Praksa voznje u SAD je drugacija nego u evropi. Napisao sam gore clanak. Ja sam prvi htio uzeti ovdje 2.0tdi zbog obrtnog momenta, ono striktni propisi itd. Ali ne ide to tako. Sada kada sam uzeo CC 2.0T to je bas mjera, ne zato sto je on startan ili u krajnjoj brzini (limitiran za SAD trziste na 210km/h) nego sto ima vrlo jak obrtni moment u sirokom rasponu obrtaja, a to je vrlo bitno kada se guras u 9-10 traka sa crnkinjom koja prica na telefon u lijevoj ruci a u desnoj drzi hamburger i vozi koljenom! Ja sam probao jettu 2.0tdi DSG i sve je ok na parkingu bilo, ali kada dodjes u poziciju da se ti boris sa sleperom (jer kamioni tamo nemaju blokade) na 130 km/h, jebo ti finocu i kulturu.Qler wrote:Melami wrote:
Ja imam auto 2.2 motor sa 115 konja i ne vozim ga, bojim se da mu motor ne izleti ispod haube kad pritisnem gas. I auto i ja se slomim nakon 15 minuta voznje.
E kakvi su to putevi u USA pa ispada motor 2.2 sa 115KS, a u ostatku svijeta radi sasvim normalno... Ameri su jednostavno razmazeni sto se tice snage motora. I nasi postaju takvi tamo. Meni rodjak kaze kupio novo auto, 3.5 motor, ne trosi mu puno... daj reko ne zajebavaj. I onda se jos zali na gorivo. Kupi 2.0, 1.8, 2.2, nesto normalnije, vjeruj mi da i to ide, a primjetno manje trosi. Sto neko rece prosao citavu evropu sa SDI fabiom a on ne moze na posao sa 2.2 benzin...
Drugo, u SAD svi vazda nesto voze u prikolicama, Camac, jet-ski, p... materine. Svi hoce da idu na neki road-trip i vuku brdo stvari. Zao mi je prijatelju, ali kada se penjes sa 20m nadmorske visine na 3,500 m NM nekih 300-400km dodje ti da zapalis auto ako je slab.
Ta drzava je 4 puta veca nego cijeli evropski kontinent tako da usporedjivati BH uslove voznje sa americkim ne stoji.
I na kraju mogu. Oni su izmislili masovnu proizvodnju auta i auto priblizili obicnom covjeku. To ej kod njih pitanje nacionalne kulture i jbg. Svi hoce da imaju SUV da mogu na skijanje, na hiking na qrtz palac, i moze im se.
Jbg, kod njih drzava uzima 17 centi poreza na gorivo, kod nas se cijeli drzavni aparat i izgradnja puta finansira od goriva. Nek nasa drzava uzima 25 feninga od goriva pa bi te pitao sta bi vozio. A o platama je suvisno i pricati.
Takodje, ako odes u kaliforniju, nece nigdje vidjeti kao tamo vecu koncetraciju Prisua. Oni ne vole dizele niti slaba auta, ali su bolesni za elektricnim autima.