Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

forest gump

#51 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by forest gump »

tutku wrote:Cigare

Znam vjersko stajaliste, ali nije mi jasno kako cigare mogu biti samo mekruh, kada je zabranjeno sve sto steti samim nama - nasem zdravlju ?? :?

Pušenje je haram a ne mekruh. Ulema je revidirala svoje stavove u posljednim decenijama nakon dokaza o štetnosti duhana. Prije je pušenje bilo samo mekruh kada se mislilo da je smrad i uzaludno bacanje novaca najgori efekat pušenja.

Dakle, pušenje je haram bez ikakve sumnje.
kojeime

#52 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by kojeime »

Alkohol je stetan kada se predje neka granica, dakle iznad konzumacije neke kolicine.

Duhan je stetan u svakoj kolicini, pa i najmanjoj.

Jedna cigareta je vise stetna i po konzumenta i po sve koji su u blizini konzumenta od jedne case vina.

Po tome bi duhan bio vece zlo.
silver testelone

#53 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by silver testelone »

oboje je zlo ako se ne znaju granice, s tim da je s cigarama lakše doći van granica, tj. pasti u ovisnost... cigare ne konzumiram i neću nikad, a ni alkoholna ovisnost naravno da nije dobra, ali malo popit jednom-dvaput mjesečno onako lagano u društvu, to je potpuno mi ok i koristim :D
boracha

#54 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by boracha »

cigare su gore, barem mom organizmu vise smetaju. naravno, mislim na povremeno konzumiranje alkohola, a ne na alkoholizam. alkoholizam je bolest ovisnosti i tu nema price. ali nije alkoholicar svako ko konzumira alkohol. a hoce li neko voziti u pijanom stanju, je kao sto neko rece, do osobe. kao sto je i do onih koji trijezni nenormalno voze, a ne do njihove trezvenosti. a ako se morate dovest do kafane, a nema taksija, dogovorite se da svaki put neko od vas ne pije :D
skafiskafsnjak

#55 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by skafiskafsnjak »

kad ovako postove citam, ispade alkohol dobar, cak i pozeljan ... :-)
Sunrise00

#56 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Sunrise00 »

ja finog foruma :D svi preziru alkohol i cigare izgleda :lol:
gerberica

#57 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by gerberica »

Ne konzumiram alkohol niti bilo ko od mojih bliznjih. Ne smeta kada neko konzumira cigarete dok mi smeta kada neko pije i primjetim promjenu u ponasanju. Cak ne znam da se postavim prema takvim ljudima, hvata me strah od alkoholiziranih ljudi i nikada ne znam kako ce na sta reagovati.
neki

#58 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by neki »

Alkohol u manjim kolicinama nije nikakvo zlo, cak je i pozitivan za zdravlje.
Cigara i u najmanjim kolicinama je zlo, i za pojedinca i za okolinu
illuminated

#59 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by illuminated »

Sunrise00 wrote:ja finog foruma :D svi preziru alkohol i cigare izgleda :lol:

mi ostali goricemo u paklu (sa cigarama i alkoholom).
Ako nista, u paklu je grijanje dzaba jer trose ruski plin. Bog ima dobre ugovore za isporuku.

btw. molio bih da mi neko definise zlo? Sto volim ove vjerski nastrojene poeticne duse...
jos samo treba da se donese zakon da svaka kutija cigara mora da ima naljepnicu "Samo On istina je."
kixa

#60 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by kixa »

Oboje je jednako lose.Voljela bih da prestanem pusiti,ali opet nisam neki strastveni pusac(kutija mi bude i dva dana),a alkohol povremeno,ako je neka festa,pice-dva,nista pretjerano
tumb

#61 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by tumb »

Pitanje je šta je veće zlo?
Oboje je zlo,oboje je štetno i u malim količinama,oboje.
Oboje je štetno kako za pojedinca tako i za društvo.
Ni u jednom ni u drugom nema nikakva dobra.
elmirčo

#62 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by elmirčo »

forest gump wrote:

Znam vjersko stajaliste, ali nije mi jasno kako cigare mogu biti samo mekruh, kada je zabranjeno sve sto steti samim nama - nasem zdravlju ?? :?

