Ja mislim da si ti kupio samo radi licnih kontakata oglase,kakav majstor i bakracivogosca-beverli-hils wrote:Citam ja neki dan oglase, kupio na trafiKi, treba mi majstor za struju - ono renoviram kucu pored kuce i tako to, da vidim imal ko... I reko hajd kad sam vec tu, da prelistam i ovo ostalo da vidim sta ima jos. Rijec po rijec, oglas po oglas, i dodjoh ja na zadnju stranicu - rubrika 45 zaokruzeno, Licni kontakti!
Pravo duga rubrika licni kontakti majkemi,dvije-tri strane velike, i ima svega tu:
- ATRAKTIVNA i lijepa djevojka, crnka, poziva gospodu na diskretna i ugodna druzenja u svom prostoru
- AKO ima dama od 50 do 65 godina za privremene susrete sa deckom od 22 godine
- BRACNI par trazi samo bracni par
- DJEVOJKA izuzetno lijepog izgleda zeli upoznati momka africkog porijekla koji se nalazi u BiH![]()
- MUSKARAC slobodan, razocaran u ljubav, trazi zensku osobu, slobodnu do 45 godina, radi druzenja a moze i nesto vise
- TRAZIM zensku osobu, muslimanku, do 50 godina, da me pazi dozivotno, poslije smrti prepis stana
- ...
- ...
- ...
itd itd itd![]()
No ono sto mi zakaci za oko, pise oglas, ka'e:
- VJERNIK trazi vjernicu
Mislim nisam ni skonto da mi je zapelo za oko, nego kasnije poceo farbat vrata i stokove, i ono znas kako je ono, radnja farbanje, mozak na 1%, i laganini. Kad ofarbas jedna vrata, napravis mal pauze, zapalis, divis se svom uratku, pa druga. I malo ono dumas, o svemu - hebi ga kad ima vremena. I tako se meni utuvilo ovo u vugla, "VJERNIK trazi vjernicu".Cetka radi, farbam, i mislim se nesto "cuj vjernik trazi vjernicu", poceo ja spustat se niz spiralu, dumat!!!
Hebemu, ja sam to nesto prije bio vjernik - ono moze pice uz rostilj sa rajom, il kad se begdje sjedne, ali recimo nikada nisam npr. uz ramazan ili Bajram ko raja. I znam da curke ono uvijek kao pitanje, "ti ne pijes?" - ja reko "ne pijem", i onda ide ono potvrdno od strane zeMskih: napucene usne, klimanje glavom gore dole, i kao "odobravam", "to je to", u pozitivnom smislu.
Medjutim, sad ovo nakon dumanja, odlucio i ja alokoholat uz ramazan. Zdumo nesta... opasno...![]()
E sad, kako vi na to gledate?:
- vjernica ili nevjernica
- vjera ili nevjera
- jel bolje vjerit vjernicu, koja ima izgradjen religijski sistem vjere u sebi, pa s tim znas da u nekim zivotnim tackama kad je potrebito da ucini i neko nevjernicko/zlo zbog radi partnera, to nece uciniti zbog sebe (leti u dzehenem, pakao, i tako to)
- ili je bolje vjerit nevjernicu, koja nema izgradjen religijski sistem u sebi, pa znas da za ljubav partnera nema ustezanja da ucini i nesto nevjernicko/zlo za njega, jer nije limitirana vjerskim normama
Ekvivalentno vrijedi iz za zeMski rod, jel vam bolji neko ko je vjernik ili neko ko je nevjernik? Kako vi gledate na to?
Vjera/nevjera - sta je bolje?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Ljakan
#51 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
-
natt
#52 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Nidje veze. Zasto bi neko provodio zivot sa nekim ko ima potpuno drugaciji mentalni sklop? To je jako zamorno.miki.ba wrote:To ti je isto ko da si rasista ili nacionalista.PeppermintSA wrote:
nema šanse. Ne bih mogao biti s nekim ko je vjernik, budući da sam ja, što bi se nazvalo, agresivni ateistao drugim stvarima da ne pričam
-
dječak sa šibicama
#53 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Jedina vjera koju od nje ocekujem, jeste da bude vjerna meni.
