ford focus

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Namce

#51 Re: ford focus

Post by Namce »

Mene interesuje kao potencijalnog kupca Focusa FL da li je u opremi Titanium ili Ghia unutrašnjost materijala iole kvalitetnija u odnosu na neke niže pakete ili je to samo razlika u nivou opremljenosti ali ne i kvaliteti završne izrade.
goran16v

#52 Re: ford focus

Post by goran16v »

Namce wrote:Mene interesuje kao potencijalnog kupca Focusa FL da li je u opremi Titanium ili Ghia unutrašnjost materijala iole kvalitetnija u odnosu na neke niže pakete ili je to samo razlika u nivou opremljenosti ali ne i kvaliteti završne izrade.
Nivo zavrsne obrade je haman uvijek isti,istli ljudi sve rade, razlika je u materijalima koji se koriste i u opremi. Sto se materijala tice Ghia u odnosu na jeftinije pakete ima puno materijale na sledalima, tkanina na tapecirunzima vrata, kozu na volanu, umetke koji su imitacija drveta, dodatni pretinci, mislim cak i da je kom. tabla od drugog materijala s obzirom da ima dodatni pretinac i slicne stvari.
quarterback

#53 Re: ford focus

Post by quarterback »

sto se tice te hrdje vjerujem to sto pisete medjutim kod mene nema ni spomena o bilo kakvom hrdjanju, potrosnja po gradu jeste velika, i po 12/13 litara ako se malo zivlje vozi medjutim na otvorenom, cak i brdovitom terenu sa puno krivina (sarajevo-banja luka preko vlasica i skender vakufa) sa pazljivijom voznjom se moze doci sa prosjekom ispod 6 litara (moj rekord je 5.2)...

u svakom slucaju ja sam zadovoljan vlasnik focusa samo da nema onih &%!#/&# iz F-ACa.
ElRe

#54 Re: ford focus

Post by ElRe »

Kakav je motor 1.8 TDCI u Mk2 Focusu? Ima li DPF i plivajuci zamajac? Da li u Sa i okolini ima dobrih majstora koji su specijalizirani za Fordove?
pesimist

#55 Re: ford focus

Post by pesimist »

na mom ima neki znak kod zadnjih vrata i unutra kod mjenjaca dal se neko razumije sta mu to znaci ili da slikam pa da vidite !
drndalo

#56 Re: ford focus

Post by drndalo »

E *ebiga, mogao si reci i: Moj Focus ima 4 tocka sa celicnim felgama, koji je model ? Kako da ti iko ista smisleno odgovori na onako neprecizno pitanje ?
sorcerer

#57 Re: ford focus

Post by sorcerer »

mozda pise GHIA :)
Travnički Noćni Šetač

#58 Re: ford focus

Post by Travnički Noćni Šetač »

kao vlasnik već drugog Focusa mogu reći da je automobil u svojoj klasi najbolji kako po cijeni, tako i po ležanju na cesti, troškovima održavanja i potrošnji... Ko ga vozi zna o čemu pričam...
Image
.
.
Image
.
.
Image
goran16v

#59 Re: ford focus

Post by goran16v »

@travnicki
Ja imam Mk2 ali prije FL (2007. godina), slazem se sa vecinom stavki pogotovo sa odlicnim lezanjem, kod mene potrosnja nije vrhunska jer je mali benzinac, ali moram prokomentarisati cijenu. Kad vidis neke stvari, npr kvalitet materijala u unutrasnjosti u nekom srednjem paketu, zvucnu izolaciju, neka tehnicka rjesenja, koroziju na izduvu isl postaje jasnije zasto mu je cijena jako dobra, ali i dalej za te pare jako dobar auto.
Nightwolf

#60 Re: ford focus

Post by Nightwolf »

Posjedujem focusa mk1 2001 godiste,izuzetno auto, inace 1.8 TDI sa 90ks,nije kvarljivo auto mjenjana samo potrosna roba,auto kod mene u posjedu evo 3.ca godina,ima malo hrdje ali to je zbog tog sto je auto iz austrije uvezeno,a najbolja stvar ovo auta je to sto malo trosi a i da se pohvalim kod mene potrosnja je nevjerovatnih 4.4 l/100km ;)
Image
quarterback

#61 Re: ford focus

Post by quarterback »

Travnički Noćni Šetač wrote:kao vlasnik već drugog Focusa mogu reći da je automobil u svojoj klasi najbolji kako po cijeni, tako i po ležanju na cesti, troškovima održavanja i potrošnji... Ko ga vozi zna o čemu pričam...
sa 1 bih se slozio, mom je odmah nakon isteka garancije crkao throttle senzor (880 KM) - nisu priznali tvornicku gresku, potrosnja po gradu je izmedju 12 i 13

tako da ti je jasno sta mislim o 2 i 3
pesimist

#62 Re: ford focus

Post by pesimist »

Image ovo je na vratima a ovo kod mjenjaca Image
pesimist

#63 Re: ford focus

Post by pesimist »

pesimist wrote:Image ovo je na vratima a ovo kod mjenjaca Image

zna li neko sta znaci ovaj znak ?
Bakir1

#64 Re: ford focus

Post by Bakir1 »

Arslan_11

#65 Re: ford focus

Post by Arslan_11 »

Mislim da je ghia kod forda oznaka za vozilo sa najboljom opremom.

