Njemci traze nase kadrove?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sinuhe

#51 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by sinuhe »

Sve su to zapravo tuzne price.
elcaliente

#52 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by elcaliente »

nova_korisnica wrote:covjek radi u bolnici...pa ko mu zapadne....ali eto, to sam navela samo da ilustrujem situaciju kakva je trenutno...lik prije njega je dobio otkaz (nije mu produzen ugovor od 6 mjeseci) jer jednostavni nije pokazao volju niti je sta ucinio po pitanju ucenja jezika; sto bi mi rekli: ne mice sa mrtve tacke...ovaj se sada barem trudi...
Ali nemoj zaboraviti da je zdravstvo u Njemackoj iz godine u godinu sve losije. Samo se gleda na ustedu, novac i akord pri pregledanju pacijenata. 8minuta se daje po normi za pregled jednog pacijenta. Gdje god dodzes kod ljekara hebne su guzve. Upravo je zbog toga zato sto se samo trazi jefinto rijesenje, na kraju kada Njemacki doktori nece da rade vise u tim uslovima i za takve pare pa napuste zemlju, onda traze doktore i zemalja treceg svijeta, koji rade za male pare i pritome ne pruzaju uopste dobru uslugu jer imaju jezicku barijeru.Da vidim doktora stranca koji je dosao na dvije godine koji je pomoci starijoj babi koja prica dijalektom jer nezna drugacije pricati.
Uvijek se govori o tome kako fali zdravstvenih kadrova ali niko ne govori zasto je to tako. Nisu Njemci glupi pa da nemogu zavristi te skole, problem je jedostavno sto ti poslovi u Njemackoj nemaju veliku perspektivu. Sa danasnjom platom doktora ili medicinske sestre ljudi mogu samo prezivljavati. Da ne pricamo o radnom vremenu.Zato vecina napusta i ide u inostranstvo.
Doktori koji su imali sanse da se ubace u dobre privatne klinike oni su na konju a sav ostali kadar je samo tu za izrabljivanje, jer ce uvijek doci neko ko ce vise raditi za iste pare.
Nacionalniid_BOSANCI

#53 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

STRUČNJACI NAPUŠTAJU BIH Medicinari u redu za Dansku

Odlazak ljekara u BiH utrostručen u zadnje dvije godine

FOTO: AVAZ

Danskoj će do 2018. godine biti potrebno najmanje 100.000 stranih radnika kako bi ova zemlja ostala konkurentna, zaključak je Instituta za studije obudućnosti, koje je radila Sali Kalaš (Sally Khallash).

Obzirom da Danska radnike više ne može tražiti u susjednoj Njemačkoj, Švedskoj i Poljskoj, jer ove zemlje imaju sve više starih, potreba je najizraženija za visokoobrazovanim kadrovima, poput inženjera, medicinskog osoblja i stručnjaka biotehnologije.

- Danska je sigurno primamljiva zemlja za mnoge naše kadrove i siguran sam da će ovo iskoristiti kao svoju životnu priliku. Ja nisam srećan zbog toga, kao stručnjak, obzirom da oblast u kojoj djelujem već značajno gubi na kadrovima. U BiH je odliv ljekara utrostručen u zadnje dvije godine , nedostaje više od 3.000 ljekara - naglasio je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicina RS Miodrag Femić i dodao da je u samo prvih pet mjeseci ove godine RS je napustilo 170 medicinskih stručnjaka.

Da se BiH posljednjih godina BiH suočena s "odlivom mozgova" potvrdili su nam i iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

- Sve zemlje EU, pa tako i Dansaka u obavezi su da radnu snagu, koja im nedostaje u njihovoj zemlji, traže u starim članimacama EU. Ako tamo nema kadra obračaju se novoprimljenim članicama, te ako tamo ne mogu naći radnike obraćaju se zemljama koje nisu u EU. Na žalost, radna snaga iz BiH ide u inostranstvo, tako da BiH dolazimo u opasnost da izgubimo obrazovane kadrove, posebno doktore, medicinare, specijaliste... Trenutno strane zemlje radnike ne traže s biroa i zavoda za zapošljavanje, nego preko ministarstava, jer su njima potrebni ljudi s radnim iskustvom. U budućnosti BiH bi mogla ostati bez radne snage s razvijenim iskustvom i radnim vještinama - kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima UNDP-a od januara 1996. do marta 2001. godine BiH je napustilo 92.000 mladih ljudi, dok istraživanja EUROSTAT-a od 2004. godine govore, da BiH godišnje napušta oko 20.000 ljudi.

