača) će biti obavješteni koliko im to podiže cijenu. Neki se odluče (rijetki) da im je to bitno i da žele licencirani OS i onda to i dobiju, a naravno i tu stavku na računu.
Ali ponavljam, velika većina kupaca pitanje oko licenci ne postavlja. Poneko zatraži da mi se instalira nešto dodatno (ACAD, Corel, Adobe etc.), ali ni tu nema pitanja oko cijene tog softvera.
I firme koje prodaju robu su pragmatične. dok ide ovako ide, kad ne bude išlo nećemo to više raditi.
Praetorious

#71 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Praetorious »

OS može biti uključen u cijenu ali je to jasno navedeno, bilo kao predinstalacija originalnog OS-a, bilo da se dobije zasebni disk. Ako ništa ne piše na računu, ako je stavka samo za hardware, onda se kupac treba raspitati šta kupovina datog modela podrazumijeva.
Kada sam kupovao ovaj svoj desktop, poručio sam samo dijelove i dobio mašinu i kutije od pakiranja svih kompnenti, drivere, brošure i sve šta treba - direktno na kućni prag. Jasno mi je rečeno da sam dobio instaliran XP samo da bi se računar sastavio i testirao i da sam postavim šta god želim. Dakle, niti sam poručio originalni OS, niti sam mislio da će mi pasti s neba uračunat u cijenu mašine i bio sam vrlo jasno upozoren da je to samo OS za testiranje u servisu i kod mene prilikom inicijalnog testiranja nove mašine.
Ništa više ali i ništa manje.
Iskreno, jasno mi je razočanje korisnika i ima tu dosta sumnjivih elemenata u čitavoj transakciji, ali se prije kupovine trebao raspitati šta sve dobija sa mašinom, tj. da li se dobija originalni OS, te u kakvom stanju dolazi nova mašina koju uzima: predinstalirano sve ili ništa ...
Kolt12

#72 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

dragan.s wrote:Datum kada je instaliran operativni sistem ne znači ništa dok god se ima pristup BIOS-u prije instalacije. Tako da to kao nekakav dokaz ne može nikako proći. Pošto je kod tebe razlika nekih 10-tak dana vjerovatno da to niko nije ni dirao. A mogao si dobiti i puno niži datum, a da je instaliran isti dan kad je kupljen u slučaju da je serviser koristio Ghost image (ostaje datum prve instalacije sa koje image kreiran).

Imtec je uradio ono što kod nas radi 90% firmi (i ova gdje ja radim, odmah da se razumijemo). Kupac u principu za OS i ne pita i podrazumjeva se da će dobiti pirata. Oni koji traže licencirani OS (bilo zaseban bilo uz laptop instaliran od proizvođača) će biti obavješteni koliko im to podiže cijenu. Neki se odluče (rijetki) da im je to bitno i da žele licencirani OS i onda to i dobiju, a naravno i tu stavku na računu.
Ali ponavljam, velika većina kupaca pitanje oko licenci ne postavlja. Poneko zatraži da mi se instalira nešto dodatno (ACAD, Corel, Adobe etc.), ali ni tu nema pitanja oko cijene tog softvera.
I firme koje prodaju robu su pragmatične. dok ide ovako ide, kad ne bude išlo nećemo to više raditi.
U ovom slucaju znaci jer je datum instalacije Windowsa 16 dana prije kupnje, sto se vidi u laptopu i sa racuna, sto znaci, da je kompjuter prilikom instalacije OS bio u prodavnici, ne kod klijenta.

Inace datum instalacije operativnog sistema i datum kupnje ne mogu biti bas blizu, 16 dana kao sto je slucaj kod njega je malo da bi rekli da ga je instalirala Toshiba. Za proizvodjaca do kupca je to ipak malo vrijeme. Da je dva mjeseca OK, moguce. Ako ga nije instalirala Toshiba, ako ga nije instalirao kupac, onda jeste prodavnica. Ako ga je prodavnica instalirala 16 dana prije kupnje, zasto su ga u opste instalirali i otpakivali, ako ga nisu koristili kao izlozbeni primjerak, ako se oni nisu igrali s njim ili ako im ga neko nije vratio? Sto opet postavlja pitanje, kako su mu mogli prodati koristenu stvar kao novu? Znaci meni licno ovo je gore nego i da je divlji Windows. Inace ta vrsta laptopa sa punom verzijom legalnog Windowsa kosta napolju maksimalno 1000 KM.

