Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#51 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Mjesas stavove i dokaze. Ovo sto si ti postavi je stav "tog i tog" nije dokaz da je muzika zabranjena. Pogotovo ajet koji si postavio nije dokaz protiv muzike. Zao mi je, brate. :(
mozda i mijesam, iz razloga da to ne bilo previse opsirno jer forum nije za toga, vec sam rekao ko zeli da sazna detaljne stavove 4 mezheba i njihove dokaze moze to lagano da nađe na netu, kao sto sam ja makoprije nasao, tako da ne bi da smaram s time nekoga

Kada iznesem svoj lični stav, tada se drugi naljuti, ali kada neko drugi iznese svoj lični stav tada se ja naljutim! Kada ćemo se složiti?! Da li je moguće da iznesemo svoje lične stavove, makar oni bili oprečni , a da pritom ostanemo istinska i prava braća?!
nasa

#52 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

Ja nisam znala da je to zabranjeno,muzika!Mislila sam da nije preporucljivo i to je to.....
Svi slusaju muziku,neku,stvarno nisam u zivotu upoznala vise od 2,3 muslimana koji nikako ne slusaju....ali ok,mozda nije veliki grijeh pa se ljudi ne pridrzavaju
Kroksica

#53 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

Ne vidim potrebu za stavovima oko apsurdne kvazi-zabrane. Da je zikamu toliki haram k'o sto mnigi tvrde, pa insan bi se 634646 puta dnevno DOBRO ogrijesio.
Kroksica

#54 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

Ovo je stvarno rasprava koja mi vrijedja inteligenciju, tako da...Selam i ostajte mi zdravo. ;)
miskin

#55 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

ne ulazim sad u muziku, ali ako je nesto grijeh zar je bitno da li je mali ili veliki, naravno bitno je ali neki nase prethodnici su govroili “Ne gledaj u to koliko je mali grijeh kojeg si počinio, već gledaj u to kako je velik Onaj prema kome si se ogriješio!”

sto se tice tih malih, velikih grijeha, ljudi grijese pa kazu ovo je mali grijeh pa ga cine, ono što nema za posljedicu kaznu na dunjaluku niti posebnu prijetnju na Ahiretu smatra se malim grijehom.

Od Aiše, radijAllahu anha, se prenosi da je rekla: “Rekao mi je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: 'O Aiša, čuvaj se potcijenjenih dijela (malih grijeha) jer će se i za njih odgovarati pred Allahom.”’(Ibn Madže, Ahmed)

Od Sehla ibn S’ada, radijAllahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: “Čuvajte se potcjenjivanja grijeha, a to je poput ljudi koji su sišli u sredinu doline, pa je jedan donio granu, i drugi, pa su ispekli hljeb. Grijesi koji se potcjenjuju kada rob bude kažnjavan za njih uništit će ga.” (Ahmed)

Od Abdullaha ibn Mes’uda, radijAllahu anhu, prenosi se da je rekao: “Vjernik vidi svoje grijehe kao da sjedi ispod velikog brda i boji se da će ono na njega pasti. A nevjernik vidi svoje grijehe poput mušice koja sleti na njegov nos pa on postupi ovako.” Ebu Šihab kaže: “To jest zamahne svojom rukom iznad nosa.”

jos jenda stvar je da je poslani krekao da svaki grijeh kada covjek pocini pojavi se jedna mala mrlja na srcu, pa ak se covjek pokaje ona se brise, ako ne ona ostaje i kad covjek stalno cini grijehe srce vise i pocrni od istih, pa kad kazes tom insanu nesto od islama on vise za to nehaje, svejedno mu je upadne u gaflet/nemar
nasa

#56 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

Kroksica wrote:Ne vidim potrebu za stavovima oko apsurdne kvazi-zabrane. Da je zikamu toliki haram k'o sto mnigi tvrde, pa insan bi se 634646 puta dnevno DOBRO ogrijesio.
Tako nekako mnogi su muslimani, a i ne znaju za neke zabrane,da li su zbog toga grijesni....
Ali problem ove rasprave je sto bi se mogli vise ogrijesiti ovim raspravama,ne znam sto vam je vazno da jedno drugo ubijedite u svoj stav :-D ja mislim negdje na pola puta izmedju vas dvoje :D
miskin

