Mislim da je ovdje greska u godini.Pise 92 a trebalo bi 93.Ko je kopao tunel u Martu 92Nekako s proljeća wrote:Do mene je...karanana wrote:
u avgustu 92?
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=117
@agent_0 , u redu je, došli su iz unutrasnjosti grada.
Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
riko-ga
#51 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
taxidriver
#52 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@Trokadero,
svakako da je zaposjedanje "Viktorije" bilo presudno za cijelu bitku. Nakon toga je potpuno bio pokriven vatrom nas transej prema "Spomeniku"...
Vjeruj mi da smo imali jos protivoklopa bilo bi tu jos svasta, posljednji projektil je ispaljen oko 16:00 i onda kraj, nema vise.
Poznati su mi vasi gubici i ja imam slicne podatke da je bilo izmedju 40-60 izbacenih iz stroja sto mrtvih sto ranjenih.
@agent zero,
Imam negdje sve zapisano i sacuvano, pa cu ukratko. Lagali su nam sa terena i uglavnom se nije znalo sta se zaista desava. Dosli smo 03.12.92.(prebacili nas sa Mijatovica Kose gdje smo pripremali napadno dejstvo) negdje oko 21:30 u komandu u Otesu.Poslije pola sata nakon uvida u situaciju, poceli smo hitnu evakuaciju civila iz naselja a te koji su lagali i doveli do pred pad Otes nogirali. Ujutro je rano pocela strasna vatra koja je bila uvod u njihov napad.Nase POG-e su bile na pravcima i unistili su nekoliko oklopa i nekoliko ih ostetili... Onda je pukla linija prema Barama(HVO) i to je bio pocetak kraja. Negdje do 18 smo se jos uvijek odupirali ali nije se vise imalo sa cime...
Strasnih nasih momaka je poginulo!
Da smo dobili pomoc iz grada na vrijeme uspjeli bismo se odbraniti.
Nakon toga Azici,Carapara,Vidica kuce...
svakako da je zaposjedanje "Viktorije" bilo presudno za cijelu bitku. Nakon toga je potpuno bio pokriven vatrom nas transej prema "Spomeniku"...
Vjeruj mi da smo imali jos protivoklopa bilo bi tu jos svasta, posljednji projektil je ispaljen oko 16:00 i onda kraj, nema vise.
Poznati su mi vasi gubici i ja imam slicne podatke da je bilo izmedju 40-60 izbacenih iz stroja sto mrtvih sto ranjenih.
@agent zero,
Imam negdje sve zapisano i sacuvano, pa cu ukratko. Lagali su nam sa terena i uglavnom se nije znalo sta se zaista desava. Dosli smo 03.12.92.(prebacili nas sa Mijatovica Kose gdje smo pripremali napadno dejstvo) negdje oko 21:30 u komandu u Otesu.Poslije pola sata nakon uvida u situaciju, poceli smo hitnu evakuaciju civila iz naselja a te koji su lagali i doveli do pred pad Otes nogirali. Ujutro je rano pocela strasna vatra koja je bila uvod u njihov napad.Nase POG-e su bile na pravcima i unistili su nekoliko oklopa i nekoliko ih ostetili... Onda je pukla linija prema Barama(HVO) i to je bio pocetak kraja. Negdje do 18 smo se jos uvijek odupirali ali nije se vise imalo sa cime...
Strasnih nasih momaka je poginulo!
Da smo dobili pomoc iz grada na vrijeme uspjeli bismo se odbraniti.
Nakon toga Azici,Carapara,Vidica kuce...
- Bali beg Malkoč
#53 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
karte su odlične, konačno neko da je to uradio kvalitetno, šteta što nisu samo malo većeg formata
kako se vidi obilježene su kao "slika 11", "slika 12"...jel to znači da imaju slike 1,2,3,4,...
dobro bi bilo kad bi ih postavio, ako imaju
za cijelo sarajevsko ratište, pa i ovaj otes koji je predmet same teme
-
PM72
#54 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:39, edited 1 time in total.
