Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
CaneBos

#51 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by CaneBos »

Ja juce sravnah 205KM u Interexu..jedna kolica! Od toga za pojesti 1 poli salama i paket virslica :-)
sta vise reci.. :(
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#52 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by ladyblue18 »

U Interex svaki put kad odem, a ide se jednom mjesecno u veliku nabavku cijene artikala su vece skoro uvijek za 10-15 feninga, ne znam vise po kojem osnovu dizu cijene svega zivog.

Kad se sjetim, 99-00 g. kad je otvoren Mercator, mogao si za 100 maraka dvoje kolica napuniti a danas u Interexu koji je odavno prestao biti "najjeftinije mjesto u gradu" bacis 200 maraka a rucka ne mozes skuhati.
shiny

#53 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by shiny »

ladyblue18 wrote:U Interex svaki put kad odem, a ide se jednom mjesecno u veliku nabavku cijene artikala su vece skoro uvijek za 10-15 feninga, ne znam vise po kojem osnovu dizu cijene svega zivog.

Kad se sjetim, 99-00 g. kad je otvoren Mercator, mogao si za 100 maraka dvoje kolica napuniti a danas u Interexu koji je odavno prestao biti "najjeftinije mjesto u gradu" bacis 200 maraka a rucka ne mozes skuhati.
Ja se sjećam prije samo pet ili šest godina, u Sam Shopu u Barama/Šipu je bila akcija, ako prekoračiš račun od 50 KM imaš besplatnu kafu/sok u njihovom kafiću. Račnun od 50 KM je značio punu onu veliku korpu svega, bukvalnog razbacivanja, uzimanja velikih nutela, gluposti koje ti ni ne trebaju, čaša, šolja, escajga, sa svake police nešto skineš, napuniš i frižider i špajzu...
Evo sam maloprije za 50 KM kupila jednu kesu isključivo prijeko potrebne hrane, dva soka i neke grickalice. Prema mom proračunu će trajati večeras i sutra, eventualno prekosutra...
Not My Idea

#54 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Not My Idea »

shiny wrote: Ja se sjećam prije samo pet ili šest godina, u Sam Shopu u Barama/Šipu je bila akcija, ako prekoračiš račun od 50 KM imaš besplatnu kafu/sok u njihovom kafiću. Račnun od 50 KM je značio punu onu veliku korpu svega, bukvalnog razbacivanja, uzimanja velikih nutela, gluposti koje ti ni ne trebaju, čaša, šolja, escajga, sa svake police nešto skineš, napuniš i frižider i špajzu...
Pregoni ga vala i ti :mrgreen: ali da, danas se puno manje stvari kupi za 50 maraka nego prije par godina.

Za 100 maraka dodjes kuci sa dvije kese u kojima nema nista konkretno.
O'zone
Globalni moderator

#55 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by O'zone »

Religious Fantastic wrote:Mene samo tjesi da sve ovo neminovno vodi slomu i nadam se francuskom 1789 scenariju...
Kako bih volio vidjeti odredjene "glavice" sadasnjih vladara kako se kotrljaju...bukvalno

Nadati se da ce uskoro troglava azdaha izdati saopcenje za javnost povodom epidemije gladi i poruciti narodu da ako nemaju za hljeba/kruha, neka jedu kolache...
Naprotiv dragi kolega ovo će na nas da utječe potpuno drugačije ukinut ćemo pretilost i koronarne bolesti manje ćemo jesti a imati više novca za putovanja i luksuznu robu, nove auomobile, kafu u Vatri i paklo Marlibora.

Bitno je da se ne puca i da su naši na vlasti a što se mora da jede?! Ima onih Hindusa što se hrane solarnom energijom, gledaju u sunce, mi ćemo gledati u slike naših lidera i njihovih partijskih simbola i time toliti glad i fizičku i psihičku. HA JA!
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#56 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by de facto. »

wajar wrote:
moguće je ako imaju par hiljada maraka plate,nemaju kredita,jedino tako,nije hrana baš 5 puta jeftinija
Vidiš da može. 8-)
Gdje ste elito bosnjacka.
A kupujete u Lidlu?;-)
Pa ... nije samo bošnjačka. A Lidl je za Todorićev Konzum Ekrem Jevrić GOSPODA !
Jel se ti šališ,ili si stvarno takav .... ? :roll:
Nokija