#57 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Tako nekako mnogi su muslimani, a i ne znaju za neke zabrane,da li su zbog toga grijesni....
Ali problem ove rasprave je sto bi se mogli vise ogrijesiti ovim raspravama,ne znam sto vam je vazno da jedno drugo ubijedite u svoj stav :-D ja mislim negdje na pola puta izmedju vas dvoje :D
covjek ima opravdanje za grijeh ako ne zna da je nesto zabranjeno sve do momenta kada sazna onda njegovo znanje svjedoci za njega ili protiv njega

meni apsloutno nije bitno da nekog ubijedim u svoj stav iz bilo kog razloga, nego cisto onako ne mogu da presutim neke stvari koje znam, jer sutra ce neko doci na ovaj forum ovo ce citati pa ce reci vidi ovo je stvarno ovako, treb apredstaviti obje strane medalje, pa da covjek skonta neke stvari, jer moje nije da nekog na nesto prisiljavam niit bi takvo nesto radio, moje je da napisem ono sto znam, a Allah ce nekad mozda za godinu dovesti nekog na ovaj forum da to procita, nista vise, ne optereujem se da li ce se neko slozit s mnom, a sto se tice krokscie ona je prica za sebe
nasa

#58 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

miskin wrote:
covjek ima opravdanje za grijeh ako ne zna da je nesto zabranjeno sve do momenta kada sazna onda njegovo znanje svjedoci za njega ili protiv njega

meni apsloutno nije bitno da nekog ubijedim u svoj stav iz bilo kog razloga, nego cisto onako ne mogu da presutim neke stvari koje znam, jer sutra ce neko doci na ovaj forum ovo ce citati pa ce reci vidi ovo je stvarno ovako, treb apredstaviti obje strane medalje, pa da covjek skonta neke stvari, jer moje nije da nekog na nesto prisiljavam niit bi takvo nesto radio, moje je da napisem ono sto znam, a Allah ce nekad mozda za godinu dovesti nekog na ovaj forum da to procita, nista vise, ne optereujem se da li ce se neko slozit s mnom, a sto se tice krokscie ona je prica za sebe
Mi ovdje raspravljamo o nekim temama i pitanjima u Islamu s najboljim namjerama,a svi smo mi razlicite osobe,svako od nas ima svoje poglede i dozivjece razlicito neke upute i na razlicit nacin ih primjeniti u svom zivotu.
Meni je zao da se ljutite i raspravljate oko neceg sto si i sam objasnio ti imas potrebu da izneses svoj stav ona svoj i nadjite nacin da tu i zavrsi :-D
Muzika,eto vec sam rekla nisam znala ni da postoje neki stavovi oko toga.......
Hidzab,nije pokrivena ona,nisam ni ja samo ja ne iskljucujem mogucnost da se jednog dana i pokrijem....
Rodjendan,ne slavim vala nesto,ali drago mi je dobiti poklon,valjda je to OK,mislim moralno :-D
fatamorgana

#59 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by fatamorgana »

"nasa" ....,nije pokrivena ona,nisam ni ja samo ja ne iskljucujem mogucnost da se jednog dana i pokrijem....
Maloprije to pomislih i to sudeći po avataru, :)
miskin

#60 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by miskin »

Meni je zao da se ljutite i raspravljate oko neceg sto si i sam objasnio ti imas potrebu da izneses svoj stav ona svoj i nadjite nacin da tu i zavrsi :-D
Muzika,eto vec sam rekla nisam znala ni da postoje neki stavovi oko toga.......
Hidzab,nije pokrivena ona,nisam ni ja samo ja ne iskljucujem mogucnost da se jednog dana i pokrijem....
Rodjendan,ne slavim vala nesto,ali drago mi je dobiti poklon,valjda je to OK,mislim moralno :-D
ja se ne ljutim, bar se nisam nocas naljutio, nemam ja nista s kroksicom, nego jedino ona haman uvijek ima suprotan stav od moga, pa najčešče njoj odgovaram, to oko hidzaba nisi ti pokrivena nije ona je jedna stvar, a druga mnogo veca i krupnija stvar je da se kaze da hidzab nije farz, to se 2 razlicite stvari, isto kad neko pije a zna da je to haram ali on je slab njime vladaju strasti, ne moze otrgnuti mada je to pogresno ali on je na daleko manjem stapenu od onoga koji kaze da alkohol nije zabranjen, jer on dozvoljava ono sto je Allah zabraniio i obrnuto, sad se ne mogu sjetiti, ali cini mi se da dosta uleme tekfiri takvog covjeka, ovo mogu nekad provjeriti