- luckylaka
#55 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Imas p.p. coro 3 dana stojikaranana wrote:u avgustu 92?Nekako s proljeća wrote:U Avgustu 1992 godine je prokopan tunel Dobrinja - Butmir. A i da nije tunel bio u funkciji, preko piste se je uz rizik moglo ući u grad. Jednom prilikom se i ušlo sa nekim protivoklopnim stvarčicama...agent_zero wrote:A odakle je mogla doći ispomoć nego iz grada? Nije mogla s marsa.
Drugi par opanaka je što su neki čiji je posao to bio previdjeli da bi moglo doći do napada i da nisu ranije slali neke jedince dole na izviđanje i upoznavanje s terenom.![]()
A o drugom paru opanaka, može se i treba diskutovati. Naravno, uvažavajući činjenično stanje tog vremena ...
- Nekako s proljeća
#56 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
http://www.academia.edu/913918/Za_Saraj ... ke_brigadeBali beg Malkoč wrote: karte su odlične, konačno neko da je to uradio kvalitetno, šteta što nisu samo malo većeg formata
kako se vidi obilježene su kao "slika 11", "slika 12"...jel to znači da imaju slike 1,2,3,4,...
Na linku iznad imaš knjigu u kojoj se obrađuje određena materija, pa radi što misliš da treba. Ono što je bilo vrijedno iz knjige a da se odnosi na ovu temu, ja sam već postavio i , po meni, nema potrebe da se više išta dodaje na ovoj temi.
- Bali beg Malkoč
#57 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
hvala punoNekako s proljeća wrote:http://www.academia.edu/913918/Za_Saraj ... ke_brigadeBali beg Malkoč wrote: karte su odlične, konačno neko da je to uradio kvalitetno, šteta što nisu samo malo većeg formata
Na linku iznad imaš knjigu u kojoj se obrađuje određena materija, pa radi što misliš da treba. Ono što je bilo vrijedno iz knjige a da se odnosi na ovu temu, ja sam već postavio i , po meni, nema potrebe da se više išta dodaje na ovoj temi.
to je upravo ono što sam tražio, karte su odlične i mogu se uvećati
- duh_sa_sjekirom
#58 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nisam bio na Otesu u tom periodu, ali se sjećam, doduše šturih izvještaja. Već tad je bilo jasno da je najveći krivac za neuspjeh odbrane bila ponovo neorganizovanost i nestručnost pojedinih "oficira", te hronični nedostatak municije i protivoklopnih sredstava. Znam i da je na tom ratištu bilo jako puno hrabrih i srčanih vojnika, od kojih, nažalost, mnogi ostaviše tamo svoje kosti.
Pokušavam zamisliti kako bi prošla četnička bratija da je taj nesrazmjer u naoružanju bio bar mrvu manji, i da su kojim slučajem Džida i ekipa imali na rapolaganju npr. 5-6 BST-ova i bar jednu bateriju "protivoklopnih snajpera" tj. T-12 topova...
Pokušavam zamisliti kako bi prošla četnička bratija da je taj nesrazmjer u naoružanju bio bar mrvu manji, i da su kojim slučajem Džida i ekipa imali na rapolaganju npr. 5-6 BST-ova i bar jednu bateriju "protivoklopnih snajpera" tj. T-12 topova...
-
juzna_strana
#59 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Hvala PM72 za otvaranje teme i sudionicima za opis dogadjaja.
Sjecam se da sam nakon rata isao s prijateljem da obidjemo ono sto je ostalo od njegovog doma.
On je skupa s bratom bio ucesnik odbrane i pricao mi je da je bilo bas zestoko.
Poslije pada je cijeli rat bio pripadnik Mup-a na Dobrinji.
Koliko sam mogao te davne 96-e vidjeti,samo jedna zgrada je bila kao obnovljena,vjerovatno u toku rata.
