ti si jednostavno glup ... sumnjam da imas i vozacku ... bhchuneruemko1234 wrote:upalim auto, ako je na ravnom, pritisnem kocnicu i povucem rucicu mjenjaca iz p u d i dam gas i vozim.
zaustavim se na ravnom, drzim kocnicu, gurnem mjenjac iz d u p odmah. i ugasim auto. vozio sam more automatika, znam ljude koje voze automatike, i sad vozim automatika i nikad nikakav problem nisam imao s tim nacinom primjene mjenjaca.
dakle filozofije. imas brdo, palis rucnu, nebitno koje auto. na ravnom apsolutno nema potrebe. kad parkiras ostavljas u p, kad stoje u mjestu u koloni il slicno, da ne jebes mjenjac drzis ga u N.
Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ifas
#51 Re: Automatski mjenjač - savjeti
-
emko1234
#52 Re: Automatski mjenjač - savjeti
velika sreca pa si se ti iz SveCke nasao da mi to kazes

- Qler
#53 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ja i dalje ne vidim svrhu ni razlog potezanje rucne kocnice na ravnom. Hajde da donekle shvatam na nagibima, manjim, ali na ravnom nema opterecenja na mjenjac, ni na nosace...
- basicm
#54 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ljudi sto ce vam rucna na ravnom? Mislim ako hocete potezite ali nema svrhe.
- drndalo
#55 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nego ima li iko ikakvo iskustvo sa Reno polu-automatskim mjenjacem ? Jel to kao i na ostalim malim motorima onaj fol sa automatskim kvacilom kada dotaknes rucicu mjenjaca odvoji kvacilo ili...?
- Tequila
#56 Re: Automatski mjenjač - savjeti
I ja se slazem nema uopste potrebe da koristis rucnu kod automatika na ravnom. Kad ga stavis u P ( parking ) to ti je dovoljno. I isto kad kocis, ako si u situaciji gdje stajes svako 10 m, koristi noznu kocnicu, nikad ne prebacuj iz D u P, nema potreba samo ces slomit auto.
-
Melami
#57 Re: Automatski mjenjač - savjeti
a ko ti je rekao da prebacujes iz P u D bez kocnice ? Koliko ja znam jedina dva auta koja to mogu raditi, koja su tako pravljena zbog ustede od 10$ po autu tokom proizvodnje su dodge grand caravan i chrysler isto neki minivan, sad ne mogu da se sjetim imena. Uglavnom, ta dva auta su imala dosta problema jer ljudi ostave djecu u autu i djeca za mjenjac i prebace u N i auto samo krene, znaci nije bilo potrebno da se pritisne kocnica, bilo je oko tog amnogo polemike, itd. Uglavnom, svi ostali zahtjevaju pritisak kocnice prilikom mjenjanja iz P-R-N-D.shalla wrote:Ovako dragi moji, vozio sam automatika 2 godine (mjenjač je trenutno u kvaru) pa sam uzeo novo auto koje će također akoBogda biti automatik.
E sad, možete li mi dati neke savjete kako da ga što manje raubam, kako da mi auto što duže traje i sl.
Recimo, dvije stvari koje sam pročitao negdje ovdje na nekoj od tema (nakon što mi se mjenjač na fordu zeznuo) su:
1) OBAVEZNA zamjena ulja na 10-15000 km, neovisno od toga da li ulja ima (greška koju sam uradio sa prošlim autom, majstor mi samo provjeravao da li ima ulja i ja 40000 prešao bez mijenjanja i samim tim sam vjerovatno i ja doprinijeo tome da se mjenjač sjebe)
2) Nipošto ne ubacivati auto u P bez kočnice, dakle stisnuti nožnu, prebaciti u P, zategnuti ručnu, pustiti nožnu (logično). Ovo je druga greška koju sam pravio jer sam na svakim zastojima (recimo prošle godine na prelazu granice u Brodu) auto iz D ubacivao u P bez zategnute ručne ili bez držanja nožne kočnice i svako kretanje je išlo "hajd u D pa u P" i tako jedno 100-ak puta zbog ogromne gužve
Ovdje mi je objašnjeno (ne direktno meni ali sam pročitao) da to pravo šteti mjenjaču jer je sva težina auta samo na mjenjaču, dakle to su bila recimo 2 faktora za koja nisam znao i koja su vjerovatno doprinijela sjebavanju mjenjača...
Eto, ako ima neko ko će mi stručno pojasniti neke stvari potrebne za samo održavanje automatika bio bih mu zahvalan. Također, savjeti oko ekonomičnije potrošnje, preticanja i sličnih stvari su također dobrodošli (poznat mi je kickdown i koristio sam ga ali eto, reko možda ima još nekih caka)...
Hvala unaprijed
Sve ostale opcije ne zahtjevaju pritisak kocnice ili pustanje gasa i sl, znaci ako imas na mjenjacu 1-2-3-d-+ - itd
Sto se tice americkih auta ulje se mjenja na 30k milja vecinom. znaci sto bi po nasem bilo 50k. Ja imam amera nisam mjenjao ulje brat bratu i preko 50k, mozda i daleko vise, mjenjac i dalje radi bez ikakvih problema.
