Skoda Octavia vs. Audi A4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#51 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

drndalo wrote: Svaki polovan auto sa >150.000 km pa i magicni 2.0 TDI zahtijeva ako ne odmah, onda barem u toku prve godine barem 1500 KM ulaganja, ako gazda hoce da bude siguran sta mu je i kada mijenjano... Npr. povjerujem ja da veliki servis uradjen bas prije nego sam ga ja kupio, derem ga 7 mjeseci, kad ono BUM, puce nesto, razvod, zamajac, vodena, bilo sta.... I sad nemam vise od 1/3 upotrebljivog motora, a ostalo trebam kupiti i napraviti... Dakle, bez crkavanja dizni, turba i ostale skalamerije... I ne samo na TDI-u... Moja je filozofija da ako vec kupujes tako nesto, kupujes ga bar na 5 godina, zamijenis sve, i tih 5 godina o tome ne razmisljas...
Prica o tome koliko kosta odrzavanje relativno savremenog motora i koliki je trosak da ga servisiras poslije kupovine je jedna stvar i to pije vode, a pisati na nacin kao da ces hiljdae potrositi na servisiranje 2,0 TDI motora, kao da na druge neces je sasvim nesto drugo...
Bakir1

#52 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Bakir1 »

carobnjak1 wrote:
Bakir1 wrote:tata mu ima fabriku za limene krovove, lako ga je naci :D
izgleda da ja i ti mislimo na itsog audija
mislim da da, crni audi a4, prije njega isti takav zavrsio svoju sudbinu na krovu sa 4200 km na satu ;-)
ako mislimo to su vec dvojica sto pricaju o istom autu, tako da ce sinjor emko 3,0 tdi kvatro biturbo vidi me morati usvojiti argumente
goran16v

#53 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

mali_milojica wrote: Ne vadi se na glupe folove. To bi ti trebalo biti ispod casti kao starom forumasu i nekome ovdje ko toliko pametuje kao da si Bog za kompjutere i elektrotehniku (TLN) :D
Ne vadim se na glupe folove nego pises napamet, pa kad ti napises da nacdjes to sto tvrdis sad odjednom glupi folovi...
carobnjak1

#54 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by carobnjak1 »

Bakir1 wrote:
carobnjak1 wrote:
Bakir1 wrote:tata mu ima fabriku za limene krovove, lako ga je naci :D
izgleda da ja i ti mislimo na itsog audija
mislim da da, crni audi a4, prije njega isti takav zavrsio svoju sudbinu na krovu sa 4200 km na satu ;-)
ako mislimo to su vec dvojica sto pricaju o istom autu, tako da ce sinjor emko 3,0 tdi kvatro biturbo vidi me morati usvojiti argumente
haha nije na krovu vec je jedan gospodin pijani udario i totalno ga havarisao,a ovaj gopodin sto je pokusao da uvrijedi mog prijatelja objani mu molim te kojim kapitalom raspoloze i izdminiraj ga molim te!!!
drndalo

#55 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by drndalo »

goran16v wrote:
drndalo wrote: Svaki polovan auto sa >150.000 km pa i magicni 2.0 TDI zahtijeva ako ne odmah, onda barem u toku prve godine barem 1500 KM ulaganja, ako gazda hoce da bude siguran sta mu je i kada mijenjano... Npr. povjerujem ja da veliki servis uradjen bas prije nego sam ga ja kupio, derem ga 7 mjeseci, kad ono BUM, puce nesto, razvod, zamajac, vodena, bilo sta.... I sad nemam vise od 1/3 upotrebljivog motora, a ostalo trebam kupiti i napraviti... Dakle, bez crkavanja dizni, turba i ostale skalamerije... I ne samo na TDI-u... Moja je filozofija da ako vec kupujes tako nesto, kupujes ga bar na 5 godina, zamijenis sve, i tih 5 godina o tome ne razmisljas...
Prica o tome koliko kosta odrzavanje relativno savremenog motora i koliki je trosak da ga servisiras poslije kupovine je jedna stvar i to pije vode, a pisati na nacin kao da ces hiljdae potrositi na servisiranje 2,0 TDI motora, kao da na druge neces je sasvim nesto drugo...
Ko je sta mislio svojim pisanjem ne znam, ali kod kupovine POLOVNOG Audija, i ovih 1500 KM troska u sigurnost buduce ispravnosti treba uracunati... Na samo za Audi, ne samo za TDI, ne samo za 2.0, nego u odnosu na NOVU Octavia-u.