Pušenje je haram a ne mekruh. Ulema je revidirala svoje stavove u posljednim decenijama nakon dokaza o štetnosti duhana. Prije je pušenje bilo samo mekruh kada se mislilo da je smrad i uzaludno bacanje novaca najgori efekat pušenja.

pa valjda je u Kur'anu ( a i u drugim svetim knjigama ) propisano sta je haram a sta ne. Ne moze se ulema sastati jedne godine i reci, to dosad sto je bilo, je mekruh, od tog i tog datuma je to haram :?
Ali Kemal

#63 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Ali Kemal »

Duhan je mnogo stetniji i treba ga zabraniti prodavati maloljetnim osobama, pod hitno pokrenuti velike antipusacke kampanje i protjerati pusace iz svih zatvorenih prostora ukljucujuci i kafane.
Alkohol je cak djeluje povoljno na nase zdravlje u malim kolicinama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#64 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by plain vanilla »

Ako sad sjednes i ispusis kutiju cigara, najgore sto ti se moze desiti je da povratis

Ako sjednes i popijes litar pica, pa sjednes u auto, lako mozes ubiti nekoga..i to ne lupam napamet, vrlo cesto dolazi do saobracajki zbog pijanih vozaca
da ne govorim o nasilnicima u porodicama, koji pijani rasture porodicu, zlostavljaju zenu i djecu.. ne bas cesto, nekada su i zene alkoholicarke i zlostavljaju svoje muzeve i djecu

dakle, nije ovo dvoje bas uporedivo...
l33t

#65 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by l33t »

bolje jedna dobra piva nego jedna cigara :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#66 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Velkoski »

l33t wrote:bolje jedna dobra piva nego jedna cigara :D
ne kaki :D

Propušit ću te ja :oops: :mrgreen:
tumb

#67 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by tumb »

elmirčo wrote:
forest gump wrote:

pa valjda je u Kur'anu ( a i u drugim svetim knjigama ) propisano sta je haram a sta ne. Ne moze se ulema sastati jedne godine i reci, to dosad sto je bilo, je mekruh, od tog i tog datuma je to haram :?
Kur'an
Sunnet
Idžma
Kijas
Prvo nauci ovo 4
underwater

#68 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by underwater »

Alkohol alkoholizira sto ti ga dodje gubljenje svijesti
Alkoholizirana stanja

- trijezno stanje (0,0 - 0,5 g/L alkohola u krvi) - lagani znakovi euforije, pričljivost, ljudi se dobro osjećaju (nakon jednog do četiri popijena pića)
- pripito stanje (0,5 - 1,5 g/L alkohola u krvi) - ljudi postanu nekritični, precjenjuju vlastite sposobnosti (nakon pet, šest popijenih pića)
- pijano stanje (1,5 - 2,5 g/L alkohola u krvi) - nestaju samokritičnost i kontrola, javlja se prostorna dezorijentiranost, mogući su povremeni gubici svijesti, vrtoglavica i povraćanje (nakon šest do osam pića)
- teško pijano stanje (2.5 - 3.5 g/L alkohola u krvi) - prevladava gubitak svijesti, tijek misli je kao u stanju između sna i jave (nakon osam do deset pića)
- stanje teškog trovanja alkoholom (3,5 - 4,0 g/L alkohola u krvi) - stanje stupora koje se može pogoršati do kome, dvoslike i zamućen pogled (nakon 10-15 popijenih pića)
- donja granica smrtonosne koncentracije (4.0 g/L alkohola u krvi) - dolazi do slabljenja svih refleksa i potpunoga gubitka svijesti, a zbog paralize centra za disanje i do smrtnog ishoda (nakon 15 i više popijenih pića)

Jedno piće
0,33 L 4,5-postotne pive
0,11 L 14-postotnog vina
0,015 - 0.03 L 50-postotnoga žestokoga alkoholnog pića
a duhan jok. Zato recimo NE alkoholu, a cigarama ne recimo ne, ne padajte na ublehe dezurne svemirske policije.
Doduse, neko voli da nema svijesti, a neko je nema ni bez alkohola, pa onda mu svejedno.
underwater

#69 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by underwater »

elmirčo wrote:
forest gump wrote:

Moze ulema svasta.
Samo ako im se naredi ili plati.
Smail Aga

#70 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Smail Aga »

Alkohol nije nikakvo zlo nego osnovni dio ljudske prehrane. Na vasu zalost u BiH ne vrijede plemenski zakoni arapskih plemena iz sestoga vijeka. Po zakonima BiH,pivo i vino su oslobodjeni poreza na alkohol i spadaju u prehrambene proizvode. Pivo i vino osim prehrambene vrijednosti imaju i ljekovita svojstva.
Cigare su definitivno stetne,posebno jer uticu na pasivne osobe.
underwater

#71 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by underwater »

tumb wrote:Kur'an
Sunnet
Idžma
Kijas
Prvo nauci ovo 4
Kur'an - nema nidze ne pise nista o pusenju, ne izmisljajte
Hadis - isto tako
Idzma - to ti ga po definiciji dodje KONSENZUS u islamskom pravu. E zapamti da ne postoji NIJEDNA stvar oko koje su muslimi jedinstveni, pa sto onda ovo zlorabit da se zabrani pusenje?
Kijas - analogija. Oni (hodze) kazu; cigara je stetna, a sve sto je stetno je zabranjeno.
Malo morgen! I masna pita je stetna. Pa nije zabranjena. Kako sad to???
Cito sam negdje da je osmanskoj ulemi trebalo 200 godina da zabrani afijun (opijum). Nisu mogli dokazat da je stetno. A ljevakovicima treba 2 minute da otipkaju fetvu o cigarama.
citadela

#72 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by citadela »

Dobro je, napreduje se...

