Uspješnost država na proteklim OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
So What!

#51 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

194. BRUNEJ
Image

Broj stanovnika: 408 hiljada
BDP po stanovniku: 49384 $
Broj takmičara: 3

S obzirom da se radi o jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu ipak možemo reći da je ova zemlja podbacila kada je sport u pitanju. Kraljevina Brunej je smještena na sjeveru otoka Borneo i zauzima površinu duplo manju od Kosova. Na Olimpijskim igrama su prvi puta učestovali 1996. godine i imali su jednog takmičara, ipak 1988. godine su na OI poslali jednog sudca. Ove godine su poslali tri takmičara i to je do sada najviše dok su na prethodnim igrama 2000. u Sidneju imali 2 takmičara, u Atini su imali jedng takmičara, a 2008. u Pekingu nisu ni učestovali. Ove godine su poslali dva atletičara i jednog plivača. Trkač na 400 metara Ak Hafiy Tajuddin Rositi je u poretku završio 45. i tako iza sebe ostavio dva takmičara, trkačica na 400 metara Maziah Mahusin je završila 41. i iza sebe je ostavila četiri takmičarke, plivač na 200 metara slobodnim stilom Anderson Lim je završio posljednji u ukupnom poretku. Treba istaći da sultan Bruneja ujedno i predsjedsnik njihovog olimpijskog komiteta je dao stipendiju Maziah Mahusin i Andersonu Limu u vrijednosti od 1000$ svaki mjesec u periodu treniranja od septembra prošle godine do augusta ove godine.

Image
Maziah Mahusin
cyprus

#52 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

194. BRUNEJ
Image

Broj stanovnika: 409 hiljada
BDP po stanovniku: 49 384 $

Brunej je mali, ali bogati sultanat u jugoistočnoj Aziji, tačnije na sjeveru ostrva Borneo. Međutim, po svemu sudeći njih i ne interesuje sport pretjerano. O tome dovoljno govori činjenica da su bili jedina država koja na pošlim OI nije učestvovala, zato što nisu registrovali nijednog takmičara. :-) Ove godine su, međutim, poslali najbrojniju delegaciju ikad, koja se sastojala od čak tri sportista, a ono što je najvažnije od svega, po prvi put se među njihovim predstavnicama našla i jedna žena, Maziah Mahusin. Ona je postigla i najbolji rezultat među reprezentativcima Bruneja, završivši u utrci na 400 metara sa preponama u ukupnom poretku ispred četiri takmičarke koje su završile utrku, i četiri koje nisu. Iako je zaostala za pobjednicom njene kvalifikacione grupe za skoro devet sekundi, postavila je rekord Bruneja u ovoj disciplini. Državni rekord je oborio i brunejski plivač na 200 metara slobodnim stilom, ali je završio posljednji.

Image
Maziah Mahusin
cyprus

#53 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

Daj ba, So What! kako mi uleti :P Tj. kako nisam vidio da si ti već postavio :D
So What!

#54 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

cyprus wrote:Daj ba, So What! kako mi uleti :P Tj. kako nisam vidio da si ti već postavio :D
Od viška glava ne boli, uglavnom rasporedimo se.
cyprus

#55 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

Ja nemam više vremena sad.. pa ti slobodno postavljaj čitavo večer ako ti se da... :-D :thumbup:
So What!

#56 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

193. MAURITANIJA
Image

Broj stanovnika: 3 miliona
BDP po stanovniku: 2178 $
Broj takmičara: 2

Velika, ali nečujna saharska zemlja Mauritanija na Olimpijskim igrama neprekidno učestuje od 1984. godine. Radi se ipak o poprilično nerazvijenoj zemlji, a broj njihovih predstavnika nikada nije bio veći od tri. Ove godine su poslali atletičara i atletičarku, trkač na 200 metara Jidou El Moctar završio je posljednji (53.) dok je trkačica na 800 metara Aicha Fall završila 37. u poretku i iza sebe je ostavila tri takmičarke.

Image
Aicha Fall
So What!

