Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
Skijaš

#51 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
cyprus wrote: :thumbup: Ni manje, ni više... Mene zaista zabrinjava ovo sljepilo među ljudima koji bi kao trebali biti progresivniji dio društva, tj. ovim koji znaju koristiti kompjuter i internet :sad: :sad:
Je li Josipović slijep ?
Kakve veze ima Josipović sa ovom 'inicijativom'? Jel Josipović podržava išta što doprinosi jačanju tenzija unutar njegove države?
Spominjem Josipovića jer zauzima gard u odnosu na velikosrbe, ne saginje se u želji da će to odobrovoljiti Nikolića. I to nakon onakve Oluje.
U BiH, velikosrbi izvrše genocid, danas ga negiraju i sada im treba titrati muda ?
megaman4

#52 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by megaman4 »

cyprus wrote:
megaman4 wrote:ne trebamo se mi takmičiti s srbima ko je jači. Srbi biološki kao narod NESTAJU, to svi ozbiljni stručnjaci govore. Očigledno ih stiže majčina suza i božja kazna. Neki dan sam došao do frapantnog podatka, u opštinama RS kao što su GACKO, NEVESINJE, itd..sve je više samaca koji se ne žene jer ih niko ne želi. BOG ih je počeo kažnjavati...
Manje-više svi evropski narodi nestaju... Nema to veze sa božjom kaznom nego sa demografskom tranzicijom... Svašta ćeš pročitat jbte :-)
malo se raspitaj, ne govorim paušalno....a uostalom i sam sam studirao demografiju, i upoznat sam s tim....
npr. KALINOVIK, i ostatak tog zaostalog dijela naše domovine, će za 10 - tak godina ostati prazan, bez stanovnika, a to su upravo potvrdili vodeći evropski demografi, koji su vršili analize stanovništva, nisam JA.

i jest KAZNA..........

S jedne strane DODIK kobajagi ulaže u RS, a s druge strane gubi najveći resurs - LJUDE, jer samo ulaže od banja luke do bijeljine, istočni dio od zvornika do trebinja je MRTAV, i upravo iz tih krajeva ljudi odlaze u Srbiju, Crnu Goru, tako da će uskoro RS sama od sebe biti presječena na dva dijela (ovo je i sam govorio Krsmanović, bivši načelnik FOČE), onaj sjeverni bogati i istočni siromašni, gdje su BOŠNJACI do rata bili većina.

Zaključak: Mi RS ne možemo ugasiti, ali će se desiti ono što DODO nikako nije očekivao, a to je da će se BOŠNJACI iz iznata masovno početi vraćati na svoja prijašnja ognjišta, i TO JE NAJVEĆI STRAH ZA DODIKA, jer time njegovi srbi gube apsolutnu većinu u RS -u, a do rata je 46% Bošnjaka živjelo u tzv. RS -u.

Prema tome, nek ostane vještački naziv RS, ali ono što je bitno je obnavljanje vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata, a to je upravo inicijana snaga za održivi povratak...
Last edited by megaman4 on 27/11/2012 00:32, edited 1 time in total.
res publica

#53 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by res publica »

