arhitekt2 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:U Krajini su, odgovorno tvrdim i mogu dokazati, ljudi hrvatsko državljanstvo dobivali tako što su u Karlovac nosili ovjerenu izjavu da su im pradjedovi i djedovi bili ustaše. To su notorne činjenice ! Ljudi su lagani, neki čak nisu ni znali kako im se djedovi zovu, pa su izmišljali. Čak jedan moj poznanik kojem su rođaci slavni partizani Pozderac, izjavio je da mu je pradjed bio domobran i klap - eno ga hvali se putovnicom. Uglavnom, na kraju oko 50.000 Bošnjaka (ne samo Abdićevaca - oni daleko više preferiraju američka državljanstva) u Cazinskoj Krajini ima hrvatski pasoš i obilno ga koriste.
Svakakvih gluposti ima na ovoj temi.Ne obmanjuj ostale forumaše.Hrvatsko državljanstvo se dobivalo podnošenjem zahtjeva i potrebnih dokumenata u Hr.Konzulatu u Bihaću. I danas u općini Bihać imaš prostorije u kojima svake srijede dolaze uposlenici general. konzulata Hr. iz B. Luke i koji stoje na raspolaganju građanima BiH i hrvat. državljanima u vezi prav. stvari,a ponajviše u vezi državljanstva.
Ti pišeš notorne gluposti,kao nosili su ovjerene izjave u Karlovac da su im preci bili ustaše.Te izjave su valjda ovjeravali u općini Bihać.Cazin ili Bužim.Možeš misliti, dođeš u općinu Bihać i na šalteru kažeš,ovjerite mi izjavu da mi je did bio u ss diviziji ili crnokošuljašima jer mi treba za njemačko ili talijansko državljanstvo i oni ti odmah ovjere pečatom jedne i jedine na osnovu čega ti odmah ostvariš svoja prava.
Ne vrijeđaj Krajišnike,mi smo ponosni na naše BiH državljanstvo ali i na naše Hr. državljanstvo.Kad već spominješ partizane onda pogledaj spisak predratnih komunista(prije 2.svj.rata) partijske ćelije u Bihaću, pogledaj kako su se nacionalno izjašnjavali i valjda će ti onda neke stvari biti jasnije.
Ako ti se ne da kopati po arhivi onda razmišljaj o tome zbog čega Premijer USK Lipovača,potomak slavnih partizana Pozderaca ima Domovnicu,također više od pola ministara u Vladi USK, Načelnik općine Bihać.....itd.
I na kraju, u našoj lipoj Krajini i danas ćeš čuti našu lipu ikavicu,naročito ako nam spomeneš naše didove i pradidove.
Prvo, ne vrijeđam Krajišnike jer sam i sam takav. Ja ti govorim iz skoro ličnog iskustva. Ljudi su za vikend odlazili u Karlovac, u neke urede i vraćali se sa izjavama da su im roditelji, djedovi ili pradjedovi bili u ustašama. Na koji su način dolazili do njih, ne znam. Ali ovo što ja pišem su stvari koje su mi vrlo poznate i informacije koje sam dobio od veoma bliskih i uglednih ljudi.
Ali, čitajući tvoj post, primjećujem pokušaje imputacije da su Krajišnici porijeklom Hrvati, pa su im zato, u ionako grozničavo retardiranom institutu prava na državljanstvo po "krvi", dali putovnice. To naprosto nema uporišta i nije predmet diskusije. Krajina jeste bila hrvatski prostor, ali su kroz nju protutnjali toliki osvajači i vojske da je naprosto smiješno tvrditi kako tamo danas žive nekakvi Hrvati. Ikavica također nije argument jer se ista govori u cijelom dinarskom, podinarskom, dalmatinskom, hercegovačkom i neretvanskom kraju..