Najmladji hafizi na svijetu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TVRTKO_Bosanski

#51 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by TVRTKO_Bosanski »

pussysmoke wrote:
TVRTKO_Bosanski wrote:A te price kako treba ostaviti djeci da sama izaberu vjeru, kulturu ili stil zivota, ta prica je za malu djecu :D :D .
Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj otac musliman vjernik pred djete stavi oval svinjetine i kaze hajd sinko izaberi ti hoces li jesti ili neces, do tebe je.
Ili zamisli situaciju u kojoj otac pravoslavac vjernik pred svoje djete stavi Kuran i Bibliju pa kaze sine hajd procitaj pa mi javi za koju si se knjigu odlucio da tata zna.
Gdje to jos ima. Naravno da ce svako svoje djete odgajat u vjeri i kulturi koje je i sam pripadnik. E sad druga je stvar kad to djete odraste i samo odluci na koju ce stranu.
Ne slažem se. Dijete možeš, naravno kada bude određene starosne dobi, naučiti osnovama svake religije, ali isto tako mu objasniti da postoje i ljudi koji ne vjeruju. Potaknuti dijete da istražuju određenu tematiku je puno bolje nego reći dijetetu Ja sam musliman i ti si musliman, jer si se rodio kao musliman, od oca muslimana i majke muslimanke, to je kraj priče.
Shvataš li da samim određivanjem religije kojoj će dijete pripadati, dijetetu oduzimaš osnovna prava. Prava na izbor. Kako može nešto što je nametnuto biti normalno i ispravno?
Ako otac i majka pripadaju katolickoj vjeri, i ako su vjernici, oni dakle cvrsto vjeruju da je njihova vjera ispravna i "ispravnija" od drugih. E sad nepojmljivo je da jedan takav bracni par svome djetetu od djetinjstva da mogucnost da izabere. Pa koji ce jos roditelj dopustiti da mu se djete uci pogresnoj vjeri pogresnom svjetonazoru ( s obzirom da je njihov ispravan). U teoriji to mozda i moze, ali u praksi nema sanse. Jednostavno nemoguce.
A to da se odredjivanjem religije oduzimaju osnovna prava je smjesan argument. Postoji pravno odredjena starosna granica kada djeca mogu sama o sebi da odlucuju. To je isto kao da kazes da roditelj krsi pravo svoga djeteta kada mu izabere u koju ce djete skolu ici bez da se konsultuje sa djetetom. A to isto tako moze u mnogome da utice na buducnost tog istog djeteta.

A isto tako ja nisam upoznat da je ikada iko tuzio svoje roditelje zbog krsenja tog kako ga ti nazivas "osnovnog prava". A gledajuci iz tvog ugla, danas 99% roditelja na svijetu bez obzira kojoj vjeri pripadali krse osnovna ljudska prava svoje djece. Pa valjda bi se do sada nasao neki sud koji bi osudio protiv tih "pomahnitalih" roditelja sirom svijeta. :D :D
nasa

#52 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:
TVRTKO_Bosanski wrote:A te price kako treba ostaviti djeci da sama izaberu vjeru, kulturu ili stil zivota, ta prica je za malu djecu :D :D .
Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj otac musliman vjernik pred djete stavi oval svinjetine i kaze hajd sinko izaberi ti hoces li jesti ili neces, do tebe je.
Ili zamisli situaciju u kojoj otac pravoslavac vjernik pred svoje djete stavi Kuran i Bibliju pa kaze sine hajd procitaj pa mi javi za koju si se knjigu odlucio da tata zna.
Gdje to jos ima. Naravno da ce svako svoje djete odgajat u vjeri i kulturi koje je i sam pripadnik. E sad druga je stvar kad to djete odraste i samo odluci na koju ce stranu.
Ne slažem se. Dijete možeš, naravno kada bude određene starosne dobi, naučiti osnovama svake religije, ali isto tako mu objasniti da postoje i ljudi koji ne vjeruju. Potaknuti dijete da istražuju određenu tematiku je puno bolje nego reći dijetetu Ja sam musliman i ti si musliman, jer si se rodio kao musliman, od oca muslimana i majke muslimanke, to je kraj priče.
Shvataš li da samim određivanjem religije kojoj će dijete pripadati, dijetetu oduzimaš osnovna prava. Prava na izbor. Kako može nešto što je nametnuto biti normalno i ispravno?
Da se radi o komsijskom djetetu, mozda bi ovo i bilo lahko za povjerovat.
Ma jako malo je bitno sta te uce,nema sanse da zaista budes iskren vjernik ako nika u zivotu sam ne nadjes razloge za to i stalne potvrde...
Mogu vjerovati da se neko izjasnjava zbog nasljedja pripadnikom neke religije ali to se obicno zavrsi s obiljezavanjem vjerskih praznika,slijedi se neka tradicija i gotovo.....
statixx

