Koje auto "uvesti" ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

skafiskafsnjak

#51 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by skafiskafsnjak »

ovo moje nije vraacano, sigurean sam 100% ... Neki ga dedo vozio u NJemackoj, samo jednom do Spanije na odmor otisao i na posao sa njom :) Presla bila 56 000 . Ja sam nabrao za 4 godine jos toliko po nasem makadamu ...
Mlad i Nevin

#52 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by Mlad i Nevin »

Vozaj bolan tu Lagunu još 4-5 godina i miran si...Poslije Lagune, Golf te neće nimalo usrećiti.
motorola01

#53 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

Molim ljude koji znaju i koji su upuceni u motore Mazde da mi daju neki savjet u vezi motora 2.0 benzin. Naime, u toku sam moguce zamjene svog vozila i moje doplate za mazdu 6 2.0 benzin, 2009.godista. Presla je oko 70-75 000.

Kakvi su ti motori, imaju li kakvih gresaka, koliko bi mogli trositi neke normalne voznje(bez bespotrebnog pritiskanja gasa) itd? Da li znate da li imaju kakvu manu? Unaprijed hvala na odgovorima :)
harla_kurla

#54 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

motorola01 wrote:Molim ljude koji znaju i koji su upuceni u motore Mazde da mi daju neki savjet u vezi motora 2.0 benzin. Naime, u toku sam moguce zamjene svog vozila i moje doplate za mazdu 6 2.0 benzin, 2009.godista. Presla je oko 70-75 000.

Kakvi su ti motori, imaju li kakvih gresaka, koliko bi mogli trositi neke normalne voznje(bez bespotrebnog pritiskanja gasa) itd? Da li znate da li imaju kakvu manu? Unaprijed hvala na odgovorima :)

Koliko kw ima?
motorola01

#55 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

harla_kurla wrote:
motorola01 wrote:Molim ljude koji znaju i koji su upuceni u motore Mazde da mi daju neki savjet u vezi motora 2.0 benzin. Naime, u toku sam moguce zamjene svog vozila i moje doplate za mazdu 6 2.0 benzin, 2009.godista. Presla je oko 70-75 000.

Koliko kw ima?
108kW-147KS
harla_kurla

#56 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

motorola01 wrote:
harla_kurla wrote:

Koliko kw ima?
108kW-147KS
Mislim da se radi o motoru koji je zasnovan na Mazdinom bloku, a koji Ford prodaje pod Duratec TE naljepnicom(Mondeo). Isti motor se ugradjuje i u Volvo vozila(S40). Negdje dolazi sa 107 KW, ali mislim da je to isti motor. Mazda ga nastavlja proizvoditi pod nazivom SkyDrive (2013 godina), dok Ford zadrzava Duratec naziv.

Radi se o kvalitetnom motoru, pogonjen lancem a ne remenom, sa umjerenom potrosnjom. 2003-2004 ovaj motor je dozivio redizajn usisne grane jer su se desavali problemi sa klapnama u usisnoj grani koje su znale otpasti i nerijetko je stradavao motor. Mislim da od 2009 ili 2008 zadovoljavaju EURO5 normu...

Sto se tice potrosnje, konkretno u Mazdi koja ima cca 1400 Kg, trebala bi biti oko 9-10 gradske (umjerene voznje:), mislim da neces pogrijesti s ovim motorom, a Mazda je predobro auto, naravno ako je odrzavan:)
motorola01

#57 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

Covjek kaze da je odrzavan jer je i presla samo 70-75000km. I on mi rece da ima lanac umjesto zubcastog. Kupljena je ovdje u BiH-a. Valjda pakne treba mijenjati na 85000km. Ne znam to za lanac, kako to ide i na koji period se mijenja i da li se uopste mijenja. Navodno je kombinovana potrosnja izmedju 6,5 i 7,5 l.
harla_kurla

#58 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

motorola01 wrote:Covjek kaze da je odrzavan jer je i presla samo 70-75000km. I on mi rece da ima lanac umjesto zubcastog. Kupljena je ovdje u BiH-a. Valjda pakne treba mijenjati na 85000km. Ne znam to za lanac, kako to ide i na koji period se mijenja i da li se uopste mijenja. Navodno je kombinovana potrosnja izmedju 6,5 i 7,5 l.

