Tvog su dedu doveli Turci da im kmetuje u Bosni, treba da si im zahvalan sto te izvedose iz crnogorskih planina. Ko zna, mozda i drzavljanstvo mozes traziti od njih, znas da im pravoslavke nisu bile mrskehikmeli wrote:De mijenjaj vjeru, smanjicu ti poreze, isto kao sto su tvom dedi radili Turci, kad je presao iz pravoslavlja u islam:)
U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1000.
-
zzzzz
-
zzzzz
I ja mislim da je dobio previse paznje, ali sta cu rekoh isfrustriran je maksimalno pa da ga razveselimVodenjak wrote:Mislim da nije u redu pustiti tom idiotu da do te mjere minira temu...
Nije da pametujem, ali stvarno mislim da nije vrijedan da se s njim prepire!
Ne zamjerite!
-
violentjack
U Focu Bosnjaci se vracaju ali u neka sela Patkovinu..Paunce..Godijenj..Filipovice sva u zoni separacije ili blizo
Takoder od 1971-1999 broj Bosnjaka u Focanskoj opcini je smanjem..migracija ka Sarajevu i ostale nepogode
Pa moze to i jesu cetnici..ali oni su najhrabroji kad je linija 100 km daleko i kad se moze mirno klati civil

Takoder od 1971-1999 broj Bosnjaka u Focanskoj opcini je smanjem..migracija ka Sarajevu i ostale nepogode
Pa moze to i jesu cetnici..ali oni su najhrabroji kad je linija 100 km daleko i kad se moze mirno klati civil
-
focak
see ya, svaka cast za ovo, svaka ti je na mjestu.see ya wrote:Pravo glupi rezoni!! Malo se raspitajte sta su ljudi iz Foce prezivjeli!! A ako imalo poznajete istoriju zna se da su najokorijeli cetnici tj.cetnicke familije iz tog dijela Bosne oko Foce i kakvi su pokolji i silovanja od strane istih vrseni tamo 42 a tako je bilo i 92!! Ali malo se o tome znalo osim focanskih porodica koje su to prezivjele 42..i kada se to ponovilo od istih cetnika tj. njihove djece plus crnogrski cetnici i arkanovci pa da vidim vas ko bi se vratio i zivio u takvom strahu!! Jer u foci su skoro svi srbi okrvavili ruke i kome covjek da vjeruje? A i geografski polozaj igra ulogu...Kozarac i Foca imaju drugaciji geografski polozaj i topografiju a i to je faktor rizika u ovoj situaciji..To bi ti violent trebao znati...Isto tako zalaganje vlasti da se osigura bezbjednost povratnicima nije se pokazala kao prioritetna..I sta jos da se kaze? To za focake i sarajevo je suvisno...Od pamtivjeka postoje migracije tj.kretanja ljudi a Sarajevo je Foci najblizi veci grad i sasvim je normalno da su se ljudi zbog bolje perspektive selili..Kao sto se to radi svugdje na svijetu..Nije sarajevo izuzetak!!hikmeli wrote:Ljepse mu je u Sarajevo nego u Foci:)
Foca se nalazi na granici Crne Gore, i tu se ratni zlocinici neometano mogu kretati. Poznato je da se i ratni zlocinac radovan karadzic tu kirje, sto izaziva strah kod mnogih prognanih da se vrate. Netreba zaboraviti zloglasni KPD Foca u kome je pobijeno i muceno na hiljade focaka.
-
hikmeli
#64 Ukinuli su vizeeeeeee za EU!!!!!!!!!!Jupiiiiii
Kad dodjete na granicu, recite im da sam vam ja rekao da mozete ici bez viza u EU
A da je Terzic to rekao jos prije par godina
Nije valjda da ne vjerujete meni i Terzi
Nije valjda da ne vjerujete meni i Terzi
-
Como_Sarajevo
E jeste vala navalili na Fočake.Ajd da malo razgalimo sa jednim vicem
Sjeli Fočak i Visočak da malo popiju i pojedu.(Joj kombinacije,ko Ismet i Hasan Čengić
)
Dogovorili se,Fočak će rakiju obezbjedit a Visočak suhovinu
Visočak narezao i meze njih dvojica ali Fočak se netrza za rakiju
i ovako ti teče razgovor:
Visočak:Daj nam malo da popijemo.
