Kvalitet novogradnje Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

thea

#51 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by thea »

bela casa dobrinja, pucaju zidovi, u garazu ne moze uci neko visocije auto. samo mala :) hiihih
finalni radovi grozni, prljavo, zidovi nisu ravni, plafon takoder. jako puno coskova.
ne iskoristena povrsina sa strane arhitekte, tako da imate 20'000 km bacenih u smece.
stanovi skupi, niske ograde na balkonu, investitor jos nije zavrsio okucnicu. :lol:
sretno sa kupovinom
mahalaš

#52 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by mahalaš »

Ajde kad svi kudite da ja pohvalim nekog. Nedavno mi je kolega kupio stan na Stupu, zgrada iza pumpe Brace Mujic. Bijela fasada sa smedjim detaljima.

Zgrada je odradjena odlicno, za sada nije imao ni jedne primjedbe. Od kvaliteta radova, parketa, izolacije... Garancija na sve je 2 godine. Takodjer, dobra stvar je sto se zgradi ne moze pristupiti bez kartica, jer je na ulazu i izlazu postavljena rampa. Ako kome treba stan nek obidje i taj objekat...

Mislim da se firma zove Domoinvest. A o Tibri sam i ja cuo sve najbolje :lol:
razocarana9871

#53 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by razocarana9871 »

mahalaš wrote:Ajde kad svi kudite da ja pohvalim nekog. Nedavno mi je kolega kupio stan na Stupu, zgrada iza pumpe Brace Mujic. Bijela fasada sa smedjim detaljima.

Zgrada je odradjena odlicno, za sada nije imao ni jedne primjedbe. Od kvaliteta radova, parketa, izolacije... Garancija na sve je 2 godine. Takodjer, dobra stvar je sto se zgradi ne moze pristupiti bez kartica, jer je na ulazu i izlazu postavljena rampa. Ako kome treba stan nek obidje i taj objekat...

Mislim da se firma zove Domoinvest. A o Tibri sam i ja cuo sve najbolje :lol:
Super sto ima neko ko nema losih iskustava. Ne bih da slutim i sl, koliko sam uspjela shvatiti, tvoj prijatelj je tek uselio i ima 2 godine garancije. I ja sam imala 2 godine garancije 11 kvarova u garancijskom roku, od toga 1 kvar rijesen, a garancija mi je prosla prije 3 mjeseca, u ta 3 mjeseca imam jos 4 problema u stanu. Nadam se da taj koji je kupio stan u domoinvestu nece imati problema, mozda je kvalitetnije od ostalih. :)
kadinica

#54 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by kadinica »

Zna li neko ko gradi zgradu u Džemala Bijedića, stambeno poslovni objekat 2 000 KM/m?

Vidjela reklamu, ali nisam zapamtila investitora...
Nucleux

#55 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Nucleux »

Ne znam zasto su ljudi opsjednuti novogradnjom. Ja bih uvijek uzeo stan u starijoj zgradi i renovirao ga.
Naravno, to ce doci skuplje, ali niko me ne moze ubijediti da su nove zgrade kvalitetnije od predratnih.

O Tibri ne treba trositi rijeci, sramota je sta se dozvolilo. Da je ovo normalna drzava naredili bi rusenje kompletnog "naselja".
Hajde dobro sto su napravili nebodere, sto su napravili duplo vise zgrada nego sto bi bilo normalno, ali gdje su:
- ceste
- gradski prevoz
- parkovi
- dom zdravlja
- skole
- vrtici
- besplatni parkinzi i jos gomila drugih stvari

Jel iko od ovih sto je kupio stan razmisljao o tim stvarima i vodio racuna o svojoj djeci?
Pa pogledajte Dobrinju koja je izgradjena prije 30 godina:
3 osnovne skole, vrtici za djecu, zelene povrsine, odlicna povezanost gradskim prevozom, super ceste...