Od 2004. godine broj visoko obrazovanih stranaca koji su dobili radne dozvole, značajno je porastao, te je u 2009. izdano čak 3.600 dozvola u Danskoj. Tačno 20.875 osoba porijeklom iz BiH od rata je emigriralo u Dansku do 2005. godine, kada je 100.000 mladih u BiH kazalo da bi napustilo zemlju, stoji u istraživanju Omladinske informativne agencije u BiH.

U Austriji 2011. godine posao dobilo 159 radnika

Od kada je Austrija u julu 2011. godine uvela olakšice, takozvane crveno -bijelo - crvene kartice za zapošljavanje stručnjaka koji dolaze izvan Evropske unije, bh. građani zauzeli su čak drugo mjesto po broju zaposlenih. Od jula 2011. do juna ove godine u ovoj zemlji posao je dobilo 159 građana sa prostora BiH pa su se našli na drugom mjestu liste, iza Rusa sa 167, a ispred Amerikanaca sa 154 zaposlena.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -za-dansku
hrle1976

#54 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by hrle1976 »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:STRUČNJACI NAPUŠTAJU BIH Medicinari u redu za Dansku

Danskoj će do 2018. godine biti potrebno najmanje 100.000 stranih radnika kako bi ova zemlja ostala konkurentna, zaključak je Instituta za studije obudućnosti, koje je radila Sali Kalaš (Sally Khallash).

Obzirom da Danska radnike više ne može tražiti u susjednoj Njemačkoj, Švedskoj i Poljskoj, jer ove zemlje imaju sve više starih, potreba je najizraženija za visokoobrazovanim kadrovima, poput inženjera, medicinskog osoblja i stručnjaka biotehnologije.

- Danska je sigurno primamljiva zemlja za mnoge naše kadrove i siguran sam da će ovo iskoristiti kao svoju životnu priliku. Ja nisam srećan zbog toga, kao stručnjak, obzirom da oblast u kojoj djelujem već značajno gubi na kadrovima. U BiH je odliv ljekara utrostručen u zadnje dvije godine , nedostaje više od 3.000 ljekara - naglasio je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicina RS Miodrag Femić i dodao da je u samo prvih pet mjeseci ove godine RS je napustilo 170 medicinskih stručnjaka.

Da se BiH posljednjih godina BiH suočena s "odlivom mozgova" potvrdili su nam i iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

- Sve zemlje EU, pa tako i Dansaka u obavezi su da radnu snagu, koja im nedostaje u njihovoj zemlji, traže u starim članimacama EU. Ako tamo nema kadra obračaju se novoprimljenim članicama, te ako tamo ne mogu naći radnike obraćaju se zemljama koje nisu u EU. Na žalost, radna snaga iz BiH ide u inostranstvo, tako da BiH dolazimo u opasnost da izgubimo obrazovane kadrove, posebno doktore, medicinare, specijaliste... Trenutno strane zemlje radnike ne traže s biroa i zavoda za zapošljavanje, nego preko ministarstava, jer su njima potrebni ljudi s radnim iskustvom. U budućnosti BiH bi mogla ostati bez radne snage s razvijenim iskustvom i radnim vještinama - kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima UNDP-a od januara 1996. do marta 2001. godine BiH je napustilo 92.000 mladih ljudi, dok istraživanja EUROSTAT-a od 2004. godine govore, da BiH godišnje napušta oko 20.000 ljudi.

Od 2004. godine broj visoko obrazovanih stranaca koji su dobili radne dozvole, značajno je porastao, te je u 2009. izdano čak 3.600 dozvola u Danskoj. Tačno 20.875 osoba porijeklom iz BiH od rata je emigriralo u Dansku do 2005. godine, kada je 100.000 mladih u BiH kazalo da bi napustilo zemlju, stoji u istraživanju Omladinske informativne agencije u BiH.

