arman1 wrote:Haj ti nama Dozer reci šta ti nije jasno. Možda ima on-line literature.
Sa ovim vjernjacima mnogu će dijecu donijeti rode, a bit će i bezgriješnog začeća. Sve same Marije/Merjem.
Ovo me podsjeti na bračni par iz okolice Doboja. Slučaj od prije rata, spominje se čak i knjigama.
Par je bio 10 godina u braku i nisu imali djece. Na kraju odu doktoru teška srca.
Ginekološki pregled žene otkrije da je još in-virgo. Na kraju ustanove da je đuvegija " mekog pendreka".
Jednostavno nisu ni znali šta u šta ide, a bili su dobri ljudi vjernici.
Uzor u selu.
Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
- Don Zivconi
#51 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
- It_is_a_Leclerc
#52 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Nastavni plan i program biologije za srednje škole jedva da se i dotiče anatomije i fiziologije ljudskog tijela, a kamoli da još ima vremena za uvođenje dodatnih sati za pričanje o seksualno-reproduktivnom zdravlju.metronom wrote:Hajde da zanemarimo vjerski i tradicionalni stav prema seksualnom obrazovanju... zanima me ko nam garantuje da ce uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjiti broj nezeljenih trudnoca i sl. Sta ako se desi bas suprotno? Da li se djeci salje poruka da je seks u njihovom uzrastu sasvim normalan i drustveno prihvatljiv, sve dok se izvodi uz zastitu? Kakve ce posljedice to imati po osjetljivu djeciju psihu? Najlakse je samo reci hajmo je uvesti. Neko treba da snosi odgovornost za eventualne posljedice. Ko moze podnjeti taj teret i ko ima pravo na to?
Uostalom, zna li neko definisati sta se uopste sve podrazumijeva pod tim seksualnim obrazovanjem? Je li to bas toliko obimno gradivo da bi se uvodio bas cijeli jedan predmet?! Zar se jednostavno ne moze uvesti kao jedna od dodatnih tema u biologiji?
Ja garantujem da bi se smanjio broj neželjenih trudnoća jer bi mladi ljudi na tim predavanjima, prije svega, učili o tome kako da do neželjene trudnoće ne dođe, kakve su poslijedice neodgovornog seksualnog ponašanja, kakva je važnost seksualne higijene i vođenja brige o zdravlju reproduktivnih organa, koje su spolno prenosive bolesti i kako ih mogu dobiti, i mnogo toga drugog.
Meni se čini da se djeci u ovom sad stanju šalje poruka da je seksualno neodgovorono ponašanje prihvatljiva opcija, jer se seks i sve vezano za njega stavlja u ladicu "zabranjeno", a omladina k'o omladina, samo neka je zabranjeno, pa taman im i štetilo.
- Dozer
#53 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
@Arman1
Ma meni je sve jasno, ja vec i sklep'o par komada sebi. Mogu i tebi ako treba, samo reci
- Za vjeronauku TREBA ici u Mekteb (i ostale slicne drugovjerske ustanove), dok se ginekologu ide na pregled ili lijecenje. A da ne bi visio/la kod ginekologa, dobro je znati kako to da se sprijeci, a ne lijeci. Bar meni. Tebi je, izgleda, obratno.
- U socijalizmu je bilo kako je bilo, a danas je kako jeste. Pri tome, socijalizam nikome nije nista branio, pa su i tada postojali i muslimani i katolici i pravoslvaci, a imali su i sve svoje bogomolje, ukljucujuci i Mektebe i samostane i sve ostalo. Ali, socijalizam nije dozvoljavao da se ljudi kolju radi tih svojih opredjeljenja. I dodje ovo danas, demokratija, i vi vjernici se poklaste dok kazes "seks". Interesantno... I sada jos zagovarate da se i djeca uce tome. Aferim.
