Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Great Cornholio

#51 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by Great Cornholio »

In love with Bosnia wrote:
Great Cornholio wrote:
Ti nemaš nikakvih ideala :)
ideali su, jarane, samo danak neiskustvu. ;)
Pa moraš imati neki okvir orijentacije. Imaš ba i ti ideale, nema čovjeka koji ih nema, na osnovu nečega moraš procijnivati šta je loše a šta dobro.
In love with Bosnia

#52 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by In love with Bosnia »

Great Cornholio wrote:
Pa moraš imati neki okvir orijentacije. Imaš ba i ti ideale, nema čovjeka koji ih nema, na osnovu nečega moraš procijnivati šta je loše a šta dobro.
principi nisu isto što i ideali. šta je dobro a šta loše procenjuješ na osnovu ličnih preferencija i etike. na primer, ne osudjivati druge i ne procenjivati ih po sopstvenim modelima ponašanja je princip a ne ideal.

ideale sam imala sa 15. a onda je došao život i pokazao mi da bajke ne postoje. :D
Great Cornholio

#53 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote:
principi nisu isto što i ideali. šta je dobro a šta loše procenjuješ na osnovu ličnih preferencija i etike. na primer, ne osudjivati druge i ne procenjivati ih po sopstvenim modelima ponašanja je princip a ne ideal.

ideale sam imala sa 15. a onda je došao život i pokazao mi da bajke ne postoje. :D
Kako drugačije možeš procjenjivati druge nego prema vlastitim "idealnim" modelima ponašanja. Tebi je znači ideal da ideli ne trebaju postojati, pa kako bi onda sudovi funkcionisali i kako bismo organizovali društveni život.

Držeći se tvog principa da je svako u pravu, da jedino on zna šta je za njega dobro, mi danas ne bi imali nauku, jer čemu ona kad za sve važe različiti zakoni, kad svi funkcionišemo na različitim principima.

Bolje je i suditi nego biti ravnodušan :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#54 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by plain vanilla »

Koliko ste vi prijatelja odvratili od losih veza? Smarali vjerujem da jeste, ko nije, ali dok neko sam ne odluci, dzabe je truniti.
Great Cornholio

#55 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

plain vanilla wrote:Koliko ste vi prijatelja odvratili od losih veza? Smarali vjerujem da jeste, ko nije, ali dok neko sam ne odluci, dzabe je truniti.
Mene jedan prijatelj pitao kako da prekine s nekom curom a da je previše ne povrijedi, ja mu dao savjet i eno sad traže stan, riješili da se uzmu :lol:
plain vanilla

#56 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
plain vanilla wrote:Koliko ste vi prijatelja odvratili od losih veza? Smarali vjerujem da jeste, ko nije, ali dok neko sam ne odluci, dzabe je truniti.
Mene jedan prijatelj pitao kako da prekine s nekom curom a da je previše ne povrijedi, ja mu dao savjet i eno sad traže stan, riješili da se uzmu :lol:
to ti ja pricam
ja drugaricu 10 godina odgovara od momka, sve dzabe..mensecini da su 17 godina zajedno :lol: jos uvijek u vezi za koju ja mislim da nije dobra za nju..jedino sto se promijenilo je da sam ja prestala smarati :lol:
gerberica

#57 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by gerberica »

Great Cornholio wrote:
e bas si mu dao savjet hehhe i sad ti ispao kao neko ko ih ne zeli vidjeti skupa :lol:
In love with Bosnia

#58 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote:
Kako drugačije možeš procjenjivati druge nego prema vlastitim "idealnim" modelima ponašanja.
da bi prema vlastitim principima procenjivao bilo koga moraš biti siguran da su tvoji principi ispravni. čak ni opšteprihvaćeni principi veoma često nisu ispravni, treba biti vrlo siguran u sebe ili krajnje sebičan pa o drugima suditi isključivo po sopstvenim principima.
Tebi je znači ideal da ideli ne trebaju postojati, pa kako bi onda sudovi funkcionisali i kako bismo organizovali društveni život.
jel treba još jednom da ponovim da nemam ideale? :D
Držeći se tvog principa da je svako u pravu, da jedino on zna šta je za njega dobro, mi danas ne bi imali nauku, jer čemu ona kad za sve važe različiti zakoni, kad svi funkcionišemo na različitim principima.
uh, uh, uh... :D gde sam ja rekla da je svako u pravu? :D ja ni za samu sebe ne mogu da tvrdim da sam u pravu a tek to ne mogu da kažem za druge. live and let live - recimo da bi to bio jedan od principa kojima se rukovodim.
Bolje je i suditi nego biti ravnodušan :)
baš voliš da drugi sude o tebi, mešaju ti se u život i nameću svoje vidjenje kako bi tvoj život trebalo da izgleda? ako je tako, poštujem.

