Način proslave Bajrama

Rasprave o vjerskim temama.
nasa

#51 Re: Način proslave Bajrama

Post by nasa »

plain vanilla wrote:
Nisrin wrote:Ma ljudi su kod nas strasno BEZOBRAZNI, posebno omladina...pitala bih ja bilo koga od ovih mladjih da nemaju mamu ili oca pa na taj dan da ustanu i docekaju Bajram bez jednog ili oba roditelja koliko bi htjeli i dalje ici na derneke, "u zivot" "da naprave lom" itd.
Kod nas je sistem vrijednosti totalno drugaciji nego prije, sve ono sto je pozeljno kod nas je "tradicija, glupost, zaostalost" - ne postuje se vise bajramsko druzenje uz porodicu i familiju i sve sto nosi taj dan...

Jos mi je veci uzas kad dosta ljudi kolje kurban, a navece sve to zalijevaju litrama alkohola. nebitno da li vani ili u vlastitoj kuci! :x

Svi su MUSLIMANI, a svako od islama uzima ono sto njemu odgovara, preokrecu stvari u pravcu koji njima ODGOVARA, niko se ne sjeti uzeti Kur'an i knjige vjerodostojnih hadisa pa da se s pravom moze nazvati muslimanom! Dokle god je takvih islam ce crniti svuda, pa i kod nas...opet, sve je stvar ODGOJA i KARAKTERA!

Sve u svemu odlicna je prilika lokalnim udavacama da joj jednom pokazu svoje dekoltee i gole noge, bas onako u duhu Bajrama- fuj! :x
pa clan IZ postajes ako platis clanarinu, nema veze pijes li

btw, puno se na forumu brine za tudje grijehe, a malo za svoje
rijetko ili boje receno nikad nemamo priliku procitati da sebe neko naruzi, vazda su svi puni kritike prema drugima
ima ko ce suditi, nije to nase
Pa,ne kritikuje se neki licno,bude i toga na forumu :-D ,ali na ovom primjeru to nije slucaj vec se kritikuje drustvo koje ne vidi nista lose u neprikladnim proslavama Bajrama,
naravno vrlo moguce da su to mahom pravo mladi ljudi koji jos ne slijede sve propise,
ipak bilo bi lijepo da se organizuje vise prikladnih proslava ili bar s prikladnijim plesacicama :D
Nuken

#52 Re: Način proslave Bajrama

Post by Nuken »

Bajram nije slavlje da se slavi...
Obići rodbinu,prijatelje,komšije
Obići mezarluke najmilijih koji danas nažalost nisu živi..
Kurban i sve oko njega..Eto kako će mi ovaj Bajram proteći..
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
Želim vam svima sve najbolje.Da sljedeći Bajram dočekate u sreći i rahatluku,bez svađa,problema bilo kakve vrste,neimaštine i sl. :)
P.S Jest da sam ranije čestitao al sutra me garant nema ONLINE :)
Nucleo1985

#53 Re: Način proslave Bajrama

Post by Nucleo1985 »

Nuken wrote:Bajram nije slavlje da se slavi...
Želim vam svima sve najbolje.Da sljedeći Bajram dočekate u sreći i rahatluku,bez svađa,problema bilo kakve vrste,neimaštine i sl. :)

Upravo tako svaka ti je na mjestu.

Samo da pitam kakav je obicaj u tvom kraju sto se tice obilazka mezarluka.
Kod nas se ide odma iz dzamije, dok cujem da drugi praktikuju da idu drugi dan Bajrama. :?:
leo_

#54 Re: Način proslave Bajrama

Post by leo_ »

Ma IZ je presmješna s ovom fetvom. Fetva valjda vrijedi samo za muslimane, a onaj ko konzumira alkohol nije musliman, stoga...kome je onda fetva upućena? :D :bih:
Tigar1

#55 Re: Način proslave Bajrama

Post by Tigar1 »

Ustati u 05:30.. lijepo s edotjerati, obući najljepše odijelo, nagizdati se kao da se ženiš.. odijelo, kravata, najljepši miris koji možeš sebi priuštiti.
Otići na sabah-namaz, poslije sabaha slušati učenje Jasini-šerifa i dove za bosanske časne šehide. U tom dođe i vrijeme za klanjanje Bajram-namaza, poslije saslušati bajramsku hutbu.

