Značaj akcije Oluja za BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ćiško
#51 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
akcija oluja je srbima konačno pokazala da nisu nebeski narod i hrvati su ih grubo prizemljili. gubitnička nacija koja je sve ratove u historiji izgubila
-
ketronsd1
#52 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Evo ga zemljotres
-
kraljezak
#53 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Uvijek se forsira Oluja i Bihac-druga Srebrenica, ali niko ovdje nije nikad otvorio temu, a niti u Hrvatskoj, znacaj otpora u Bihackom dzepu za Hrvatsku, pa zatim niko nije otvorio temu sporazum izmedju Abdica i Hrvatske protiv Bihackog dzepa, pa mi smo u Bihacu se borili protiv 3 vojske, ne znas odakle udara. Dok su Hrvati bili u povlacenju mi smo bili jedini koji je tamo kocio, da su se srbi u SAO Krajni i ovi nasi spojili, i da su Unsku prugu spojili, malo sutra bi bilo Oluje, imali bi i oni sada manji entitet, a to mogu tvrditi 100%, Hrvati su nama masno naplacivali svaki metak koji je prosao, ono malo ranjenika sto su prosli do Karlovca su naplatili trostruko, svaki ranjenik je placen, svaki let na Plesu je placen i to masno, a niko od njih nije se usudio ni reci svom narodu da smo i mi njima radili uslugu.U akciji Oluja/Sana 95, 5. Korpus je oslobodio teritorije (kasnije se i spojio sa 7. Korpusom) za 10 puta manje sredstava, vise nego sto su svi ostali Korpusi u BiH odradili, toliko gradova uzeti.
L.P.
L.P.
-
Haj_Halve
#54 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Lacrosse kontrolisi svoje emocije.
Ja sam iznijeo cinjenice, bez nekog emotivnog naboja, sto nije bio poziv tebi da istresas svoje emocije i frustracije. To sacuvaj za prosipanje pameti u kafanama pred onima koji imaju vremena i violje da citaju ono sto pises.
Najsmijesniji su ljudi koji uoce par kljucnih rijeci i onda pricaju/pisu sve sto im na pamet dodje, bez veze.
Odakle ti cifra od 70% prodanih imanja Srbima iz SAO Krajine jer ni polupismema osoba u to ne vjeruje, kao ni to da Prijedorcani nisu branili BiH. Pa ko je ginuo na Vitezu?
Ja sam napisao cinjenice a to sto imas odredjene frustracije prema svom polozaju u drustvu, kao i odredjene stavove naspram 'dijaspore' je tvoj problem, iako se slazem o glasanju nasih koji zive vani, sto je i te kako porazavajuce za nas kao nacionalni korpus.
Pozdrav!
Ja sam iznijeo cinjenice, bez nekog emotivnog naboja, sto nije bio poziv tebi da istresas svoje emocije i frustracije. To sacuvaj za prosipanje pameti u kafanama pred onima koji imaju vremena i violje da citaju ono sto pises.
Najsmijesniji su ljudi koji uoce par kljucnih rijeci i onda pricaju/pisu sve sto im na pamet dodje, bez veze.
Odakle ti cifra od 70% prodanih imanja Srbima iz SAO Krajine jer ni polupismema osoba u to ne vjeruje, kao ni to da Prijedorcani nisu branili BiH. Pa ko je ginuo na Vitezu?
Ja sam napisao cinjenice a to sto imas odredjene frustracije prema svom polozaju u drustvu, kao i odredjene stavove naspram 'dijaspore' je tvoj problem, iako se slazem o glasanju nasih koji zive vani, sto je i te kako porazavajuce za nas kao nacionalni korpus.
Pozdrav!
- karanana
#55 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
hrvatska jeste u jednom trenutku 93/94 otvoreno podrzavala abdica, politicki i medijski. i to je bio jos jedan presedan rata da i hrvatska i srpska strana podrzavaju jednog bosnjackog odmetnika i secesionistu. aili nasli su svoje zajednicke razloge u tome.
prijedor je pao haman bez ispaljenog metka, a prica se da je zajedno sa kozarcem imao preko 3000 dugih cijevi. na zalost, te duge cijevi koje su bile u kucama i u podrumima neiskoristene, su vjerovatno i postale jedan od povoda da srbi organizuju logore. bolje da tih cijevi nije bilo jer nisu koristene.
mene samo cudi, a pricali su godinama o tome i mislim da bi se SAO krajina i mogla spasiti da su se ujedinile sao krajina i rs. ali ti divljaci se vjerovatno izmedju sebe nisu mogli dogovoriti ko bi sta vodio u toj zapadnoj srpskoj zemlji pa se nisu nikad ni ujedinili, a mozda se rs upravo i bojala ujedinjenja jer je vidila nestabilnost sao krajine i ujednjinjenjem bi potpisala i svoju smrt zajedno sa smrcu sao krajine.
