Koji pas? Savjet pls!
Moderator: anex
-
Frutek
#51 Re: Koji pas? Savjet pls!
Još malo i zgadiće mi se sve

- uglavnomja
#52 Re: Koji pas? Savjet pls!
prijatelji imaju rotta, ogromnog, kucnog, dresiranog, vaspitanog, maza, svako ga moze gnjaviti, ... i jednom setali zajedno (inace je na povocu, ali hoda uz nogu gazdi, nista zatezanje...) i naidjose zena i dijete, zena bliza nama, dijete jedno 2 metra od cuke, nisu nas ni pogledali, kad skoci rott na dijete (mozda 5 godina staro)
srecom gazda je velik i jak i povukao povodac tako da je pas samo dotakao dijete, nije ga ni oborio ni povrijedio, ali dijete se izbezumilo, mama poludila...

- Svjetionik
#53 Re: Koji pas? Savjet pls!
Zato brate, uzmeš pravog psa sa ulice koji zna kako da se mirno postavi prema drugim psima i prema ljudima. Agresivan pas na ulici kratko živi, Čopori ga ubiju... Eventualno neki postane alfa, ali to je jedan u 5000.uglavnomja wrote:prijatelji imaju rotta, ogromnog, kucnog, dresiranog, vaspitanog, maza, svako ga moze gnjaviti, ... i jednom setali zajedno (inace je na povocu, ali hoda uz nogu gazdi, nista zatezanje...) i naidjose zena i dijete, zena bliza nama, dijete jedno 2 metra od cuke, nisu nas ni pogledali, kad skoci rott na dijete (mozda 5 godina staro)srecom gazda je velik i jak i povukao povodac tako da je pas samo dotakao dijete, nije ga ni oborio ni povrijedio, ali dijete se izbezumilo, mama poludila...
- uglavnomja
#54 Re: Koji pas? Savjet pls!
sa tim rottom nikad nije bilo problema, dolazili mi kod njih u goste, oni kod nas, druzili se sa milion ljudi, sve ok. ekstra pametan cuko, sve konta, slusa zapovijedi, ne pravi nered po kuci. nije ni druge pse napadao, mada se oni ukake od straha cim im pridje, isto kao i gazde, dizu male cuke na ruke, malo vece sakrivaju, bjeze... ali nikad nije nikoga napao. zato je taj dogadjaj sa djetetom bio sok za sve, za gazdu najvise.
-
Frutek
#55 Re: Koji pas? Savjet pls!
Je li baš išao na to da ga ujede? Možda je bila neka vrsta uzbudjenja a svi pomislili napad ili je baš baš agresiva bila? 
- Poison_Ivy
#56 Re: Koji pas? Savjet pls!
Meni fakat nije jasno, pa jel' vi pomažate čovjeku da izabere pasminu koja mu odgovara ili mu pokušavate ogaditi sve pse na svijetu. Da me ne shvatite pogrešno, svjesna sam da pas može izaći u ogroman problem ako se ne odgaja ispravno i činjenica je da su posljedice gore što je pas veći (zengi to reče čini mi se) i apsolutno se slažem. Međutim, odgoj psa i nije baš nesavladiva nauka i proces koji uzima svo vrijeme svijeta. Mislim da najviše vremena treba posvetiti u prvih par mjeseci, što zbog učenja na wc, što zbog socijalizacije sa ostalim psima, djecom, ljudima i savladavanje neke osnovne poslušnosti.
Imam mješanca (nebo zna čega
) kojeg od njegovog 6tog mjeseca gotovo i ne osjetim. Sa svim psima se igra bez problema, ljude voli, a pred djecom se izvrće na ledja i pušta da ga maze i igraju se kako god hoće. Kuću je sam instinktivno htio čuvati, ali jbg, mi smo podstanari tako da nismo mogli dopustiti da laje svaki put kad neko priđe vratima jer bi dobili nogu iz stana (po treći put
) pa smo nažalost to morali ukinuti.
Dlake su uvijek problem sa životinjama dok ne skontaš dobro rješenje
Mi riješili sve četkanjem svako veče po par minuta i usisavanje svega (i životinja) svako par dana (i pas i mačka jednostavno obožavaju usisavanje
.
Oboje ostaju sami kući bez ikakvih problema, nikad nismo imali uništenog namještaja, a ne mogu reći da sad sate i sate provodimo napolju svaki dan da se pas istrči. Hiperaktivan jeste, i kad izađemo vani to je čudo jedno koliko on može skakati, preskakati, trčati, igrati se (ama sve što možete zamisliti, u punoj brzini), ali je zato u kući red i mir. Trudimo se da mu što češće priuštimo to vrijeme napolju da se ispuše, ali nije tragedija ni ako nekad nemamo vremena pa izađe samo da obavi wc i mali krug oko naselja.
