Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moderator: anex
- shady
#51 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Podijelite sa rajom na temi, garantujem da cete biti najvece legende na Klixu 
-
miki0111
#52 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ne ide nikako,vrganj se ne da industrijski uzgajati,vrganj se skuplja po sumi,gdje raste divlji,zato i jeste skup

Tema je sega pravo,cuj 5 hiljada i biznis
Napij se dvaputa i prolumpuj i ujutru vise neces imati taj problem
Ovaj sa 20 hiljada ,to je vec malo ozbiljnije,ljudi su ti dali dobre prijedloge,kupi posao u drzavnoj firmi ili kreni u sivu ekonomiju,moze i kladjenje,to i ja radim,po 500 -1000 dnevno na jedan par i lagano. A da sa 20 hiljada pokusavas nesto ozbiljno raditi,samo ce te glava zaboliti i ostaces ne samo bez tih para,nego u dugovima do guse za nekoliko mjeseci.[/quote]
Moze vrganj 100 % ma kakvi 1000% samo nije ni blizu kao u sumi. Ide za supe i kiseli se a tu je i slab profit. Moye i tartuf vjestacki, stavio sam ime vec uvazenog profesora.
Za kladjenje sam pisao vec, strpljenje, strategija i ostalooo
Tema je sega pravo,cuj 5 hiljada i biznis
Ovaj sa 20 hiljada ,to je vec malo ozbiljnije,ljudi su ti dali dobre prijedloge,kupi posao u drzavnoj firmi ili kreni u sivu ekonomiju,moze i kladjenje,to i ja radim,po 500 -1000 dnevno na jedan par i lagano. A da sa 20 hiljada pokusavas nesto ozbiljno raditi,samo ce te glava zaboliti i ostaces ne samo bez tih para,nego u dugovima do guse za nekoliko mjeseci.[/quote]
Moze vrganj 100 % ma kakvi 1000% samo nije ni blizu kao u sumi. Ide za supe i kiseli se a tu je i slab profit. Moye i tartuf vjestacki, stavio sam ime vec uvazenog profesora.
-
Smail Aga
#53 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moze vrganj 100 % ma kakvi 1000% samo nije ni blizu kao u sumi. Ide za supe i kiseli se a tu je i slab profit. Moye i tartuf vjestacki, stavio sam ime vec uvazenog profesora.miki0111 wrote:Ne ide nikako,vrganj se ne da industrijski uzgajati,vrganj se skuplja po sumi,gdje raste divlji,zato i jeste skup![]()
Tema je sega pravo,cuj 5 hiljada i biznis![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovaj sa 20 hiljada ,to je vec malo ozbiljnije,ljudi su ti dali dobre prijedloge,kupi posao u drzavnoj firmi ili kreni u sivu ekonomiju,moze i kladjenje,to i ja radim,po 500 -1000 dnevno na jedan par i lagano. A da sa 20 hiljada pokusavas nesto ozbiljno raditi,samo ce te glava zaboliti i ostaces ne samo bez tih para,nego u dugovima do guse za nekoliko mjeseci.
Za kladjenje sam pisao vec, strpljenje, strategija i ostalooo[/quote]
Nisam strucan za gljive ali sigurno za vrganje i tartufe,da se ne mogu onako lako i brzinski uzgajati kao sampinjoni i bukovace,tako da to nisu pare,to moze kao dodatni posao,kada vec uzgajas nesto pa usput pomalo i gljive. Moze i Shi-Take japanska gljiva skupa,nesto ljekovito. Vidis kada smo vec kod gljiva,izdresiras psa za trazenje tartufa,po 20 hiljada eura ide dobar istreniran pas.
Kladjenje moze biti dobra dopunska djelatnost ,naraavno pristupas ozbiljno,bez emocija i sa velikim ulozima na male kvote. Mada za to nije dosta 5000 ,jer pola od toga mozes za dan pasti a valja se vaditi a zna se da majka Muju nije klela sto se kockao,nego sto se vadio.