I recite mi po kom osnovu Bosmal spada u NOVOGRADNJU? Ta zgrada se gradila vise od 10 godina.
StupskaBitanga

#56 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

kadinica wrote:Zna li neko ko gradi zgradu u Džemala Bijedića, stambeno poslovni objekat 2 000 KM/m?

http://panles.com/
Soljženicin

#57 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Soljženicin »

Nucleux wrote:
O Tibri ne treba trositi rijeci, sramota je sta se dozvolilo. Da je ovo normalna drzava naredili bi rusenje kompletnog "naselja".
Hajde dobro sto su napravili nebodere, sto su napravili duplo vise zgrada nego sto bi bilo normalno, ali gdje su:
- ceste
- gradski prevoz
- parkovi
- dom zdravlja
- skole
- vrtici

Jel iko od ovih sto je kupio stan razmisljao o tim stvarima i vodio racuna o svojoj djeci?
.
Nije Tibra drzava da misli o tome :roll: Ja sam mislio, obecano je da ce razvoj zajednice koja se tamo gradi biti pracen izgradnjom potrebne infrastrukture, a to ce ovisiti i od nas koji zivimo tu, koliko to budemo zahtjevali i bude nam potrebno.
tutku

#58 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by tutku »

Evo da se i ja javim na ovu temu, bas mi jeprije neki dan jedan prijatelj, koji je inace gradjevinski inzinjer, rekao kako oko 80% novogradnje u Sarajevu je puno puno losija od "starijih" zgrada. Dakle, svi koju kupuju stanove u novoizgradjenim zgradama, dobro obratite paznju !
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#59 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by sabina1 »

Nucleux wrote: I recite mi po kom osnovu Bosmal spada u NOVOGRADNJU? Ta zgrada se gradila vise od 10 godina.
Izjava mjeseca. :thumbup:
kockica_kockica

#60 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by kockica_kockica »

Nucleux wrote:Ne znam zasto su ljudi opsjednuti novogradnjom. Ja bih uvijek uzeo stan u starijoj zgradi i renovirao ga.
Naravno, to ce doci skuplje, ali niko me ne moze ubijediti da su nove zgrade kvalitetnije od predratnih.

- ceste
- gradski prevoz
- parkovi
- dom zdravlja
- skole
- vrtici

Pa pogledajte Dobrinju koja je izgradjena prije 30 godina:
3 osnovne skole, vrtici za djecu, zelene povrsine, odlicna povezanost gradskim prevozom, super ceste...

I recite mi po kom osnovu Bosmal spada u NOVOGRADNJU? Ta zgrada se gradila vise od 10 godina.

Oprosti ali ni Dobrinja nije imala sve to odjednom... U vrijeme kad recimo Alipasino gradilo isto nije bilo neke infrastrukture... Ona se gradi prema potrebama... Drzava je ta koja treba pratiti izgradnju novih naselja i tako formirati infrastrukturu...

gradski prevoz - postoji
parkovima se ne mogu pohvaliti ni neka elitna naselja ako cemo pravo
dom zdravlja - mislim da ne mislis ozbiljno, ali da nema ambulante mislim da nema ali i da ima kakva korist od njih ionako je posjet ambulanti misaona imenica
besplatan parking - ima.. ali nista ni bolje ni gore naci ga nego recimo u samom centru grada gdje radim i znam kako je ovo tezak posao - stres kako naci parking, dakle ni u naseljima koja su od bilvaktile to nije rjeseno pa imas citava naselja kojima parking prdi prazan jer se placa a stanari zgrade parkiraju na drugom kraju grada

Skole i vrtici - nema ih ... ali i ovdje nije problem jer se djeca svakako upisuju u skole koje nemaju veze sa mjestom gdje zive, a vrtic se bira koji je najbolji a ne najblizi...
Nucleux

#61 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Nucleux »

@kockica_kockica - Ok sve, nego htio sam dokazati jednu drugu star. Prije 30-40 godina su se naselja pravila kako treba. Nisu bile naredane zgrade preko zgrada, ostavljeno je zelenila, ostavljeno je dovoljno prostora da se prave parkovi, skole, ambulante, bilo je dovoljno parking mjesta za to vrijeme. A sta je na Stupu ostavljeno? Nista, samo su napravili zgrade, a za sve ostalo ko hebe narod.

Ali hajde, ako nekome nije zao vracati kredit 15-20 godina i zivjeti u stanu u kojem ne visi sunce od druge zgrade, ili u kojem vidi sta mu komsija preko puta kuha ko sam ja da pametujem. Najvise mi je zao ljudi u okolnim kucama koji, da su pametni, bi tuzili Kanton/Opcinu.
alchak.ba

#62 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

Obzirom da sam uocio da na ovom forumu ima neobjektivnih clanova čiji je zadatak da ili promovišu, ili pljuju po nečemu pokusat cu dati svoje vidjenje novogradnje u Sarajevu:

Tibra - male sobe, male prostorije, manjak parkinga vec sada, sve zbijeno jedno do drugog. Samo načičkano da bi se dobilo na kvadratima. Besplanski i odvratno. Što se tiče kvaliteta gradnje u nju ne ulazim, nisam boravio na njima za vrijeme gradnje, a i nisam gradjevinski inzenjer.

