Opel Insignia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- respo
#51 Re: Opel Insignia
ono sto si napisao je sasvim dovoljno da se vidi na koga si mislio
- Irelevantan
#52 Re: Opel Insignia
Dajte ljudi ne mogu da vjerujem oko čega se prepirete... ccc
Svaki proizvođač ima više motora i snaga na izboru za svačiji ukus i džep.
Pričati da je slabija verzija bolja je u najmanju ruku smiješna,
Ja vam ne mogu opisati osjećaj kada u 5-6 stepenu prenosa letite nekih 140 Kmh uz Ivan
i dodaš gas a on još ubrzava (nekad kao momčić sam vozio babin auto sa 60 ks jedva 80 gas do daske i to u 3 stepenu)
Kume uzmi što jači nema tu neke više matematike,
Bolje imati više konja kad ti ne treba, nego nemati kad zatreba, a zatreba vjeruj mi
Ja vam ne mogu opisati osjećaj kada u 5-6 stepenu prenosa letite nekih 140 Kmh uz Ivan
Bolje imati više konja kad ti ne treba, nego nemati kad zatreba, a zatreba vjeruj mi
- vukojebina
#53 Re: Opel Insignia
Bravo,to je poenta price..lagano se moze kulirat i sa 110 i sa 130 i vise konja...dinamicno prestizanje, makaze, sa 110 i tom tezinom mozes zaboravit...
-
emko1234
#54 Re: Opel Insignia
sve sam ovo ozbiljno shvatao do momenta kad pricas o 140 uz ivan u 5 il 6 brzini. imam auto koje je jace za 100ks+ od pomenutog i nikad uz ivan nisam isao 5 a kamoli 6 i kamoli 140Irelevantan wrote:Dajte ljudi ne mogu da vjerujem oko čega se prepirete... ccc
Ja vam ne mogu opisati osjećaj kada u 5-6 stepenu prenosa letite nekih 140 Kmh uz Ivani dodaš gas a on još ubrzava (nekad kao momčić sam vozio babin auto sa 60 ks jedva 80 gas do daske i to u 3 stepenu)
nemoj se sta uvrijedit al to je haman pa nemoguce osim na ono pravcu na samo vrhu kad imas jedno 500 metara pravca prije tunela. i malo koje auto tamo moze navuci 140.. treba ti sigurno 180+ konja u prilicno malom autu koje moras isforsirat kad izlazis iz lijevog zavoj, znaci dvije brzine nize i pun gas i opet je gutavo
ostalo si upravu.
- shalla
#55 Re: Opel Insignia
Ja ne mogu da vjerujem da pored SVAKODNEVNIH saobraćajnih nesreća, pogibija, invaliditeta i sl, nekom ovo može da predstavlja furkuvukojebina wrote:Bravo,to je poenta price..lagano se moze kulirat i sa 110 i sa 130 i vise konja...dinamicno prestizanje, makaze, sa 110 i tom tezinom mozes zaboravit...
Mislim nazovite me dosadnim, penzijom i sl. al meni to fakat ne ide u glavu nikako...
Vraćamo se sinoć sa mora sa supruginim rođakom i momak vozi sasvim ok, pretekne koga treba preteći (ima auto koje može povući) i ono, za cca 2 sata i 45 minuta smo bili u Konjicu, malo tu odmorili i došli u Sarajevo u sasvim normalno vrijeme. A gledam tamo na onom dijelu prije mosta Begića i Begovića, lik sa audijem pretiče nas i još 2 auta (mi u tom trenutku vozimo 100 na sat), ulijeće u makaze, samo zahvaljujući snažnom kočenju tog koji mu je išao u susret izbjegava sudar i poslije 45 minuta sjedi u istoj kafani u Konjicu kad i mi... Šta je on dobio sa svojim rizikovanjem, 5 minuta prije nas je bio u kafani, šta li?
Ne znam ljudi dragi, ponavljam se ko papagaj al ne mogu da vjerujem da ljudi gledaju svaki dan kako neko gine, kako neki debili koji jure 140 kroz grad ubijaju nevine ljude i opet je nekome furka ulijetati u makaze i "dinamično prestizati"
-
citroen xm
#56 Re: Opel Insignia
Potpisujem od riječi do rieči.
Meni je jedino ta ogromna snaga dobra zato što u velikom brdu sa punim autom u trećoj osjećam da auto ima snage i e kilavim se sa gasom do poda. A što se tiče vožnje, vozim sasvim normalno i onoga koga baš trebam preteći preteknem i sa 75 benzinskih KS. Naravno to radim kada sam 100% siguran da mogu preteći. A preticanje pred krivinu ili pretianje kolone auta rade oni kojima život ništa ne znači pa taman imali i 500 KS.
A nema mi ništa gore nego kada ku*čeviti likovi ne mogu da trpe starije auto ispred sebe, onda me preteknu iako vozim normalno i kada to urade onda se zabiju ispred mene i voze sporije nego ja.
Meni je jedino ta ogromna snaga dobra zato što u velikom brdu sa punim autom u trećoj osjećam da auto ima snage i e kilavim se sa gasom do poda. A što se tiče vožnje, vozim sasvim normalno i onoga koga baš trebam preteći preteknem i sa 75 benzinskih KS. Naravno to radim kada sam 100% siguran da mogu preteći. A preticanje pred krivinu ili pretianje kolone auta rade oni kojima život ništa ne znači pa taman imali i 500 KS.
A nema mi ništa gore nego kada ku*čeviti likovi ne mogu da trpe starije auto ispred sebe, onda me preteknu iako vozim normalno i kada to urade onda se zabiju ispred mene i voze sporije nego ja.
- vukojebina
#57 Re: Opel Insignia
Joj sto volim ove seratore, lazne moraliste...kao prvo procitaj dobro moj post,al sa ukljucenim mozgom..i vidjeces da sam napiso da uopste ne volim nit praktikujem brzu i opasnu voznju...a pogotov nigdje nisam napiso da mi je "furka" ulijetat u makaze...
Ali nekad jednostavno situacija se desi da i kontra svoje volje nadjes se u istim...i nije mi se jednom desilo da upravo zbog manje snage auta nadjem se u nekoj "opasnijoj" situaciji,do koje uopste jebi ni doslo da auto ima vise konja tj momenat...pogotovu na prelazu,kad sam prodo golfa i poceo audija vozat,pa ono instiktivno ocekujes istu reakciju auta,kad ono malo sutra,ko mrtav konj...
Ali nekad jednostavno situacija se desi da i kontra svoje volje nadjes se u istim...i nije mi se jednom desilo da upravo zbog manje snage auta nadjem se u nekoj "opasnijoj" situaciji,do koje uopste jebi ni doslo da auto ima vise konja tj momenat...pogotovu na prelazu,kad sam prodo golfa i poceo audija vozat,pa ono instiktivno ocekujes istu reakciju auta,kad ono malo sutra,ko mrtav konj...
- drndalo
#58 Re: Opel Insignia
Malo da podbodem... Sad se spremi za Emkovu srdzbu...vukojebina wrote:kad sam prodo golfa i poceo audija vozat,pa ono instiktivno ocekujes istu reakciju auta,
kad ono malo sutra,ko mrtav konj...
- vukojebina
#59 Re: Opel Insignia
Da, bas tako.auto te tezine, 100 konja, upaljena klima...ma mrtav konj!! To kazem iz licnog iskustva..nemam ja sta lagat ni sebe ni druge..to je cinjenica... I vec sam reko da sam se zajebo sto nisam uzeo jace,pogotov kad sam sjeo neki dan od jarana, isto sve, samo onaj id 136 konja.. (136 ili tako nesto, ugl oko 140 se vrti brojka),a nebo i zemlja razlika...
- sorcerer
#60 Re: Opel Insignia
ja mislio da se ovo meni samo desava .......citroen xm wrote:
-
sabanss
#61 Re: Opel Insignia
Amin!vukojebina wrote: imam auto te klase i sa 100 konja...i zaboravio sam sta je to preticanje...zajebo sam se pravo... nikad vise u zivotu auto te klase necu uzet ispod 140 konja...
Cak je za nasu konfiguraciju terena i bitniji odnos obrtnog momenta ta dva motora.
-
emko1234
#62 Re: Opel Insignia
sve si ti ovo upravu. nije se ni meni jednom desilo da vidim lika koji forsira i nakon sat vremena ja opet iza njega a normalnije sam puno vozio.shalla wrote:Ja ne mogu da vjerujem da pored SVAKODNEVNIH saobraćajnih nesreća, pogibija, invaliditeta i sl, nekom ovo može da predstavlja furkuvukojebina wrote:Bravo,to je poenta price..lagano se moze kulirat i sa 110 i sa 130 i vise konja...dinamicno prestizanje, makaze, sa 110 i tom tezinom mozes zaboravit...![]()
Mislim nazovite me dosadnim, penzijom i sl. al meni to fakat ne ide u glavu nikako...
Vraćamo se sinoć sa mora sa supruginim rođakom i momak vozi sasvim ok, pretekne koga treba preteći (ima auto koje može povući) i ono, za cca 2 sata i 45 minuta smo bili u Konjicu, malo tu odmorili i došli u Sarajevo u sasvim normalno vrijeme. A gledam tamo na onom dijelu prije mosta Begića i Begovića, lik sa audijem pretiče nas i još 2 auta (mi u tom trenutku vozimo 100 na sat), ulijeće u makaze, samo zahvaljujući snažnom kočenju tog koji mu je išao u susret izbjegava sudar i poslije 45 minuta sjedi u istoj kafani u Konjicu kad i mi... Šta je on dobio sa svojim rizikovanjem, 5 minuta prije nas je bio u kafani, šta li?
Ne znam ljudi dragi, ponavljam se ko papagaj al ne mogu da vjerujem da ljudi gledaju svaki dan kako neko gine, kako neki debili koji jure 140 kroz grad ubijaju nevine ljude i opet je nekome furka ulijetati u makaze i "dinamično prestizati"
poenta prica @vukojebine je da u krticinim situacijama u koje se dovedomo uglavnom nasim losim procjenama situacije, jaci motor ce pomoci da se izvucemo s manje posljedica.
meni se recimo neki dan desilo, sto je notorna glupost, jer imam iskustva, da sam mahinalno poceo preticat iza lika koji je krenuo u preticanje ispred mene. al nisam razmisljao opste. odmah iza mosta koji predjes na putu iz jablanice u mostar. frajer vozi x3 dzipa, bmw-a. i krene preticat i ja sam u mommentu vidio da mogu i ja za njim i pretice lik i ja iza njeg. u tom momentu dolazi lijeva krivina i ja od njega nemam vise preglednosti. idem za njim. i sad moje auto je jace i brze i ja sam njemu na repu, al ne mogu njega preskocit a frajer i dalje pretice. i sad nakon 3 il 4 preteknuta auta frajer zmigavac i vraca se u desnu i ja kontam i njega cu sprzit. i naravno imam sta vidjet, direktno na mene ide auto iz suprotnog smjera koje je on vidio na vrijeme al ja nisam, jer sam isao iza njega. i tu nemas sta da uradis, gas do poda i ako izvuce izvuce. i kazem opet, tu je sreca kad imas jace auto, jer fala bogu izvukao je kako je i trebao. za situaciju sam ja kriv 100%, tu nema price. to je samo poenta, da kad dodjes u taj kriticni momenat u koji svi dodjemo nekad, jace auto ce ti pomoci sigurno vise nego slabije.
- shalla
#63 Re: Opel Insignia
Serator nije na tebe ni mislio nego sam te kvotirao zato što si to pomenuo kao situaciju kada autu treba više konja. Na to sam se nadovezao pa napisao da ne mogu da vjerujem da je to nekome furka... Jesi li negdje u mom postu pročitao rečenicu "ne mogu da vjerujem da je TEBI ovo furka"? Nisi, zato što sam mislio uopšteno na ljude koji se na to lože...vukojebina wrote:Joj sto volim ove seratore, lazne moraliste...kao prvo procitaj dobro moj post,al sa ukljucenim mozgom..i vidjeces da sam napiso da uopste ne volim nit praktikujem brzu i opasnu voznju...a pogotov nigdje nisam napiso da mi je "furka" ulijetat u makaze...
A naravno da će taj koji "dinamično prestiže" (ne znam šta ti ovo znači, kao prestiže u kontinuitetu, prestiže sve živo, šta li) doći u situaciju makaza ali ja samo pitam jel vrijedno to dinamično prestizanje nečijeg života? Ma ne mora biti život, da nekom pukne arkada jel vrijedno jebeno divljanje toga?
Ja prošle godine sa svojim Focusom od 100 KS stigao u Bašku Vodu za 4,5 sata uz polusatnu pauzu u Počitelju a koliko se mogu sjetiti nisam pretekao više od 6-7 auta, a šta bi dobio time da sam pokušavao da jurcam i dinamično prestižem, bio bih pola sata prije na moru?
Dakle da sumiram, post se nije odnosio na tebe ali sam tebe citirao jer si ti to pomenuo kao "tad treba više konja"...
Eto, from serator to serator no.2
@emko, vidiš druže, tu je razlika u poimanju, ja recimo ne vidim ni najmanju potrebu da pretičem 4-5 auta odjednom jer samim tim već pravim određeni prekršaj a Bogami i rizikujem neko sranje. Za takve vozače (nemam Bogami namjeru da vrijeđam, svakom svoje) je i tih 130 KS koje postavljač teme pominje malo, za takve vozače je mjera 200+ KS...
-
emko1234
#64 Re: Opel Insignia
shalla, ti ne pravis nikakav prekrsaj ako pretices tamo gdje je preticanje dozvoljeno. znaci isprekidana linija ja je na cesti i ako nema nikog pretici. naravno sve to ako imas uslove za ta preticanja.
prije sam dosta brze vozio i mogao bi reci i gluplje, ako kako se godine nakupe covjek mentalno pritisce kocnicu i tako vozi. neke stvari kojih se sad sjetim a radio sam ih prije su mi nepojmljive.
ja sam znao iz herceg novog do sarajeva doci za 3 sata i 20 minuta cirka. znam taj put preko stoca i trebinja haman napamet. al to je sve do jednom.
treba vozit pametno. glavom a ne mudima.
prije sam dosta brze vozio i mogao bi reci i gluplje, ako kako se godine nakupe covjek mentalno pritisce kocnicu i tako vozi. neke stvari kojih se sad sjetim a radio sam ih prije su mi nepojmljive.
ja sam znao iz herceg novog do sarajeva doci za 3 sata i 20 minuta cirka. znam taj put preko stoca i trebinja haman napamet. al to je sve do jednom.
treba vozit pametno. glavom a ne mudima.
- drndalo
#65 Re: Opel Insignia
Izvini, al' ja kol'ko se sjecam zakona i testova svako prestizanje >2 vozila u cugu je "prestizanje kolone", a to je no-no po pravilima...
-
emko1234
#66 Re: Opel Insignia
jel?drndalo wrote:Izvini, al' ja kol'ko se sjecam zakona i testova svako prestizanje >2 vozila u cugu je "prestizanje kolone", a to je no-no po pravilima...
mene nikad nisu zaustavili radi toga, a zaustavljali su me od, radi fara, pa brzine, pojasa, pa da pitaju za felge i slicne gluposti.
al eto taj "trofej" jos uvijek nemam.
- Don Zivconi
#67 Re: Opel Insignia
Cinjenica je da treba normalno voziti imao 100 ili 200ks vidim cesto po intenzivnim njegama ljude za koje disu masine, evo od neki dan kada je lik ubio sestru suprugu i osakatio dvoje sestrine malodobne djece koji su sada na respiratoru a on polomljen na ortopediji najbolje prošao.
p.s da kazem da govore kako mu kamion nije dao da ga pretekne pa je podletio pod drugi kamion iz suprotnog pravca
meni se dogodio da sam na magistrali u Neumu skrecuci (dozvoljeno je skretanje) na pumpu mogao glavu izgubiti od nekog hajvana sa reno cliom (mora da je onaj sport) koji je projurio cijelu kolonu koja je cekala da skrenem na pumpu sreca pa sam cijelo vrijeme gledao u retrovizor al brzinom metka se nasao kraj mene i fulio me iskljucivo jer me moje auto iscupalo iz sranja... toliko o tromim autima od mene
p.s ne jurcam al volim kad budali pobjegnem kad se pokusa prestrojiti u mene, ne u stranu nekome u krilo nego prema naprijed
p.s da kazem da govore kako mu kamion nije dao da ga pretekne pa je podletio pod drugi kamion iz suprotnog pravca
meni se dogodio da sam na magistrali u Neumu skrecuci (dozvoljeno je skretanje) na pumpu mogao glavu izgubiti od nekog hajvana sa reno cliom (mora da je onaj sport) koji je projurio cijelu kolonu koja je cekala da skrenem na pumpu sreca pa sam cijelo vrijeme gledao u retrovizor al brzinom metka se nasao kraj mene i fulio me iskljucivo jer me moje auto iscupalo iz sranja... toliko o tromim autima od mene
p.s ne jurcam al volim kad budali pobjegnem kad se pokusa prestrojiti u mene, ne u stranu nekome u krilo nego prema naprijed
-
citroen xm
#68 Re: Opel Insignia
Ma snaga nije na odmet tu se svi slaemo, ali poenta je da se bez razloga ne treba dovoditi u situaciju da ti tih 20KS znače život. A uvijek postoji i manja brzina pa će i sa tih 110 KS u trećoj poletiti. Pri preticanju se motor ne štedi.
Problem je što ako u glavi imaš lošu procjenu neće te ni 600KS izvući.
- shalla
#69 Re: Opel Insignia
citroen xm wrote:Ma snaga nije na odmet tu se svi slaemo, ali poenta je da se bez razloga ne treba dovoditi u situaciju da ti tih 20KS znače život. A uvijek postoji i manja brzina pa će i sa tih 110 KS u trećoj poletiti. Pri preticanju se motor ne štedi.
- strong69
#70 Re: Opel Insignia
Vrlo je jednostavno, ako imas para za vise konjskih snaga u autu ne stedi ih. Pogotovo za auto tih dimenzija i tezine.
- Warashii
#71 Re: Opel Insignia
Hmmm da li su KS naj presudnije u citavoj ovoj prici, kada je preticanje u pitanju, ja koliko znam ima tu jos faktora.
Elem Insignia mi je auto koje sam rekao kad tad uzeti pa makar kada bude na cijeni kao danasnji Renault 4.
A sto se tice tih KS, meni licno je bolje uzeti sa vise cito iz nekih drugih razloga a ponajvise, istina je tromosti vozila zbog vlastite tezine.
Imam Vectru sa 101KS i malo je za njenu tezinu, po ravnom je to sve ok ali ne voli brdo ni najmanje, nije problem ni preticanje ali uzbrdice i potrosnja vec prave problem.
Dakle slabiji motor na teskoj karoseriji moze potrositi isto ako ne i vise nego li neki jaci sa istom tezinom.
Elem Insignia mi je auto koje sam rekao kad tad uzeti pa makar kada bude na cijeni kao danasnji Renault 4.
A sto se tice tih KS, meni licno je bolje uzeti sa vise cito iz nekih drugih razloga a ponajvise, istina je tromosti vozila zbog vlastite tezine.
Imam Vectru sa 101KS i malo je za njenu tezinu, po ravnom je to sve ok ali ne voli brdo ni najmanje, nije problem ni preticanje ali uzbrdice i potrosnja vec prave problem.
Dakle slabiji motor na teskoj karoseriji moze potrositi isto ako ne i vise nego li neki jaci sa istom tezinom.
-
emko1234
#72 Re: Opel Insignia
nisi bolji post napisao od pocetka svog zivota na forumucitroen xm wrote:Ma snaga nije na odmet tu se svi slaemo, ali poenta je da se bez razloga ne treba dovoditi u situaciju da ti tih 20KS znače život. A uvijek postoji i manja brzina pa će i sa tih 110 KS u trećoj poletiti. Pri preticanju se motor ne štedi.
svaka cast
-
citroen xm
#73 Re: Opel Insignia
Trudim se.
Jbg to je forum, nekad se slažemo, nekad ne.
Jbg to je forum, nekad se slažemo, nekad ne.
- respo
#74 Re: Opel Insignia
izgleda dodjoste do onoga otprilike sto sam i pisao na pocetku
- vukojebina
#75 Re: Opel Insignia
a ti ako znas sta si ti htio rec na pocetku, ja ti kupim insigniu od 200 konja