Ja imam drugo pitanje pa ako neko moze da odg.
Znaci imam audi 99 godiste, presao 100k milja, proizvodjac nije predvidio nikakvo mjenjanje ulja u mjenjacu, znaci po njihovom lifetime. Eh sad, ovi mjenjaci(tiptronic) brat bratu, jedva da mogu dogurati do 150k milja. Da li je problem u ulju, d ali bi bilo pozeljno ipak promjeniti ulje ili ne? (zak sam cuo da je bolje ostaviti ovo ulje jer novo moze zadati vise problema nego ovo staro koje se ustajalo u njemu)
- ifas
#58 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Promjeni,
Lifetime u VAG-u se smatra trajanje garantnog roka.
-
Melami
#59 Re: Automatski mjenjač - savjeti
znaci da promjenim? Ne moze imati negativan uticaj?ifas wrote:Promjeni,
-
vnm
#60 Re: Automatski mjenjač - savjeti
moze jedino ako stavis ulje koje ne odgovara.
-
Melami
#61 Re: Automatski mjenjač - savjeti
a kako da znam koje ide kad ne pise u owners manual, i koliko ulja ide.vnm wrote:moze jedino ako stavis ulje koje ne odgovara.
Uz to, treba li jos nesto mjenjati sa uljem, neke filtere, magnete i tako to.
- golfiista
#62 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Meni su kazali da se u multitronic mjenjaču ( audi ) ulje nikada ne mijenja
Iako u servisnoj postoji opcija zamjene multitronic ulja...ništa ne kontam 
-
Melami
#63 Re: Automatski mjenjač - savjeti
a koce im ga znati.golfiista wrote:Meni su kazali da se u multitronic mjenjaču ( audi ) ulje nikada ne mijenja![]()
- ifas
#64 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Sta bi promjeniste li vi ulja ?Melami wrote:a koce im ga znati.golfiista wrote:Meni su kazali da se u multitronic mjenjaču ( audi ) ulje nikada ne mijenja![]()
Da se razumijemo opet jos jednom VW smatra garantni rok pod Lubed for Life terminom. Njima je u interesu da ti mjenjac crkne nakon garantnog roka.
Za DSG mjenjace koje VW ne proizvodi, oni (VW) kazu da su lubed for life (dozivotno podmazani) ali ako odes na stranicu proizvodjaca, koji je vecinom ZF oni kazu da na 60.000 treba mjenjati ulje.
-
Melami
#65 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ja ne ali cu navjerovatnije tokom naredne sedmice otici na servis automatika, da mi provjere nivo ulja i cisto onako da vidi mehanicar kako to izgleda, trebal kakav servis. Ko zna, mozda i odlucim ulje promjeniti.ifas wrote:Sta bi promjeniste li vi ulja ?Melami wrote:a koce im ga znati.golfiista wrote:Meni su kazali da se u multitronic mjenjaču ( audi ) ulje nikada ne mijenja![]()
Da se razumijemo opet jos jednom VW smatra garantni rok pod Lubed for Life terminom. Njima je u interesu da ti mjenjac crkne nakon garantnog roka.
Za DSG mjenjace koje VW ne proizvodi, oni (VW) kazu da su lubed for life (dozivotno podmazani) ali ako odes na stranicu proizvodjaca, koji je vecinom ZF oni kazu da na 60.000 treba mjenjati ulje.
Kad smo vec kod toga, meni mjenjac radi perfektno za tako star automatic, jedini mi je problem, nisam siguran ni da li je problem, sto kad je tek hladan, i odmah krenem ide do 3.000 obrtaja prije nego prebaci u drugu. Znaci ne osjetim da grebe, propada ili bilo sta, vec samo ide na visoke obrtaje prvi put. Ako stanem 15 tak sekundi kad tek upalim i krenem onda je sve OK, prbacuje na oko 2200 obrtaja.
Bojim se da mu treba malo ulja pa zato cu i ici na servis.
Za predjenu kilometrazu veoma se dobro drzi, jedva da se moze osjetiti kad prebacuje.
- golfiista
#66 Re: Automatski mjenjač - savjeti
promijenio ulje, i tako svakih 60.000,bar što se tiče audijevog multitronica, bez obzira na model vozila. Tako je naznačeno i u servisnoj knjižici.
Cijena ulja i rada u ovlaštenom servisu 470,00 KM.
- ifas
#67 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nije bas jeftino ali ima podobrog posla tu posebno da se servis uradi kako treba. Jesi li mjenjao i filter i dihtunge ?golfiista wrote:promijenio ulje, i tako svakih 60.000,bar što se tiče audijevog multitronica, bez obzira na model vozila. Tako je naznačeno i u servisnoj knjižici.