Skijaš wrote: Pogrešno je ovo predstavljati kao sukob naroda, jer slaba BiH koja ide ka nestanku nije ni interes Srba ni cilj Srba, to je cilj i interes velikosrpske opcije i nju treba pobjediti. Kada na primjer Ivo Josipović odbrusi Nikoliću, malo ćeš naći onih koji Josipovića mogu nazvati radikalom. A Josipović ipak može odbrusiti i nakon Oluje i nakon onakvog egzodusa Srba Hrvatske. Zašto dupli standard u BiH ? Zašto se velikosrbe ne smije ugroziti ni ovakvim inicijativama kao što je Prvi Mart a koje u sebi ne samo da nemaju ništa antisrpsko, nego nemaju ni klicu nasilja u sebi ?
Možemo mi to predstavljati ovako ili onako. Nije sukob naroda, nego sukob dobra i zla. A zlo su velikosrbi. Meni se to ipak svodi na sukob naroda, budući da Srbi biraju svoje vođe, a te vođe zovi kako hoćeš. Velikosrbi, četnici, vanzemaljci, svejedno. Etiketa nije bitna, oni su ono što je srpski narod svojom voljom izabrao. Da mu smetaju takve vođe, smjenio bi ih, makar i likvidacijom, to Srbima nije strano. A što se tiče inicijative, sigurno je da će se ona od srpskih, a možda čak i od nekih bošnjačkih medija označiti kao ekstremistička. Ja lično ne mogu da tvrdim da je takva. Ali mogu da se osvrnem na jedan od Suljagićevih intervjua u poslednjih mjesec dana gdje on govori o Inicijativi, i na istom mjestu kaže kako on ne želi suživot sa Rajkom Vasićem npr. Pa ima li boljeg poklona za Rajka Vasića od toga? Dalje, govorio je nešto o potiskivanju velikosrba iz parlamenata - još jedno namještanje voleja za Srbe, tj za njihove destruktivne napore.
Ja sam ispočetka bio protiv ove ideje (podržavajući samo preregistraciju za opštinu Srebrenica, a zbog sudski dokazanog genocida), ali sad kada je očigledno da su velikosrbi spremni blokirati i CIK ako nije po njihovom, mislim da više nema prostora za priču o fer pleju i neophodno je iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi se njihov utjecaj suzbilo. Odnosno, svi vi koji hoćete da trunite o relaksaciji odnosa i pružanju ruke pomirenja, u to trebate prvo uvjeriti Dodika i velikosrbe koji zloupotrebljavaju sistem za svoje ciljeve.
Ja sam uvjeren da Dodiku ne treba relaksacija, a da Bošnjacima treba. Nešto sam naučio i od Dodika. On uvijek odstupi kad treba, bilo 1998. kad je došao na vlast, bilo nedavno kad je odustao od referenduma, ili smjene Lagumdžije. Jedino Bošnjaci srljaju sa inicijativama nikada ne uzimajući u obzir zauzimanje rezervnog položaja i konsolidacije politika.
Jer kako bi to izgledalo da neko popljuje Josipovića, optuži ga za radikalizam i predstavi kao krivca za jačanje velikosrpske opcije ? Glupo zar ne ? E bar toliko glupo izgleda i kritikovanje onih koji se svim zakonom dozvoljenim sredstvima žele boriti ovu zemlju.
Josipović je bio popljuvan na samom početku mandata kad je otišao u BL i dobio nagradu Nezavisnih novina. I to iz Sarajeva, pa i iz nekih krugova u Hrvatskoj. Upravo je bio optuživan kao neko ko pomaže velikosrpsku opciju.
cyprus

#54 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

Skijaš wrote:Spominjem Josipovića jer zauzima gard u odnosu na velikosrbe, ne saginje se u želji da će to odobrovoljiti Nikolića. I to nakon onakve Oluje.
U BiH, velikosrbi izvrše genocid, danas ga negiraju i sada im treba titrati muda ?
Treba razlikovati gard od kojeg imaš koristi i onaj koji ti može donijeti samo štetu... A izazivanje krize u BiH je isključivo šteta za one koji žele njen opstanak... Btw, ova inicijativa nije gard, ovo je glupost...

Primjer zauzimanja takvog garda je srpska politika u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-tih... Izuzev Bosne i Hercegovine gdje su ostvarili nešto (iako ne ono što su prvobitno htjeli), trebam li napominjat koje je pogubne posljedice taj gard za taj narod imao? :-) Još su se Srbi 90-tih imali čime kurčit...
Skijaš