Od kada je Austrija u julu 2011. godine uvela olakšice, takozvane crveno -bijelo - crvene kartice za zapošljavanje stručnjaka koji dolaze izvan Evropske unije, bh. građani zauzeli su čak drugo mjesto po broju zaposlenih. Od jula 2011. do juna ove godine u ovoj zemlji posao je dobilo 159 građana sa prostora BiH pa su se našli na drugom mjestu liste, iza Rusa sa 167, a ispred Amerikanaca sa 154 zaposlena.

Ja samo nemojte zaboraviti da u konkureciju za takve poslove dolaze brojene drzave a ne samo BiH. Jedan doktor iz BiH se konkurise za posao sa drugim doktorom iz npr. Indije, Grcke, Kanade, Brazila, Spanije, Novog Zelanda itd. itd. itd. Poznam tipa koji zivi u Danskoj visiko obrazovan i sam kaze da njim treba radna snaga ali isto tako opet drzava odlucuje da li ces moci raditi ili ne, a ne poslodavac, jer se uzma u razmatranje da li si potencijal da vuces zasobom mnogobrojnu porodicu itd. Danska sve te kadrove moze sutra d apopuni sa njemacima jer pod a nije im daleko, bolje su placeni nego u njemackoj ali problem su porez i neke druge stvari u toj drzavi sto odbija dosta strucnjaka. Prica mi jednu banalnu stvar oko radne dozvole i boravise kaze one su jako skupe nesto oko 300-400€ mora se platiti po osobi kad je rijec o produzivanju i vazi 3 godine. A prvi put kad trazis ona kosta malo manje od 1.000€ i isto vazi 3 god. Kaze imas tri nacina da dobijes radnu i boravisnu dozvolu ali nebitno na koji nacin ti nju dobijes ona se mora platiti savki put kad istece ali naravno zalis da je obnovis. Ali i ako dobijes radnu i boravisnu dozvolu na tri godine a u tvom pasosu pise da istece pasos za dvi godine onda ona samo vazi dok imas vazeci pasos. Kad dobijes novi onda moras ponove da trazis jer nije isti pasos pa moras opet da platis obnovu. Ako dovedes porodicu na osnovu svoje radne i boravisne dozvole isto vazi i za njih po pitanju isteka njihovih pasosa ali kad ti sve iznova mjenas moraju i oni. Tako da npr. danas istece tvoj pasos svi morate (tvoja prodica) da obnovite radnu i boravisnu dozvolu. Za dva mjeseca istece od zene onda ce opet morati da sve trazi i plati. A djeca moraju imati svoj pasos pa tako i oni. Tako za 4 osobe ako u jednoj godini svi moraju mjenjati onda se brzo nabije trosak. Onda da doveze radnik svoje auto je zabranjno, ali uz neku dozvolu prvih 6 mjeseci moze uz to da ga samo po nuzdi voza. Onda poslje mora da plati porez na vrijednost auta po njihovim standardima i na kraju te izadje kako on kaze da platis 3 do 5x vrijednost auta u drzavi gdje si ga kupio. Znaci ono sto si ga platio u svojoj drzavi plus jos toliko od 3 do 5x moras platiti kao porez. Tako da on kaze slabo ko zeli da radi u Danskoj jer mora da placa drzavu da bi radio te na kraju kad sagleda koliko sta kosta skonta da sa dobrom platom ima tek toliko da zivi solidno i da moze jednom godisnje otici na odmor. Kaze visoko placeni placaju oko 60% u porezu znaci radis 7 mjeseci da bi samo drzavi platio a 5 za sebe i sve ostale troskove koje imas. :lol:
soxx

#55 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by soxx »

Imal ista novog o ovim njemcima? Jesil dolazili u BiH? :-)
lethalthreat

#56 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by lethalthreat »

Slao sam mail agenciji za zapošljavanje i dobio odgovor da će se ovaj projekata ubrzo realizovati, ali će se tražiti isključivo zdravstveni radnici.