Domoinvest - rasporedi i sobe su donekle ok. Stanovi u potkrovlju losi i katastrofalni jer je ono pokusaj od potkrovlja. Podaleko od tramvaja.

Rosulje - rasporedi ne loši, al pozicija stanova i sam kvalitet gradnje (po iskustvu prijatelja) jako loš.

BBI - Zgrade koje radi BBI su ok al preskupe.

Pionirska dolina - Naselje kao naselje ok, u zgradama nisam bio, ali ako nista nasellje izgradjeno planski.
esad_plavi

#63 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

Od mog tetka komsija, pa njegov sin ima jarana koji je kupio stan u novogradnji, kaze nista ne valja, zidovi popucali, prozori otpali, plafon propao u kupatilu, a WC solja mu se njise ako neko upali svijetlo u spajzu. Inace investitor nije uopste izgradio podove, vec je ostavio one skele sto su radnici koristili, pa to sluzi kao pod u stanu. Osim toga investitor nije izgradio nista od popratnog sadrzaja (vrtic, park, skolu, bolnicu, autoput, atomsku centralu i sl.) sto privatni investitori rade u svakoj normalnoj drzavi. Stvarno momak je razocaran pravo, kada je placao 1200KM po kvadratu ocekivao je u najmanju ruku zlatne pipe i prozore od venecijanskog kristala, ali od toga valjda nista nije bilo :sad:
kockica_kockica

#64 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Nucleux wrote:@kockica_kockica - Ok sve, nego htio sam dokazati jednu drugu star. Prije 30-40 godina su se naselja pravila kako treba. Nisu bile naredane zgrade preko zgrada, ostavljeno je zelenila, ostavljeno je dovoljno prostora da se prave parkovi, skole, ambulante, bilo je dovoljno parking mjesta za to vrijeme. A sta je na Stupu ostavljeno? Nista, samo su napravili zgrade, a za sve ostalo ko hebe narod.

Ali hajde, ako nekome nije zao vracati kredit 15-20 godina i zivjeti u stanu u kojem ne visi sunce od druge zgrade, ili u kojem vidi sta mu komsija preko puta kuha ko sam ja da pametujem. Najvise mi je zao ljudi u okolnim kucama koji, da su pametni, bi tuzili Kanton/Opcinu.
JA ne branim nikoga.. ali se i te kako sjecam Alipasinog polja neke tamo 1979. kad smo uselili, nije bilo nista... Bila jedna prodavnica - citaj granap do kojeg sam hodala 15 minuta... I tek napravljena skola, koja je sagradjena nakon sto su izgradjene one prve zgrade na Alipasinom polju.
Ambulanta najbliza bila na otoci ...
Parkova nije bilo.. kao dijete sam se igrala "iza zgrade"

Ali da je kretenski to sto ti svaki komsija moze piljiti u tanjir jer je takva gradnja jeste.. Ne mozes izaci na balkon a da ne vidis sta komsije rade ili da oni vide sta ti radis...

Ima malo parking mjesta... Istina je da je tijesno ... ali gdje je siroko i gdje ima toliko parking mjesta koliko je vozilica u naselju.. PA imamo na desetine tema koje dokazuju da ljudi muku muce sa parkingom cak i u naseljima koja imaju kakav takav prostor za besplatan parking...

Ono sto hocu da kazem jeste da nista nije crno ili bijelo...
Za 1200 - 1500 KM ljudi bi zlatne rucke na vratima i malog crnca da im hladi mud... mozda i crveni tepih ...
Ako zelis zlatne kvake, extra skup i luksuzan stan, onda lijepo kupis stan koji je takav i kao dzek platis luksuz...
2001

#65 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by 2001 »

