Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Zux

#51 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by Zux »

530i wrote:Kad bi počeli vraćati ljude koji žive od raspadnutog T3 ili Transita neko bi nekog ubio vjerovatno.
A ko ce koga ubit' kad taj sa raspadnutim "bilo kojim autom" ne zakoci gdje bi trebao pa ubije necije dijete, majku, zenu, oca...?
sorcerer

#52 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

sigurno 40% tih poluraspadnutih kombi govana se voza neregistrovano....
skafiskafsnjak

#53 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

Zux wrote:
530i wrote:Kad bi počeli vraćati ljude koji žive od raspadnutog T3 ili Transita neko bi nekog ubio vjerovatno.
A ko ce koga ubit' kad taj sa raspadnutim "bilo kojim autom" ne zakoci gdje bi trebao pa ubije necije dijete, majku, zenu, oca...?
Ako cemo realno, sta to u nasoj drzavi funkcionise kako treba pa da pricamo nesto ... ?
na svakom koraku raznih propusta.. i mnogo vecih od pustanja neispravnih auta na tehnickom.
goran16v

#54 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by goran16v »

L00d wrote:
Zux wrote:
Ako cemo realno, sta to u nasoj drzavi funkcionise kako treba pa da pricamo nesto ... ?
na svakom koraku raznih propusta.. i mnogo vecih od pustanja neispravnih auta na tehnickom.
Samo je pitanje koliko te takvih propusta moze doci glave kao sto te moze doci glave teh. neispravan auto...
Zux

#55 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by Zux »

Najlakse se vaditi "nista nam ne valja pa haj jebaji ga moze i ovo". Od necega se mora krenuti. U ovom segmentu o kojem pricamo je vrlo jednostavno uvesti red. Kontrole, visoke kazne, zabrane. Kad neko zagine gotovo je. A ko ce odgovarati? Samo vozac? Onaj koji ga je pustio takvog na cestu? I ovo je kljucno sto rece goran, radi se o glavi, necijem zivotu i ne treba nikakve dileme biti.
sabih05

#56 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sabih05 »

Bakir1 wrote:
Alfa159-1.7Turbo wrote:Da je u nasoj zemlji sve kako treba i da se tehnickih pregledi se pridrzavaju zakona (kao sto se ne pridrzavaju), jednostavno bi oni mogli voditi evidenciju kilometraze i istu davati na uvid,odnosno da bude zakonska obaveza to vodjenje kilometraze u jednu jedinstvenu evidenciju, tako bi na neki nacin jako tesko bilo lazirati kilometrazu.Doduse,prije nego registruju vozilo,mogu vratiti kilometrazu pa onda ici na tehnicki...jedino kad bi se mogao ostvariti neki vid saradnje i izmedju tehnickih pregleda u BiH i inostranstvu,onda bi jako tesko bilo lazirati kilometrazu vozila..
tehnicki pregledi rade svoj posao, kao neko ko direktno odgovara za njih 17 to tvrdim i tvrditi cu i tebi i svakome.
obavezan dio zapisnika o tehnickom pregledu motornog vozila (sluzbene novine FBiH broj 63/07 prilog broj 6) je broj predjenih kilometara.
ta i takva evidencija se ne vodi nigdje sem u registrima tehnickih pregleda koje je svako u obavezi drzati 5 godina.
isti takav zapisnik dobiju uposlenici PU koji rade na sektoru registracije motornih vozila.
broj predjenih kilometara je jedan od osnovnih parametara koji se posmatraju prilikom homologacije vozila.
zasto se evidencija o predjenih kilometrima ne vodi mozes pitati nadlezne institucije koje direktno rukovode poslovima tehnickih pregleda i procesa homologacije motornih vozila, a to bi bila federalna i drzavna tijela iz oblasti prometa i komunikacija.
druga je stvar sto nama, bosancima i hercegovcima, zine guzica, pa kupujemo auto iz 2009 za 40% cijene novog auta, i tako je u 80% slucajeva ovih 20% su izuzeci.
za pokretaca teme, od 2005 godine na vozilima se zapisuje kilometraza na 2 mjesta, od proizvodjaca do proizvodjaca moguce je i vise, kompjuter motora, instrument tabla, kljucevi, mjenjaci.
laziranje kilometraze se obicno radi na instrument tabli tj kilometar satu dok je za kompjuter motora potrebno biti malo veci maher.
ocitanje kilometara ukoliko se neko nije potrbusio dodatno je vrlo lako moguce ocitati u ovlastenom servisu sa orginalnom dijagnostikom.
S obzirom da imas iskustvo u radu tehnickih pregleda, molim te, objasni nam kako je moguce da svi ovi golfovi 2 i ostala auta stara po 30 godina prolaze tehnicke preglede. Svaki dan vidjamo stotine ovih auta koja su obicne olupine i zagadjivaci okoline. Sta je sa fotografijama, bazama podataka i tome slicno sto je obecavano prije nekoliko godina? Dugo vremena se pitam kako je ovo moguce?

