Alija Isakovic 1979
Sa Gradacca,bijele kule
-
sunday_morning
car-x wrote:svira moj jaran edo bird, sjedimo mi na kuli.. valjda smo se tako htjeli inatiti.. ljeto.. ne znam vise koja ratna godina.. nadlijece avion, a edo svira li svira.. i gledamo mi s kule, avion baci bombu i pade pravo na edinu kucu.. vidi se sve s kule.. poslije otisli da vidimo, izgleda da je bila "krmaca", od kuce ostala samo gomila gradjevinskog materijala iz druge ruke.. malo smo kupali po rusevinama, i u frizideru koji je bio poprilicno ocuvan jer je neka greda pala preko njega i tako sve ostalo zadrzala, nadjemo litru rakije.. edo place i smije se istovremeno..
mislim da je otiso u kanadu ili australiju.. ne znam.. gradacac je oduvijek bio prava bosanska carsija.. steta sto su nam se kroz nevolju odnosi pojebali (srebrenik <-> gradacac)..
-------------------------------------------------------------------------------------
@ Novo... nisam znala da si i ti sa nasih krajeva (ma, kako nisam skontala odakla ta produhovljenost
-
car-x
na tom prilazu je izginulo pravo puno ljudi, jer je bio okrenut pravo prema cetnicima.. snime neko auto i pogode ga ZIS-om ko da ga snajperom marne.. ja sam jednom gledo kad pogodise autobus u sredinu.. srecom biio samo sofer unutra i nije mu bilo nista.. osim sto se jadan prepo..sunday_morning wrote: @ Novo... nisam znala da si i ti sa nasih krajeva (ma, kako nisam skontala odakla ta produhovljenost)...Gradacac jeste bio prava bosanska carsija, sada je nekako otislo sve k'vragu..i onaj prilaz od Srebrenika prema G. je fantastican.. mene uvijek potrefi lijepo vrijeme kada prolazim...a tek jezero Hazna, predivno.
a kad sam prvi put u ratno vrijeme iso u gradacac, bicikletom, nas tri jarana, krenuli se spustat nizbrdo, kad ce ti meni jaran: eh sad te vidi ZISovac.. malo je rec da me nisu stigli do pred sedmicu (popularni kafic u gradaccu u to vrijeme)..
jbg.. u to vrijeme se ionako radilo puno stvari sto nema veze s mozgom.. ljetna ofEnziva, roka sa svih strana, a mi odemo na Haznu da se kupamo.. sad nema sansi da bi tako nesto uradio, al jbg.. mladost ludost..a u ratu ionako nema puno sta da izgubis..
-
novalic
kamenjase dobro znam...AISI_304 wrote:-Nije.Nego "Turisticki i privredni vodic"....od Sevke MesanovicaPrepisano iz knjige Sadika Sehica Husein Kapetan jel![]()
-Vida 1-2 i 3,Lukavac G i D,,Hunke,Zelinja g,d,i srednja,Krecane D i G,Ako ko zeli podatke po naseljima Gradacca..Vida.Novalici..Rajska..Tramosnjica..Mionica..Medida
Razljevi ,Sibovac,Pozarike,Svirac,Varos,Hazna,Pamuci Bukva ,Rakija,Kerep,Karaca,Kamberi,Alibasici,Srnice,Tuzlani,Huskici,
Mahmut mahala,Toke,Tocak,Jelovce selo....Bagdale,Pestalici,Skorici,
,Njeverica,Turic,Cardak,Obudovac,Vuckovci,Pelagicevo,Slatina,Dzakule,
Karanfil mahala,Kulino brdo,.......nastavite me![]()
ma uzduz i poprijeko,proso i vidio ,svih se ni ne sjecampodsjetite me
![]()
-ma znam ...zato te i pita..nema novalica u ledenicama a i ja nisam novalicka..![]()
-Tamo mi je jaran pogoden ,na zadatku bili, tenkovskom direktno,....kad se sveka sjetim prst na celo stavim ,sta bi sve uradio...hehehe.. ja se liporasca sjecam iz krticine perspektive..ima jedan mali odatle Ivo Curcic se zove ,zajedno u skolu isli...
ima i Ivica u lijevu ruku ranjen....