tutku wrote:Evo da se i ja javim na ovu temu, bas mi jeprije neki dan jedan prijatelj, koji je inace gradjevinski inzinjer, rekao kako oko 80% novogradnje u Sarajevu je puno puno losija od "starijih" zgrada. Dakle, svi koju kupuju stanove u novoizgradjenim zgradama, dobro obratite paznju !
Samo da dopunim da je ovaj procenat i veći ali eto...neka ostane na cca. 80%. :D
Najveći problem novogradnje, pored dokazanog lošeg kvaliteta...kako gradnje tako i materijala...je problem URBANIZMA! Pojam, nepoznat kvazi-stručnjacima, novopečenim arhitektama i građevincima, općinskoj administraciji ogrezloj u korupciji! Glavni i jedini njihov motiv je, enormni PROFIT. Razumljivo niko ne radi džabe ali ipak treba nešto i ponuditi u okviru plaćene cijene a objektivno, nude jako malo za ono što čovjek krvavo plati!
Pitanje koje često postavljam samom sebi, svaki put kad prođem pored "košnice" izgrađene uz benzinsku pumpu...
Ko normalan i pri zdravom razumu, može kupiti stan u takvom okruženju??? :shock:
Mnogi npr. uzimaju Alipašino polje kao negativan primjer ali u većini slučajeva Alipašino polje je u svakom pogledu
više URBANO i human-friendly za razliku od skoro svake hochstapler-ske "novogradnje"! :lol:
polovka

#66 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by polovka »

dado83

#67 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by dado83 »

S obzirom da je neko gore trazio misljenje stanara Tibrinih zgrada, stavljam link na slicnu temu gdje sam napisao svoje utiske stanovanja u Tibri Stup:

http://www.klix.ba/forum/novogradnja-u- ... 0s375.html
Qler

#68 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Qler »

2001 wrote:
tutku wrote:Evo da se i ja javim na ovu temu, bas mi jeprije neki dan jedan prijatelj, koji je inace gradjevinski inzinjer, rekao kako oko 80% novogradnje u Sarajevu je puno puno losija od "starijih" zgrada. Dakle, svi koju kupuju stanove u novoizgradjenim zgradama, dobro obratite paznju !
Samo da dopunim da je ovaj procenat i veći ali eto...neka ostane na cca. 80%. :D
Najveći problem novogradnje, pored dokazanog lošeg kvaliteta...kako gradnje tako i materijala...je problem URBANIZMA! Pojam, nepoznat kvazi-stručnjacima, novopečenim arhitektama i građevincima, općinskoj administraciji ogrezloj u korupciji! Glavni i jedini njihov motiv je, enormni PROFIT. Razumljivo niko ne radi džabe ali ipak treba nešto i ponuditi u okviru plaćene cijene a objektivno, nude jako malo za ono što čovjek krvavo plati!
Pitanje koje često postavljam samom sebi, svaki put kad prođem pored "košnice" izgrađene uz benzinsku pumpu...
Ko normalan i pri zdravom razumu, može kupiti stan u takvom okruženju??? :shock:
Mnogi npr. uzimaju Alipašino polje kao negativan primjer ali u većini slučajeva Alipašino polje je u svakom pogledu
više URBANO i human-friendly za razliku od skoro svake hochstapler-ske "novogradnje"! :lol:
Alipasino je primjer gradnje, da se uce, ovi danas. Ni meni nije jasno ko kupi stan, tamo u onoj tami izmedju 4 zgrade, sto prozori bukvalno nikada ne vide sunca...
kockica_kockica

#69 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Superhik_ wrote:
kockica_kockica wrote:[

Ima malo parking mjesta... Istina je da je tijesno ... ali gdje je siroko i gdje ima toliko parking mjesta koliko je vozilica u naselju.. PA imamo na desetine tema koje dokazuju da ljudi muku muce sa parkingom cak i u naseljima koja imaju kakav takav prostor za besplatan parking...

O
poređenje ti je niđe veze.ne možeš porediti zgrade koje su rađene u vrijeme dok je jedino ferdinand imao auto i danas, kada svako ima auto. normalno da starija gradnja nije planirala dovoljno prostora jer ga tada nije ni trebalo. ali danas je nedopustivo praviti zgrade bez minimalno po jedno parking mjesto za svaki stan. no, kao i u svakom segmentu, tako i u građevinarstvu krkanluk i korupcija su preovladali. tako da sada stanari zgrada bez parkinga prisvajaju javne saobraćajnice pozivajući se na nekakvo pravo (poznato sarajevsko pravo- pravo vrata, tj sve što je ispred nečijih vrata smatra se privatnom imovinom, pa makar to bila i saobraćajnica, vijadukt i sl), postavljaju lance i katance po javnim površinama i sl.
Oprosti gdje je parking recimo oko onih novih zgrada na Socijalnom, Unioninvest... mislim da se tamo sad doslilo i ministarstvo (raznorazno).. gdje je parking? to je novija gradnja i elitno naselje...
Izgradjen Bosmal... gdje su parking mjesta.. kvadrat stana 3000 KM... elitno sve a parkira se na cesti ili na onom parkingu kod zgrada A.B.Šimića...
Dobrinja stanovi... oprosti gdje su parkinzi za one nove zgrade, osim sto ce novi stanari koristiti parking iz 1984 ako je bilo tu parkinga...
Kod pionirske doline zgrade... jesu oni mozda napravili veliki besplatni parking???