#55 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

res publica wrote:
Skijaš wrote: Pogrešno je ovo predstavljati kao sukob naroda, jer slaba BiH koja ide ka nestanku nije ni interes Srba ni cilj Srba, to je cilj i interes velikosrpske opcije i nju treba pobjediti. Kada na primjer Ivo Josipović odbrusi Nikoliću, malo ćeš naći onih koji Josipovića mogu nazvati radikalom. A Josipović ipak može odbrusiti i nakon Oluje i nakon onakvog egzodusa Srba Hrvatske. Zašto dupli standard u BiH ? Zašto se velikosrbe ne smije ugroziti ni ovakvim inicijativama kao što je Prvi Mart a koje u sebi ne samo da nemaju ništa antisrpsko, nego nemaju ni klicu nasilja u sebi ?
Možemo mi to predstavljati ovako ili onako. Nije sukob naroda, nego sukob dobra i zla. A zlo su velikosrbi. Meni se to ipak svodi na sukob naroda, budući da Srbi biraju svoje vođe, a te vođe zovi kako hoćeš. Velikosrbi, četnici, vanzemaljci, svejedno. Etiketa nije bitna, oni su ono što je srpski narod svojom voljom izabrao. Da mu smetaju takve vođe, smjenio bi ih, makar i likvidacijom, to Srbima nije strano. A što se tiče inicijative, sigurno je da će se ona od srpskih, a možda čak i od nekih bošnjačkih medija označiti kao ekstremistička.
A ti i ja trebamo reći da nije i to je to. Ali tvoj nastup ustvari objašnjava zašto je odbrana zemlje bila onako kilavo pripremljena. Dok su velikosrbi oštrili kame, svjesni sarajevski političari su morali raditi u ilegali kako ih samo Sarajevo ne bi povješalo na bandere zbog ekstremizma. Stalno ti nekakvi pokušaji odobrovoljavanja velikosrba, Ravno gori, Sarajevo žmiri, Foča gori, Sarajevo žmiri, Prijedorom haraju ubice, Sarajevo žmiri. Isto je i danas, maltretiraju Fatu Orlović, Sarajevo žmiri, negiraju genocid, Sarajevo žmiri, prijete nestankom zemlje, Sarajevo žmiri. Čudo je da ova zemlja uopšte postoji s obzirom na to kako istu neki brane.
Ja lično ne mogu da tvrdim da je takva. Ali mogu da se osvrnem na jedan od Suljagićevih intervjua u poslednjih mjesec dana gdje on govori o Inicijativi, i na istom mjestu kaže kako on ne želi suživot sa Rajkom Vasićem npr. Pa ima li boljeg poklona za Rajka Vasića od toga? Dalje, govorio je nešto o potiskivanju velikosrba iz parlamenata - još jedno namještanje voleja za Srbe, tj za njihove destruktivne napore.
Pa očigledno je govorio o suživotu totalno oprečnih ideja, i tu ne griješi. Suživota između tolerancije i Vasićevog šovinizma ne može biti. Jedna od te dvije opcije mora pobjediti.
Ja sam ispočetka bio protiv ove ideje (podržavajući samo preregistraciju za opštinu Srebrenica, a zbog sudski dokazanog genocida), ali sad kada je očigledno da su velikosrbi spremni blokirati i CIK ako nije po njihovom, mislim da više nema prostora za priču o fer pleju i neophodno je iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi se njihov utjecaj suzbilo. Odnosno, svi vi koji hoćete da trunite o relaksaciji odnosa i pružanju ruke pomirenja, u to trebate prvo uvjeriti Dodika i velikosrbe koji zloupotrebljavaju sistem za svoje ciljeve.
Ja sam uvjeren da Dodiku ne treba relaksacija, a da Bošnjacima treba.
To izgleda kao poziv Sarajevu na predaju. Dodik može zaoštriti kad hoće, a Sarajevo kao mora popuštati svaki put. Interesantna škola mišljenja :-D
Jer kako bi to izgledalo da neko popljuje Josipovića, optuži ga za radikalizam i predstavi kao krivca za jačanje velikosrpske opcije ? Glupo zar ne ? E bar toliko glupo izgleda i kritikovanje onih koji se svim zakonom dozvoljenim sredstvima žele boriti ovu zemlju.
Josipović je bio popljuvan na samom početku mandata kad je otišao u BL i dobio nagradu Nezavisnih novina. I to iz Sarajeva, pa i iz nekih krugova u Hrvatskoj. Upravo je bio optuživan kao neko ko pomaže velikosrpsku opciju.
Očigledno je da su oni koji su tad govorili da s velikosrbima dijalog ipak nije moguć, bili u pravu. Danas se on ponaša upravo onako kako je očekivano od državnika. A sarajevski političari imaju štošta za naučiti od njega.
cyprus

