Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Avetinho

#51 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad

Post by Avetinho »

ivannn wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
ivannn wrote:
Tacno gdje to pise?
Pobrisani su postovi, ali imaju dva rana posta koja je neko citirao.
Osim toga, bolje bi bilo da radi "znanstveni rad" iz oblasti koju poznaje.
njoj treba poduka iz gramatike

a ti poradi s čitanjem i razumijevanjem, ok? :roll:
Hocu, hvala na savjetu, radim svakodnevno.

Sto se tice gramatike, isti takav savjet sam joj ranije dao. Nazad u skolu, kao ucenica. Treba joj poduka, a ne da ona nekog poducava.
Sta mislis da nisam dobro procitao i razumio? Pitao sam te, vidi prvu recenicu, "gdje to pise".
MajcinaDusica

#52 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad

Post by MajcinaDusica »

Ovo moje se odnosilo na ovu fizu što joj je nastavnica "prije rata slagala letve u šumarstvu" (šta god da to značilo), pa ona ostala nepismena. Kao kriva je ta s letvama, a ne fiza što nije učila ni čitala više od žute štampe... Uvijek je nekako srcu lakše kad je kriv neko drugi.
Lesika_zz

#53 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad

Post by Lesika_zz »

nineinchnails wrote:
MEMRISTOR wrote:Dok sam isao u srednju skolu, moja profesorica bosanskog jezika je stalno govorila kako su se nekada za profesore, nastavnike i ucitelje skolovali samo najbolji ucenici, i kako su se poslije rata za navedene poslove odlucivali samo najslabiji ucenici.
Iz moje generacije najbolji su studenti upisali elektrotehniku, medicinu, arhitekturu i sl, dok su oni najlosiji upisali filozofski fakultet, najcesce psihologiju,engleski i bosanski jezik, a najslabija ucenica iz mog razreda upisala je razrednu nastavu..
MIslim da je ova djevojka iz grupe jako slabih srednjoskolaca odlucila upisati neki lagan fakulteta, na stetu onih koje ce poducavati kad ga zavrsi..
Ipak nije ona kriva, kriv je sistem, ovoga na zapadu, vjerujem, nema. :!:
Studij se upise po licnim afinitetima, ili, nazalost, dobroj steli, a bilo je i slucajeva da se prisilno neko upise na nesto sto ne zeli. Statistike pokazuju da samo 10% od brucosa, ostane svo vrijeme studija i diplomira. Iz moje generacije npr, upisano je 35 studenata na moj odsjek. Diplomiralo samo 4. Ostali su odustali, pozenili se, poudale se, poginuli u ratu, otisli u inostranstvo itd.
Teorija o tome "ko upisuje kakav fakultet na osnovu toga kakav je ucenik bio" su ciste predrasude i spekulacije. Nakon rata je najvise bilo potrebe za prosvjetnim kadrom i dosta ih je pohrlilo bas u tom smijeru. Znas li da npr. Einstein, uopste nije zavrsio fakultet? Hoces da kazes da si pametniji i bolji od onih sto su upisali drustvene nauke?
Ova djevojka sto je pokrenula ovu temu ili je iz ruralnih krajeva ili iz dijaspore pa ne raspolaze znanjem naseg jezika u potpunosti. Znam npr. nekoliko uciteljica koje apsolutno nisu skolovane za to radno mjesto, ali ga ipak uspjesno obavljaju. Da li su one lose obrazovane, bivse slabe ucenice? Nikako. Jednostavno im je to u odredjenom momentu bilo ponudjeno, one su to prihvatile jer su imale afiniteta.
E svaka ti cast na odgovoru, bas sam i ja htjela prokomentarisati ovu generalizaciju o tome ko upisuje koji fakultet.. Neki ljudi ocito ostaju topuzi bez obzira jesu li i koji su fakultet zavrsili.
Post Reply