Nije mi namjera da sad nesto raspravljam gdje je nesto bolje ili losije... Svako bira svoj kvart gdje ce zivjeti, ali toliko omalovazavanje svega i svacega je bez ikakve sumnje degutantno... Da je sve to tako lose kao sto se predstavlja pa nebi se ti stanovi bas tako prodavali, unaprijed rezervirali itd...

Infrastruktura se formira tamo gdje je neophodna... Mislim sve ce to s vremenom doci na svoje... A problem parkinga u gradu Sarajevu je jedan generalni problem, u kojem bi svi dzaba parkirali (ja sam medju svima da ne bude zabune), a sve se nesto pravimo dzekovi koji bi ukidali saobracaj a svakome ko ima auto je problem prosetati 2 metra, pa imamo temu majstori parkiranja u kojoj vidimo kako se parkiraju auta... naplacivali bi parking ali da je moj ljubimac na besplatnom parkingu... zivjeli bi u elitnom naselju da imamo sve pred vratima ali da kvadrat ne prelazi milju maraka... i da danas je jako moderno prisvojiti javnu povrsinu sa kantom, gajbom, cunjem, pregradom, drvetom i slicnim da bi se parkirao neciji ljubimac na 4 kotaca besplatno... I mene to nervira, i nisam pristalica toga... isto kao sto nisam pristalica onih koji pisu da je zabranjeno parkiranje a onda se oni parkiraju... jer je to pred njihovim vratima...A s druge strane stoji znak osim xy firme... papak se parkira na to mjesto ometa saobracaj u ulici, i drotovi dodju pogledaju i odu... i to ne samo jedna vec tri patrole...
A samo dva dana ranije je policajka pisala kazne u toj ulici i dijelila kazne kao letke.. na jednom autu je dva dana za redom na isto auto stavila 2 kazne... jer vlasnik ni prvu kaznu nije vidio... pa je dobio jos jednu.. a krkan koji je nepropisno parkiran i kojeg smo prijavili nije dobio nista...i to me nervira...
_Reds_

#70 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by _Reds_ »

Zna li neko sta je sa onim zgrada na Stupu od firme EkoIng, to je ono gdje je bio hotel UNA, preko puta Tibra 2, one su mi super, ali je gradnja stala prije godinu i nesto, ako nema i dvije, i od tad nista.
Ambrozija

#71 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Ambrozija »

StupskaBitanga wrote:
kadinica wrote:Zna li neko ko gradi zgradu u Džemala Bijedića, stambeno poslovni objekat 2 000 KM/m?

http://panles.com/
:?
VjecitiStudent

#72 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

kockica_kockica wrote:
Oprosti gdje je parking recimo oko onih novih zgrada na Socijalnom, Unioninvest... mislim da se tamo sad doslilo i ministarstvo (raznorazno).. gdje je parking? to je novija gradnja i elitno naselje...
Izgradjen Bosmal... gdje su parking mjesta.. kvadrat stana 3000 KM... elitno sve a parkira se na cesti ili na onom parkingu kod zgrada A.B.Šimića...
Dobrinja stanovi... oprosti gdje su parkinzi za one nove zgrade, osim sto ce novi stanari koristiti parking iz 1984 ako je bilo tu parkinga...
Kod pionirske doline zgrade... jesu oni mozda napravili veliki besplatni parking???

Nije mi namjera da sad nesto raspravljam gdje je nesto bolje ili losije... Svako bira svoj kvart gdje ce zivjeti, ali toliko omalovazavanje svega i svacega je bez ikakve sumnje degutantno... Da je sve to tako lose kao sto se predstavlja pa nebi se ti stanovi bas tako prodavali, unaprijed rezervirali itd...