- Vjeronauka u OS je polucila manje rezultata samim tim sto djeca jedva cekaju da je se rijese. Na te casove idu jer su tako roditeljil odlucili, a ne djeca. A na ulicama vidimo koje i kakve rezultate to ima u realnosti, sto sam vec i naveo. Skoro svaki dan u novinama se moze procitati kako su maloljetnici negdje prebili i/ili izboli nekoga radi mobitela, lancica, tasne... A maloljetnici su, u skladu sa svojim godinama, produkt ovo drustva i postojeceg obrazovnog sistema, koji podrazumijeva i vjeronauku. Bas ih je vjeronauka lijepo odgojila, nema sta...
- Seksualni odgoj ili ti obrazovanje, za tvoju informaciju, nije nesto gdje se uciteljica/nastavnica popne na hastal, rasiri noge i zovne musku djecu da joj ga pristave, kako bi svima pokazala "kako se djeca prave". To je u svijetu predmet na kojem djeca uce o spolnoj higijeni, upoznaju spolne organe (osim ako ti ne mislis da je to sto znas kako ti izgleda taki/ginava izvana sve sto treba znati), upoznaju reproduktivni proces, saznaju nacine kontracepcije i preventive raznih bolesti, itd. Zadnja stvar, koje usput receno uopste u tome i nema, jesu poze i ritam seksanja.
Ne znam imas li djecu, ali vjerovatno ces ih imati i ako sada nemas, pa me zivo zanima kako bi reagovao da ti se kcer sutra pojavi s 12-13 godina, a stomak do zuba. Vjerovatno bi (bez namjere vrijedjanja) dodao jos 5 vakata ili jos 10 ocenasa i izmolio Allaha/Isusa da to nestane... A nestati nece, nego imas vrlo jasan izbor - ili abortus, sto je za dijete u tim godinama prilican rizik da nikad vise nece moci imati djece, ili da rodi - a onda si jedan od najmladjih djedova u raji
.
Za musku djecu je situacija malo laksa, jer oni se samo trehnu, i to je to. U sustini, posljedice po njih su neuporedive i skoro nikakve u odnosu na curice.
A sto se tice toga "razvrat", "nemoral" i sl., potrazi po internetu, vjerovatno ces naci snimke nadzornih kamera u aerodromskim prostorijama gdje se pregledaju pokrivene zene iz arapskog svijeta. Iznenadices se sta se sve krije ispod i koliko je tu pirsinga, tetovaza, tangi, cipke, haltera, silikona i sl.
Ma meni je sve jasno, ja vec i sklep'o par komada sebi. Mogu i tebi ako treba, samo reci
- Ne, ja se ne bih prijavio za to jer nisam edukovan za to.@Luftwaffe
I vjerovatno bi se ti prijavio na konkurs da predaješ. Ukini muzičko ili likovno pa uvedi neki predmet, zašto odmah od vjeronauke bi otkido.
- ako za vjeronauku treba ići u mekteb onda i za seksualni odgoj po toj logici idi ginekologu a ne u školu
- u socijalizmu je decenijama bilo bez vjeronauke pa kako to da se etno-vjerska segregacija ili još gore vjersko - nacionalna mržnja tako snažno ukopala i razorila i sam sistem
- po čemu je vjeronauka polučila manje rezultate od drugih predmeta, pa vjeronauka se jedino i bori protiv pošasti koje navodiš. I još si zaboravio razvrat i prostituciju, a upravo bi ih takav predmet pomagao da još više uzmu maha.
U ostalom ako je po tome uvedimo i predmet koji će izučavati kako ići u WC, kako piti vode, kako spavati, kako slušati radio... ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
- Za vjeronauku TREBA ici u Mekteb (i ostale slicne drugovjerske ustanove), dok se ginekologu ide na pregled ili lijecenje. A da ne bi visio/la kod ginekologa, dobro je znati kako to da se sprijeci, a ne lijeci. Bar meni. Tebi je, izgleda, obratno.
- U socijalizmu je bilo kako je bilo, a danas je kako jeste. Pri tome, socijalizam nikome nije nista branio, pa su i tada postojali i muslimani i katolici i pravoslvaci, a imali su i sve svoje bogomolje, ukljucujuci i Mektebe i samostane i sve ostalo. Ali, socijalizam nije dozvoljavao da se ljudi kolju radi tih svojih opredjeljenja. I dodje ovo danas, demokratija, i vi vjernici se poklaste dok kazes "seks". Interesantno... I sada jos zagovarate da se i djeca uce tome. Aferim.