Lanac se ne mijenja, dakle zaboravi na njega. Sto se tice potrosnje, mozda kombinovane i mozes navuci na 7.5, ali ciste gradske tesko ispod 8.5...a realno ocekuj 9-9.5. Imam Volva (koji je laksi 100tinjak kg)s tim motorom i prosjek mi je 9.2...meni ok posto ne vozim auto svaki dan, a vozim umjereno.
motorola01

#59 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

harla_kurla wrote:
motorola01 wrote:Covjek kaze da je odrzavan jer je i presla samo 70-75000km. I on mi rece da ima lanac umjesto zubcastog. Kupljena je ovdje u BiH-a. Valjda pakne treba mijenjati na 85000km. Ne znam to za lanac, kako to ide i na koji period se mijenja i da li se uopste mijenja. Navodno je kombinovana potrosnja izmedju 6,5 i 7,5 l.

Lanac se ne mijenja, dakle zaboravi na njega. Sto se tice potrosnje, mozda kombinovane i mozes navuci na 7.5, ali ciste gradske tesko ispod 8.5...a realno ocekuj 9-9.5. Imam Volva (koji je laksi 100tinjak kg)s tim motorom i prosjek mi je 9.2...meni ok posto ne vozim auto svaki dan, a vozim umjereno.
Vozim i ja umjereno tako da mi je ok potrosnja oko 7,5, odnosno do 8l jer mi i ovo auto trosi od 7-8l u zavisnosti od godisnjeg doba :) . Zimi ide do 8 kombinovana. Ja svaki dan vozim i imam dosta otvorene voznje, slabije po gradu jer mi je sve blizu. Ne znam ni ja sam sta da radim. Boja mi bas ne sjeda, ali opet presao samo 70 000, to je fakticki novo auto. Valja mi se dobro skontati. Hajde ako jos neko bude imao sta reci o motoru neka javi :) da se ne zaletim bezveze..
@harla, hvala na postovima :)
carobnjak1

#60 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by carobnjak1 »

Lanac se ne mijenja, dakle zaboravi na njega. Sto se tice potrosnje, mozda kombinovane i mozes navuci na 7.5, ali ciste gradske tesko ispod 8.5...a realno ocekuj 9-9.5. Imam Volva (koji je laksi 100tinjak kg)s tim motorom i prosjek mi je 9.2...meni ok posto ne vozim auto svaki dan, a vozim umjereno.[/quote]

druze ne znam odakle ti to da se lanac ne mjenja..vremenom i on se istgne oslabi,logicno je da se mjenja
harla_kurla

#61 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

Koliko ja znam lanci imaju spanere koji se samozatezu, tako da je lanac uvijek u optimalnom naponu. Naravno svaki materijal je podlozan habanju pa tako i lanac, ali njegova zamjena ide tek nakon duge eksplotacije kada je vrjevoatno vrijeme i za generalku motora(>500k km).

Naravno ovo vrijedi za odrzavane motore, bez fabrickih gresaka ili gresaka u dizajnu....sto bi opet trebala pokriti garancija.

Evo 3D simulacija motora o kojemu govorimo:

http://www.youtube.com/watch?v=l7MUL3vtZ5o

PS: Mozda grijesim ali nisam cuo da lanci imaju neki servisni interval zamjene, bar na ovom Ford 2.0 u servisnoj se ne spominje zamjena.
motorola01

#62 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

harla_kurla wrote:

Gradske ili kombinovane voznje?
harla_kurla

#63 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

90% gradske, 10% izvan grada, takodjer ne vozim u vrijeme najvecih guzvi, jer neidem autom na posao....
motorola01

#64 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

Sta mislite da li je moguce da ova mazda ima prosjek kombinovane voznje 7,5l? Mislim da li je realno da trosi kombinovane 7,5l (50% gradske-50%otvorene-magistrale)? Ipak je motor 2.0 benzin pa mi to pobudjuje sumnju na potrosnju od 7,5l. Ja bih prije rekao da bi prosjek kombinovane bio 8,5l. Sta vi mislite o tome?
basicm

#65 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by basicm »

Realno je jer na otvorenom skroz malo trosi, dok u gradu to nadoknadi. Moj stari bmw je trosio 7 na otvorenoj, dok u gradu uzima 11-12. Veci motor, veca razlika u potrosnji grad/otvoreno.
drndalo

#66 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by drndalo »