Mi ostali - tražiti druge načine.
soxx

#57 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by soxx »

Nista ne objavljuju stampe za ovo vise. Ili ja nisam nasao.. Odo u srijedu na biro raspitat se znaju li oni ista, dal ce sta biti od ovoga i tak. Da i mi zaradimo koju marku :D
Zazaaa

#58 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by Zazaaa »

http://arz.gov.ba/Aktuelnosti/?id=686

evo sta trenutno nakon potpisivanja sporazuma objavljuje agencija za rad i zaposljavanje BiH. Pa i kad se sklopi sporazum hajde vi nas malo vucite za nos i pravite idiote od nas.

Ja sam po struci kuhar i konobar, sestra mi zivi i radi u Njemackoj vec duzi niz god., kada sam procitao o tom sporazumu odmah sam sa sestrom o tome pricao, ona je direktno stupila u kontakt sa ZAV-om i ljudi su fino rekli, nij prob.nikakav, taj sporazum je vazeci, potrebno je samo pronaci poslodavca koji je voljan da sa mnom sklopi ugovor o radu, ja s tim ugovorom idem u ambasadu i predam za radnu i boravisnu dozvoli na 6 mj. u Njemackoj. Ukoliko moj poslodavac ima jak uticaj u toj lokalnom zajednici, npr.uspjesan poduzetnik i sl. moze lahko napravit pritisak kako bi taj proces ubrzao. A od kadrova nije bitno ko i sta, moze i cistacica, ovo prenosim onako kako je receno, ali je lakse i brze dobiti radnu dozvolu skolovanim ljudima nego ovim sa srednjom ili bez skole uopste.

Eh sad, bio sam i u mjsnom birou za zaposljavanje, ali one nemaju pojma ni o cemu, cekacu da vidim jos sta ce biti sa ovim bezviznim rezimom, jer bi tek od marta poslodavac sa kojim sam stupio u kontakt bio voljan da me uposli i krene s tom procedurom.

Najbolje je ukoliko ima nasih ljudi koji tamo imaju firme pa da te zaposle jer oni najbolje razumiju situaciju, al sve je to cudna stvar....

Ukoliko neko ima jos inf. podijelite, i ja cu isto pisati sve sto saznam
babanovac

#59 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

hrle1976 wrote:
nova_korisnica wrote:Njemackoj trenutacno fali najvise kadrova iz oblasti medicine (od ljekara do sestre)...
Dolaze grci, sirijci, spanjolci...neki su nesto malo jezika naucili i budu primljeni, jer ima bolnica koji moraju po cijeli odjel da zatvore jer ga ne mogu popuniti osobljem...
Stoga ko je zavrsio medicinsku skolu, fakultet itd, ima jako dobre shanse...mislim da se za verifikaciju diplome morate obratiti odgovarajucoj komori i tu cete dobiti sve informacije...vize se isto mnogo lakse dobijaju cim imate poslodavca...

Ma sve je to uredu ali da bi te zaposlili kao doktor medinice (nebitno koja specializacija) ti moras da poznas njemacki jako dobro, indijanski njemacki nije dovoljan. To da su neki nesto malo naucili i primljeni, iskreno receno nevjerujem, jer znam kako tesko priznaju medicinske ili bilo koje druge diplome, ali eto. >nam da u Njemackoj validacija doktora iz pojednih drzava, a pogotovo kad je prica van Unije da to ide jako tesko! Mislim da je najpoznatij slucaj sa onim jadnikom iz Kameruna, covjek ima skoro 45 god. a vec 14 god. ceka u Njemackoj da mu priznaju diplomu i ako je sve zavrsio kako treba i nekoliko godina radio kao doktor te nato jos i Njemacki drzavljanin i zna njemacki jezik itd. Necu reci da doktor iz BiH je losij ili bolji od nekog doktora iz Francuske ali nije ni Njemackoj samo cilj da bude neko zaposljen za sto manje para a da pri tome kvalitet drasticno opane. Tako da Njemacka gleda i na kvaliteteu ali tesko je mjeriti kvalitete pojedinano kad su doktori upitanju ali zato ga mjere prema reputaciji univerziteta/fakulteta itd. I tu treba biti realan.
U proteklih mjesec dana, iz BiH je otislo 5 ljekara koje ja licno poznajem. Njemacka komada 3, Hrvatska komada 1, Francuska komada 1. Tokom 30 dana... Znaci moji poznanici, ljudi sa kojima se pozdravim na ulici. Ugovori potpisani, oni vec rade u svojim ustanovama.
Poznavanje jezika je jasno definisano, minimum je B2 nivo u Goethe institutu. Sve ostale pausalne procjene, ha treba ovo, ha ne treba ono,ha kvalitet, ha Pakistan, Indija..., je, sto bi rekli, naprdjivanje.
sinuhe