PS Izvinjavam se sto je pitanje off-topic.
matsuda

#57 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by matsuda »

Mozes i onako malo odokativno procijeniti. Jer kilometar u 8h ujutru u Sarajevu, nije isto sto i kilometar na Josanici.

Evo, prije servisa sta treba uraditi samo da procijenis da li ima smisla da ga vozis do servisa:
1. Sjediste. Izlizani krajevi na lijevoj strani sjedista govore o tome da li se je iz auta cesto izlazilo i ulazilo, tj. da li je cesto paljeno-gaseno, sto je lose za motor. Provjeris da auto nije bilo za dostavu pizza, naprimjer.
2. Rupice u podu. Cesto nastaju od stilki, sto znaci da ga je vozila zena. O njenom osjecaju za voznju govori dovoljno sama cinjenica da vozi u stiklama.
3. Pohabanost volana. Govori ti o tome da li je auto vozen(upravljan) agresivno ili nije, najbolje se primjeti na volanima presvucenim kozom.
4. Izlizanost kvacila i mjenjaca upucuju na to da je auto dosta vozen po gradu i da je cesto koristen. Izlizano kvacilo upucuje i na cinjenicu da je auto drzan na kvacilu u stanju mirovanja, umjesto u neutralnom.
5. Telefonska instalacija. U dosta salona ces pronaci vecinu auta koje su vozile firme i obicno svaki, ali bas svaki auto ima telefonsku instalaciju. To da ga je vozila firma ne mora biti lose, jer ne prave kompromise na odrzavanju. Takvi auti imaju unaprijed odredjenu kilometrazu na kojoj se moraju isplatiti, i onda drugu kilometrazu na kojoj njihovo odrzavanje nije rentabilno i isplativije ga je prodati.
6. Ogrebotine na rubovima i sredini vrata. Govore da je auto parkiran u gradu, sto nije toliko relevantno, ono sto je najvaznije kod toga govore o tome da li je prethodni vlasnik bio pazljiv ili ne.
skafiskafsnjak

#58 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

matsuda wrote:Mozes i onako malo odokativno procijeniti. Jer kilometar u 8h ujutru u Sarajevu, nije isto sto i kilometar na Josanici.

