Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nostromo

#51 Re: Zivot bez religije

Post by Nostromo »

Mislim da svaki oblik religije ubija, u vecoj ili manjoj mjeri, induvidualizam iz prostog razloga jer svaka religija namece odredjeni kod zivota, razmisljanja, djelovanja. Dakle, postoje pravila kojih se religiozni ljudi pridrzavaju kako bi ostali u okvirima svoje vjere i ona su po definiciji restriktivna. Sve to proizlazi iz same definicije religije kao organizovanog vjerovanja u nekog/nesto, pri cemu vjernik mora zrtvovati dio licnosti radi prilagodjavanja vjernickoj grupi.

Ipak, za mene je najveci problem sa religijama sto bi one, po definiciji, morale da pruze odgovore na krucijalna pitanja koja muce svakog pojedinca, a one to ili ne rade ili, sto je jos gore, daju pogresne odgovore.

I da, izvinjavam se svim vjernicima, ali notorna cinjenica je da sto je vece obrazovanje pojedinca, to je manja sansa da je on religiozan, (a ista relacija vazi i za inteligenciju pojedinca (IQ)) .
prorok

#52 Re: Zivot bez religije

Post by prorok »

avicena wrote:
prorok wrote:
avicena wrote:Može se na dunjaluku živjeti bez izvorne religije, ali je to kao rad na celeron procesoru. Er-Rahman...Milostiv prema svemu što je stvorio pa ni ćafiru ne uskraćuje nafaku.
Problem je sto bi ti bez religije dozivio krizu kulturoloskog i nacionalnog identiteta. U to te mediji ubjedjuju i reis naravno.

Ja sam prestao vjerovati u bajku Islam jos od davne 2000ite. Ali nisu mi oteli pojam Bosnjak kao ni moju ljubav prema orijentalnom.

Get it?
Nisi ti nikada bio musliman ako misliš da je povezan sa nacijom, tradicijom....itd. i da bez toga se ne može biti musliman. Ti si to tada mislio da jesi dok nisi spoznao da nisi.

Imam el-Bejheqi prenosi od Džabira, r.a., da je Allahov vjerovjesnik održao hutbu na oprosnom hadždžu u vrijeme tešrīqa pa je rekao: - O ljudi, vaš Gospodar je jedan i vaš otac je jedan, pa stoga nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po pobožnosti, tj., karakteru moralne ličnosti!
Ali pocni misliti svojom glavom. Vjeruj u Allaha jer ti to zelis. Spoznaj Boga kroz vlastito misljenje.

Ne trebaju ti kojekakvi imami, reisi i ostale profitabilne kompanije za tvoje prosvjetljenje.

Opet procitaj moj gore post i shvati ono sto ti govorim. Ne mozes ti nekome reci sta je ko, kakav je ko.

Ako si iole musliman, onda bi trebao znati da je samo Allah taj koji govori ko je musliman i u kojoj mjeri.

Ja tebe ne zelim ''prosvjetliti'' na ateizam, jer nemam nikakve koristi od toga. Samo te savjetujem da pocnes misliti vlastitim mozgom, ne da ti percepciju gradi lokalni dzemat. Izadji iz okvira ponudjenog i nametnutnog, i prihvati svoje vlastito..
Kroksica

#53 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Nostromo wrote:
I da, izvinjavam se svim vjernicima, ali notorna cinjenica je da sto je vece obrazovanje pojedinca, to je manja sansa da je on religiozan, (a ista relacija vazi i za inteligenciju pojedinca (IQ)) .
Nije da sam se uvrijedila ali de zivota ti pokazi nam to istrazivanje, da se bas postidimo. :)
Nostromo

#54 Re: Zivot bez religije

Post by Nostromo »

Kroksica wrote:
Nostromo wrote:
Nije da sam se uvrijedila ali de zivota ti pokazi nam to istrazivanje, da se bas postidimo. :)
NIsam ovo rekao da bih bilo koga postidio, jer covjek nekada nije u situaciji da se obrazuje, a svakako da niko ne bira svoj IQ kod rodjenja. Za vise detalja o pomenutim studijama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosit ... f_and_I.Q.