#56 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

megaman4 wrote:...ali ono što je bitno je obnavljanje vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata, a to je upravo inicijana snaga za održivi povratak...
Materemi, ti ovdje zajebavaš nekog :-)
Skijaš

#57 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:Spominjem Josipovića jer zauzima gard u odnosu na velikosrbe, ne saginje se u želji da će to odobrovoljiti Nikolića. I to nakon onakve Oluje.
Treba razlikovati gard od kojeg imaš koristi i onaj koji ti može donijeti samo štetu... A izazivanje krize u BiH je isključivo šteta za one koji žele njen opstanak...
To je bezobrazno od tebe, nakon svega optuživati Sarajevo za izazivanje krize.
Primjer zauzimanja takvog garda je srpska politika u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-tih... Izuzev Bosne i Hercegovine gdje su ostvarili nešto (iako ne ono što su prvobitno htjeli), trebam li napominjat koje je pogubne posljedice taj gard za taj narod imao? :-)
Poređenje Sarajeva sa Beogradom je još jedan bezobrazluk. U situaciji kada ni Tihić ni Lagumdžija ne dovode u pitanje opstanak manjeg entiteta, Inzko pred Savjetom bezbjednosti optužuje genocidne velikosrbe za antidržavno ponašanje, a ti morališeš jer se neko sjetio zakonom dozvoljene metode suprotstavljanja velikosrpskoj opciji ? I onda tu povlačiš paralelu sa Beogradom koji je odgovoran za Vukovar, granatiranje Šibenika, Dubrovnika i nebrojene masakre po BiH ?
cyprus

#58 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:
Treba razlikovati gard od kojeg imaš koristi i onaj koji ti može donijeti samo štetu... A izazivanje krize u BiH je isključivo šteta za one koji žele njen opstanak...
Provođenje ovakve inicijative bi bilo izazivanje krize... Šta je tu nejasno i bezobrazno?
%tacno*

#59 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by %tacno* »

res publica wrote:Inicijativa je dobra... ali za Emira i za RS. Suljagić će se profilisati kao neko lider sa idejom, imaće epizodnu ulogu spasitelja, a epilog će biti sličan onome koji je zadesio Silajdžića i njegovu 100% BiH, Lagumdžiju i njegovu Platformu.
Uopšte, pogubno po BiH je usvajanje logike da neko nekog politički pobijedi, a u ovom slučaju Bošnjaci Srbe. Čak i ako ovo doživi neki uspjeh, korist će biti ista kao pri izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva. Ko misli da je njegov izbor popravio situaciju u BiH, vjerovaće da će i ova inicijativa popraviti.
Ispostavilo se da Hrvati mogu da djelimično ometu funkcionisanje institucija kada nisu zadovoljni tretmanom iz Sarajeva.
Srbi ionako ometaju to funkcionisanje, a sa jakim povodom ometaće ga još jače. Suljagić je na putu da im takav povod da, kao što im je nekada dao Silajdžić. To će se u srpskim medijima zvati odbrana od izbornog inženjeringa.
Sad ako Hrvati, uprkos tome što imaju manje stranke koje sarađuju sa bošnjačkim strankama, što su malobrojniji, i što nemaju jaka institucionalna uporišta, mogu da prave problem, moje pitanje je šta mogu Srbi kod kojih nema stranačkih razlika kad je RS u pitanju, koji dominiraju institucijama sistema i kojih ima barem 3 puta koliko Hrvata?
Logika pobjede jedne nacije nad drugom, ponavljam, pogubna je za BiH, a ono što je pogubno za BiH ide u korist Srbima.

Evo recimo radi ove tvoje zadnje recenice isplati se na ovome raditi.
To sto bi Suljagic profitirao (ako bi uspio a uspjet ce aBd) ja mu halalim.
Niko ne trazi dominaciju nad drugim. Da Srbi ne svojataju genocidni entitet kao nesto sto im je caca ostavio, do ovoga nebi ni dolazilo.