Evo, prije servisa sta treba uraditi samo da procijenis da li ima smisla da ga vozis do servisa:
1. Sjediste. Izlizani krajevi na lijevoj strani sjedista govore o tome da li se je iz auta cesto izlazilo i ulazilo, tj. da li je cesto paljeno-gaseno, sto je lose za motor. Provjeris da auto nije bilo za dostavu pizza, naprimjer.
2. Rupice u podu. Cesto nastaju od stilki, sto znaci da ga je vozila zena. O njenom osjecaju za voznju govori dovoljno sama cinjenica da vozi u stiklama.
3. Pohabanost volana. Govori ti o tome da li je auto vozen(upravljan) agresivno ili nije, najbolje se primjeti na volanima presvucenim kozom.
4. Izlizanost kvacila i mjenjaca upucuju na to da je auto dosta vozen po gradu i da je cesto koristen. Izlizano kvacilo upucuje i na cinjenicu da je auto drzan na kvacilu u stanju mirovanja, umjesto u neutralnom.
5. Telefonska instalacija. U dosta salona ces pronaci vecinu auta koje su vozile firme i obicno svaki, ali bas svaki auto ima telefonsku instalaciju. To da ga je vozila firma ne mora biti lose, jer ne prave kompromise na odrzavanju. Takvi auti imaju unaprijed odredjenu kilometrazu na kojoj se moraju isplatiti, i onda drugu kilometrazu na kojoj njihovo odrzavanje nije rentabilno i isplativije ga je prodati.
6. Ogrebotine na rubovima i sredini vrata. Govore da je auto parkiran u gradu, sto nije toliko relevantno, ono sto je najvaznije kod toga govore o tome da li je prethodni vlasnik bio pazljiv ili ne.

Sta ako je neko stavljao presvlake u autu koje su se derale, a ona pocetna ostala ko nova ? Hoces da kazes da zene ne znaju voziti ?
U mene je mjenjac sav poderan, a razlog je to sto mi je jednu vecer prozor ostao 5cm otvoren,a kisa s vjetrom bila i od vlage se nekako ogulio.

To mogu biti pokazatelji ali isto tako i ne moraju.

Meni je auto preslo 118 000 i eto, koza na mjenjacu se guli ...

Mislim da je bolje auto odvesti u servis ili kod dobrog automehanicara.
sorcerer

#59 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

kako vidite izlizanost i poderanost mjenjaca ?? mjenjac je pod haubom ,sta ima veze s otvorenim prozorom? ne kontam....
skafiskafsnjak

#60 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:kako vidite izlizanost i poderanost mjenjaca ?? mjenjac je pod haubom ,sta ima veze s otvorenim prozorom? ne kontam....
Pretpostavljam da se misli na rucicu mjenjaca
sorcerer

#61 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

aha :-D
skafiskafsnjak

#62 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

A meni se ogulio i poceo derati tu vecer, kad mi je uslo dosta vode u auto (kroz otvoren prozor).
Par dana poslije toga ugrijalo pravo bilo i pretpostavljam kondenz ili sta vec... :D

Od svega toga sto je forumas naveo iznad, bitnije mi je da je auto redovno servisirano. Pri tome ne mislim na godisnje servise i to nego na to da se auto popravljalo svaki put kad bi se pojavio manji kvar.

Bar ja tako radim... kada se nesto pokvari, pa makar nebitno bilo, odmah vozim majstoru i popravljam .
sorcerer

#63 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

ma bolje je popravljat kad nesto otpadne onda znas sta je :lol: :lol: :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#64 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

Pa sta je, ima ljudi koji auto voze dok moze ici, bez obzira da li negdje nesto klapa ili slicno ...
sorcerer

#65 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

pa znam zato sam i rekao ,to su unistavaci auta.....
skafiskafsnjak

#66 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:pa znam zato sam i rekao ,to su unistavaci auta.....
Oni mozda vise vode racuna o rucici mjenjaca, sjedistima, kvacilu itd :D
Bakir1

#67 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by Bakir1 »

sabih05 wrote:
S obzirom da imas iskustvo u radu tehnickih pregleda, molim te, objasni nam kako je moguce da svi ovi golfovi 2 i ostala auta stara po 30 godina prolaze tehnicke preglede. Svaki dan vidjamo stotine ovih auta koja su obicne olupine i zagadjivaci okoline. Sta je sa fotografijama, bazama podataka i tome slicno sto je obecavano prije nekoliko godina? Dugo vremena se pitam kako je ovo moguce?