Ima hiljadu nekih malih biznisa i poslica,koji mogu omoguciti prehranjivanje i prezivljavanje a za pravljenje biznisa,uzimanje para,Bosna je zadnje mjesto na svijetu. Kupi drzavni posao i prst u uho.
- markioni
- Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar
#54 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
sta kokuz moze zamislit ni vagon ne moze povuc
- mO k3
#55 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Smail Aga wrote:Moze vrganj 100 % ma kakvi 1000% samo nije ni blizu kao u sumi. Ide za supe i kiseli se a tu je i slab profit. Moye i tartuf vjestacki, stavio sam ime vec uvazenog profesora.miki0111 wrote:Ne ide nikako,vrganj se ne da industrijski uzgajati,vrganj se skuplja po sumi,gdje raste divlji,zato i jeste skup![]()
Tema je sega pravo,cuj 5 hiljada i biznis![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovaj sa 20 hiljada ,to je vec malo ozbiljnije,ljudi su ti dali dobre prijedloge,kupi posao u drzavnoj firmi ili kreni u sivu ekonomiju,moze i kladjenje,to i ja radim,po 500 -1000 dnevno na jedan par i lagano. A da sa 20 hiljada pokusavas nesto ozbiljno raditi,samo ce te glava zaboliti i ostaces ne samo bez tih para,nego u dugovima do guse za nekoliko mjeseci.
Nisam strucan za gljive ali sigurno za vrganje i tartufe,da se ne mogu onako lako i brzinski uzgajati kao sampinjoni i bukovace,tako da to nisu pare,to moze kao dodatni posao,kada vec uzgajas nesto pa usput pomalo i gljive. Moze i Shi-Take japanska gljiva skupa,nesto ljekovito. Vidis kada smo vec kod gljiva,izdresiras psa za trazenje tartufa,po 20 hiljada eura ide dobar istreniran pas.
Kladjenje moze biti dobra dopunska djelatnost ,naraavno pristupas ozbiljno,bez emocija i sa velikim ulozima na male kvote. Mada za to nije dosta 5000 ,jer pola od toga mozes za dan pasti a valja se vaditi a zna se da majka Muju nije klela sto se kockao,nego sto se vadio.
Ima hiljadu nekih malih biznisa i poslica,koji mogu omoguciti prehranjivanje i prezivljavanje a za pravljenje biznisa,uzimanje para,Bosna je zadnje mjesto na svijetu. Kupi drzavni posao i prst u uho.[/quote]
Hajde ovako cemo ....Nasli su mogucnost da uzgajaju tartufo ,ali u australiji ,Taj tartufo nikad nece imati isti miris i okus kao "bijeli alba tartufo" koji kosta vise hiljada euro kg ,i koji mora brzo u roku par dana potrosi jer svaki dan gubi po 3% na tezini .
Postoji i crni tartufo zimski i ljetni .... e sada nisam odavno jeo pa da mogu reci koji je zapravo skuplji ali znam da je razlika u pola cijene
- mO k3
#56 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Da li postoji u bih poligoni za Paintball .... onako da ti ubacim kao malu ideju
- hrle1976
#57 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Otvorio javnu kucu
bio pimp
-
miki0111
#58 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Bas konstruktivno za temu, nema sta. Hvala na javljanju.hrle1976 wrote:Otvorio javnu kucubio pimp
Samo ima jedan problem to se kvalifikuje kao organizovani kriminal, Trgovina ljudima- prostitucija član 186 KZ BiH pa ti vidi da li ti se isplati
-
Smail Aga
#59 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ti nisi iz BosneŽenski Dr.Med wrote:Da li postoji u bih poligoni za Paintball .... onako da ti ubacim kao malu ideju
Upoznaj domovinu da bi je vise volila
- pirmin
#60 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Nego, kao prvo, od kud ti lova frajeru?Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen.
- mO k3
#61 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ako je to sve sto imas reci , zamolio bih te da se suzdrzis supljih komentara .....hvala unaprijedSmail Aga wrote:Ti nisi iz BosneŽenski Dr.Med wrote:Da li postoji u bih poligoni za Paintball .... onako da ti ubacim kao malu ideju![]()
![]()
![]()
Upoznaj domovinu da bi je vise volila![]()
- chengaba
#62 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Za ove gljivare - kome bi on prodao te vrganje i bukovače. Znači počinje sa biznisom, ne poznaje nikoga ko bi mogao otkupiti, ima beton berbu i šta onda?