Sve ostalo je bilo unisteno i spaljeno,sve. Vukovar na bosanski nacin.
Ne znam zasto je taj dio ratista prepusten sam sebi,da je pao u junu 92-e nebi mi bilo cudno,
ovako mi djeluje da je Otes otpisan i prije napada agresora.
Sjecam se da sam nakon rata isao s prijateljem da obidjemo ono sto je ostalo od njegovog doma.
On je skupa s bratom bio ucesnik odbrane i pricao mi je da je bilo bas zestoko.
Poslije pada je cijeli rat bio pripadnik Mup-a na Dobrinji.
Koliko sam mogao te davne 96-e vidjeti,samo jedna zgrada je bila kao obnovljena,vjerovatno u toku rata.
Sve ostalo je bilo unisteno i spaljeno,sve. Vukovar na bosanski nacin.
Ne znam zasto je taj dio ratista prepusten sam sebi,da je pao u junu 92-e nebi mi bilo cudno,
ovako mi djeluje da je Otes otpisan i prije napada agresora.
-
PM72
#60 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja sam uvijek tvrdio i tvrdiću da Otes ne bi nikad pao da nije bilo stupskog HVO-a.Taj stupski HVO,za razliku od onog novosarajevskog ili onog sa Mejtaša,je bilo kukavičije jaje u odbrani grada Sarajeva.Otvoreno su sarađivali sa četnicima i bili su ispostava onog kiseljačko/širokobriješkog ekstremnog krila HVO-a.Hrvati mještani i starosjedioci Stupa,Dogloda,Azića i Otesa nisu se puno otimali toj komandnoj strukturi jer im je odgovarao status "posmatrača" u sveopštem haosu.Međutim,bilo ih je i vrlo srčanih i hrabrih u borbi protiv četnika.Neću nikad zaboraviti hrabrost jednog policajca SJB Ilidža zvanog Jota (Josip).Ili jednog Željka Bagarića,doduše,poslije je podivljao.Požrtvovanost braće Kramar.
Da su branioci imali vremena da se ukopaju kako treba,postave koju minu u one kukuruze,obalu Željeznice ili miniraju prugu prema Pejtonu,još dvadesetak zolja ili osa...drugačija bi se pjesma pjevala ne ona Miše Maunage jer bi završio karijeru spržen u livadi...a da ne pominjem situaciju da smo na Otesu imali bar jedan jedini tenk ili par transportera...Ljude smo imali,imali su hrabrost i volju...samo kad se sjetim onih plitkih rovova u kojima leže tijela momaka iz vojne policije u onim roskastim uniformama sašivenim od deka.Nismo imali uniformi a kamoli topove T 12...
Da su branioci imali vremena da se ukopaju kako treba,postave koju minu u one kukuruze,obalu Željeznice ili miniraju prugu prema Pejtonu,još dvadesetak zolja ili osa...drugačija bi se pjesma pjevala ne ona Miše Maunage jer bi završio karijeru spržen u livadi...a da ne pominjem situaciju da smo na Otesu imali bar jedan jedini tenk ili par transportera...Ljude smo imali,imali su hrabrost i volju...samo kad se sjetim onih plitkih rovova u kojima leže tijela momaka iz vojne policije u onim roskastim uniformama sašivenim od deka.Nismo imali uniformi a kamoli topove T 12...
-
трокадеро
#61 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Паша мој солидни,PM72 wrote:Trocadero,трокадеро wrote:Јесте то је тај Станић-Станке!