postoji neverovatna potreba da se uvede :facepalm: smajli. ponekad je neophodan. :)
Great Cornholio

#59 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

In love with Bosnia wrote: baš voliš da drugi sude o tebi, mešaju ti se u život i nameću svoje vidjenje kako bi tvoj život trebalo da izgleda? ako je tako, poštujem.

postoji neverovatna potreba da se uvede :facepalm: smajli. ponekad je neophodan. :)
Pa kako drugačije da ispravim neke mane koje sam ne mogu uvidjeti, mora mi neko skrenuti pažnju na njih.

Ma lupaj se ti u čelo kol'ko oćeš :D , al' vala cura od 25 i muškarac od 55 godina :-) ne ide.
Great Cornholio

#60 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

gerberica wrote: e bas si mu dao savjet hehhe i sad ti ispao kao neko ko ih ne zeli vidjeti skupa :lol:
Neću ja više nikog zavađat' :sad: :lol:
cindrlimindrli

#61 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by cindrlimindrli »

Great Cornholio wrote:Ma lupaj se ti u čelo kol'ko oćeš , al' vala cura od 25 i muškarac od 55 godina ne ide.
Kako ne ide, evo vidis da ide, po opisu doticne sumnjam da neko primjeti razliku u godinama.
Great Cornholio

#62 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

cindrlimindrli wrote:
Great Cornholio wrote:Ma lupaj se ti u čelo kol'ko oćeš , al' vala cura od 25 i muškarac od 55 godina ne ide.
Kako ne ide, evo vidis da ide, po opisu doticne sumnjam da neko primjeti razliku u godinama.
Da, žalosno je to što je jedino drugarici te nesrećne djevojke stalo do njene sreće, samo ona nije ravnodušna, ostalima je izgleda sve Ok. I to što je ona psihuički oboljela, i što pije lijekove s alkoholom, i što je u vezi sa muškarcem 30 godina starijim.
In love with Bosnia

#63 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote:Ma lupaj se ti u čelo kol'ko oćeš :D , al' vala cura od 25 i muškarac od 55 godina :-) ne ide.
zato što ti i ja mislimo da ne ide? ono, 100% smo ubedjeni da smo u pravu i to je onda garant ispravno? nema nikakve dileme da smo možda, možda, možda u krivu što sebi dajemo za pravo da sudimo o drugima i odredjujemo šta bi neko drugi trebalo da radi sa svojim životom? :D

jbg prika, ne ide to tako.
frameni

#64 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by frameni »

Naravno da ne ide,ta kombinacija mi djeluje bolesno...
Great Cornholio

#65 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote:Ma lupaj se ti u čelo kol'ko oćeš :D , al' vala cura od 25 i muškarac od 55 godina :-) ne ide.
zato što ti i ja mislimo da ne ide? ono, 100% smo ubedjeni da smo u pravu i to je onda garant ispravno? nema nikakve dileme da smo možda, možda, možda u krivu što sebi dajemo za pravo da sudimo o drugima i odredjujemo šta bi neko drugi trebalo da radi sa svojim životom? :D

jbg prika, ne ide to tako.
Da imamo državu, a nemamo je, ta djevojka bi imala budućnost. Država je ta koja nekoga može prisiliti na liječenje, a to je za ovu djevojku jedino rješenje. Kad bi se liječenjem njeno psihičko stanje popravilo, a iz napisanog možemo zaključiti da je teško pishički oboljela osoba, sama bi skontala da je suludo to što čini, što ne pristaje da se liječi i što je dopustila da je iskorištava 30 godina stariji muškarac. Sad će neko reći , pa možda je ljubav u pitanju. Ma kava ba ljubav, da on nju voli ne bi ona bila takva kakva jest, jer prava ljubav liječi.
fatamorgana