Fočak:Ma dao bi ti ali ima jedan problem
Visočak:kakav problem
Fočak:Pa znaš ova mi je flaša rakije po pola sa babom
Visočak:Pa šta ima veze.Popijemo pola a ono drugo pola ostavi babi
Fočak:Pa nemogu,gornja polovina njegova a moja je donja
Visočak:Imam rješenje
Dvije slamke zavučemo i cugačemo odozdo,nećemo babinu
Fočak:Ama bi rado ali babo neda kroz svoje
Visočak:
Uh,ebote ljeljak

Sjeli Fočak i Visočak da malo popiju i pojedu.(Joj kombinacije,ko Ismet i Hasan Čengić
Dogovorili se,Fočak će rakiju obezbjedit a Visočak suhovinu
Visočak narezao i meze njih dvojica ali Fočak se netrza za rakiju
i ovako ti teče razgovor:
Visočak:Daj nam malo da popijemo.
Fočak:Ma dao bi ti ali ima jedan problem
Visočak:kakav problem
Fočak:Pa znaš ova mi je flaša rakije po pola sa babom
Visočak:Pa šta ima veze.Popijemo pola a ono drugo pola ostavi babi
Fočak:Pa nemogu,gornja polovina njegova a moja je donja
Visočak:Imam rješenje
Fočak:Ama bi rado ali babo neda kroz svoje
Visočak:
Uh,ebote ljeljak
-
Pospanko
Kada citam ove komentare vidim da volimo davati komentare na sve teme, a vecinom su to komentari koji nemaju veze sa temom.
Povratak u Focu i povratak u Prijedor se ne mogu nikako uporedivati, to su dva razlicita podrucja. Poznajem porodice iz Foce kojima je 5 generacijeno od strane cetnika. Zamislite se malo u toj situaciji, da ste Vi u takvoj situaciji i da se trebate vratiti sa svojom dijecom u mjesto gdje Vas niko ama bas niko nece zastiti ako dode do nekog "incidenta". Znaci svaki srbin moze uzeti i ubiti Vas kao psa a da za to niko ne odgovara. Foca je tamni vilajet, to mnogi ne razumiju, jer nisu nikada ni bili u Foci, samo znaju viceve o Focacima, ali sta reci za ljude koji mogu ispricati vic i na racun Srebrenice. Koliko je novaca nasa vlast ili donatorske organizacije dale za obnovu kuca u Foci, zasto se to niko nije upitao. Foca je bila na crnoj listi medjunarodne zajednice tako da niti jedna dontorka organizacija nije htjela da ulozi niti jednog dinara. Znam ljude koji su 4 godine zivjeli u satorima i improvizovanim objektima a nikada im niko nije konkretno pomogao da nesto sagrade. Tek se prije dvije godine pocelo nesto praviti, ali i to je premalo a pogotovo prekasno, jer je bilo logicnije praviti svojim vlastitim sredstvima kucu u Sarajevu nego u Foci, koju ti je svaki dan komsija mogao srusiti. Foca je na granici sa Crnom Gorom, ko imalo poznaje sastav focanskih srba znace da su oni bas porijeklom iz Crne Gore, to su ljudi koji su doselili iz najsiromasnijeg i najprimitivnijeg dijela bivse Jugoslavije. Ljudi koji su sve u zivotu sticali pljackom i ubijanjem. Kada prolazite kroz Focu, osjetite mrznju stanovnistva prema svemu sto lici na civilizaciju, mislim da je Foca trenutno jedini grad u BiH koji nema svoje Kino, koji nema svoj kulturne institucije, ali zato ima "Fakultete". Grad u kome je sve promijenilo ime, islo se dotle da su i nazivi mahala dobili svoja nova imena, nije im bilo dovoljno sto su promjenili ime grada, imena ulica, nego su isli cak i na imena mahala, imena livada, imena svega sto je moglo bilo cim podsjetiti da su tu zivjeli Muslimani.