Koje je ona religije i u sta vjeruje, Budu ili nesto trece, ima moju podrsku.
-
centromera
#54 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Nije to mala stvar ako su u pitanju ekstremi i nefleksibilne osobe pogotovo kada dodju djeca. Mi smo oboje ateisti i to se znalo od starta iako poticemo iz razlicitih tradicija (kat-mus kombo), sta ce nam malecka biti to je njena stvar. Samo da je ne nazivaju mjesancem polomio bih kosti
Da sam ja pr. vjernik a ona ne vjerovatno bih navlacio vodu na svoj mlin i kuci i kod djeteta pa to ne bi bilo odrzivo na duge staze - brak, a i obrnuto.
Oglasi seems legit
Da sam ja pr. vjernik a ona ne vjerovatno bih navlacio vodu na svoj mlin i kuci i kod djeteta pa to ne bi bilo odrzivo na duge staze - brak, a i obrnuto.
Oglasi seems legit
-
dječak sa šibicama
#55 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ne znaci ako ti imas nekakav pogled na tu stvar, da ce ona imati isti.
Ako meni ne smeta sto je ona vjernica, mozda ce njoj smetati sto ja nisam, ili sto sam druge vjere. I ona se pita nesto.
Realnost je da zadrti vjernik/ca i ateist ne mogu imati zajednicki zivot, brak, ili dva zadrta vjernika ali razlicitih vjeroispovjesti.
Zadrta nije uvreda, ne znam drugaciji naziv. Mada, ja licno nemam preveliko postovanje do prevelikih vjernika koji se trude da im to na celu pise. Po nekom pravilu, nisu ono za sta se predstavljaju.
Ako meni ne smeta sto je ona vjernica, mozda ce njoj smetati sto ja nisam, ili sto sam druge vjere. I ona se pita nesto.
Realnost je da zadrti vjernik/ca i ateist ne mogu imati zajednicki zivot, brak, ili dva zadrta vjernika ali razlicitih vjeroispovjesti.
Zadrta nije uvreda, ne znam drugaciji naziv. Mada, ja licno nemam preveliko postovanje do prevelikih vjernika koji se trude da im to na celu pise. Po nekom pravilu, nisu ono za sta se predstavljaju.
-
centromera
#56 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
U sridudječak sa šibicama wrote:Ne znaci ako ti imas nekakav pogled na tu stvar, da ce ona imati isti.
-
palestinka
#57 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Teška situacija. No, oboje ste u šuštini vjernici s tim što ona prakticira religiju. Trebali biste se nekako dogovoriti. Oboje ćete svojim primjerom, ponašanjem i djelima dati uzor djeci koja će na osnovu toga i svojih iskustava postajati vjernici, prakticirati religiju ili ne.Suelureac wrote:Ljudi moji, u čudnoj sam situaciju. Nisam konvencionalni vjernik (ne slijedim religije), ali nisam ni ateist. Uglavnom vjerujem u Bogu, ali ne na onaj način kako ga bajkovito opisuju Tora, Biblija i Kur'an. U vezi sam s muslimankom i sve mi je ovo čudno. Ne znam hoće li nam biti prevlika barijera ako željeli život skupa. Ona posti, ja ne. Onda je i pitanje odgoja djece. Ona ih želi odgajati kao muslimane. Ja nemam ništa protiv toga, ali da ih se o vjeri uči kada budu dovoljni zreli za to. A ne da ih se s 4-5 godina i doba vrtića uče o religiji, džehenemu, dženetu itd itd. To se zove indoktrinacija, a ja to ne želim. Ne želim da im se usadi nešto u glavu na taj način, jer to ne smatram ispravnim i nefer jer onda to nije prava sloboda izbora. Oni trebaju da spoznaju Boga i izaberu svoj put i da imaju prave informacije kad budu malo zreliji pa nek biraju. Ali učiti od malih nogu nekim stvarima. Ne znam...