prijedor je pao haman bez ispaljenog metka, a prica se da je zajedno sa kozarcem imao preko 3000 dugih cijevi. na zalost, te duge cijevi koje su bile u kucama i u podrumima neiskoristene, su vjerovatno i postale jedan od povoda da srbi organizuju logore. bolje da tih cijevi nije bilo jer nisu koristene.
mene samo cudi, a pricali su godinama o tome i mislim da bi se SAO krajina i mogla spasiti da su se ujedinile sao krajina i rs. ali ti divljaci se vjerovatno izmedju sebe nisu mogli dogovoriti ko bi sta vodio u toj zapadnoj srpskoj zemlji pa se nisu nikad ni ujedinili, a mozda se rs upravo i bojala ujedinjenja jer je vidila nestabilnost sao krajine i ujednjinjenjem bi potpisala i svoju smrt zajedno sa smrcu sao krajine.
- karanana
#56 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
samo sa ovo zadnjom recenicom se ne bih slozio, jer mislim da je bas milosevic dao zeleno svjetlo za napad hrvatske jer se vidilo da je on digao ruke od krajiskih srba nekoliko mjeseci prije oluje, mozda u koheziji sa odbijanjem plana Z4 od strane martica. valjda je martic zvao milosevica kada je napad krenuo i trazio je pomoc, a ovaj mu je rekao: ko vas jebe, i spustio mu slusalicu.
- Renta
#57 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Uz sve što je većina razumnih i objektivnih ljudi napisala u ovoj temi uz izuzetke onih koji bi valjda radije gledali još jednu srpsku državu u srcu Hrvatske, treba reći i slijedeće;
Oslobodilačka akcija HV "Oluja" imala je presudnu važnost osim naravno za samu Hrvatsku i za BiH. Tom akcijom zaustavljen je genocid Srpske vojske nad Bošnjacima/Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini čime je zaustavljen rat i ubijanje je prestalo i oslobođeni su veliki teritoriji u zapadnoj Bosni od agresora i ugnjetavača. Može li itko u Bosni poželjeti više?!
Zločini koji su počinjeni a kvantitetom su minorni naspram srpskih zločina u 4 godine rata su se zbili većim djelom nakon Oluje. Odlazak srpskog stanovništva je planiran i podstrekavan od strane srpskih pobunjeničkih vlasti višegodišnjom propagandom plašenjem dolaska Ustaša. Srbi su iselili, samo da podsjetim one Bošnjake kojima je taj dio sporan, i iz krajeva u koji je ušao i 5. Korpus kao i iz drugih krajeva Bosne koje je Armija BIH oslobodila, i to je u ratu čest proces da narod ide gdje mu ide vojska i ne želi ostati pod drugom vlašću. Nema tu nikakvog zločina! Da budemo posve otvoreni, Milošević je takav scenarij i planirao kako bi kasnije Srbi i Srbija iz njega mogli napraviti mit o nekom "istorijskom egzodusu" čisto i jedino u propagandne svrhe buduće Velikosrpske politike. Što se upravo i zbiva svih ovih godina ako pozorno pratite dešavanja u Srbiji i ono što se priča svakog 5. kolovoza.
To što su nepravomoćno osuđeni generali svima u politici i diplomaciji velikih država je jasno da se radi o političkoj presudi - trebalo je podijeliti odgovornost za rat - svi su krivi više manje podjednako i radi se o građanskom ratu, kako bi se Srbiji dopustilo da se nekažnjeno izvuče iz svega. Mi u Hrvatskoj znamo da je tu presudu radila Velika Britanija, Francuska i Nizozemska (ista da opere svoju sramotu u Srebrenici) uz prešutnu suglasnost SAD-a (no njima taj sud više nije bio bitan, oni su karte na terenu rasporedili u Daytonu).
Već ste spominjali zaustavljanje HV pred Banja Lukom (nekih dvadesetak kilometara) na oštar nalog Amerikanaca koji su se vodili Britanskim načelom (nekad Rimskim) "Divide et impera" misleći da će tako ostavljajući svakom balkanskom plemenu barem dio vlasti u BIH-a lakše ih držati skupa. Danas i oni žale za tom povijesnom greškom jer smo dobili nefunkcionalnu državu sa elementom koji se želi pripojiti Srbiji i koči napredak države.
Sve u svemu da se vratim na početak mojeg posta i zaključim... "Oluja", u koju možemo obuhvatiti pod skupnim imenom više vojnih akcija savezničkih snaga HV-a, HVO-a i ARMIJE BiH od zime 1994 do ljeta 1995 je za BiH imala toliko veliku važnost, posebno za Bošnjake koji su bili u teškoj situaciji da bi ju odavno u BiH odnosno Federaciji trebalo proglasiti za državni praznik, čudim se da još nije! Ah da, kad to ovisi o političarima a znamo koliko je njima važan interes naroda i države...
