photo wrote:samo da pojasnim na pocetku: mrzim sda iz dubine duse i ne, nisam bosnjak. sdp je moja politicka opcija. a evo kako sada vidim trenutnu situaciju:
lagumdzija je prodao drzavu zbog svoje guzice. ali samo na kratko.
dodik ce se sada osjecati jaci nego ikada jer ima jacu moc u rukama i pocece sprovoditi svoju rusilacku retoriku.
rezultat toga ce biti da ce i oni bosnjaci koji su bili protiv sda i glasali za neke druge, za dvije godine u potpunosti podrzati kandidata sda.
isto tako, na loklanom nivou, sda ce postati jaca nego ikada do sada od kraja rata. sdp ce izgubiti gro svojih clanova a to su bili bosnjaci. nemojte zaboraviti da su ti bosnjaci bili za bih ravnopravnu drzavu svih naroda, a ovom politickom prodajom lagumdzija je izevjerio njihovo povjerenje jer je dodiku dao vise materijala i prostora za manevrisanje.
ako se dodik ne bude mogao kontrolisati, sda ce biti sve jaca i jaca i sve vise bosnjaka ce im prilaziti. nesto u stilu engleza nakon krvave nedjelje, umjesto da uplase irce masakrom na krvavu nedjelju, ira je dobila ogroman broj clanova koji su se prijavljivali jer su htjeli osvetu. ista stvar ce se desiti i bosnjacima prema sdp-u.
lagumdzija je u stvari na duge staze uradio sda veliku uslugu, usmjerio je i one neodlucne da se okrenu prema njima.
moze sada sdp pricati sta hoce, bosanjaci imaju osjecaj da je lagumdzija prodao drzavu i vise sta god kaze ili uradi sdp nece piti vode, donji su.
osim ako se sdp ne odrekne lagumdzije i ponisti njegov dogovor sa dodikom (prakticnim djelovanjem a ne retorikom), a to se nece desiti u skoroj buducnosti.
jos kada kosic osnuje svoju stranku, predvidjam pad clanstva u sdp-u za bar 60% i perspektivu stranke za bih.
Napisao si upravo ono sto i ja mislim i osjecam. Ja jesam Bosnjak, ali nisam glasao za SDA zadnjih 10 godina. Do ovih izbora. A onda sam iz revolta i zelje da pokazem da se kao Bosnjak ne slazem sa onim sto Zlatko i Fahro rade od drzave (drzavni budzet, rekonstrukcija vlasti na federalnom nivou, sdp-ovo smjenjivanje kadrova i postavljanje jos gorih, itd.). I sada sam kao sto si opisao u ovom postu na tragu da i 2014. postupim isto na kantonalnom i federalnom nivou (osim na drzavnom tu mogu samo za SDU ili SBiH). Da su danas izbori, upravo bih tako uradio.
Nije problem da SDA ide iz vlasti, to je parlamentarna demokratija, ali nacin i drustvo sa kojim ih SDP izbacuje, te ljudi koji treba da ih zamjene-Radoncic???!!! Pa prave cirkus od drzave. I jos ima onih, na zalost, koji ih brane?!
Ispade da su SDP-u prihvatljivi Covic koji je kampanju i politiku zasnovao na cilju o trecem entitetu i hrvatskom stonom gradu Mostaru, Dodik cija je osnovna teza da je BiH drzava mrtvac (les) i da ce se RS otcjepiti i Radoncic ciju poslovnu saradnju sa Kelmendijem je i Interpol zadokumentovao, a SDA im je najvece zlo koje treba odstraniti???!!! Ma moze se toj SDA svasta prigovoriti, ali su za drzavu BiH daleko manje zlo od svih prethodno pobrojanih. Ali Zlatko sa Dodikom, Covicem i Fahrom pravi aranzmane koji bezbeli idu u prilog "jacanju" drzave.
Suma svega je, da ce SDA koja je 2010 godine bila slaba i bolesna nicim izazvana postati ponovo najjaci faktor na bh politickoj sceni. Istovremeno i na zalost i na srecu.
Od '96 niko nije uzburkao medjunacionalne tenzije u BiH kao SDP i Zlatko sada, a oni su kao neka gradjanska stranka...