ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- aveos
#51 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju jednog kanadera s tročlanom posadom iz sastava hrvatskih Oružanih snaga kao ispomoć u Bosnu i Hercegovinu.
"Kanader je upućen u svrhu pružanja humanitarne pomoći, radi gašenja požara na području Mostar – Malo i Veliko Rujište", stoji u vladinoj odluci. (Hina)
Napokon nek se ugasi vise...
"Kanader je upućen u svrhu pružanja humanitarne pomoći, radi gašenja požara na području Mostar – Malo i Veliko Rujište", stoji u vladinoj odluci. (Hina)
- Kinaski
#52 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Goriiii
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
- O'zone
- Globalni moderator
#53 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
POŽAR IZMIČE KONTROLI: Stanje se pogoršalo, Konjicu prijeti katastrofa!
Petak | 24.08.2012.
Konjicu prijeti katastrofa, izjavio je večeras u telefonskom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) komandir štaba Civilne zaštite (CZ) Konjic Fadil Tatar
požar šumaU požarima koji već treći mjesec bjesne u Bosni i Hercegovini, najteže je upravo na području Konjica. Situacija se večeras dodatno pogoršala. Iz tog grada u ovim trenutcima stižu dramatični apeli.
Tatar ističe da je ovo najveći požar koji je vidio u životu i da je prizor, naprosto, zastrašujući. Napominje da, za sada, nisu ugrožene kuće i imovina ljudi, ali podvlači da je požar već izmakao kontroli i da se ne može u potpunosti predvidjeti njegovo kretanje.
„Imamo otvoreni požar u dužini od tri do četiri kilometra. Vatra je ušla u crnogoričnu šumu, među stabla munike. Vatreni jezici sežu visoko u nebo. Ne može se opisati ovaj strašni prizor… Prijeti ekološka katastrofa! Vatrena stihija se, naime, s lokaliteta Boračke Drage kreće u pravcu Rujišta i Mostara, odnosno srpskog povratničkog sela Kula. Prijeti opasnost da požar odsječe i put prema tom mjestu. Jednostavno, ovdje sve gori“, dramatično je za kazao AA.
Upozorava da puše snažan vjetar i da će se vatra, pogotovo jer je ušla u crnogoričnu šumu, brzo širiti. Teren je, kako dodaje, jako težak.
„Nagib terena na kojem se trenutno nalazi požar je čak 90 posto! Ovo je nemoguće gasiti. Ljudi uopće ne mogu prići. Samo čujemo kao se kotrlja kamenje… Ukoliko se ovo nastavi, sigurno neće biti dobro. Smatram da će se požar ujutro dodatno proširiti. Vjerujem i nadam se da Konjic po prioritetima više neće bit na drugom ili trećem mjestu u BiH, već na prvom. U suprotnom, sve će bit uništeno. Molim sve, koji mogu, da dođu ovdje i pomognu nam. Svi raspoloživi helikopteri moraju odmah biti upućeni u Konjic“, zaključuje Tatar u razgovoru za agenciju Anadolija.
- kockica_kockica
#54 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Zar odgovorni ne mogu traziti pomoc susjeda kanadere ako treba i pjesadiju ????? Sta kukaju, umjesto da nesto poduzmu. Cekaju da se desi katastrofa veca nego jeste, da pozar dodje do kuca i da neko pogine necija kuca nestane u pozaru da bi se oni trgnuli...

- Janjicar
#55 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nek on govori Anadoliji da je katastrofa :@
Probudi ministre, vladu, politicare mater im 'ebem....
Neka traze pomoc od KFOR, SFOR, Hrvatska...
Probudi ministre, vladu, politicare mater im 'ebem....
Neka traze pomoc od KFOR, SFOR, Hrvatska...