-
Melami
#68 Re: Automatski mjenjač - savjeti
za te pare je mogao zamjeniti jos filter, dihtunge nikakoifas wrote:Nije bas jeftino ali ima podobrog posla tu posebno da se servis uradi kako treba. Jesi li mjenjao i filter i dihtunge ?golfiista wrote:promijenio ulje, i tako svakih 60.000,bar što se tiče audijevog multitronica, bez obzira na model vozila. Tako je naznačeno i u servisnoj knjižici.
i koliko ti audi ima na satu, kako ti radi tranny?
- ifas
#69 Re: Automatski mjenjač - savjeti
dihtung obicno dolazi u kitu sa filterom ... a ako je otvaran da se zamjeni filter ... onda je sasvim logicno i da se mjenja dihtung ...
-
Melami
#70 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne odgovara nam ovaj nista.ifas wrote:dihtung obicno dolazi u kitu sa filterom ... a ako je otvaran da se zamjeni filter ... onda je sasvim logicno i da se mjenja dihtung ...
- golfiista
#71 Re: Automatski mjenjač - savjeti
tek vidjeh
Nije ništa mijenjano sem ulja. Pitao sam za filter, isti se ne mijenja, jer se nalazi u srcu mjenjača i da bi se zamijenio morao bi se cijeli mjenjač rastaviti, što se svakako ne radi. Proizvođač nije predvidio mijenjanje filtera kao ni dihtunga već, kako sam kazao, samo ulja na svakih 60.000 km.
Automobil je prešao 95.000 km i prethodni vlasnik nije mijenjao ulje u mjenjaču, tako da se nakon moje izmjene značajno osjetila razlike u hodu istog.
Svakako, preporuka je da svi sa automatskom transmisijom posjete ovlaštenog servisera gdje će dobiti detaljno uputstvo o načinu održavanja mjenjača, sve na temelju broja šasije vozila. Preporuka kao i predračun za eventulane radove su potpuno besplatni tako da nema razloga da ne obaviti takvu vrstu posjete
Nije ništa mijenjano sem ulja. Pitao sam za filter, isti se ne mijenja, jer se nalazi u srcu mjenjača i da bi se zamijenio morao bi se cijeli mjenjač rastaviti, što se svakako ne radi. Proizvođač nije predvidio mijenjanje filtera kao ni dihtunga već, kako sam kazao, samo ulja na svakih 60.000 km.
Automobil je prešao 95.000 km i prethodni vlasnik nije mijenjao ulje u mjenjaču, tako da se nakon moje izmjene značajno osjetila razlike u hodu istog.
Svakako, preporuka je da svi sa automatskom transmisijom posjete ovlaštenog servisera gdje će dobiti detaljno uputstvo o načinu održavanja mjenjača, sve na temelju broja šasije vozila. Preporuka kao i predračun za eventulane radove su potpuno besplatni tako da nema razloga da ne obaviti takvu vrstu posjete
-
Melami
#72 Re: Automatski mjenjač - savjeti
druze, kakav je to vwov mjenjac kojem se ulje mjenja svakih 60k km, ja sam mislio da ti kazes 60k milja.golfiista wrote:tek vidjeh![]()
Malo mi je to precesto.
kakvu si razliku osjetio? Koje ti je auto i koji mjenjac, koliko brzina ima?
-
frankwhite
#73 Re: Automatski mjenjač - savjeti
pitanje: da li je istina da treba automatik stavljati u n kada stojimo npr na semaforu ili u guzvi?
- illuminated
#74 Re: Automatski mjenjač - savjeti
upravo tako. auto trosi od 1-3 l/h u stajanju zavisno od motora. kada se spusta niz brdo, umjesto energije iz goriva, koristi se potencijalna energija auta, koja se koristi za okretanje motora, drugim rijecima auto "koristi" nizbrdicu da okrece motor, tj da ga drzi u okretanju. Potrosnja je 0 sto se moze i vidjeti na autima koja imaju board computer.vnm wrote: zato jer se za odrzavanje rada motora u leru ubrizgava odredjena kolicina goriva iako je regulacioni organ (papucica gasa) na 0% (odnosno ne diras papucicu), inace bi se motor ugasio.
medjutim ukoliko ides nizbrdo sa vozilom ubacenim u brzinu a papucica je u polozaju 0%, ubrizgavanje goriva za odrzavanje rada nije potrebno.
danas to sve regulise elektronika.
Voznja na leru niz brdo ne stedi gorivo i ne preporucuje se jer moze biti i opasna jer auto brzo ubrzava, i nagli kocioni moment moze dovesti do proklizavanja na klizavoj podlozi...
-
gaius
#75 Re: Automatski mjenjač - savjeti
ako je dsg u pitanju preporučuje se.. čini mi se da takvo nešto piše i uputstvu auta.. ja to inače uvijek radim izuzev kod kratkih zaustavljanja (do 5 sec)... isto sam radio i na manuelnom...frankwhite wrote:pitanje: da li je istina da treba automatik stavljati u n kada stojimo npr na semaforu ili u guzvi?