Pa i tržišna ekonomija propade.detroit-mercy wrote:Da smo mi bili u njihovoj poziciji sta bi mi uradiliNokija wrote:naravno da se nisu razvili od nase sice, ali su se razvili zato sto su, nakon zavrsetka ratova u ex yu imali izvrsnu startnu poziciju u odnosu na sve ostale zemalja nastale nakon raspada. dok je kod nas bio rat oni su isli u korak sa evropom, ucili od njih i pokupili sve sto su mogli...i sve to onda prodali nama i ostalim ex yu drzavama po skupe pare...ja to njima ne osporavam, to je njihovo legitimno pravo, njihova sudbina je bila drugacija od nase, ljudi iskoristili svoj geo-politicki polozaj i bili pametni i iskoristili situaciju...ali to je bilo kratkorocno planirano..nisu oni nama morali iz merhameta pomagati, ali da si bili pametni mogli su biti politicki i ekonomski medijator izmedju ovih novih drzava, lobirati za "nas" u EU i opcenito od nas napraviti svoje solidne i dobrostojce kolonije...dobro njima, dobro nama...ovako su sve uzeli sto su mogli, mi propadamo, a oni si nisu obezbjedili rezervno trziste...Smail Aga wrote:![]()
![]()
Jasta su se razvili od nase sice,koju smo imali u LB . Danas je bankarski sektor Slovenije veci od bankarskoga sektora BiH,Makedonije i CG zajedno a pojedinacno su veci i od Srbije i od Hrvatske,mada prvi imaju 4x aa drugi 2x vise stanovnika. Slovenija je bila do 1918 u Zapadnoj Evropi u AU,tada i zato su se razvili. Da,ne pominjemo dzaba 4 miliona vrijednih ruku. Ako ko ne zna NLB je u julu podijelila svojim radnicima regres od 1200 do 2000 eura
![]()
![]()
![]()
naravno, nece oni (jos) propasti...jaki su oni...ali eto, to sto je i njih pocela hvatati kriza je samo jedan pokazatelj opceg stanja u evropi...
sigurno je to vrijedan i mudar narod, ali licno ih smatram beskrajno dosadnim pukom..., mada cisto sumnjam da bi mi ikada mogli biti u njihovoj poziciji
.
Glede razvijenosti, Slovenija je za nas 1918, 1928...........,1988, 2008 bila Zapad.
Oni su se samo prije svih nas presaltali na trzisnu ekonomiju jer su imali drugi mentalitet. To sto su nas vracali ponovo u feudalizamje opet drugi par opanaka, mada kada pogledam stanje kolektivne svijesti, nama bi robovlasnistvo kao zvanicna DEF bilo prirodnije
.
Da li si ti slijep ili ne vidiš šta se radi po SAD i EU-u?
Kapitalizam nadigro sam sebe.
Nema otvorenog kolonijalizma pa da ide ruka uz ruku s kapitalizmom.
Nego je samo ovaj polu sakriveni.
Dok ljudi nisu za komunizam, pošto su korumpirani, to je u ljudima usađeno da se uzdignu od drugih.
Najbolje neka kombinacija, mješavina.
Sad na zapadu ljudi kukaju kad ostaju bez posla a Kinez i Indijac im uzeše poslove pošto su jeftinija radna snaga.
Priželjkuje se protektoizam, da se smanji uvoz i zaduživanje, ko da je Enver Hodža bio u pravu.