![]()
-Poznajes li Kamenjase,Antu i brata mu ,sinove ....iz Tuzlana su znam ih,znaju i oni mene ,gdje su sada, ...Nino,....,Cacic Ivica stari mu benzinsku na Ormanici drzo...svih se ni ne sjecamstari mi je iz tramosnice, tacnije iz njivka,
nino, ako na istoga mislimo, je poginuo.. a proveli smo dane i dane po kaficima.. finijeg stvorenja rijetko sam srela....
sjecas li se one benzinske sto je bila na tramosnickom putu prema orasju..
jel' ona jos uvijek radi.. kako se vec zvao vlasnik
-
dEnI_tz
hehehe ne morate me ni voljeti
steta
a na blog moras doci
evo ti link da ne zaboravis
http://duri87.blogger.ba
a na blog moras doci
http://duri87.blogger.ba
-
micika
Blizi se i sajam u Gradaccu.Evo nekoliko informacija i fotografija
...SAJAM ŠLJIVE 1969 - 2005.
Listajući godine unazad, historija Sajma govori da je prije 36 godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to, kratko rečeno, privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu na ovim prostorima da ono mjesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je, dakle, bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to doista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrede i drugih srodnih organizacija. Te, 1969.g., kada je šljiva bila polomljena od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta odlučila da problem roda, plasmana i prerade izvuče na nivo koji će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost...
o
Tako je i bilo. No, afirmacijom šljive kao okosnice sajamske manifestacije, razmišljalo se i o mogućnostima plasmana, saradnji poljoprivrednih proizvođača sa proizvođačima mehanizacije i prerađivačima voća i povrća. Za početak, ambicije su bile skromne i sve ono što je trebalo predstaviti organizovano je u prostoru jedne škole i stare kino dvorane. Ipak, i prvi "Dan šljive " pokazao je svu opravdanost ovakve manifestacije. Na njemu učestvuju 22 izlagača sa prostora EX Jugoslavije a Skupština opštine, u oktobru 1969.god., donosi odluku o ustanovljenju "Dana šljive", manifestaciji koja će se održavati krajem avgusta svake godine. Osam godina manifestacija se pripremala i organizovala na amaterskoj osnovi, da bi 1976.g. ona dobila profesionalne oraganizatore. Stalno se razvija i obogaćuje, pa aprila 1987.g. "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu saradnju Jugoslovenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.
Ovaj drugi poratni početak bio je znatno teži. Trebalo je ponovo krenuti od ničega: devastiranog objekta u uslovima kada privreda nije postojala, kada je trebalo sanirati porušeno i obezbjeđivati krovove nad glavama i u vremenu kada su sve poslovne veze bile pokidane. Bogata tradicija Sajma u Gradačcu i njegova prepoznatljivost na širim prostorima ex-Jugoslavije, predstavljali su sada dodatni teret. No, i pored brojnih problema, 1996. godine, Međunarodni sajam poljoprivrede nagovještava da bi ubrzo mogao izrasti u savremeni sajam sa izraženim osobinama međunarodnog. Izuzetnim zalaganjem, jasnim nakanama i aktiviranjem svih relevantnih potencijala, uposleni u "Gradačačkom sajmu" uspjeli su da, uz podršku općine Gradačac, Vlade F BiH, Vlade TK, privrednih komora BiH i TK, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i nekih drugih organa, organizacija i institucija, proizvedu specifične, jedinstvene sajamske dane u Bosni i Hercegovini. 1999. godine Gradačački sajam je u punom i pravom smislu zaživio kao vodeći međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u BiH. Svake godine je bogatiji i sadržajniji...
...SAJAM ŠLJIVE 1969 - 2005.