Prijateljski pozdrav iz Zagreba svim junačkim braniteljima Hrvatske i BiH!
Oslobodilačka akcija HV "Oluja" imala je presudnu važnost osim naravno za samu Hrvatsku i za BiH. Tom akcijom zaustavljen je genocid Srpske vojske nad Bošnjacima/Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini čime je zaustavljen rat i ubijanje je prestalo i oslobođeni su veliki teritoriji u zapadnoj Bosni od agresora i ugnjetavača. Može li itko u Bosni poželjeti više?!
Zločini koji su počinjeni a kvantitetom su minorni naspram srpskih zločina u 4 godine rata su se zbili većim djelom nakon Oluje. Odlazak srpskog stanovništva je planiran i podstrekavan od strane srpskih pobunjeničkih vlasti višegodišnjom propagandom plašenjem dolaska Ustaša. Srbi su iselili, samo da podsjetim one Bošnjake kojima je taj dio sporan, i iz krajeva u koji je ušao i 5. Korpus kao i iz drugih krajeva Bosne koje je Armija BIH oslobodila, i to je u ratu čest proces da narod ide gdje mu ide vojska i ne želi ostati pod drugom vlašću. Nema tu nikakvog zločina! Da budemo posve otvoreni, Milošević je takav scenarij i planirao kako bi kasnije Srbi i Srbija iz njega mogli napraviti mit o nekom "istorijskom egzodusu" čisto i jedino u propagandne svrhe buduće Velikosrpske politike. Što se upravo i zbiva svih ovih godina ako pozorno pratite dešavanja u Srbiji i ono što se priča svakog 5. kolovoza.
To što su nepravomoćno osuđeni generali svima u politici i diplomaciji velikih država je jasno da se radi o političkoj presudi - trebalo je podijeliti odgovornost za rat - svi su krivi više manje podjednako i radi se o građanskom ratu, kako bi se Srbiji dopustilo da se nekažnjeno izvuče iz svega. Mi u Hrvatskoj znamo da je tu presudu radila Velika Britanija, Francuska i Nizozemska (ista da opere svoju sramotu u Srebrenici) uz prešutnu suglasnost SAD-a (no njima taj sud više nije bio bitan, oni su karte na terenu rasporedili u Daytonu).
Već ste spominjali zaustavljanje HV pred Banja Lukom (nekih dvadesetak kilometara) na oštar nalog Amerikanaca koji su se vodili Britanskim načelom (nekad Rimskim) "Divide et impera" misleći da će tako ostavljajući svakom balkanskom plemenu barem dio vlasti u BIH-a lakše ih držati skupa. Danas i oni žale za tom povijesnom greškom jer smo dobili nefunkcionalnu državu sa elementom koji se želi pripojiti Srbiji i koči napredak države.
Sve u svemu da se vratim na početak mojeg posta i zaključim... "Oluja", u koju možemo obuhvatiti pod skupnim imenom više vojnih akcija savezničkih snaga HV-a, HVO-a i ARMIJE BiH od zime 1994 do ljeta 1995 je za BiH imala toliko veliku važnost, posebno za Bošnjake koji su bili u teškoj situaciji da bi ju odavno u BiH odnosno Federaciji trebalo proglasiti za državni praznik, čudim se da još nije! Ah da, kad to ovisi o političarima a znamo koliko je njima važan interes naroda i države...
Prijateljski pozdrav iz Zagreba svim junačkim braniteljima Hrvatske i BiH!
-
Menkic1235
#58 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Tek nakon sto su Amerikanci zaprijetili Tudjmanu da ce ga bombardovati; tek nakon sto je Njemacka rekla da ce povuci svojeg ambasadora iz hrvatske ukoliko ne prestane sa svojom "agresivnom politikom prema BiH";
Tek nakon sto su svaki dan na BBC-u i CNN-u osudjivane dvolicne politike koje je Hrvatska vodila prema BiH kao recimo na ovom dokumentarcu od BBC-a:
U kojem je se Hrvatska stavljala u isti ravan sa Srbijom da zele podjeliti BiH izmedju sebe. I tek kada su Amerikanci , pored medijskog osudjivanja, pokazali misice i rekli Tudjmanu da ce ga tretirati isto kao i Milosevica ako ne sklopi pakt sa Armijom R BIH. To je rekao Holbrook u ovom dokumentarcu:
Tek tada Hrvatska mjenja politiku prema BiH. To je znaci samo zbog pritiska Amerike i Evrope. Nikakvi prijatelji oni nisu nemojte biti naivni. Da mogu oni bi uzeli pola Bosne samo nemogu jer je nas Islamski lobij na zapadu ipak mnogo jaci.
