Manja zapremina - turbo motori

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#51 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by jefferson »

Qler wrote:
Melami wrote:
Ja imam auto 2.2 motor sa 115 konja i ne vozim ga, bojim se da mu motor ne izleti ispod haube kad pritisnem gas. I auto i ja se slomim nakon 15 minuta voznje.

E kakvi su to putevi u USA pa ispada motor 2.2 sa 115KS, a u ostatku svijeta radi sasvim normalno... Ameri su jednostavno razmazeni sto se tice snage motora. I nasi postaju takvi tamo. Meni rodjak kaze kupio novo auto, 3.5 motor, ne trosi mu puno... daj reko ne zajebavaj. I onda se jos zali na gorivo. Kupi 2.0, 1.8, 2.2, nesto normalnije, vjeruj mi da i to ide, a primjetno manje trosi. Sto neko rece prosao citavu evropu sa SDI fabiom a on ne moze na posao sa 2.2 benzin...
Praksa voznje u SAD je drugacija nego u evropi. Napisao sam gore clanak. Ja sam prvi htio uzeti ovdje 2.0tdi zbog obrtnog momenta, ono striktni propisi itd. Ali ne ide to tako. Sada kada sam uzeo CC 2.0T to je bas mjera, ne zato sto je on startan ili u krajnjoj brzini (limitiran za SAD trziste na 210km/h) nego sto ima vrlo jak obrtni moment u sirokom rasponu obrtaja, a to je vrlo bitno kada se guras u 9-10 traka sa crnkinjom koja prica na telefon u lijevoj ruci a u desnoj drzi hamburger i vozi koljenom! Ja sam probao jettu 2.0tdi DSG i sve je ok na parkingu bilo, ali kada dodjes u poziciju da se ti boris sa sleperom (jer kamioni tamo nemaju blokade) na 130 km/h, jebo ti finocu i kulturu.
Drugo, u SAD svi vazda nesto voze u prikolicama, Camac, jet-ski, p... materine. Svi hoce da idu na neki road-trip i vuku brdo stvari. Zao mi je prijatelju, ali kada se penjes sa 20m nadmorske visine na 3,500 m NM nekih 300-400km dodje ti da zapalis auto ako je slab.
Ta drzava je 4 puta veca nego cijeli evropski kontinent tako da usporedjivati BH uslove voznje sa americkim ne stoji.
I na kraju mogu. Oni su izmislili masovnu proizvodnju auta i auto priblizili obicnom covjeku. To ej kod njih pitanje nacionalne kulture i jbg. Svi hoce da imaju SUV da mogu na skijanje, na hiking na qrtz palac, i moze im se.
Jbg, kod njih drzava uzima 17 centi poreza na gorivo, kod nas se cijeli drzavni aparat i izgradnja puta finansira od goriva. Nek nasa drzava uzima 25 feninga od goriva pa bi te pitao sta bi vozio. A o platama je suvisno i pricati.
Takodje, ako odes u kaliforniju, nece nigdje vidjeti kao tamo vecu koncetraciju Prisua. Oni ne vole dizele niti slaba auta, ali su bolesni za elektricnim autima.
jefferson

#52 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by jefferson »

kreso_atac wrote:
avantgarde wrote:
basicm wrote:Ama jednostavno opterecenja su ogromna da bi to bilo dugotrajno. Sta mislite koliko ce konja imati ovaj 1.0 na nasem gorivu, i koliko ce konja imati kad izgubi mali dio kompresije, a izgubice je vrlo brzo jer je sve napregnuto do maksimuma. Duze ce formuli trajati motori nego obicnim autima.

tacno tako :thumbup: ...veliko je opterecenje da bi dugo trajalo,jednostavno ne pase,ne ide pa ne ide...zapremina je zapremina i treba velika sila da je se pokrene...mislim da ce ti motori brzo pucat,znam iz iskustva da su kod 2 litra diesel motora(za benzin vazi mozda isto)koji su prilicno robusni ali ne bas koliko 3 l ako ih se previse forsira pucaju na 50000-100000 km...e sad,sta ce biti sa ovim jos manjim motorima ne znam ali pretpostavljam da ce bit frke...pred nama je..