#57 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

192. BENIN
Image

Broj stanovnika: 9,5 miliona
BDP po stanovniku: 736 $
Broj takmičara: 5

Ova siromašna afrička zemlja ove godine je poslala 5 takmičara na Olimpijske igre. Prvi puta su nastupali 1972. godine u Minhenu pod imenom Dahomey, a nakon toga se ponovo pojavljuju 1980. u Moskvi sa 18 takmičara. To je ujedno i najveći broj takmičara koje su poslali, od tada broj takmičara nije prelazio broj sedam. Dosada nisu osvajali medalje, a ove godine su posebno podbacili. Trkač na 400 metara Mathieu Gnanligo nije završio trku, a tkačica s preponama na 100 metara Odile Ahouanwanou završila je pretposljednja. Bokser Shafiq Chitou je izgubio u prvoj rundi od tunižanina Mejrija, a džudista Jacob Gnahoui je izgubio u prvoj rundi od austrijanca Ludwiga Paischera. Plivač na 50 metara slobodnim stilom Wilfried Tevoedjre završio je kao ubjedljivo posljednji zaostajući tačno 8 sekundi za prvoplasiranim.

Image
Shafiq Chitou
cyprus

#58 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

191. KIRIBATI
Image

Broj stanovnika: 104 hiljade
BDP po stanovniku: 5721 $

Kiribati su ostrvska država u Okeaniji poznata po tome što prva dočekuje novu godinu, ali što se tiče sporta, tu definitivno ne predstavljaju ozbiljan faktor. Ovo im je tek treće učešće na ljetnim OI. Do sada u uvijek slali takmičare u atletici i dizanju tegova, pa je tako bilo i ovaj put. Svoje troje takmičara je u svojim disciplinama napravilo bolji plasman od 3-4 konkurenta, ali posebno treba istaknuti dizača tegova Davida Katoataua koji je bio 17. u kategoriji do 94kg. Inače, dizanje tegova je popularan sport u mnogim državama Okeanije, valjda zbog karakteristične fizičke konstitucije Polinežana i Mikronežana. Kiribati nisu izuzetak.

Image
David Katoatau
cyprus

#59 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

190. ISTOČNI TIMOR
Image

Broj stanovnika: 1,1 milion
BDP po stanovniku: 8701 $

Jedna od najmlađih država svijeta (ove godine slavi 10 godina nezavisnosti, tj. otcjepljenja od Indonezije) i nekadašnja portugalska kolonija je u Londonu imala treći olimpijski nastup, a na sve tri ljetne OI je slala samo maratonce. Da sam pravio ovu listu nakon Beijinga, Istočni Timor bi Butanu ukrao posljednje mjesto, obzirom da timorski maratonci tada nisu završili svoje trke. Ove godine su plasirani dosta bolje, zbog toga što je dvoje ovogodišnjih predstavnika uspjelo da istrči svoj maraton do kraja. Iako su oboje završili pretposljednji posljednji, činjenica da priličan broj njihovih konkurenata nije uspio ono što oni jesu - završiti trku, daje im ovu za njih relativno solidnu poziciju na mojoj listi. Maratonka Juventina Napoelao je zaostala za pobjednicom 42 minute, a maratonac Augusto Ramos Soares za pobjednikom muškog maratona 37 minuta.

Image
Augusto Ramos Soares
So What!

#60 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

190. ISTOČNI TIMOR
Image

Broj stanovnika: 1 milion
BDP po stanovniku: 3949 $

Relativno mlada država Istočni Timor još uvijek sebi nije postavila sport među prioritete. Ipak nakon 10 godina od nezavisnosti broj takmičara koje šalju na Olimpijadu nije prešao dva. Predstavnici ove zemlje su se na Olimpijadi prvi puta pojavili 2000. godine u Sidneju, ali kao nezavisni takmičari i tada ih je bilo četiri, ali nakon nezavisnosti na tri Olimpijade su poslali ukupno 6 takmičara. Ove godine su poslali maratonca i maratonku. Augusto Soares je uspio istrčati maraton i završio pretposljednji (84.), a u obzir svakako treba uzeti i činjenicu da je čak 20 maratonaca odustalo tokom trke. Juventina Napoleão je također istrčala kompletan maraton i također završila pretposljednja (106.) dok je 12 takmičarki odustalo među kojima je i naša Lucija Kimani.

Image
Augusto Soares
So What!

#61 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

Joooooooooooj, opet. A ja pišem onaj nominalni BDP, a ne ovaj drugi.
cyprus

#62 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

So What! wrote:Joooooooooooj, opet. A ja pišem onaj nominalni BDP, a ne ovaj drugi.
Ja se ne razumjem najbolje u ekonomiju, ali znam da sam vazda prednost davo ovom purchasing power parityu :mrgreen: Nego hajd ako hoćeš sad ti odradi Tuvalu, a ja ću Kap Verde pa odoh spavat :mrgreen:
So What!