#53 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by statixx »

Ako otac i majka pripadaju katolickoj vjeri, i ako su vjernici, oni dakle cvrsto vjeruju da je njihova vjera ispravna i "ispravnija" od drugih. E sad nepojmljivo je da jedan takav bracni par svome djetetu od djetinjstva da mogucnost da izabere. Pa koji ce jos roditelj dopustiti da mu se djete uci pogresnoj vjeri pogresnom svjetonazoru ( s obzirom da je njihov ispravan). U teoriji to mozda i moze, ali u praksi nema sanse. Jednostavno nemoguce.
U praksi ispravna je ona u koju vjerujes.... :D
TVRTKO_Bosanski

#54 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Ma jako malo je bitno sta te uce,nema sanse da zaista budes iskren vjernik ako nika u zivotu sam ne nadjes razloge za to i stalne potvrde...
Mogu vjerovati da se neko izjasnjava zbog nasljedja pripadnikom neke religije ali to se obicno zavrsi s obiljezavanjem vjerskih praznika,slijedi se neka tradicija i gotovo.....[/quote]

pa u biti sve se na kraju i svede na to. A danas u svijetu televizije i interneta, u svijetu kada su informacije nikad pristupacnije, svako ima mogucnost da kroz zivot kada odraste nauci o svim mogucim religijama i da na kraju izabere onu koja njemu vise odgovara, ili da odustane od potrage za visim bicem, pa postane ateista.

A inace mislim da nema nista lose u tome ako roditelji djete od malih nogu uce bilo kojoj vjeri na ispravan nacin. Djete odgojeno u vjerskom okruzenju bilo koje vjere ima sansu da barem postane dobar covjek, jer nijedna religija ako se tumaci na ispravan nacin ne propagira zlo, nego samo dobro. (Ovim ne zelim da kazem da ljudi koji nisu odgojeni u vjeri automatski nece biti dobri ljudi, nemoj da neko pogresno shvati).
statixx

#55 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by statixx »

Kakve veze ima hoces li biti iskren ili neiskren vjernik.

Recimo ja postanem "iskren" budista. Ako postoji Alah ja sam donji. Razumijes? :D
pussysmoke

#56 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by pussysmoke »

@TVRTKO_Bosanski

Upravo zbog toga što si naveo u svojim postovima i jesu vjernici ovakvi kakvi jesu.

Da se neko ne nađe uvrijeđen, postoji 2% normalnih vjernika.
harač

#57 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by harač »

nasa wrote:
harač wrote:
TVRTKO_Bosanski wrote: A te price kako treba ostaviti djeci da sama izaberu vjeru, kulturu ili stil zivota, ta prica je za malu djecu :D :D .
slažem se. jedini razlog zašto je to dijete musliman/jevrej/hindus, jeste zato što su mu i roditelji to bili. kad je u mladosti izdoktriniran (+ ako živi u okolini gdje se napuštanje vjere kažnjava smrću!), kasnije mogućnosti prosvjetljenja su minimalne.
mene nisu nista ucili, tek s 16 godina sam naucila sama osnovne stvari o religijama i to uopce nisam bila u BiH,znaci bez bilo cijeg uticaja...
fenomen: sama skočila, sama se ubila :D
nasa

#58 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

TVRTKO_Bosanski wrote:Ma jako malo je bitno sta te uce,nema sanse da zaista budes iskren vjernik ako nika u zivotu sam ne nadjes razloge za to i stalne potvrde...
Mogu vjerovati da se neko izjasnjava zbog nasljedja pripadnikom neke religije ali to se obicno zavrsi s obiljezavanjem vjerskih praznika,slijedi se neka tradicija i gotovo.....
pa u biti sve se na kraju i svede na to. A danas u svijetu televizije i interneta, u svijetu kada su informacije nikad pristupacnije, svako ima mogucnost da kroz zivot kada odraste nauci o svim mogucim religijama i da na kraju izabere onu koja njemu vise odgovara, ili da odustane od potrage za visim bicem, pa postane ateista.