Nama je u odgoju psa najviše pomogao savjet slučajnog prolaznika dok je naš hajvančić bio još bebica. Rekao nam čovjek da mu ne puštamo ništa što bi nam moglo smetati kad pas odraste, znači opomenuti odmah dok je još mali bez obzira koliko to bilo slatko. I uvijek biti dosljedan u dozvolama i zabranama. To smo poslušali i nikada nismo imali problema.
Sve u svemu, bez prevelike sekiracije oko psa, najbitnije je da shvatiš da će to biti novi član vaše porodice koji će tražiti puno brige, ljubavi razumijevanja, a ponekad i malo ruženja. Ako ste spremni na sve to, bilo koja pasmina će biti ok.
Sretno
Imam mješanca (nebo zna čega
Dlake su uvijek problem sa životinjama dok ne skontaš dobro rješenje
Oboje ostaju sami kući bez ikakvih problema, nikad nismo imali uništenog namještaja, a ne mogu reći da sad sate i sate provodimo napolju svaki dan da se pas istrči. Hiperaktivan jeste, i kad izađemo vani to je čudo jedno koliko on može skakati, preskakati, trčati, igrati se (ama sve što možete zamisliti, u punoj brzini), ali je zato u kući red i mir. Trudimo se da mu što češće priuštimo to vrijeme napolju da se ispuše, ali nije tragedija ni ako nekad nemamo vremena pa izađe samo da obavi wc i mali krug oko naselja.
Nama je u odgoju psa najviše pomogao savjet slučajnog prolaznika dok je naš hajvančić bio još bebica. Rekao nam čovjek da mu ne puštamo ništa što bi nam moglo smetati kad pas odraste, znači opomenuti odmah dok je još mali bez obzira koliko to bilo slatko. I uvijek biti dosljedan u dozvolama i zabranama. To smo poslušali i nikada nismo imali problema.
Sve u svemu, bez prevelike sekiracije oko psa, najbitnije je da shvatiš da će to biti novi član vaše porodice koji će tražiti puno brige, ljubavi razumijevanja, a ponekad i malo ruženja. Ako ste spremni na sve to, bilo koja pasmina će biti ok.
Sretno
-
mg
#57 Re: Koji pas? Savjet pls!
@zengi,
Odlicno napisano. Ljudi gaje iluzije da moze sve zajedno.
Moje misljenje je da su labradori, retriveri i slicne pasmine idealne za aktivne ljude koji zive u urbanim sredinama...
Moje misljenje je da su labradori, retriveri i slicne pasmine idealne za aktivne ljude koji zive u urbanim sredinama...
- uglavnomja
#58 Re: Koji pas? Savjet pls!
Frutek wrote:Je li baš išao na to da ga ujede? Možda je bila neka vrsta uzbudjenja a svi pomislili napad ili je baš baš agresiva bila?
bilo je pravo brzo, cuko je iz cista mira skocio na dijete, cuki je cca 50 kg, djetetu 15-ak. da ga gazda nije u letu zakocio, sta god da je bio razlog za skok, dijete bi nastradalo.
ti veliki psi nisu svjesni svoje tezine, kad zanemarimo agresivnost. "najdobriji" pas jedan retriver
taj isti retriver je oborio jednu curicu svojih kila, ona ga je milkila, a on se prevrtao da se namjesti i paf! na nju... nista nije bilo srecom.
- Svjetionik
#59 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ti ili si imala veliku sreću ili idealizuješ stvari. U svakom slučaju to kako ćemo baš lako, nećemo. Čovjek koji ima idealnog psa, upadne u probleme radi objektivnog stanja na ulicama ili u parkovima. Neki dan sam bio prisutan kada je pekinezera od 4kg, ni krivog ni dužnog u zube uhvatio pas od preko 80kg. Takve stvari se dešavaju i nema tu šta. Svako ko želi imati psa mora uzeti u obzir svakakve mogućnosti i ono što je najvažnije bez obzira na to sve nemati straha. Strah uništava kvalitet života životinje.Poison_Ivy wrote:Meni fakat nije jasno, pa jel' vi pomažate čovjeku da izabere pasminu koja mu odgovara ili mu pokušavate ogaditi sve pse na svijetu. Da me ne shvatite pogrešno, svjesna sam da pas može izaći u ogroman problem ako se ne odgaja ispravno i činjenica je da su posljedice gore što je pas veći (zengi to reče čini mi se) i apsolutno se slažem. Međutim, odgoj psa i nije baš nesavladiva nauka i proces koji uzima svo vrijeme svijeta. Mislim da najviše vremena treba posvetiti u prvih par mjeseci, što zbog učenja na wc, što zbog socijalizacije sa ostalim psima, djecom, ljudima i savladavanje neke osnovne poslušnosti.