Ljudi pokusavaju da budu samo svoji u i na svome. Nista vise i nista manje.

Samo ovo forsirajte. Ispravan put 100%.

:thumbup:
cyprus

#60 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
Primjer zauzimanja takvog garda je srpska politika u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-tih... Izuzev Bosne i Hercegovine gdje su ostvarili nešto (iako ne ono što su prvobitno htjeli), trebam li napominjat koje je pogubne posljedice taj gard za taj narod imao? :-)
Poređenje Sarajeva sa Beogradom je još jedan bezobrazluk. U situaciji kada ni Tihić ni Lagumdžija ne dovode u pitanje opstanak manjeg entiteta, Inzko pred Savjetom bezbjednosti optužuje genocidne velikosrbe za antidržavno ponašanje, a ti morališeš jer se neko sjetio zakonom dozvoljene metode suprotstavljanja velikosrpskoj opciji ? I onda tu povlačiš paralelu sa Beogradom koji je odgovoran za Vukovar, granatiranje Šibenika, Dubrovnika i nebrojene masakre po BiH ?
Povlačim paralele zato što ti pričaš o nekakvom gardu... Ja samo dao primjer da gard ne mora u svakom slučaju biti koristan... Ili ti želiš da Inzko ubuduće kritikuje ne samo 'genocidne velikosrbe' (stavljam ovo u navodnike jer nisam siguran šta pod ovim podrazumjevaš), nego i 'političko Sarajevo' za izazivanje krize?
%tacno*

#61 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by %tacno* »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
Povlačim paralele zato što ti pričaš o nekakvom gardu... Ja samo dao primjer da gard ne mora u svakom slučaju biti koristan... Ili ti želiš da Inzko ubuduće kritikuje ne samo 'genocidne velikosrbe' (stavljam ovo u navodnike jer nisam siguran šta pod ovim podrazumjevaš), nego i 'političko Sarajevo' za izazivanje krize?
Pa kada vidimo kakvi su efekti tih njegovih kritika, onda stvarno treba furati svoj fazon. Izgleda da to jos jedino pali. (Dodik ga fura 6 god. iii sta bi. Nista)
Skijaš

#62 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
cyprus wrote:
Provođenje ovakve inicijative bi bilo izazivanje krize... Šta je tu nejasno i bezobrazno?
Bezobrazno je ignorisati činjenicu da smo već u permanentnoj krizi, krizom predstavljajući eventualnu reakciju na divljanje velikosrba.
Skijaš

#63 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
Ako Inzko kaže da je ova inicijativa neprihvatljiva, ja istu više neću podržavati. Dok se to ne desi, nemam razloga da odobrovoljavanje velikosrba predstavljam kao nekakvu uspješnu politiku. Naprotiv, popuštanje može donijeti samo još više problema.
cyprus

#64 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

Gledajte ljudi. Ja sam zabrinut za budućnost ove države, jer ja rezervne nemam, niti mislim gdje ići odavde. A što se tiče budućnosti, logika je jasna: što više kriza, budućnost je gora, a opstanak države upitniji, i obrnuto...

Meni je žalosno da većina ljudi u ovoj državi to ne vidi, a tako je prosto i jednostavno... Vadite se na Dodika, međutim, sasvim je različito kada je kriza izazvana jednostarano (Dodikovo sranje), a nešto sasvim drugo kada je ona obostrana...

