ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tkanton

#51 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by Tkanton »

Qler wrote:A kod mog jarana biciklo tesko cca 10kg...

Poredis razlicite motore. Pogledaj koliko je tezak sa istim motorom. Jos ako je taj 1.6 benzin :) smijesno poredjenje...
1.6 dizel i to jos mu dsg mjenjac sa 7 brzina sigurno da mu je on jos i tezi..... svejedno nije tacna ni tezina golfa 4
goran16v

#52 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by goran16v »

VW bi ugradjivao SDI do sudnjeg dana ako bi ga imali kome prodati (BiH na mapi kupaca prakticno ne postoji pa argument da bi Bosnjo kupovao Golfa XII SDI samo zato sto je manje komplikovan = vise pouzdan = jeftiniji za odrzavanje nije dovoljan) ali kome prodati underpowered auto sa motorom kakav niko vise ne nudi?!?!?!
basicm

#53 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by basicm »

Sdi motori su ogromni zagadjivaci, ne mogu vise proci.
Ja licno volim sto ih nema, pogledajte po gradu koliko to truje, ali vazno je raji da malo trose

Sent from my iPhone using Tapatalk
goran16v

#54 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by goran16v »

basicm wrote:Sdi motori su ogromni zagadjivaci, ne mogu vise proci.
Ja licno volim sto ih nema, pogledajte po gradu koliko to truje, ali vazno je raji da malo trose

Ovo djeluje kao zabluda...
Svaki motor se filterima i ostalim elementima moze "procistiti" da odgovara trazenoj eko normi ako se odluci da se ugradjuje, samo jen, naravno, pitanje cijene. Mislim da TDI, TDI PD ili Common rail bez filtera, katalizatora itd nisu nista manji zagadjivaci od SDI-a. Eno Mercedes je uveo EURO 6 normu, ali je ne mogu postici samim motorom ili elementima izduva pa se u poseban rezervoar svakih 8000 km (20 000 km ako doplatis veci rezervoar) mora sipati posebna tecnost.
To da li dimi puno vise zavisi od stanja motora nego da li je SDI, a ja licno vidjam puno vise turbo dizela iza kojih je, zbog prosviranih turbina, EGR-ova, skupih dizni, interkulera i ostalih cudesa koje neki SDI nema, dimna zavjesa. Sto se potrosnje tice, tu je SDi cak u zaostatku, potrosnja je skoro jednaka kao kod TDI, a bitno je slabiji, odnosno odnos potrosnje l/100km po KS je puno losiji..
romeomoraprezivjeti

#55 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by romeomoraprezivjeti »

Golf lV tdi 90 ks,2001,tezina 1300 kg,100% !!!!!!
citroen xm

#56 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by citroen xm »

jefferson wrote:
citroen xm wrote:A jbg ne prave se auta za Bosance koji kupuju polovnjake sa 300000 pa da se gleda održavanje. A uostalom i proizvođači zarađuju na dijelovima i popravkama. Boli Njemca, Francuza, Italijana, Danca... šta će biti sa turbinom posle 200000 km. Uostalom postoje i atmo benzinci sa jeftinim i jednostavnim održavanjem.
Sta ce biti sa turbinom nakon 200,000km?
Pravilo vozi auto i odrzavaj ga i nece nista biti.
Razmisliš li ti ikada o onome šta neko napiše? Nisam rekao da će se desiti, ali sa većom kilometražom velike su i šanse. A nije mali broj auta kome se turbina reparirala baš na kilometražama oko 200000 km. Rekoh, stranca boli neka stvar šta će se desiti jer se u većini slučajeva rješava takvog auta, a dok se ne riješi hoće da se vozi normalno, a ne da se vuče sa prastarom dizelčinom kao lokomotiva i to u novom autu.
Mlad i Nevin

#57 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by Mlad i Nevin »

Baš tako, ko bi danas dao 40 hiljada maraka za nov auto i da još bude pogonjen prastarom dizelčinom koja vuče kao Golf 2 1.6 d. Za te pare očekuješ da ti auto jede asfalt, a ne da se vuče kao prebijena mačka. Dakle, danas je vrijeme turbina i samo turbina, nebitno da li je dizelski ili Otto motor.
jefferson

#58 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

Tkanton wrote:

Poredis razlicite motore. Pogledaj koliko je tezak sa istim motorom. Jos ako je taj 1.6 benzin :) smijesno poredjenje...
1.6 dizel i to jos mu dsg mjenjac sa 7 brzina sigurno da mu je on jos i tezi..... svejedno nije tacna ni tezina golfa 4
BH saobracajna je inace mjerilo tacnosti, preciznosti i pedantnosti.
Moj Passat B5.5 sa aut. mjenjacem imao 1370kg.
Ali sta zna njemac, ako sluzbenik u MUP-u kaze da je auto tesko toliko i toliko, nema se sta inzinjer iz Wolfsburga pitatu nesto tu.
E zato ljudi zale za SDI motorom, jer su mogli pametovat vise nego sa ovim novim motorima.
Last edited by jefferson on 15/07/2014 16:56, edited 1 time in total.
jefferson