Imam mješanca (nebo zna čega) kojeg od njegovog 6tog mjeseca gotovo i ne osjetim. Sa svim psima se igra bez problema, ljude voli, a pred djecom se izvrće na ledja i pušta da ga maze i igraju se kako god hoće. Kuću je sam instinktivno htio čuvati, ali jbg, mi smo podstanari tako da nismo mogli dopustiti da laje svaki put kad neko priđe vratima jer bi dobili nogu iz stana (po treći put
) pa smo nažalost to morali ukinuti.
Dlake su uvijek problem sa životinjama dok ne skontaš dobro rješenjeMi riješili sve četkanjem svako veče po par minuta i usisavanje svega (i životinja) svako par dana (i pas i mačka jednostavno obožavaju usisavanje
.
Sretno
Ljudi koji tako krenu među životinje i kontaju da će lako, obično nakon par sedmica istresu psa na ulicu ili ga vrate odakle su ga uzeli. Još jedan razlog više da uzmemo psa sa ulice, jer i ako ga budemo morali vratiti za njega to neće biti neki šok. Ova mala što je nudim živi sasvim ok, samostalno i ima pseće društvo. Tako da ako gospodin shvati da je za njega to sve previše, može je bez velike grižnje savjesti vratiti.-
Ovaj lik što priča priču o rotu. Sve je to ok, desi se... Dešavaju se gluposti i pri banalnoj igri sa drugim psima. Recimo čest slučaj je da dobermani u igri grizu druge pse. Nebrojno puta padne tu i krvi a vlasnici se prave naivni. Znaju oni šta rade, pas je savršen, maza, ovo-ono.
Ne znam ni ja koliko puta sam čuo obično od žena priču kako im je pas idealan, a nemaju nikakvu kontrolu nad njim. Recimo pas se zaleti i oni ga ne mogu dozvati. Ali sve je to njima ok, sastavni dio sporta i ništa ne bi mijenjali.
- Poison_Ivy
#60 Re: Koji pas? Savjet pls!
@svjetionik
Za početak poimanje idealnog se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Moj pas nije idealan, ali je meni sasvim dovoljno što može ostati u kući sam s mačkom i da sve bude u redu kad se vratim, što me ne tegli na ulici nego hoda samnom normalno i što nikada ne pokazuje agresiju ni prema ljudima ni prema psima. Uz to sve zna još par trikova, donese papuče, pospremi igračke i to je to.
Za početak poimanje idealnog se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Moj pas nije idealan, ali je meni sasvim dovoljno što može ostati u kući sam s mačkom i da sve bude u redu kad se vratim, što me ne tegli na ulici nego hoda samnom normalno i što nikada ne pokazuje agresiju ni prema ljudima ni prema psima. Uz to sve zna još par trikova, donese papuče, pospremi igračke i to je to.
-
pakica_
#61 Re: Koji pas? Savjet pls!
@svjetionik- moj doberman gricka u igri, ali svaki drugi ker to radi.. nikad nije potekla krv kad je igra u pitanju, tako da se mogu praviti naivna kad je tako
druga stvar je kada mu pridje neki muzjak dignutog repa.. takve voli pokusati i raskrvariti, ali to ispravljam koliko mogu.. jednostavno sam dobila takvog psa, i kakav mi je dos'o, sad je bajram (dobila sam ga kad je imao dvije i po' godine)..
helem, frutek, vidim da kategoricki odbijas ulicnog psa (iz nekog samo tebi znanog razloga), i ja ne mogu biti dvolicna pa te nagovarati na skevriju ako volis neku rasu kao sto ja volim dobermane, i nisam se smirila dok ga nisam nabavila.. isto tako, imat cu stafa, kadli tadli
kazem ti, ako zelis da cujes nesto vise o doberima, tu sam, a ako zelis stene skevrije, i to imam
kakvih sve pufnica imam "na lageru" to je šou
uglavnom, sta god da odlucis, tu smo da ti i dalje dajemo savjet kao kerovlasnici
neces se pokajati kada zivot obogatis jednom malom cetveronoznom curom (insistiram da to bude cura, a rasa ili nerasa je na tebi) samo ako budes radio s njom kako treba 
helem, frutek, vidim da kategoricki odbijas ulicnog psa (iz nekog samo tebi znanog razloga), i ja ne mogu biti dvolicna pa te nagovarati na skevriju ako volis neku rasu kao sto ja volim dobermane, i nisam se smirila dok ga nisam nabavila.. isto tako, imat cu stafa, kadli tadli
-
zengi
#62 Re: Koji pas? Savjet pls!