Idem spavat, laku noć...
udrch

#65 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

povratak ljudi svojim kućama, pa makar i u političkom smislu nije izazivanje krize moj cypruse..
za početak bar uraditi toliko da dijaspora koja je prognana iz PC-a za svoj dom počne smatrati mjesto gdje su rođeni, odrasli i odakle su protjerani..
zašto bi neko iz Zvornika glasao u Tuzli kada može i želi u Zvorniku..
Skijaš

#66 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

nekoliko prijedloga inicijatoru projekta (uz napomenu da zadnji nije moj nego kolege @valterbranisarajevo, ali mislim da ga treba ponoviti) ;

1. oformiti mrežu sponzorskih domaćinstava u povratničkim sredinama. To bi bile porodice koje bi bile spremne na svoju adresu stanovanja primiti pojedinca koji se želi preregistrovati ali (usljed ratnih dejstava ili nekog drugog razloga) na području manjeg entiteta ne posjeduje useljiv objekat

2. definisati i na facebook postaviti šablon kojeg svaki pojedinac može slijediti, objašnjavajući potencijalnom kandidatu za preregistraciju koja se prava gubi, koja se prava ne gubi, kako stupiti u kontakt sa sponzorskim domaćinstvom itd. Dakle da što manje kontakta bude između samih organizatora inicijative i aktiviste recimo u Bihaću koji želi animirati ljude za preregistraciju. Ovo treba da izgleda lako za svakog pojedinca koji želi dati svoj doprinos.

3. utvrditi ciljne grupe. Prvi na listi su svakako ljudi van zemlje kojima je manje više svejedno jesu li prijavljeni u Vogošći ili Bratuncu. Drugi su penzioneri kojima bi čak odgovarao odlazak iz smogom zagađenih sredina Zenice, Tuzle i Sarajeva. Dakle po vezanosti određene grupe stanovnika za život u određenom području, utvrditi prioritete na koje bi se aktivisti trebali fokusirati

4. braniti multietnički karakter inicijative, ne ignorišući eventualne povratnike u Posavinu. Hrvata je do rata u tom dijelu zemlje bilo preko 100 hiljada a značajan njih živi u Hrvatskoj, dakle nisu daleko. Bilo bi dobro koordinirati akciju sa udruženjima bosanskohercegovačkih Hrvata širom svijeta, kao i pokušati naći saveznike u Katoličkoj crkvi, Odboru Sabora Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, političkim strankama u Zagrebu i Briselu
esad_plavi

#67 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by esad_plavi »

cyprus wrote:Treba razlikovati gard od kojeg imaš koristi i onaj koji ti može donijeti samo štetu... A izazivanje krize u BiH je isključivo šteta za one koji žele njen opstanak... Btw, ova inicijativa nije gard, ovo je glupost...

Primjer zauzimanja takvog garda je srpska politika u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-tih... Izuzev Bosne i Hercegovine gdje su ostvarili nešto (iako ne ono što su prvobitno htjeli), trebam li napominjat koje je pogubne posljedice taj gard za taj narod imao? :-) Još su se Srbi 90-tih imali čime kurčit...
Kakve bolan krize, Anex 7 Ustava BiH - CAO! Ako do krize dovodi najnormalnije provodjenje Ustava BiH u, pazi sad, BiH - onda kakva smo mi drzava. Hvala Bogu da ima ljudi sa stavom i hrabroscu da se usprotive demagogiji iz rs-a (koja samo i jest demagogija i nista drugo). Sva sreca da postoji ovakva inicijativa, a i ako ne uspiju oni, uspjece neko drugi.

Ako nista drugo, ova inicijativa ce pokazati koje su to stranke za Bosnu i Hercegovinu, a koje se samo prave.
%tacno*

#68 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by %tacno* »

Skijaš wrote:nekoliko prijedloga inicijatoru projekta (uz napomenu da zadnji nije moj nego kolege @valterbranisarajevo, ali mislim da ga treba ponoviti) ;

1. oformiti mrežu sponzorskih domaćinstava u povratničkim sredinama. To bi bile porodice koje bi bile spremne na svoju adresu stanovanja primiti pojedinca koji se želi preregistrovati ali (usljed ratnih dejstava ili nekog drugog razloga) na području manjeg entiteta ne posjeduje useljiv objekat

2. definisati i na facebook postaviti šablon kojeg svaki pojedinac može slijediti, objašnjavajući potencijalnom kandidatu za preregistraciju koja se prava gubi, koja se prava ne gubi, kako stupiti u kontakt sa sponzorskim domaćinstvom itd. Dakle da što manje kontakta bude između samih organizatora inicijative i aktiviste recimo u Bihaću koji želi animirati ljude za preregistraciju. Ovo treba da izgleda lako za svakog pojedinca koji želi dati svoj doprinos.