#60 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by sinuhe »

To ti oni kazu tako. Ljudi uvijek vole da se pohvale.
Ne mozes na zapadu dobiti licencu za ljekara od drzave a da nisi prosao milion provjera sto prakse sto teorije. A za sve to vec moras biti tamo neko vrijeme -godine.
babanovac

#61 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

Ljudi dali otkaz, uz oprostajni rucak u firmi. Konkretnokad je firma u kojoj radim u pitanju, cetvero otislo u inostranstvo u posljednjih godinu dana. 1x Hrvatska, 1x Svedska, 2x Njemacka. Govorim o ljekarima. Od tehnicara, otislo je 3, 2x Njemacka, 1x Austrija. Ustanova i nije bas velika.
babanovac

#62 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

sinuhe wrote:To ti oni kazu tako. Ljudi uvijek vole da se pohvale.
Ne mozes na zapadu dobiti licencu za ljekara od drzave a da nisi prosao milion provjera sto prakse sto teorije. A za sve to vec moras biti tamo neko vrijeme -godine.
Gdje na zapadu, u Irskoj, Brazilu, Havajima...? Ne mozes govoriti o zapadu kao cjelini. U samoj Njemackoj, pravila su drugacija od pokrajine do pokrajine.
Trziste rada je neumoljivo, a Njemacka je gladna.
babanovac

#63 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

hrle1976 wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:STRUČNJACI NAPUŠTAJU BIH Medicinari u redu za Dansku

Ja samo nemojte zaboraviti da u konkureciju za takve poslove dolaze brojene drzave a ne samo BiH. Jedan doktor iz BiH se konkurise za posao sa drugim doktorom iz npr. Indije, Grcke, Kanade, Brazila, Spanije, Novog Zelanda itd. itd. itd. Poznam tipa koji zivi u Danskoj visiko obrazovan i sam kaze da njim treba radna snaga ali isto tako opet drzava odlucuje da li ces moci raditi ili ne, a ne poslodavac, jer se uzma u razmatranje da li si potencijal da vuces zasobom mnogobrojnu porodicu itd. Danska sve te kadrove moze sutra d apopuni sa njemacima jer pod a nije im daleko, bolje su placeni nego u njemackoj ali problem su porez i neke druge stvari u toj drzavi sto odbija dosta strucnjaka. Prica mi jednu banalnu stvar oko radne dozvole i boravise kaze one su jako skupe nesto oko 300-400€ mora se platiti po osobi kad je rijec o produzivanju i vazi 3 godine. A prvi put kad trazis ona kosta malo manje od 1.000€ i isto vazi 3 god. Kaze imas tri nacina da dobijes radnu i boravisnu dozvolu ali nebitno na koji nacin ti nju dobijes ona se mora platiti savki put kad istece ali naravno zalis da je obnovis. Ali i ako dobijes radnu i boravisnu dozvolu na tri godine a u tvom pasosu pise da istece pasos za dvi godine onda ona samo vazi dok imas vazeci pasos. Kad dobijes novi onda moras ponove da trazis jer nije isti pasos pa moras opet da platis obnovu. Ako dovedes porodicu na osnovu svoje radne i boravisne dozvole isto vazi i za njih po pitanju isteka njihovih pasosa ali kad ti sve iznova mjenas moraju i oni. Tako da npr. danas istece tvoj pasos svi morate (tvoja prodica) da obnovite radnu i boravisnu dozvolu. Za dva mjeseca istece od zene onda ce opet morati da sve trazi i plati. A djeca moraju imati svoj pasos pa tako i oni. Tako za 4 osobe ako u jednoj godini svi moraju mjenjati onda se brzo nabije trosak. Onda da doveze radnik svoje auto je zabranjno, ali uz neku dozvolu prvih 6 mjeseci moze uz to da ga samo po nuzdi voza. Onda poslje mora da plati porez na vrijednost auta po njihovim standardima i na kraju te izadje kako on kaze da platis 3 do 5x vrijednost auta u drzavi gdje si ga kupio. Znaci ono sto si ga platio u svojoj drzavi plus jos toliko od 3 do 5x moras platiti kao porez. Tako da on kaze slabo ko zeli da radi u Danskoj jer mora da placa drzavu da bi radio te na kraju kad sagleda koliko sta kosta skonta da sa dobrom platom ima tek toliko da zivi solidno i da moze jednom godisnje otici na odmor. Kaze visoko placeni placaju oko 60% u porezu znaci radis 7 mjeseci da bi samo drzavi platio a 5 za sebe i sve ostale troskove koje imas. :lol:
Njemacka daje plavi karton (radna dozvola, uvedena u upotrebu 01.08 tekuce godine) ako potpises ugovor od minimalno 44.000 eura godisnje (bruto), automatski.
babanovac