sad idem i ja umoran sam, bi na fudbalu nocas, ovih dana stijam neku bastu oko kuce tako da me sve boli, selam i lijepe snove
bizet

#61 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by bizet »

zanimljiva diskusija bi...pozdrav svima

ma sad je ovo vec prepricavanje ali jesam nekad davno procitala da je sam Muhamed s.a.v.s. rekao da za Bajrame treba biti slavlje i treba biti muzike...sad na koju je muziku on mislio i na kakvo slavlje

oko pokrivanja zene sam samo citala kako bi zena trebala da pokrije....trebala, ne morala

za rodjendane nisam vala nikad nista procitala, ni za ni protiv

muzika dragi moji nije zabranjena...nemojte gledati usko na svoju vjeru...ako tako razmisljate muslimana ne bi bilo skoro nigdje, jer je mnogo toga jednom muslimanu "zabranjeno"...pa zar da se musliman svede samo na posjete Pejgamberovom mosusu i da kuci samo slusa ucenje Kur'ana, a da nikada ne ode na koncert u pozoriste i ne poslusa neku operu ili simfoniju, ili cak ni predstavu, jer znamo da se u svakoj kombinuju nekakvi zvuci tj. muzika
musliman treba biti obrazovan i emancipovan, tako vam i vasa vjera nalaze...a obrazovanje je daleko siri pojam sem iskljucivo vjerskih knjiga i slusanja vjerske muzike...to bi bilo onda zatupljivanje
nasa

#62 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

NoWayOut wrote:
miskin wrote:
:run: Miskin, :run:
sta je reci, jel bjezis meni ili bjezis od mene hocul rasirit ruke ili ne

Ja sam vec pobjego, od iblisove l.a. logike.
A i tebe pozivam, run miskin, run.

Selam alejkum brate moj dobri, Allah ti dao svako dobro ovog i buduceg svijeta. Amin.
Ovo mi je promaklo sinoc.....
Brate nije lijepo,ako @kroskicine stavove poredis s iblisovom logikom...
Pa kakav bi naziv dao onda pripadnicima drugih religija ili nevjernicima....
Bog najbolje zna,mozda je ona na skroz krivom putu,ali nije da poziva nekog na taj put vec objasnjava svoje stavove,pa tako i glede hidzaba,muzike i rodjendana,sasvim je dovoljno sto ste joj dali do znanja da je u svojim uvjerenjima usamljena!
sarajevonekad

#63 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Dobro. Slažem se da je fraza" zvanični stav Islama"možda malo nezgrapno sročeno, ali mislim da se razumijemo.

Jednostavno, pokušavam doći do odgovora na sljedeća konkretna pitanja:

1. Da li nošenje hidžaba, zabrana muzike i proslave rođendana i nove godine spadaju u muslimansku dužnost (farz)

2. Ako ne, zabog čega su u tolikoj mjeri baš te prakse u tolikoj primjeni među Muslimanima širom svijeta?

i

3. Odakle uopšte potiču te prakse?

Može li neko navestio neki konkretan autentičan izvor, npr. citat iz Kur'ana, Hadis, itd. itd. ili obrazloženje islamskih učenjaka, naziv knjige, ili adresu gdje se možda na internetu to može naći?

Eto, ga konačno nešto malo kraće...

pozzz

s.