Hvala drug.mg wrote:@zengi,
U pravu si, treba nabaviti tako nesto ili slicno, ali u glavnom sa plasidnim karakterom.
I zbog tih iluzija imamo ovoliki broj pasa po ulicama, ili pasa koje je gazda jednostavno svezao na lanac ili stavio u boks i ostavio tako da truhnu jer nemoze vladati sa njim.
Ja recimo imam zelju da sebi nabavim konja cim za to steknem uslove ali, posto nisam neki jahac nemam namjeru da sebi nabavljam crnog mustanga, sto bi naravno najvise volio, nego cu nabaviti nesto u skladu sa mojim (skoro ne postojecim) jahackim sposobnostima jer sam svjestan da bi nabavka crnog ždrijebca bila ravna samoubistvu.
Nisam ovo znao dok nisam stekao neko iskustvo sa konjima i shvatio da to nije sala. Na kraju krajevo pomislim i sam Gingis Kan je podlegao povredama kad je pao sa konja. Viliam Osvajac, takodje.... i monge druge baje, a rodili se ljudi na konju. I eto umrli na konju.
Tako je i sa drugim stvarima. Sto ce ti ferari ako ces se sa njim vozati po Jercedolima, bolje kupi sebi ladu nivu.
@Poison_ivy, ne pokusavamo mi da mu ogadimo pse, mi mu samo pokusavamo dati savjet sta je za njega najbolje da nabavi u datim okolnostima i cega mora biti svjestan prilikom izbora. Ponese se covjek pustim zeljama i zaboravi na realnost. JAO KAKO OVA DOGA ARGENTINO MOCNO IZGLEDA!!! E odoh i ja sebi nabaviti jednu.
Halo jarane, to je predvidjeno da se bori sa pumama!!! Sta ces ako ti se nesto omakne?
@Svjetionik je potpuno u pravu sa ovom pricom, "nemaju pojma a misle da je sve u redu" i komplet prica mu je ispravna.
U dansnje vrijeme nije lako imati bilo kakvog psa cisto zbog ne civilizovane sredine u kojoj zivimo, neodgovornih vlasnika pasa i broja napustenih pasa na ulicama. Nije lako ni sa pekinezerom hodati okolo jer se qurci kao da je lav pa onda tebi navali copor likalnih pasa na kosti da se ti sa njima borhas. Neki dan gledam zena voda neku pudlicu ili tako nesto a u ruci joj drska od LOPATE.
Cuo sam za slucaj gdje je bas rot napao neko dijete a gazda nije smio da mu pridje i da ga skine sa djeteta. Sokirao se covjek nivovom agresivnosti.
Mada mislim da je u ovom slucaju sto ga navodi @uglavnomja, ovaj mali bio Demian iz filma Pretskazanje i da ga je rot zato napao.
Nedavno mi istrca pit bul iz sumarka i pravo na moju volusinu. Volusina ga zgrabi za glavu i zakuca ga za beton. Dolazi neki rauber, vlasnik tog pita i ja mu kazem hodi sad ovamo da ih razvadimo, a on ce ti meni "ne smijem". Pa sto si onda nabavljao pita ako ne smijes? E necu ni ja onda skidati svog psa, jer dok ga budem skidao, tvoj ga moze za nogu zgrabiti (sto je standardna caka pitova) i onda ja tvom moram sjeci glavu.
Srecom, kazem ja volusini da pusti i volusina sama pusti, tako da pit nije imao prilike da ga zgrabi za nogu, a izgleda je i shvatio na sta je naletio pa nije ni pokusavao.
@Svjetionik, ova ti je posebno dobra "strah unistava kvalitet zivota zivotinje". Ja bih samo dodao da strah unistava kvalitet svakog zivota.
Tako da bez obzira na sve, netreba se bojati ali treba biti svjestan mogucih posljedica. Bolje to, nego da se kasnije za glavu hvatamo i da izbacujemo psa na ulicu, dajemo ga nekome tko ga nece dobro paziti, ili ga vezemo na metar lanca iza kuce i prinosimo mu hranu na lopati jer mu nesmijemo prici.
- Cholina_Lokica
#63 Re: Koji pas? Savjet pls!
E sto se svi svega da prostite nasrase
Kralju uzmi staforda ili kakvog DODZ-a (domaca obicna dzukela). Al' ovo stvarno bez zezancije... I jedno i drugo uzmi da su stene, i neces se zeznuti
Kralju uzmi staforda ili kakvog DODZ-a (domaca obicna dzukela). Al' ovo stvarno bez zezancije... I jedno i drugo uzmi da su stene, i neces se zeznuti
-
Frutek
#64 Re: Koji pas? Savjet pls!