Interesantna stvar: koji dio populacije u USA ima procentualno najvise religioznih pojedinaca? Populacija osudjenika u zatvorima maximalne sigurnosti (ubice, silovatelji, itd.), cak 97%. Ni nakraj pameti mi nije izvlaciti iz ovoga neke pouke, ali ipak je malo cudno...
nasa

#55 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Nostromo wrote:
Kroksica wrote:
Nostromo wrote:
NIsam ovo rekao da bih bilo koga postidio, jer covjek nekada nije u situaciji da se obrazuje, a svakako da niko ne bira svoj IQ kod rodjenja. Za vise detalja o pomenutim studijama:

Interesantna stvar: koji dio populacije u USA ima procentualno najvise religioznih pojedinaca? Populacija osudjenika u zatvorima maximalne sigurnosti (ubice, silovatelji, itd.), cak 97%. Ni nakraj pameti mi nije izvlaciti iz ovoga neke pouke, ali ipak je malo cudno...
Ovo se cini mi se oslanja na studiju iz 2000godine koja je jako kritikovana i u naucnim krugovima,potrazi malo kritike oko ovog eksperimenta ....
Kroksica

#56 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Nostromo wrote:
Kroksica wrote:
Nostromo wrote:

Nisi ti, jesam ja. :D

Nivo inteligencije ne zavisi od obrazovanja. USA citizens su generalno glupi tako da ovo istrazivanje i nije vala vjerodostojno. :D
mehoxy

#57 Re: Zivot bez religije

Post by mehoxy »

Pa dokle vise sa ovakvim temama ? :-) Mislim koga je uopste briga za stavove ateista? Pokusavate drugima nametnuti svoje stavove i (ne)vjerovanja,a onda se zalite da vjernici pokusavaju to isto.Tragikomicno.
Great Cornholio

#58 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

Teea wrote: aha, znaci samouvjerenost i nauka ne idu zajedno.E ako to nauka kaze za ta tri faktora onda je samo potvrdila to sto sam ja rekLA da sam ipak ja akter u svemu tome sto se dogadja oko mene direkni ili indirektni,kao sto vec rekoh al valjda nisi procitao da ne kazem shvatio.
Pretjerana samouvjerenost nije dobra, vjerovati u svoje sposobnosti je dobro. Ja npr. znam da nešto mogu, vjerujem da posjedujem sposobnosti da to nešto ostvarim i imam želju da to ostvarim, ali nešto se nepredviđeno desi i ja to ne ostvarim. Faktor okoline je u većini slučajeva ključan, i nadam se da ti je sad jasno zašto nije dobro biti pretjerano samouvjeren, vjerovati da sve možeš ako si sposoban da to učiniš i ako imaš volju da to učiniš.

Neuspjesi su sastavni dio života, i onaj ko se nauči da se s njima nosi biće uspješniji u želji da uspije, mnogo je slučajeva pretjerano samuuvjerenih osoba koje su teško podnijele poraz, pa se njihova samuvjerenost pretvorila u strah od neuspjeha ili u agresivnost prema drugima, i onima koji su krivi i onima koji nisu.
Great Cornholio

#59 Re: Zivot bez religije

Teea wrote:
Kroksica wrote: Ma pusti njega, jes da je babo najljepsi ali zbog tebe sunce izlazi.
nema to sa egocentrisnoscu nikakve veze,mada nisam ni sumnjala da ce monoteisti drugacije shvatiti,jer vas bog je zapravo to.
kako čiji, Bog u kojeg ja vjerujem nije nafurani egocentrik, već je neko kome je stalo do naše sreće, i zbog toga nam daje upute kako da mislimo, kako da se ponašamo i šta da činimo da bi došli do sreće i blagostanja, i kako da ne mislimo, kako da se ne ponašamo i šta da ne činimo da bi izbjegli to da postanemo nerećni i nespokojni.
Avetinho