Kroksica wrote:Sta znaci "zvanicni stav Islama"?
Last edited by sarajevonekad on 12/10/2012 11:57, edited 4 times in total.
sarajevonekad

#64 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Ja se iskreno nadam da se ne busam jer mi ta "osobina" nija nimalo draga.
Samo sam iznio svoje mišljenje i postavio par pitanja tragajuć za odgovorom, tj upravo nekim konkretnim izvorom,ajet, hadis, idzma, kijas,... ili bilo sta drugo sto je od izvora serijata, ne bih li tu našao odgovor na moj akonkretna pitanja .

A glede ovoga "svi se busaju u prsa kao oni nesto misle", iskrenom, nigdje nisam pročitao da je haram misliti i postavljati pitanja, a mislim da nikog nisam ni na koji način omalovažio ili oštetio.

A ako sam malo pretjerao sa dužinom teksta, izvinjavam se svima.

ovo me ziasta interesuje.

Mir svima

s.

miskin wrote:čitam ove ogromne postove koje pisete, i ni u jednom nisam vidio ajet, hadis, idzma, kijas,... ili bilo sta drugo sto je od izvora serijata, a svi se busaju u prsa kao oni nesto misle, hajde i kad bi rekli da treba da mislis o nekim stvarima to tvoje misljenje treba da potkrijepis jasnim dokazima iz Kur'ana i sunneta, a ne ovako svako pise sta odgovara njegovim strastima, jedni bi hidzab bez marame, drugi nesto drugo, uglavnom svako sebi uzima od islama sta mu je lahko i sto mu ne predstavlja opterecenje da izvrsi, pa gdje je tu zrtva u ime Allaha, gdje je tu sabur na iskusenjima ako bi neko stavio hidzab/uzimam ga samo kao primjer.

Za svaku vasu "fetvu" treba da imate dokaz, da ga iznesete pa da vidimo jel se moze tome sta prigovorit i da li je to bas tako, a ne ovako ko Maksim po diviziji, to moze svako i s ulice kad ga pitas halal ili haram, to nije znanje, znanje je da sve sto kazes potkrijepis dokazima, a poznato je svima sta su dokazi u islamu
nasa

#65 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

sarajevonekad wrote:Dobro. Slažem se da sam to malo nezgrapno sročio.

Jednostavno, interesuje me:

1. Da li nošenje hidžaba, zabrana muzike i proslave rođendana i nove godine spadaju u mulsimansku dužnost (farz)

2. Ako ne zašto su u tolikoj mjeri prisutne među Muslimanima širom svijeta?

3. Zašto su od svih mogučih praksi baš konkretno ove gore nevedene toliko prisutne među Muslimanima?

i

4. Odakle uopšte potiču te prakse?

pozzz

s.

Zvanicni stav Islama:dali su ti odgovore @miskin i @NWO
@Kroskica i ja smo pisale o osobnim misljenjima i pogledima na ta pitanja iz perspektive osoba koje se osjecaju kao muslimanke,ali to nije zvanicni stav Islama
Ni tebi ni bilo kome niko ne moze zabraniti da se odnosi prema pitanjima koje si postavio kako god zeli,ali zvanicni stav sunita po tim pitanjima je hidzab je farz,zabranjuje se slusanje muzike ,a rodjendani koliko sam shvatila nisu zabranjeni
Zasto se muslimani ne pridrzavaju zabrane muzike,ne znam,mozda to ne racunaju u veliki grijeh ili....
Nova godina je praznik koji se slavi kod nasih muslimana nikako nije nesto sto je rasireno medju muslimanima u svijetu,a ni mnogim drugim narodima
Great Cornholio

#66 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Great Cornholio »

Grehota je ba muziku zabranjivati, sva sreća što u Bosni ne žive "pravi" muslimani.
Lakši je život, a i smrt, uz pjesmu :)

Chisum

#67 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Chisum »

Bas kontam, kakva pustinja, kakva praznina ti mora biti i u glavi, a i u dusi, pa da muziku smatras zlom ili grijehom.

Uzas.