A inace mislim da nema nista lose u tome ako roditelji djete od malih nogu uce bilo kojoj vjeri na ispravan nacin. Djete odgojeno u vjerskom okruzenju bilo koje vjere ima sansu da barem postane dobar covjek, jer nijedna religija ako se tumaci na ispravan nacin ne propagira zlo, nego samo dobro. (Ovim ne zelim da kazem da ljudi koji nisu odgojeni u vjeri automatski nece biti dobri ljudi, nemoj da neko pogresno shvati).
[/quote]
Prije svega neizbjezno je da roditelji svoja uvjerenja pokusaju prenijeti na djecu,dalje ovisi od milion faktora koliko ce djeca toga primjeniti u zivotu!Naravno ne pricamo o nekim extremnim slucajevima ispiranja mozga...
Nemoguce je traziti od roditelja da svoje poglede pa i religijske ne prenesu na djecu!
Ne vidim nista zabrinjavajuce u tome,osim ako se ne pretjeruje!
Last edited by nasa on 17/10/2012 21:30, edited 1 time in total.
nasa

#59 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

statixx wrote:

Recimo ja postanem "iskren" budista. Ako postoji Alah ja sam donji. Razumijes? :D
Islam priznaje sve religije,buda je malo problematican :D ali mislim da ces izbjeci vatru,tamo idu samo oni koji ne priznaju uoce postojanje Boga(a mozda se i njma smiluje)
TVRTKO_Bosanski

#60 Re: Najmladji hafizi na svijetu

pussysmoke wrote:@TVRTKO_Bosanski

Upravo zbog toga što si naveo u svojim postovima i jesu vjernici ovakvi kakvi jesu.

Da se neko ne nađe uvrijeđen, postoji 2% normalnih vjernika.
Napisao si citavu recenicu a nisi nista rekao. A kakvi su to vjernici "ovakvi kakvi jesu"? Jesu li to vjernici ovakvi kakvi jesu samo zato sto se ne slazu s tobom po pitanju odgoja svoje djece? Ne kontam. Ako moze da pojasnis malo ovo.

I sta bi sa onim krsenjem osnovnog ljudskog prava djece.
odr0n

#61 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by odr0n »

nasa wrote:
statixx wrote:

Islam priznaje sve religije,buda je malo problematican :D ali mislim da ces izbjeci vatru,tamo idu samo oni koji ne priznaju uoce postojanje Boga(a mozda se i njma smiluje)
I buda će u vatru, nema boga u budizmu. :evil:
Kroksica

#62 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by Kroksica »

Meni je dosadno. :(
nasa

#63 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

"odr0n"

Zato je Islam pravi izbor ali sta ja mogu kad ne slusate!
Last edited by nasa on 17/10/2012 21:55, edited 1 time in total.
therrarrius

#64 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by therrarrius »

Parmak tema sa parmak ucesnicima. Jedna u nizu.

:lol:
TVRTKO_Bosanski

#65 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Kroksica wrote:Meni je dosadno. :(
I meni je. Zato sam odlucio da nesta beljezgam na ovom forumu da skupim 100 postova pa da nocas uz vino proslavim jubilarni stoti post. Sramota godinama sam clan a nemam stotinu postova.
odr0n

#66 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by odr0n »

nasa wrote:
"odr0n"

Zato je Islam pravi izbor ali sta ja mogu kad ne slusate!
Jašta, ne zna se ko je praviji od vas. :lol:
Kroksica

#67 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by Kroksica »

TVRTKO_Bosanski wrote:
Kroksica wrote:Meni je dosadno. :(
I meni je. Zato sam odlucio da nesta beljezgam na ovom forumu da skupim 100 postova pa da nocas uz vino proslavim jubilarni stoti post. Sramota godinama sam clan a nemam stotinu postova.
Haj nek' je s hajrom! :D
miskin