Infrastruktura se formira tamo gdje je neophodna... Mislim sve ce to s vremenom doci na svoje... A problem parkinga u gradu Sarajevu je jedan generalni problem, u kojem bi svi dzaba parkirali (ja sam medju svima da ne bude zabune), a sve se nesto pravimo dzekovi koji bi ukidali saobracaj a svakome ko ima auto je problem prosetati 2 metra, pa imamo temu majstori parkiranja u kojoj vidimo kako se parkiraju auta... naplacivali bi parking ali da je moj ljubimac na besplatnom parkingu... zivjeli bi u elitnom naselju da imamo sve pred vratima ali da kvadrat ne prelazi milju maraka... i da danas je jako moderno prisvojiti javnu povrsinu sa kantom, gajbom, cunjem, pregradom, drvetom i slicnim da bi se parkirao neciji ljubimac na 4 kotaca besplatno... I mene to nervira, i nisam pristalica toga... isto kao sto nisam pristalica onih koji pisu da je zabranjeno parkiranje a onda se oni parkiraju... jer je to pred njihovim vratima...A s druge strane stoji znak osim xy firme... papak se parkira na to mjesto ometa saobracaj u ulici, i drotovi dodju pogledaju i odu... i to ne samo jedna vec tri patrole...
A samo dva dana ranije je policajka pisala kazne u toj ulici i dijelila kazne kao letke.. na jednom autu je dva dana za redom na isto auto stavila 2 kazne... jer vlasnik ni prvu kaznu nije vidio... pa je dobio jos jednu.. a krkan koji je nepropisno parkiran i kojeg smo prijavili nije dobio nista...i to me nervira...
Vremenom nista nece doci na svoje samo od sebe, svjedoci smo propadanja javnih prostora u gradu zadnjih 15 godina, za sta je uglavnom kriv automobil i potpuno odsustvo htijenja vlasti da taj problem na bilo koji nacin rijesi.

A jedan od nacina bi definitivno bio da se izgradnja novih zgrada uslovi izgradnjom i odgovarajuceg broja parking mjesta, no onda veza investitor - politicari ne bi bila tako podmazana kao danas, a i profiti bi u ovoj oblasti malo opali.
esad_plavi

#73 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

VjecitiStudent wrote:Vremenom nista nece doci na svoje samo od sebe, svjedoci smo propadanja javnih prostora u gradu zadnjih 15 godina, za sta je uglavnom kriv automobil i potpuno odsustvo htijenja vlasti da taj problem na bilo koji nacin rijesi.

A jedan od nacina bi definitivno bio da se izgradnja novih zgrada uslovi izgradnjom i odgovarajuceg broja parking mjesta, no onda veza investitor - politicari ne bi bila tako podmazana kao danas, a i profiti bi u ovoj oblasti malo opali.
Glupost cista, zasto udariti investitore po dzepu, zar je njihova duznost da od svojih para kupuju gradjevinsko zemljiste po paprenim cijenama da bi gradili dzabna parking mjesta za sarajevske ublehare? Zasto im opcine ne dodjele zemljiste maksuz za izgradnju parkinga? Zasto nema neke gradjanske inicijative za izgradnju parking garaze? Zasto se gradjani Sarajeva moraju voziti svuda autom kada je Sarajevo prkno od grada koje se predje s kraja na kraj za 30 minuta maksimalno? Zasto smo papci pa parkiramo na svim mogucim povrsinama? Zasto na druge svaljujemo probleme koji su posljedica nase letargicnosti, nase pasivnosti i, na koncu, naseg bezobrazluka?
alchak.ba

#74 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
VjecitiStudent wrote:Vremenom nista nece doci na svoje samo od sebe, svjedoci smo propadanja javnih prostora u gradu zadnjih 15 godina, za sta je uglavnom kriv automobil i potpuno odsustvo htijenja vlasti da taj problem na bilo koji nacin rijesi.

Glupost cista, zasto udariti investitore po dzepu, zar je njihova duznost da od svojih para kupuju gradjevinsko zemljiste po paprenim cijenama da bi gradili dzabna parking mjesta za sarajevske ublehare? Zasto im opcine ne dodjele zemljiste maksuz za izgradnju parkinga? Zasto nema neke gradjanske inicijative za izgradnju parking garaze? Zasto se gradjani Sarajeva moraju voziti svuda autom kada je Sarajevo prkno od grada koje se predje s kraja na kraj za 30 minuta maksimalno? Zasto smo papci pa parkiramo na svim mogucim povrsinama? Zasto na druge svaljujemo probleme koji su posljedica nase letargicnosti, nase pasivnosti i, na koncu, naseg bezobrazluka?
prkno je selo gdje se kote takvi kao ti
esad_plavi

#75 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:prkno je selo gdje se kote takvi kao ti
Suknuo si mi u maniri pravog gradjana jedne metropole :roll: ako za tebe Sarajevo po svojoj velicini nije prkno, savjetovao bih ti da skoknes koliko do Beca, koji je opet prkno u odnosu na istinske metropole kao sto su London, Moskva, Istanbul, Pariz, Peking...
Post Reply