- O'zone
- Globalni moderator
#56 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Traže al' i Hrvatska gori kao i mi svi su kanaderi u upotrebi doduše trebali bi sutra dobiti jedan koliko sam shvatio. Rusi daju helikopter za gašenje samo da naši obezbjede gorivo helikopter troši cca 1000 litara na sat i naši se uhvatili za glavu ko će to da plati treba 100 000KM a toliko šupci potroše za službena vozila. Ma dobro nam je kakvi smo!kockica_kockica wrote:Zar odgovorni ne mogu traziti pomoc susjeda kanadere ako treba i pjesadiju ????? Sta kukaju, umjesto da nesto poduzmu. Cekaju da se desi katastrofa veca nego jeste, da pozar dodje do kuca i da neko pogine necija kuca nestane u pozaru da bi se oni trgnuli...![]()
- mayab
#57 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Samo je vazno da je danas Ustavni sud donio odluku da nije ugrozen vitalni nacionalni interes bosnjackog naroda time sto su smijenjeni SDA ministri, dakle , bosnjak moze biti i u nekoj drugoj stranci , a ne samo iz "bogomdane" SDA-
Eto cime se politicari bave, boli njih qrac sto gore sume, i sto mi nemamo niti jednu letjelicu za gasenje
-
Smail Aga
#58 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Zato sto ni Njemacka ,Slovenija,Italija ne moze placati na desetine hiljada vatrogasaca a kamoli BiH. Citava Evropa pociva na dobrovoljnim vatrogasnim drustvima,koja su tradicija,stara su po 100-150 godina. Samo dobrovoljna vatrogasna drustva mogu obezbijediti dovoljan broj vatrogasaca za vece elementarne nepogode. Nema drzave koja moze izdrzavati toliki broj vatrogasaca,mimo stanja potrebe. Inace bosanski profesionalni vatrogasci su daleko,daleko preplaceni i prebenificirani. Vatrogasac u Kantonu Sarajevo sa trecim stepenom obrazovanja ima platu po 1400-1800 KM. Kao sto sam pisao na temi o olimpijadi,nemamo mi u Bosni vise ni mrve entuzijazma,pozrtvovanja,ljubavi za zajednicu,spremnosti za pomoc. Nas broj i procenat dobrovoljnih vatrogasaca u odnosu na susjedne zemlje-Hrvatsku,Sloveniju pa zasto ne i Austriju i Njemacku je sramotno nizak.jefferson wrote:Slazem se, medjutim vatrogasna udruzenja su koliko znam na nivou opstina i kantona.stetoskop wrote:Mislim da nisi razumio u potpunosti na šta mislim, a i Klino.jefferson wrote: Nije bas upravu 100%.
Avioni su kljuc gasenja u nasim uslovima gdje vlada nepristupacan i miniran teren.
Klino ide onom idejom: sto manje odgovornosti.
Naravno da treba obuciti pilote, napraviti odredjenu infrastrukturu i slicno. Ali zar zemlja time ne dobija? Ja ne vidim nista lose imati 8-10 obucenih pilota za te avione koji ce sutra predavati nasoj djeci na fakultetima i slicno. Kada s eupustimo u takve projekte zemlja postaje ozbiljnija i sposobnija.
Sto se tice aviona, nama uopste nisu potrebni Kanaderi. Kanade rsu potrebni HR jer AT-802 Fire Boss ne moze puniti vodu po buri kako zbog nemirnog mora tako i zbog osjetljivosti aviona zbog snage motora prilikom naleta bocnog vjetra.
Mi s druge strane nemamo toliko sumskih pozara kao HR, imamo jablanicko jezero i tu se avioni mogu puniti bez problema, kako je vec radjeno sa kanaderima.
Nije uopste tacno da se Air Tractor puni samo na pisti. AT-802 Fire Boss ima iste mogucnosti skupljanja vode kao i kanader, s tim sto je Fire Boss oko 2.5 miliona dolara a Kanader 26 miliona dolara.
Makedonija je kupila 3 Fire Bossa, Crna Gora 2, a mi vjerovatno cekamo donaciju! Cijeli zivot nam se sveo na donacije!
Stvar je u prioritetima. Najveći problem je nedovoljan broj vatrogasaca. Recimo u Hercegovini je nerijetka pojava da šuma gori, a da vatrogasci uopšte i ne izađu do požarišta, jer negdje ići kilometrima gdje gori šuma, a ostaviti čitav grad neobzbijeđen od slučaja izbijanja požara u objektima, ne ide.
Stvar je i u praznini. Air traktori mogu biti od velike pomoći u akcijama gašenja požara, ali ima i svoje nedostatke, a to treba potpuniti nečim drugim. Recimo da je ovaj isti scenario, a da puše jaki vjetar, koji je veliki prijatelj požarima, ali veliki neprijatelj letjelicama, e onda bi se sve otelo kontroli.