Tacka.
goran16v

#56 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

carobnjak1 wrote: haha nije na krovu vec je jedan gospodin pijani udario i totalno ga havarisao,a ovaj gopodin sto je pokusao da uvrijedi mog prijatelja objani mu molim te kojim kapitalom raspoloze i izdminiraj ga molim te!!!
kanite se price ciji tata ima vise para, onaj kome je poruka najmjenjena je valjda shvatio poentu...
carobnjak1

#57 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by carobnjak1 »

bit ove price je da moju pricu moze potvrditi jos jedan covjek znaci da ne lazem
Last edited by carobnjak1 on 28/09/2012 11:56, edited 1 time in total.
goran16v

#58 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

drndalo wrote: Ko je sta mislio svojim pisanjem ne znam, ali kod kupovine POLOVNOG Audija, i ovih 1500 KM troska u sigurnost buduce ispravnosti treba uracunati... Na samo za Audi, ne samo za TDI, ne samo za 2.0, nego u odnosu na NOVU Octavia-u.

Tacka.
Evo sta je napisao:
olensoner je napisao/la:
Kod Audija sa tom kilometrazom i 2.0TDI motorom odmah spremi par tisucica za servise.

Znaci samo Audi i 2,0 TDI motor, sve ostalo je bagatela za odrzavanje...
goran16v

#59 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

carobnjak1 wrote:bit ove price je da moju pricu moze potvrditi jos jedan covjek znaci da ne lazem,a ovaj gspodin sto je vrijedjao vidim i ne javlja se vise..
Valjda je shvatio poruku da je tradicionalno pisao gluposti i bezrazlozno ujedao...
Jay Gatsby

#60 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Jay Gatsby »

tutku wrote:Dakle u dilemi sam u vezi kupovine jednog od ova dva automobila.
Prvi je skoda octavia 1.9 TDI Elegance plus, akcijska ponuda u skodinom salonu za 31 500KM, pa volio bih cuti iskustva onih koji se bolje razumiju, kako se pokazalo vozilo i sl. Prednost mu je sigurno sto je novo vozilo, iako je brend, uz duzno postovanje, nedorastao audiju, ali i to ima svojih prednosti i mana.
Drugo vozilo je Audi A4 2.0 TDI 2008-09. godiste, dakle nije novo vozilo, nisam jos nasao ni jedno konkretno ali ono sto me do sad zainteresiralo sve je bilo isto, neka normalna oprema, oko 150 hiljada predjenih kilometara i sl.
Vase misljenje ? Kojem dati prednost i zbog cega ?
Hvala :D
Octavia. Znaš tačno šta kupuješ i s njom imaš više opcija nakon tih pet godina koje se spominju.
carobnjak1

#61 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by carobnjak1 »

vratimo se iskustvima o autima ja mislim da nije nista lose mislio!!!tu smo da se pomazemo
Bakir1

#62 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Bakir1 »

goran16v wrote: kanite se price ciji tata ima vise para, onaj kome je poruka najmjenjena je valjda shvatio poentu...
ja znam da ih ja nemam u toj mjeri i nije me ah, ali prepricavanje je price stvarnog korisnika koji ima novaca da taj auto odrzava kako spada, znaci nije rijec o kokuzu kojem je stalo da bude vidjen u audiju.
strucnost ovlastenog servisa zbog kojeg je kupio nove gume a nije trebao je posebna prica.
carobnjak1

#63 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by carobnjak1 »

ja sam mu govorio da je lezaj :)))
AleSa

#64 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by AleSa »

Ja sam prije godinu i po dana bio u istoj toj dilemi (doduse bilo je tu jos nekih varijanti.. Bmw 520, Passat i sl. :-) )
I onda naletim na jednog lijepog A4 2.0 TDI Quattro 143hp (+ja za volanom :D ) 2010. Tada je bio presao oko 50 000.
Bila je to ljubav na prvi pogled :D
Evo vozim ga vec 1,5 g. svaki dan poso kuca, izlasci, more.... osim goriva i para za servis Pfeninga mu nisam ulozio.. Za sada hvala dragom bogu sve funkcionise super (auto je preslo oko 70 000).. Primjetio sam da je klima pri kraju i da je vakat puniti.
A sto se tice Skode nisam je nikad imao, a nisam je ni vozio pa necu pametovati ko "strucnjaci", nisam kompetentan.
ZaSkodu mogu reci samo sto i svaki covjek koji je vidi na cesti- auto je prelijepo(totalno moderna majke mi :D )
Svi ce ti reci NOVO je NOVO- i sam ti tako mislim, ALI ni to ne mora nista da znaci.. mozes uzeti novo iz radnje i da te jeb' cijelo vrijeme, a mozes uzeti polovno i da budes prezadovoljan...
Pusti srce nek odluci! U svakom slucaju SRETNO sa kupovinom i da AkoBogda jos bolje promjenis!
Dabba