Tek nakon sto su svaki dan na BBC-u i CNN-u osudjivane dvolicne politike koje je Hrvatska vodila prema BiH kao recimo na ovom dokumentarcu od BBC-a:
U kojem je se Hrvatska stavljala u isti ravan sa Srbijom da zele podjeliti BiH izmedju sebe. I tek kada su Amerikanci , pored medijskog osudjivanja, pokazali misice i rekli Tudjmanu da ce ga tretirati isto kao i Milosevica ako ne sklopi pakt sa Armijom R BIH. To je rekao Holbrook u ovom dokumentarcu:
Tek tada Hrvatska mjenja politiku prema BiH. To je znaci samo zbog pritiska Amerike i Evrope. Nikakvi prijatelji oni nisu nemojte biti naivni. Da mogu oni bi uzeli pola Bosne samo nemogu jer je nas Islamski lobij na zapadu ipak mnogo jaci.
- So What!
#59 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Neko reče da je hrvatska vojska realno bila najjača u tom trenutku u jugoslovenskim ratovima je ipak stvar toga da su oni imali kanale kojim su se mogli naoružati. ABiH je bila najjača vojna sila realno gledajući u odnosu na broj vojnika, uslove u kojima je radila, s tim da nije imala svoje kanale za naoružavanje pa ga je teško mogla i krijumčariti.
A evo i zvanična potvrda s vrha o slučaju Banja Luka:
Znači zapadnim interesima ne odgovara Banja Luka i Prijedor pod kontrolom BH vlasti, to bi onda značilo da Vlada RBiH kontroliše 7 najvećih gradova u BiH, Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać, a još BL i Prijedor bi mogao donijet ogromnu prevagu i svođenje Bosanskih Srba na Istočnu Bosnu. Mene nervira kada stave mapu RS-a kao jedinstvenu cjelinu, a u stvari se radi o teritoriji presječenoj na pola i ide mi na živce što i dalje svojataju Brčko.
Osim toga RS nije jedina tvorevina takve vrste na svijete. Npr. Republika Artsakh ili Nagorno-Karabakh je država sa svim osobinama nezavisnosti osim međunarodnog nastupa kao država. To je poput RS-a ili Kosova država Armena koji žive uz granicu sa svojom matičnom zemljom, ali nastupaju kao još jedna armenska država. Iako ne postoji potreba da jedan narod ima više od jedne države. Eh sad mi s RS-om imamo mnoge zajedniče institucije, a oni sa Azerbejdžanom nemaju ništa više. Pobjedili su ih u ratu i zauzeli su čak dijelove u kojima Armeni niakda nisu ni živili, ali su se kasnije morali povući. Ipak oni su imali zvaničnu pomoć Armenske vojske.

Evo ga to je mapa azerbejdžansog RS-a, ovi žuti dijelovi su dijelovi za koje vlasti Artsakha tvrde da pripada njima, ali ga kontroliše Azerbejdžan.
A evo i zvanična potvrda s vrha o slučaju Banja Luka:
Znači zapadnim interesima ne odgovara Banja Luka i Prijedor pod kontrolom BH vlasti, to bi onda značilo da Vlada RBiH kontroliše 7 najvećih gradova u BiH, Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać, a još BL i Prijedor bi mogao donijet ogromnu prevagu i svođenje Bosanskih Srba na Istočnu Bosnu. Mene nervira kada stave mapu RS-a kao jedinstvenu cjelinu, a u stvari se radi o teritoriji presječenoj na pola i ide mi na živce što i dalje svojataju Brčko.
Osim toga RS nije jedina tvorevina takve vrste na svijete. Npr. Republika Artsakh ili Nagorno-Karabakh je država sa svim osobinama nezavisnosti osim međunarodnog nastupa kao država. To je poput RS-a ili Kosova država Armena koji žive uz granicu sa svojom matičnom zemljom, ali nastupaju kao još jedna armenska država. Iako ne postoji potreba da jedan narod ima više od jedne države. Eh sad mi s RS-om imamo mnoge zajedniče institucije, a oni sa Azerbejdžanom nemaju ništa više. Pobjedili su ih u ratu i zauzeli su čak dijelove u kojima Armeni niakda nisu ni živili, ali su se kasnije morali povući. Ipak oni su imali zvaničnu pomoć Armenske vojske.

Evo ga to je mapa azerbejdžansog RS-a, ovi žuti dijelovi su dijelovi za koje vlasti Artsakha tvrde da pripada njima, ali ga kontroliše Azerbejdžan.
-
sredoje
#60 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
markos wrote:Iako sam rekao da necu komentarisati svaku propagandnu budalastinu iz kuhinje HTV jer je to hiljadu puta prezvakano ali ipak zarad istine i onih objektivnih koje zanimaju neke stvari iz bliske nam istorije moracu da odgovorim na par stvari.
Ovako mali Djokica zamislja hronologiju.Mogu samo ponoviti da Srbima nije ukinuta nikakva konstitutivnost. Osim toga, demantira te sama kronologija. Nikakvo tobožnje ukidanje konstitutivnosti nije moglo biti povod za srpsku pobunu jer je srpska oružana pobuna počela 17. kolovoza 1999. a novi hrvatski ustav je donesen 22. prosinca iste godine.