#57 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Nokija »

U cijelom svijetu je primjetan trend rasta cijena hrane. Ove godine su cijene zitarica na svjetskom trzistu nenormalno skocile, kao posljedica suse. Nafta i struja su poskupili zbog silnih nereda/ratova/katastrofa. U Kini i Aziji opcenito je posljednjih godina kafa postala jako moderna, tako da su i cijene zbog te povecane potraznje skocile.
Obradivo zemljiste se sve manje koristi za uzgoj hrane a sve vise za uzgoj monokultura za potrebe hemijske i ostalih industrija. Uz to se broj stanovnika zemlje povecava, a obradivo zemljiste unistava. Zatim jak lobi prehrambene industrije diktira tokove robe i formiranje cijena.
Kao sto je neko vec rekao, to je u bogatim zemljama racesija i malo ce se manje ici na godisnje, a kod nas je to na zalost egzistencijalno pitanje. I ne samo sto su cijene nesrazmjerne nego je i kvalitet te robe upitan.

Ne znam kako opstati, ali mislim da se vecina ljudi pogresno hrani i ne samo sto baca novac na gluposti nego jos i ugrozava zdravlje. I mislim da se kod nas jako puno hrane bace. Ja ne jedem nikakve mesne proizvode ne zato sto si to ne mogu priustiti nego mi se pastete i salame jednostavno gade. Ne pijem nikakve gazirane sokove jer kolu kao ideologiju pokukusavam da ignorisem. Ne kupujem nikakve supe iz kesa i slicna gotova i polugotova jela. A upravo ti proizvodi najvise kostaju.
Doduse, ja volim da kuham i eksperimentisem pa mi nije zao trositi vrijeme na pijacu i kuhanje.
bh.tornjak

#58 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by bh.tornjak »

Svako od nas ima nekoga na selu,rodjake,prijatelje,poznanike....itd...
ne bi bilo lose par dana u godini iskoristit kao aktivni seoski turizam (umjesto se vucarati po Makarskoj prazna stomaka)...malo pomoci tim ljudima...ili nekako zakupiti nesto obradive zemlje pa to obraditi.....bilo bi svega a osim toga spojiti ugodno sa korisnim... 8-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#59 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

bh.tornjak wrote:Svako od nas ima nekoga na selu,rodjake,prijatelje,poznanike....itd...
ne bi bilo lose par dana u godini iskoristit kao aktivni seoski turizam (umjesto se vucarati po Makarskoj prazna stomaka)...malo pomoci tim ljudima...ili nekako zakupiti nesto obradive zemlje pa to obraditi.....bilo bi svega a osim toga spojiti ugodno sa korisnim... 8-)
dok se ova klima nije poremetila, da ne upotrijebim bezobraznu rijec, to je bila dobra ideja
ove godine je susha sve unistila...bar tako kazu oni sto su sijali
spasili su samo sto je bilo u plastenicima i sto se redovno zalijevalo
elem, od bastice nista
bh.tornjak

#60 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by bh.tornjak »

plain vanilla wrote:
bh.tornjak wrote:Svako od nas ima nekoga na selu,rodjake,prijatelje,poznanike....itd...
dok se ova klima nije poremetila, da ne upotrijebim bezobraznu rijec, to je bila dobra ideja
elem, od bastice nista

moja stara je sa nekih par stotina m² obezbijedila zimnicu i sebi a i za svoju djecu (s porodicama) a bogami i za druge....mada ne "mora", ima austrijsku penziju...klima joj jest naskodila ...ali ne previse... :D

klima i nije neki izgovor
Ambrozija

#61 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Ambrozija »

ladyblue18 wrote:U Interex svaki put kad odem, a ide se jednom mjesecno u veliku nabavku cijene artikala su vece skoro uvijek za 10-15 feninga, ne znam vise po kojem osnovu dizu cijene svega zivog.