Listajući godine unazad, historija Sajma govori da je prije 36 godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to, kratko rečeno, privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu na ovim prostorima da ono mjesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je, dakle, bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to doista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrede i drugih srodnih organizacija. Te, 1969.g., kada je šljiva bila polomljena od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta odlučila da problem roda, plasmana i prerade izvuče na nivo koji će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost...
o
Tako je i bilo. No, afirmacijom šljive kao okosnice sajamske manifestacije, razmišljalo se i o mogućnostima plasmana, saradnji poljoprivrednih proizvođača sa proizvođačima mehanizacije i prerađivačima voća i povrća. Za početak, ambicije su bile skromne i sve ono što je trebalo predstaviti organizovano je u prostoru jedne škole i stare kino dvorane. Ipak, i prvi "Dan šljive " pokazao je svu opravdanost ovakve manifestacije. Na njemu učestvuju 22 izlagača sa prostora EX Jugoslavije a Skupština opštine, u oktobru 1969.god., donosi odluku o ustanovljenju "Dana šljive", manifestaciji koja će se održavati krajem avgusta svake godine. Osam godina manifestacija se pripremala i organizovala na amaterskoj osnovi, da bi 1976.g. ona dobila profesionalne oraganizatore. Stalno se razvija i obogaćuje, pa aprila 1987.g. "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu saradnju Jugoslovenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.
Ovaj drugi poratni početak bio je znatno teži. Trebalo je ponovo krenuti od ničega: devastiranog objekta u uslovima kada privreda nije postojala, kada je trebalo sanirati porušeno i obezbjeđivati krovove nad glavama i u vremenu kada su sve poslovne veze bile pokidane. Bogata tradicija Sajma u Gradačcu i njegova prepoznatljivost na širim prostorima ex-Jugoslavije, predstavljali su sada dodatni teret. No, i pored brojnih problema, 1996. godine, Međunarodni sajam poljoprivrede nagovještava da bi ubrzo mogao izrasti u savremeni sajam sa izraženim osobinama međunarodnog. Izuzetnim zalaganjem, jasnim nakanama i aktiviranjem svih relevantnih potencijala, uposleni u "Gradačačkom sajmu" uspjeli su da, uz podršku općine Gradačac, Vlade F BiH, Vlade TK, privrednih komora BiH i TK, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i nekih drugih organa, organizacija i institucija, proizvedu specifične, jedinstvene sajamske dane u Bosni i Hercegovini. 1999. godine Gradačački sajam je u punom i pravom smislu zaživio kao vodeći međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u BiH. Svake godine je bogatiji i sadržajniji...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ko su ovi skandinavci oko njega?
:D:D:D
-
car-x
mesic ti je vazda tamo gdje ima dobre rakije.. svako malo, on je u nasem kraju..micika wrote:Eeee,dolazio je nama i Mesic![]()
plava noc..loooodilo.. hehehe.. valja mi iskopati negdje one "ratne" slike iz gradacca.. imaju i one neku svoju vrijednost..
- flora.sa
car-x wrote:mesic ti je vazda tamo gdje ima dobre rakije.. svako malo, on je u nasem kraju..micika wrote:Eeee,dolazio je nama i Mesic![]()
plava noc..loooodilo.. hehehe.. valja mi iskopati negdje one "ratne" slike iz gradacca.. imaju i one neku svoju vrijednost..
aha...doš"o Mesić na Sajam šljiiive...
-
novalic
hi, care...
prva slika je na mjesto na 250 m od moje kuce, ako se varam... ovo je kuca mislim sta je od nje osalo... jednoga mirka.. a desno od ovoga znaka 3&M ima skretanje desno.. eh, kada skrenes, nema ni 250 m do moje kuce..
jedno od ljepskih i razvijenijih sela posavine postalo ziva tuga i jad..
prva slika je na mjesto na 250 m od moje kuce, ako se varam... ovo je kuca mislim sta je od nje osalo... jednoga mirka.. a desno od ovoga znaka 3&M ima skretanje desno.. eh, kada skrenes, nema ni 250 m do moje kuce..
jedno od ljepskih i razvijenijih sela posavine postalo ziva tuga i jad..