Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Bosansko-hercegovački/ka sam Hrvat/ica i imam državljanstvo:

BiH
12
23%
Hrvatske
3
6%
BiH i Hrvatske
24
45%
neke treće zemlje
0
No votes
nisam BH Hrvat/ica ali imam hrvatsko državljanstvo
4
8%
ostalo
10
19%

Total votes: 53

primero

#51 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by primero »

Halid Bešlić dobio hrvatsko državljanstvo i putovnicu

Halid Bešlić dobio je hrvatsko državljanstvo i "putovnicu", piše Krajiški info portal! Navodi se da su Hrvati popularnom pjevaču otvorili velika vrata dobrodošlice, jer je prije dvije godine postavio rekorde posjećenosti i napunio dvije zagrebačke "Arene"!

Kako je i BiH u posljednjih godinu dana oslobođena viznog režima, Halid putuje sa putovnicom svoje zemlje. Ipak, u svakom slučaju ovaj hrvatski dokument ima svoj značaj, pa je pjevaču čast što ga posjeduje.

Image
Eborg

#52 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Za jedno 50-tak godina ne bi me čudilo da Halid Bešlić bude upisan kao "veliki hrvatski skladatelj i izvođač narodne glazbe". :lol:
It_is_a_Leclerc

#53 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by It_is_a_Leclerc »

arhitekt2 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:U Krajini su, odgovorno tvrdim i mogu dokazati, ljudi hrvatsko državljanstvo dobivali tako što su u Karlovac nosili ovjerenu izjavu da su im pradjedovi i djedovi bili ustaše. To su notorne činjenice ! Ljudi su lagani, neki čak nisu ni znali kako im se djedovi zovu, pa su izmišljali. Čak jedan moj poznanik kojem su rođaci slavni partizani Pozderac, izjavio je da mu je pradjed bio domobran i klap - eno ga hvali se putovnicom. Uglavnom, na kraju oko 50.000 Bošnjaka (ne samo Abdićevaca - oni daleko više preferiraju američka državljanstva) u Cazinskoj Krajini ima hrvatski pasoš i obilno ga koriste.
Svakakvih gluposti ima na ovoj temi.Ne obmanjuj ostale forumaše.Hrvatsko državljanstvo se dobivalo podnošenjem zahtjeva i potrebnih dokumenata u Hr.Konzulatu u Bihaću. I danas u općini Bihać imaš prostorije u kojima svake srijede dolaze uposlenici general. konzulata Hr. iz B. Luke i koji stoje na raspolaganju građanima BiH i hrvat. državljanima u vezi prav. stvari,a ponajviše u vezi državljanstva.
Ti pišeš notorne gluposti,kao nosili su ovjerene izjave u Karlovac da su im preci bili ustaše.Te izjave su valjda ovjeravali u općini Bihać.Cazin ili Bužim.Možeš misliti, dođeš u općinu Bihać i na šalteru kažeš,ovjerite mi izjavu da mi je did bio u ss diviziji ili crnokošuljašima jer mi treba za njemačko ili talijansko državljanstvo i oni ti odmah ovjere pečatom jedne i jedine na osnovu čega ti odmah ostvariš svoja prava.
Ne vrijeđaj Krajišnike,mi smo ponosni na naše BiH državljanstvo ali i na naše Hr. državljanstvo.Kad već spominješ partizane onda pogledaj spisak predratnih komunista(prije 2.svj.rata) partijske ćelije u Bihaću, pogledaj kako su se nacionalno izjašnjavali i valjda će ti onda neke stvari biti jasnije.
Ako ti se ne da kopati po arhivi onda razmišljaj o tome zbog čega Premijer USK Lipovača,potomak slavnih partizana Pozderaca ima Domovnicu,također više od pola ministara u Vladi USK, Načelnik općine Bihać.....itd.
I na kraju, u našoj lipoj Krajini i danas ćeš čuti našu lipu ikavicu,naročito ako nam spomeneš naše didove i pradidove.
Prvo, ne vrijeđam Krajišnike jer sam i sam takav. Ja ti govorim iz skoro ličnog iskustva. Ljudi su za vikend odlazili u Karlovac, u neke urede i vraćali se sa izjavama da su im roditelji, djedovi ili pradjedovi bili u ustašama. Na koji su način dolazili do njih, ne znam. Ali ovo što ja pišem su stvari koje su mi vrlo poznate i informacije koje sam dobio od veoma bliskih i uglednih ljudi.