#64 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

elcaliente wrote:@mayab
Pa naravno ,kapitalizam je to. Nece oni traziti ljude 1000km daleko da bi ih placali kao svoje. Sve je to zakonski regularno.
Ali sve u svemu nije to tako lose, npr za inzinjere koji nemaju posla u BIH ili ljude koji imaju jako malu perspekitvu u BiH, otici na 2 godine pa neka ostane 100EUR ustede mjesecno i to je dobro. Vidi se svijeta, skupi se iskustvo. Ali dugorocno tu nema hljeba. Znaju to i ovi sto vrbuju radnike, zato i nece porodicne ljude.
@fidoremilienko
Konkretno tema inzinjer. Sto ti mislis da zemlja koja je u Evropi broj jedan sto se tice kolicine inzinjera trazi inzinjere po zemljama izvan EU. Recimo Indija.
Jedan Njemacki inzinjer nece raditi za minimalac, jer je taj minimalac tuki. Skolovao se 6 godina i onda radi za minimalac, nemoze nista postici u zivotu. Eh sada naprimjer njemcka firma pobijedi tender za izradu turbina u recimo Brazilu, za te turbine im treba 2 godine da ih naprave, ali oni nisu konkurentni ako ih rade samo njemacki inzinjeri. Zato oni traze 3 inzinjera izvana za 2 godine,plate im minimalac a sefu inzinjeru njemcu koji vodi grupu plati platu koju njemacki inzinjeri traze.
Eh sada u tim visokoplacenim poslovima je naravno situacija bolja i nasem inzinjeru se isplati otici i raditi dvije godine. Ali budimo iskreni koliko ce to nasih inzenjera otici, a koliko drugih kadrova. Vecina su SSS.
http://www.make-it-in-germany.com/en/wo ... d/familie/

Vladina stranica namijenjena buducim useljenicima. Nije istina da izbjegavaju porodicno situirane ljude, dapace,
kao kvalifikovani radnik veoma je lako dovesti i supruznika.
babanovac

#65 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

[/quote]

Ma sve je to uredu ali da bi te zaposlili kao doktor medinice (nebitno koja specializacija) ti moras da poznas njemacki jako dobro, indijanski njemacki nije dovoljan. To da su neki nesto malo naucili i primljeni, iskreno receno nevjerujem, jer znam kako tesko priznaju medicinske ili bilo koje druge diplome, ali eto. >nam da u Njemackoj validacija doktora iz pojednih drzava, a pogotovo kad je prica van Unije da to ide jako tesko! Mislim da je najpoznatij slucaj sa onim jadnikom iz Kameruna, covjek ima skoro 45 god. a vec 14 god. ceka u Njemackoj da mu priznaju diplomu i ako je sve zavrsio kako treba i nekoliko godina radio kao doktor te nato jos i Njemacki drzavljanin i zna njemacki jezik itd. Necu reci da doktor iz BiH je losij ili bolji od nekog doktora iz Francuske ali nije ni Njemackoj samo cilj da bude neko zaposljen za sto manje para a da pri tome kvalitet drasticno opane. Tako da Njemacka gleda i na kvaliteteu ali tesko je mjeriti kvalitete pojedinano kad su doktori upitanju ali zato ga mjere prema reputaciji univerziteta/fakulteta itd. I tu treba biti realan.[/quote]