amebr wrote: Kada odem na view installed updates...prikaže mi sve što je do sad apdejtovano tačnije ukupno 190 updates installed....je li ti pomoglo šta ovo
Pa, ako je divlja verzija, onda ne bi trebao imati instaliran update, ali opet nemam iskustva sa divljim verzijama jer sam stalno na legalnim, tako da ne znam puno o divljacima, mozda i divljaci mogu ici na update i snimati. Ono po nekoj logici ne bi trebali tacnije ne bi smjeli jer bi ih Genuine otkrio, ali ko ce ga znati sta su majstori napravili, pa je moguce i da moze.

Da kolege forumasi pisu manje pogane komentare koji ti samo odmazu, mozda bi i mogao dobiti neku korisnu pomoc o divljacima. Na tvoju srecu ja sam ti bio spreman pomoci, plus Microsoft ima nacin kako da saznas imas li orginalnu verziju. Procitaj ovo i to ce ti reci imas li legalnu ili divlju verziju. Ako imas divlju verziju, a ti je nisi instalirao, onda ti je neko otpakovao laptop prije nego si ga kupio. Vec sam ti objasnio sta to znaci.

Ako imas onaj certifikat Microsofta sa donje strane laptopa, onda ti je verzija Windows legalna. Ako nemas onda nije. Prosto zar ne?
http://www.microsoft.com/hr-hr/howtotel ... PCPurchase

Poslije toga, odluci sam sta da radis i sto smatras najboljim za tebe.

Sljedeci put ne uzimaj u ruke kupljenu stvar koja nije orginalno zapakovana!
amebr

#73 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Kolt12 wrote:
dragan.s wrote:Datum kada je instaliran operativni sistem ne znači ništa dok god se ima pristup BIOS-u prije instalacije. Tako da to kao nekakav dokaz ne može nikako proći. Pošto je kod tebe razlika nekih 10-tak dana vjerovatno da to niko nije ni dirao. A mogao si dobiti i puno niži datum, a da je instaliran isti dan kad je kupljen u slučaju da je serviser koristio Ghost image (ostaje datum prve instalacije sa koje image kreiran).

U ovom slucaju znaci jer je datum instalacije Windowsa 16 dana prije kupnje, sto se vidi u laptopu i sa racuna, sto znaci, da je kompjuter prilikom instalacije OS bio u prodavnici, ne kod klijenta.

Inace datum instalacije operativnog sistema i datum kupnje ne mogu biti bas blizu, 16 dana kao sto je slucaj kod njega je malo da bi rekli da ga je instalirala Toshiba. Za proizvodjaca do kupca je to ipak malo vrijeme. Da je dva mjeseca OK, moguce. Ako ga nije instalirala Toshiba, ako ga nije instalirao kupac, onda jeste prodavnica. Ako ga je prodavnica instalirala 16 dana prije kupnje, zasto su ga u opste instalirali i otpakivali, ako ga nisu koristili kao izlozbeni primjerak, ako se oni nisu igrali s njim ili ako im ga neko nije vratio? Sto opet postavlja pitanje, kako su mu mogli prodati koristenu stvar kao novu? Znaci meni licno ovo je gore nego i da je divlji Windows. Inace ta vrsta laptopa sa punom verzijom legalnog Windowsa kosta napolju maksimalno 1000 KM.

amebr wrote: Kada odem na view installed updates...prikaže mi sve što je do sad apdejtovano tačnije ukupno 190 updates installed....je li ti pomoglo šta ovo
Pa, ako je divlja verzija, onda ne bi trebao imati instaliran update, ali opet nemam iskustva sa divljim verzijama jer sam stalno na legalnim, tako da ne znam puno o divljacima, mozda i divljaci mogu ici na update i snimati. Ono po nekoj logici ne bi trebali tacnije ne bi smjeli jer bi ih Genuine otkrio, ali ko ce ga znati sta su majstori napravili, pa je moguce i da moze.

Da kolege forumasi pisu manje pogane komentare koji ti samo odmazu, mozda bi i mogao dobiti neku korisnu pomoc o divljacima. Na tvoju srecu ja sam ti bio spreman pomoci, plus Microsoft ima nacin kako da saznas imas li orginalnu verziju. Procitaj ovo i to ce ti reci imas li legalnu ili divlju verziju. Ako imas divlju verziju, a ti je nisi instalirao, onda ti je neko otpakovao laptop prije nego si ga kupio. Vec sam ti objasnio sta to znaci.