Tako isto na primjer i u gustim hrastovim šumama, gdje često dođe do podzemnih požara (gori lišče i korijen niskog rastinja), gdje voda bez ljudske ruke ne može ništa, jer je potrebno prokopavati liniju kojom bi se presjeklo širenje tog požara, ili stara šuplja stabla koja su iznutra zapaljena, pa tu ni cisterna vode ne može ništa. Takva stabla se moraju obarati.
Dakle veća je opasnost nemati vatrogasce, nego pored helikoptera koje imamo nemati air-traktore. Treba težiti onako kako rade susjedne zemlje, a to je imati obadvoje, ali obezbjediti određenim redoslijedom.
Evo kako bi po mom mišljenju išli prioriteti efikasnijeg rješenja problema sa ovim velikim požarima:
1. Povećati broj vatrogasaca, formirati dobrovoljna vatrogasna društva i opremiti ih.
1-a. Pojednostaviti proceduru podizanja helikoptera za slučaj gašenja požara.
2. Težiti usavršavanju i nabavki sredstava opreme za gašenje požara u koje spadaju i ti air-traktori.
1. Zbog cega dobrovoljna drustva a ne profesionalna? Prvo se treba rjesiti profesionalni status vatrogasaca, ponuditi ljudima beneficije itd, pa tek onda ici u prosirivanje na dobrovoljni status. Problem vatrogasaca niej samo u sumskim pozarima, nego stanju ljudstva i opreme u slucaju klasicnih pozara, saobracajnih ensreca itd.
2. Vjetar nije problem avionima, ali jeste helikopterima. Klino ne konta da je odrzavanje helikoptera dosta skuplje nego odrzavanje aviona. Drugo, ovo ej opasan "sport." U helikopteru imas u slucaju Mi-8 4 covjeka izlozena opasnosti a u slucaju Fire Bossa 1 covjeka. Drugo, Fire Boss u jednom naletu baca 3,05 tona vode a Mi-8 oko 500 litara. Na kraju, kada je pao Mi-8 u februaru vjetar je bio kljucni faktor.
Fire Boss je jeftiniji od jednog Mi-8, i dalekoooo jefitniji za odrzavanje. Ali jbg, kod nas se najmanje pitaju ljudi koji to znaju.
- kockica_kockica
#59 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa nije valjda da samo Hrvatska ima kanadere... Cuj problem 100 000 KM... e vala nek ode sve u helac kad im je to problem.... vjerujem da sad cekaju neko da plati i gorivo... ne gori njima pod prozorom...O'zone wrote:Traže al' i Hrvatska gori kao i mi svi su kanaderi u upotrebi doduše trebali bi sutra dobiti jedan koliko sam shvatio. Rusi daju helikopter za gašenje samo da naši obezbjede gorivo helikopter troši cca 1000 litara na sat i naši se uhvatili za glavu ko će to da plati treba 100 000KM a toliko šupci potroše za službena vozila. Ma dobro nam je kakvi smo!kockica_kockica wrote:Zar odgovorni ne mogu traziti pomoc susjeda kanadere ako treba i pjesadiju ????? Sta kukaju, umjesto da nesto poduzmu. Cekaju da se desi katastrofa veca nego jeste, da pozar dodje do kuca i da neko pogine necija kuca nestane u pozaru da bi se oni trgnuli...![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#60 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa iskreno čekaju da neko drugi plati gorivo. Poslali su zahtjev iz minstarstav odbrane prema kantonima koji su ugroženi i gradovima da uplate novac za gorivokockica_kockica wrote:Pa nije valjda da samo Hrvatska ima kanadere... Cuj problem 100 000 KM... e vala nek ode sve u helac kad im je to problem.... vjerujem da sad cekaju neko da plati i gorivo... ne gori njima pod prozorom...O'zone wrote:Traže al' i Hrvatska gori kao i mi svi su kanaderi u upotrebi doduše trebali bi sutra dobiti jedan koliko sam shvatio. Rusi daju helikopter za gašenje samo da naši obezbjede gorivo helikopter troši cca 1000 litara na sat i naši se uhvatili za glavu ko će to da plati treba 100 000KM a toliko šupci potroše za službena vozila. Ma dobro nam je kakvi smo!kockica_kockica wrote:Zar odgovorni ne mogu traziti pomoc susjeda kanadere ako treba i pjesadiju ????? Sta kukaju, umjesto da nesto poduzmu. Cekaju da se desi katastrofa veca nego jeste, da pozar dodje do kuca i da neko pogine necija kuca nestane u pozaru da bi se oni trgnuli...![]()