- Vjeronauka u OS je polucila manje rezultata samim tim sto djeca jedva cekaju da je se rijese. Na te casove idu jer su tako roditeljil odlucili, a ne djeca. A na ulicama vidimo koje i kakve rezultate to ima u realnosti, sto sam vec i naveo. Skoro svaki dan u novinama se moze procitati kako su maloljetnici negdje prebili i/ili izboli nekoga radi mobitela, lancica, tasne... A maloljetnici su, u skladu sa svojim godinama, produkt ovo drustva i postojeceg obrazovnog sistema, koji podrazumijeva i vjeronauku. Bas ih je vjeronauka lijepo odgojila, nema sta...
- Seksualni odgoj ili ti obrazovanje, za tvoju informaciju, nije nesto gdje se uciteljica/nastavnica popne na hastal, rasiri noge i zovne musku djecu da joj ga pristave, kako bi svima pokazala "kako se djeca prave". To je u svijetu predmet na kojem djeca uce o spolnoj higijeni, upoznaju spolne organe (osim ako ti ne mislis da je to sto znas kako ti izgleda taki/ginava izvana sve sto treba znati), upoznaju reproduktivni proces, saznaju nacine kontracepcije i preventive raznih bolesti, itd. Zadnja stvar, koje usput receno uopste u tome i nema, jesu poze i ritam seksanja.
Ne znam imas li djecu, ali vjerovatno ces ih imati i ako sada nemas, pa me zivo zanima kako bi reagovao da ti se kcer sutra pojavi s 12-13 godina, a stomak do zuba. Vjerovatno bi (bez namjere vrijedjanja) dodao jos 5 vakata ili jos 10 ocenasa i izmolio Allaha/Isusa da to nestane... A nestati nece, nego imas vrlo jasan izbor - ili abortus, sto je za dijete u tim godinama prilican rizik da nikad vise nece moci imati djece, ili da rodi - a onda si jedan od najmladjih djedova u raji
Za musku djecu je situacija malo laksa, jer oni se samo trehnu, i to je to. U sustini, posljedice po njih su neuporedive i skoro nikakve u odnosu na curice.
A sto se tice toga "razvrat", "nemoral" i sl., potrazi po internetu, vjerovatno ces naci snimke nadzornih kamera u aerodromskim prostorijama gdje se pregledaju pokrivene zene iz arapskog svijeta. Iznenadices se sta se sve krije ispod i koliko je tu pirsinga, tetovaza, tangi, cipke, haltera, silikona i sl.
-
metronom
#54 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ne zamjeri mi sto mi tvoja garancija zaista nije dovoljna. Da bih prihvatio takav predmet i poslao svoje dijete da ga pohadja, stvarno bih volio da vidim jednu sveobuhvatnu studiju koja problemu pristupa iz razlicitih aspekata. Slozices se da je seksualnost mladih vrlo ozbiljna tema, kojom se ne moze olako igrati. Radi se o vrlo osjetljivom periodu u razvoju ljudi, u svakom smislu.It_is_a_Leclerc wrote:Nastavni plan i program biologije za srednje škole jedva da se i dotiče anatomije i fiziologije ljudskog tijela, a kamoli da još ima vremena za uvođenje dodatnih sati za pričanje o seksualno-reproduktivnom zdravlju.metronom wrote:Hajde da zanemarimo vjerski i tradicionalni stav prema seksualnom obrazovanju... zanima me ko nam garantuje da ce uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjiti broj nezeljenih trudnoca i sl. Sta ako se desi bas suprotno? Da li se djeci salje poruka da je seks u njihovom uzrastu sasvim normalan i drustveno prihvatljiv, sve dok se izvodi uz zastitu? Kakve ce posljedice to imati po osjetljivu djeciju psihu? Najlakse je samo reci hajmo je uvesti. Neko treba da snosi odgovornost za eventualne posljedice. Ko moze podnjeti taj teret i ko ima pravo na to?