inace vozim 350 cdi,to je motor snova,kako snagom tako i zvukom,perfoman i nikad skoro da nije previse opterecen,to je i razlog sto trolitrasi duze traju,bar ja mislim... kubikaza je kubikaza i 6 cilindara je 6 cilindara pa nek prica ko sta hoce
Ja se mogu apsolutno složiti sa citiranim postom. Svaka čast turbu, sve je to fino i korisno i ekonomično, ali za konstantnu vrtnju i veliko opterećenje, iz mojeg iskustva prije daju sve od sebe nego motori iste snage i veće zapremine.
Mislim da se uz pravilnu voznju i odrzavanje moze i turbo navozat isto kao i atmosferac. Atmosferac je bez daljnjeg jednostavniji i oprasta vise. Zato ja nikom ne dam da pridje kada se mjenja ulje!
Moj princip odrzavanja turba:
1. Vrlo lagana vrtnja dok se motor ne ugrije na radnu temperaturu, do 2,000 obrtaja.
2. Bez rijanja na leru cime se dovodi do nesrazmjernog zagrijavanja turbine, motora i mjenjaca.
3. ULJE! najmanje 5W (ja sipam 0W30). Vrlo vazno da je lakotecivo ulje pune sintetike (ne samo sinteticko, nego da je bazno ulje sinteticko. Ovo se primjeti po tome sto ako je bazno ulje mineralno pise na kutiji HC ili synthetic technology, iako neka HC ulja kao sto je Shell Helix ili Mobil 1 New Life su OK).
4. Gorivo sa vrlo malom koncetracijom sumpora.

Opet:

Planiram kupiti kasnije nekog malo sposobnijeg SUV-a. Imam u planu Nissan Xterra i to vec ne bi sa turbasem, a ona dolazi sa 4.0 V6 i to bi extra bilo. Turbo? Da ako je auto . Off roader? ne!
Melami

#53 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Melami »

Ma ja sam prije 2 sedmice vozio 2012 f-150 sa najslabijim motorom, nisam siguran koji je al sad sam provjeiro 2013 modele i najslabji je sa 300konja.
Umorio sam se nakon 2 dana voznje, auto je jak, osjeti se da bi mogao povuci ''pola kontinenta'' al brate katastrofa je ubrzanje, jos je auto maltene novo. Pritisnes gas, cujes motor kako se dere, a ne osjetis nikakvo ubrzanje skoro.
kreso_atac

#54 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by kreso_atac »

jefferson wrote:Mislim da se uz pravilnu voznju i odrzavanje moze i turbo navozat isto kao i atmosferac. Atmosferac je bez daljnjeg jednostavniji i oprasta vise. Zato ja nikom ne dam da pridje kada se mjenja ulje!
1. Vrlo lagana vrtnja dok se motor ne ugrije na radnu temperaturu, do 2,000 obrtaja.
2. Bez rijanja na leru cime se dovodi do nesrazmjernog zagrijavanja turbine, motora i mjenjaca.
3. ULJE! najmanje 5W (ja sipam 0W30). Vrlo vazno da je lakotecivo ulje pune sintetike (ne samo sinteticko, nego da je bazno ulje sinteticko. Ovo se primjeti po tome sto ako je bazno ulje mineralno pise na kutiji HC ili synthetic technology, iako neka HC ulja kao sto je Shell Helix ili Mobil 1 New Life su OK).

Opet:

Planiram kupiti kasnije nekog malo sposobnijeg SUV-a. Imam u planu Nissan Xterra i to vec ne bi sa turbasem, a ona dolazi sa 4.0 V6 i to bi extra bilo. Turbo? Da ako je auto . Off roader? ne!
Da, naravno u svakom slučaju, pa da turbo ne valja ne bi se toliko masovno proizvodio. Ali ja podvlačim drugu stvar, a to je namjena. Kao što i ti reče u offroaderu se turbo ne bi toliko isplatio, a tamo gdje eksploatacija nije tako ekstremna, zašto ne. Putnički automobili, mali motor, mala potrošnja, a ide dobro sa turbom. Zašto da ne, podržavam apsolutno. Meni se ne sviđaju terenci sa 2.0 motorom i turbom i tvrdnje da mogu zamijenit 4 litre zapremine i 6 cilindara. Jer ne mogu u realnim i terenskim uslovima nikad, a o teglenju da se i ne govori.
jefferson

#55 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by jefferson »

kreso_atac wrote:
jefferson wrote:Mislim da se uz pravilnu voznju i odrzavanje moze i turbo navozat isto kao i atmosferac. Atmosferac je bez daljnjeg jednostavniji i oprasta vise. Zato ja nikom ne dam da pridje kada se mjenja ulje!