- kockica_kockica
#61 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Kakvu mi sramotu od vlade imamo to nema niko...O'zone wrote: Pa iskreno čekaju da neko drugi plati gorivo. Poslali su zahtjev iz minstarstav odbrane prema kantonima koji su ugroženi i gradovima da uplate novac za gorivo
-
amko76
#62 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Tačno, ja ih svaki dan gledam kako drkaju neku stvar. Sa 3 razreda škole i vatrogasnim kursom imaju toliku plaću, na budžetu i još beneficirani staž.Smail Aga wrote:Zato sto ni Njemacka ,Slovenija,Italija ne moze placati na desetine hiljada vatrogasaca a kamoli BiH. Citava Evropa pociva na dobrovoljnim vatrogasnim drustvima,koja su tradicija,stara su po 100-150 godina. Samo dobrovoljna vatrogasna drustva mogu obezbijediti dovoljan broj vatrogasaca za vece elementarne nepogode. Nema drzave koja moze izdrzavati toliki broj vatrogasaca,mimo stanja potrebe. Inace bosanski profesionalni vatrogasci su daleko,daleko preplaceni i prebenificirani. Vatrogasac u Kantonu Sarajevo sa trecim stepenom obrazovanja ima platu po 1400-1800 KM. Kao sto sam pisao na temi o olimpijadi,nemamo mi u Bosni vise ni mrve entuzijazma,pozrtvovanja,ljubavi za zajednicu,spremnosti za pomoc. Nas broj i procenat dobrovoljnih vatrogasaca u odnosu na susjedne zemlje-Hrvatsku,Sloveniju pa zasto ne i Austriju i Njemacku je sramotno nizak.
I ja trebam da idem da džaba gasim. E načekaće se ko mene čeka
Toliko o dobrovoljnim vatrogasnim društvima
- Janjicar
#63 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Davno sam ja rekAo, Na ovim prostorima zive najgore ljudi, najbahatiji ljudi i najgluplji ljudi...
- Tvrtko II Kotromanić
#64 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
kako se moze uclaniti u neko DVD?
je li potrebna neka obuka ili neke fizicke predispozicije?
-
Ambrozija
#65 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
aveos wrote:Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju jednog kanadera s tročlanom posadom iz sastava hrvatskih Oružanih snaga kao ispomoć u Bosnu i Hercegovinu.
- Don Zivconi
#66 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Hajde sto zive nego sto nas takvi vodeJanjicar wrote:Davno sam ja rekAo, Na ovim prostorima zive najgore ljudi, najbahatiji ljudi i najgluplji ljudi...
U nasoj civilnoj zastiti aner suman je izmislio jedno odjeljenje CZ i tu sjedi gomila dripaca njegovih jarana koji dobre pare uzimaju da po cio dan gledaju turske serije na TV-u tako da bi trebalo prvo da oni dignu guzice i zarade platu a ja se kunem da cu odmah iza njih doci da gasim o svome trosku. Znam i njega a i njih pa kad ih vidim garave eto mene sam cu doci nece me niko morati zvati
- Warashii
#67 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
I sada se ceka da Hrvatska posalje svoje kanadere, a ako se povede prica o kupovini makar jednog kanadera na drzavnom nivou bilo bi kako nam nisu od koristi jer nemaju gdje da kupe vodu. Kako onda hrvatrski kanaderi kupe vodu kada gase pozare u BiH?
Mislim da bi mogli prelomiti tih nekih 30 miliona dolara za makar jedan kanader koji bi i vise nego li dobrodosao u citavoj ovoj prici i poslati pilote na obuku.
Nazalost sumnjam da ce se ova stvar desiti ali nakon ove godine vidi se da je to prioritet. Prisustvovao sam mobilizaciji u Hrvatskoj kada su u pitanju pozari, nedavno na bracu i jednom na Makarskoj rivijeri pa jbte da im je sistem kao nas sve bi to izgorilo, al jok mobilizacija masovna na Brac dolaze i iz Zagreba a o kanaderima da ne pricamo.