#63 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

189. TUVALU
Image

Broj stanovnika: 10,5 hiljada
BDP po stanovniku: 3400 $

Mala polinezijska država Tuvalu ima 6 puta manju teritoriju i 5 puta manje stanovnika od opštine Tešanj, opštine u kojoj živim. Ipak ove godine im je drugi nastup na Olimpijskim igrama, a prvi puta su nastupali 2008. u Pekingu kada su također poslali tri takmičara. Trkač na 100 metara Tavevele Noa završio je 26. u poretku i iza sebe ostavio tri takmičara, trkačica na 100 metara Asenate Manoa se drugi puta pojavljuje na Olimpijskim igrama i završila je na 27. mjestu iza sebe ostaviviši pet takmičarki. I kao što kolega cyprus reče po tradiciji oceanijske zemlje na Olimpijadu šalju dizače tegove pa tako je i Tuvalu poslao Tuau Lapua Lapua koji je u kategoriji do 62 kilograma završio 12. i iza sebe ostavio dva takmičara.

Image
Asenate Manoa
mistek

#64 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by mistek »

Ja sam zbunjen sada. Prvo se oko Bruneja ne slažete sa stanovnicima, a sad ogroman promašaj na IT. Koliko ima Istočni Timor stanovnika onda? :D
cyprus

#65 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

188. KAP VERDE
Image

Broj stanovnika: 509 hiljada
BDP po stanovniku: 4112 $

Kap Verde ili Zelenortska Ostrva su afrička država u Atlantskom okeanu, nasuprot obali Senegala. Iako je fudbal prilično popularan na ovom arhipelagu koji je dao mnoge uspješne fudbalere (npr. Nani koji nastupa za Portugal), interes za ostale sportove je ovdje međutim mali. Predstavnici ove zemlje na Olimpijske igre dolaze od 1996. godine, naravno bez većih uspjeha. Razlika u ovogodišnjim igrama u odnosu na prethodne za njih je u tome što po prvi put nisu poslali maratonca. U Londonu su iz predstavljali jedna džudašica, jedna sprinterka i jedan dugoprugaš. Sprinterka Lidiane Lopes se pokazala kao najbolja od njih, ostavivši 16 takmičarki iza sebe u disciplini 100 metara, ali je ostala bez plasmana u sljedeći krug takmičenja.

Image
Lidiane Lopes (lijevo u pozadini)
So What!

#66 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

mistek wrote:Ja sam zbunjen sada. Prvo se oko Bruneja ne slažete sa stanovnicima, a sad ogroman promašaj na IT. Koliko ima Istočni Timor stanovnika onda? :D
Ma voli mi čovjek u kontru, pa kakogod. :D
cyprus

#67 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

mistek wrote:Ja sam zbunjen sada. Prvo se oko Bruneja ne slažete sa stanovnicima, a sad ogroman promašaj na IT. Koliko ima Istočni Timor stanovnika onda? :D
Procjenu od 1,06 miliona ja zaokružio na 1,1 milion, a So What! ostavio na jednom milionu... Baš je ogroman promašaj :mrgreen:

Dosta od mene za večeras... Laku noć :-D
So What!

#68 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

187. MADAGASKAR
Image

Broj stanovnika: 22 miliona
BDP po stanovniku: 458 $
Broj takmičara: 7

Madagaskar je također jedna egzotična zemlja za koju bi malo ko čuo da nije bilo legendarnog istoimenog crtanog filma. Uglavnom poprilično velika i siromašna otočka nacija. Ipak na Olimpijskim igrama se pojavljuju još od 1964. godine pa sve do posljednje Olimpijade s tim da nisu učestovali 1976. i 1988. godine. Čak su učestovali i na ZOI 2006. u Torinu gdje ih je predstavljao skijaš Mathieu Razanakolona. I nakon 48 godina učešća na Olimpijadama, ova zemlja nikada nije osvojila nijednu medalju, a najviše predstavnika su imali 2000. godine i tada ih je bilo deset.

