Gojeni H wrote:Klavikula wrote:@samoTEgledam
hvala puno na dosadasnjim odgovorima, samo bih te htio jos nesto pitati..
interesuje me tvoje vidjenje, kao neposrednog ucesnika tih dogadjaja, na osnovu tvojih iskustava, utisaka, informacija koje si mozda kasnije prikupio i sl. da li je proglasenje Srebrenice kao zasticene zone bilo ispravno, i da li bi bilo bolje da se to nije uradilo, vec da se iskljucivo drzava i Armija i dalje nastavili brinuti o Srebrenici?
i takodjer me interesuje, mozda je i malo glupo pitati, al ae, da li se i na koji nacin i nakon svega ovog moglo izbjeci veliko stradanje civila i Armije, 95.?
Pitanje nije namijenjeno meni ali dozvoli da kazem svoje misljenje. Bio sam jedan od 10-ak dobrovoljaca (u brigadi)da idem za Srebrenicu da bismo volovskim kolima odvukli hranu i municiju tamo preko cetnicke teritorije. Ovo je kraj 92 cini mi se. Ne mozes donijeti nista sumskim putevima. Moze, ali da drzis na infuziji.
U takvim uslovima, gladan stomak se tesko bori. Nije nemoguce, ali...
Mislim da je u onom trenutku bilo dobro sto se proglasila zasticena zona. Ono sto se na zalost nije uradilo je to da se nisu vrsile nikakve pripreme za spajanje, a niti za izvlacenje.
Ideja o spajanju je poginula s rahmetli herojem kapetanom Hajrom.
Srebrenica je na pocetku rata bila u cetnickim rukama pa je onda Armija oslobodila i dosli su na par kilometara od linija 2. korpusa i tu se stalo..nije valjda da se linije nisu mogle spojiti, bar nakratko, i kasnije prema potrebi i mogucnostima opet uzeti, pa pustiti i tako dok se ne bi doslo u poziciju da se uzme za sva vremena.
mislim, mozda je ovo gore malo i previse fantaziranja, al ne mogu (i ne zelim) vjerovati da se sve ovo moralo desiti, da nije postojao niti jedan jedini nacin da se Srebrenica spasi, a da se ne proglasi enklavom..tesko je bilo u i Bihacu, Sarajevu, Mostaru, Gorazdu, al opet se nekako izvuklo..ne sumnjam da bi se i ljudi iz Srebrenice nekako izvukli da im je pruzeno bar malo pomoci od onih koji su trebali (morali) tu pomoc da pruze..
pretresnov wrote:Samo je jedan vrhovni komandant u ratu. A naš je bio izdajnik.
apsolutno se slazem, i ne samo on vec i dobar dio i politickog i vojnog vrha, a to je opet po glavi udarilo obicne ljude, borce, civile..