Mah ne znam da li sve i vrijedi zivciranja kad nemos nista uciniti.
Mislim da bi mogli prelomiti tih nekih 30 miliona dolara za makar jedan kanader koji bi i vise nego li dobrodosao u citavoj ovoj prici i poslati pilote na obuku.
Nazalost sumnjam da ce se ova stvar desiti ali nakon ove godine vidi se da je to prioritet. Prisustvovao sam mobilizaciji u Hrvatskoj kada su u pitanju pozari, nedavno na bracu i jednom na Makarskoj rivijeri pa jbte da im je sistem kao nas sve bi to izgorilo, al jok mobilizacija masovna na Brac dolaze i iz Zagreba a o kanaderima da ne pricamo.
Mah ne znam da li sve i vrijedi zivciranja kad nemos nista uciniti.
- amphora
#68 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovo je dno dna. Ne znam šta smisleno da kažem, dođe mi da zaplačem.
-
bonkla
#69 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Cekaju da pola sume izgori, da se plamen sam ugasi i onda kazu kako je sve "normalizovano"
-
Smail Aga
#70 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Potrebna je samo dobra volja i spremnost. Kao i posvetiti 5-6 sati sedmicno tom hobiju.Tvrtko II Kotromanić wrote:kako se moze uclaniti u neko DVD?
- Janjicar
#71 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Upravo tako.bonkla wrote:Cekaju da pola sume izgori, da se plamen sam ugasi i onda kazu kako je sve "normalizovano"
Svi pricaju kako je pozar normalizovan i sve ali kasnije niko ne prica o hektarima unistene sume koja je minimalno rasla 30-40g...
Zasto se ne pokrenu kakve akcije posumljavanja ? Da li lovci pokrenu akciju obnavljanja zivotinja ?
Ili se sve zavrsi na " pozar je lokalizovan i situacija vise nije alarmantna"
- It_is_a_Leclerc
#72 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovo je prežalosno. Kao neki prosjaci moljakamo Hrvatsku i Rusiju da nam pošalju šta da gasi požare, a samo ove godine šteta u šumskom fondu BiH iznosi preko 20 miliona eura, što je dovoljno da se kupi jedan kanader i da ostane za još jedan profesionalni vatrogasni helikopter.
I šta bi falilo da Vlada Federacije da 8, Vlada RS-a 8, a Vijeće ministara 4 miliona, pa da se ovom već jednom stane u kraj. Šteta koju pretrpe naše šume je zaista previsoka cijena.
Još kad se zna da gori šuma munike, endemske vrste u BiH, onda je jasno koliko se ozbiljno i profesionalno trebalo pripremati za ovu požarnu sezonu.
I šta bi falilo da Vlada Federacije da 8, Vlada RS-a 8, a Vijeće ministara 4 miliona, pa da se ovom već jednom stane u kraj. Šteta koju pretrpe naše šume je zaista previsoka cijena.
Još kad se zna da gori šuma munike, endemske vrste u BiH, onda je jasno koliko se ozbiljno i profesionalno trebalo pripremati za ovu požarnu sezonu.
-
Ambrozija
#73 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Koliko kosta kanader pa si ga ne mozemo priustiti? Mislim da nije problem kupiti kanader vec ga odrzavatiIt_is_a_Leclerc wrote:Ovo je prežalosno. Kao neki prosjaci moljakamo Hrvatsku i Rusiju da nam pošalju šta da gasi požare, a samo ove godine šteta u šumskom fondu BiH iznosi preko 20 miliona eura, što je dovoljno da se kupi jedan kanader i da ostane za još jedan profesionalni vatrogasni helikopter.
Recimo imamo 2 aviona u BH Airlinesu, od kojih oba nikada nisu u isto vrijeme u funkciji...
Last edited by Ambrozija on 24/08/2012 22:28, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#74 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Šta je sa vojskom, zašto se ne digne vojska u ovakvim situacijama? Ah, da, zaboravih na trenutak da živim u BiH.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#75 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
vojska nema goriva
ja osjetim dim u zraku
ja osjetim dim u zraku