Drug u ulazu ima argentinsku dogu i malo je reć da je to miran pas. Kakve pume crne bog te vidio?! Taj pas ne znam bil imo volje da donese frizbizengi wrote: @Poison_ivy, ne pokusavamo mi da mu ogadimo pse, mi mu samo pokusavamo dati savjet sta je za njega najbolje da nabavi u datim okolnostima i cega mora biti svjestan prilikom izbora. Ponese se covjek pustim zeljama i zaboravi na realnost. JAO KAKO OVA DOGA ARGENTINO MOCNO IZGLEDA!!! E odoh i ja sebi nabaviti jednu.
Halo jarane, to je predvidjeno da se bori sa pumama!!! Sta ces ako ti se nesto omakne?
Ovo ti vjerujem. I sam sam svjedok takvih stvari, previše je lutalica na sve strane koje se naravno vode instiktom čopora i to je nešto oko čega sam takodje razmišljao i oko čega imam brigu. Kako danas sutra ići u mirnu šetnju sa svojim staffom, pitom, rotom (kojeg ste mi skoro ogadili, a toliko sam volio tog psa), bez obzira, svojim psom!zengi wrote: @Svjetionik je potpuno u pravu sa ovom pricom, "nemaju pojma a misle da je sve u redu" i komplet prica mu je ispravna. U dansnje vrijeme nije lako imati bilo kakvog psa cisto zbog ne civilizovane sredine u kojoj zivimo, neodgovornih vlasnika pasa i broja napustenih pasa na ulicama. Nije lako ni sa pekinezerom hodati okolo jer se qurci kao da je lav pa onda tebi navali copor likalnih pasa na kosti da se ti sa njima borhas. Neki dan gledam zena voda neku pudlicu ili tako nesto a u ruci joj drska od LOPATE.
Hvala ti puno na svim komentarima i što želiš da pomogneš. Doberman mi je nekako bio uvijek tu negdje u izboru, al nikad top 5pakica_ wrote: helem, frutek, vidim da kategoricki odbijas ulicnog psa (iz nekog samo tebi znanog razloga), i ja ne mogu biti dvolicna pa te nagovarati na skevriju ako volis neku rasu kao sto ja volim dobermane, i nisam se smirila dok ga nisam nabavila.. isto tako, imat cu stafa, kadli tadlikazem ti, ako zelis da cujes nesto vise o doberima, tu sam, a ako zelis stene skevrije, i to imam
kakvih sve pufnica imam "na lageru" to je šou
uglavnom, sta god da odlucis, tu smo da ti i dalje dajemo savjet kao kerovlasnici
neces se pokajati kada zivot obogatis jednom malom cetveronoznom curom (insistiram da to bude cura, a rasa ili nerasa je na tebi) samo ako budes radio s njom kako treba
Bez obzira što je tema malo otišla u OFF, sve je zanimljivo i vrijedi pročitati
- Friesian
#65 Re: Koji pas? Savjet pls!
jarane nemoj na osnovu jednog psa zakljucivati o pasmini.. da, dogo argentino je napravljen za lov na veliku divljac, borbu s pumama.. pa ako je taj pas iz komsiluka lijen ne znaci da @zengi ne govori istinu.. ista pasmina od mog poznanika je rastgala pekinezera, ubila jednu lutalicu, ujela par ljudi.. pri cemu vlasnik nista nije mog'o.. prestala je tek kad je ona mislila da treba prestati, kad nije vise bilo otpora.. ne govorim sad da je i to njihova karakteristika (iako vise naginje na to nego na flegmaticnost) ali znam da sa njima treba dostaaaa rada..
- uglavnomja
#66 Re: Koji pas? Savjet pls!
imao (prije rata) jedan sarajevski pjevac dogo argentino, prema ljudima kao macence, i prema zenkama, ali prema drugim velikim muzjacima - zvijer, monstrum . a jos bio rott u komsiluku, isto maza prema ljudima, i prema drugim psima, ali sa tim argentincem - uzas, pucali su lanci, vlasnici padali na zemlju pokasavajuci ih zaustaviti.
-
ime123
#67 Re: Koji pas? Savjet pls!
Jednostavno izaberi onog koji ti se najvise svidja, prema kojem te najvise vuce. Po meni je staford najbolji od nabrojanih. Al kojeg god da odaberes ne citaj ove predrasude o rasama, ima i toga, al prije svega svaki pas je pojedinac. I nema tu nikakve nauke, ponasaj se lijepo prema njemu, al da se uvijek zna ko je gazda, i pas ce ti to sve uzvratit.