Ja ipak mislim da je neralno da trosi 7.5 litara benzina, osim ako se ne vozi po gradu samo izvan spica 1-stani-1-stani-1-2-stani,pa tako od Dobrinje do Pofalica, a onda od M.dvora do Poste opet... 8.5 mozda... Grad <10 tesko... Ipak je to potezak i povelik auto, pa svaki put kada krenes sa semafora treba ubrzati tih cca 1.5 tonu...
motorola01

#67 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

drndalo wrote:Ja ipak mislim da je neralno da trosi 7.5 litara benzina, osim ako se ne vozi po gradu samo izvan spica 1-stani-1-stani-1-2-stani,pa tako od Dobrinje do Pofalica, a onda od M.dvora do Poste opet... 8.5 mozda... Grad <10 tesko... Ipak je to potezak i povelik auto, pa svaki put kada krenes sa semafora treba ubrzati tih cca 1.5 tonu...
Ne znam sta da radim. Ono sto predjem km, to je otprilike oko pola-pola(grad i magistrala) i zato me zanima potrosnja jer ne zelim da kupim auto koje ce mi trositi kombinovane 8 i vise litara. To mi ne treba zato i pitam sta vi mislite da li je moguce sa tim nacinom voznje sa ovim autom ostvariti prosjek od recimo 7,5 litara ili mislite da je ipak realnije da je prosjek kombinovane iznad 8 litara. Vidim da vecina ovdje spominje koliko u gradu trosi, ali mene to ne zanima jer znam da ce uzimati 10 pa cak i vise. Mene zanima kombinovana voznja jer ja sve sto km predjem, predjem pola van grada, a pola u gradu. Nekad je malo vise na jednu, nekad na drugu stranu, ali u globalu je pola-pola i zato me zanima prosjek kombinovane voznje. Hajde bacite svoje misljenje :), vozili ne vozili, cisto onako da vidim sta vi mislite kolika bi mogla biti potrosnja :)
respo

#68 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by respo »

uvezi ispravno
motorola01

#69 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

respo wrote:uvezi ispravno
Ne razumijem :) .Da li je meni upuceno?
respo

#70 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by respo »

jesi ti postavio temu? ako jesi jeste
a ustvari upuceno je svima koji hoce da uvezu auto
Gistro_bancho

#71 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by Gistro_bancho »

Ja kontam da lik samo hoće da proda lagunu ovdje praveći se nevin kao jagnje, a tiovra joj sat jedno 200 k
i konta mi levati ovdje :)
harla_kurla

#72 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by harla_kurla »

motorola01 wrote:
drndalo wrote:Ja ipak mislim da je neralno da trosi 7.5 litara benzina, osim ako se ne vozi po gradu samo izvan spica 1-stani-1-stani-1-2-stani,pa tako od Dobrinje do Pofalica, a onda od M.dvora do Poste opet... 8.5 mozda... Grad <10 tesko... Ipak je to potezak i povelik auto, pa svaki put kada krenes sa semafora treba ubrzati tih cca 1.5 tonu...
Ne znam sta da radim. Ono sto predjem km, to je otprilike oko pola-pola(grad i magistrala) i zato me zanima potrosnja jer ne zelim da kupim auto koje ce mi trositi kombinovane 8 i vise litara. To mi ne treba zato i pitam sta vi mislite da li je moguce sa tim nacinom voznje sa ovim autom ostvariti prosjek od recimo 7,5 litara ili mislite da je ipak realnije da je prosjek kombinovane iznad 8 litara. Vidim da vecina ovdje spominje koliko u gradu trosi, ali mene to ne zanima jer znam da ce uzimati 10 pa cak i vise. Mene zanima kombinovana voznja jer ja sve sto km predjem, predjem pola van grada, a pola u gradu. Nekad je malo vise na jednu, nekad na drugu stranu, ali u globalu je pola-pola i zato me zanima prosjek kombinovane voznje. Hajde bacite svoje misljenje :), vozili ne vozili, cisto onako da vidim sta vi mislite kolika bi mogla biti potrosnja :)
OK, na tvom mjestu bi najprije stavio na papir koliko mjesecno prelazis kilometara i kad to pretvoris u KM mozda ces lakse odluciti da li prosjecna potrosnja od 1 ili 2 litra prihvatljivo za tebe ili ne.

