Skijaš wrote:
Pogrešno je ovo predstavljati kao sukob naroda, jer slaba BiH koja ide ka nestanku nije ni interes Srba ni cilj Srba, to je cilj i interes velikosrpske opcije i nju treba pobjediti. Kada na primjer Ivo Josipović odbrusi Nikoliću, malo ćeš naći onih koji Josipovića mogu nazvati radikalom. A Josipović ipak može odbrusiti i nakon Oluje i nakon onakvog egzodusa Srba Hrvatske. Zašto dupli standard u BiH ? Zašto se velikosrbe ne smije ugroziti ni ovakvim inicijativama kao što je Prvi Mart a koje u sebi ne samo da nemaju ništa antisrpsko, nego nemaju ni klicu nasilja u sebi ?
Možemo mi to predstavljati ovako ili onako. Nije sukob naroda, nego sukob dobra i zla. A zlo su velikosrbi. Meni se to ipak svodi na sukob naroda, budući da Srbi biraju svoje vođe, a te vođe zovi kako hoćeš. Velikosrbi, četnici, vanzemaljci, svejedno. Etiketa nije bitna, oni su ono što je srpski narod svojom voljom izabrao. Da mu smetaju takve vođe, smjenio bi ih, makar i likvidacijom, to Srbima nije strano. A što se tiče inicijative, sigurno je da će se ona od srpskih, a možda čak i od nekih bošnjačkih medija označiti kao ekstremistička. Ja lično ne mogu da tvrdim da je takva. Ali mogu da se osvrnem na jedan od Suljagićevih intervjua u poslednjih mjesec dana gdje on govori o Inicijativi, i na istom mjestu kaže kako on ne želi suživot sa Rajkom Vasićem npr. Pa ima li boljeg poklona za Rajka Vasića od toga? Dalje, govorio je nešto o potiskivanju velikosrba iz parlamenata - još jedno namještanje voleja za Srbe, tj za njihove destruktivne napore.
Ja sam ispočetka bio protiv ove ideje (podržavajući samo preregistraciju za opštinu Srebrenica, a zbog sudski dokazanog genocida), ali sad kada je očigledno da su velikosrbi spremni blokirati i CIK ako nije po njihovom, mislim da više nema prostora za priču o fer pleju i neophodno je iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi se njihov utjecaj suzbilo. Odnosno, svi vi koji hoćete da trunite o relaksaciji odnosa i pružanju ruke pomirenja, u to trebate prvo uvjeriti Dodika i velikosrbe koji zloupotrebljavaju sistem za svoje ciljeve.
Ja sam uvjeren da Dodiku ne treba relaksacija, a da Bošnjacima treba. Nešto sam naučio i od Dodika. On uvijek odstupi kad treba, bilo 1998. kad je došao na vlast, bilo nedavno kad je odustao od referenduma, ili smjene Lagumdžije. Jedino Bošnjaci srljaju sa inicijativama nikada ne uzimajući u obzir zauzimanje rezervnog položaja i konsolidacije politika.
Jer kako bi to izgledalo da neko popljuje Josipovića, optuži ga za radikalizam i predstavi kao krivca za jačanje velikosrpske opcije ? Glupo zar ne ? E bar toliko glupo izgleda i kritikovanje onih koji se svim zakonom dozvoljenim sredstvima žele boriti ovu zemlju.
Josipović je bio popljuvan na samom početku mandata kad je otišao u BL i dobio nagradu Nezavisnih novina. I to iz Sarajeva, pa i iz nekih krugova u Hrvatskoj. Upravo je bio optuživan kao neko ko pomaže velikosrpsku opciju.