Nije problem u Focacima, problem je sto mi nemamo drzave i nemamo vlasti, koja bi podrzala i obezbijedila siguran i odrziv povratak u taj dio Bosne.
Povratak u Focu i povratak u Prijedor se ne mogu nikako uporedivati, to su dva razlicita podrucja. Poznajem porodice iz Foce kojima je 5 generacijeno od strane cetnika. Zamislite se malo u toj situaciji, da ste Vi u takvoj situaciji i da se trebate vratiti sa svojom dijecom u mjesto gdje Vas niko ama bas niko nece zastiti ako dode do nekog "incidenta". Znaci svaki srbin moze uzeti i ubiti Vas kao psa a da za to niko ne odgovara. Foca je tamni vilajet, to mnogi ne razumiju, jer nisu nikada ni bili u Foci, samo znaju viceve o Focacima, ali sta reci za ljude koji mogu ispricati vic i na racun Srebrenice. Koliko je novaca nasa vlast ili donatorske organizacije dale za obnovu kuca u Foci, zasto se to niko nije upitao. Foca je bila na crnoj listi medjunarodne zajednice tako da niti jedna dontorka organizacija nije htjela da ulozi niti jednog dinara. Znam ljude koji su 4 godine zivjeli u satorima i improvizovanim objektima a nikada im niko nije konkretno pomogao da nesto sagrade. Tek se prije dvije godine pocelo nesto praviti, ali i to je premalo a pogotovo prekasno, jer je bilo logicnije praviti svojim vlastitim sredstvima kucu u Sarajevu nego u Foci, koju ti je svaki dan komsija mogao srusiti. Foca je na granici sa Crnom Gorom, ko imalo poznaje sastav focanskih srba znace da su oni bas porijeklom iz Crne Gore, to su ljudi koji su doselili iz najsiromasnijeg i najprimitivnijeg dijela bivse Jugoslavije. Ljudi koji su sve u zivotu sticali pljackom i ubijanjem. Kada prolazite kroz Focu, osjetite mrznju stanovnistva prema svemu sto lici na civilizaciju, mislim da je Foca trenutno jedini grad u BiH koji nema svoje Kino, koji nema svoj kulturne institucije, ali zato ima "Fakultete". Grad u kome je sve promijenilo ime, islo se dotle da su i nazivi mahala dobili svoja nova imena, nije im bilo dovoljno sto su promjenili ime grada, imena ulica, nego su isli cak i na imena mahala, imena livada, imena svega sto je moglo bilo cim podsjetiti da su tu zivjeli Muslimani.
Nije problem u Focacima, problem je sto mi nemamo drzave i nemamo vlasti, koja bi podrzala i obezbijedila siguran i odrziv povratak u taj dio Bosne.
-
digger
#67 Re: U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1
Od kuda podatak za 25000? Ne vidi se iz tvog priloga.Stolee wrote:Zbog cega je tolika razlika u povratku?
-
St.Germain
#68 Re: U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1
nije nego Bosnjacima hava u Foci ne prija SUPCINOStolee wrote:Zbog cega je tolika razlika u povratku? Da nije mozda zbog toga, sto su Focaci uglavnom u Sarajevu, pa je uvijek bilo ljepse biti u Sarajevo, nego u Foci? Sta mislite o tome?
zato su 92-ge zamolili svoje sugradjane Srbe da im pripomognu u skracenju muka
koji idiot....