Npr:

7.5 kombinovane voznje sa starim autom
9.5 kombinovane voznje sa novim autom (uzmimo da je 9.5 prosjecna)

Razlika je 2 litra, tj ako prelazis:

400 km mjesecno = 21 KM mjesecno vise izdavanja = 252 KM godisnje
500 km mjesecno = 26 KM mjesecno vise izdavanja= 312 KM godisnje
600 km mjesecno = 31.2 KM mjesecno vise izdavanja = 374.4 KM godisnje
700 km mjesecno = 36.4 KM mjesecno vise izdavanja = 436.8 KM godisnje
800 km mjesecno = 41.6 KM mjesecno vise izdavanja = 499.2 KM godisnje

U ovu racunicu obavezno racunaj vecu registraciju zbog kubikaze, servis itd.

Meni recimo 300 - 400 km godisnje vise na gorivo ne predstavlja prevelik trosak, ali kazem to je moja situacija.

Takodjer ako si pusac i dnevno pusis kutiju cigara, recimo da je prosjek 2KM, to je 60KM mjesecno a 720KM godisnje koje bacis u havu...prepolovis broj cigara na pola kutije dnevno i eto 360KM viska za Mazdu:)...hehe:)

Sretno kako god odlucis:)
drndalo

#73 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by drndalo »

@Motorola

Nije usporediv ni auto ni podatak, ali po kilama mozes steci neki dojam... Imam statistiku za BMW X1 2.0d, automatik vodjenu zadnjih 22.000 km... Elem, 7.2-7.5 litara/100 km, dizela naravno... U zavisnosti dal' je bilo malo vise grada, ili malo vise otvorene ceste... Relativno rijetko je vozen po autoputevima, tako da su brzine >160 km/h beznacajne u tom prosjeku... E sad, kila ima vise, otpor zraka visi, te automatik zbog kojeg trosi vise nego da nije... Ta Mazda jer je manuelni mjenjac, dakle po meni moze sici na taj tvoj 50:50 prosjek na tih 7.5-8 litara benzina, uz nekoliko ali... Teska noga na gasu lako doda 2 litra na prosjek... Dovoljno je 10-ak ostrih obrzanja... Opet, na visegodisnji prosjek koji vozis "normalno" to nece puno uticati... Ispravan pritisak u gumama, nevozenje galerije kad ti ne treba, neotvaranje prozora na visim brzinama... Pa ako time spadnes na cca. 6 litara na otvorenoj cesti, sa oko 10 u gradu, eto te na 8 prosjeka...

Ako ti se svidja auto, ako je tako dobar i ispravan, pazen i odrzavan, uzmi ga makar ti trosio i 1/2 litra vise na tom prosjeku, jer je to ipak povelika limuzina, nesto i to kosta... :wink:
motorola01

#74 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by motorola01 »

@harla, prelazim mjesecno od 1200-1500km tako da bi se dobro nabralo godisnje na ta 2 litra.
@drndalo,mogao bih prezaliti do litre, znaci do 8,5, ali sve preko bi bilo stvarno previse na ovakvom vremenu i sa ovim cijenama goriva. Registracija bi bila do 700KM. Sto se tice voznje, ne pritiscem nikad gas do daske niti radim brza ubrzanja. Sasvim normalno vozim. Recimo sa sipanjem 50KM predjem oko 260-280km. Pricao sam sa vlasnikom auta i covjek kaze da predje oko 220km sa 50KM po gradu :shock: . Sam mi to rece, nisam ga ni pitao za te cifre. I ovo auto nisma nikad vozio brze od 160 i to samo jednom.. Sve u svemu, razmislit cu jos i hvala vam na vasem misljenju i odgovorima :)
funnyMe

#75 Re: Koje auto "uvesti" ?

Post by funnyMe »

pozdrav
imam na raspolaganju 9500 KM
interesuje me vase preporuke koje auto uvesti ,ali da mi tih 9500 izađe sve do plaćanja carine , pdv, registracije, jer kanim se auto registrovati na povlasticu, znaci da je u toj cijeni i troskovi prevoza do u Bosnu,
gledao bih da to bude min 2004 godiste,
odlucio sam da auto kupim preko ovih privatnika sto se bave uvozom auta po zelji kupca
sviđa mi se opel vectra gts 1.9 cdti / 1.8 benzin , sad me interesuje moze li se za te pare naći 2006 s redizajnom ili neka od 2004 godista ,,, interesuju me iskljucivo limuzine, kao sto su a4, passat, 407 i slicni, misim znam da za te pare ne mogu uzet a4, samo opisujem tip auta koji mi se sviđa :D
i interesuje me također golf V , cijena,
Post Reply