Sad ne samo da se doslo do toga se pita sta je manje zlo, nego i do toga je duhan mnogo stetniji, skoro da se ne moze ni porediti s ovim drugim. Mislim da se sad vec moze ocekivati i prica o, pazi sad ..korisnosti alkohola.

:run:
boracha

#73 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by boracha »

plain vanilla wrote:Ako sad sjednes i ispusis kutiju cigara, najgore sto ti se moze desiti je da povratis

Ako sjednes i popijes litar pica, pa sjednes u auto, lako mozes ubiti nekoga..i to ne lupam napamet, vrlo cesto dolazi do saobracajki zbog pijanih vozaca
da ne govorim o nasilnicima u porodicama, koji pijani rasture porodicu, zlostavljaju zenu i djecu.. ne bas cesto, nekada su i zene alkoholicarke i zlostavljaju svoje muzeve i djecu

pa i ako sjednem i popijem litar pica, najgore sto mi se moze desit je da povratim :D ako je neko zestoko pice, ni ne bih mogla popit litar, povratila bih puno prije :D i sta ako tako sjednem, popijem malo vina, i ne sjednem u auto? i sta ako popijem, i nisam nasilna, ne rasturam porodicu, ne zlostavljam nikoga, vec sam vesela i bolje raspolozena? kako su moji veselost i raspolozenje prijetnja drugima? :D
milojicabrzi

#74 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by milojicabrzi »

...vidim da se diskusija zahuktala, dobro je da se o porocima razgovara, samo tako se je lakse boriti protiv njih...

Ne moze se govoriti generalno, zato treba pokusati ove stetnosti objasniti kroz razlicite vidove konzumacije, dakle light, medium i heavy opciju uzivanja duhana ili alkohola.

Dakle u light opciji (1-2 pive dnevno ili do 5 -10 cigareta dnevno)- u ovoj opciji cigare su stetnije, jer cak i ljekari znaju propisati jedno pice za pritisak, cirkulaciju, bubrege itd. Nisam nigdje cuo da i jedan doktor propisuje cigare.
U ovoj kolicini, covjek cak i ne prebaci 0.3 promila, nije neuracunjiv, ne svinji i nije devijatnog ponasanja..
U ovoj light opciji, cigare su stetnije...

U medium opciji (npr. 2-5 piva ili 10-20 cigareta dnevno), u ovoj opciji i cigare i alkohol su tu negdje. Kolicina pica moze izazivati odredjene devijacije, ne moze se voziti normalno niti normalno biti socijalan sa trijeznim osobama...

Cigare u ovom omjeru, takodjer vode solidnom ostecenju zdravlja, tako da su u middle opciji, cigare i alkohol tu negdje, s tim da je alkohol ipak malo gori...

U heavy opciji, znaci preko 5 piva dnevno ili 1,5 do 2 kutije cigara... u ovom slucaju alkohol je puno gori... steti ozbiljno zdravlju, steti obitelji, steti poslu, steti finansijama. I cigare u ovim kolicinama su takodjer opasne i ne vode ni u sta dobro, ali alkohol ima daleko vece posljedice za pojedinca i njegovu obitelj...

Uglavnom, kloniti se oba zla, posvetiti djeci, prirodi, sreci, druzenjima i covjek ce biti puno sretniji :):)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#75 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by plain vanilla »

boracha wrote:
plain vanilla wrote:Ako sad sjednes i ispusis kutiju cigara, najgore sto ti se moze desiti je da povratis

pa i ako sjednem i popijem litar pica, najgore sto mi se moze desit je da povratim :D ako je neko zestoko pice, ni ne bih mogla popit litar, povratila bih puno prije :D i sta ako tako sjednem, popijem malo vina, i ne sjednem u auto? i sta ako popijem, i nisam nasilna, ne rasturam porodicu, ne zlostavljam nikoga, vec sam vesela i bolje raspolozena? kako su moji veselost i raspolozenje prijetnja drugima? :D
ali do koliko nesreca dolazi jer ne neko ispusio pola kutija cigara, a do koliko nakon sto je neko popio pola boce pica?
Post Reply