Ali, čitajući tvoj post, primjećujem pokušaje imputacije da su Krajišnici porijeklom Hrvati, pa su im zato, u ionako grozničavo retardiranom institutu prava na državljanstvo po "krvi", dali putovnice. To naprosto nema uporišta i nije predmet diskusije. Krajina jeste bila hrvatski prostor, ali su kroz nju protutnjali toliki osvajači i vojske da je naprosto smiješno tvrditi kako tamo danas žive nekakvi Hrvati. Ikavica također nije argument jer se ista govori u cijelom dinarskom, podinarskom, dalmatinskom, hercegovačkom i neretvanskom kraju..
snaga_znanja

#54 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by snaga_znanja »

Al su se ovdje ljudi naslusali bajki i balada majko mila. :lol:

Bio je potreban dokumenat izdan od neke institucije da si se izjasnjavao kao Hrvat prije 1991. godine. Izmedju ostalog tu je i krsni list i zbog toga su ljudi sa krsnim listom dobijali Hrvatsko drzavljanstvo.

Prica o ustasama, domobranima i slicne pizdarije otiso neko u Karlovac da potvrdi da mu djed bio u ustasama pa dobio drzavljanstvo. :lol:
Medjutim dosta ljudi imalo je djedove i babe koji su bili zivi u 2. svjetskom ratu i zivjeli su na prostoru NDH dakle i dobar dio Bosne. Ko je sacuvao neki dokument da je Hrvat isto je dobijao drzavljanstvo, a odatle i veliki broj Bosnjaka sa Hrvatskim drzavljanstvom, a najvise sa prostora Krajine.
Novi_Nick

#55 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Novi_Nick »

Eborg wrote:Mislim da je čak jedan forumaš ovdje svojevremeno rekao da je dobio hrvatsko državljanstvo samo na osnovu prijeratne članske karte šahovskog kluba jer mu je prijatelj greškom upisao "Hrvat" kada ga je upisivao. Čudne su ljudske sudbine. :)
Sta je cudno? rat nikada nije ni prestao samo se vodi drugim sredstvima. Bosnjcima se daje hrvatski pasosm da ih je sto manje u BIH. Politicka, Ekonomska i druge situacije cine da se sve vise mladih i skolovanih Bosnjaka seli u drugge drzave. Na kraju ce u Bih ostati samo starci, djeca i invalidi. Ako se ovo ostvari ostvarice se i san Srbije i Hrvatske o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine.
pirpa

#56 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by pirpa »

karanana wrote:105%.
u BiH ima vise hrvatskih drzavljana nego sto ima hrvata.
:lol: :lol: :lol:
Živa istina karanana, ja sam se sjebao kad sam vidio da vise od pola Visokog ima šaru.
snaga_znanja

#57 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by snaga_znanja »

Novi_Nick wrote:
Eborg wrote:Mislim da je čak jedan forumaš ovdje svojevremeno rekao da je dobio hrvatsko državljanstvo samo na osnovu prijeratne članske karte šahovskog kluba jer mu je prijatelj greškom upisao "Hrvat" kada ga je upisivao. Čudne su ljudske sudbine. :)
Sta je cudno? rat nikada nije ni prestao samo se vodi drugim sredstvima. Bosnjcima se daje hrvatski pasosm da ih je sto manje u BIH. Politicka, Ekonomska i druge situacije cine da se sve vise mladih i skolovanih Bosnjaka seli u drugge drzave. Na kraju ce u Bih ostati samo starci, djeca i invalidi. Ako se ovo ostvari ostvarice se i san Srbije i Hrvatske o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine.
Nedaj Boze kad bi ovi nasi izabrani Bosnjaci napravili koje radno mjesto pa da ljudi ne moraju prati WC solje po Njemackoj i Austriji.