Uostalom, zna li neko definisati sta se uopste sve podrazumijeva pod tim seksualnim obrazovanjem? Je li to bas toliko obimno gradivo da bi se uvodio bas cijeli jedan predmet?! Zar se jednostavno ne moze uvesti kao jedna od dodatnih tema u biologiji?
Ja garantujem da bi se smanjio broj neželjenih trudnoća jer bi mladi ljudi na tim predavanjima, prije svega, učili o tome kako da do neželjene trudnoće ne dođe, kakve su poslijedice neodgovornog seksualnog ponašanja, kakva je važnost seksualne higijene i vođenja brige o zdravlju reproduktivnih organa, koje su spolno prenosive bolesti i kako ih mogu dobiti, i mnogo toga drugog.
Meni se čini da se djeci u ovom sad stanju šalje poruka da je seksualno neodgovorono ponašanje prihvatljiva opcija, jer se seks i sve vezano za njega stavlja u ladicu "zabranjeno", a omladina k'o omladina, samo neka je zabranjeno, pa taman im i štetilo.
U svakom slucaju, ako bi se to vec i uvelo, smatram da bi morao biti izborni, neobavezni predmet. Cinjenica je da zbog razlicitog odgoja, karaktera djece, psihickog i fizickog razvoja itd. nisu sva djeca spremna za takve teme. To je nesto vrlo subjektivno i licno i nikako ne bih dozvolio da se svima namece.
Ja bih recimo radije da ministarstvo zdravstva npr. napravi web stranicu, konsultujuci psihologe, pedagoge i druge strucnjake, koja bi na djeci primjeren nacin, dala informacije o seksualnom obrazovanju. Skoro svoj danasnjoj djeci je internet dostupan svugdje i u svako vrijeme. Trebalo bi samo dati mogucnost onoj djeci i onim roditeljima, koji to zele, da kroz jedan multimedijalni projekat dodju do tacnih i za njih razumljivih informacija o seksualnosti.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#55 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
A sto danas djeca sa 12,13 vec imaju sexualne odnose a nemaju predmetaFudo Bosna wrote:
To će se prije dešavati uvođenjem ovoga predmeta.
Pa curice idu po sumnjivim mjestima da abortiraju, kradu pare za abortus, pa onda kasnije dobiju cestitku da nece vise moci imati djece.
I ti ako mislis da takvim ne treba obrazovanje o sexu, boga mi se varas.
Ovdje paranoja totalna vlada.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#56 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Skoro je bio tekst negdje, mrsko mi traziti, o broju maloljetnickih trudnoca i abortusa. Cifra je prestrashna.metronom wrote:Hajde da zanemarimo vjerski i tradicionalni stav prema seksualnom obrazovanju... zanima me ko nam garantuje da ce uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjiti broj nezeljenih trudnoca i sl. Sta ako se desi bas suprotno? Da li se djeci salje poruka da je seks u njihovom uzrastu sasvim normalan i drustveno prihvatljiv, sve dok se izvodi uz zastitu? Kakve ce posljedice to imati po osjetljivu djeciju psihu? Najlakse je samo reci hajmo je uvesti. Neko treba da snosi odgovornost za eventualne posljedice. Ko moze podnjeti taj teret i ko ima pravo na to?
Pogledajte malo bolje TV, serije, filmove, internet, reklame..seks je svuda...ali price o zastiti od nezeljene trudnoce bas i nema. Koliko roditelja prica s djecom otvoreno o seksu? Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
Ali mi volimo da zazmirimo pred problemom i da se pravimo da se nista ne dogadja..sve dok problem ne dodje do nase kuce, bas nas briga.
I jos jednom, bezveze mi je mijesanje vjeronauke s ovim problemom, jedno drugo ne iskljucuje.
- Ghost_Rider_XXX
#57 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ma kakvo seksualno obrazovanje.
Treba vjeronauku uvesti kao redovni predmet i bar pet časova sedmično.
Ja bih još predložio da se i informatika izbaci, jerbo može skrenuti mlade umove s pravog puta.