Doći kući, lijepo je se vratiti drugim putem po mogućnosti, poselamiti se sa hanumom i roditeljima, malo sjesti tu, dočekati eventualno ako će neko doći, malo sjesti s njima... Pripremiti potom sve sprave, lavore i plastične velike kante za klanje kurbana, iskopati rupu gdje će krv oteći... privesti kurbana, izvršiti klanje sa riječima Bismillahi Allahu ekber... propisno oderati kožu i rasporediti meso za raspodjelu... mlađi članovi porodice obično dijele...

Potom ide bajramski ručak.. obično kod nekog ko je najstariji u porodici... potruditi se obići prvi dan ženine roditelje i najužu porodicu... obićno je to sve gotovo negdje u sumrak, poslije dolazi nama rodbina... ukratko pošto je ovo ''radni'' Bajram jer prinošenje kurbana to zahtijeva ..malo, jako malo vremena ostaje da se eventualno izleti negdje u grad...

Kakvi partiji i ostali bakrači... jeftini šund i moram tako reći ''balijski'' sindrom, kič alkohola i golih treba... Halalite zbog ovog ružnog naziva ali vjerovatno ste svjedoci bili šta ''proslava'' nakaradna može donijeti... :x
Kroksica

#56 Re: Način proslave Bajrama

Post by Kroksica »

illuminated wrote:Ah koliko mesija, ah koliko dusebriznika.
To sto bilo ko radi to je izmedju njega i Boga. On ce polagati racun za to (naravno, ako Bog uopste postoji).

A ove fetve su malo je reci smijesne. Nekad imam osjecaj da je nekima krivo sto se omladina zabavlja, pa eto daj da ima zabrane. Svako ima svoje. I Nova godina je usko vezana za Bozic ali se ne nadje nikad kreten koji ce zabraniti ljudima da se vesele.

Ko voli nek sjedi kuci, s porodicom pije caj, provede kako mu je srcu drago.
Ko voli nek izadje, nek uziva u ljepoti lijepo obucenih i namirisanih muskaraca i zena, socijalizuje se i malo zaplese.
Svakom njegovo. Meni ce reci, "Eto ti si nikakav vjernik". Moj odgovor:
"To sto ja radim to je izmedju NJega i mene. Ostali dovidjenja i prijatno."
Jako smijesan post.
:thumbup:
pussysmoke

#57 Re: Način proslave Bajrama

Post by pussysmoke »

Tigar1 wrote:Doći kući, lijepo je se vratiti drugim putem po mogućnosti, poselamiti se sa hanumom i roditeljima, malo sjesti tu, dočekati eventualno ako će neko doći, malo sjesti s njima... Pripremiti potom sve sprave, lavore i plastične velike kante za klanje kurbana, iskopati rupu gdje će krv oteći... privesti kurbana, izvršiti klanje sa riječima Bismillahi Allahu ekber... propisno oderati kožu i rasporediti meso za raspodjelu... mlađi članovi porodice obično dijele...
Jako lijep opis scene bespotrebnog klanja. :thumbup: :bih:
Heller

#58 Re: Način proslave Bajrama

Post by Heller »

pussysmoke wrote:
Tigar1 wrote:Doći kući, lijepo je se vratiti drugim putem po mogućnosti, poselamiti se sa hanumom i roditeljima, malo sjesti tu, dočekati eventualno ako će neko doći, malo sjesti s njima... Pripremiti potom sve sprave, lavore i plastične velike kante za klanje kurbana, iskopati rupu gdje će krv oteći... privesti kurbana, izvršiti klanje sa riječima Bismillahi Allahu ekber... propisno oderati kožu i rasporediti meso za raspodjelu... mlađi članovi porodice obično dijele...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
nasa

