MrShadow wrote:Kakve su sanse da se dodje na magistarski i na osnovu toga da se nadje posao i ostane tamo za stalno ?
ne znam kakve uslove moras zadovoljiti da upises magistarski, vjerovatno su najvise finansijske prirode, tj da moras imati odredjenu svotu novcu po semestru na raspologanju, kao i uplaceno zdravstveno osiguranje. vjerovatno moras biti upisan i primljen na magistarski u maticnoj zemlji, ali za ovo nisam sigurna iskljucivo u slucaju magistarskog.
nakon magistarskog mozes ostati ako uspijes naci posao, sto znaci da moras naci poslodavca koji ce za tebe aplicirati radnu dozvolu. dakle, ti njemu dodjes i trazis posao kao osoba na studenstkoj vizi bez radne dozvole i moras ga toliko impresionirati da se on krene zahmetiti oko tvoje radne dozvole.
ja sam totalno ispala iz ovih novih tokova kao sto se vidi gore. sad kad i se AT prebacila na bolonju, postoji taj separatni magistarski i ja ne znam da li za magistarski vaze druga pravila u odnosu na tzv. undergrad. isto tako, usla je u opticaj ta rot-weisz-rot karta za koju nisam sigurna da li je ukinula izdavanje obicne radne dozvole na 12 mjeseci, ono sto je nas narod prije zvao "bijelim papirima"? sta bi bila prednost te karte u odnosu na obicnu radnu dozvolu, ako je kao uslov za izdavanje rot-weis-rot karte donja granica plate pravo visoka? -ovdje sam se smotano izrazila, ali ne ide bolje u ponoc- nagadjam recimo da rot-weisz-rot karta vazi duze i da nije ogranicena na jednog poslodavca? ovo se naravno sve da istraziti na webu, ali ja nisam motivisana. koga interesuje, moze naci. ja samo pokusavam odgovoriti u okviru znanja kojeg posjedujem i razgraniciti neke stvari.
u svakom slucaju, kada bi ti poslodavac aplicirao za "obicnu" radnu dozvolu, dobio bi je na 12 mjeseci i vazila bi samo za tu firmu i taj posao, a nakon odradjenih 12 mjeseci bi imao pravo aplicirati na 2-godisnju radnu dozvolu s kojom bi mogao mijenjati posao. mislim da je tesko naci poslodavca koji bi ti ispunio papire, i mislim da bi se moglo desiti da biro za zaposljavanje posalje na njegovu adresu par aplikanata koji su ili drzavljani ili imaju vec radnu dozvolu, pa da se vidi da li moze neko od njih popuniti to radno mjesto ili hoce bas tebe...
koliko to sve potesko zvucalo, opet je cinjenica da su svi studenti koji su zavrsili nesto u AT i ostali u AT pod ovakvim uslovima. cak i cure koje su zavrsile germanistiku. ali to opet ne znaci da se ne strahuje za svakog studenta hoce li uspjeti naci posao. nije lahko, nista nije zagarantovano, borbeno je, i proceduralno, ali nije nemoguce. samo se ne servira na tacni.