Ja bih još predložio da se i informatika izbaci, jerbo može skrenuti mlade umove s pravog puta.
- Dozer
#58 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ocito iskljucuje...bar sudeci po nekim komentarima ovdje...
U sustini, jasno je da jedno drugo ne iskljucuje, a zato u anketi i postoji odgovor da se ima oboje.
U naslovu je to namjerno stavljeno kako jeste - marketing teme
U sustini, jasno je da jedno drugo ne iskljucuje, a zato u anketi i postoji odgovor da se ima oboje.
U naslovu je to namjerno stavljeno kako jeste - marketing teme
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#59 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Hvala na ponudi, i ja sam ponešto sklepao, a ponešto mi pripisuju, a znam da nisam ali o tom drugom prilikom.Dozer wrote:@Arman1
Ma meni je sve jasno, ja vec i sklep'o par komada sebi. Mogu i tebi ako treba, samo reci![]()
![]()
![]()
![]()
.
Opšte pravilo kod nas zatvori oči i pravi se da se nije ništa desilo i nije se ni desilo, a dom Bjelave pretrpan.
- Dozer
#60 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Da, tacno...
Nemam taj podatak, ali zivo me zanima - da li vjerske zajednice pomazu dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama, i o kojim iznosima/vrstama pomoci se radi? Zna li ovo iko?
Nemam taj podatak, ali zivo me zanima - da li vjerske zajednice pomazu dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama, i o kojim iznosima/vrstama pomoci se radi? Zna li ovo iko?
- Ghost_Rider_XXX
#61 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Hajd stani pred ogledalo pogeldaj sam sebe u oči, i izgovori ovo. I sam ćeš skontati koliko ima nebuloza na jednom mjestu.Luftwaffe wrote:
I vjerovatno bi se ti prijavio na konkurs da predaješ. Ukini muzičko ili likovno pa uvedi neki predmet, zašto odmah od vjeronauke bi otkido.
- ako za vjeronauku treba ići u mekteb onda i za seksualni odgoj po toj logici idi ginekologu a ne u školu
- u socijalizmu je decenijama bilo bez vjeronauke pa kako to da se etno-vjerska segregacija ili još gore vjersko - nacionalna mržnja tako snažno ukopala i razorila i sam sistem
- po čemu je vjeronauka polučila manje rezultate od drugih predmeta, pa vjeronauka se jedino i bori protiv pošasti koje navodiš. I još si zaboravio razvrat i prostituciju, a upravo bi ih takav predmet pomagao da još više uzmu maha.
U ostalom ako je po tome uvedimo i predmet koji će izučavati kako ići u WC, kako piti vode, kako spavati, kako slušati radio... ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
-
metronom
#62 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Normalan? Fizicki vjerovatno za vecinu moguc, ali da li su djeca u toj dobi psihicki spremna na to? Ja smatram da nisu.plain vanilla wrote:Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
- Ghost_Rider_XXX
#63 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Naravno da nisu, ali će ako žele, to svakako raditi i ne postoji način da ih se spriječi. Jedino što se može jeste bar ih edukovati, da znaju šta rade.metronom wrote:Normalan? Fizicki vjerovatno za vecinu moguc, ali da li su djeca u toj dobi psihicki spremna na to? Ja smatram da nisu.plain vanilla wrote:Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
- Prolaznik
#64 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Nije na odmet da se malo prisjetimo ovih stihova:
U početku bi nebo i zemlja i tama nad bezdanom,
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo!
Drugarice mamice, a gdje su vam čerkice
Eno ih po haustorima, ljube se sa mangupima
Ali izlaz ima do devet, ja sam stroga i budna
Ne brini kad dođe u devet,
Bit će već pet minuta trudna
Oooooooo, zvona zvone, tope se maske
Oooooooo, zvona zvone, zvone, neki padaju u nesvijest.