#59 Re: Način proslave Bajrama

Post by nasa »

Jeste li to vegetarijanci :D
Last edited by nasa on 25/10/2012 21:43, edited 1 time in total.
Heller

#60 Re: Način proslave Bajrama

Post by Heller »

nasa wrote:Jeste li to vegeterijanci :D
Njet
Platformas

#61 Re: Način proslave Bajrama

Post by Platformas »

pussysmoke wrote:

:lol:
Nuken

#62 Re: Način proslave Bajrama

Post by Nuken »

Nucleo1985 wrote:
Nuken wrote:Bajram nije slavlje da se slavi...

Upravo tako svaka ti je na mjestu.

Samo da pitam kakav je obicaj u tvom kraju sto se tice obilazka mezarluka.
Kod nas se ide odma iz dzamije, dok cujem da drugi praktikuju da idu drugi dan Bajrama. :?:
2 dan Bajrama se kod nas (Sanski Most-Krajina) odlazi na mezarluke.Takav je običaj te ga većina praktikuje.Prvi dan je za podjelu kurbana i obilazak rodbine,prijatelja,komšija... :)
nasa

#63 Re: Način proslave Bajrama

Post by nasa »

Heller wrote:
Njet
Samo vegetarijanci i oni,znas,zenskasti muskarci :D se zgrozavaju na bespotrebno klanje zivotinja ....
Heller

#64 Re: Način proslave Bajrama

Post by Heller »

nasa wrote:
Heller wrote:
Njet
Samo vegetarijanci i oni,znas,zenskasti muskarci :D se zgrozavaju na bespotrebno klanje zivotinja ....
sad ja ispadoh peder jer mi je primitivno u dvorištu da ja koljem životinju :?
nasa

#65 Re: Način proslave Bajrama

Post by nasa »

Heller wrote:
nasa wrote:
Heller wrote: Njet
sad ja ispadoh peder jer mi je primitivno u dvorištu da ja koljem životinju :?
Pa,ne moras ga klati sam u dvoristu,mozes da uplatis negdje....a ima i muskaraca kojima to nije gadljivo,znaci za svakog ima rjesenje!
_amy_

#66 Re: Način proslave Bajrama

Post by _amy_ »

Tata ode na Bajram namaz, a mama i ja se potrudimo da ga dočeka pita (neki običaj već godinama) i sve u kući zamiriše. On se sa namaza vazda vraća u drušvu, u neka doba i brat dođe da se tuspasi pa bježi svojoj hanumi. Onda ide priprema za kurban, doduše u taj dio se ne petljam, meso se otpremi u narodnu kuhinju, a mi idemo kod familije (zavisno čiji je red) na ručak, ovaj dio mi je definitivno poseban. A tek nekad navečer se nađem sa rajom, kod nekog u stanu i ljepota, ne može nikako bolje. :-D

Da se mene pita Bajram bi bio svaki dan :)
Tigar1

#67 Re: Način proslave Bajrama

Post by Tigar1 »

Čuj bespotrebno...
Uzvišeni Allah lijepo kaže ''Do Nas neće doprijeti ni meso njihovo ni krv njihova, već vaša dobra djela...''

Da bi nešto dobio moraš nešto i dati, formula je jednostavna, žrtvuješ se da bi ti na onom svijetu bilo bolje, naravno ako želiš da vjeruješ u isti.
A ova sutrašnja aBd žrtva je samo jedna u nizu žrtvi koje čovjek mora da podnese, svaki dan je neko odricanje :

Naljuti te šef pa osaburiš, neki ti narkoman ukrade radio iz vozila pa se strpiš, dedo koji nosi duple đozle ti razbije auto na semaforu jer nije vidio da mu je crveno pa se strpiš, dođe ti da se spanđaš sa zgodnom kolegicom s posla (misliš da imaš šanse a čovjek si od krvi i mesa) pa se strpiš radi supruge, roditelja, njenih roditelja i respekta, obraza i časti vjere koju propagiraš i zbog Uzvišenog Boga kojem svaki dan pet puta padaš na sedždu... masa inih odricanja i iskušenja... mogao bi čovjek nabrajati do sutra..