Slazem se. A pokusavas stediti na odjeci i nekim drugim stvarima. Pa odjeca je prejeftina u odnosu na hranu i bar znas da ces se nanosati mjesecima,a namirnice u iznisu od 200KM samo sto kupis - nestanu i onda sve ispocetka :(
ladyblue18

#62 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by ladyblue18 »

Sto se tice ove price o "bastici", znam 2-3 jako bliske osobe koje imaju velike baste i stvarno svake godine rodi sve i svasta, ove godine susa im je sve unistila.
Tako da to nije garancija nikakva.
swanfilter

#63 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by swanfilter »

Kod nas je najeftinije piti. U poređenu sa ostalim u okruzenju ili u Europi.
Berber

#64 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Berber »

ladyblue18 wrote:Sto se tice ove price o "bastici", znam 2-3 jako bliske osobe koje imaju velike baste i stvarno svake godine rodi sve i svasta, ove godine susa im je sve unistila.
Tako da to nije garancija nikakva.
E hebi ga sad..da nasi seljaci tako misle nikad nista ne bi posadili!
ladyblue18

#65 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by ladyblue18 »

Berber wrote: E hebi ga sad..da nasi seljaci tako misle nikad nista ne bi posadili!
Pa ne misli niko, cim ljudi siju, ocigledno.
fixer

#66 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by fixer »

CaneBos wrote:
jutarnja zvijezda wrote:sto se tice kafe kod nas,uzas i to svaka.zato sam se ja malo vratila u proslost,kupila el.mlin za kafu ,1kg sirove kafe minas 10KM,POPRZILA U RERNI I OJ LJUDI......koje uzivanje.bas kao nekad ,kada je kuham cijela kuca mirise.tako isto ,kiselim paprike ,punjene kupusom i one "prazne",kiseli kupus --zakon,pravim dzema,koliko mogu ,cesto umijesim hljeb,usput unucima isprzim ustipke,i tako se dovijam.tesko se zivi kod nas,za moga zivota (a puno pamtim) :D ovako nije bilo.a bila sam nedavno kod sina u holandiji ,ne mogu reci da je tamo dzaba,ali moj sin kupuje meso na veliko i jede teletinu 1.klasa,bez glave,repa nogu ,dakle cisto po 5eura kg.ja ovdje ni trbusine ne mogu kupiti za taj novac.o garderobi i sezonskim snizenjima kvalitetne garderobe,da ne govorim,a i tamo je recesija i kriza ,i nije im bas lako.samo sto kriza na zapadu znaci ,da ne mozete kupiti novi auto ,ili tako nesto ,a kod nas je ova navodna kriza dovela narod do GLADI. :x .u isto vrijeme znamo ,ko se prostacki razbacuje novcem,onaj koji nikada nista nije ni imao ,pa se sad u cudu nasao koliko ima.i jos da priupitam ,koji su to "bolji ljudi",i gdje su u sarajevu ti "elitni kvartovi".o tome moze samo da prica "dosljo"u najgorem smislu te rijeci ,sto bi stari rekli "nasla se buha ,u cem nije bila".ha ja! :run:
Sve je u tome! Kod nas se masovna glad, neimastina, fukarluk, bijeda skriva iza rijeci: RECESIJA, samo sto niko od tih politicara ne kaze ovom narodu da RECESIJA na zapadu nije GLAD I NEIMASTINA, nego nemogucnost godisnjih putovanja ili vikend putovanja, kupovanja skupe,brend garderobe, kupovanja novih vozila, kupovanja novih stanova, kuca..i sl.
Recesija bi trebala dovesti do snizavanja cijena.
FreakyStyley

#67 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by FreakyStyley »

swanfilter wrote:Kod nas je najeftinije piti. U poređenu sa ostalim u okruzenju ili u Europi.
A jos se lako napit na prazan stomak. Da cijene cigara ovako ne skacu super bi nam bilo. :D
plain vanilla

#68 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

bh.tornjak wrote:
plain vanilla wrote:
elem, od bastice nista

moja stara je sa nekih par stotina m² obezbijedila zimnicu i sebi a i za svoju djecu (s porodicama) a bogami i za druge....mada ne "mora", ima austrijsku penziju...klima joj jest naskodila ...ali ne previse... :D

klima i nije neki izgovor
izgovor? zivis li ti ovdje??? proguglaj malo koliko je stete nanijela susha ove godine
blago tvojoj staroj, ali ove godine se svi zhale da je urod katastrofa
dvije kolegice uredno svake godine imaju bastu, ali ove godine je jedna ubrala pola kile buranije, a druga ni toliko

krompir ostao kao kliker..i sl
fatamorgana

#69 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by fatamorgana »