#65 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Dabba »

tutku wrote:Dakle u dilemi sam u vezi kupovine jednog od ova dva automobila.
Prvi je skoda octavia 1.9 TDI Elegance plus, akcijska ponuda u skodinom salonu za 31 500KM, pa volio bih cuti iskustva onih koji se bolje razumiju, kako se pokazalo vozilo i sl. Prednost mu je sigurno sto je novo vozilo, iako je brend, uz duzno postovanje, nedorastao audiju, ali i to ima svojih prednosti i mana.
Drugo vozilo je Audi A4 2.0 TDI 2008-09. godiste, dakle nije novo vozilo, nisam jos nasao ni jedno konkretno ali ono sto me do sad zainteresiralo sve je bilo isto, neka normalna oprema, oko 150 hiljada predjenih kilometara i sl.
Vase misljenje ? Kojem dati prednost i zbog cega ? Hvala :D
Nema tu dileme. Ako nisi http://www.youtube.com/watch?v=QOrS9x08L5o nova Octavia.
Polovan A4... Pazi samo da ne bude http://www.youtube.com/watch?v=oz75hArCDpk
johntra

#66 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by johntra »

Ja bih novu Škodu radije uzeo...
citroen xm

#67 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

Kao prvo: Ako se već dvoumiš između ta dva auta onda za svoje dobro uzmi Oktaviju jer je nova, prvi si je vozio, prvi si prdnuo u sjedište :lol: , imaš garanciju na auto.........

Drugo: Normalan čovjek koji zna bar malo da misli svojom glavom dobije povećanje krvnog pritiska svaki put kada vidi ovoga Gorana na forumu i njegove priče.

Čovjek je rekao da sa 2.0 TDI motorom od 200000 spremiš odmah par hiljada na servise. A onda se dotični Goran javlja i počinje priču kako je zamajac potrošni materijal. Pa šta ako jeste, hoće li to umanjiti činjenicu da je čovjek istresao još 1500 KM iz džepa + još neke "siće" za veliki servis i dođeš veoma lako do mnogo više od 2000 KM ako se sve završi samo na tome. Taj isti Goran traži čovjeku lična iskustva sa 2.0 TDI motorom od 0 do 200000 km. A cijeli internet bruji o manama 2.0 TDI motora(evo ja imam lična iskustva i to veoma loša i šta ćemo sad). Mane poput pucanja glave, fantomskog crkavanja dizni......... Sve kvarovi koji žestoko lupaju po džepu. I on ima toliko hrabrosti da traži lična iskustva za dizelski motor koji je po pouzdanosti možda i najgori u zadnjem desetljeću.

Ok care kada tražiš lična iskustva zašto pišeš na forumu o bilo čemu što nije Škoda i Fokus. zašto pišeš o Citroenima, Fiatima, Pežoima...... Gdje su ti lična iskustva od 0 do 200000 km? Zašto vadiš glupe podatke o prodaji kako bi dokazao da neko auto ne valja?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#68 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by mali_milojica »

citroen xm wrote:Kao prvo: Ako se već dvoumiš između ta dva auta onda za svoje dobro uzmi Oktaviju jer je nova, prvi si je vozio, prvi si prdnuo u sjedište :lol: , imaš garanciju na auto.........

Drugo: Normalan čovjek koji zna bar malo da misli svojom glavom dobije povećanje krvnog pritiska svaki put kada vidi ovoga Gorana na forumu i njegove priče.

Čovjek je rekao da sa 2.0 TDI motorom od 200000 spremiš odmah par hiljada na servise. A onda se dotični Goran javlja i počinje priču kako je zamajac potrošni materijal. Pa šta ako jeste, hoće li to umanjiti činjenicu da je čovjek istresao još 1500 KM iz džepa + još neke "siće" za veliki servis i dođeš veoma lako do mnogo više od 2000 KM ako se sve završi samo na tome. Taj isti Goran traži čovjeku lična iskustva sa 2.0 TDI motorom od 0 do 200000 km. A cijeli internet bruji o manama 2.0 TDI motora(evo ja imam lična iskustva i to veoma loša i šta ćemo sad). Mane poput pucanja glave, fantomskog crkavanja dizni......... Sve kvarovi koji žestoko lupaju po džepu. I on ima toliko hrabrosti da traži lična iskustva za dizelski motor koji je po pouzdanosti možda i najgori u zadnjem desetljeću.