Naravno iz patriotskih razloga moje djete treba biti gladno i naravno nezaposleno u buducnosti eto cisto tako da kad dodje vrijeme i ja i on poginemo. :lol:

Kakvih sve budalestina neces procitati...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by PipiDugaDevetka »

Sretno SVIMA! I HR. građanima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima ulazak u EU!
suza81

#59 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by suza81 »

snaga_znanja wrote:
Nedaj Boze kad bi ovi nasi izabrani Bosnjaci napravili koje radno mjesto pa da ljudi ne moraju prati WC solje po Njemackoj i Austriji.

Naravno iz patriotskih razloga moje djete treba biti gladno i naravno nezaposleno u buducnosti eto cisto tako da kad dodje vrijeme i ja i on poginemo. :lol:

Kakvih sve budalestina neces procitati...
Upravo tako!!! Svako se trudi obezbijediti si bolju egzistenciju i to je sasvim normalno.

On topic... primljena u hr. drzavljanstvo prije neki dan, u dobar cas :) na osnovu drzavljanstva majke i oca koji su ga dobili prije 2-3 godine. Moje maloljetno dijete je odbijeno (zato sto otac nije Hrvat niti hrvatski drzavljanin, niti dijete ima prebivaliste u Hrvatskoj) i savjet (u povjerenju) sluzbenice u konzulatu je bio da se na popisu izjasnimo kao Hrvati i podnesemo zahtjev opet!
mO k3

#60 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by mO k3 »

Eborg wrote:Za jedno 50-tak godina ne bi me čudilo da Halid Bešlić bude upisan kao "veliki hrvatski skladatelj i izvođač narodne glazbe". :lol:
Još ce ga prisvojiti ..... :shock:
miki.ba

#61 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by miki.ba »

Imam :D
Vrilo snage

#62 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Vrilo snage »

Unsko-sanska zupanija ce rijesit svoj problem, za Sarajevo ne znam.
USAblues

#63 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by USAblues »

Eborg wrote:Za jedno 50-tak godina ne bi me čudilo da Halid Bešlić bude upisan kao "veliki hrvatski skladatelj i izvođač narodne glazbe". :lol:
:thumbup: :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#65 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Bobi »

theTruePath wrote:nemam
Za kaj :D, jeam dobro napisao :D?
MuaDib

#66 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by MuaDib »

Ispravka krivog navoda, točno je ovako:

Za jedno 50-tak godina ne bi me čudilo da Halid Bešlić bude upisan kao "veliki hrvatski skladatelj i izvođač pučke glazbe"

:lol: :lol: :lol: :lol:
It_is_a_Leclerc

#67 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Vrilo snage wrote:Unsko-sanska zupanija ce rijesit svoj problem, za Sarajevo ne znam.
Znam da ću požaliti što ću ovo napisati, ali - zbog čega, oko moje, misliš tako ?!

(Nije vrag da su ti i dalje one budalaštine o nekom secesionizmu u USK). :D
Ajatolah_

#68 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Ajatolah_ »

Ma hrvatski pasoš ima ko god ima ikakvu vezu sa Hrvatskom, samo haman moji roditelji nisu na vrijeme mislili o tome na vrijeme. :roll: Djed i baka su mi Hrvati rođeni tamo, i kako sam skontao po zadnjim propisima mama može do državljanstva, ja već jok.
Last edited by Ajatolah_ on 22/06/2013 22:16, edited 2 times in total.
Vrilo snage

#69 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Vrilo snage »