Smail Aga wrote:
leticija wrote:Evo par savjeta za one koji su loseg materijanog stanja:

Napravite jelovnik za 7 dana:

1. skuhati 1 kg. pasulja ili kolicinu koja je dovoljna za broj clanova vase porodice), pa jednu polovinu skuhati corbasto s povrcem, a drugu polovinu iskoristiti za prebranac (puno luka)
2. znaci, prebranac
3. pita krompirusa i jogurt
4. sataras
5. obarena riza i sos od puno paradajza, luka i malo fasiranog mesa (ako nema fasiranog, onda samo sos i po 1-2 przena jajeta)
6. dinstani kupus
7. makaroni, spageti ili druga vrsta tjestenine sa sirom, pavlakom, spinatom, ili tunjevinom iz konzerve u paradajz sosu.

Drugi jelovnik:

1. Krompir pecen u rerni (prilog moze biti neka przena kobasica)
2. leche, socivo
3. dinstana mrkva sa lukom (moze i malo sampinjona) i na kraju prelivena pavlakom
4. pohovana pileca prsa i sos od spinata
5. Baildi patlidzan
6. riza s povrcem; mrkva, luk, celer, paprika... sve prodinstati, dodati rizu i zaliti vodom (moze se dodati i jedna masna kocka za supu)
7. Pire krompir, dinstani grasak, snicle od fasiranog mesa ili piletina

Upotreba ulja se moze znatno smanjiti ako prikom dinstanja mesa i povrca, dodajemo po malo vruce vode.

Od jednog pileta se mogu napraviti 2-3 rucka.

Preostalu hranu niposto ne bacati, ostaviti za veceru ili za sutradan

Umjesto suhih narezaka i drugih grickalica, apetit 'presijecite' jednim jogurtom ili komadicem sira

Stari hljeb se moze iskoristiti za przenice ili za desert; premazati kriske starog hljeba puterom i pekmezom, pa slagati jednu uz drugu u vatrostalnu posudu. Posuti odozgo suhim grozdjicama, prethodno natopljenim u vodi, malo cimeta i secera, pa zaliti umucenim jajima i mlijekom. Ubaciti u rernu da se zapece.
Ovo ko u ratu :D :D :D
Ekonomska opsada ....
kojeime

#70 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by kojeime »

ladyblue18 wrote:
radenska wrote:Dusa me zaboli kad potrosim u interexu 200 KM a od tog se mogu dva obroka napraviti, ni grama mesa ne uzmemo, a sve nam to treba.
Ziva istina. :|

Nego ko ide u Njemacku uskoro da forumasi naprave spisak potrepstina? :D
Daj, ako za 200KM ne mozete napraviti vise od 2 obroka onda biste se trebale ozbiljno zamisliti. Sta jedete za rucak svaki dan jastoge i kavijar uz Dom Perignon?
plain vanilla

#71 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

kojeime wrote:
ladyblue18 wrote:
radenska wrote:Dusa me zaboli kad potrosim u interexu 200 KM a od tog se mogu dva obroka napraviti, ni grama mesa ne uzmemo, a sve nam to treba.
Ziva istina. :|

Nego ko ide u Njemacku uskoro da forumasi naprave spisak potrepstina? :D
Daj, ako za 200KM ne mozete napraviti vise od 2 obroka onda biste se trebale ozbiljno zamisliti. Sta jedete za rucak svaki dan jastoge i kavijar uz Dom Perignon?
ne kupe hranu za 200 KM :wink:
inace, "higijena" je najskuplja
Miss D