Sva sreca pa ovu besmislicu 99% muslimana ne uzima za ozbiljno.
zobb

#68 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by zobb »

Mozda se neko sjeti,slicnu temu sam prije par mjeseci postavio.Zakljucana poslije par postovoa i konkretnih odgovora.I mene je interesovalo kao i ovog postavljaca teme.Poredsvega zadnju rijec je dao moderator.Odgovore sam nasao,sto je najbitnije,Pretpostavljam da su sudbine ovim temama slicne :wink:
Kroksica

#69 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by Kroksica »

1. Da li nošenje hidžaba, zabrana muzike i proslave rođendana i nove godine spadaju u mulsimansku dužnost (farz)

3. Zašto su od svih mogučih praksi baš konkretno ove gore nevedene toliko prisutne među Muslimanima?

i

pozzz

s.

Zvanicni stav uleme je:

1. Hidzab je muslimanska zenska nosnja, u koju spadaju siroke, neprozirne, duge haljine i sal/marama koja pokriva kosu i vrat. Znaci, samo lice, sake i stopala smiju biti vidljivi. I takva nosnja je po "zvanicnom stavu" uleme - Farz.

**side note** Farz je sve ono sto je Allah swt naredio da se radi/praktikuje/upraznjava.
***side note2***Allah u Kur'anu kaze da je najbolje odjeca vjernika bogobojaznost. Da dresscode muslimanke mora biti pristojna odjeca, koja sakriva ukrase.

2. Muzika je vrsta umjetnisti i po koncenzusu uleme je haram. Zasto? Zato.
**side note** U Kur'anu Uzviseni Allah nigdje ne kaze da je muzika haram.
***side note2***Ajet koji mnogi "strucnjaci" komentarisu kao zabranu muzike, niti govori o muzici niti govori o bilo kakvoj zabrani.

3. Ako uzmemo u obzir vec navedene stavove uleme i primjenimo ih na proslavu rodjendana onda zakljucujemo da:
a) rodjendan u duhu Islama je OK obiljezavati ako nema muzike i ako zene koje prisutvuju obiljezavanju nose hidzab
b) rodjendan u duhu islama nije OK obiljezavati ako se obiljezava uz muziku i ako zene koje prisustvuju ne nose hidzab
c) pitanje u vezi rodjendana ti je do jada glupo i ne vidim razloga da se na njega da smislen odgovor, tako da treba se zadovoljis ovim glupostima koje sam ti upravo napisala.
**sidenote** I dan danas muslimani obiljezavaju rodjendan Poslanika saws. Na koji nacin....to je druga tema.

Selam. ;)
bizet

#70 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by bizet »

ma vritmo se oko istog...jedni kazu ovako, drugi onako...sarajevonekad de se ti odluci pa nam javi kako deveras, da zaokruzimo, ako je moguce :)

kroksica razmislja (ne o tome kako ce nekog nalijepiti ili nekome ga lagano zavuci kao zadnji primitivac), skidam kapu
sarajevonekad

#71 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Ja lično ne mogu zamisliti život bez muzike. To jedna od rijetkih stvari ( pored dokazano Dobrih ljudi) koje me gotovo uvijek uspiju motivisati, što joj je uspijeval očak i dok sam sa svojim sugrađanima preživljavao opsadu i uništavanje mog rodnog grada.

Međutim, kako sam igrom okolnosti imao prilike poslije rata izaći iz BiH i upoznati mnge druge Muslimane svijeta, primijetio sam da je po pitanju Muzike kod njih suprotno u odnosu na nas, tj.većina tih bliskoistočnih , afričkih i pacifičkih Muslimana koje sam upoznao vani nisu slušali muziku, iako su bili relativno mladi.

Doduše, bili su izuzetno disciplinovani u praktikovanju religije, pa možda i to objašnjava to što nisu slušali muziku.

U svakom slučaju, možda bih mogao reći da 99% Muslimana Balkana ne uzima neslušanje muzike ozbiljno, ali koliko sam ja lično primijetio, to ne vrijedi i za ostale Mualimane u svijetu.

Ne govorim da li je to dobro ili loše, jer ja lično i slušam i stvaram muziku, već samo iznosim svoja iskustva.

pozdrav

s.

Chisum wrote:Bas kontam, kakva pustinja, kakva praznina ti mora biti i u glavi, a i u dusi, pa da muziku smatras zlom ili grijehom.

Uzas.