It_is_a_Leclerc wrote:
Vrilo snage wrote:Unsko-sanska zupanija ce rijesit svoj problem, za Sarajevo ne znam.
Znam da ću požaliti što ću ovo napisati, ali - zbog čega, oko moje, misliš tako ?!
(Nije vrag da su ti i dalje one budalaštine o nekom secesionizmu u USK). :D
:lol: zasto me zovete "oko"?
gospon @Leclerc, nije stvar crno-bijela. Pa i vi sami znate koliko ljudi tamo ima hrvatske domovnice, koliko ljudi se izjasnjava Hrvatima, koliko su povezani sa RH... Imate i znakovito izseljavanje iz tih podrucja. Postoji cijeli niz objektivnih podataka. Ne znam sta vi podrazumijevate pod secesijom, ali secesija ne mora bit u formalnom smislu, niti to netko zastupa, ja isticem da ce udaljenost od sarajevskih politicara i minder-politike samo jacati.
ovo_malo_duse

#70 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by ovo_malo_duse »

Eborg wrote:Eh da je pameti bilo tada. :-)

Kao što rekoh, negdje možda oko 1997. ili 1998. godine nuđena mi je hrvatska putovnica za nekih 600 DM što je bila velika stvar u vrijeme još većih viznih restrikcija. Bio sam uvjeren da je to neka krivotvorina a vidim evo sada da se onda mogla nabaviti legalno domovnica i na osnovu nje izdati putovnica na osnovu raznih kanala. :-)

Svaki grad ima različite urbane legende o tim stvarima. Prijatelj mi jednom ispriča da su tako na nekoj pijanci nafurali nekog lika da napiše pismo ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu da se osjeća Hrvatom, da je oduvijek bio katolik ali da mu komunisti nisu dali da to prakticira, da mu je otac bio u domobranima i da Hrvatsku osjeća kao domovinu zbog čega ga ugnjetavaju. I svi zaboravili i na to kad nakon par mjeseci - dobio dokumente. :lol: Bila istinita priča ili ne, govori samo na kakve su se načine ljudi snalazili.

Da ponovim pitanje. Je li postojala ikakva oficijelna odluka po kojoj su se nekretnine u Hrvatskoj mogle zamijeniti za državljanstvo?
:thumbup: Isto tako u G.vakufu iliti Uskoplju odem sa haverom nakim poslom oko meda, i na pijaci, nudi tip za 600 DM_ova hrvatski pasos, nesto preko Splita posalju papire dodzes 14 dana gotova i domovnica i pasos. Naravno ja poslije toga ne odem vise tamo i od og nebude nista, a znam da je par tipova tako dobilo..
senainter

#71 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by senainter »

Daj kako da dobijem tu prokeltu putovnicu? Ima li iko ikakvu vezu ista placam .... :-)
It_is_a_Leclerc

#72 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

senainter wrote:Daj kako da dobijem tu prokeltu putovnicu? Ima li iko ikakvu vezu ista placam .... :-)
Prošao voz.
Mogao si elegantno izmisliti da je djed bio ustaša. Hrvatska je za vrijeme HDZ-a takvim obilato dijelila.
Joe McCarthy

#73 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Joe McCarthy »

350% u odnosu na broj Katoličkih Hrvata :D
oglo

#74 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by oglo »

It_is_a_Leclerc wrote:
senainter wrote:Daj kako da dobijem tu prokeltu putovnicu? Ima li iko ikakvu vezu ista placam .... :-)
Prošao voz.
Mogao si elegantno izmisliti da je djed bio ustaša. Hrvatska je za vrijeme HDZ-a takvim obilato dijelila.
jesul na osnovu toga preko 200 000 bosnjaka steklo drzavljanstvo susjedne drzave
Paranoid

#75 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Paranoid »

oglo wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Prošao voz.
jesul na osnovu toga preko 200 000 bosnjaka steklo drzavljanstvo susjedne drzave
Ne.. nego na osnovu nemogućnosti da se njihovi očevi/djedovi izjasne kao muslimani, mogli su birati izmedju Srbin ili Hrvat..ili biti neopredjeljen..

Oni koji su našli takav dokument su mogli legalno dobiti državljasntvo i putovnicu...

Jel sad jasnije?
Post Reply