Promena ustava i svodjenje Srba na nivo nacionalne manjine je jedan od programskih ciljeva HDZ i njenog lidera FT,i ta ideja je otvoreno propagirana jos pre maja 1990.u toku same kampanje pred te izbore sto je vec tada uzburkalo hrvatsko-srpske odnose.Odmah nakon pobede na izborima krajem maja 90.FT u Saboru objavljuje nacrte tog novoga ustava koji ulazi u proceduru sto izaziva veliko nezadovoljstvo kod Srba u Hrvatskoj.
Tada se Srbi odlucuju na jedan korak koji je imao apsolutno utemeljenje u vazecem ustavu a to je bilo ujedinjenje opstina,uvidevsi to Tudjmanov rezim usvaja amandmane na te clanove ustava i na taj nacin sprecavaju to.
Nakon toga se organizuje plebiscit naroda 17.8.1990.i to nije bila nikakva balvan revolucija vec plebscit naroda koji je imao za cilj da Srbi u Hrvatskoj posalju jasnu poruku Tudjmanovom rezimu da se ne slazu sa novim ustavom koji je bio u proceduri donosenja i odredbama u njemu koji Srbe svodi na status nacionalne manjine.Istog dana 17.8.90.policija krece u Benkovac s ciljem razoruzavanja te policijske stanice sto im i uspeva zatim krecu u Obrovac.Ovi drugi cuvsi sta se desava u Benkovcu spontano seku stabla i prevaljuju ih preko ceste kako bi sprecili razoruzavanje svoje policijskestanice i legenda je rodjena.
A tek onda 22.12.1990.u Saboru se desava samo zavrsni cin izglasavanja novog ustava.Dakle nisu Srbi digli ustanak pre ustava pa kao vidite to je njihova izmisljotina vec su reagovali na vreme i onda kad su mogli i trebali.
Opet propagandne budalastine iz kuhinje HTV.S tom slavnom HV je predsjednik tvoje zemlje, Alija Izetbegović, potpisao savezništvo i zajedno s tom vojskom je oslobođao svoju zemlju. Ta vojska je vojnički porazila krvnika Ratka Mladića i deblokirala Bihać. Isti taj Bihać koji je godinama u okruženju držala i napadala upravo i vojska krajiških Srba koju ti ovdje predstavljaš kao neke borce protiv nepravde i ugnjetavanja od strane Hrvata.
1995.je vojska "krvnika"Mladica bila sve samo ne porazena,daleko je to bilo od ikakvog poraza,i nemoj o tome kako su Hrvati oslobodili Bosnu da ti nebi citirao Tudjmana sa Briona kako je nazvao operacije HV u Bosni nakon sto rese Krajinu,pa evo da ti kazem "a poslije idemo da krojimo hrvatske granice u Bosni".
A st se deblokade Bihaca tice jos jedan propagandni spin boleo je vas tuki za Bihac kaze Franjo na Brionima "imamo jos samo nekoliko dana da nam Bihac posluzi kao izlika".
Napominjem citati su po secanju nisu do slova tacni ali su 99% tacni i sustinski tacni sto je najvaznije.
Ovako selektivan i pristran tekst nije pisao niti Goebels.
Ni rijeci o barikadama oko Knina(nema veze sa Obrovcem), ni rijeci o maltretiranju po etnickoj osnovi na tim barikadama, ni rijeci o referendumu u Krajini 19.8.
-
sredoje
#61 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
markos wrote:
I opet...
Kako se ne proseres od toliko konzumiranja HTV,istina je da je donesena odluka o evakuaciji
- novi.dan.nova.nafaka
#62 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Da, nažalost je upravo tako. Još kad se k tome doda nesposobnost naših političara da urade nešto više na povratku Bošnjaka i Hrvata odakle su protjerani...nosara wrote:Dio protjeranih "kninskih" srba sada zivi u kucama, iz rs-a, protjeranih bosnjaka i hrvata... Sranje...
- nosara
#63 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Tako...Menkic1235 wrote:
Tek tada Hrvatska mjenja politiku prema BiH. To je znaci samo zbog pritiska Amerike i Evrope. Nikakvi prijatelji oni nisu nemojte biti naivni. Da mogu oni bi uzeli pola Bosne samo nemogu jer su pizde
- sinuhe
#64 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Franjo se svome advokatu, Srbinu
, 83 povjerio o podjeli Bosne. Ejjj 83-ce. Ali pazi samo rjecnika. Domovinski rat i Dan domovinske zahvalnosti 
Trash tema koja se ponavlja svake godine. Kako vam se samo da?
Trash tema koja se ponavlja svake godine. Kako vam se samo da?
