Zimske gume - starost i montaža

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#51 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by 530i »

Postoji razlika između guma novo proizvedenih i nekorištenih. Čemu onda uopšte postojanje oznake sa sedmicom proizvodnje? OK je prodavati i starije gume, nekorištene, ali sa određenim popustom. Ja sam prošlog novembra kupio gume proizvedene sredinom septembra i još dobio 10% popusta na plaćanje kešom. Guma stara godinu dana bi se trebala prodavati 20 ili 25% jeftinije od friške gume. Guma svojstva gubi i vremenom, bez obzira na (ne)korištenje...
Teufik

#52 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by Teufik »

Moja deviza pri kupovini guma je:

Uvijek gledam da budu do 6-9 mjeseci stare.Ako takve bas ne mogu naci,sto je vrlo rijetko,NE kupujem ako su gume starije od maximalno godinu dana.Nije da sam neka picajzla ali nemam ja kad razmisljati kako su one bile uskladistene i na koji nacin su ih cuvali,transportovali itd.
Nemam ja nista protiv ni da oni prodaju gume starije od 3,4 pa i 5 godina,bujrum im,ali meni ih nece uvaliti.

Uostalom nisam duzan nekom prazniti skladiste "starih" guma.
Kad su u pitanju gume tu ne kalkulisem.
Ako su starije i da ih bas moram kupiti tj.da nemam izbora a hvala Bogu danas ga bas ima,trazio bih popust.Obavezno.
Doduse nikad nisam bio u toj situaciji.Ako ga ne bi dali,trazio bih dalje.Za svoje pare hocu i imam pravo da biram.
shalla

#53 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by shalla »

Meni samo nije jasno kako sam prošle sedmice (44 sedmica) dobio gume 4112?
Jel moguće da su ih u Savi dobili 20 dana nakon što su se napravile :)
530i

#54 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by 530i »

Zašto ne bi bilo moguće?
shalla

#55 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by shalla »

530i wrote:Zašto ne bi bilo moguće?
Ma čudno mi obzirom da čitam iskustva raje evo ovdje po forumu a i na drugom forumu, ono, sretni su ako su ugrabili 2512 i sl pa mi poče vezati šuhvu da ovi nisu nešto smuljali :mrgreen:

Bošnjo = vječita paranoja :lol:
drndalo

#56 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by drndalo »

Pogledaj pise li zemlja proizvodnje na njima, ako je Slovenija, zasto ne bi moglo, kamionu odozgo treba 2 dana sa sve carinskom procedurom da ih istrese u skladistu u BiH... Kako je Sava u GY vlasnistvu, stancaju svi sve, pa se moze naci Semperit iz Slovenije, Sava iz Poljske, GY iz Turske... Suti i vozi tu Astru... 8)
goran16v

#57 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by goran16v »

shalla wrote:
Ma čudno mi obzirom da čitam iskustva raje evo ovdje po forumu a i na drugom forumu, ono, sretni su ako su ugrabili 2512 i sl pa mi poče vezati šuhvu da ovi nisu nešto smuljali :mrgreen:

Meni ta paranoja nije jasna... Pogotovo sto sljedece godine kad montiraju te iste gume nema ni "P" od paranoje, jos su sretni pricom imam nove gume kupio prosle godine.
sorcerer

#58 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by sorcerer »

goran16v wrote: Meni ta paranoja nije jasna... Pogotovo sto sljedece godine kad montiraju te iste gume nema ni "P" od paranoje, jos su sretni pricom imam nove gume kupio prosle godine.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
shalla

#59 Re: Zimske gume - starost i montaža

Post by shalla »

goran16v wrote:
shalla wrote:

Meni ta paranoja nije jasna... Pogotovo sto sljedece godine kad montiraju te iste gume nema ni "P" od paranoje, jos su sretni pricom imam nove gume kupio prosle godine.
Ma upotrijebio sam tešku riječ, nije to paranoja već čisto ono što čovjek ima u glavi za bilo šta u Bosni "a da on mene nije nešto zajebao :mrgreen: ". Tako je svugdje, i na mom poslu ,vjerovatno i tvom i sl.
Ja sam gore u postu napisao da fakat nisam ganjao da je guma 2012 tako da me haman bilo briga nego eto, onako rekoh da mi je bilo drago (a vjeruj mi da sam pogledao tek 3-4 dana nakon montiranja, i to kad sam prao auto :-D )
Post Reply