#60 Re: Zivot bez religije

Post by Avetinho »

Kroksica wrote:USA citizens su generalno glupi... :D
:shock:
Pa bona Kroksice, razmisljas li ti dok tipkas, ili samo onako lupkas ofrlje, pa sta ispadne?
Nostromo

#61 Re: Zivot bez religije

Post by Nostromo »

Kroksica wrote:

Nivo inteligencije ne zavisi od obrazovanja. USA citizens su generalno glupi tako da ovo istrazivanje i nije vala vjerodostojno. :D
Uh, tek sada vidjeh da imas preko 1000 postova na temama o religiji. Sa takvima intelektualnim kapacitetima nema rasprave, zato... :run:
nasa

#62 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Nostromo wrote:
Kroksica wrote:

Uh, tek sada vidjeh da imas preko 1000 postova na temama o religiji. Sa takvima intelektualnim kapacitetima nema rasprave, zato... :run:
Mozda iz istih razloga neces raspravljati ni s mojim brojem postova :D ali zar ti nisi uzeo za polaznu tacku istrazivanje bazirano na podacima testiranja grupa USA gradjana,
nije bezveze reci USA vjernici su manje inteligentni od USA ateista ali je bezveze sto ona kaze mozda su svi manje inteligentni :lol:
Osim toga,hiljadu puta su mnogi napisali kako su muslimani sirom svijeta glupi,zaostali,neobrazovani ,pa niko ne reaguje,za njih nije uvrijedljivo ,a za USA gradjane reci isto jeste!
Great Cornholio

#63 Re: Zivot bez religije

Ja nisam relogiozan, u smislu da pripadam nekog vjerkoj organizaciji i da upražnjavam neke vjerske rituale, ali bez vjere u Boga, vjerujući isključivo u nauku i ljude, ja se ne bih mogao nadati da će Dobro jednog dana poraziti zlo, zlo koje danas vlada svijetom i koje će svijet dovesti do uništenja, ako Dobru, a ima i dobra, nije da nema, ne pomogne "viša sila", ako se Bog ne angažuje.

Avetinho

#64 Re: Zivot bez religije

Post by Avetinho »

nasa wrote:
Nostromo wrote:
Kroksica wrote:

Mozda iz istih razloga neces raspravljati ni s mojim brojem postova :D ali zar ti nisi uzeo za polaznu tacku istrazivanje bazirano na podacima testiranja grupa USA gradjana,
nije bezveze reci USA vjernici su manje inteligentni od USA ateista ali je bezveze sto ona kaze mozda su svi manje inteligentni :lol:
Osim toga,hiljadu puta su mnogi napisali kako su muslimani sirom svijeta glupi,zaostali,neobrazovani ,pa niko ne reaguje,za njih nije uvrijedljivo ,a za USA gradjane reci isto jeste!
Ko ti je rekao da je uvrjedljivo?

Naprotiv, ovakva izjava gore vise govori o onome ko je iznese nego o USA citizensima.
nasa

#65 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

:thumbup:

Vjerujem da se salila jer interpretacija istrazivanja koju je ponudio @N je jednako saljiva(valjda :wink: ).
dustaban

#66 Re: Zivot bez religije

Post by dustaban »

Bez religije zivim kako sam poceo razmisljati svojom glavom, vec dvadesetak godina zivim bez drzave, isto toliko i bez neke perspektive, u ratu sam izgubio i oca, zivio sam par godina i bez posla i place, odnedavno zivim i bez majke...

I sta mislite sta mi od svega pobrojanog najmanje nedostaje?
Kroksica

#67 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Ja Sam Odavle wrote:
Pa bona Kroksice, razmisljas li ti dok tipkas, ili samo onako lupkas ofrlje, pa sta ispadne?
Eeee. vidis kako je glupo kad se generalizira.
Great Cornholio

#68 Re: Zivot bez religije

dustaban wrote:Bez religije zivim kako sam poceo razmisljati svojom glavom, vec dvadesetak godina zivim bez drzave, isto toliko i bez neke perspektive, u ratu sam izgubio i oca, zivio sam par godina i bez posla i place, odnedavno zivim i bez majke...