U opštoj krizi, besparici, manjku posla, mnoštvu bolesnih i nesretnih (odi u bolnicu bilo koju sve će ti se samo kazati na onkologiji pogotovo), kad se ima mogućnosti a čovjek mlad, zdrav, sretan u svom krugu porodice, haram je ne ispoštovati ovu dužnost...
Bespotrebno nije klanje niti žrtvovanje životinje već samo mišljenje da je to ''višak''. Primitivno nije jer je takva tradicija, Uzvišeni Bog je iste stvorio radi koristi ljudima (mlijeko, meso, koža, vuna, unutrašnji organi...)
Heller

#68 Re: Način proslave Bajrama

Post by Heller »

Tigar1 wrote:
Naljuti te šef pa osaburiš, neki ti narkoman ukrade radio iz vozila pa se strpiš, dedo koji nosi duple đozle ti razbije auto na semaforu jer nije vidio da mu je crveno pa se strpiš, dođe ti da se spanđaš sa zgodnom kolegicom s posla (misliš da imaš šanse a čovjek si od krvi i mesa) pa se strpiš radi supruge, roditelja, njenih roditelja i respekta, obraza i časti vjere koju propagiraš i zbog Uzvišenog Boga kojem svaki dan pet puta padaš na sedždu... masa inih odricanja i iskušenja... mogao bi čovjek nabrajati do sutra..
Ode sad tema u kurac, al kome Boldirano treba da ovo gore ne radi....
casanova123

#69 Re: Način proslave Bajrama

Post by casanova123 »

kako ja proslavim Bajram:

obilazak familije, prijtelja, komsija, starih, provodjenje vremena sa porodicom, izadjem navecer malo po gradu prosetam sa dragom osobom, odem u kino ili popijem negdje sok i pojedem palacinke, i kuci sam do 9 navecer.. meni dobro i dosta.. :D
cancel

#70 Re: Način proslave Bajrama

Post by cancel »

nije mi jasno ovo klanje životnja što neki pričaju, što se to točno kolje? koja životinja i da li se to jede kasnije ili? :o

u svakom slučaju sretan bajram svima.. i ja bi nekom sutra na baklavu ali ne poznajem niti jednog muslimana :sad:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#71 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

cancel wrote:nije mi jasno ovo klanje životnja što neki pričaju, što se to točno kolje? koja životinja i da li se to jede kasnije ili? :o

u svakom slučaju sretan bajram svima.. i ja bi nekom sutra na baklavu ali ne poznajem niti jednog muslimana :sad:
:?
gdje ti zivis :shock:
nasa

#72 Re: Način proslave Bajrama

Post by nasa »

Heller wrote:
Tigar1 wrote:
Ode sad tema u kurac, al kome Boldirano treba da ovo gore ne radi....

Hajde eto ne treba nikom,svi posteni,dobrocudni,susretljivi ne bi nikog prevarili i sve naj,naj....samo su vjernici toliko losi ljudi i da nemaju vjeru u Boga ko zna sta sve ne bi radili,sve gore od goreg....jesi to htio da zakljucis? :)
cancel

#73 Re: Način proslave Bajrama

Post by cancel »

plain vanilla wrote::?
Zagreb :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#74 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

cancel wrote:
plain vanilla wrote::?
Zagreb :)
ja, kod vas samo Hercegovci :mrgreen:
cancel

#75 Re: Način proslave Bajrama

Post by cancel »

plain vanilla wrote:ja, kod vas samo Hercegovci :mrgreen:
haha, tako nekako :lol: :lol: