A navrati se malo i do Donje Maoče, jelda,Ubejde wrote:
Za mene je Saudijska Arabija moja domovina. Nista manje nije bitna za mene Saudijska Arabija od Pristine.
Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
- fatamorgana
#51 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
- Ubejde
#52 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Mislim da nije tako strasno kao sto mislite. Kao prvo, Saudijci nisu optereceni kultovima i ocuvanjem starina. Za njih je sveta samo Kaba koja se cuva ne zbog historije ili kulture nego zbog naredbe iz Kur'ana. Znaci Saudijci su zbog toga prakticni i veoma su slicni Amerikancima koji nisu zaneseni starinama i historijskim antikvitetima. Ja ovu gradjevinu komentiram cisto kao izraz mode kod Arapa koji zele da idu u korak sa vremenom i da urede Mekku na jedan savremeni nacin a ne na jedan starinski nacin. Da su u pitanju Sufije (Dervisi) oni bi cuvali svaki kamen i nasli bi mu znacenje. Saudijci oko toga nisu optereceni i zato su Saudijci u koraku sa vremenom i vole modu koja je u skladu sa Islamom.
Inace, Arapi su pojam kulture i oni su veoma educirani i nisuy barbari kako ih nkei zele predstaviti. Tako ih zovu samo oni koj misle da je klanjanje barbarizam.
Inace, Arapi su pojam kulture i oni su veoma educirani i nisuy barbari kako ih nkei zele predstaviti. Tako ih zovu samo oni koj misle da je klanjanje barbarizam.
- Drvosjeca iz Dejcica
#53 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
To nisu vjernici, takvi koji to kažu dolaze samo da se mogu pohvaliti da su bili u Kabi isto kao na ljetovanju.HM 2011 wrote: svi bi blizu Kabe, niko neće 10 kilometara daleko, jer to je daleko, svi bi blizu,
Senad Hadžić treba svima biti za primjera.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/senad-ha ... 120715079#
- samo_ti
#54 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ma ne zna covjek sta bi mislio, a da se ne ogrijesi
Postoje hadisi oko gradnje i takmicenja u velicini tih zgrada i td. ( a pogotovo se to u posljednje vrijeme javlja u Muslimanskim zemljama, pogledajte samo Dubai i te Emirate )
Ja sam znao da se ovo gradi, sada vec izgradjeno, ali da je ovoliko glomazno, to ni slutio nisam
Pa ta politika Saudijaca i ostalih zemalja..ne mozes vjerovati da se vode kao vjernici ili sta vec, imaju milijarde i oni to ulazu u zgrade, fudbalske klubove, placaju lopte po milion dolara i td, dok ostali muslimanski svijet po Somaliji, Palestini, Afganistanu i ostalim zemljama gladuje, ubija se...nejasno mi...
I onda oni iz zlatnih fotelja pametuju sta je ispravno a sta ne...Ma nemoj
Postoje hadisi oko gradnje i takmicenja u velicini tih zgrada i td. ( a pogotovo se to u posljednje vrijeme javlja u Muslimanskim zemljama, pogledajte samo Dubai i te Emirate )
Ja sam znao da se ovo gradi, sada vec izgradjeno, ali da je ovoliko glomazno, to ni slutio nisam
Pa ta politika Saudijaca i ostalih zemalja..ne mozes vjerovati da se vode kao vjernici ili sta vec, imaju milijarde i oni to ulazu u zgrade, fudbalske klubove, placaju lopte po milion dolara i td, dok ostali muslimanski svijet po Somaliji, Palestini, Afganistanu i ostalim zemljama gladuje, ubija se...nejasno mi...
- Ubejde
#55 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Bio sam tamo jedan put ali i medju nama ima razlicitih misljenja tako da se ne slazemo u nekoliko tacaka. Neka moja braca podrzavaju Al Kaidu a jedna grupa je dosljedna politici Saudijske Arabije. Saudijska Arabija je osudila Al Kaidu tako da i ja osudjujem Al Kaidu.fatamorgana wrote:A navrati se malo i do Donje Maoče, jelda,Ubejde wrote:
Za mene je Saudijska Arabija moja domovina. Nista manje nije bitna za mene Saudijska Arabija od Pristine.
-
HM 2011
#56 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Prepirke među vjerskim predstavnicima naroda, gdje će hadžije iz njihovog naroda biti smještene, 10 kilometara u saobraćajnoj gužvi i na hadžžu vidiš Kabu samo par puta....leet wrote:Čuj daleko 10 kilometara.. Jesu li oni došli da obave Hadž ili da se furaju da su u hotelu pored Kabe ? Neće ni u tom hotelu biti svi muslimani ( svi od tih recimo 7m koji će doći ) nego će biti oni sa dubljim džepom.
I čuj svađe i konflikti.. Tako se treba ponašati na Hadžu, jel' tako ? Fuj.
siguran sam da će smještaj biti organizovan za svačiji džep u neposrednoj blizini Kabe....
Ako vam je ovo karnevalizacija neka skinu kupolu sa tornja, polumjesec od zlata i sat i dobiješ običnu sivu zgradu - tip AP polje ili sivi dom....
eto kako bi vi uljepšavali zgrade ?????
Daj prijedlog ?
Arabeske pozlaćene ?
Takođe islamski svijet se sastoji od različitih kultura - šta kojoj kulturi odgovara ? i ima li išta tu da smije biti sa original arapskim šmekom - što bi ovaj toranj sa satom (navodno Islamski učenjak nešto izmislio prvi) i onaj polumjesec na vrhu trebali predstavljati ?
- Chisum
#57 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Hajde ova nakarada od 600 metara i arapski mazohizam - neka vrsta replike Big Bena... valjda spomenik sopstvenoj servilnoj proslosti i engleskom kolonijalizmu...
... ali ako im Ubejde dodje dole, pa kojim slucajem pocne da se pita, ne gine im i dupljak Kipa slobode...
... ali ako im Ubejde dodje dole, pa kojim slucajem pocne da se pita, ne gine im i dupljak Kipa slobode...
- Ubejde
#58 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Bitce pomoci svim tim siromasnim zemljama kad se situacija smiri jer niko nece uloziti ni centa u nesto sto je nesigurno. Kome dati pomoc u Somaliji kad se ne zna ni ko pije ni ko placa? Prvo neka smire situaciju i neka se zemlja smiri pa ce biti pomoci. Na primjer sada ce svako ulagatui u Egipat jer svi znaju da je sada dosla vlast koja je izabrana slobodnom voljom gradjana.samo_ti wrote:Ma ne zna covjek sta bi mislio, a da se ne ogrijesi![]()
Ja sam znao da se ovo gradi, sada vec izgradjeno, ali da je ovoliko glomazno, to ni slutio nisam![]()
-
HM 2011
#59 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ti barem naslovni post prečisti, postavio sam ti prijevod, nema nikavih navijača i crijeva sa vodom u orginalnom tekstu...Ubejde wrote:Mislim da nije tako strasno kao sto mislite. Kao prvo, Saudijci nisu optereceni kultovima i ocuvanjem starina. Za njih je sveta samo Kaba koja se cuva ne zbog historije ili kulture nego zbog naredbe iz Kur'ana. Znaci Saudijci su zbog toga prakticni i veoma su slicni Amerikancima koji nisu zaneseni starinama i historijskim antikvitetima. Ja ovu gradjevinu komentiram cisto kao izraz mode kod Arapa koji zele da idu u korak sa vremenom i da urede Mekku na jedan savremeni nacin a ne na jedan starinski nacin. Da su u pitanju Sufije (Dervisi) oni bi cuvali svaki kamen i nasli bi mu znacenje. Saudijci oko toga nisu optereceni i zato su Saudijci u koraku sa vremenom i vole modu koja je u skladu sa Islamom.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#60 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Pa došao sam da obavim Hadž a ne da gledam Kabu i dan i noć. Sistem vrijednosti otišao u qrac.HM 2011 wrote: Prepirke među vjerskim predstavnicima naroda, gdje će hadžije iz njihovog naroda biti smještene, 10 kilometara u saobraćajnoj gužvi i na hadžžu vidiš Kabu samo par puta....
- Ubejde
#61 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.Chisum wrote:Hajde ova nakarada od 600 metara i arapski mazohizam - neka vrsta replike Big Bena... valjda spomenik sopstvenoj servilnoj proslosti i engleskom kolonijalizmu...
- Drvosjeca iz Dejcica
#62 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Možda se baci i koji žeton na ruletu ili pokeru...leet wrote:Pa došao sam da obavim Hadž a ne da gledam Kabu i dan i noć. Sistem vrijednosti otišao u qrac.HM 2011 wrote: Prepirke među vjerskim predstavnicima naroda, gdje će hadžije iz njihovog naroda biti smještene, 10 kilometara u saobraćajnoj gužvi i na hadžžu vidiš Kabu samo par puta....
- Chisum
#63 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Aha, znaci, kada Izrael do kraja satre one nesretne Palestince, pa se stvari smire, onda upadaju Arapi da pomognu.... Kome?Ubejde wrote:Bitce pomoci svim tim siromasnim zemljama kad se situacija smiri jer niko nece uloziti ni centa u nesto sto je nesigurno. Kome dati pomoc u Somaliji kad se ne zna ni ko pije ni ko placa? Prvo neka smire situaciju i neka se zemlja smiri pa ce biti pomoci. Na primjer sada ce svako ulagatui u Egipat jer svi znaju da je sada dosla vlast koja je izabrana slobodnom voljom gradjana.samo_ti wrote:Ma ne zna covjek sta bi mislio, a da se ne ogrijesi![]()
Ja sam znao da se ovo gradi, sada vec izgradjeno, ali da je ovoliko glomazno, to ni slutio nisam![]()
A do tada, Manchester City,PSG, Milan, kurve i skupa auta...
Last edited by Chisum on 15/07/2012 23:06, edited 1 time in total.
-
HM 2011
#64 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Fazon je kod mnogij da kad dođu na hadž, ugrabe nekad mjesto odmah do Kabe, da je dodirnu i slično.... teško je naći vremena pored 10.000.000 ljudi koji žele isto.... Tavaf i slično.... kad boraviš u neposrednoj blizini to ima svoje pogodnosti....leet wrote:Pa došao sam da obavim Hadž a ne da gledam Kabu i dan i noć. Sistem vrijednosti otišao u qrac.HM 2011 wrote: Prepirke među vjerskim predstavnicima naroda, gdje će hadžije iz njihovog naroda biti smještene, 10 kilometara u saobraćajnoj gužvi i na hadžžu vidiš Kabu samo par puta....
evo ti jedna perspektiva
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 23:07, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#65 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Što jes', jes', instalirali su im besplatno kukavičije jaje u obliku Muhammeda Abdulwahaba.Ubejde wrote:Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.Chisum wrote:Hajde ova nakarada od 600 metara i arapski mazohizam - neka vrsta replike Big Bena... valjda spomenik sopstvenoj servilnoj proslosti i engleskom kolonijalizmu...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#66 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ubejde wrote:Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.
Bolje da su kupili hrane za te pare i poslali u Palestinu al' jok..
@HM 2011
Eto, taj hotel je super vijest za muslimane sa extra dubokim džepom, ove siromašne ko hebe..
-
HM 2011
#67 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ubejde wrote:Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.Chisum wrote:Hajde ova nakarada od 600 metara i arapski mazohizam - neka vrsta replike Big Bena... valjda spomenik sopstvenoj servilnoj proslosti i engleskom kolonijalizmu...
Watch was first invented by Muslim Scientist Kutbi.
1. The Watch
The first watch was made by Kutbi, a renowned watch-maker of his time. During the
Abbasid period, which lasted between 750-1258 the use of a watch became quite
common. Abbasid is the dynastic name generally given to the caliph of
Baghdad, the second of the two great Sunni dynasties of the Islamic empire,
that overthrew the Umayyad caliphs from all but Spain. Harun al-Rashid,
whose reign of the Abbasid dynasty brought the "Golden Age" to the
Abbassids, once despatched a watch as a gift to his celebrated contemporary, the
French Emperor Charlemagne. At that time a watch was considered a novel thing in
Europe and was regarded as an object of wonder.