Таксирао је он и читав рат по Илиџи,а поштено се и наратовао! Дружили смо се током рата.По ономе колико си радикалан у својим ставовима нисам баш сигуран да би волио видјети зајебаног такси-четника
Vama je svako ekstrem i radikal ko ne da na sebe i na svoje.Ja nisam džamijski tip niti imam bradicu pa sam opet radikal?! Ali,ne dam da se dira recimo u džamiju ili časnu borbu za odbranu Sarajeva i BiH.![]()
A što se tiče mog bivšeg komšije,poznavajući njega čisto sumnjam da se naratovao.Nije ti on tip ratnika,on je mudrac i namazančer i uzeo je za pušku samo ako je imao koristi od toga.Ne kažem da je kokošar i pljačkaš jer on nikad nije bio fukara nego njega to ne zanima,on gleda kako saletiti koji dinar.Ako je i bio među vama u ilidžanskoj gardi ili kod Brneta,on nije letio među prvima.On se uvijek družio sa mangupima ali nikad se nije isticao ili qrčio.On da je napadao na Otes,Aziće ili na Golo brdo? Nema šanse,on i ako je bio u blizini tumačio je negdje iza tenka ili prage.
I još nešto.Tunel je prokopan u julu 1993...kakav august 1992.
Углавном ,добро си описао Станкета! Пушку смо сви носили јер је био рат па тако и он.Шта, јел мислиш да би он узео лопату? Да не пишем гдје је све био ,а највише времена на најтежем положају успут гулећи терен по планинама.Пар пута му је било гураво, бити или не бити.Није му дисциплина јача страна
Не слушајте пјесме Мише Маунаге он је био на тенку
Не слушајте пјесме Дине Мерлина он је пјевао у загрљају обојице Чела и Јуке, док је Цацо свирао гитару
Не гледајте Кустине филмове а Пушење слушајте само гдје пјева Сејо
На пјесме које је писао Душко Трифуновић обратити посебну пажњу и истим прилазити са опрезом, ко зна шта је пјесник хтио казати
Треба ли спомињати Бранка Коцкицу
Јесте Мишо био на тенку највише по спотовима и Лукавици али не и на Илиџи и Отесу.
Био је онај пјевач Љубиша Калас! Био је прво код вас пјевао па га ми заробили баш на Отесу. Онда је пјевао код нас...главна звијезда уз Вики Миљковић на ратном Илиџанском фестивалу 1994.
Заборавио си на Отесу споменути Чентину јединицу са Илиџе , жестоки момци за борбе, а највише тих аута које спомињеш су они одували
Last edited by трокадеро on 12/12/2012 01:49, edited 1 time in total.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#62 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Jebes ga, uvijek je bila ista prica, nismo mi nego "neki" ekstremi, pa ko je onda ratovao?:
-
felsh
#63 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
HAHAHH cuj maunaga, kad se samo sjetim,dodje struja na sat dva prebacis na srnu a maunaga, ko stvor iz narnijskih prica a inace su imali postavu na spotovima uvjek da se sjebes ko te kolje cccccc.
Bez uvrede Trokadero ali vas maunaga ce znas kad napuniti Beo arenu?Stani da razmislim....aha:NIKAD ,hahahah
Ubjedjen sam da je otes pao jer je bio neki tal.Prvo su oslabili odbranu jer nije moguce da nisu mogle dole u ispomoc doci POG sa MTS_om i da protuoklop nije bio inace primarno rasporedjen na tenkoprohodan teren tj dole.Na zlatistu npr. je bilo protuoklopa, mislim cemu, da nece tenk spustiti kroz mahale
I kako neko rece u tih par dana oni branioci koji su bili dole dali su svoj maksimum a onih kojih vise nema medju nama neka im je vjecna slava i rahmet.
Bez uvrede Trokadero ali vas maunaga ce znas kad napuniti Beo arenu?Stani da razmislim....aha:NIKAD ,hahahah
Ubjedjen sam da je otes pao jer je bio neki tal.Prvo su oslabili odbranu jer nije moguce da nisu mogle dole u ispomoc doci POG sa MTS_om i da protuoklop nije bio inace primarno rasporedjen na tenkoprohodan teren tj dole.Na zlatistu npr. je bilo protuoklopa, mislim cemu, da nece tenk spustiti kroz mahale
I kako neko rece u tih par dana oni branioci koji su bili dole dali su svoj maksimum a onih kojih vise nema medju nama neka im je vjecna slava i rahmet.