- Leo_alfa
#58 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
dječak sa šibicama wrote:Jedina vjera koju od nje ocekujem, jeste da bude vjerna meni.
Ljubav brise granice koje stvaraju ljudi.
- Leo_alfa
#59 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Suelureac wrote:A ne da ih se s 4-5 godina i doba vrtića uče o religiji, džehenemu, dženetu itd itd. To se zove indoktrinacija, a ja to ne želim. Ne želim da im se usadi nešto u glavu na taj način, jer to ne smatram ispravnim i nefer jer onda to nije prava sloboda izbora.
-
palestinka
#60 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
palestinka wrote:Suelureac wrote:Ljudi moji, u čudnoj sam situaciju. Nisam konvencionalni vjernik (ne slijedim religije), ali nisam ni ateist. Uglavnom vjerujem u Bogu, ali ne na onaj način kako ga bajkovito opisuju Tora, Biblija i Kur'an. U vezi sam s muslimankom i sve mi je ovo čudno. Ne znam hoće li nam biti prevlika barijera ako željeli život skupa. Ona posti, ja ne. Onda je i pitanje odgoja djece. Ona ih želi odgajati kao muslimane. Ja nemam ništa protiv toga, ali da ih se o vjeri uči kada budu dovoljni zreli za to. A ne da ih se s 4-5 godina i doba vrtića uče o religiji, džehenemu, dženetu itd itd. To se zove indoktrinacija, a ja to ne želim. Ne želim da im se usadi nešto u glavu na taj način, jer to ne smatram ispravnim i nefer jer onda to nije prava sloboda izbora. Oni trebaju da spoznaju Boga i izaberu svoj put i da imaju prave informacije kad budu malo zreliji pa nek biraju. Ali učiti od malih nogu nekim stvarima. Ne znam...
- piupiu
#62 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Istorija religija, sociologija religija, itd ... nije indoktrinacija. Sama vjera u Boga nije indoktrinacija ... a vjeronauk je ... indoktrinacija koja ima i ime u drustvenim naukama - zove se ideoloski drustveni aparat - s razlogom, valjda.S4mpion wrote:Čak i kad svom djetetu zabraniš pohađanje vjeronauke, i to je indoktrinacija.
-
Heller
#64 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Teška je to kombinacija pogotovo sa mladuncima, zato samo nevjera do kosti.
- annoy
#65 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Mislim da bih se teško slagala s praktičnim vjernikom, bilo koje religije
Jedno su druženja, prijateljstva, tu ne diskriminiram nikoga, ali nešto sasvim drugo je brak, odgoj djece, ipak bih voljela da smo svjetonazorski bliskiji
Jedno su druženja, prijateljstva, tu ne diskriminiram nikoga, ali nešto sasvim drugo je brak, odgoj djece, ipak bih voljela da smo svjetonazorski bliskiji
- The One and Only
#66 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Fino odgojene ateistice i neradikalne vjernice su jednako dobre. Ne bih mogao trpiti da mi draga jede svinjetinu.
- piupiu
#67 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Kako mislis 'ne bi mogao trpiti'? Trpjeti je glagol koji podrazumijeva akciju usmjerenu prema tebi?The One and Only wrote:Fino odgojene ateistice i neradikalne vjernice su jednako dobre. Ne bih mogao trpiti da mi draga jede svinjetinu.
- animals
#68 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ja ne bi mogao trpjeti, da mi neko odredjuje sta cu jesti..The One and Only wrote:Fino odgojene ateistice i neradikalne vjernice su jednako dobre. Ne bih mogao trpiti da mi draga jede svinjetinu.
osim doktora, naravno..
- Queen_of_hearts
#69 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
S apekta buducnosti ,ne bi mogla bit s vjernikom. Ja ne zelim djecu odgajati kao muslimane ,vec kao slobodne ljude .Osoba koja vjeruje u Boga svojim izborom mi je sasvim ok ,osoba koja nastoji "uvuci " u vjeru ljude oko sebe je no no !