- Svjetionik
#68 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ako je to sve što tvoj pas radi, živi u kući i vodaš ga na uzici, onda sa priličnom sigurnošću mogu tvrditi da on samo ispunjava tvoje potrebe, dok ti osim bioloških njega ne zadovoljavaš uopšte. Ako ga možeš pustiti među ljude i životinje vani i da ne pravi nikakav problem i da se vrati kada ga pozoveš bez obzira šta radi, onda je to i meni idealan pas.Poison_Ivy wrote:@svjetionik
@pakica
Ma da, standarna priča. Svi "grickaju", moj pas "gricka", to je ok. Vidio sam u tom naivnom grickanju mnogo više krvi nego u ozbiljnim napadima, jer su ovakvi napadi rijetki. Vidio bih ja da dođeš kući nakon igre i shvatis da ispod dlake ti pas ima rane. Nego dok tvoj grize, sve ok. Nije tvoj problem.
-
pakica_
#69 Re: Koji pas? Savjet pls!
imam dva komada, dobera i skevriju.. grizu se non stop, a nijedno nema rane.. kako ne kontas da je to moguce? u parku gdje izvodim zenku (njega ne mogu, ima muzjaka, a s njima se fakat ne trpi) ima svega.. skevrija, pitova, rotova, stafova, retrivera, sarplaninaca, snaucera, cuda.. svi svakog grizu i URIJETKO se tu nadje rana, ali je to sve iz igre.. e sad, ako ces dramiti radi krastice velicine graska, nemoj brate ni nabavljati kera, jer ce se to desavati.. tako da ce tebe drugarica pakica zamoliti da dobere ne uzimas u usta kod ovog primjera, zato sto to radi svaki pas.. evo ti @zengija zivog, da ti potvrdi kako se moji kerovi igraju.. pa ludja mi je ova mala, nego on.. tako da nije do rase, nego do pojedinca.. mislila sam da barem vlasnicima i ljubiteljima pasa to necu morati objasnjavati..Svjetionik wrote:
@pakica
Ma da, standarna priča. Svi "grickaju", moj pas "gricka", to je ok. Vidio sam u tom naivnom grickanju mnogo više krvi nego u ozbiljnim napadima, jer su ovakvi napadi rijetki. Vidio bih ja da dođeš kući nakon igre i shvatis da ispod dlake ti pas ima rane. Nego dok tvoj grize, sve ok. Nije tvoj problem.
i @frutek, uzmes ono sto ti srce zeli.. u svakom primjeru rase imas milion primjera pojedinca.. tako da, opet kaze, sretno ti za sta se god odlucis
- Svjetionik
#70 Re: Koji pas? Savjet pls!
Smiješno je da neko ko psa ne izvodi među druge pse jer je agresivan, drugim ljudima objašnjava šta trebaju raditi i pri tome kao kritikuje druge vlasnike i daje savjete. Ako si toliki stručnjak, socijalizuj svog psa.pakica_ wrote:imam dva komada, dobera i skevriju.. grizu se non stop, a nijedno nema rane.. kako ne kontas da je to moguce? u parku gdje izvodim zenku (njega ne mogu, ima muzjaka, a s njima se fakat ne trpi) ima svega.. skevrija, pitova, rotova, stafova, retrivera, sarplaninaca, snaucera, cuda.. svi svakog grizu i URIJETKO se tu nadje rana, ali je to sve iz igre.. e sad, ako ces dramiti radi krastice velicine graska, nemoj brate ni nabavljati kera, jer ce se to desavati.. tako da ce tebe drugarica pakica zamoliti da dobere ne uzimas u usta kod ovog primjera, zato sto to radi svaki pas.. evo ti @zengija zivog, da ti potvrdi kako se moji kerovi igraju.. pa ludja mi je ova mala, nego on.. tako da nije do rase, nego do pojedinca.. mislila sam da barem vlasnicima i ljubiteljima pasa to necu morati objasnjavati..Svjetionik wrote:
@pakica
Ma da, standarna priča. Svi "grickaju", moj pas "gricka", to je ok. Vidio sam u tom naivnom grickanju mnogo više krvi nego u ozbiljnim napadima, jer su ovakvi napadi rijetki. Vidio bih ja da dođeš kući nakon igre i shvatis da ispod dlake ti pas ima rane. Nego dok tvoj grize, sve ok. Nije tvoj problem.![]()
![]()
i @frutek, uzmes ono sto ti srce zeli.. u svakom primjeru rase imas milion primjera pojedinca.. tako da, opet kaze, sretno ti za sta se god odlucis
Upravo taj mužijak je tvoje ogledalo. Odustala si od njega i rješenje ti je "ne izvodim ga u park". Misliš da je to to i da se tu ništa ne može uraditi. Dakle i drugim ljudima savjetuješ, kada dođe do problema povucite se i tako do kraja psećeg života izbjegavajte kontakt. Krasno.