Tapatalk
citroen xm

#66 Re: ford focus

Post by citroen xm »

Da :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#67 Re: ford focus

Post by Travnički Noćni Šetač »

quarterback wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:kao vlasnik već drugog Focusa mogu reći da je automobil u svojoj klasi najbolji kako po cijeni, tako i po ležanju na cesti, troškovima održavanja i potrošnji... Ko ga vozi zna o čemu pričam...
sa 1 bih se slozio, mom je odmah nakon isteka garancije crkao throttle senzor (880 KM) - nisu priznali tvornicku gresku, potrosnja po gradu je izmedju 12 i 13

tako da ti je jasno sta mislim o 2 i 3
Ma slažem se da ima i skupih dijelova i za Focusa... I sam sam par puta platio velike cifre... Ali realno gledajući imao si kvar na senzoru koji nije ništa jeftiniji da se to desilo na pežou , citroenu, golfu ili sličnom vozilu iste klase... što se tiče potrošnje generalno je da noviji dizeli manje troše , naročito kad se ima u vidu da nekoliko različitih vozila dijele iste motore... takođe benzinci više troše od dizela ali svi ćemo se složiti da potrošnja zavisi najviše od načina vožnje koji preferiramo... poenta je da je Focus za svoju klasu zadao zadaću svima, pa i citroenu u pogledu ležanja na cesti... Veliki servis mu je jeftiniji nego u golfa... Plivajući zamajac i dizne su skupe za Focusa, ali su skupe za svako auto koje te dijelove ima... tako da je u zbiru jeftinij za održavanje kad porediš koliko bi te koštalo servisiranje i opravka istog kvara na drugom vozilu iste klase...Takođe pokrivanje garancije ne bih komentarisao ni za jedno vozilo jer ionako kod nas u BiH sve kuće za sva vozila puno pametuju oko tih stvari...
drndalo

#68 Re: ford focus

Post by drndalo »

pesimist wrote:Image ovo je na vratima a ovo kod mjenjaca Image
sorcerer wrote:mozda pise GHIA :)
Vidovita Zorka.... :thumbup: :lol:
Qler

#69 Re: ford focus

Post by Qler »

Ghia je kao Elegance kod Mercedesa. Imas sad i Titanium, to je pocelo od Mondea Mk3 i to je kao Avangarde Mercedesa, sportskiji paket opreme. Npr. Ghia ima umetke od drveta, ili kopije drveta :) ima udobnija sjedista, dok titamium ima alu detalje, sportska sjedista... Ja sam imao Fiestu i sad Mondea Mk2 ghia, ali ne mora znaciti da imaju sve od opreme. Mondeo npr. nema, sto mi je pravo zao, grijanje prednje sajbe. To je fenomenalna stvar zimi. Nema kozu, grijanje sjedista i ASR... ali sjedista su plisana, i malo su drugacija od onih obicnih, udobnija...
snake c3

#70 Re: ford focus

Post by snake c3 »

quarterback

#71 Re: ford focus

Post by quarterback »

sto ne bi valjao
Hendrix

#72 Re: ford focus

Post by Hendrix »

Nema se šta poredit održavanje kad je većina auta sa istim dijelovima danas, Ford ima motor od Pežoa, ovjes zajednički sa Volvom...ali ako se već poredi onda se treba poredit cijena u ovlaštenim servisima i sa originalnim dijelovima a ne ko moj komšija, kupi novijeg Focusa i onda gleda da uštedi 20 maraka na ulju i filterima, pa nešto sam mijenja i sjebe filter...

Sva su auta tu negdje danas, nema tu neke drastične razlike ko prije 30 godina, e sad svako svog konja hvali, ja vozim Focus 1.6 TDCi više od 4 godine i uložio sam možda oko 300 maraka na neke vanredne popravke i održavam ga u FAC, servis jednom godišnje 200-250KM, i ja sam miran godinu dana.

Ali ko što rekoh sve je to u 5 deka, jedna prednost Focusa je što svi govore da ne valja, da je cigansko auto, tipična preseravanja i zaostala mišljenja...što u prevodu znači da ne moram na njega instalirati 50 zaštita i strahovati hoću li ga ujutro na parkingu zateći.
quarterback

#73 Re: ford focus

Post by quarterback »

neki dan sam se najbebao mile majke f-acu po ko zna koji put, narucim iso fix prije 2 mjeseca i jos uvijek ga nemaju

mrš, lijepi ebay
goran16v

#74 Re: ford focus

Post by goran16v »

quarterback wrote:neki dan sam se najbebao mile majke f-acu po ko zna koji put, narucim iso fix prije 2 mjeseca i jos uvijek ga nemaju

mrš, lijepi ebay
Generalo F-AC je u *ovnima talo da ne racunaj na njih previse, sa dijelovima na rezervi, a para da naruce nove nema. Koliko sam cuo uzimaju dijelove od trgovaca autodijelovima na teku.
quarterback

#75 Re: ford focus

Post by quarterback »

pa koji su onda moj kupovali prosle godine F-AC Banja Luka ako su u dubiozi...

Izgleda da ce ford sljedeci put na servis tamo gdje je i G2 isao...

F-AC - fuj.
Post Reply