Sva sreca pa ovu besmislicu 99% muslimana ne uzima za ozbiljno.
Last edited by sarajevonekad on 12/10/2012 12:01, edited 3 times in total.
sarajevonekad

#72 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Hvala ti na odgovorima.

Usput, zapala mi je za oči jedna rečenica koju si ti koristila u svom postu meni.

To je ova rečenica: " c) pitanje u vezi rodjendana ti je do jada glupo i ne vidim razloga da se na njega da smislen odgovor".

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali samo sam kod nas čuo da pitanje može biti glupo, a nikada od jednog Japanca, Malezijca, Iranca ( eto , neću naprbrajati zapadne kuture, nego ove malo starije, koje su opet svjetlosnih godina ispred nas, ako ništa bar kad je civilzovano/uviđavno ponašanje u pitanju). Razumio bih da te fraze koriste nacije koje su svjetlosnim godinama ispred nas, ali mi..fakat ne kontam....

Ja sam možda malo "konzervativan" (uslovno rečeno, naravno) pa meni lično više godi ona klasična učtivost nego ovaj naš "otovoreni" stil komuniciranja ( pun "šukanja" i naše uporno ukazivanje sagovornicima na to kako su "glupi", uprkos činjenici da takve riječi niti u jednoj kulturi među normalnim ljudima ne mogu imati pozitivne konotacije niti imati pozitivan učinak)...

To me buni, jer čitajući religijske knjige i poznavajući teološki obrazovane osoba, i Muslimane van Balkana, takav naćin komuniciranja mi se nikako ne uklapa u religiju, pogotovo ako uzmemo u obzir sure poput ove:

"14. Ibrahim - Ibrahim
Mekka - 52 ajeta

24. Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu;...26. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka
."

Ne zamjeri, ali imao sam potrebu da ovo iznesem, jer, ja zaista još uvijek ne kontam logigu takvog načina komuniciranja, koji je, kao što rekoh, kod nas toliko prisutan, ka da ljudi ne vide da je to mana i zašto je mana...

Možda između ostalog i tolika prisutnost takvog načina komuniciranja objašnjava zašto smo kao društvo tu gdje jesmo, a svi manje više znam gdje smo...zato stalno naglašavam navedenu suru i činjenicu da bi dobro bilo da se svi mi malo više fokusiramo na supstancu a na samo formu....

...a supstanca je ono što se toliko puta ponavlja u svetim knjigama - Mir...sa sobom i drugima... jer je to preduslov fuinkcionisanja života....a omalovažavanje (pa čak i ono verbalno, iz navike nonšalantnog komuniciranja) ne može voditi u Mir...

pozdravljam

s.

Kroksica wrote:

i

pozzz

s.

Zvanicni stav uleme je:

1. Hidzab je muslimanska zenska nosnja, u koju spadaju siroke, neprozirne, duge haljine i sal/marama koja pokriva kosu i vrat. Znaci, samo lice, sake i stopala smiju biti vidljivi. I takva nosnja je po "zvanicnom stavu" uleme - Farz.

**side note** Farz je sve ono sto je Allah swt naredio da se radi/praktikuje/upraznjava.
***side note2***Allah u Kur'anu kaze da je najbolje odjeca vjernika bogobojaznost. Da dresscode muslimanke mora biti pristojna odjeca, koja sakriva ukrase.

2. Muzika je vrsta umjetnisti i po koncenzusu uleme je haram. Zasto? Zato.
**side note** U Kur'anu Uzviseni Allah nigdje ne kaze da je muzika haram.
***side note2***Ajet koji mnogi "strucnjaci" komentarisu kao zabranu muzike, niti govori o muzici niti govori o bilo kakvoj zabrani.

3. Ako uzmemo u obzir vec navedene stavove uleme i primjenimo ih na proslavu rodjendana onda zakljucujemo da:
a) rodjendan u duhu Islama je OK obiljezavati ako nema muzike i ako zene koje prisutvuju obiljezavanju nose hidzab
b) rodjendan u duhu islama nije OK obiljezavati ako se obiljezava uz muziku i ako zene koje prisustvuju ne nose hidzab
c) pitanje u vezi rodjendana ti je do jada glupo i ne vidim razloga da se na njega da smislen odgovor, tako da treba se zadovoljis ovim glupostima koje sam ti upravo napisala.
**sidenote** I dan danas muslimani obiljezavaju rodjendan Poslanika saws. Na koji nacin....to je druga tema.