Phase 1 - uzgajanje gljiva ; Phase 2 - ? ; Phase 3 - Profit
-
Smail Aga
#63 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Tvoje pitanje da li u BiH postoje poligoni za paintball govore da ti 'nisi odavle' u svakom smislu.Ženski Dr.Med wrote:Ako je to sve sto imas reci , zamolio bih te da se suzdrzis supljih komentara .....hvala unaprijedSmail Aga wrote:Ti nisi iz BosneŽenski Dr.Med wrote:Da li postoji u bih poligoni za Paintball .... onako da ti ubacim kao malu ideju![]()
![]()
![]()
Upoznaj domovinu da bi je vise volila![]()
Ozbiljno i dobronamjerno ti kazem ako mislis forumati o pitanjima u BiH,moras malo vise pratiti sta se ovdje desava.
- hodža
#64 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
chengaba wrote:Za ove gljivare - kome bi on prodao te vrganje i bukovače. Znači počinje sa biznisom, ne poznaje nikoga ko bi mogao otkupiti, ima beton berbu i šta onda?
pa logično je da bi proveo jedan preiod tražeći eventualne kupce, pa tek onda počeo sa biznisom
samo, bukovače ne traže puno novca za ulaganje a cijena po kilogramu im je dosta velika
-
amko76
#65 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Hahaha tačnomarkioni wrote:sta kokuz moze zamislit ni vagon ne moze povuc
-
laneni10
#66 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Kakav biznis sa tom sicom boze blagi,?Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen. Da li probati sa otvaranjem nekog biznisa ili nešto drugo? Dajte mi neke pametne prijedloge molim vas!
-
blue033
#67 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Otvaranje legalnog biznisa sa 5000 KM je moguće, ako već imaš razrađen nelegalan biznis pa hoćeš da nastaviš da radiš legalno. U slučaju kad posjeduješ neko znanje ili vještine koje brzo možeš unovčiti. U slučaju da imaš već dogovoren posao pa samo ti treba pravno lice da počneš raditi. Inače tih 5000 neće trajati ni 2 mjeseca dok poplaćaš sve samo da bi počeo raditi.Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen. Da li probati sa otvaranjem nekog biznisa ili nešto drugo? Dajte mi neke pametne prijedloge molim vas!
Sa 5000 KM možeš početi nelegalan biznis (obezbjeđivanje egzistencije), imaš dosta mogućnosti, ali sve zavisi od tvog znanja, želje za učenjem i voljom za radom. Ako uspije kasnije ga možeš registrovati i širiti, ako propadne bar znaš da si probao.
Za ove ideje sa zemljom, moraš imati zemlju, živjeti na njoj ili u najboljem slučaju da je vrlo blizu mjestu gdje živiš. Svi gledaju cijene na pijaci, a niko ne računa troškove, znoj i trud. ( da se ne lažemo i ja sam tako razmišljao, kupio sam komad zemlje, pa ću pored redovnog posla vidjeti kako to funkcioniše, ako ništa ne bude od zarade bar ću poslije svega biti bar malo pametniji)
-
ja1986
#68 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Jbt Gavaz da me nisi poslusao, ulozio 5000km i zijanio...dok se vise ne javljas 
-
Smail Aga
#69 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Bukovace i sampinjoni idu odlicno,odlicno se plasiraju. No cijena je dosta niska ,tako da ne znam koliko uzgajivaci imaju koristi,u svakom slucaju to je sitni biznis,sporedni. Vrganji i tartufi to vec nisu,ne mozemo mi imati vrganja i tartufa,koliko Italijani mogu pojesti. No,tu je konkurencija jaka,u BiH imaju jake firme koje se bave odkupom vrganja a tartufi kod nas ionako nisu nikad zazivili,jedan pas tertufar ne ide ispod 3-4 hiljade eura. Tako da kapital kojim momci raspolazu 5 i 20 hiljada nisu ni dovoljno blizu za tog biznisa.chengaba wrote:Za ove gljivare - kome bi on prodao te vrganje i bukovače. Znači počinje sa biznisom, ne poznaje nikoga ko bi mogao otkupiti, ima beton berbu i šta onda?