-
felsh
#64 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
I da fakat u cemu je fol evo covjek rekao par rijeci agresivnih odmah ga proglasise nacionalistom radikalom idiotom itd pa jebem mu majku ispade oderu te cetiri godine ko sansku kozu,sjebu ti mladost izgubis voljene i na kraju ne smije te uhvatiti huja na tren pa da kazes nesto protiv njih?
Ma dobro je stari moj reko jednog dana ce biti sramota reci da si branio ja konto sta prica a sad ispade da je upravu.
Zato tisu misu nek nam fina gradska raja objasni kako treba zivjeti
Ma dobro je stari moj reko jednog dana ce biti sramota reci da si branio ja konto sta prica a sad ispade da je upravu.
Zato tisu misu nek nam fina gradska raja objasni kako treba zivjeti
-
PM72
#65 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:40, edited 1 time in total.
-
PM72
#66 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Na drugoj slici ti je baza Centrotransa na Stupu a na trećoj mi se čini da je podvožnjak ispod auto pijace.Slikano sa vatrogasnog tornja.Prva slika je najvjerovatnije bunker HVO-a u Azićima.
-
taxidriver
#67 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@Sarajmen,
Prva fotografija je iz Pijacne,peta- sesta kuca od mostica prema Energoinvestu. Dobra! Druga i treca su napravljene sa Simesa(poznao sam po staklu trecu
). Daj jos neku ako imas jer kako ti rece bas ih je malo sa tog terena.
Prva fotografija je iz Pijacne,peta- sesta kuca od mostica prema Energoinvestu. Dobra! Druga i treca su napravljene sa Simesa(poznao sam po staklu trecu
-
PM72
#68 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Na prvoj fotografiji možeš primjetiti žice na pruzi a nisam siguran da je to pijačna,fali onaj nasip na pruzi ...a u pravu si da je slikano sa hladnjače,baš je taj ugao.taxidriver wrote:@Sarajmen,
Prva fotografija je iz Pijacne,peta- sesta kuca od mostica prema Energoinvestu. Dobra! Druga i treca su napravljene sa Simesa(poznao sam po staklu trecu). Daj jos neku ako imas jer kako ti rece bas ih je malo sa tog terena.
-
aldinjo
#69 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Kako je ubijen liječnik Merzić na Otesu?
- jalijas74
#70 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Kako se ponasao odred EL-Fatih na Otesu ?
-
PM72
#71 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Isto kao i Druga proleterska...jalijas74 wrote:Kako se ponasao odred EL-Fatih na Otesu ?
- jalijas74
#72 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Predpostavljao sam jer sam kasnije nekada kasnije dosao u istu jedinicu sa njima (tj. ono sto je ostao). Bilo je tu par momaka ustat i spomenut a ovo ostalo prosjek ili cak ispod prosjeka. A Otes su spominjali cesto u nekim pricama pa pitam zbog toga.
- Bali beg Malkoč
#73 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
evo našo sam na temi Dobrnje kakvu-takvu kartu koja prikazuje stanje prije gubitka Otesa
šteta što je male rezolucije, ali je izgleda "originalna" iz ratnih štabova i to neprijateljskih, jer koliko vidim ćirilica je u pitanju, ne vjerujem da je neki od komandanata ARBH pisao ćirilicom

šteta što je male rezolucije, ali je izgleda "originalna" iz ratnih štabova i to neprijateljskih, jer koliko vidim ćirilica je u pitanju, ne vjerujem da je neki od komandanata ARBH pisao ćirilicom

-
PM72
#74 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Poprilično je tačna samo je karta iz vremena hadži Loje.Nigdje Alipašinog,Dobrinje,Vojničkog...nigdje kuća po Buljakovu,Buća Potoku,Sokolju,braća sandžaklije još nisu stigli u Koloniju...