Jedno je kada se psi koji se znaju igraju, ganjaju i nešto ko biva dominiraju jedan na drugim, a sasvim drugo je kada pas ozbiljno, pri igri, opominje drugog psa ugrizom jer mu nešto nije po volji. To obično rade psi koji su opsesivni u nekim igrama ili posjedovanju predmeta i tu dolazi do ranjavanja. Neki dan je mog psa koji ima jako dugu dlaku u takvoj "igri" ujeo doberman, pa sam kasnije morao ispirati mu rane. Da je moj imao kraću dlaku ne bi mu ginulo šivanje. Nije prvi put da se to dešava, a sigurno ni zadnji. Samo meni takav pas nije dovoljno socijalizovan. Njegov vlasnik priča što i ti pričaš, "nije ništa, igra".
Iza mene su hiljade sati provedenih sa psima i jako dobro znam šta pričam i šta je moguće. Ne znam odakle ti uopšte fix ideja da tražim psa ili da se nešto dvoumim ili da mi je problem ljudska ili pseća krv. Tona nekog nagađanja niodakle da bi se opravdala neka šuplja priča i neko diskreditovao.
Bolje ti je okreni se sebi. Reci pošteno "ja ne znam i nisam znala pomoći svom psu i zato on ispašta". To treba da kaže svaki čovjek koji je dobio malog psa koji je izrastao u nesigurnu i agresivnu životinju. Kontam ja da ti nemaš pojma, ali ti si ubjeđena da si neki velemajstor. Tu i jest kamen spoticanja.
-
pakica_
#71 Re: Koji pas? Savjet pls!
ja sam dobila psa od dvije i po' godine, koji se savrseno dobro igrao do svoje druge godine, kada ga je zamalo ubio pitbull.. poslije toga je postao ovakav i onda su ga njegovi bivsi vlasnici zbog mase razloga dali meni.. kada imas psa od dvije i po' godine za kojeg znas da napada sve zivo sto imalo mirise na testosteron, nisi bas dobrodosao medju ljude koji imaju pse da ti pomognu u socijalizaciji.. i taman kad sam donekle dosla u tome da se to promijeni, opet ga je napao napusteni pas i sve je otislo u tri lijepe.. ja nigdje nisam napisala (za razliku od tebe) da sam velemajstor, samo sam ti rekla da ne mozes ocekivati da psi u igri nece napraviti jedan drugom ranicu, sto (eto vidis kol'ko dobro NE citas) moj doberman nije nikada napravio kad se igra, a mala jeste, a i njoj su isto tako.. ne govorimo o jakiji duzinom cijelog vrata, ali krastice su redovna pojava.. a pogotovo ne da to rade samo dobermani, sto ti je u najmanju ruku glupa izjava.. plus- nigdje nisam napisala da psa treba izolovati.. moj veliki pas ima svoju raju s kojom se igra, uredno seta po gradu, vilsu, petom, desetom, ignorise druge kerove dok mu se drugi ne krenu kofrciti, ali jednostavno ne zelim da ga dovodim u "nas" park sa cukama za koje znam da su teritorijalni prema tom parku i zasto izazivati da se desi neki fajt kada se to jednostavno moze sprijeciti.. niti zelim da moj pas napadne lokalnog retrivera, niti da se skrpi s lokalnim rotom, zato sto su i oni isti takvi- voljni da se pofajtaju..
- Cholina_Lokica
#72 Re: Koji pas? Savjet pls!
I da, ne birajte ljudi psa jer eto vam se svidja
Pas se bira tako da hajmo reci trebate klinknuti, bez obzira koji je pas, trebaju se pas i vlasnik naci, a ne eto meni je ovaj sladak pa cu njega uzeti... Svaki pas je kao i covjek prica za sebe i desi se cesto da jedan drugome ne pasu.
Tako birajte psa a ne na izgled... Mozete odgovarati psu bilo pudla bilo kavkazac, ali je to jako bitno.
Kod nas je ovakva situacija sa psima bas iz tog razloga, jer se zaHebu... Ali eto to ljudima ne mozes objasniti
Tako birajte psa a ne na izgled... Mozete odgovarati psu bilo pudla bilo kavkazac, ali je to jako bitno.
Kod nas je ovakva situacija sa psima bas iz tog razloga, jer se zaHebu... Ali eto to ljudima ne mozes objasniti
-
Frutek
#73 Re: Koji pas? Savjet pls!
pakica_ wrote: i @frutek, uzmes ono sto ti srce zeli.. u svakom primjeru rase imas milion primjera pojedinca.. tako da, opet kaze, sretno ti za sta se god odlucis
Cholina_Lokica wrote:I da, ne birajte ljudi psa jer eto vam se svidjaPas se bira tako da hajmo reci trebate klinknuti, bez obzira koji je pas, trebaju se pas i vlasnik naci, a ne eto meni je ovaj sladak pa cu njega uzeti... Svaki pas je kao i covjek prica za sebe i desi se cesto da jedan drugome ne pasu.