Selam. ;)
Last edited by sarajevonekad on 12/10/2012 12:26, edited 3 times in total.
nasa

#73 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by nasa »

sarajevonekad wrote:
Međutim, kako sam igrom okolnosti imao prilike poslije rata izaći iz BiH i upoznati mnge druge Muslimane svijeta, primijetio sam da je po pitanju Muzike kod njih suprotno u odnou na nas, tj.većina tih bliskoistočnih , afričkih i pacifičkih Muslimana koje sam upoznao vani nisu slušali muziku, iako su bili relativno mladi.

Doduše, bili su izuzetno disciplinovani u praktikovanju religije, pa možda i to objašnjava to što nisu slušali muziku.
Mislim da se naletio kao sto kazes na disciplinovane predstavnike .....Kako bi inace imali arapsku muziku raznih zanrova?
sarajevonekad

#74 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Da, i ja mislim to isto, zato sam i rekao da su ovo bile osobe koje su voema redovna obavljale religijeske obrede.

naravno da postoji arapska muzika ( i ja je zaista volim :), ali arapsko nije isto što i islamsko.

Arapska kultura je jedno a islamnsa drugo, koliko vidim.

pozzz

s.
nasa wrote:
sarajevonekad wrote:
Međutim, kako sam igrom okolnosti imao prilike poslije rata izaći iz BiH i upoznati mnge druge Muslimane svijeta, primijetio sam da je po pitanju Muzike kod njih suprotno u odnou na nas, tj.većina tih bliskoistočnih , afričkih i pacifičkih Muslimana koje sam upoznao vani nisu slušali muziku, iako su bili relativno mladi.

Mislim da se naletio kao sto kazes na disciplinovane predstavnike .....Kako bi inace imali arapsku muziku raznih zanrova?
sarajevonekad

#75 Re: Muzika, Rodjendani i Hidžab-Zvanični stav islama

Post by sarajevonekad »

Iskoristiću ovu priliku da zahvalim svima koji su se javili na ovu temu u potrazi za odgovorima. (Ovo nije fajronat, bar što se mene tiče, nego jednostavno želim zahvaliti ljudima što su odvojili vrieme i energiju).

Još bih samo zamolio sve zainteresovane da sa nama podijele izvore, dakle tačne nazive izvora-knjiga, sura ili ajeta u Kur'anu, hadisa, ili nekog propisa iz šerijata gdje konkretno možemo naći da piše da je (i zašto je) obavezno nositi hidžab, te zabranjeno slušati muziku i proslavljati rodjendan i novu godinu.

Dakle, što precizniji i konkretniji navod izvora, to nam bolje svima, ja mislim.

Posebno bih volio naći izvor koji objašnjava zašto su baš nošenje hidžaba, zabrana proslave rođendana i nove godine i zabrana slušanja muzike zaživjeli u praksi među Muslimanima ( onima malo religioznima, svakako), iako se ne spominju eksplicitno nigdje u Kur'anu kao obaveze.

Zašto su oni malo religiozniji Muslimani odlučili pratiti baš konkretno te prakse, a ne neke druge? Odakle tačno potiču ove prakse'? Iz kojeg izvora?

Ako iz Kurana, iz koje sure konkretno? Ako ne iz Kur'ana, zašto se onda toliko praktikuju te prakcse? Ako iz Hadisa, iz kojeg konkretno i zašto? Ako od stava uleme, opet zašto baš te a ne neke druge prakse?
Ako se radi o nečijoj interpretaciji, čijoj i zašto baš takva interpretacija?

Vjerujem da ovo nisu neka apstraktana filozofska pitanja nego vrlo konkretna na koje bi trebalo da postoji konkretan odgovor, jer fala Bogu, osim Kur'ana, postoji i još dosta toga drugog napisano o Islamu.

Mir svima

s.
Last edited by sarajevonekad on 12/10/2012 12:28, edited 3 times in total.
Post Reply