#68 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by miskin »

odakle sad ovo, vatru ce samo izbjeci muslimani, cafiri, idu u vatru, tako pise u Kur'anu, osim ako imas neki drugi Kur'an, jedna stvar je priznati neku religiju kao da postoji, druga stvar je raeci da je ona ispravna koja vodi ispravnom putu, pa zar se ne spominje u Kur'anu da su svi poslanici bili muslimani, nabrajaju se po imenima, ne da mi se trazit ajet, ona je bila tada ispravna i sljedbenici tih poslanika nece u vatru, dok generacije koje su dosle poslije koje su izkrivile tu vjeru, hoce, bas sto je slucaj s krscanima, Isusovi ucenici, i njegovi sljedbenici ce u Dzenent dok su ovi danasnji krscani kafiri i Alllah i takve naziva i prijeti im i obecaje im vatru ako umru na tome

Kakva je onda svrha slanja Muhammeda
nasa

#69 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

miskin wrote:
odakle sad ovo, vatru ce samo izbjeci muslimani, cafiri, idu u vatru, tako pise u Kur'anu, osim ako imas neki drugi Kur'an, jedna stvar je priznati neku religiju kao da postoji, druga stvar je raeci da je ona ispravna koja vodi ispravnom putu, pa zar se ne spominje u Kur'anu da su svi poslanici bili muslimani, nabrajaju se po imenima, ne da mi se trazit ajet, ona je bila tada ispravna i sljedbenici tih poslanika nece u vatru, dok generacije koje su dosle poslije koje su izkrivile tu vjeru, hoce, bas sto je slucaj s krscanima, Isusovi ucenici, i njegovi sljedbenici ce u Dzenent dok su ovi danasnji krscani kafiri i Alllah i takve naziva i prijeti im i obecaje im vatru ako umru na tome

Kakva je onda svrha slanja Muhammeda
Ti mislis da ce krscani u vjecni dzehenem?
miskin

#70 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by miskin »

Ti mislis da ce krscani u vjecni dzehenem?
Ne mislim nego znam, zasto pitas jel ti treba neki dokaz, neki ajet mozda
fatamorgana

#71 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Ti mislis da ce krscani u vjecni dzehenem?
Zar ima i kakav privremeni?
nasa

#72 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Ti mislis da ce krscani u vjecni dzehenem?
Pa ima malo budes u zavisnosti od grijeha i onda ides u dzenet,a nevjernici koji potpuno negiraju Boga idu u dzahenem,vjecni!
Miske daj ajet!
miskin

#73 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by miskin »

nema privremni, nego ce i neki muslimani biti u vatri, to su oni cija losa djela, budu prevagnula dobra, pa nako sto odsluze svoju kaznnu bit ce izvedeni iz vatre okupani u rijeci, sad da te ne gnjavim ima jedan poduzi hadis o tome, kljuc je la ilahe ilellah, zato je poslanik molio svog amidzu samo da kaze sehadet, a ali on kada je umirao kaze: umirem na vjeru mojih predaka
fatamorgana

#74 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
nema privremni, nego ce i neki muslimani biti u vatri, to su oni cija losa djela, budu prevagnula dobra, pa nako sto odsluze svoju kaznnu bit ce izvedeni iz vatre okupani u rijeci, sad da te ne gnjavim ima jedan poduzi hadis o tome, kljuc je la ilahe ilellah, zato je poslanik molio svog amidzu samo da kaze sehadet, a ali on kada je umirao kaze: umirem na vjeru mojih predaka
Znači nešto kao čistilište u kršćanstvu ....
miskin

#75 Re: Najmladji hafizi na svijetu

Post by miskin »

Pa ima malo budes u zavisnosti od grijeha i onda ides u dzenet,a nevjernici koji potpuno negiraju Boga idu u dzahenem,vjecni!
Miske daj ajet!
imal kroksica, ona je expert ovdje

evo ajeta, ako ovi nisu dovoljni samo reci

”Jevreji govore: ‘Uzejr je Allahov sin’, a kršćani govore: ’Mesih je Allahov sin.’ To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naredio im je da se samo jednom Bogu klanjaju – nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.”

”Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je – Mesih, sin Merjemin.”
”Nevjernici su oni koji govore: ”Allah je jedan od trojice.”

”Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci bit će sigurno u vatri džehennemskoj.”

”Reci: ‘O ljudi, ja sam svima vama Allahov Poslanik, Njegova vlast je i na nebesima i na Zemlji, nema drugog Boga osim Njega, On život i smrt daje, i zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, Vjerovjesnika, koji ne zna čitati ni pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove, njega slijedite - da biste upućeni bili.”
Post Reply