ja cu ti reci da je trenutno takva situacija da zaista primaju ljude sa "indijanskim njemackim"...kolege im nisu odusevljene, jer takvi ljudi nisu sposobni da rade punim kapacitetom...efektivnost opada :( to je slucaj u bolnicama...privatne ordinacije su druga prica...
ovo ti govorim jer imam puno prijatelja ljekara, koji rade po bolnicama...skoro sam upoznala grka koji je dosao ovdje da radi, a njemacki samo nabada :( ja sam mu otvoreno rekla da je to po meni neodgovorno sa njegove strane da se prihvati tog posla, a i sa strane njegovog poslodavca...ide na kurs njemackog i trudi se da nauci...njemu treba 10x vise vremena da napise otpusno pismo, nego njegovom kolegi koji tecno govori jezik...
grci imaju tu prednost sto je grcka u eu, pa nema problema oko priznavanja diplome...ali sam upoznala jednu djevojku koja je sa sarajevskom diplomom otisla da radi i nastavi specijalizaciju u hannoveru...naucila je osnove njemackog jezika i ima obaveza da uci dalje (ne sjecam se do kojeg stepena)...znaci postoji mogucnost....ako neko zna barem engleski opet ima sanse...i da se razumijemo, niko ne nadje posao i sutra sjedne u avion...to malo moze potrajati i to se vrijeme moze iskoristiti da se nauci i nesto jezika...[/quote]

Pa ko ide takvom doktoru koji mu jedva ce objasniti sta je problem. Slazem se potpuno da je neodgovorno i neprihvatljivo. Nemam rijeci. Covjek moze u principu izaci sa vise pitanja nego dok je ulazio na razgovor sa doktorom.[/quote]

Izbor je jasan: Ili Grk sa slabim poznavanjem njemackog, ili niko. Pa biraj. A Grk ce nauciti njemacki. Drugo otpusno pismo ce napisati lakse nego ono prvo, trece lakse nego drugo... Za godinu-dvije, jel to bijase Grk?
sinuhe

#66 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by sinuhe »

babanovac wrote:
Gdje na zapadu, u Irskoj, Brazilu, Havajima...? Ne mozes govoriti o zapadu kao cjelini. U samoj Njemackoj, pravila su drugacija od pokrajine do pokrajine.
Njemacka nije to sto jeste pa da im se desi da promase ceo fudbal i ostanu bez svojih ljekara pa da im svira alarm. A u bas svakoj zapadnoj drzavi drzava izdaje licence.

Ali nasi ljudi slabo poznaju Zapad pa su moguci naslovi "Danci dolaze po medicinare", kao da je rijec o berbi jagoda.
babanovac

#67 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

sinuhe wrote:
babanovac wrote:
Njemacka nije to sto jeste pa da im se desi da promase ceo fudbal i ostanu bez svojih ljekara pa da im svira alarm. A u bas svakoj zapadnoj drzavi drzava izdaje licence.

Ali nasi ljudi slabo poznaju Zapad pa su moguci naslovi "Danci dolaze po medicinare", kao da je rijec o berbi jagoda.
http://www.make-it-in-germany.com/en/wo ... d/doctors/

Objasni im da im ne treba.
hrle1976

#68 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by hrle1976 »

Licno iz usta "naseg" doktora koji radi neko krace vrijeme...