Ove godine su imali jednog predstavnika više od nas, znači sedam. Trkač sa preponama na 110 metara Ali Kamé je bio najveći favorit ove zemlje jer je osvajao više medalja na najboljim afričkim kupovima u desetoboju, ali je diskvalifikovan. Trkačica na 1500 metara Marie Eliane Saholinirina je završila 41. u poretku te iza sebe ostavila tri takmičarke. Džudista Fetra Ratsimiziva je izgubio u prvom meču u kategoriji do 81 kilogram. Plivač u kategoriji 200 metara prsno Tsilavina Ramanantsoa je diskvalifikovan, plivačica na 100 metara slobodnim stilom Aina Fils Rabetsara je završila 43. i iza sebe ostavila 5 takmičarki. Dizačica tegova u kategoriji do 48 kilograma Nathalia Rakotondramanana završila je posljednja (12.), a hrvačica Josiane Soloniaina u kategoriji slobodni stil do 72 kilograma je izgubila prvi meč.

Ipak na kraju se može reći, da je ovo veoma loš rezultat za jednu mnogoljudnu zemlju koja učestuje tolike godine na Olimpijadama, a da ništa ne osvaja. Razumijem da njihova vlada ima za cilj da poveća životni standard pa tek onda ostalo, ali s obzirom da se radi o mnogoljudnoj zemlji za očekivati je barem jendu medalju, a ne ovakvu blamažu.

Image
Aina Fils Rabetsara
So What!

#69 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

186. NEPAL
Image

Broj stanovnika: 29,3 miliona
BDP po stanovniku: 1,200 $

Ova zemlja je specifična iz više razloga, ima najunikatniju zastavu na svijetu, jedna je od najizolovanijih zemalja na svijetu i poprilično je gusto naseljena zemlja. Uglavnom pojavljuju se na Olimpijadam od 1964. godine sve do posljednej Olimpijade sa izuzećem 1968. godine. Nikada nisu osvojili medalju, a broj njihovih učesnika konstanto varira od po jednog predstavnika pa do 15. Ove godine ih je bilo 5 i naravno ništa značajno nisu napravili.

Ipak treba istaći da je solidan rezultat napravio Tilak Ram Tharu u trčanju na 100 metara gdje je zauzeo 13. mjesto u kvalifikacijama za prvu rundu što nije bilo dovoljno za dalje, a iza sebe je ostavio 16 takmičara. Trkačica na 100 metara Pramila Rijal završila je 25. i iza sebe je ostavila 7 takmičarki. Streljačica Sneh Rana u kategoriji 10 metara zračna puška je završila na 54. mjestu i iza sebe je sotavila dvije takmičarke. Plivač u kategoriji 50 metara slobodnim stilom Prasiddha Jung Shah je u poretku zauzeo 47. mjesto i iza sebe je ostavio 11 takmičara dok je plivačica na 100 metara slobodnim stilom Shreya Dhital u poretku završila predzadnja (47.) i ostvarila je najlošiji rezultat od svih nepalskih predstavnika.

I na kraju se može biti zadovoljan jer se ipak ne radi o sportskoj naciji i učinili su dosta toga u odnosu na susjedni Butan koji bilježi možda najlošije rezultate. S obzirom na veliki broj stanovnika ipak trebali ulagati više u sport jer im je i ekonomija u porastu, ako ništa neka ulažu u zimske sportove jer barem tu imaju potencijal.

Image
Tilak Ram Tharu
ćiško

#70 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by ćiško »

cyprus wrote:188. KAP VERDE
Image

Broj stanovnika: 509 hiljada
BDP po stanovniku: 4112 $

Sprinterka Lidiane Lopes se pokazala kao najbolja od njih, ostavivši 16 takmičarki iza sebe u disciplini 100 metara, ali je ostala bez plasmana u sljedeći krug takmičenja.
pa i Mešić je ostavio 16 njih iza sebe. po ovome ispada da su bolji od nas jer imaju manje stanovnika a isti sportski uspjeh.
El_comadante

#71 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by El_comadante »

So What! wrote:186. NEPAL
Image

Broj stanovnika: 29,3 miliona
BDP po stanovniku: 1,200 $

Ova zemlja je specifična iz više razloga, ima najunikatniju zastavu na svijetu, jedna je od najizolovanijih zemalja na svijetu i poprilično je gusto naseljena zemlja. Uglavnom pojavljuju se na Olimpijadam od 1964. godine sve do posljednej Olimpijade sa izuzećem 1968. godine. Nikada nisu osvojili medalju, a broj njihovih učesnika konstanto varira od po jednog predstavnika pa do 15. Ove godine ih je bilo 5 i naravno ništa značajno nisu napravili.