I sta mislite sta mi od svega pobrojanog najmanje nedostaje?
Religija :) Ti si veoma hrabar i jak čovjek, kad si poslije svega doživljenog ostao normalan.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ne želim da te "uvučem" u nešto što smatraš nelogičnim i lošim, želim samo da ti kažem to da ako su religijske zajednice loše, ako su njihovi stavovi i ponašanja loši, to ne znači da je i Bog takav. On nas jednostavno pušta da radimo onako kako mi mislimo da je ispravno, poštuje našu slobodnu volju, ne želi da uradi bilo šta ako mu to ne dopustimo, ako ne zatražimo da direktno utiče na naše živote.
kojeime

#69 Re: Zivot bez religije

Post by kojeime »

poštuje našu slobodnu volju,

Ja i dalje tvrdim da je slobodna volja ljudi jedan od izgovora kojim se opravdavaju razlike izmedju napisanog u svetim knjigama i prakticnog ponasanja (nekih, a izgleda vecine) vjernika.
Koolin1

#70 Re: Zivot bez religije

Post by Koolin1 »

Kroksica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
Haha... I see what you did there :thumbup:
hrastov žižak

#71 Re: Zivot bez religije

Post by hrastov žižak »

al ga navuče :lol: :lol: :lol:
Avetinho

#72 Re: Zivot bez religije

Post by Avetinho »

Kroksica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
Vidim ovdje se neki pale na ovaj jeftini pokusaj vadione.
Da li se ovaj komentar o "generaliziranju" odnosi na mene nekako, i da li ti ipak stvarno ne mislis da su USA citizensi generalno glupi?
Great Cornholio

#73 Re: Zivot bez religije

kojeime wrote:poštuje našu slobodnu volju,

Ja i dalje tvrdim da je slobodna volja ljudi jedan od izgovora kojim se opravdavaju razlike izmedju napisanog u svetim knjigama i prakticnog ponasanja (nekih, a izgleda vecine) vjernika.
I meni jedno vrijeme bilo teško da pomirim te dvije činjenice, da čovjek čini ili ne čini stvari u zavisnosti od jačine motiva koji ga pokreću na akciju, pa iz toga proizilazi da je slobodna volja privid, čovjek ono što učini u datom momentu nije mogao ne učiniti, to je tada bilo "jače" od njega, ali opet kad stvari pogledamo iz drugog ugla ipak su ti motivi dio čovjeka, motivi jesu čovjek tako da čovjek čini ono što želi, značio slobodna volja nije privid.

Kad Bog ne bi poštovao zakonitosti koje je stvorio, kad ne bi poštovao našu slobodnu volju, onda bi mi bili marionete,od nas ništa ne bi zavisilo, za dobro ili loše koje nam se dešava isključivo bi bio odgovoran Bog.

Nama su potrebne upute kojih ćemo se pridržavati, kojim ćemo usmjeravati slobodnu volju koju imamo, potrebna nam je svijest koja će nam reći ono što apostol Pavle kaže" Sve vam je dozvoljeno, ali nije vam sve od koristi".
avicena

#74 Re: Zivot bez religije

Post by avicena »

Ja Sam Odavle wrote:.... i da li ti ipak stvarno ne mislis da su USA citizensi generalno glupi?
De neko od ateista neka mu pojasni. Ne vjeruje teistima ni kada kažu da je snijeg bijel.
Koolin1

#75 Re: Zivot bez religije

Post by Koolin1 »

Ja Sam Odavle wrote: Vidim ovdje se neki pale na ovaj jeftini pokusaj vadione.
Da li se ovaj komentar o "generaliziranju" odnosi na mene nekako, i da li ti ipak stvarno ne mislis da su USA citizensi generalno glupi?
Ja sam vise ciljo na upravo to... iskoristila je to da se izvuce...

hajd bar moras priznati da se lijepo izvukla haha
Post Reply