Ok care kada tražiš lična iskustva zašto pišeš na forumu o bilo čemu što nije Škoda i Fokus. zašto pišeš o Citroenima, Fiatima, Pežoima...... Gdje su ti lična iskustva od 0 do 200000 km? Zašto vadiš glupe podatke o prodaji kako bi dokazao da neko auto ne valja?
Ovo kao da sam ja pisao. Pomislit ce ljudi da imam dva profila :lol:
pirmin

#69 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by pirmin »

olensoner wrote:Kod Audija sa tom kilometrazom i 2.0TDI motorom odmah spremi par tisucica za servise.
Tacno tako.
150 hiljada tisuca je vrlo, vrlo nezgodna kilometraza za kupovinu auta uopste.
Maystor

#70 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Maystor »

Nema tu nikakve dileme, nova Octavia je bolji izbor od polovnog Audija A4. Ja bih shvatio da se dvoumiš između novog auta gradske ili kompaktne klase i polovnog srednje klase, pa bi se tu moglo vagati za i protiv.
tutku

#71 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by tutku »

Hvala svima na savjetima, odlucio sam, ipak ce to biti Octavija, novo je novo, mada bicu iskren glavni razlog koji je presudio je ovaj
citroen xm wrote:Kao prvo: Ako se već dvoumiš između ta dva auta onda za svoje dobro uzmi Oktaviju jer je nova, prvi si je vozio, prvi si prdnuo u sjedište :lol: , imaš garanciju na auto.........

citroen xm

#72 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

:D :thumbup:
drndalo

#73 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by drndalo »

tutku wrote:Hvala svima na savjetima, odlucio sam, ipak ce to biti Octavija, novo je novo, mada bicu iskren glavni razlog koji je presudio je ovaj
E ne mozes biti siguran ni u to, bar ne ako sam npr. ja sjedio u salonu, ili na skladistu, ili kakav Jirzi u proizvodnji... :lol:
goran16v

#74 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

Za razliku od tebe, koji si sad vec dokazani primitivac kratkog fitilja, i inih internet strucnjaka ovdje koji iscitavaju forume, mahalaju sa komsijama, pa se ovdje prosipaju pamet, ja iz prve ruke vozim 2,0TDI motor od 0 do 130k km (zasad) bez ijednog problema, na 120k zamjena seta zupcastog po cijeni kao i za svaki TDI i dovidjenja (u ovl. servisu 1130KM) i time sa daleko, cak sta vise nedostizan za tebe i tebi slicne, da razgovaram o tom motoru. Naravno, zamajac jeste potrosni materijal a to sto ti i tebi slicni nemate para da bi takve aute odrzavali kako treba, pa vam je redovno odrzavanje mana, je sasvim nesto drugo.
Da necu tebi slucajno da se pravdam o cemu cu da pise? A kad vec to potezes, nadji ijedan post u kojem sam palamudio o autima i kvarovima, a da nisam prisao tom autu, kako ti to obicno radis. Vadim podtake zato sto to nije napamet palamudologija nego konkretan podatak, koji ne moze biti ni glup, ni pametan i indikator sta je dobar, a sta los auto.
olensoner

#75 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by olensoner »

Gorane, nemam namjeru da ulazim u neku raspravu sa tobom, ali cu ti odgovoriti na postavljeno pitanje meni. Ja nigdje nisam rekao da 2.0 TDI motor ne valja, cak stavise, imao sam G6 sa 2.0TDI motorom i bio sam zadovoljan. Medjutim problem kod Audija B8 2.0TDI je sto je vecina koji se sad prodaju, a imaju finih kilometara za godine su uglavnom bili u firmama, a najvise ih je crnih sa Ambiente opremom, izedaranim Michelin Energy Saver gumama (g.p. kad i auto) i zreli su za zamjenu seta kvacila, zamajca, DPF-a i jos nekih drugih stvari, ovakvih sam vidio bar 10-ak komada, naravno kod svakog je nedavno istekla garancija.
Servis za koji povremeno radim u zadnje vrijeme ima najvise A4 2.0TDI na dizalici, a problemi su najcesce ovi koje sam naveo gore. Meni nije znacajna nista ova rasprava, ali sam cisto htio covjeku da dam do znanja, sta ga moze ocekivati. Novo kad kupi ima garanciju i zna da ga nije nikakva mraka prije njega derala, tako da je par godina (vjerovatno i vise) miran, pa prst u uho.
Last edited by olensoner on 28/09/2012 17:59, edited 1 time in total.
Locked