Opet:

Da, naravno u svakom slučaju, pa da turbo ne valja ne bi se toliko masovno proizvodio. Ali ja podvlačim drugu stvar, a to je namjena. Kao što i ti reče u offroaderu se turbo ne bi toliko isplatio, a tamo gdje eksploatacija nije tako ekstremna, zašto ne. Putnički automobili, mali motor, mala potrošnja, a ide dobro sa turbom. Zašto da ne, podržavam apsolutno. Meni se ne sviđaju terenci sa 2.0 motorom i turbom i tvrdnje da mogu zamijenit 4 litre zapremine i 6 cilindara. Jer ne mogu u realnim i terenskim uslovima nikad, a o teglenju da se i ne govori.
Sve je do najmene. Ne znam da ce se 2.0 diesel u bilo koje skorije vrijeme naci u Toyoti Land Cruiser i sl.
drndalo

#56 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by drndalo »

Formula Ford sa 1.0 turbo motorom...

avantgarde

#58 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by avantgarde »

ama sve je to dio prodajne i globalne politike...,malim ljudima ce se sa 4 cilindra i turbo aparatom dati koliko-toliko osjecaj da imaju dobru makinu u rukama sa malo/manje para aludirajuci ne/namjerno(reklo bi se samo) na njihovu savjest o okolisu i zivotnoj sredini/ekologiju-sto opet spada u profit-taktiku autoproizvodjaca jer-sa manje imaju vise,sto u prevodu znaci,jednim metkom dvije muhe...usparali na materijalu a cjenovno ostali na slicnom nivou kao i veci motori dok ce oni koji imaju lovu opet kupovat one velike masine ne hajuci za okolis i zagadjenje zivotne sredine...
sve je to perfektno sracunato do zadnjeg detalja...
Mr.Fundamental

#59 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Mr.Fundamental »

Mene više fasciniraju proizvođači koji su spojili odlične vozne karakteristike sa niskom potrošnjom i malom emisijom štetnih gasova, ali bez radikalnog smanjenja obujma motora ili hibridnih i električnih auta. Tu su se najviše iskazali Audi, BMW sa svojom EfficientDynamics tehnologojim, Mazda sa SkyActive...Par primjera:

-u utorak sam imao priliku voziti se sa novim BMW-om X3 2.0d 184 KS. Auto je teško oko 1750 kg, ima stalni 4x4, i tipično za SUV lošu aerodinamiku. Na prvu bi se reklo da će poprilično trošit ali – ujutro uslijed poprilične gužve, auto je bez klime u jednom trenutku trošilo trošilo 6.6 litara :run: Tokom dana se ipak potrošnja ustalila na 7.5 litara, s tim da je često i klima bila upaljena. Na otvorenom do brzine od 80-90 km/h potrošnja je bila 5.5litara. Tek na autoputu pri brzini od 140 km/h+ (bili smo kasnili na utakmicu u Zenici pa smo ga jače potjerali) došla je do izražaja lošija aerodinamika, pa je potrošnja porasla na 9.5-10 litara. Pri istoj brzini 320d i dalje troši oko 6l. Auto je cijeli dan normalno vožen, počesto i brže nego što propisi nalažu, znači nije uopšte mažen zarad manje potrošnje. Još je potpuno nov, tek je prešao oko 300 km, što znači kad se motor razradi da će potrošnja još niža biti. Za auto sa karakteristikama navedenim na početku, i s obzirom na njegova ubrzanja i generalno užitak koji donosi za volanom, potrošnja je zaista mizerna. Eto ja malo Tomiću besplatnu reklamu napravi :D Slične karakteristike ima i nova Mazda CX-5 2.2d.