#59 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

citroen xm wrote:
jefferson wrote:
citroen xm wrote:A jbg ne prave se auta za Bosance koji kupuju polovnjake sa 300000 pa da se gleda održavanje. A uostalom i proizvođači zarađuju na dijelovima i popravkama. Boli Njemca, Francuza, Italijana, Danca... šta će biti sa turbinom posle 200000 km. Uostalom postoje i atmo benzinci sa jeftinim i jednostavnim održavanjem.
Sta ce biti sa turbinom nakon 200,000km?
Pravilo vozi auto i odrzavaj ga i nece nista biti.
Razmisliš li ti ikada o onome šta neko napiše? Nisam rekao da će se desiti, ali sa većom kilometražom velike su i šanse. A nije mali broj auta kome se turbina reparirala baš na kilometražama oko 200000 km. Rekoh, stranca boli neka stvar šta će se desiti jer se u većini slučajeva rješava takvog auta, a dok se ne riješi hoće da se vozi normalno, a ne da se vuče sa prastarom dizelčinom kao lokomotiva i to u novom autu.
Ma znam sta si rekao, ali cijela tema oslikva onaj nas mentalitet po kojem je u ovom slucaju VW kriv jer smo mi siromasni i kupujemo sve starija auta.
Jos dodje onaj i kaze: ma jok, pusti ti VW podatke, ako u BH saobracajnoj pise tezina auta, to je mjerilo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#60 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by bitanga_sa_otesa »

turbine se najvise kvare jer ostanu bez podmazivanja /hladjenja.lose ulje,ne mijenja se na vrijeme ...pogresna ulja se sipaju i sl.
NediM17

#61 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by NediM17 »

milojicabrzi wrote:...ima problema sa mjenjacem, jer nema plivajuci zamajac a ima solidan okretni moment, pa zbog neuskladjenosti motora, mjenjaca i diferencijala, strada mjenjac (zbog istog razloga, kod tdi strada zamajac). Znaci, dobijes na mostu, zijanis na cupriji :D
Moram ovo komentarisati. Taj SDI ima bijednih 133NM okretnog momenta, svaki 1.4 atomosferski benzinac ima isto ili vise momenta, da ne govorim o modernim dizelasima ili benzincima. Prema tome, ne bih se slozio da ta zvijer od motora razvali mjenjac, nego jednostavno ne valja sam od sebe.
jefferson

#62 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

NediM17 wrote:
milojicabrzi wrote:...ima problema sa mjenjacem, jer nema plivajuci zamajac a ima solidan okretni moment, pa zbog neuskladjenosti motora, mjenjaca i diferencijala, strada mjenjac (zbog istog razloga, kod tdi strada zamajac). Znaci, dobijes na mostu, zijanis na cupriji :D
Moram ovo komentarisati. Taj SDI ima bijednih 133NM okretnog momenta, svaki 1.4 atomosferski benzinac ima isto ili vise momenta, da ne govorim o modernim dizelasima ili benzincima. Prema tome, ne bih se slozio da ta zvijer od motora razvali mjenjac, nego jednostavno ne valja sam od sebe.
Nije svaki mjenjac isti, niti motori razvijaju obrtni momenat na isti nacin.
NediM17

#63 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by NediM17 »

jefferson wrote:
NediM17 wrote:
Nije svaki mjenjac isti, niti motori razvijaju obrtni momenat na isti nacin.
Normalno da nije svaki isti, taj ne valja i tu je kraj price.
Tkanton

#64 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by Tkanton »

jefferson wrote:
Tkanton wrote:

BH saobracajna je inace mjerilo tacnosti, preciznosti i pedantnosti.
Moj Passat B5.5 sa aut. mjenjacem imao 1370kg.
Ali sta zna njemac, ako sluzbenik u MUP-u kaze da je auto tesko toliko i toliko, nema se sta inzinjer iz Wolfsburga pitatu nesto tu.
E zato ljudi zale za SDI motorom, jer su mogli pametovat vise nego sa ovim novim motorima.
Hoces rec da to sluzbenik u Mup-u ofrlje odredjuje, zar vozilo ne vagaju na tehnickom
jefferson

#65 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

Hoces rec da to sluzbenik u Mup-u ofrlje odredjuje, zar vozilo ne vagaju na tehnickom
Da upravo to hocu reci, i ne odredjuje ofrlje nego ih boli qrtz sta pisu.
Moja auta koja su bila dizel po MUP-u su isla na plin. Jedno auto od 1,900ccm je imao 2498ccm, i ne, na tehnickom ne vagaju auta i nema potrebe da ih vagaju jer proizvodjac upise te informacije u tehnicku knjigu auta.
Golf 4 moze imati 1369kg samo sa 4 vrece cementa. Mozda su to racunali!
Tkanton