Tatice mladići, gdje su vam sinčići
Tatine junačine smotale džointcine
Ali izlaz ima do deset,
Ja sam čovjek strog i prijek
Ne brini, u pet do deset već je tu,
Uozbiljio se, od večeras je na
Fiksu
Drugovi drugarice
Halo druže
Ni ja nisam ono
Za šta me pomalo drže
U početku bi nebo i zemlja
I tama nad bezdanom
Neka bude svjetlo
I bi svjetlo
I bi noć i bi dan
I dođe Bog i stvori sebe
I bi noć i drugi dan
Bog sebi stvori pticu rugalicu
U početku bi nebo i zemlja i tama nad bezdanom,
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo!
Drugarice mamice, a gdje su vam čerkice
Eno ih po haustorima, ljube se sa mangupima
Ali izlaz ima do devet, ja sam stroga i budna
Ne brini kad dođe u devet,
Bit će već pet minuta trudna
Oooooooo, zvona zvone, tope se maske
Oooooooo, zvona zvone, zvone, neki padaju u nesvijest.
Tatice mladići, gdje su vam sinčići
Tatine junačine smotale džointcine
Ali izlaz ima do deset,
Ja sam čovjek strog i prijek
Ne brini, u pet do deset već je tu,
Uozbiljio se, od večeras je na
Fiksu
Drugovi drugarice
Halo druže
Ni ja nisam ono
Za šta me pomalo drže
U početku bi nebo i zemlja
I tama nad bezdanom
Neka bude svjetlo
I bi svjetlo
I bi noć i bi dan
I dođe Bog i stvori sebe
I bi noć i drugi dan
Bog sebi stvori pticu rugalicu
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#65 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
nemoj mi izvlaciti pitanje iz konteksta..pitala sam zasto roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom!metronom wrote:Normalan? Fizicki vjerovatno za vecinu moguc, ali da li su djeca u toj dobi psihicki spremna na to? Ja smatram da nisu.plain vanilla wrote:Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
-
metronom
#66 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Pitaj ih.plain vanilla wrote:nemoj mi izvlaciti pitanje iz konteksta..pitala sam zasto roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom!metronom wrote:Normalan? Fizicki vjerovatno za vecinu moguc, ali da li su djeca u toj dobi psihicki spremna na to? Ja smatram da nisu.plain vanilla wrote:Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
-
nemoguce vruce
#67 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Trla baba lan, da joj prodje dan...
Od ukidanja vjeronauke nema nista, i dobro je tako
A ovi delegati sto bi uveli seksualno obazovanje a jos su uz to i lafo roditelji, pa kako vas nije sramota da vam rodjenu djecu o najintimnijim stvarima uce totalno nepoznati i strani ljudi?
Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?
Od ukidanja vjeronauke nema nista, i dobro je tako
A ovi delegati sto bi uveli seksualno obazovanje a jos su uz to i lafo roditelji, pa kako vas nije sramota da vam rodjenu djecu o najintimnijim stvarima uce totalno nepoznati i strani ljudi?
Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?
-
metronom
#68 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Zasto onda uvoditi svima to obrazovanje? Moze li se pruziti mogucnost da samo oni koji to zele dodju do tih informacija onda kada budu spremni za to? Web stranice, brosure, savjetovalista, besplatni info telefoni itd.Ghost_Rider_XXX wrote:Naravno da nisu, ali će ako žele, to svakako raditi i ne postoji način da ih se spriječi. Jedino što se može jeste bar ih edukovati, da znaju šta rade.metronom wrote:Normalan? Fizicki vjerovatno za vecinu moguc, ali da li su djeca u toj dobi psihicki spremna na to? Ja smatram da nisu.plain vanilla wrote:Je li se to i roditelji boje da djeca ne shvate da je seks s 13 godina normalan?
- Dozer
#69 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Bez uvrede ali - glup komentar.nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
Od ukidanja vjeronauke nema nista, i dobro je tako![]()
Rijetki roditelji su dovoljno edukovani da bi o tome mogli znanje prenositi djeci. Sve na sta se to moze svesti jeste prica o kontracepciji i bolestima, a o bolestima rijetko ko zna puno detalja. Mozda si ti neki ober genijalac pa ces svom djetetu znati objasniti kako nastaju sifilis i triper, ili ti gonoreja/kapavac, kako se manifestuju, kako se lijece, kako se prepoznaju, itd. Ja ne znam, i zato mislim da je tu potrebna stucna preventivna pomoc. Inace, samo gkupi ljudi nisu spremni priznati da nesto ne znaju. Pametni pitaju.