#72 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Miss D »

plain vanilla wrote:
kojeime wrote: Daj, ako za 200KM ne mozete napraviti vise od 2 obroka onda biste se trebale ozbiljno zamisliti. Sta jedete za rucak svaki dan jastoge i kavijar uz Dom Perignon?
ne kupe hranu za 200 KM :wink:
inace, "higijena" je najskuplja
Pa naravno,
svaki put kad se vracamo iz kupovine, mama redovno govori... eto vidi, ode 200 maraka, a nemamo sta rucati :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#73 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by PipiDugaDevetka »

plain vanilla wrote:

izgovor? zivis li ti ovdje??? proguglaj malo koliko je stete nanijela susha ove godine
blago tvojoj staroj, ali ove godine se svi zhale da je urod katastrofa
dvije kolegice uredno svake godine imaju bastu, ali ove godine je jedna ubrala pola kile buranije, a druga ni toliko

krompir ostao kao kliker..i sl
Image
Bijedno da ne može biti bjednije.
:!:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :zoka:
wajar

#74 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by wajar »

Lidl
Pa to je dno-dna ,tamo niko sa normalnom zaradom ne ulazi
Možda raja iz Njemačke tako misli. Ja sam mušterija i Lidl-u i Aldiju kad god sam u prilici.
Drago mi je da zivis u renomiranom komsiluku :lol: , ali ne vidim razliku glede cijene putovanja do Austrije ili nekog drugog inostranstva u odnosu da na druge dijelove Sa.
Moja porodica je zivjela proteklih 5 generacija u Sa (neki zive jos uvijek, mozda ste i komsije), tako da cesto dolazim (barem jednom godisnje), i ne mogu da vjerujem da bi neko platio avio-kartu par stotina eura, uz ogranicenje tezine prtljage, carinu, da bi vukao ulje i brasno iz Lidla ili Aldija?!? U moje vrijeme takvi nisu zivjeli u tvom komsiluku (sverceri toalet papira iz Njemacke i Austrije :D ) i niko nije govorio 'u mene', nego 'kod mene'. Putovanje autom se isto tako ne isplati, jer ako se uracuna benzin, vrijeme, putarina za auto-put, carina, kvarljivost namirnica...samo lud covjek bi se odlucio na tako nesto.
Jedino logicno objasnjenje, je da ako vec putujete nekim poslom ili privatno kupite par stvarcica, ali svakako necete tegliti mjesecnu nabavku?!?
Ja sam onako uzgred spomenuo da postoje ljudi u Sarajevu koji usput uz druge poslove obave kupovinu u Njemačkoj, a ovdje ispade, da se porodice đuture trpaju u auta i idu u Njemačku u kupovinu. Ja to nisam nikada tvrdio, niti sada tvrdim, jer to ne bi imalo smisla...

S druge strane ako komšija svaki mjesec poslovno kombijem ide u Njemačku, pa meni donese 10 komada nutele upola sarajevske cijene koja meni traje pola godine, ili komšinici paket ulja po 2.40 KM i sebi obavi poveću kupovinu za porodicu... Da li je to problem ?
Je li problem što neke komšinice idu mjesečno autom do Beča ili Minhena i kupe krpice za sebe, jer im se može i meni i nekom drugom donesu usput ovo ili ono... Je li i to problem ?

Kad živiš u boljoj okolini od sarajevskog prosjeka - i takve stvari mogu biti svakodnevnica i ne treba me sada linčovati što ne živim u okolini kojom dominiraju neradnici, nezaposleni i problematični...
wajar

#75 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by wajar »

Gdje si visoka klasa.

Smijemo li te citirati, da te ne uznemiravamo možda?
Različiti ljudi imaju različite prioritete. Dok u drugim zemljama ljudi imaju priliku da se dokažu na raznim poljima od sportskih do naučnih, naša sredina takve stvari ne njeguje, a još manje poštuje. Kako jednom duduku i mamlazu dokazati da vrijediš 10 puta više od njega ili nje ? Ovdje nepismeni vode društvo i državu...

Moj način je da imam stan ili kuću koju si prosječan čovjek ne može priuštiti. Da može - svako bi to zaradio i imao. Najefektnije je kupiti najbolje auto - ali to nije moj stil i način.
a pacenika
Jako je ružno da se prozivamo. To je ono Sarajevo koje ja ne volim. Ono koje nobelovcu Ivi Andriću dobacije "Pisac - napišel se šta ?". Ono koje se drznulo da svakome dobacuje " 'ta će on ili ona". Ono koje ismijava i odbacije svaki kvalitet i sistem vrijednosti, da bi bagra isplivala i dominirala ovim gradom, kao i dosada.
Post Reply