- sinuhe
#65 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
-
Haj_Halve
#66 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Jesi se informisao gledajuci snimcima dnevnika RTS?Jer ocigledno koristis njihove razloge za otvaranje logora iako su oni imali dovoljno oruzja za pola Bosne.Pusti njihovu propagandu.karanana wrote: prijedor je pao haman bez ispaljenog metka, a prica se da je zajedno sa kozarcem imao preko 3000 dugih cijevi. na zalost, te duge cijevi koje su bile u kucama i u podrumima neiskoristene, su vjerovatno i postale jedan od povoda da srbi organizuju logore. bolje da tih cijevi nije bilo jer nisu koristene.
.
Da je PD imao 3,000 cijevi, mozda bi poginulo vise nego 25 srpskih policajaca i vojnika nego sto ih je poginulo 31.05.1992. SDA je privatno prodavala oruzje pojedincima, da bi nakon toga glavni iz SDA ispario i 'sticajem okolnosti' prosao kroz srpski obruc i izasao iz BiH. Pored tako naoruzanih Srba sa ranije pripremljenim planom etnickog ciscenja, kao i blizine Banja Luke, nije bilo sanse.Kasnije su izbjeglice sa tog kraja dale i te kakav doprinos u odbrani onih dijelova BiH koje je SDA zacrtala kao svoje.
- ćiško
#67 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
tftsgkoy wrote:
Ti ćeš se vrlo brzo naučiti da ti ove smiješne upadice sa mnom neće proći.
[/i]
svaka čast majstore, uživam u tvojim komentarima. argumentirano, jasno precizno. svaka ti dala
- nosara
#68 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Govorimo o franji "salveti"...? Supak...tftsgkoy wrote:I još što se tiče ove primjedbe kako je Tuđman na Brijunima rekao da je ostalo još par dana da Bihać posluži kao izgovor. Tuđman nije rekao to već baš suprotno. Da Bihać više ne može biti izgovor za napad pošto su Srbi pred međunarodnim posrednicima obvezali da će obustaviti napade na Bihać. Ali te riječi se ne mogu tumačiti kao pokazatelj da je Tuđmana Bihać zanimao samo kao izgovor i da ga nije zanimala kalvarija opkoljenih ljudi. No, Tuđman je morao imati neko uvjerljivo opravdanje pred svijetom zašto se ide u akciju baš zato što se očekivala srpska diplomatska akcija da se Oluja zaustavi. Tada bi se Tuđman mogao opravdavti - moramo iz humanitarnih razloga osloboditi zaštićenu zonu Bihaća. I ne bi mu nitko mogao prigovoriti, osim ako sami ne misle poslati svoje trupe da spase Bihać a znamo svi da do toga nikad ne bi došlo. U svakom slučaju, deblokada Bihaća i kraj patnji jest posljedica Oluje. Što se mene tiče ne mora nitko ni biti zahvalan HV-u zbog toga ali to jest notorna činjenica. Pogotovo s obzirom na stanje u gradu u time trenucima koje je po nekim izvorima bilo na samom rubu totalnog raspada.
- ćiško
#70 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
jos jedna laz koja se sto puta ponovila i kruzi kao legenda.nosara wrote: Govorimo o franji "salveti"...? Supak...
ajd sad pitanje za sve one koji vjeruju da je Tuđman komadao BiH s Milosevicem. zasto Tuđman nije prihvatio ponudu Izetbegovica kad mu je ovaj pred bivsim Americkim veleposlanikom nudio da se Bosna podijeli, nego mu odgovorio da je BiH drzava te da ga to ne zanima? Da nebude zabune to je sam bivsi Americki veleposlanik izjavio.
- LBVIEW
#71 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Analogno tom tvom rezonu, Srbi ne bi napravili ni genocid u Srebrenici da se Bosnjaci prethodno nisu naoruzali i odbranili enklavu.karanana wrote:hrvatska jeste u jednom trenutku 93/94 otvoreno podrzavala abdica, politicki i medijski. i to je bio jos jedan presedan rata da i hrvatska i srpska strana podrzavaju jednog bosnjackog odmetnika i secesionistu. aili nasli su svoje zajednicke razloge u tome.
za likvidaciju postali stvarni spiskovi uglednih nesrba za likvidaciju(vidjeti pod Gratzov-om doktorskom disretacijom "Elitocid u BiH"), "planirani logori" za Srbe, postali stvarni logori za nesrbe itd.
Sto se tice doline Sane, 3000 pusaka nije bilo na citavom tom podrucju a kamoli Prijedoru.
A logori za nesrbe su, drugar, planirani, a neki i otvoreni puno ranije-sezonu "logorovanja" na Manjaci,npr., su otvorili oni nesretnici iz MUP-a Hrvatske jos u septembru 91-e.Srpske vlasti su pogrom nesrpskog stanovnistva planirali s par mogucih scenarija jos od izbora 90-tih, a ljeta 92-e su ti scenariji ovisno o kraju i politickoj situaciji sprovedeni u djelo neovisno o ponasanju Bosnjaka.