I sta cemo s onima koji nisu uopste fakultetski obrazovani, a ima ih more, kao i onima koji nemaju ni srednju skolu, a i njih je podosta? Sta cemo s onim roditeljima koji su patrijarhalno odgojeni i kojima su te teme totalni tabu i sve sto takve zene, recimo, znaju jeste da je muz zakon, i muskarac uopste, i da moraju dici noge kad god njemu to padne na pamet?
A vjeronauka, koliko ja znam, a ima i ovdje navedenih primjera, upravo to uci djecu. Zato hodze, fratri i popovi i iskoristavaju seksualno djecu... Koji umovi...
Sasvim logicno pitanje je onda isto to, ali za vjeronauku - Moze li se pruziti mogucnost da samo oni koji to zele dodju do tih informacija onda kada budu spremni za to? Web stranice, brosure, savjetovalista, besplatni info telefoni itd.metronom
Zasto onda uvoditi svima to obrazovanje? Moze li se pruziti mogucnost da samo oni koji to zele dodju do tih informacija onda kada budu spremni za to? Web stranice, brosure, savjetovalista, besplatni info telefoni itd.
- Fudo Bosna
#70 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Svakom djetetu , bez obzira na odgoj se, teoretski , može desiti i da ode u nemoral , ali i da se oda drogama, krađi i sl. Djete koje ima dobar kućni odgoj, koje od malih nogu ide u mekteb, (ili na vjeronauku u crkvi i sl., vezano za određenu konfesiju), ima daleko veće šanse da ne zatrudni sa 11,12 ili 14 godina, jer se moral nosi i iz vjerske zajednice , kroz vjeronauku od malih nogu, ali Boga mi, još više od kuće. Ja ako sam nemoralan/nemoralna, u svome braku, konzumiram drogu/konzumirao prije braka, e onda nemam ni moralno pravo/snagu da vaspitam svoje dijete. Hvala Bogu i pored veoma negativnog uticaja zapada i masmedija, intreneta pogotovo, još podosta roditelja u BiH, tradiocionalno, po meni ispravno, odgaja djecu i djeci ne naumpada, barem do završetka osnovne , pa i srednje škole, seksualno i svako drugo eksperimentisanje. Izuzetak se uvijek može desiti, možeš npr. odgojiti 3 djece isto a da ono 1, 3-će, krene stranputicom. Ali mogućnosti za to su, objektivno, svedene na najmanju moguću mjeru ako imaju odgoj. Mnogi forumaši se ljudima koji forsiraju "staromodni" odgoj djece i imaju "zastarjele" poglede, obraćju kao da su sa, "Marsa pali", i ne žive u sadašnjem vremenu. Znamo mi dobro i šta se događa i kakvi su trendovi današnjice. Ali smatramo da se, iako mnogo manje nego prije pojave računara npr, može podosta učiniti na odgoju djece/adolescenata !
- Dozer
#71 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ja se slazem s tobom Fudo, osim u jednom - grijesis sto se tice danasnje djece. I to bez obzira na odgoj, sto kucni, sto vjerski.
Puno je lakse krenuti "stanputicom", kako ti kazes, nego ostati na "pravom" putu. Pri tome, i ti i ja sigurno imamo ista nacela "pravog" puta, a to je da se ne laze, ne krade, na drogira, ne loce (bar ne u alkoholicarskim kolicinama), ne vrijedja druge, ne omalovazava druge, pomaze drugima gdje se moze, itd.
A pazi sad - ti si, po kometarima pretpotavljam, vjernik. A ja nisam. A djecu ucimo istom (osim vjere u Allaha, Isusa i sl.).
Po cemu se onda to ti i ja sustinski razlikujemo?
Puno je lakse krenuti "stanputicom", kako ti kazes, nego ostati na "pravom" putu. Pri tome, i ti i ja sigurno imamo ista nacela "pravog" puta, a to je da se ne laze, ne krade, na drogira, ne loce (bar ne u alkoholicarskim kolicinama), ne vrijedja druge, ne omalovazava druge, pomaze drugima gdje se moze, itd.
