Obrezivanje muške djece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

filozofija

#51 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

duboka_misao wrote:
brezan wrote:Danas se djeca sve cesce sunete polovicno, odnosno namjerno se ostavlja dio kozice.

Ne znam zasto je to. :?
bolje da neznas , istina je previse strasna da bi se izgovorila !
Zbog ponovnog sunecenja ili (tj. ponovne naplate usluga)?
Btw, jednostavno kazes suneti do kraja i to je to ;)
duboka_misao

#52 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

filozofija wrote:
duboka_misao wrote:
brezan wrote:Danas se djeca sve cesce sunete polovicno, odnosno namjerno se ostavlja dio kozice.

Ne znam zasto je to. :?
bolje da neznas , istina je previse strasna da bi se izgovorila !
Zbog ponovnog sunecenja ili (tj. ponovne naplate usluga)?
Btw, jednostavno kazes suneti do kraja i to je to ;)
ma nemam pojma ,ali to tvoje ima neke logike :D
putujucidzindas

#53 Re: Obrezivanje muške djece

Post by putujucidzindas »

Evo moj mali od rodjenja ima fimozu. pricali smo s pedijatricom i objasnila nam je da mozemo izabrati ovo kompletno ili djelimicno sunecenje. kompletno je religijsko, a ovo djelimicno (tzv. francusko) je funkcionalno i sasvim dovoljno a zdravstvenog aspekta. ja cu izabrati upravo ovo djelimicno, jer to radim samo zbog zdravstvenih, a ne religijskih razloga
duboka_misao

#54 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:Evo moj mali od rodjenja ima fimozu. pricali smo s pedijatricom i objasnila nam je da mozemo izabrati ovo kompletno ili djelimicno sunecenje. kompletno je religijsko, a ovo djelimicno (tzv. francusko) je funkcionalno i sasvim dovoljno a zdravstvenog aspekta. ja cu izabrati upravo ovo djelimicno, jer to radim samo zbog zdravstvenih, a ne religijskih razloga
izvni ali moram :D znaci mali ce imati francuzicu ? :lol: :lol:
putujucidzindas

#55 Re: Obrezivanje muške djece

Post by putujucidzindas »

:D :D :D
ma ja ba.. mi se sve sprdamo, posto je iz mjesanog b raka, mi cemo ga dopola... a i ime mu je francusko :D
duboka_misao

#56 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote::D :D :D
ma ja ba.. mi se sve sprdamo, posto je iz mjesanog b raka, mi cemo ga dopola... a i ime mu je francusko :D

ma sta god nek su nam zivi ii zdravi,nema veze jel french il nije !
filozofija

#57 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

duboka_misao wrote:
putujucidzindas wrote::D :D :D
ma sta god nek su nam zivi ii zdravi,nema veze jel french il nije !
Ne moze to biti french, ako ima samo 10 posto nase krvi, nema sanse :) To je nase!
brezan

#58 Re: Obrezivanje muške djece

Post by brezan »

putujucidzindas wrote:Evo moj mali od rodjenja ima fimozu. pricali smo s pedijatricom i objasnila nam je da mozemo izabrati ovo kompletno ili djelimicno sunecenje. kompletno je religijsko, a ovo djelimicno (tzv. francusko) je funkcionalno i sasvim dovoljno a zdravstvenog aspekta. ja cu izabrati upravo ovo djelimicno, jer to radim samo zbog zdravstvenih, a ne religijskih razloga
To djelimicno obrezivanje nije dobro rjesenje. Djelimicnim obrezivanjem ces samo ukloniti fimozu ali bakterije ce i dalje imati gdje da se kriju jer ce ostati dio kozice preko glavice. Cijela poenta obrezivanja je da se ukloni cijela kozica tako da bakterije nemaju toplo i vlazno mjesto da se zavlace. Ako vec dijete obrezujes onda to obavi kvalitetno. Obrezati cijelu kozicu je upravo zdravstveno opravdano.
brezan

#59 Re: Obrezivanje muške djece

Post by brezan »

swarley_s

#60 Re: Obrezivanje muške djece

Post by swarley_s »

brezan wrote:Elvira Rahic osunetila sina :-D

http://www.folkoteka.com/2012/05/elvira ... sina-dina/
sigurno je poslije organizovala zabavu, i pozvala sama sebe kao iznenadnog gosta.
naravno, sve je to morala masno platiti :D
filozofija

#61 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

Ej raja, samo da podjelim informaciju.

Uspješno smo osunetili dijete kod Dr. Gazić-a na Čengić Vili. Baš kao što je doktor i rekao, sve je prošlo okay, a mali se već nakon par sati igrao u stanu, a putovali smo već nakon pet dana. Malo se doduše prepao i isplakao, ali tih problema više nema. Sunećenje je rađeno pod lokalnom anestezijom i supruga je bila sa djetetom (ja nisam imao hrabrosti). Otok od anestezije već uveliko spada i ćuna izgleda sve bolje :) I ja i supruga prezadovoljni!

:thumbup:
bjelic

#62 Re: Obrezivanje muške djece

Post by bjelic »

nek je sa srećom :)
disconisco

#63 Re: Obrezivanje muške djece

Post by disconisco »

eh evo da se tuspasim i ja...
mi smo malca juce osunetili na djecijoj hirurgiji na kosevu i cini mi se da je postupak radjen laserom, sve je proslo u najboljem redu nikakvih problema, jest da je cuna malo otekla i da je tesko ono ko rodiitelju kad vidis to al jbg. sto se mora nije tesko :D... mislim da ako se ima zdravstveno osiguranje nema potrebe ici nekim doktorima privatno placati po dvije-tri stoje... ovi su sasvim fin pristojan posao odradili...eto toliko od mene...
yaskoo

#64 Re: Obrezivanje muške djece

Post by yaskoo »

Postovanje,

Nisam znao da radi laserskom metodom ...zanima me cijena jer si me malo zbunio navodeci da se neplaca puno zbog zdravstvenog osiguranja !
:)
Hvala
Mr. Brightside

#65 Re: Obrezivanje muške djece

Post by Mr. Brightside »

zara79 wrote:
filozofija wrote:Ljudi, niste svjesni koliko ste mi pomogli. Huh. Ma srce hoce da mi punke. Ne spavam vec tri sedmice misleci sta i kako.