-Na testu Auto Bilda novi Audi A3 2.0 TDI sa 150 KS je na otvorenom pri dinamičnoj vožnji trošio 4.8 litara. S druge strane Toyota Prius bi pri sličnoj vožnji znatno više trošila (plus što nema ubrzanja i upravljivost kao A3).
Industrialyzer

#60 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Industrialyzer »

Mr.Fundamental wrote:Mene više fasciniraju proizvođači koji su spojili odlične vozne karakteristike sa niskom potrošnjom i malom emisijom štetnih gasova, ali bez radikalnog smanjenja obujma motora ili hibridnih i električnih auta. Tu su se najviše iskazali Audi, BMW sa svojom EfficientDynamics tehnologojim, Mazda sa SkyActive...Par primjera:

-u utorak sam imao priliku voziti se sa novim BMW-om X3 2.0d 184 KS. Auto je teško oko 1750 kg, ima stalni 4x4, i tipično za SUV lošu aerodinamiku. Na prvu bi se reklo da će poprilično trošit ali – ujutro uslijed poprilične gužve, auto je bez klime u jednom trenutku trošilo trošilo 6.6 litara :run: Tokom dana se ipak potrošnja ustalila na 7.5 litara, s tim da je često i klima bila upaljena. Na otvorenom do brzine od 80-90 km/h potrošnja je bila 5.5litara. Tek na autoputu pri brzini od 140 km/h+ (bili smo kasnili na utakmicu u Zenici pa smo ga jače potjerali) došla je do izražaja lošija aerodinamika, pa je potrošnja porasla na 9.5-10 litara. Pri istoj brzini 320d i dalje troši oko 6l. Auto je cijeli dan normalno vožen, počesto i brže nego što propisi nalažu, znači nije uopšte mažen zarad manje potrošnje. Još je potpuno nov, tek je prešao oko 300 km, što znači kad se motor razradi da će potrošnja još niža biti. Za auto sa karakteristikama navedenim na početku, i s obzirom na njegova ubrzanja i generalno užitak koji donosi za volanom, potrošnja je zaista mizerna. Eto ja malo Tomiću besplatnu reklamu napravi :D Slične karakteristike ima i nova Mazda CX-5 2.2d.

-Na testu Auto Bilda novi Audi A3 2.0 TDI sa 150 KS je na otvorenom pri dinamičnoj vožnji trošio 4.8 litara. S druge strane Toyota Prius bi pri sličnoj vožnji znatno više trošila (plus što nema ubrzanja i upravljivost kao A3).

Dokazano je da M3 manje trosi od Priusa pri istoj brzini...
Melami

#61 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Melami »

Mr.Fundamental wrote:Mene više fasciniraju proizvođači koji su spojili odlične vozne karakteristike sa niskom potrošnjom i malom emisijom štetnih gasova, ali bez radikalnog smanjenja obujma motora ili hibridnih i električnih auta. Tu su se najviše iskazali Audi, BMW sa svojom EfficientDynamics tehnologojim, Mazda sa SkyActive...Par primjera:

Da uzimam novo auto mislim da bi mazda cx5 bila daleko ispred svih.
U USA-i je pocetna cijena 20k dolara./
drndalo

#62 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by drndalo »

Industrialyzer wrote: Dokazano je da M3 manje trosi od Priusa pri istoj brzini...
Ne pretjeruj, ili modifikuj recenicu... Na brzinama 40-60 sigurno nije tako... Na 140-160, sigurno jeste...
Industrialyzer

#63 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Industrialyzer »

drndalo wrote:
Industrialyzer wrote: Dokazano je da M3 manje trosi od Priusa pri istoj brzini...
Ne pretjeruj, ili modifikuj recenicu... Na brzinama 40-60 sigurno nije tako... Na 140-160, sigurno jeste...
Test je bio koncipiran tako da Prius ide stazom koliko god moze a M3 treba samo da ga prati.... Znaci bilo je brzina i od 50 i 150km/h
bordo_boy

#64 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by bordo_boy »