A pazi sad - ti si, po kometarima pretpotavljam, vjernik. A ja nisam. A djecu ucimo istom (osim vjere u Allaha, Isusa i sl.).
- Fudo Bosna
#72 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Dozer wrote:Ja se slazem s tobom Fudo, osim u jednom - grijesis sto se tice danasnje djece. I to bez obzira na odgoj, sto kucni, sto vjerski.
Ne mora dijete nužno biti religijski odgajano da ne bi, ili da bi, krenulo straputicom. Bitno je, da se vodi računa u odgoju djece, da roditelj , ako iima "slabost", istu ne pokazuje pred svojim djetetom, jer dijete, naročito mlađe , poprilično "kopira" svoje roditelje. Ako voliš piti, npr. to je stvar tvoga ličnog izbora, ali ako se napiješ pred djetetom, nemoj se čuditi ako ono/on, to isto uradi u osnovnoj školi, npr. kupi bocu poslije škole i "nalije se" sa drugarima. Ili ako imaš neku drugu "slabost" , ne pokazuj je pred djetetom, (mislim da se ovdje razumijemo). Kako ga god budeš/budemo odgajali uvijek se može desiti nešto loše, ali preventiva je mjera koja smanjuje mogućnost da se to dogodi... Znači da u odgoju i nema suštinske razlike, odgovor na tvoje pitanje u postu!
- Dozer
#73 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Da, slazemo se oko ovoga.
Ali, onda je opet sasvim logicno pitanje, a i sam si spomenuo prevenciju - zasto bi uvodjenje seksualnog odgoja u skole, na isti nacin kako je to uradjeno i sa vjeronaukom, bilo problem?
Ali, onda je opet sasvim logicno pitanje, a i sam si spomenuo prevenciju - zasto bi uvodjenje seksualnog odgoja u skole, na isti nacin kako je to uradjeno i sa vjeronaukom, bilo problem?
-
metronom
#74 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Pa nek bude izborni predmet i seksualno obrazovanje i vjeronauka, pa nek roditelji odluce sta ce im djeca pohadjati. Ja svoje dijete necu slati nekom strancu da mu objasnjava o seksualnosti, jer smatram da je obaveza svakog roditelja da objasni te stvari djetetu. Po potrebi cu se ja ili supruga posuziti i nekim prezentacijama na internetu ili brosurama i sl. Lijepo bi bilo da nasi zdravstveni radnici naprave neku prezentaciju koja ce biti prilagodjena delikatnoj djecijoj psihi, bez da ih se nepotrebno traumira prije nego je potrebno).Dozer wrote:Sasvim logicno pitanje je onda isto to, ali za vjeronauku - Moze li se pruziti mogucnost da samo oni koji to zele dodju do tih informacija onda kada budu spremni za to? Web stranice, brosure, savjetovalista, besplatni info telefoni itd.metronom
Zasto onda uvoditi svima to obrazovanje? Moze li se pruziti mogucnost da samo oni koji to zele dodju do tih informacija onda kada budu spremni za to? Web stranice, brosure, savjetovalista, besplatni info telefoni itd.
S druge strane smatram da vjersko obrazovanje ipak treba sticati od nekoga ko ima vise znanja od mene u tome, a sam cu mu/joj prenjeti koliko znam i mogu.
Licno nisam ubijedjen da bi uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjilo probleme sa seksualno prenosivim bolestima, preranim stupanjem u odnose i nezeljenim trudnocama... Smatram da bi se djeci na ovaj nacin slala pogresna poruka, da nema nista lose u stupanju u odnose u njihovoj dobi, cim ih se uci kako se to radi na pravi nacin...
-
mel c
#75 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Apsolutno podržavam inicijativu uvođenja seksualnog obrazovanja u osnovnu školu, kao i ukidanja vjeronauke. Prvo im može spasiti život, i spriječiti ozbiljne probleme, a drugo samo pravi razliku među djecom.