Ipak treba istaći da je solidan rezultat napravio Tilak Ram Tharu u trčanju na 100 metara gdje je zauzeo 13. mjesto u kvalifikacijama za prvu rundu što nije bilo dovoljno za dalje, a iza sebe je ostavio 16 takmičara. Trkačica na 100 metara Pramila Rijal završila je 25. i iza sebe je ostavila 7 takmičarki. Streljačica Sneh Rana u kategoriji 10 metara zračna puška je završila na 54. mjestu i iza sebe je sotavila dvije takmičarke. Plivač u kategoriji 50 metara slobodnim stilom Prasiddha Jung Shah je u poretku zauzeo 47. mjesto i iza sebe je ostavio 11 takmičara dok je plivačica na 100 metara slobodnim stilom Shreya Dhital u poretku završila predzadnja (47.) i ostvarila je najlošiji rezultat od svih nepalskih predstavnika.

I na kraju se može biti zadovoljan jer se ipak ne radi o sportskoj naciji i učinili su dosta toga u odnosu na susjedni Butan koji bilježi možda najlošije rezultate. S obzirom na veliki broj stanovnika ipak trebali ulagati više u sport jer im je i ekonomija u porastu, ako ništa neka ulažu u zimske sportove jer barem tu imaju potencijal.

Image
Tilak Ram Tharu
Bhutan im nije susjed. graniče sa Indijom i Kinom i jedni i drugi ali ne i medjusobno.
So What!

#72 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

El_comadante wrote:Bhutan im nije susjed. graniče sa Indijom i Kinom i jedni i drugi ali ne i medjusobno.
O znao sam da će neko tražiti gluposti po mojim tekstovima, ustvari znam da nisu susjedi, ove zemlje ne graniče, ali su praktično susjedi jer razdaljina između njih je mizerna. I nisam ni napisao da graniče, susjedna zemlja može predstavljati zemlju iz regije. Uglavnom jedan termin sam upotrebio u drugom značenju. Npr. mi i Makedonci i Slovenci ne graničimo, ali mi na te države i dalje gledamo kao na susjedne.
sinuhe

#73 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by sinuhe »

Poznajem par Nepalaca, ljudi u zivotu snijega nisu vidjeli :D Nema tamo zimskih sportova. Ono jest da su Himalaji tamo, ali drugo je to.
So What!

#74 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

185. SVETI VINCENT I GRENADINI
Image

Broj stanovnika: 120 hiljada
BDP po stanovniku: 2900 $

Za ovu zemlju pretpostavljam da vas 80% nije čulo, ali nema veze vjerujem da ni tamo 10% stanovinštva ne zna gdje je BiH. Uglavnom poprilično mala karipska zemlja sa ukupnom površinom veličine Opštine Vareš (oko 390 km²). Na Olimpijskim igrama konstantno nastupaju još od 1988. godine, a najveći broj takmičara su imali u Atlanti 1996. njih čak osam i naravno do sada nisu osvajali medalje. Ove godine su bili nešto skromniji pa su poslali tri takmičara. Ipak ne može se reći da su bili neuspješni, trkač na 100 metara Courtney Carl Williams je u kvalifikacijama dijelio deseto mjesto, a samo deset takmičara može ići dalje, pa je zbog nekih pravila dalje prošao predstavnik Indonezije s kojim je dijelio deseto mjesto. Trkačica na 400 metara Kineke Alexander nije ni završila trku pa tako da nije ostvarila rezultat. Plivač u kategoriji 50 metara slobodnim stilom Tolga Akcayli je završio na 45. mjestu, a iza sebe je ostavio 13 takmičara.

Image
Courtney Carl Williams
El_comadante

#75 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by El_comadante »

So What! wrote:
El_comadante wrote:Bhutan im nije susjed. graniče sa Indijom i Kinom i jedni i drugi ali ne i medjusobno.
O znao sam da će neko tražiti gluposti po mojim tekstovima, ustvari znam da nisu susjedi, ove zemlje ne graniče, ali su praktično susjedi jer razdaljina između njih je mizerna. I nisam ni napisao da graniče, susjedna zemlja može predstavljati zemlju iz regije. Uglavnom jedan termin sam upotrebio u drugom značenju. Npr. mi i Makedonci i Slovenci ne graničimo, ali mi na te države i dalje gledamo kao na susjedne.
netačno susjed je onaj ko graniči sa tobom isto tako u životu susjed ti je ona ko živi pored tebe i preko puta tebe a ne preko potoka ili u drugom gradu. mada što kažeš gluposti nebitno ali je susjed ona ko graniči sa tobom.
Post Reply