Ako otac i majka pripadaju katolickoj vjeri, i ako su vjernici, oni dakle cvrsto vjeruju da je njihova vjera ispravna i "ispravnija" od drugih. E sad nepojmljivo je da jedan takav bracni par svome djetetu od djetinjstva da mogucnost da izabere. Pa koji ce jos roditelj dopustiti da mu se djete uci pogresnoj vjeri pogresnom svjetonazoru ( s obzirom da je njihov ispravan). U teoriji to mozda i moze, ali u praksi nema sanse. Jednostavno nemoguce.pussysmoke wrote:Ne slažem se. Dijete možeš, naravno kada bude određene starosne dobi, naučiti osnovama svake religije, ali isto tako mu objasniti da postoje i ljudi koji ne vjeruju. Potaknuti dijete da istražuju određenu tematiku je puno bolje nego reći dijetetu Ja sam musliman i ti si musliman, jer si se rodio kao musliman, od oca muslimana i majke muslimanke, to je kraj priče.TVRTKO_Bosanski wrote:A te price kako treba ostaviti djeci da sama izaberu vjeru, kulturu ili stil zivota, ta prica je za malu djecu![]()
.
Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj otac musliman vjernik pred djete stavi oval svinjetine i kaze hajd sinko izaberi ti hoces li jesti ili neces, do tebe je.
Ili zamisli situaciju u kojoj otac pravoslavac vjernik pred svoje djete stavi Kuran i Bibliju pa kaze sine hajd procitaj pa mi javi za koju si se knjigu odlucio da tata zna.
Gdje to jos ima. Naravno da ce svako svoje djete odgajat u vjeri i kulturi koje je i sam pripadnik. E sad druga je stvar kad to djete odraste i samo odluci na koju ce stranu.
Shvataš li da samim određivanjem religije kojoj će dijete pripadati, dijetetu oduzimaš osnovna prava. Prava na izbor. Kako može nešto što je nametnuto biti normalno i ispravno?
A to da se odredjivanjem religije oduzimaju osnovna prava je smjesan argument. Postoji pravno odredjena starosna granica kada djeca mogu sama o sebi da odlucuju. To je isto kao da kazes da roditelj krsi pravo svoga djeteta kada mu izabere u koju ce djete skolu ici bez da se konsultuje sa djetetom. A to isto tako moze u mnogome da utice na buducnost tog istog djeteta.
A isto tako ja nisam upoznat da je ikada iko tuzio svoje roditelje zbog krsenja tog kako ga ti nazivas "osnovnog prava". A gledajuci iz tvog ugla, danas 99% roditelja na svijetu bez obzira kojoj vjeri pripadali krse osnovna ljudska prava svoje djece. Pa valjda bi se do sada nasao neki sud koji bi osudio protiv tih "pomahnitalih" roditelja sirom svijeta.