-
dječak sa šibicama
#70 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Kako bi kvalitetno "napuco nogom" neku koja bi mi krenula braniti konzumaciju ovoga ili onoga, ili drzati neke pridike iz "religije" tipa "ne valja nokte rezati navece, ne valja se shishati utorkom, ne valja pisati lijevom rukom".
- The One and Only
#71 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Da trpiti, jer bi morao gledati svinjetinu u frižideru i kako je ona jede a meni se povraća od toga. Alternative postoje, ne znam zašto bi to bio neki problem.
- Suelureac
#72 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ja razumijem svoju djevojku. Ona je od malih nogu učena da klanja, posti, moli se. Iako ona meni kaže da to nju ispunjava, i vi i ja dobro znamo da je to zato što joj je to od doba kad je tek prohodala indoktrinirano i nije imala izbora. Kaže za sebe da je prava muslimanka i da je to jedini ispravan put. Ali da je odgojena u istoj takoj religijski orijentiranoj katoličkoj ili pravoslavnoj porodici isto bi rekla da je prava kršćanka/hrišćanka i da je to jedini ispravan put. S druge strane moj otac je ateist, a majka vjerski nepraktikant. Ja sam par godina išao na vjeronauk, par godina ne. Proučavao sam religiju, i o mnogim stvarima znam o islamu više od svoje djevojke. Ona zna praksu, a ja znam teoriju i znam koje stvari mi se sviđaju, a koje ne sviđaju u svakoj religiji. Znam da stvari koje mi se ne sviđaju, ne sviđaju mi se zato što se kose s mojim humanističkim načelima i svjetonazorom. Koliko se god trudio shvatiti religijski pristup Bogu, taj pomalo egoistički pristup da mu se mora klanjati i moliti svako malo, da nas 7 milijardi na ovom svijetu stalno nadgleda i da je tako okrutan da će neke kažnjavati u vječitoj vatri, a da će drugima podariti 72 ili koliko već djevica - e to ne mogu shvatiti. Previše mi je to...zaostalo, bajkovito. Mislim kome će to na onom svijetu, koji je duhovan, a ne materijalan, trebati 72 djevice i seks uopće. To mi se čini kao utjeha za one koji neće guziti na ovom svijetu. Djevojka meni zamjera kao što se ona i ja zajedno nećemo spremati za onaj svijet. Ja stvarno ne znam, u teškoj sam situaciji. Volim je najviše, nisam nikad bio ovako zaljubljen. Želim je i oženiti. Ali opet toliko smo različiti po pitanju religije. Religija je svakodnevni dio njenog života, moga ne.
- piupiu
#73 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ah, pa kupis mali bar-frizidercic za svoju dragu, i tu nek ona cuva svoje prsute i mortadele, ili sta vec jede. Zasto bi ona morala jesti alternativu? I meni se povraca od dzema, ali mi dzem stoji u frizideru za one koji ga jedu. Svijet se ne vrti oko mene.The One and Only wrote:Da trpiti, jer bi morao gledati svinjetinu u frižideru i kako je ona jede a meni se povraća od toga. Alternative postoje, ne znam zašto bi to bio neki problem.