PS Izvinjavam se sto je pitanje off-topic.
ako ocekujes da se nesto pravdam ne pada mi na pamet.
objasni ti meni zasto teh pregled iz lukavice i supe od 10.000 KM prolazi u pojedinim opstinama?
imas 164 stanice tehnickog pregleda u fBiH, kada ugledas takav grob mozes biti samaritanac okrenuti besplatni broj murije i prijaviti, pa ko god da je neka je.
onog trenutka kada mi promjenimo nasu kolektivnu svijest o autima kao takvim promjeniti ce se i situacija na cesti koja smeta i meni i tebi.
sem toga period vazenja tehnickog pregleda je 1 godina bilo auto 1971 ili 2010 godiste, za dan se moze izmjeniti tehnicka ispravnost auta a ne za godinu.
sve to sto je obecavano ispunjeno je, svaka stanica tehnickog ili svaki mup ima uvid gdje je uradjen pregled za bilo koje vozilo.
fotografija je tu kao dokaz da je auto bilo na tehnickom pregledu sto je pomak na bolje jer prije toga dolazila je saobracajna od auta :lol:
basicm

#68 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by basicm »

L00d wrote:
matsuda wrote:Mozes i onako malo odokativno procijeniti. Jer kilometar u 8h ujutru u Sarajevu, nije isto sto i kilometar na Josanici.

Sta ako je neko stavljao presvlake u autu koje su se derale, a ona pocetna ostala ko nova ? Hoces da kazes da zene ne znaju voziti ?
U mene je mjenjac sav poderan, a razlog je to sto mi je jednu vecer prozor ostao 5cm otvoren,a kisa s vjetrom bila i od vlage se nekako ogulio.

To mogu biti pokazatelji ali isto tako i ne moraju.

Meni je auto preslo 118 000 i eto, koza na mjenjacu se guli ...

Mislim da je bolje auto odvesti u servis ili kod dobrog automehanicara.
Ja jednostavno nikad ne bih kupio auto od tebe. Covjek je u pravu sve sto je rekao. Pohabanost navedenih dijelova pokazuje ekspoaltaciju vozila.
skafiskafsnjak

#69 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

basicm wrote:Ja jednostavno nikad ne bih kupio auto od tebe. Covjek je u pravu sve sto je rekao. Pohabanost navedenih dijelova pokazuje ekspoaltaciju vozila.
A sta ako je neko imao auto i cuvao presvlake stavljanjem drugih, presvukao rucicu mjenjaca i volan istom kozom, promjenuo papucicu kvacila (onu gumu) ...

Sta onda ? od njega bi kupio ? :lol: :lol:
basicm

#70 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by basicm »

Prije od njeg nego od tebe jer se potrudio da auto vrati u normalno stanje. A zamijeniti sve to sto si nabrojao kosta. A presvlake ne mogu sprijeciti lomljenje sjedista, nova koza na volanu je sumnjiva...
skafiskafsnjak

#71 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

pa tebi je vazniji vizuelni izgled auta nego ono ispod haube...

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
sorcerer

#72 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

L00d wrote:pa tebi je vazniji vizuelni izgled auta nego ono ispod haube...

pa kako i svima samo nek je cisto i oprano a sto otpadaju komadi trapa i sto nikad nije servis uradjen to nema veze :D
skafiskafsnjak

#73 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:
L00d wrote:pa tebi je vazniji vizuelni izgled auta nego ono ispod haube...

pa kako i svima samo nek je cisto i oprano a sto otpadaju komadi trapa i sto nikad nije servis uradjen to nema veze :D
Boga mi, sutra cu smrk uzeti ... pa lijepo opleti, i unutra i vani 8-)
sorcerer

#74 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by sorcerer »

jak pritisak i vruca voda i kupi fairy pere sve sem obraza :lol: :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#75 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:jak pritisak i vruca voda i kupi fairy pere sve sem obraza :lol: :lol: :lol:
Obraz mi je cist, nikom necu podvaliti auto :lol:

Znaci, Fairy je dovoljan :lol:
Post Reply