Ako imas onaj certifikat Microsofta sa donje strane laptopa, onda ti je verzija Windows legalna. Ako nemas onda nije. Prosto zar ne?
http://www.microsoft.com/hr-hr/howtotel ... PCPurchase

Poslije toga, odluci sam sta da radis i sto smatras najboljim za tebe.

Sljedeci put ne uzimaj u ruke kupljenu stvar koja nije orginalno zapakovana!

Nikakve naljepnice na laptopu nemam što se tiče OS,ni naljpenice koja dođe zalijepljena ispod laptopa a ni ona manja što bude blizu tastature. Mogu otići i to vidjeti s njima, Uglavnom ako se ispotavi da je OS pirat znam šta mi je raditi.
dragan.s

#74 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

Kolt12 wrote: U ovom slucaju znaci jer je datum instalacije Windowsa 16 dana prije kupnje, sto se vidi u laptopu i sa racuna, sto znaci, da je kompjuter prilikom instalacije OS bio u prodavnici, ne kod klijenta.

Slažem se da je bio u prodavnici, pa čovjek i kaže da ga je takvog kupio. Znači desetak dana prije kupovine neko je iz prodavnice predao računar u servis da se instalira operativni sistem. Tako se radi uvijek. Neko u prodavnici procijeni kako se laptopi prodaju i želi da ima uvijek spreman laptop za isporuku. I ja sam danas instalira takav jedan. Čovjek ga kupio ujutro i bio mu je spreman popodne.
Niko i ne tvrdi da ga je instalirala Toshiba (ili neki drugi proizvođač svejedno). Nema naljepnice ispod, nema stavke na računu, sve je jasno kao dan.
Po čemu je to korištena stvar? Laptop izvađen iz kutije, instaliran i ponovo vraćen u kutiju. Po tome bi svi računari sa predinstaliranim Windows-ima bili korištena stvar.
Druga stvar, kupci se vrlo često odlučuju na kupovinu na osnovu izgleda. Kako da kupac vidi laptop ako se neće izvaditi iz kutije? Po nekom rezonu ti bi laptopi trebali ići kao "refurbished" tj. sa manjom cijenom. Možda i idu negdje gdje se proda 100 puta više laptopa nego kod nas, ali kod nas je stanje da su vrlo često jedini laptopi koji firma ima na prodaju oni u izlogu.
Nismo vani već u BiH (većina nas) i cijene su takve kakve jesu.
Pa, ako je divlja verzija, onda ne bi trebao imati update, ali opet nemam iskustva sa divljim verzijama jer sam stalno na legalnim, tako da ne znam puno o divljacima, mozda i divljaci mogu ici na update i snimati. Ono po nekoj logici ne bi trebali tacnije ne bi smjeli jer bi ih Genuine otkrio, ali ko ce ga znati sta su majstori napravili, pa je moguce i da moze.
Piratski Windowsi se normalno update-uju kao i licencirani. Postojalo je par update-a prije SP1 koji su znali praviti probleme, ali nakon SP1 toga više nema. On je izgleda pokušao da instalira MS Security Essentials koji prije instalacije radi provjeru legalnosti i ukida aktivaciju.
Ali i bez toga MS ima neki sistem (koji još nije provaljen) kojim provjerava legalnost s vremena na vrijeme i sa isključenim Windows Update-om. Ali srećom Windows Loaderi to riješe vrlo brzo do sljedećeg puta.
Last edited by dragan.s on 05/12/2012 23:31, edited 2 times in total.
Kolt12

#75 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Kolt12 »

amebr wrote:
Nikakve naljepnice na laptopu nemam što se tiče OS,ni naljpenice koja dođe zalijepljena ispod laptopa a ni ona manja što bude blizu tastature. Mogu otići i to vidjeti s njima, Uglavnom ako se ispotavi da je OS pirat znam šta mi je raditi.
Sve sto ti je potrebno imas na onoj stranici Microsofta, cak i mogucnost prijavljivanja krivotvorine.

Provjeri da ti certifikat Microsofta nije u kucistu od baterije.
Post Reply