-
FMDzem
#70 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Jarane ako kontaš kakve gluposti radit, bolje daj meni da uplatim fakultet..
A sevapa ćeš zaraditi, vidiš kakav je vakat došo'
A sevapa ćeš zaraditi, vidiš kakav je vakat došo'
- zambaklija
#71 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
niš jaro uloži u materijal ,popravi mi stan iz kojeg su počupali baš sve instalacije i dobiješ cenera i dobar si 
-
crnoplavo
#72 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
... i radio samostalno dok se poso ne uhodahrle1976 wrote:Otvorio javnu kucu
-
Gavaz
#73 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ima 40 duluma na Romaniji, selo Strmac. U Kaknju, Ćatići 4-5 duluma.
- mO k3
#74 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
hajde ba nace se nesto ... 
- Ringhio
#75 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Silom prilika radio sam u jednom marketu, kutijica sampinjona je 2 marke bila kako se sjecam, od 1.50 do 2, bile su i bukovace. Od 10 kutija bukovaca vrati se 5 jer istrunu, slabo ko kupuje. Na kraju krajeva poznajem jednog gljivara, dobar sam s njim pravo, on ima te sampinjone uzgaja, bukovace, nekakve gljivice jos male zaboravio sam kako se zove, i govori, nema hljeba od toga, poklopili ovi veliki jer su se oni provukli na trziste, uzeli markete, Bingo, Merkator, Konzum, Tus, uzeli i prodavnice tako kaze da ja jedva prodajem ovo svoje. Koliko dobro mu je posao iso ostao je duzan nekih 20 000 marka dadzbina drzavi, kredita, i jos nekakvih zavrzlama, spakovao kofere i otisao u inostranstvo da radi.
Sad mu te gljive prodaje zena po pijaci, i ima za salame i hljeba.
Gljive su off totalni jer su kod nas vec napravljene fabrike gljiva, Biosamp, Poljorad ja mislim i imaju jos nekakvi, oni su poklopili trziste totalno tako da nama sitnijim ostaje samo da te gljive uzgaja i prodaje po pijacama. Al budi ti stari pored tezge na +40 dvanaest sati, svaki dan, pa pakuj gljive kuci, pa ih sutra opet pakuj u auto.
Ovo najfriskije, Paintball, imaju poligoni svugdje, ali koliko znam i oni vrlo vrlo slabo rade. A taj sport kosta, gas, kuglice, oprema, zakup ili kupovanje zemlje, pa barikadice one, pa vragovi kojekakvi... Slab odziv raje. Imaju i air soft klubovi, i poligoni, rade 2 mjeseca dok je frisko, zanimljivo, i onda vlasnici rasprodaju puske da bi mogli kredite da vracaju.
Na kraju krajeva, ja da imam milion, nebih marke ovdje ulozio, jer je trziste nakaradno, narod nema para i draze mu je Dukatovo mlijeko od onog Tuzlanskog. Drazi mu je Dukatov kefir iako ako ga usporeds s nasim nemoze mu ni pric blizu kvalitetu. Tuzlanski kefir je po meni jedan od najboljih kefira.
Onda druga stvar, poljoprivreda, kupis zemlju, pa ores, pa sadis, pa djubris, pa zaljevas, pa okopavas, pa zaljevas opet, pa uberes, pa izneses na pijacu, trazis 3 marke za kilu paradajza, bez ikakvih pesticida, hemikalija i ostalih nezdravih i kancerogenih stvarcica, narod konta da si lud. Ode tamo kod komsije i kupi kilu onog argentinskog od 1.50.