A sto se tice ovih "Knindzi" sto su sa svojim sunarodnjacima pokusali bioloski unistiti Bosnjake Bosanske Krajine,svakom po zaslugama.
- nosara
#72 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Legenda...? Mislis, agenda...?ćiško wrote:jos jedna laz koja se sto puta ponovila i kruzi kao legenda.nosara wrote: Govorimo o franji "salveti"...? Supak...
ajd sad pitanje za sve one koji vjeruju da je Tuđman komadao BiH s Milosevicem. zasto Tuđman nije prihvatio ponudu Izetbegovica kad mu je ovaj pred bivsim Americkim veleposlanikom nudio da se Bosna podijeli, nego mu odgovorio da je BiH drzava te da ga to ne zanima? Da nebude zabune to je sam bivsi Americki veleposlanik izjavio.
sranja nije htio da podijeli Bosnu s alijom, nego sa zlobom... Moze mu se prigovorit mnogo toga, ali da se tog dogovora drzao do smrti, to je cinjenica... Principijelna hulja...
Ne znam samo kako je izmakao nasim operativcima nakon izdaje i bjekstva u inostranstvo...?
Kako god, pred kraj su ga se svi odrekli, jedva su cekali da krepa... Tacno kako je zasluzio...
- Gojeni H
#73 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Vidi ovog intelektualca.markos wrote:Iako sam rekao da necu komentarisati svaku propagandnu budalastinu iz kuhinje HTV jer je to hiljadu puta prezvakano ali ipak zarad istine i onih objektivnih koje zanimaju neke stvari iz bliske nam istorije moracu da odgovorim na par stvari.
@tftsgkoyOvako mali Djokica zamislja hronologiju.Mogu samo ponoviti da Srbima nije ukinuta nikakva konstitutivnost. Osim toga, demantira te sama kronologija. Nikakvo tobožnje ukidanje konstitutivnosti nije moglo biti povod za srpsku pobunu jer je srpska oružana pobuna počela 17. kolovoza 1999. a novi hrvatski ustav je donesen 22. prosinca iste godine.
Promena ustava i svodjenje Srba na nivo nacionalne manjine je jedan od programskih ciljeva HDZ i njenog lidera FT,i ta ideja je otvoreno propagirana jos pre maja 1990.u toku same kampanje pred te izbore sto je vec tada uzburkalo hrvatsko-srpske odnose.Odmah nakon pobede na izborima krajem maja 90.FT u Saboru objavljuje nacrte tog novoga ustava koji ulazi u proceduru sto izaziva veliko nezadovoljstvo kod Srba u Hrvatskoj.
Tada se Srbi odlucuju na jedan korak koji je imao apsolutno utemeljenje u vazecem ustavu a to je bilo ujedinjenje opstina,uvidevsi to Tudjmanov rezim usvaja amandmane na te clanove ustava i na taj nacin sprecavaju to.
Nakon toga se organizuje plebiscit naroda 17.8.1990.i to nije bila nikakva balvan revolucija vec plebscit naroda koji je imao za cilj da Srbi u Hrvatskoj posalju jasnu poruku Tudjmanovom rezimu da se ne slazu sa novim ustavom koji je bio u proceduri donosenja i odredbama u njemu koji Srbe svodi na status nacionalne manjine.Istog dana 17.8.90.policija krece u Benkovac s ciljem razoruzavanja te policijske stanice sto im i uspeva zatim krecu u Obrovac.Ovi drugi cuvsi sta se desava u Benkovcu spontano seku stabla i prevaljuju ih preko ceste kako bi sprecili razoruzavanje svoje policijskestanice i legenda je rodjena.
A tek onda 22.12.1990.u Saboru se desava samo zavrsni cin izglasavanja novog ustava.Dakle nisu Srbi digli ustanak pre ustava pa kao vidite to je njihova izmisljotina vec su reagovali na vreme i onda kad su mogli i trebali.
Opet propagandne budalastine iz kuhinje HTV.S tom slavnom HV je predsjednik tvoje zemlje, Alija Izetbegović, potpisao savezništvo i zajedno s tom vojskom je oslobođao svoju zemlju. Ta vojska je vojnički porazila krvnika Ratka Mladića i deblokirala Bihać. Isti taj Bihać koji je godinama u okruženju držala i napadala upravo i vojska krajiških Srba koju ti ovdje predstavljaš kao neke borce protiv nepravde i ugnjetavanja od strane Hrvata.
1995.je vojska "krvnika"Mladica bila sve samo ne porazena,daleko je to bilo od ikakvog poraza,i nemoj o tome kako su Hrvati oslobodili Bosnu da ti nebi citirao Tudjmana sa Briona kako je nazvao operacije HV u Bosni nakon sto rese Krajinu,pa evo da ti kazem "a poslije idemo da krojimo hrvatske granice u Bosni".