@zara79
Da li taj Dizdarevic radi samostalno ili je na Sanasi?
Ranije je radio kao šef Klinike za dječiju hirurgiju pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i redovni profesor pri Medicinskom fakultetu, a u zadnje vrijeme zaista ne znam. Ima svoju hiruršku ordinaciju na Grbavici, u ulici Behdžeta Mutevelića, a znam da je radio i u Bosanesu (takođe ne znam radi li tamo više).
Malca sam ja čuvala jer sam tako htjela, sve je trajalo oko 30 minuta. Jbg, nije mi bilo jednostavno, ali ko ga može može bolje čuvati i jače zagrliti od mame :-D , zar ne?
i meni je on diro ćunu, srećom pomagale mu one sestre pa mi bilo fino :roll: :D
zvjerka007

#66 Re: Obrezivanje muške djece

Post by zvjerka007 »

[ :sad: quote="filozofija"]Ej raja, samo da podjelim informaciju.

Uspješno smo osunetili dijete kod Dr. Gazić-a na Čengić Vili. Baš kao što je doktor i rekao, sve je prošlo okay, a mali se već nakon par sati igrao u stanu, a putovali smo već nakon pet dana. Malo se doduše prepao i isplakao, ali tih problema više nema. Sunećenje je rađeno pod lokalnom anestezijom i supruga je bila sa djetetom (ja nisam imao hrabrosti). Otok od anestezije već uveliko spada i ćuna izgleda sve bolje :) I ja i supruga prezadovoljni!

:thumbup:[/quote]
Hvala na informaciji, otišli smo kod dr Gazića, uradili sunet u lokalnoj, mali ima 5 mjeseci. Prezadovoljni smo uslugom i cijenom 120 KM. Nismo radili nikakve nalaze, doktor je stvarno ok. Bilo je sve kako si napisao a ja sam se još i informisao na http://www.drgazic.com.ba pa je lakše kad vidiš kako to ide.
amyy_1986

#67 Re: Obrezivanje muške djece

Post by amyy_1986 »

Pozdrav! Evo ja se maksuzil registrovala na ovaj forum da saznam sta vise o sunecenju. Prvo izvinjavam se za svoj pravopis :roll:

Eh ovako mi zivimo u Sloveniji i mali ce u martu imati godinu i 10 mjeseci i tad smo planirali u Sarajevo i malog da sunetimo. Prije nam nije palo na pamet da ga sunetimo jer je vec bijo u bolnicama ( u Sloveniji ) zbog refluksa i mislim da se i sad sjeca toga.. Uglavnom i suprugova sestra ima djecaka 2 godine starog, tako da bi skupa isli. Mozda cak i dobijemo neki popust :lol: :-)
Razmisljala sam na Kosevo da idemo ali neznam sta je potrebno. Negdje sam citala da treba naputnica i zdrav.karton aj boze nebi moja doktorica dala to. Dali se moze bez naputnice jer mi ipak zivimo u slo i imamo slo drzavljanstvo ( ja i mali ) stari mu je bosanac. Prvo se uzmu neki nalazi? Koliko se placa? Uzeli bi samo lokalnu anesteziju. Cula sam da postoji i lasersko sunecenje sto je kao manje bolno i bez konaca.

Ako je neko bijo na Kosevu molim za vise informacija, privatne klinike ne dolaze u obzir.

Pozzz
kadinica

#68 Re: Obrezivanje muške djece

Post by kadinica »

Na Koševu se rade samo operacije uz preporuku ljekara.
Znači, dijete mora imati neki zdravstveni problem, fimozu, neku urinarnu infekciju, upalu i sl.

U svim ostalim slučajevima, smatra se da je to vjerski čin i tada troškove ne snosi ZZO - ali to vama nije ni bitno, svakako ćete platiti punu cijenu operacije, jer dijete nema zdravstveno osiguranje.

Inače, u bolnici se provede samo jedan dan, zahvat se radi u opštoj anesteziji (za djecu stariju od godinu dana) i onda kući oporavak koji traje do mjesec dana (da dijete može obući normalno gaćice).

Koliki su troškovi, stvarno ne znam, ali vjerujem da nisu mali, jer se računa bolnički dan za dijete i majku.
amyy_1986

#69 Re: Obrezivanje muške djece

Post by amyy_1986 »

Aha znaci ne moze. Hvala za odgovor :)
iseljenik

#70 Re: Obrezivanje muške djece

Post by iseljenik »

Pozdrav svima

Suprug i ja zivimo u Becu i imamo sina od 7 mjeseci kojeg bi htjeli sunetiti. Buduci da se ovdje moze tek od 2. godine u bolnici sunetiti dijete na zdravstveno osiguranje a ovako se placa ca. 400 eura (tako smo culi) ima li neko da je sunetio sina u Becu I da nam kaze svoja iskustva. Imate li neke preporuke, doktore koji to rade, koliko kosta, kakva je procedura (lokalna anestezija ili puna, koliko traje oporavak I sl.) Svaki savjet je dobrodosao.

Hvala unaprijed
Post Reply