-
kerima1
#74 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Zna li ona da islam zabranjuje udaju za nevjernika?Suelureac wrote:Ja razumijem svoju djevojku. Ona je od malih nogu učena da klanja, posti, moli se. Iako ona meni kaže da to nju ispunjava, i vi i ja dobro znamo da je to zato što joj je to od doba kad je tek prohodala indoktrinirano i nije imala izbora. Kaže za sebe da je prava muslimanka i da je to jedini ispravan put. Ali da je odgojena u istoj takoj religijski orijentiranoj katoličkoj ili pravoslavnoj porodici isto bi rekla da je prava kršćanka/hrišćanka i da je to jedini ispravan put. S druge strane moj otac je ateist, a majka vjerski nepraktikant. Ja sam par godina išao na vjeronauk, par godina ne. Proučavao sam religiju, i o mnogim stvarima znam o islamu više od svoje djevojke. Ona zna praksu, a ja znam teoriju i znam koje stvari mi se sviđaju, a koje ne sviđaju u svakoj religiji. Znam da stvari koje mi se ne sviđaju, ne sviđaju mi se zato što se kose s mojim humanističkim načelima i svjetonazorom. Koliko se god trudio shvatiti religijski pristup Bogu, taj pomalo egoistički pristup da mu se mora klanjati i moliti svako malo, da nas 7 milijardi na ovom svijetu stalno nadgleda i da je tako okrutan da će neke kažnjavati u vječitoj vatri, a da će drugima podariti 72 ili koliko već djevica - e to ne mogu shvatiti. Previše mi je to...zaostalo, bajkovito. Mislim kome će to na onom svijetu, koji je duhovan, a ne materijalan, trebati 72 djevice i seks uopće. To mi se čini kao utjeha za one koji neće guziti na ovom svijetu. Djevojka meni zamjera kao što se ona i ja zajedno nećemo spremati za onaj svijet. Ja stvarno ne znam, u teškoj sam situaciji. Volim je najviše, nisam nikad bio ovako zaljubljen. Želim je i oženiti. Ali opet toliko smo različiti po pitanju religije. Religija je svakodnevni dio njenog života, moga ne.
mislim kad sve to prica sto prica,cudi me da joj je ovo promaklo!
Ti si vidi se po pisanju tolerantan trebala bi i ona biti ako se vec odlucuje za nekog neprakticara vezati.
- Suelureac
#75 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Svašta nešto islam zabranjuje čega se baš i ona ne pridržava. Ali šta je tu je.kerima1 wrote:Zna li ona da islam zabranjuje udaju za nevjernika?Suelureac wrote:Ja razumijem svoju djevojku. Ona je od malih nogu učena da klanja, posti, moli se. Iako ona meni kaže da to nju ispunjava, i vi i ja dobro znamo da je to zato što joj je to od doba kad je tek prohodala indoktrinirano i nije imala izbora. Kaže za sebe da je prava muslimanka i da je to jedini ispravan put. Ali da je odgojena u istoj takoj religijski orijentiranoj katoličkoj ili pravoslavnoj porodici isto bi rekla da je prava kršćanka/hrišćanka i da je to jedini ispravan put. S druge strane moj otac je ateist, a majka vjerski nepraktikant. Ja sam par godina išao na vjeronauk, par godina ne. Proučavao sam religiju, i o mnogim stvarima znam o islamu više od svoje djevojke. Ona zna praksu, a ja znam teoriju i znam koje stvari mi se sviđaju, a koje ne sviđaju u svakoj religiji. Znam da stvari koje mi se ne sviđaju, ne sviđaju mi se zato što se kose s mojim humanističkim načelima i svjetonazorom. Koliko se god trudio shvatiti religijski pristup Bogu, taj pomalo egoistički pristup da mu se mora klanjati i moliti svako malo, da nas 7 milijardi na ovom svijetu stalno nadgleda i da je tako okrutan da će neke kažnjavati u vječitoj vatri, a da će drugima podariti 72 ili koliko već djevica - e to ne mogu shvatiti. Previše mi je to...zaostalo, bajkovito. Mislim kome će to na onom svijetu, koji je duhovan, a ne materijalan, trebati 72 djevice i seks uopće. To mi se čini kao utjeha za one koji neće guziti na ovom svijetu. Djevojka meni zamjera kao što se ona i ja zajedno nećemo spremati za onaj svijet. Ja stvarno ne znam, u teškoj sam situaciji. Volim je najviše, nisam nikad bio ovako zaljubljen. Želim je i oženiti. Ali opet toliko smo različiti po pitanju religije. Religija je svakodnevni dio njenog života, moga ne.![]()
mislim kad sve to prica sto prica,cudi me da joj je ovo promaklo!
Ti si vidi se po pisanju tolerantan trebala bi i ona biti ako se vec odlucuje za nekog neprakticara vezati.