Industrialyzer wrote:
drndalo wrote:
Test je bio koncipiran tako da Prius ide stazom koliko god moze a M3 treba samo da ga prati.... Znaci bilo je brzina i od 50 i 150km/h
Kad čepiš mali motor, on troši puno više, nego kad jaki motor prati tu brzinu koja je za mali motor čepljenje. Dakle, manja je potrošnja voziti jak motor 180 km/h nego slabi motor 180 km/h. Ali, daleko od toga da prius u normalnim uvjetima ima veću potrošnju od M3...
drndalo

#65 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by drndalo »

Industrialyzer wrote:
drndalo wrote:
...BMW M3 radi na 1650/min. u prosjeku...

A zamisli tek kad to kazem ja koji jako-jako-jaaaaaaaako volim BMW... I koji bi "pogodi cega" dao za M3, makar i 3 generacije star... :wink:
Industrialyzer

#66 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Industrialyzer »

Prius je stedljivji samo kad se radi o nekim gradskim brzinama ali ne provede auto cijeli "zivot" u gradu...

A da ne pricamo o tome kolika je procedura da se napravi jedan elektro motor ( od Kanade do Norveske pa onda to Japana) Ja ne vjerujem u te price o stednji i zagadjivanju okoline jer proizvodnja jednog Priusa zagadi okolinu vise nego proizvodnja nekog sportiste kao sto je M3. Priusa cim izvedes van grada ti cepis motor i nadokndais sve sto si ustedio u gradu.

Ja mislim da sa ovim hibridima i elektro motorima oni nama prodaju muda za bubrege :mrgreen:
chelo

#67 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by chelo »

Industrialyzer wrote:Prius je stedljivji samo kad se radi o nekim gradskim brzinama ali ne provede auto cijeli "zivot" u gradu...

A da ne pricamo o tome kolika je procedura da se napravi jedan elektro motor ( od Kanade do Norveske pa onda to Japana) Ja ne vjerujem u te price o stednji i zagadjivanju okoline jer proizvodnja jednog Priusa zagadi okolinu vise nego proizvodnja nekog sportiste kao sto je M3. Priusa cim izvedes van grada ti cepis motor i nadokndais sve sto si ustedio u gradu.

Ja mislim da sa ovim hibridima i elektro motorima oni nama prodaju muda za bubrege :mrgreen:
Prius ne rasipa gorivo prilikom starta i zaustavljanja, kao i tokom cekanja.
Autic ima samo jos jednu bateriju koja savlada inicijalni start, za njeno punjenje se koristi kineticka energija vozila.
Tako da ustede zasigurno postoje. Njegov prosjek je cca 5.5 l benzina.
Industrialyzer

#68 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by Industrialyzer »

chelo wrote:
Industrialyzer wrote:Prius je stedljivji samo kad se radi o nekim gradskim brzinama ali ne provede auto cijeli "zivot" u gradu...

Prius ne rasipa gorivo prilikom starta i zaustavljanja, kao i tokom cekanja.
Autic ima samo jos jednu bateriju koja savlada inicijalni start, za njeno punjenje se koristi kineticka energija vozila.
Tako da ustede zasigurno postoje. Njegov prosjek je cca 5.5 l benzina.

Slazem se da je u gradu odlican, stedljiv ali sta se desava pri brzinama od preko 100km/h :?:
drndalo

#69 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by drndalo »

Ljudi tema je turbo motori manje zapremine, ne hibridi-bolidi...
expertx

#70 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by expertx »

Uzeo bi malog turbobenzinca samo ako bi novo auto kupovao. Al posto uglavnom vozam polovna auta, onda uzimam obicni atmosferski benzinac do 2000 kubika.

PS: Nije bitno kakvo je auto i kakav je motor, bitno je da su noge odignute tj ne ide se pjeske ili busem. :)
chelo

#71 Re: Manja zapremina - turbo motori

Post by chelo »

Industrialyzer wrote: Slazem se da je u gradu odlican, stedljiv ali sta se desava pri brzinama od preko 100km/h :?:
Desava se sto i svakom benzincu od 1500 ili 1800 ccm.
Post Reply