Mustansariya, the well-known university of Baghdad had a unique clock with a dial
blue like the sky and a sun which continually moved over its surface denoting the
time. Maulana Shibli, the famous Urdu litterateur, has described a watch of
Damascus in the following words:
"The watch was kept in the door of a wall. It contained copper plates and twelve
doors. There was an Eagle standing in the 1st and the last plate. At the end of each
hour, these two eagles lay down on the copper plates and hence a sound was
produced to show the time. At twelve all the doors were closed. This system was
being repeated continuously".
The construction of water clocks was also common in Islamic Countries.
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 23:10, edited 1 time in total.
- bijela
- Chisum
#69 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ahaaaaa... pa sto odmah ne rece...Ubejde wrote:Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.Chisum wrote:Hajde ova nakarada od 600 metara i arapski mazohizam - neka vrsta replike Big Bena... valjda spomenik sopstvenoj servilnoj proslosti i engleskom kolonijalizmu...
Riyadh calling to the faraway towns
Now that war is declared-and battle come down
London calling to the underworld
Come out of the cupboard, all you boys and klix....
- Tvrtko II Kotromanić
#70 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
trol ili samo idiot question is now?
nadam se da je trol, ako je ovo drugo onda fkt
nadam se da je trol, ako je ovo drugo onda fkt
-
HM 2011
#71 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Ništa zato - za ove siromašne ćemo da izgradimo od profita koji dobijemo od siromašnih jel tako - tako je ?leet wrote:Ubejde wrote:Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.
Bolje da su kupili hrane za te pare i poslali u Palestinu al' jok..
@HM 2011
Eto, taj hotel je super vijest za muslimane sa extra dubokim džepom, ove siromašne ko hebe..
Nemoj sumnjati u upravitelje Mekke - u lokalce.... NIkad. I nemoj se brinuti zašto - jednostavno u lokalce Mekke i Medine ne sumnjaj, nemaju zle namjere.
Kad ti kažem da će biti smještaja za sve - biti će smještaja za sve ako Bog Svemogući to dopusti....
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#72 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Pa ne može 7 miliona stati pored Kabe niti 7 miliona ljudi može dotaknuti Kabu niti to ikome treba biti CILJ Hadža.
-
HM 2011
#73 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
želio sam ti to poslati kao privatnu poruku ali nisi to omogućio...leet wrote:Pa ne može 7 miliona stati pored Kabe niti 7 miliona ljudi može dotaknuti Kabu niti to ikome treba biti CILJ Hadža.
evo ti nešto o predislamskim arapima i snjihovim stavovima oko Kabe, zamalo su se poubijali oko toga ko će imati čast da postavi kamen u ćošak Kabe:
http://mb-soft.com/believe/txh/kaaba.htm
During the early years of Prophet Muhammad (SA) before he announced his ministry, the Ka’aba was damaged by floods and it was rebuilt again. When the Black stone was to be put in its place the Makkans quarrelled among themselves as to who should have the honour to place it there. They had just decided that the first comer to the quadrangle should be given the task of deciding as to who should have the honour. Muhammad (SA) came in and was assigned this task. He advised them to place the stone in a cloak and ordered the heads of each Tribe each to take an end and bring the cloak nearer the corner on the eastern side. He himself then took out the stone and placed it in its position. It has been fixed there ever since.
I ti se onda čudiš oko prepirki i poniženosti koje predstavnici naroda imaju o blizini smještaja njihovog naroda Kabi prilikom Hadžža ?
Šta misliš da si ti BiH pregovarač, bil ti bilo svjedno gdje će naši muslimnai biti smješteni ?
-
m_l
#74 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Allaha ti, ne prosipaj se vise! De malo prikoci! Odmori...Ubejde wrote: Vi ne razumijete sto znaci ta Sahat-Kula u Mekki ili Big Ben. Ta Sahat-Kula je namjerna kopija Big Bena jer ona oznacava prijateljstvo dva naroda, Britanskog i Saudijskog naroda. Saudicji se ne mogu oduziti Britancima koliko su im oni pomogli. Zato ta Sahat-Kula podsjeca na London i na Britaniju a to znaci Saudijski zavet Britaniji da ce uvijek njegovati prijateljstvo sa tom drzavom i sa Britanskim narodom.
- Chisum
#75 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan
Maj zajebava se frajer...
Ali da me je nasmijao - jeste!
Ali da me je nasmijao - jeste!