3. utvrditi ciljne grupe. Prvi na listi su svakako ljudi van zemlje kojima je manje više svejedno jesu li prijavljeni u Vogošći ili Bratuncu. Drugi su penzioneri kojima bi čak odgovarao odlazak iz smogom zagađenih sredina Zenice, Tuzle i Sarajeva. Dakle po vezanosti određene grupe stanovnika za život u određenom području, utvrditi prioritete na koje bi se aktivisti trebali fokusirati

4. braniti multietnički karakter inicijative, ne ignorišući eventualne povratnike u Posavinu. Hrvata je do rata u tom dijelu zemlje bilo preko 100 hiljada a značajan njih živi u Hrvatskoj, dakle nisu daleko. Bilo bi dobro koordinirati akciju sa udruženjima bosanskohercegovačkih Hrvata širom svijeta, kao i pokušati naći saveznike u Katoličkoj crkvi, Odboru Sabora Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, političkim strankama u Zagrebu i Briselu
:thumbup: :thumbup:

Sve super samo bih dodao jos:
Traziti politicke istomisljenike u Sarajevu kako pojedinaca tako i stranaka. Na ovaj nacin bi se povecala masovnost preko stranackih ogranaka koji djeluju na raznim terenima a ujedno bi se istjerao ''zec na cistac'' ko bi to opstruisao ili ne bi podrzavao. Neka narod zna ko je za a ko nije.
Nos

#69 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Nos »

ovo je jedini nacin kojim se moze oslabidi RS i ojacati BH. ko to nije skonto netreba mu objasnavati. demografija je jedini nacin da se zemlja ujedini. i to demografija RS
klif

#70 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by klif »

Argumenti protivnika ove inicijative se uglavnom mogu svesti na jedan zajednički imenitelj, a to je želja za očuvanjem demografske strukture Republike srpske stvorene genocidom i etničkim čišćenjem, sa svim političkim posljedicama koje iz toga proizilaze. Porazna je činjenica da protivnicima ove inicijative ne smeta "izborni inžinjering" koji je na dijelu Bosne i Hercegovine u periodu 1992. - 1995. uspostavljen nasilnim putem odnosno metodama koje su osuđene od strane najvećeg dijela civilizovanih država i političkih organizacija, ali im smeta pokušaj oličen u inicijativi Prvi mart da se rezultati takve zločinačke politike koliko je moguće korigiraju i ublaže.

Ne vidim ni jedan pravni razlog da se jedna građanska inicijativa koja se kreće u granicama važećih zakonskih rješenja i koja ima za cilj vraćanje prava nasilno obespravljenim licima podvrgava kriminalističkoj obradi od strane organa gonjenja Republike srpske. To se jedino može objasniti faktičkom kontrolom politike Republike srpske nad pravosudnim organima koje je očigledno do te mjere postalo samorazumljivo da niko na to i ne reaguje.

Nosioci inicijative u svakom slučaju zaslužuju punu podršku svih demokratskih snaga i svakako punu pravnu i faktičku zaštitu ličnog integriteta.
Akadi

#71 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Akadi »

Skijaš wrote:nekoliko prijedloga inicijatoru projekta (uz napomenu da zadnji nije moj nego kolege @valterbranisarajevo, ali mislim da ga treba ponoviti) ;

:thumbup:
mzungu

#72 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by mzungu »

Podrzavam ovu inicijativu, najbolje sto se desilo od kraja rata, ali nije trebalo ovo ime.
Ovaj datum je citavom jednom narodu trn u oku, i cemu stvarati jos veci jaz.

Mogao je biti 8. mart recimo Ili 1. maj :D
heckler

#73 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Ovo je nesto najznacajnije od dejtona na ovamo i odluke o konstituivnosti naroda na svakom dijelu drzave. Po panicnom bjesnilu cetnickih trolova na ovoj temi se i vidi koliko ih bode u oko ovakva inicijativa. Ovo iz korijenja mijenja paradigmu ovog naroda iz vjecite defanzive i zrtve u ofanzivce i vladare svoje sudbine.