A st se deblokade Bihaca tice jos jedan propagandni spin boleo je vas tuki za Bihac kaze Franjo na Brionima "imamo jos samo nekoliko dana da nam Bihac posluzi kao izlika".
Napominjem citati su po secanju nisu do slova tacni ali su 99% tacni i sustinski tacni sto je najvaznije.
Pa i chviljava panchevachka djeca koja nisu bila ni u najludjim planovima u to doba znaju ko je poceo, vodio i zasto sve ratove na teritoriji bivse SFRJ.
Ali da ne bismo otisli predaleko, pobunjenici su mislili sto su mislili, ali misliti u HR vise nece. Gotovo za sva vremena.
- Gojeni H
#74 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Moj stav sto se tice Oluje odnosno prava HR na oslobodjenje je decidan i ja sam ga izrekao.
Kakogod, primjecujem da ima onih koji se predstavljaju kao da su s deckima iz SIS-a okretali krompir u rerni pa sve znaju. Takvima treba ponekad razbiti iluzije.
Armija RBiH je 3 i po godine drzala krajiske Srbe na uzdi, za koje vrijeme se HR nesmetano pripremala. HR je prije Oluje imala oko 3-4 mjeseca efektivnog rata i potpuno otvorene granice prema Sloveniji, Madjarskoj i Italiji.
Apsolutna istina je da je HR uzimala ushur za oruzje koje je dolazilo nama, ali neka je... da je bilo ikakvog smisla. Onda onoj svojoj sluzinchadi u Hercegovini javi sta dolazi pa onda sve ushljo do ushlje, koji je citavog zivota bio totalni anonimus, pocne da pljacka i izigrava silu.
Nista od artiljerije nije doslo preko HR. Nikakvi dzabni letovi nisu dolazili iz HR za Bihac. Suhim zlatom se placao let avionom iz ZE do 10 tona tovara (Ukrajinci) te nasim helikopterima 2.5 - 3 tone.
HR je apsolutno podrzavala izdajnika svog roda i plemena, kvislinga Abdica. Otvorila mu firmu, propustala konvoje, i Bog zna sta jos...
5 korpus i Armija RBiH prihvata duboku zahvalu HR i hrvatskog naroda za odvlacenje i iscrpljivanje neprijatelja. Takodje prihvatamo izvinjenje za izdaju i kvislinsko ubadanje noza u ledja od strane HVO te agresiju hrvatske vojske na nasu zemlju. Prihvatamo izvinjenje za podrsku zlocincu Abdicu...ali vam necemo nikad zaboravit'.
Kakogod, primjecujem da ima onih koji se predstavljaju kao da su s deckima iz SIS-a okretali krompir u rerni pa sve znaju. Takvima treba ponekad razbiti iluzije.
Armija RBiH je 3 i po godine drzala krajiske Srbe na uzdi, za koje vrijeme se HR nesmetano pripremala. HR je prije Oluje imala oko 3-4 mjeseca efektivnog rata i potpuno otvorene granice prema Sloveniji, Madjarskoj i Italiji.
Apsolutna istina je da je HR uzimala ushur za oruzje koje je dolazilo nama, ali neka je... da je bilo ikakvog smisla. Onda onoj svojoj sluzinchadi u Hercegovini javi sta dolazi pa onda sve ushljo do ushlje, koji je citavog zivota bio totalni anonimus, pocne da pljacka i izigrava silu.
Nista od artiljerije nije doslo preko HR. Nikakvi dzabni letovi nisu dolazili iz HR za Bihac. Suhim zlatom se placao let avionom iz ZE do 10 tona tovara (Ukrajinci) te nasim helikopterima 2.5 - 3 tone.
HR je apsolutno podrzavala izdajnika svog roda i plemena, kvislinga Abdica. Otvorila mu firmu, propustala konvoje, i Bog zna sta jos...
5 korpus i Armija RBiH prihvata duboku zahvalu HR i hrvatskog naroda za odvlacenje i iscrpljivanje neprijatelja. Takodje prihvatamo izvinjenje za izdaju i kvislinsko ubadanje noza u ledja od strane HVO te agresiju hrvatske vojske na nasu zemlju. Prihvatamo izvinjenje za podrsku zlocincu Abdicu...ali vam necemo nikad zaboravit'.
-
juzna_strana
#75 Re: Značaj akcije Oluja za BiH
Jako korektan post druze.Gojeni H wrote:Moj stav sto se tice Oluje odnosno prava HR na oslobodjenje je decidan i ja sam ga izrekao.
Franjina politika prema BiH je bila katastrofalna,od Kraljevicevog ubistva,Posavine pa nadalje.
Da nije bio onakav kakav je bio jos 1993-e su se mogle neke stvari mijenjati.
Preporucujem ti da procitas knjigu 'Dogovoreni rat' Sukrije Omeragica,ima zanimljivih detalja.
Naravno ne treba sve uzimati zdravo za gotovo.