-
u Fatime vise Jajca
ja sam duboko ubijedjen da na tom kraju Balkana nikada nece biti pravog mira,uvijek ce tu neki ratovi izbijati i krv se prolijevati zato sto je to definitivno prokleta regija ili bolje receno drzava Bosna i Hercegovina.........
zalosno je to
smijem se opkladiti bilo s kim od vas i u bilo koju sumu novca da ce rata opet biti za 30-40-50 godina,nije bitno...
smijem se opkladiti bilo s kim od vas i u bilo koju sumu novca da ce rata opet biti za 30-40-50 godina,nije bitno...
-
focak
Pospanko wrote:Kada citam ove komentare vidim da volimo davati komentare na sve teme, a vecinom su to komentari koji nemaju veze sa temom.
Pospanko, sve si tacno rekao, nazalost tesko je to nekome objasniti.
Moze se ovdje mnogo sta napisati u vezi Foce, ali mislim da nije potrebno i onako mnogi dodju da zacatavaju ili ismijavaju.
- Murat Sabanovic
ko jos bilo sta kaze protiv focaka
nek se napusi karine
a ovome efendiji ali pasine samo nek se on ne brine o povratku bosnjaka na svoja ognjista
jer on ako se bude pito nikad se bosnjak vratit nece
nek se napusi karine
a ovome efendiji ali pasine samo nek se on ne brine o povratku bosnjaka na svoja ognjista
jer on ako se bude pito nikad se bosnjak vratit nece
-
Pospanko
Nema to nikakve veze sa prokletstvom. Treba samo uspostaviti zakon, onaj koji nece dozvoliti pojavu nacionalistickih i fasistickih ideja. Austrija nam moze biti primjer prije par godina, kada su nacisti vrlo glatko dobili izbore, ali im EU nije dozvolila da ostanu na vlasti duze od 15 dana, sve dok u Bosni i bilo gdje u svijetu ne budu isti kriteriji kao i za Austriju i ostale zemlje dolazit ce do problema. To sto je svijet mislio da ce u Bosni nestati Muslimana ako oni ne intervenisu grdno su se prevarili, ali to nikada nece niko priznati, i mislim da nece vise nikada doci do zlocina kakvi su pocinjeni, jer i Srbi su ovaj put platili previsoku cijenu. Otidite u Focu pa vidite koliko je vojnika poginulo sa te opstine pa ce Vam se sve samo kazati.u Fatime vise Jajca wrote:ja sam duboko ubijedjen da na tom kraju Balkana nikada nece biti pravog mira,uvijek ce tu neki ratovi izbijati i krv se prolijevati zato sto je to definitivno prokleta regija ili bolje receno drzava Bosna i Hercegovina.........![]()
zalosno je to
-
seno1
#73 Re: U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1
Ukupan broj povratnika na podrucje prijedorske opcine je nesto malo veci od 8000.Ovo je necija greska.Pouzdan podatak je 8000.I ja se cudim da neko vec nije ispravio ovu gresku.digger wrote:Od kuda podatak za 25000? Ne vidi se iz tvog priloga.Stolee wrote:Zbog cega je tolika razlika u povratku?
-
violentjack
Broj Bosnjaka dole je visi od 8000..to je mala cifra
Negdje je oko 16 000..
Negdje je oko 16 000..
-
posaric
imam puno prijatelja iz Prijedora i Kozarca. Znam šta su u ratu izdurali. I znam kaku su se na jedan dan u kolonama mnogi vratili u Prijedor i okolinu. Već od nekoga gore navedeno danas djeca pohadaju skolski program iz federacije.
Mogu nama ostalim povratnicima biti samo primjer. Ako bog da biće vise povratnika i u Foči, Gacku, Beleći i Trebinju.
NE PRODAVAJ!
NE MIJENJAJ!
VRATI SE I ZADRŽI
SVOJU IMOVINU!
SVAKA ČAST PRIJEDORČANIMA!
Mogu nama ostalim povratnicima biti samo primjer. Ako bog da biće vise povratnika i u Foči, Gacku, Beleći i Trebinju.
NE PRODAVAJ!
NE MIJENJAJ!
VRATI SE I ZADRŽI
SVOJU IMOVINU!
SVAKA ČAST PRIJEDORČANIMA!