Cetnike i razumijem, jednom zadojen na genocidu - zauvijek genocidan, ali ovih par nekakvih mlitavih bezkicmenjaka mi se posebno gadi. Kad god treba kakav korak napraviti odmah lete da ti objasne na sto nacina kako to ne moze. Eki da se cetnici ne uvrijede :lol: stvorice se kriza :lol: homogenisace se :lol: Bem ti kralja ko da zivimo u nekim paralelnim realnostima :shock:

A posebno je uvredljivo ovo hinjsko provlacenje teza o toboze ilegalnosti ili "inzinjeringu". Ne postoji u zakonima BiH nista sto se zove "fiktivni boravak". Nema ogranicavanja kretanja i slobode izbora gdje ce se neko registrovati. Ovo nije nista vise neg koristenje ustavom zagarantovanih prava da se demokratskim putem bori za svoja prava. Upamtite to bijednici. Ne samo da svako ima pravo da se registruje odakle je prognan i da glasa u toj sredini nego i moralnu obavezu da na svaki nacin brise rezultate genocida i agresije

Spreman sam ucestvovati u ovoj akciji na svaki nacin.
hercegovac_pravi

#74 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by hercegovac_pravi »

Prpa.ba wrote:Jedino sto moze relaksirati odnose u BiH je Oluja-2 i eliminacija postojanja pravoslavnog terorizma i ekstremizma na teritoriji BiH. Ublehe o poboljsanju odnosa medju narodima ostavite za podforum "vicevi". :D

Povratnicima je ionako tesko, ova inicijativa ce pravoslavni ekstremizam sa kojim se suocavaju gurnuti u prvi plan. Steta sto dolazi prekasno da bi se postiglo bilo sta drugo.
20 godina nakon rata dok četnički vojvoda nosi predsjedničku titulu a osvaja je na priči tipa "genocida nije bilo", Vukovar je srpski grad. itd..itd..dok u genocidnoj tovrevini vlada monstrum koji izbore osvaja na povicima "neće meni muslimani suditi", negiranjem Bošnjaka kao naroda, negiranjem genocida, negiranjem države..itdt..itd..oni pričaju o tome kako ovo ne bi trebalo uraditi jet će se eto četnici naljutiti pa će se homogenirat :lol: Sreća pa se i 92-ge nisu homogenizirali.. :D
G@ss

#75 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by G@ss »

heckler wrote:Ovo je nesto najznacajnije od dejtona na ovamo i odluke o konstituivnosti naroda na svakom dijelu drzave. Po panicnom bjesnilu cetnickih trolova na ovoj temi se i vidi koliko ih bode u oko ovakva inicijativa. Ovo iz korijenja mijenja paradigmu ovog naroda iz vjecite defanzive i zrtve u ofanzivce i vladare svoje sudbine.

Cetnike i razumijem, jednom zadojen na genocidu - zauvijek genocidan, ali ovih par nekakvih mlitavih bezkicmenjaka mi se posebno gadi. Kad god treba kakav korak napraviti odmah lete da ti objasne na sto nacina kako to ne moze. Eki da se cetnici ne uvrijede :lol: stvorice se kriza :lol: homogenisace se :lol: Bem ti kralja ko da zivimo u nekim paralelnim realnostima :shock:

A posebno je uvredljivo ovo hinjsko provlacenje teza o toboze ilegalnosti ili "inzinjeringu". Ne postoji u zakonima BiH nista sto se zove "fiktivni boravak". Nema ogranicavanja kretanja i slobode izbora gdje ce se neko registrovati. Ovo nije nista vise neg koristenje ustavom zagarantovanih prava da se demokratskim putem bori za svoja prava. Upamtite to bijednici. Ne samo da svako ima pravo da se registruje odakle je prognan i da glasa u toj sredini nego i moralnu obavezu da na svaki nacin brise rezultate genocida i agresije

Spreman sam ucestvovati u ovoj akciji na svaki nacin.
:thumbup: :bih:
Post Reply