Eto iznad dvije totalno kontradiktorne izjaveime123 wrote:Jednostavno izaberi onog koji ti se najvise svidja, prema kojem te najvise vuce. Po meni je staford najbolji od nabrojanih. Al kojeg god da odaberes ne citaj ove predrasude o rasama, ima i toga, al prije svega svaki pas je pojedinac. I nema tu nikakve nauke, ponasaj se lijepo prema njemu, al da se uvijek zna ko je gazda, i pas ce ti to sve uzvratit.
Sad ću se posvetiti još malo dubljem istraživanju ove pasmine (mada sam se i dosad načito drama o staffordima). Volio bih popričati s nekim ko ga ima ili uzgajivač, još bolje, pa ako znate nekog, preporuke su dobro došle
I da, za kraj, nemojte se svadjat ba, valja nam biti calm, well balanced, što bi Cesar reko hahah
- Cholina_Lokica
#74 Re: Koji pas? Savjet pls!
Zbog toga de tog koji ti se svidja, vidi ga ima lijepe oci, usi, sape, i imamo pun klinac pasa
Jer niko ne razmislja hocu li ja funkcionisati sa tim psom pa de mi ga na nevidjeno, i onda za par mjeseci bude eto ne znam sta cu sa njim, nemoguc je, a ono poluinvalid uzeo kakvog pticara
Jer niko ne razmislja hocu li ja funkcionisati sa tim psom pa de mi ga na nevidjeno, i onda za par mjeseci bude eto ne znam sta cu sa njim, nemoguc je, a ono poluinvalid uzeo kakvog pticara
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#75 Re: Koji pas? Savjet pls!
Tvoj četvrti post koji čitam i kontroliram se da ne repliciram, jer neću da kreiram loš ambijent na ovom podforumu. Upao si kao padobranac ismijavajući sve i svakog oko njegovog psa i tvrdeći da samo ti imaš "hiljade sati sa psima".. Rodila sam se sa psom, pa mi na pamet ne pada da tako nekom solim pamet. Znaš psihologiju psa, znaš u čemu svatko od nas griješi, ismijavaš se sa rječi "ljubav" prema psima i stavljaš je pod navode, a kako nisi Cezar Milan, tako svakim postom pokazuješ nevjerovatnu ignorantiju prema svemu o čemu tako nadobudno pišeš.Svjetionik wrote: Smiješno je da neko ko psa ne izvodi među druge pse jer je agresivan, drugim ljudima objašnjava šta trebaju raditi i pri tome kao kritikuje druge vlasnike i daje savjete. Ako si toliki stručnjak, socijalizuj svog psa.
Upravo taj mužijak je tvoje ogledalo. Odustala si od njega i rješenje ti je "ne izvodim ga u park". Misliš da je to to i da se tu ništa ne može uraditi. Dakle i drugim ljudima savjetuješ, kada dođe do problema povucite se i tako do kraja psećeg života izbjegavajte kontakt. Krasno.
Jedno je kada se psi koji se znaju igraju, ganjaju i nešto ko biva dominiraju jedan na drugim, a sasvim drugo je kada pas ozbiljno, pri igri, opominje drugog psa ugrizom jer mu nešto nije po volji. To obično rade psi koji su opsesivni u nekim igrama ili posjedovanju predmeta i tu dolazi do ranjavanja. Neki dan je mog psa koji ima jako dugu dlaku u takvoj "igri" ujeo doberman, pa sam kasnije morao ispirati mu rane. Da je moj imao kraću dlaku ne bi mu ginulo šivanje. Nije prvi put da se to dešava, a sigurno ni zadnji. Samo meni takav pas nije dovoljno socijalizovan. Njegov vlasnik priča što i ti pričaš, "nije ništa, igra".
Iza mene su hiljade sati provedenih sa psima i jako dobro znam šta pričam i šta je moguće. Ne znam odakle ti uopšte fix ideja da tražim psa ili da se nešto dvoumim ili da mi je problem ljudska ili pseća krv. Tona nekog nagađanja niodakle da bi se opravdala neka šuplja priča i neko diskreditovao.
Bolje ti je okreni se sebi. Reci pošteno "ja ne znam i nisam znala pomoći svom psu i zato on ispašta". To treba da kaže svaki čovjek koji je dobio malog psa koji je izrastao u nesigurnu i agresivnu životinju. Kontam ja da ti nemaš pojma, ali ti si ubjeđena da si neki velemajstor. Tu i jest kamen spoticanja.