Drzava nije uredjena, ne stiti domaceg privrednika ili poduzetnika. Grance su sirom otvorene za svakakav skart, od voca povrca i mesa pa preko pica, do cigareta i odjece. Ti kad odes u nas granap mozes birati izmedju 10 vrsta hrvatskog sira, i 15 srbijanskog, dok travnickog, vlasickog ili tuzlanskog, sarajevskog nema ni na mapi. Imas Ronhila i Walter Wolfa koji se uvoze vagonima vamo, Drinu mozes vidjet kod nekog na stolu. Dok drzava uzima od nasih proizvodjaca sve, i zavaljuje ih u dugove, s druge strane sirom otvara vrata komsiji da on plasira svoje proizvode kod nas. Ja sam bas skoro kroz Hrvatsku isao, 10 marketa, u 10 marketa nisam nasao ni jedan jedini Bosanski proizvod. Niti jedan. Bio u Srbiji, isto. Dok kod nas, najmanje nasih ima. Dok mi kupujemo paprike is Spanije, luk iz Brazila, mlijeko iz Hrvatske, nasi poljoprivrednici prosipaju cisterne mlijeka jer nemaju kome prodati, dijele povrce samo da se ne baci.
I ti bi u Bosni zapoceo biznis....
Sad mu te gljive prodaje zena po pijaci, i ima za salame i hljeba.
Gljive su off totalni jer su kod nas vec napravljene fabrike gljiva, Biosamp, Poljorad ja mislim i imaju jos nekakvi, oni su poklopili trziste totalno tako da nama sitnijim ostaje samo da te gljive uzgaja i prodaje po pijacama. Al budi ti stari pored tezge na +40 dvanaest sati, svaki dan, pa pakuj gljive kuci, pa ih sutra opet pakuj u auto.
Ovo najfriskije, Paintball, imaju poligoni svugdje, ali koliko znam i oni vrlo vrlo slabo rade. A taj sport kosta, gas, kuglice, oprema, zakup ili kupovanje zemlje, pa barikadice one, pa vragovi kojekakvi... Slab odziv raje. Imaju i air soft klubovi, i poligoni, rade 2 mjeseca dok je frisko, zanimljivo, i onda vlasnici rasprodaju puske da bi mogli kredite da vracaju.
Na kraju krajeva, ja da imam milion, nebih marke ovdje ulozio, jer je trziste nakaradno, narod nema para i draze mu je Dukatovo mlijeko od onog Tuzlanskog. Drazi mu je Dukatov kefir iako ako ga usporeds s nasim nemoze mu ni pric blizu kvalitetu. Tuzlanski kefir je po meni jedan od najboljih kefira.
Onda druga stvar, poljoprivreda, kupis zemlju, pa ores, pa sadis, pa djubris, pa zaljevas, pa okopavas, pa zaljevas opet, pa uberes, pa izneses na pijacu, trazis 3 marke za kilu paradajza, bez ikakvih pesticida, hemikalija i ostalih nezdravih i kancerogenih stvarcica, narod konta da si lud. Ode tamo kod komsije i kupi kilu onog argentinskog od 1.50.
Drzava nije uredjena, ne stiti domaceg privrednika ili poduzetnika. Grance su sirom otvorene za svakakav skart, od voca povrca i mesa pa preko pica, do cigareta i odjece. Ti kad odes u nas granap mozes birati izmedju 10 vrsta hrvatskog sira, i 15 srbijanskog, dok travnickog, vlasickog ili tuzlanskog, sarajevskog nema ni na mapi. Imas Ronhila i Walter Wolfa koji se uvoze vagonima vamo, Drinu mozes vidjet kod nekog na stolu. Dok drzava uzima od nasih proizvodjaca sve, i zavaljuje ih u dugove, s druge strane sirom otvara vrata komsiji da on plasira svoje proizvode kod nas. Ja sam bas skoro kroz Hrvatsku isao, 10 marketa, u 10 marketa nisam nasao ni jedan jedini Bosanski proizvod. Niti jedan. Bio u Srbiji, isto. Dok kod nas, najmanje nasih ima. Dok mi kupujemo paprike is Spanije, luk iz Brazila, mlijeko iz Hrvatske, nasi poljoprivrednici prosipaju cisterne mlijeka jer nemaju kome prodati, dijele povrce samo da se ne baci.
I ti bi u Bosni zapoceo biznis....