#66 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by Tkanton »

jefferson wrote:
Moja auta koja su bila dizel po MUP-u su isla na plin. Jedno auto od 1,900ccm je imao 2498ccm, i ne, na tehnickom ne vagaju auta i nema potrebe da ih vagaju jer proizvodjac upise te informacije u tehnicku knjigu auta.
De ti pogledaj kad papire na tehnickom, imas kilazu i prednje i zadnje osovine......
mayab

#67 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by mayab »

Mislim da se u Njemackoj i ostalim bogatim zemljama( a tu ide glavnina proizvodnje) zapravo prodalo veoma malo SDI modela, jednostavno moze im se , i za svoje pare hoce da auto jede asfalt, a malo trosi, a tu je onda TDI.Nase i neka druga kokuzna nazovi trzista im nisu ni u malom mozgu!
I drugo, mislim da sa TDI jem lakse postizu zakonski neophodnu kategoriju izduvnih gasova, sto je najvaznija stavka u civilizirani zemljama
goran16v

#68 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by goran16v »

Tkanton wrote:
jefferson wrote:
De ti pogledaj kad papire na tehnickom, imas kilazu i prednje i zadnje osovine......
Ono vagaju skupa sa svime sto imas u autu, ovdje je bitna masa praznog auta.
almir90

#69 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by almir90 »

Jeftino odrzavanje, malo trosi, ali zato slabo i ide, prevali veliku kilometrazu bez vecih zahvata. Jedina mu je mana sto je previse bucan, i naporan za duza putovanja, vozio sam cetvorku. Ja mislim da mu ono traktorisanje nisu mogli nikako rijesiti.
jefferson

#70 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

Tkanton wrote:
jefferson wrote:
Kao sto ti vec neko rece sa svim onim u autu, i cikom koji pritisce kocnice i slicno.
Ti si fakat primjer sto je problem sto je SDI povucen. Jer je sad teze pametovat. Ako pise da u Golf VII 2.0tdi ide ulje 5W30 VW 504.00/507.00 sa dje teze majstorima doci i reci: ma tanko je to, evo tebi ovo ulje, to je za njemce za njemacke ceste i slicna sranja.
Ja sam ti dao link koji ti pokazuje koliko je koji auto tezak. A eto ti sad dokazi ovdje drugacije osim: kod mog jarana, od oca i njegove strine pise u sabracajnoj toliko i toliko.
basicm

#71 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by basicm »

goran16v wrote:
basicm wrote:Sdi motori su ogromni zagadjivaci, ne mogu vise proci.

Ovo djeluje kao zabluda...
Svaki motor se filterima i ostalim elementima moze "procistiti" da odgovara trazenoj eko normi ako se odluci da se ugradjuje, samo jen, naravno, pitanje cijene. Mislim da TDI, TDI PD ili Common rail bez filtera, katalizatora itd nisu nista manji zagadjivaci od SDI-a. Eno Mercedes je uveo EURO 6 normu, ali je ne mogu postici samim motorom ili elementima izduva pa se u poseban rezervoar svakih 8000 km (20 000 km ako doplatis veci rezervoar) mora sipati posebna tecnost.
To da li dimi puno vise zavisi od stanja motora nego da li je SDI, a ja licno vidjam puno vise turbo dizela iza kojih je, zbog prosviranih turbina, EGR-ova, skupih dizni, interkulera i ostalih cudesa koje neki SDI nema, dimna zavjesa. Sto se potrosnje tice, tu je SDi cak u zaostatku, potrosnja je skoro jednaka kao kod TDI, a bitno je slabiji, odnosno odnos potrosnje l/100km po KS je puno losiji..
Nije zabluda, nego cinjenica.

Turbina- ise zraka-bolje sagitijevanje-manja zasicenost izduvnog dima zagadjivacima.

Za euro 6 se slazem, jer su postigli optimum u sagorijevanju, ostaju sad pomagala koja umjetno smanjuju kolicinu izbacenog co2.

_mufljuz_

#72 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by _mufljuz_ »

sve na jednu stranu al nevjerovatno je koliko je forumasa na klixu vidjelo crknutu turbinu :lol: bi reko cojek da crkavaju cesce nego gume na autima :mrgreen:
_mufljuz_

#73 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by _mufljuz_ »

jefferson wrote:
mozda je imo paprike u gepeku ipak :lol:
jefferson

#74 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:
jefferson wrote:
mozda je imo paprike u gepeku ipak :lol:
Mogle su i lubenice biti :D
goran16v

#75 Re: ZASTO SE VISE NE UGRADJUJU SDI MOTORI

Post by goran16v »

basicm wrote: Nije zabluda, nego cinjenica.

Turbina- ise zraka-bolje sagitijevanje-manja zasicenost izduvnog dima zagadjivacima.

Za euro 6 se slazem, jer su postigli optimum u sagorijevanju, ostaju sad pomagala koja umjetno smanjuju kolicinu izbacenog co2.

Golf V 2,0 SDI je zadovoljavao jednake EURO3 norme kao bilo koja od 2 varijante 1,9 TDI PD motora ili 2,o TDI motor.
Jednako tako bi bilo da su kojem slucaju odlucili da ga nastave ugradjivati. Sve se da procistiti...
Post Reply