Kao prvo nije rijec o stalnom poslu niti je moguce imati stalni posao, jer je privremeno samo odredjeno za 1 god. a moze se produziti po potrebi za dodatnu godinu i tako opet. Kao durgo domicilni doktro ima pravo prednosti, pa zatim doktrok koji dolazi iz neke dreuge drzave clanice EU pa tek onda doktro iz trecih zemalja. Jezik je potreban te je morao ici na intenzivne kurseve koji su specializirani za medicinu i opste koristenje jezika. Dok je ucio jezik cekao je na priznanje diplome (nepunu godinu dana). Zatim je morao da obavi dva manja kursa te da ih polozi po standardima Njemacke! Dozvolu koju ima vazi samo za Njemacku te u slucaju da trazi posao npr. u Irskoj morao bi proceduru ponoviti po Irskim standardima. Nema mogucnost financiranja ako je potrebno. A ni penziono pravo nemoze da ostvari (u regularnosti) ali ako napusti njemacku prije 5 god. rada onda suma koja je odbijana za penzioni fond (a to vam je cca. 9-10% od godisnje zarade) moze da je trazi nazad ali kad 2 godine prodju od dana napustanja zemlje (vazi samo za drzavljane ne EU clanica). A ako radis duze od pet godina i recimo stopiras poslje sedam god. onda od dana stopiranja npr. ako imas 42 god. do pezionih godina (regulisane po novom zakonu) se za svaku ranije godinu odbija po cca. 3,5% od penzije tako da za 10 god. raniji prekid rada je 35% za 20 70% tako da na kaju nebi ostvario pravo ni na 150€ penzije. Kaze da dosta stranih kolega napusta prije 5 god. jer vise izvuku od te "neke" ustede.

Za penziono licno znam. Za ostalo ako me laze onda ja vas.
Last edited by hrle1976 on 03/12/2012 14:02, edited 2 times in total.
sinuhe

#69 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by sinuhe »

provided that the training is equivalent to the German medical training.
I kako ce to neko dokazati. Tako sto prilozi diplomu bosanskog fakulteta?
hrle1976

#70 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by hrle1976 »

sinuhe wrote:
Zato ces poloziti ponovo kurseve koje oni smatraju da nisu 100% po njemackim propisima.
babanovac

#71 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

sinuhe wrote:
Prilozi diplomu fakulteta koji je zavrsio, u slucajevima o kojima sam gore napisao, da - bosanskog fakulteta.
sinuhe

#72 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by sinuhe »

hrle1976 wrote:
sinuhe wrote:
Zato ces poloziti ponovo kurseve koje oni smatraju da nisu 100% po njemackim propisima.
Da, ali to zahtjeva boravak u Njemackoj i upoznavanje sa detaljima. Ne znam da li neko moze dati otkaz u BiH i ispaliti se samo tako.
hrle1976

#73 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by hrle1976 »

@ Sunshine; To ti nebi mogao reci, bio sam u kontaktu sa doktorom sa tih prostora i sam kaze da je prvo morao da dokaze da zna jezik tj. da ima certifikate na nivaou! A da je tokom priznavanja diplome poslje morao ici na neke kurseve i poloziti, e sad je radio i isto vremeno morao ici na kurseve - nebi mogao reci, nisam ga upitao. Samo mi je rekao da mu diplomu nisu 100% priznali.

A poznam jos dvi medicninske osobe koje su imale slican slucaj.

Izgleda jedine diplome koje piju vode bez nekih problema su iz SFRJ. Barem takav dojam sticem, i sto se tice mojih roditelja a i par njihovih poznanika. Ove novo komponovane drzavice njihove ili 3/4 prizanju, ili djelimicno ili nikako. Bilo je slucajeva sa kupljenim doktoratima i diplomama iz zemlaja treceg reda.
babanovac

#74 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

[/quote]

I kako ce to neko dokazati. Tako sto prilozi diplomu bosanskog fakulteta?[/quote]

Zato ces poloziti ponovo kurseve koje oni smatraju da nisu 100% po njemackim propisima.[/quote]

Da, ali to zahtjeva boravak u Njemackoj i upoznavanje sa detaljima. Ne znam da li neko moze dati otkaz u BiH i ispaliti se samo tako.[/quote]

Nije mi namjera da se natezem sa tobom, natezanja radi.
Ne znam u kojoj si struci, ni da li te ovo realno uopste zanima.
Polazes strucni ispit, da, za licencu, ako pokrajina za istu zahtijeva ispit. Zavisno od pokrajine koja organizuje strucni ispit, imas roka 6 mjeseci, 12 mjeseci... da na isti izadjes. Za to vrijeme si pod ugovorom, ugovorom koji ti garantuje plavi karton.

http://www.dw.de/sa-plavom-kartom-do-posla/a-15726019
babanovac

#75 Re: Njemci traze nase kadrove?

Post by babanovac »

http://forum.krstarica.com/showthread.p ... u-Nemackoj

Mnogo informacija, za one koji namjeravaju, od onih koji su tamo.
Post Reply