#66 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by fatamorgana »

frameni wrote:

Naravno da ne ide,ta kombinacija mi djeluje bolesno...
Eh da su bogati i slavni k'o Michael Douglas i Catherine Zeta Jones ..... doduše između njih je razlika samo
25 godina.
plain vanilla

#67 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
Da imamo državu, a nemamo je, ta djevojka bi imala budućnost. Država je ta koja nekoga može prisiliti na liječenje, a to je za ovu djevojku jedino rješenje. Kad bi se liječenjem njeno psihičko stanje popravilo, a iz napisanog možemo zaključiti da je teško pishički oboljela osoba, sama bi skontala da je suludo to što čini, što ne pristaje da se liječi i što je dopustila da je iskorištava 30 godina stariji muškarac. Sad će neko reći , pa možda je ljubav u pitanju. Ma kava ba ljubav, da on nju voli ne bi ona bila takva kakva jest, jer prava ljubav liječi.
rekla bih da su u dijaspori, sudeci po pravopisu
In love with Bosnia

#68 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote: Da imamo državu, a nemamo je, ta djevojka bi imala budućnost. Država je ta koja nekoga može prisiliti na liječenje, a to je za ovu djevojku jedino rješenje. Kad bi se liječenjem njeno psihičko stanje popravilo, a iz napisanog možemo zaključiti da je teško pishički oboljela osoba, sama bi skontala da je suludo to što čini, što ne pristaje da se liječi i što je dopustila da je iskorištava 30 godina stariji muškarac. Sad će neko reći , pa možda je ljubav u pitanju. Ma kava ba ljubav, da on nju voli ne bi ona bila takva kakva jest, jer prava ljubav liječi.
postoji u srbiji izreka koja bi mogla da se primeni u mnogo slučajeva pa i u ovom: i na tarabi piše p...

sad najbolje da bi trebalo prisilno lečiti sve one koji se ne ponašaju shodno našim merilima. ko je taj ko odredjuje šta je prihvatljivo a šta ne, šta je za prinudno lečenje a šta nije?

ne moraš da zamišljaš situaciju, postoji bezbroj filmova na temu nametanja modela ponašanja. pogledaš koji (recimo farenhajt 451 ili ekvilibrijum, dosta za početak) pa nastavimo priču. može? :)
plain vanilla

#69 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by plain vanilla »

ti bi lijecio curu jer ima starijeg momka? :lol:
Great Cornholio

#70 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

In love with Bosnia wrote: ko je taj ko odredjuje šta je prihvatljivo a šta ne, šta je za prinudno lečenje a šta nije?

ne moraš da zamišljaš situaciju, postoji bezbroj filmova na temu nametanja modela ponašanja. pogledaš koji (recimo farenhajt 451 ili ekvilibrijum, dosta za početak) pa nastavimo priču. može? :)
Ljekar, a samo Bog može spriječiti da ova djevojka ne zaglavi u bolnici, ako bude imala sreću pa joj samoubistvo ne uspije, jer depresija + lijekovi + alkohol+ ostavljenost od svih, vjerovatno će dovesti do toga da se ona odluči na taj korak.

Slabo gledam filmove, više volim da stavove o onome šta je dobro a šta loše, bolesno i zdravo, gradim na osnovu naučne literature. Možda opet nekad budemo vodili rasprave na nekoj drugoj temi, jer na ovoj sam rekao što sam imao reći. Laku noć :)
In love with Bosnia

#71 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Great Cornholio wrote:
Ljekar, a samo Bog može spriječiti da ova djevojka ne zaglavi u bolnici, ako bude imala sreću pa joj samoubistvo ne uspije, jer depresija + lijekovi + alkohol+ ostavljenost od svih, vjerovatno će dovesti do toga da se ona odluči na taj korak.
stvarno ti je vreme za spavanje. :thumbup:
mostarka_90

#72 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by mostarka_90 »

zar ne znas da prava ljubav godine ne brojiii :D
fatamorgana

#73 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On

Post by fatamorgana »

mostarka_90 wrote:zar ne znas da prava ljubav godine ne brojiii :D
ma kod nas komšiluk sve broji, :lol:
mostarka_90

#74 Re: Kako pomoc frendici: Samopouzdanje - Psiha - Kilaza - On